EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Domácí slané pečivo - preclíky

Publikováno dne 18.01.2019 od Marcela Matalová

Upéct chutné a křupavé preclíky není nic složitého. Jde jen o to, abyste měl dobrý recept a ohlídal si správné pečení. Zkuste to s námi a připravte si křupavé preclíky, za které Vás okolí nejen pochválí, ale také velmi rádi Vaše dílo ochutnají. Jak upéct nepřekonatelné preclíky? A jakých chyb se vyvarovat? Pojďme na to!

RECEPT: Domácí preclíky

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku čerstvého pekařského droždí
  • čajovou lžičku soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky papriky (může být i ostřejší)
  • 1 vejce
  • 220 g vepřového sádla
  • 1 dcl vody
  • na pomašlování - 1 vejce
  • na posypání - nemletý mák 

Postup:

  1. Do zadělávací mísy odvážíme mouku, přimícháme do ní sůl, pepř a mletou papriku.
  2. V mouce uděláme důlek, vlijeme 1 cdl vlažné vody (nebo vlažného mléka, je to celkem jedno) a rozdrobíme půl kostky droždí (asi 20 gramů). Necháme vzejít droždí.
  3. V hrnečku rozehřejeme sádlo. Nesmí být vřelé. Vlijeme do mouky, rozklepneme jedno vejce a vypracujeme těsto. Využijte na tuto fázi hnětač, neboť to půjde nejprve docela ztuha.
  4. Hladké vypracované těsto dáme nakynout - cca 20 minut.
  5. Rozšleháme si vejce, kterým budeme potírat vytvořené preclíky.
  6. Na druhý talířek si vysypeme mák.
  7. Zapneme troubu na nejvyšší stupeň.
  8. Pečící plech vytřeme sádlem.
  9. Z vykynutého těsta odřezáváme malé dílky, na pracovní ploše z nich vyválíme delší válečky (asi jako malíček nebo tužka silné). Přitlačením je spojíme do kroužků nebo „brýlí“. Jednu stranu pomašlujeme vajíčkem a poté je tou stranou položíme na talířek s mákem.
  10. Plech s preclíky dáme do trouby. Snížíme teplotu na 200 stupňů. Když začnou preclíky vonět, je čas je zkontrolovat – rozhodující je barva na spodní části, která by měla být lehce zlatavá.

Vyzkoušejte také další recepty na slané pochoutky. Inspiraci naleznete v kuchařce SLANÉ POCHÚŤKY - Pagáče, Tyčinky, Slané rolády.