EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Domácí zabijačka - Jitrnice

Publikováno dne 05.08.2018 od Marcela Matalová

Pustíte-li se do výroby jitrnic a nemáte tzv. v ruce špejlování, je dobré se to nejprve naučit. Správné provedení tohoto úkonu je velmi důležité, neboť při neodstatečném zašpejlování může dojít k úniku jitrnicového prejtu ze střeva a hotová jitrnice by ztratila svůj tvar a chuť. V nejhorším případě můžete jitrnicový prejt naplnit do sáčků na tlačenku.

Domácí jitrnice

  • 3 kg masa (hlava + bůček + lalok)
  • 1,8 kg vnitřností (plíce + srdce)
  • 1,5 kg žemle
  • 500 g jater
  • 200 g cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 130 g soli
  • 1 lžíce mletého pepře 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce nového koření
  • půl lžičky mletého zázvoru
  • 2 l mastného vývaru z ovaru
  • 20 tenkých střev
  1. Masité části předvaříme. Maso by mělo být stejnoměrně měkké.
  2. Po uvaření maso rozemeleme nahrubo.
  3. Játra rozemeleme syrová a promícháme s utřeným česnekem.
  4. Uvařené vnitřnosti rozemeleme najemno.
  5. Přidáme osmahnutou nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené a namočené žemle, vše pečlivě smícháme dohromady, okořeníme podle chuti solí, pepřem, majoránkou, novým kořením, zázvorem a česnekem, zředíme vývarem a opět zamícháme.
  6. Střeva obrátíme, vypereme a necháme okapat.
  7. Nakrájíme je na délku 15 až 20 centimetrů a uzavřeme na jednom konci špejlí.
  8. Plníme připravenou masovou směsí, poté druhý konec zašpejlujeme.
  9. Jitrnice vložíme do vroucí vody a vaříme 20 až 30 minut (jakmile začnou plavat na hladině, jsou hotové).
  10. Pak jitrnice omyjeme vodou a necháme vychladnout.
  11. Během chladnutí jitrnice obracíme, aby se rovnoměrně rozprostřel tuk.

Sbíhají se Vám sliny? V promyšlené sbírce receptů a rad: Nejlepší zabijačkové speciality nabízí originální koncept, díky kterému si můžete slovenské, české a moravské zabijačkové speciality připravit doma.