EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Domácí zabijačka - škvarková pomazánka

Publikováno od Marcela Matalová

Domácí zabijačka je spíše doménou lidí žijících na venkově. V dnešní době však tato zimní tradice z našich domácností mizí a je to spíše unikát, když se ještě někdo věnuje chovu prasat. Vzpomínám si na to, když jsem byla malé dítě, tak se u mých prarodičů pravidelně konala zabijačka, na kterou se sjela nejbližší rodina a celý proces byl takovým malým obřadem. Dospělí si hleděli porcování masa a výroby zabijačkových pochoutek a děti udržovaly oheň pod kotly, kde se vařila voda na spaření prasete a poté i maso na tlačenku a jitrnice.

Se zabijačkou je spojena vůně česneku a majoránky, která nesměla chybět jak v tlačence, tak i v "bouřce" (kroupy smíchané s krví). Majoránka musela být domácí, pěstovaná na zahrádce, protože ta kupovaná vůbec nevoní a spíše připomíná sušené seno.

Mezi nejčastější vedlejší produkty zabijačky patří jednak jitrnice, někde též jaternice, které mají vyšší obsah přidaných vepřových játer, tlačenka, ona již zmíněná bouřka, do které ještě můžete přidat škvarky nebo žemličky, dva druhy polévky (bílá a černá), vyškvařené sádlo a škvarky.

Prakticky se zpracovalo celé prase, aby zbylo minimum odpadu. Vyškvařené škvarky se dále zpracovaly do bramborových knedlíků se zelím, nebo se z umletých škvarků vyrobila velmi chutná pomazánka. Tak pokud máte chuť, pojďme si ji připravit!

RECEPT: Škvarková pomazánka

Ingredience:

  • 200 g studených škvarků
  • 2 vejce, vařená natvrdo a nastrouhaná nahrubo
  • 3 nakládané okurky, nastrouhané nahrubo
  • 1 menší cibule
  • 1 jarní cibulka
  • červená paprika, sterilovaná
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

  1. Pomeleme škvarky najemno.
  2. Přidáme nastrouhaná vejce a nastrouhanou okurku.
  3. Oba druhy cibule si nakrájíme na kostičky a jarní cibulku na kolečka. Přidáme ke škvarkům.
  4. Červenou papriku taktéž nakrájíme na kostičky.
  5. Přidáme hořčici, sůl a pepř.
  6. Vše důkladně promícháme a necháme uležet.

Máte-li chuť připravit si další zabijačkové dobroty nebo se seznámit s celým postupem zabijačky, začtěte se do knihy: DOMÁCÍ ZABIJAČKA.