Domácí slané pečivo - preclíky
Publikováno dne 18.01.2019
od Marcela Matalová

Upéct chutné a křupavé preclíky není nic složitého. Jde jen o to, abyste měl dobrý recept a ohlídal si správné pečení. Zkuste to s námi a připravte si křupavé preclíky, za které Vás okolí nejen pochválí, ale také velmi rádi Vaše dílo ochutnají. Jak upéct nepřekonatelné preclíky? A jakých chyb se vyvarovat? Pojďme na to!
RECEPT: Domácí preclíky
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku čerstvého pekařského droždí
- čajovou lžičku soli
- 1/2 čajové lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky papriky (může být i ostřejší)
- 1 vejce
- 220 g vepřového sádla
- 1 dcl vody
- na pomašlování - 1 vejce
- na posypání - nemletý mák
Postup:
- Do zadělávací mísy odvážíme mouku, přimícháme do ní sůl, pepř a mletou papriku.
- V mouce uděláme důlek, vlijeme 1 cdl vlažné vody (nebo vlažného mléka, je to celkem jedno) a rozdrobíme půl kostky droždí (asi 20 gramů). Necháme vzejít droždí.
- V hrnečku rozehřejeme sádlo. Nesmí být vřelé. Vlijeme do mouky, rozklepneme jedno vejce a vypracujeme těsto. Využijte na tuto fázi hnětač, neboť to půjde nejprve docela ztuha.
- Hladké vypracované těsto dáme nakynout - cca 20 minut.
- Rozšleháme si vejce, kterým budeme potírat vytvořené preclíky.
- Na druhý talířek si vysypeme mák.
- Zapneme troubu na nejvyšší stupeň.
- Pečící plech vytřeme sádlem.
- Z vykynutého těsta odřezáváme malé dílky, na pracovní ploše z nich vyválíme delší válečky (asi jako malíček nebo tužka silné). Přitlačením je spojíme do kroužků nebo „brýlí“. Jednu stranu pomašlujeme vajíčkem a poté je tou stranou položíme na talířek s mákem.
- Plech s preclíky dáme do trouby. Snížíme teplotu na 200 stupňů. Když začnou preclíky vonět, je čas je zkontrolovat – rozhodující je barva na spodní části, která by měla být lehce zlatavá.
Vyzkoušejte také další recepty na slané pochoutky. Inspiraci naleznete v kuchařce SLANÉ POCHÚŤKY - Pagáče, Tyčinky, Slané rolády.