EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Asijská kuchyně a jak to v ní funguje II

Publikováno od Kamila Spoustová

Správné užívání a držení hůlek není úplně tak snadné. Musíte se naučit s nimi dobře manipulovat. Prvním krokem je vložit hůlky správně do ruky. První, spodní, hůlku vložíte do žlábku mezi kořenem palce a ukazováčkem a její spodní část namíříte na konec prsteníčku. Hůlku dobře zafixujte, jelikož tato spodní tyčka má roli statickou. Vrchní hůlku vložte mezi špičky ukazováčku a prostředníčku. Uchyťte ji ve vzniklém  žlábku tak, aby držela rovnoběžnou linii se spodní hůlkou. Touto hůlkou hýbete při nabírání jídla.

Užívání hůlek je výborné ve více ohledech. Když pomocí nich máte sníst celou porci jídla, tak vám to dá určitě zabrat. Pozitivem je, že začnete zcela vnímat vše, co je pro váš na talíři připraveno. Budete nuceni kontumujete pomaleji a soustředit se na každé sousto. Pocit sytosti tak přijde mnohem dříve a vám budou stačit menší porce.

Hůlky mají svá gesta a konkrétní způsoby držení, na které byste měl dbát. Jedním z nich je například to, že byste nikdy hůlkami neměl jídlo prohrabovat. Musíte jíst postupně od shora až dolů. Ať vám jídlo chutnalo sebevíc, nikdy hůlky neolizujte, to je totiž v Číně velmi neslušné. Nikdy hůlky nedržte v pěstích, jelikož tím naznačujete kuchaři nebo člověku, který sedí proti vám, že ho zvete na souboj. Pokud zapíchnete hůlky do rýže, znamená to velkou nezdvořilost a v některých kulturách tak naznačíte, že jste ještě nikdy nejedl horší jídlo, než vám bylo dnes připraveno na stůl. Dávejte si tedy pozor, jak s hůlkami manipulujete.

Nebylo by to správné poznávání cizí kultury bez ochutnání jejich jídel. Uvařte si něco z čínské kuchyně se skvělou kuchařkou Čínská kuchyně v redukční variantě. Knihu najdete zde