EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Jak pečovat o zubní náhradu? I
Víte, jak se starat o snímatelné zubní náhrady? Je jedno, jakou protézu nosíte, je důležité, abyste o ni dostatečně pečoval. Prodloužíte tak její životnost a zajistíte si lepší komfort v ústech. Nyní si projdeme základní pravidla péče o zubní protézu, následně se pozastavíme u několika dalších bodů týkající se údržby nebo konzumace potravin. Protézu denně vyjímejte z úst, to je opravdu nutnost, neboť z ní potřebujete dostat veškeré zbytky potravin a další drobné částečky či nečistoty. Protézu pořádně opláchněte pod vlažnou tekoucí vodou. Nikdy ji nemyjte v horké vodě, v té by namočená zůstávat neměla. Čistit ji následně můžete pomocí klasického zubního kartáčku nebo speciálního štětce. Jaké čistící prostředky máte na protézu používat, vám jistě poradí váš zubní lékař, avšak obvykle můžete použít mýdlo a samozřejmě zubní pastu. Pamatujte si, že zubní protézou hygiena nekončí. I když se nyní nemusíte starat o vlastní chrup, měl byste si však vyčistit dásně a to pořádně. Jestliže nosíte jen částečnou zubní náhradu, je čištění zbylých zubů samozřejmostí. Používat byste v obou případech měl měkký zubní kartáček a běžnou zubní pastu. Vyzkoušejte náš fixační krém Plus Dual Power od výrobce PROCTER GABLE. Zakoupíte ho v e-shopu pouze za 124 korun. Jedná se o upevňující krém na zubní náhrady, který vašemu chrupu dopřeje stoprocentní komfort. Jeho výhodou je to, že nemá žádnou příchuť a neobsahuje ani barviva. Díky hypoalergenní vlastnosti ho může užívat úplně každý. Zařaďte upevňovací krém Plus Dual Power taky do své zásoby.  
Zobrazit článek >
 
Anthony Ryan – Znáte jeho umění? – Píseň krve
Anthony Ryan je spisovatelem dalších neobyčejných knih, které stojí za prozkoumání. Jaké tituly se vyplatí otevřít, pokud hledáte ty nejlepší? Inspirujte se v našem článku a zažijte nemalé knižní dobrodružství. Spisovatel Anthony Ryan pochází ze Skotska, narodil se v roce 1970. Na vysoké škole se zabýval historií. Jeho vášní byl vždy Londýn, v tomto velkoměstě si taky hledal práci a pokoušel se o své první dospělé úspěchy. Poměrně dlouho pracoval v britské státní správě, po své první úspěšné knize, kterou vydal ve svých 43 letech však tuto dráhu opustil a začal se věnovat psaní na plný úvazek. Jeho začátky byly krušné jen mírně, sklízel úspěchy. Autor má na svém kontě již mnoho knih. Zabývá se psaním trilogie a taky sérií sci-fi děl Slab City Blues, která vychází v elektronické podobě. Jeho prvním dílem z roku 2013 se stala kniha Píseň krve. Prodalo se jí přes sto tisíc publikací. Fanoušci tuto knihu považují za jednu z nejlepších. My se taky na ni v první části článku podíváme blíž. Píseň krve Již počet fanoušků knihy nám může napovědět, že o ,,odpad‘‘ zdaleka nepůjde. Kniha žije emocemi, přátelstvím, intrikami, taky boji. Autor pracuje na základě kontrastů mezi hrdiny a slabochy, kteří se projevují během celé knihy. V knize vás čeká dokonale vymyšlený svět, ve kterém na každého hrdinu čeká dobrodružství. Ve stručnosti se zde potkáte zejména s rytířským řádem, který řeší kromě rodinného sporu mnoho dalších otázek. Jedna se možná bude týkat celé budoucnosti. Připravte se na velké množství postav, ke čtení rozhodně potřebujete být připoutání, aby vám nic neuniklo. Šest set stránek přečtete jako nic.  
Zobrazit článek >
 
Hlíva ústřičná a její účinky
Hlíva ústřičná je dřevokazná rostlina respektive houba. Na lidské zdraví má přímo dechberoucí účinky. Roste převážně na území Evropy. Je zdrojem mnoha vitaminů a minerálů. Výhodou je, že ji mohou konzumovat všichni strávníci od malých dětí, přes těhotné, po lidi s dietami. Zjistěte, jakými účinky se pyšní tato houba. Za zmínění obsahu v hlívě stojí zajisté stopové prvky jako selen, bor, jod nebo zinek. Důležitá je taky kyselina listová, minerály jako draslík, železo a fosfor. Kromě těchto látek se v hlívě vyskytuje ve velkém kyselina linolenová a olejová. Najdete v ní celkem osmnáct mastných kyselin. Hlíva ústřičná je základní surovinou čínské medicíny. Místní obyvatelé ji využívají jako lék zejména na šlachy a pohybový aparát. V Rusku se zase povedlo vyprofilovat z hlívy antibiotikum, které je navíc velice účinné. V Japonsku se stále pokouší vytvořit zejména z odvaru hlívy ústřičné lék proti nádorovému bujení. Hlíva ústřičná je skvělým zdrojem pro doplnění imunity. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zmírňuje infekce a záněty. Působí proti únavě. Pokud máte problém s kostmi a šlachami, hlíva ústřičná zmírní jejich bolest. Houba působí i zevně. Má hojivé účinky, které můžete otestovat například při léčbě bradavic nebo zánětů kůže. Pomáhá taky při alergiích. Hlíva podporuje správnou funkci cévního systému, zpomaluje proces stárnutí. Působí proti vysokému krevnímu tlaku a reguluje funkci střev. Mezi vlastnosti rostliny patří taky bojovnost proti stárnutí, ne nadarmo v Číně hlívu považují jako jeden z elixírů mládí. Vyzkoušejte hlívu ústřičnou v kapslích. Jedná se o stoprocentně přírodní houbový přípravek bez příměsi. Konzumujte dvakrát denně po jedné kapsli jeden až tři měsíce.  
Zobrazit článek >
 
Alkohol za volant nepatří – Jak poznat, že ještě máte ,,zbytkáč‘‘? I
Je za vámi velká ,,kalba‘‘ a vy potřebujete ráno řídit? I když se cítíte na jízdu, je možné, že po předešlém flámu ještě něco nadýcháte. Jistotou je výkonný alkohol tester, který vám bude představen na konci článku. Lze ale alkohol v krvi přibližně odhadnout i jinak? Zaprvé je třeba upozornit na to, že každé tělo funguje trochu odlišně. Mladý vitální člověk se s alkoholem popere mnohem lépe než osoba ve středním věku, kterou klidně mohou skolit i tři velká piva. Záleží na váze, zdravotním stavu, četnosti pití alkoholu, psychickém stavu jedince a mnohých dalších faktorech. Není asi třeba upozorňovat, že míra opilosti se odvíjí taky od počtu vypitého alkoholu a zejména jeho síly za daný čas. Možná vás překvapí, že co se týče alkoholu, záleží taky na pohlaví. Dle lékařských statistik jsou ženy v nevýhodě. Zatímco vy muži zvládnete odbourat 0,1 promile za hodinu, ženám to trvá trochu déle. Tato doba roste ještě z množstvím vypitého alkoholu. Je nutné pozastavit se u drinků samotných. I když každá láhev má na sobě etiketu s procenty či značku promile, neznamená to ještě, že podle toho můžete alkohol řadit od nejméně škodlivých drinků po ty nejpestřejší. Pokud si totiž rovnáme například pivo a víno, má druhý alkoholický nápoj o dost více alkoholu, ale ke vstřebání stejného množství vína jako piva dochází o celou půl hodinu rychleji než je tomu u piva. Největším ,,zabijákem‘‘ je pak pití piva na lačno. To má na váš organismus takový účinek, že jej budete odbourávat ještě dlouho. 
Zobrazit článek >
 
Alkohol za volant nepatří – Jak poznat, že ještě máte ,,zbytkáč‘‘? II
Je třeba mít na paměti, že v České republice stále platí nulová tolerance alkoholu. Takto to v evropských velmocích převážně nefunguje, nějaký zbytkový alkohol je téměř všude tolerován. Striktní pravidla jako u nás však platí na Slovensku, v Chorvatsku, Estonsku nebo Maďarsku. Pokud při policejní kontrole nadýcháte méně než 0,5 promile, dostanete jen pokutu do dvaceti tisíc korun, neboť šlo pouze o přestupek. Vzato vám však může být až sedm bodů. Jakmile se však na testeru zobrazí číslo větší než 0,5, budete policejní jednotkou odvezen na krevní testy. Pokud danou míru potvrdí, můžete se rozloučit na dva roky s řidičským průkazem. Pokud vlastníte alkohol tester, stačí vám, abyste si hladinu jednou změřil a následně odpočítával hodnotu. Průměrně vám za hodinu z krve zmizí 0,2 promile alkoholu. Podle této hodnoty si tedy stačí spočítat čas, kdy budete moci sednout za volant. Na kocovinu a rychlejší navázání alkoholu, který se musí dostat z krve ven, vám pomůže samozřejmě spánek, tučné jídlo nebo káva. Na kofein však pozor, je s ním třeba vypít dostatek vody. Tekutiny ostatně doplňujte dvakrát více než obvykle, pomůžete tak alkoholu dostat se z těla ven rychleji. Vyzkoušejte minerální vodu s vysokým obsahem hořčíku nebo kyselé potraviny naložené v octu. Příliš sportu se nedoporučuje, avšak aktivita je důležitá, neboť alkohol se naváže na vodu, kterou vypotíte. Trocha čísel na závěr.. Pivní ,,dvanáctku‘‘ odbouráte za tři hodiny, sklenici vína o dvou dl asi za čtyři. Jeden klasický panák se čtyřiceti procenty vám pak v krvi zůstane přes pět hodin. 
Zobrazit článek >
 
Není mojito jako mojito II
Granátové mojito Tento druh mojita je spíše záležitostí exotiky, u nás tak propagovaný není. Dokud ho však nevyzkoušíte, nebudete vědět, oč přicházíte. Na přípravu budete potřebovat nakrájenou limetku, lístky máty, dále čerstvou šťávu z granátového jablka, trochu sody a cukr. Přísady stačí dle chuti smíchat dohromady a v závěru do koktejlu přidat mátu. Aby drink vypadal ještě lépe, připravte si mražená semínka z granátového jablka jako ozdobu. Tak můžete učinit za pomoci formy na led. Do každého ,,okýnka‘‘ umístěte pár kuliček a následně je zalijte vodou, nechte zmrznout a paráda je na světě. Nezapomeňte finální koktejl oparádit taky limetkou, tu ostatně můžete ukrýt do ledu také. Grapefruitové mojito Ke grapefruitovému koktejlu je cukr téměř nezbytný, proto si jej připravte. Na drink budete potřebovat odšťavňovač, který spolehlivě převede grepy na šťávu. Tu pak smícháte s trochou sodovky, dále pár kapkami limetky a ledem. Tuto směs rozmixujte. Následně do ní přilijte rum a přimíchejte cukr. Mátu spolu s najemno nakrájenými limetkami zamíchejte do koktejlu až před podáváním. Jak připravit klasické Mojito? V předchozích odstavcích jsme si probrali zejména přísady, ale nikdy jsme se nezaměřili na detailní postup přípravy. Všechny drinky se však dělají obdobně, pokud není řečeno jinak, a proto si jejich přípravu vysvětlíme na základním drinku. Do sklenice vložte mátu spolu s několika kostkami limetky a zasypte je lžící třtinového cukru. Pomocí speciálního mačkátka podrťte. Nyní přichází na řadu alkohol. Rum nalijte do sklenice a míchejte ho spolu se surovinami minimálně půl minutu, aby se chuť rozložila. Na závěr přidejte dostatek ledu a dolijte perlivou vodu. Přidejte brčko, trochu máty a limetky navrch. Nyní můžete podávat. Baví vás příprava koktejlů? Co takhle zkusit taky nějaké nealkoholické a méně tradiční drinky?
Zobrazit článek >
 
Není mojito jako mojito I
Připravte si speciální letní osvěžení. Víte, že druhů koktejlu jménem Mojito je hned několik? Nejde jen o rozlišení alkoholické či nealkoholické, můžete vyzkoušet mnoho dalších odlišných chutí. Jaké vám nejvíc zachutná? Zjistěte to v našem článku. Mojito Original Klasické Mojito se skládá z bílého rumu, limetkové šťávy, třtinového cukru, máty, sodovky a ledu. Přípravu tohoto koktejlu si ještě detailně objasníme v závěru článku. Maracuja mojito Začněme něčím méně tradičním. Maracujové mojito vás osvěží, zapůsobíte s ním na jakoukoliv návštěvu a ještě je jeho příprava velmi jednoduchá. Jak na ni? Marakuju stačí vydlabat a pak ji rozmixovat nebo ideálně propasírovat přes cedník do misky. Přidejte k ní led a rozmixujte na dřeň. Do směsi pak přidejte mátu. Limetku taky, jen to s ní nepřežeňte, aby koktejl neztratil marakujovou chuť.  Mátu v koktejlu již nemixujte. Malinové mojito Malinové mojito obsahuje rum stejně tak jako to klasické, navíc však již z názvu můžete usoudit, že se v něm budou nacházet zajisté maliny. Máte pravdu. Limetka se v případě tohoto nápoje nedrtí, nýbrž pouze krájí na kousky. Maliny se o mojita dávají vcelku, mírně se při přípravě koktejlu nadrtí. Do malinového mojita patří krupicový cukr, stejně tak sodovka, samozřejmě máta a led. Na přípravu každého koktejlu se vám bude hodit speciální domácí výbava. Obsahuje otvíráky, násady, nože, napichovátka a další potřebné příslušenství. S touto soupravou nebyla příprava koktejlů jednodušší.  
Zobrazit článek >
 
Dejte živému plotu nový sestřih
Měsíc srpen je nejlepším obdobím, kdy dát vašemu živému plotu udržovací sestřih. V odorné literatuře naleznete informaci, že lze živý plot sestříhávat i v zimním období. Ano, je pravdou, že i v zimním období lze stříhat živý plot. Právě když rostliny užívají vegetačního období snášejí hlubší řez. V letním čase pak provádíme lehký řez, takzvaně řez udržovací. Živé ploty jsou na každé zahradě velmi oblíbeným řešením jak ohraničit pozemek, nebo vytvořit předěl různých částí zahrady, který plní nejen okrasnou funkci, ale také dokonale chrání soukromí. V průběhu roku však živý plot vyžaduje pravidelnou údržbu, zastřihování a úpravu do požadovaného tvaru. Zastřihování do výšky i do šířky je důležité už v prvních letech po výsadbě, aby se rostliny rozvětvily a utvořily souvislý porost. Ale pravidelnou údržbu bude živý plot potřebovat i nadále. Elektrické nůžky na plot FZN 2002-E s otočnou hlavou, o příkonu 550 W zvládnou střih větví až do průměru 16 mm. Jsou určeny k zastřihávání živých plotů, ale také pro úpravu a tvarování okrasných keřů. Jejich předností je výborné vyvážení, ergonomický design a praktická zadní rukojeť, která značně zpříjemňuje práci. Plotové nůžky s možností nastavení úhlu lišty a také úhlu rukojeti. Tyto benefity umožňuji pohodlný zástřih vertikálních ploch plotů, hůře dostupných míst a pohodlné tvarování okrasných keřů. Délka lišty v tomto případě představuje 510 mm a elektromotor má příkon 550 W. Upravovat je možné porosty s větvemi až do průměru 16 mm. Samozřejmostí je systém dvojitých bezpečnostních spínačů, které zamezují nechtěnému samovolnému sepnutí motoru.  
Zobrazit článek >
 
Jesper Bugge Kold "Zimní muži"
Jesper Bugge Kold pracoval jako novinář. Nyní se profesně přeorientoval na knihovnickou činnost. Na literární scénu vstoupil v roce 2014 právě románem Zimní muži, který mu vynesl nominaci na cenu BogForum za nejlepší debut. Kniha dosáhla úspěchu i v zahraničí. V roce 2016 pak vydal druhou knihu Land i datid pojednávající o mladém muži, který se při hledání pravdy o svém otci vydává na cestu v čase zpět do doby NDR, rozděleného Berlína a tajné policie Stasi. Ve svých knihách staví na své dlouhodobé fascinaci moderní evropskou historií i důkladných rešerších dobových faktů. Jesper Bugge Kold se narodil a vyrostl v Kodani, nyní žije s manželkou na ostrově Fyn. O knize: Dva bratři, Karl a Gerhard, žijí poklidným životem v rodném městě Hamburku. Karl se po smrti otce ujímá vedení rodinné textilní továrny. Žije ve šťastném manželství se ženou a čtyřmi dětmi. Gerhard je profesorem matematiky na univerzitě. Po smrti manželky a dcery se plně ponořil do práce a psaní knih. K moci se ovšem dostává Adolf Hitler a oběma bratrům se začíná otřásat země pod nohama. Proti své vůli se oba stávají součástí nacistické mašinerie a jsou nuceni podílet se na věcech, se kterými sice nesouhlasí, ale zároveň se proti nim nedokáží postavit. Karl se dostává na francouzskou i ruskou frontu a Gerhard organizuje židovské transporty do koncentračních táborů. Oba jsou zatlačeni až do krajnosti, což je hluboce poznamená. Vyprávění osciluje mezi rodinným životem v Hamburku a událostmi na frontě i v Německu za války. Napínavý příběh ukazuje, jak rychle se normální, civilizovaný život může proměnit v absurdní zmrzačenou skutečnost během války i jak těžké je hledání vlastního já po jejím skončení. Zimní muži jsou román o hrůzách války. Příběh o hranicích mezi dobrem a zlem, o životě a smrti i o morálních dilematech a svědomí.
Zobrazit článek >
 
Knihy Henninga Mankella I
Henning Mankell byl švédský spisovatel, populární zejména na přelomu století. Zapsal se do historie detektivních románů, které neměly obdoby. O Mankellovi je známo, že byl aktivistou krajní levice. Na konci šedesátých let se účastnil nepokojů švédských studentů. Žil v Mozambiku, kde se zabýval divadlem. Jeden čas pobýval taky v Norsku. V jeho knihách dostává vždy hlavní roli jediná osoba – inspektor Kurt Wallanderem, bez kterého by detektivka nebyla detektivkou. Všechny případy umisťuje spisovatel do vybraného města ve Švédsku jménem Ystad, které se tak stalo velmi lákavým pro turisty, kteří jeho detektivky milují. Vzhledem k tomu, že se knihy Mankella staly opravdu oblíbené, rozhodl se autor podepsat smlouvu s televizí, pod jejímž vedením se začal točit seriál inspirovaný jeho knižní tvorbou. Kromě detektivek stihl Mankell sepsat taky něco z dětské literatury, přispěl taky do světa divadla svými kvalitními hrami. Dílo tohoto spisovatele je velmi rozsáhlé a není možné obsáhnout jej ani do několika článků. V našem povídání se seznámíte s několika tipy na oblíbené knihy, které vás budou bavit od začátku do konce. Pokud máte rád švédskou literaturu nebo jste naopak nic z tohoto soudku neokusil, nebudete litovat. V každém případě vás čeká napínavý a leckdy i velice překvapivý čtenářský zážitek. Číňan Začínáme hodně krušně. V již zmíněném městě se totiž odehrál zločin, který nemá obdoby nejen v okolí města, ale v celém Švédsku. Kdo stojí za brutální vraždou, která bude vyžadovat dosti vysvětlení? Kam až může být člověk schopný dojít, když ho svírá tak velká chuť k pomstě, kterou je sotva schopen ovládat?      
Zobrazit článek >
 
Knihy Henninga Mankella II
Než přijde mráz Začalo to ještě dobře. První si bláznivý vrah a sadista jako své oběti vybíral pouze zvířata. Lidské životy však během pár útoků začaly být ohrožovány také. Nakonec se mučící hyena rozhodla pouze pro útoky na lidi. Jak se podaří detektivu Wallanderovi dopadnout vraha, když každá jeho oběť je zavražděna nebo beze stopy zmizí? Bude to mít dozajista hodně těžké. Naštěstí má u sebe chytrou dceru Lindu, která se právě vrátila domů ze Stockholmu po spěšném dokončení policejní akademie. Neklidný muž Komisař Wallander získává další případ, který pravděpodobně bude jeho posledním. Při krátké ranní procházce zmizí vysoce postavený člen námořnictva. Začne probíhat vyšetřování, se kterým Wallander nemá nic společného do té doby, dokud nezjistí, že oběť zmizení je budoucí tchán jeho dcery. Pomůže se již staršímu komisaři vyhledat ztraceného téměř příbuzného, o kterém se vlastně ani neví, jestli ještě žije? Přečtěte si závěrečná díl kriminálních detektivek Henninga Mankella.   Pohyblivý písek V závěru článku se podíváme na trochu jiný žánr. Titul Pohyblivý písek totiž nepojmenovává další skvělou detektivku, nýbrž dílo a zčásti autobiografii, ve které se Mankell osobně svěřuje s pocity, které nastaly při diagnostikování rakoviny. V knize však nenajdete pesimistického ducha. Během povídání o lidech, které autor poznal i nepoznal, se vám rozbuší srdce. Kniha vás naučí milovat váš život, ať je, jak je. V neposlední řadě taky zaznamenáte přímo výbuch pocitů, když se autorovi podařilo vyhrabat z pohyblivého písku, který ho téměř strhl pod zem. Pokud si chcete osvěžit své čtenářské zážitky něčím novým, zkuste se ponořit do knihy Pohyblivý písek.  
Zobrazit článek >
 
Pečujte o autobaterii, aby déle vydržela
Akumulátoru, nebo-li autobaterii, je nutné věnovat pravidelnou kontrolu a péči. Pokud se prevence zanedbá, může se vám stát, že jednoho dne prostě svoje auto nenastartujete. Nejhorší jsou pro autobaterii zimní teploty, které klesají pod bod mrazu a v létě zase  akumulátor trpí velmi vysokými teplotami. Autobaterie se skládá z plastové nádoby, ve které jsou zabudovány deskové elektrody, taktéž je zde uložený separátor a nezbytnou součástí je elektrolyt. V dnešní době zakoupíte takzvané "bezúdržbové" autobaterie, kde není nutná taková péče, jako u těch starších typů. Jak tedy pečovat o autobaterii: 1.) v letním období Horké teploty občas zapříčiní, že se autobaterie začne sama vybíjet. Pokud nejezdíte dlouhé trasy, kdy se akumulátor nabíjí, může dojít k vybití baterie na nízkou hodnotu. Pokud ji delší dobu nenabijete, hrozí sulfatace desek. Což znamená, že se na elektrodách usadí síran olova, který vytvoří hustou a nepropustnou vrstvu a autobaterie ztrácí na svojí kapacitě. 2.) v zimním období Velmi nízké teploty mají vliv na kapacitu autobaterie. V období, kdy jsou tuhé mrazy, autobaterie slábne a vy vaše auto nenastartujete. Při vybití baterie může dojít k jejímu zamrznutí. Taktéž je vhodné jezdit dlouhé trasy, kterými se akumulátor nabíjí přes alternátor. V našem eshopu nabízíme kvalitní autobaterii Compass s dlouhou životností. Akumulátor je vyráběný podle nejnovějších standardů. Baterie vyrobená moderní technologií s nízkou spotřebou vody, vysokou bezpečností a snadnou použitelností. Klasická schránka. Moderní technologie výroby. Nové složení pro vyšší startovací proud. Autobaterie je dodávána již nalitá elektrolytem a nabitá, tedy připravená k okamžitému použití. V prodeji jsou jen zcela nové, nepoužité baterie.  
Zobrazit článek >
 
Kančí guláš s červeným vínem
Maso z divočáka, narozdíl od vepřového masa, je libovější a výživnější. Od spárkaté zvěře se liší tím, že má více tuku. Barva masa je červená a jeho struktura je jemná protkaná malými tukovými žilkami. Kančí maso lze připravovat velmi podobným způsobem jako maso vepřové: maso z vykoštěného boku - na guláš, dušené masové směsy, na roládu krkovice - k pečení, k dušení, jako minutka plec - na guláš, na ragú Recept: KANČÍ GULÁŠ S ČERVENÝM VÍNEM Ingredience: 750 g kančího masa 2 - 3 velké cibule 4 stroužky česneku 300 ml červeného vína 300 ml vody 2 lžičky sladké mleté papriky 1 lžičky drceného kmínu 6 kuliček celého pepře sůl sádlo Postup: Nakrájíme si cibulku na kostičky a podusíme ji na sádle v tlakovém hrnci (papiňáku). Přidáme maso nakrájené na kostičky a zprudka opečeme. Šťávu necháme vydusit, zasypeme sladkou a pálivou mletou paprikou, osolíme, pokmínujeme, dobře promícháme a znova zprudka orestujeme. Zalijeme červeným vínem, přidáme pepř (do čajového sítka), promícháme a podlijeme vodou. Uzavřeme tlakový hrnec (papiňák) a dáme vařit. Zhruba po 40 minutách by mělo být maso měkké. Vyndáme sítko s pepřem a guláš přelijeme do hrnce. Dáme ještě k varu a přidáme nastrouhaný česnek a zahustíme. Jste-li milovníky zvěřiny, připravte si další chutné recepty, které najdete ve Zvěřinové kuchařce z nakladatelství Víkend.    
Zobrazit článek >
 
Strašák jménem vysoký krevní tlak IV
Hořká čokoláda Mňam! Víte, že vám v tomto ohledu může prospět a taky prospěje hořká čokoláda. Sáhněte pouze po kvalitní potravině s minimálním 75% podílem kakaa. Kakaové boby totiž dokáží snížit krevní tlak již po prvním soustu. To se vyplatí ne? pro dlouhodobý účinek si můžete dopřávat kostičku této čokolády každý den. To je skvělé, že? V závěru celé série článků je ještě dobré upozornit, na negativa, která se pojí s konzumací některých surovin. Výše jmenované potraviny vám vždy budou ku prospěchu. Čemu byste se měl ale vyvarovat jsou tuky. Jejich omezením navíc snížíte svou případnou nadváhu. Nepoužívejte ,,friťák‘‘, v rámci salátu si dochuťte pokrm olivovým olejem, který není pro zdraví škodlivý. Dále byste se měl vyvarovat přílišnému solení. Jste milovník výrazných chutí? Pak vám možná pomohou při vaření bylinky. I ty dokáží udělat s každým jídlem divy. Nezapomínejte na to, že v kupovaných tepelně či jinak upravovaných potravinách už se většinou vyskytuje sůl. Říká se, že čaje jsou zdraví prospěšné, ale přehánět byste to neměl s černými ani zelenými. Dejte si jeden šálek denně a pak přesídlete na ovocné nápoje. V čajích je stejně tak jako v kávě kofein, který tělu neprospívá. Samozřejmě omezte taky konzumaci alkoholu. Ideální bude, když jí zamezíte úplně. Pokud bojujete s vysokým krevním tlakem, jistě by se vám domů hodila digitální pomůcka, který se postará o měření, kdykoliv je potřeba. Tlakoměr se pomocí manžety upevní k paži a během několika vteřin znáte výsledek svého tlaku.  
Zobrazit článek >
 
AR.Drone 2.0 Elite Edition Jungle
Zahrajte si na pilota tohoto nevšedního modelu v podobě kvadrikoptéry, která je určená jak začátečníkům, tak i pokročilým modelářům, kteří chtějí vyzkoušet něco nového. Pro začátečníky je zde funkce autopilota, která vám se svými senzory pomůže bezpečně vlétnout a také přistát. Při létání v méně příznivých podmínkách, Vám může pomoci manévrovat automatická stabilizace modelu. Ovládání kamery se provádí pomocí naklonění smartphonu nebo tabletu. Předností tohoto modelu je široký úhel záběru 92 stupňů diagonálně, podpora kodeku H.264, záznam fotografií 720p, streamování videa s nízkou latencí pomocí WiFi N a přímý záznam videa na ovládací zařízení nebo USB paměťové zařízení. Jeho součástí je také druhá vertikální QVGA kamera se snímkovou rychlostí 60 fps. Prohlédněte si svět z výšky! Kvadrokoptéra má v sobě zabudovanou HD kameru, která umožňuje snímat video v rozlišení 720p při 30 snímkové frekvenci. Záběry jsou snímány širokoúhlým objektivem s úhlem 92° diagonálně. Videa jsou kódována do formátu H264 a obrázky se ukládají do JPEG souborů. Natočení snímky se přenášejí přímo na Váš smatrphone, nebo tablet odkud je možné je jedním tlačítkem sdílet například na YouTube server. Pokud hodláte zaznamenat větší množství záběrů, můžete do připraveného USB slotu vložit Váš flash disk. Pro případné pády byl model kvadrikoptéry vybaven odolným tělem tvořený nosným křížem zpevněným karbonem, velmi kvalitními platovými díly s 30% nylonovými vlákny. Případné nárazy redukuje pěnová izolace, která chrání hlavně vnitřní díly a ochranný kryt z EPP.
Zobrazit článek >
 
Připravte si smoothie koktejl + recepty
Slovo koktejl nám asi nejvíce evokuje mléčný nápoj ve kterém je rozmixované ovoce. Avšak smoothie koktejl je nápoj ze syrového rozmixovaného ovoce a syrové rozmixované zeleniny. K výrobě lze použít jeden či více druhů ovoce, je také možné připravit čistě zeleninový nápoj, nebo zkombinovat ovoce se zeleninou. Smoothies jsou oblíbené u lidí trpících nesnášenlivostí mléčných výrobků a u raw veganů. 1.) Smoothie z bánanů a manga Ingredience: 1 banán 2 měkká manga studená voda led máta Postup: Oloupeme banán a manga, nakrájíme je na menší kousky. Ovoce vhodíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Pokud se Vám bude zdát konzistence moc hustá - přidejte studenou vodu. Nápoj nalijeme do sklenic s ledem a ozdobíme lístkem máty. 2.) Smoothie z více druhů ovoce Ingredience: 1 větší jablko 2 banány 2 broskve 2 kiwi (oloupané) 500 g hroznového vína (předem vychladíme a zbavíme semínek) lesní ovoce led voda nebo ovocná šťáva Postup: Ovoce rozkrájíme na kousky a rozmixujeme. Opět můžeme zředit studenou vodou nebo ovocnou šťávou. Nápoj nalijeme do sklenic s ledem. 3.) Zeleninové smoothie s jablkem a kiwi Ingredience: hrstka petrželové nati hrstka listového špenátu 1 zelené jablko 1 kiwi (oloupané) 1 limetka mletý kardamon Postup: Omyjeme špenát a petrželovou nať. Z limetky kůru a vymačkáme šťávu. Špenát a petržel omyjte a nechte okapat. Jablko nakrájíme na menší kousky. Přidáme špetku kardamonu. Vše rozmixujeme. Můžeme zředit studenou vodou. Další recepty, nejen na smoothie, ale i na zdravé šťávy a míchané nápoje naleznete v knize "Šťávy a míchané nápoje z přírody".  
Zobrazit článek >
 
Strašák jménem vysoký krevní tlak II
Cvičte. Odpočinek je sice důležitý, ale i pohyb dělá tělu radost, i když to možná někdy tak nevnímáte. Každý den byste se měl hýbat minimálně půl hodiny, a to neplatí jen v případě vysokého krevního tlaku. Pohyb je celkově důležitý z hlediska zdravotní stránky člověka. Pokud máte momentálně problém s aktivitou v parných dnech, vyhraďte si na cvičení brzkou hodinu ranní nebo makejte až po sedmé hodině večer. S pohybem se pojí i fyzická stránka člověka. Pokud jste mírně při těle a vidíte na sobě, že byste potřeboval zhubnout, jen do toho. S každým ztraceným kilem ulevíte svému srdci i cévám. Navíc se po úbytku hmotnosti budete cítit mnohem lépe a hned se vám bude chtít víc rozpohybovat tělo. V případě vysokého tlaku je nutná změna stravy. Nedoporučuje se jíst smažené, kouřit a pít alkohol, samozřejmě též omezit kávu. Nesolte příliš. Naopak byste měl do svého jídelníčku nasadit zvýšenou dávku těchto potravin: Česnek a cibule Nejznámější zeleninou, která bojuje proti zvýšenému tlaku je česnek. Ten byl využíván již ve starověkých civilizacích, takže jsou jeho účinky opravdu ověřené. Dát si na něj pozor by měli pouze lidé, s citlivými trávicími partiemi. Česnek je totiž ideální požívat syrový. Pokud vám v takovémto stavu nevyhovuje, zapátrejte po speciálních tabletkách. Skoro tak dobře jako česnek funguje i cibule. Ta navíc snižuje hladinu špatného tuku v krvi a rozpouští krevní sraženiny. Taková cibulačka alespoň jednou za čas by měla být na vašem programu rozhodně. Chcete se o tom, jak držet krevní tlak stále pod kontrolou, dozvědět něco víc? Pak si pořiďte publikaci Vysoký krvný tlak Artériová hypertenzia.
Zobrazit článek >
 
Strašák jménem vysoký krevní tlak III - Smart náramek
Okurky nakládačky Že okurky nakládačky chutnají jinak než běžné velké okurky se možná dá čekat, ale víte taky, že právě tato drobná zeleninová dobrota dodá vašemu tělu více vitaminů a hlavně minerálů? Navíc je skvělým snižovatelem krevního tlaku. Tak už víte, co si nosit s sebou do práce ke svačině. Pohanka Méně tradiční zdravá potravina, kterou budete muset tepelně upravit, aby byla k jídlu, to je pohanka. Pokud s její přípravou nemáte zkušenosti, nic se nebojte, je to lehčí, než se zdá. Vyzkoušejte novou chuť speciální suroviny, která zvyšuje pružnost cév, je doporučována k jídlu při vysokém krevním tlaku a taky v případě aterosklerózy. Červená řepa V řepě je sice dost cukru, ale jde o jeho zdravou formu, a tak se nebojte občas si z řepy něco uvařit. Jde o pomocníka nejen na snížení krevního tlaku, ale taky jako skvělou ochranu proti rakovině. Řepa je výborná je konzumaci taky v případě problémů s trávicí soustavou. Banány Banány jsou skvělou svačinkou, která zasytí a ještě navíc dodá tělu potřebnou energii. Jen jediný banán vám dodá zásobu draslíku na celý den. navíc je zde zmíněn samozřejmě kvůli tomu, že podporuje funkce srdce a je schopný dlouhodobě udržet hladinu normálního tlaku. Ryby Přesuňme se k hlavnímu chodu. Jednodušeji to říct nejde, jezte a jezte ryby. Jedná se o nejlepší porci masa, kterou v tomto případě do sebe můžete dostat. Zejména sladkovodní tvorové obsahují omega-3 mastné kyseliny, které působí příznivě na srdce, cévy a ještě ředí krev. Pokud nejste příliš velký rybí fanoušek, pak si pořiďte rybí tuk v kapslích, který vám prospěje také. Co takhle Smart náramek U7, se kterým budete mít svůj tlak stále pod kontrolou? Speciální profi měřič může být váš za necelé dva tisíce korun.  
Zobrazit článek >
 
Strašák jménem vysoký krevní tlak - Bluetooth měřič krevního tlaku
Máte problémy s krevním tlakem? Pomozte svému tělu a snažte se ho přirozeně snižovat. Vězte, že se vám uleví. Víte, jak vyzrát nad vysokým tlakem? Jde to i přírodně bez léků, stačí vědět, jak a hlavně pomocí čeho problém řešit. Vyzkoušejte naše tipy a strašák jménem krevní tlak může jít od dům dál. Hypertenze je nebezpečná hlavně z toho důvodu, že ničí cévy. Dlouhodobě zvýšený tlak v zásadě připravuje cévy o elasticitu, mohou se ucpat a následně prasknout. V takovém případě hrozí kardiovaskulární onemocnění nebo dokonce mrtvice. Je třeba upozornit, že pokud se vám tlak po nějakou dobu nebude dařit shodit do normálu, je třeba vyhledat lékařskou pomoc. O té ale náš článek není, my se pokusíme nejprve zbavit tlaku bez antihypertenziv a dalších podobných léků. Důležité je dostat své tělo do pohody. Snažte se vyhýbat stresovým situacím. Pokud se do nějaké dostanete, takzvaně vypněte a zhluboka dýchejte. Je jasné, že ej to někdy těžké, ale snažte se opravdu co nejvíc, aby se vám ulevilo. Skvělou taktikou pro zklidnění těla a mysli je meditace. Pusťte si relaxační hudbu a jen zhluboka dýchejte v pozici, která vám je pohodlná. Postačí vám denně jen deset minut tohoto božského klidu a za pár dní budete jako vyměněný. Meditovat navíc můžete taky v případě nějakého rozhořčení či právě stresové situace. Když si na tři minutky oddechnete v práci, nikdo nic nepozná a vy se budete cítit zase o něco lépe. Potřebujete mít svůj tlak stále pod dohledem? Pak se vám bude hodit drobný Bluetooth měřič krevního tlaku, který schováte i do pracovní tašky.  
Zobrazit článek >
 
Čchi kung pro zdravou prostatu a pohlavní svěžest
Tato příručka pro obnovení zdraví mužských pohlavních orgánů a udržování kvalitního sexuálního života do vysokého věku obsahuje podrobné pokyny nejen k technikám na odstraňování energických blokád reprodukčních orgánů a obnovu její fyziologické funkčnosti, ale také staletími prověřené metody léčby zvýšené prostaty a prevence rakoviny této žlázy. Přináší rovněž velmi cennou sestavu cviků pro každodenní praxi a praktické instrukce doplněné důležitými informacemi o výživových a bylinných doplňcích. Autoři také objasňují principy masáže na povzbuzení sexuální energie a regeneraci prostaty a seznamují s taoistickými praktikami, které bly donedávna udržovány v tajnosti a které využívají pohlavní síly k účinné léčbě různých tělesných orgánů. Všechny popisy jsou pro názornost doplněny množstvím ilustrací. Ačkoliv je většina zmiňovaných postupů zaměřena především preventivně, obsahuje kniha i několikdůležitých technik s léčebnými a regeneračními účinky, které mohou využít i pacienti v různých fázích onemočnění. Mantak Chia je světově uznávaný mistr čchi-kungu a vnitřní alchimie. Jeho systém Univerzální léčivé Tao si za téměř čtyři desítky let získal desítky tisíc oddaných následovníků po celém světě. Mistr Chia je autoremtéměř desítek knih, které postupně vycházejí také v češtině. Autoři také objasňují principy masáže na povzbuzení sexuální energie a regeneraci prostaty a seznamují s taoistickými praktikami, které bly donedávna udržovány v tajnosti a které využívají pohlavní síly k účinné léčbě různých tělesných orgánů. Všechny popisy jsou pro názornost doplněny množstvím ilustrací. Ačkoliv je většina zmiňovaných postupů zaměřena především preventivně, obsahuje kniha i několikdůležitých technik s léčebnými a regeneračními účinky, které mohou využít i pacienti v různých fázích onemočnění. Mantak Chia je světově uznávaný mistr čchi-kungu a vnitřní alchymie. Jeho systém Univerzální léčivé Tao si za téměř čtyři desítky let získal desítky tisíc oddaných následovníků po celém světě. Mistr Chia je autoremtéměř desítek knih, které postupně vycházejí také v češtině.    
Zobrazit článek >
 
Ovocné šťávy a jejich účinky – Mix ovocných šťáv
Každá ovocná šťáva jednoznačně vašemu organismu prospěje. Pokud se rozhodnete zařadit ji do jídelníčku v rámci nějakého detox programu, myslete na to, že ovocný nápoj vám nejprve může přinést zhoršení vaší zdravotní stránky. Nebojte se, jde o přirozenou reakci těla. Po čase se situace převrátí a vám se bude dařit mnohem lépe. Ovocné šťávy je vhodné zařadit do jídelníčku v rámci svačin. Jedná se sice o nápoj, ale ovocná tekutina má hodně cukru, a tak byste na její úkor měl omezit ostatní ovoce nebo jiné svačinové pochoutky. Průměrný ovocný drink obsahuje v přepočtu na dvě stě mililitrů asi pět kostek cukru, to už je dost, zejména když hubnete. Ovocnou pochoutku můžete konzumovat denně, někdy ji zkuste vystřídat za zeleninové pokušení. Pravidelně byste neměl vypít více než čtvrt litru ovocných drinků denně. Pokud omezíte ostatní přísun cukru, můžete samozřejmě i víc. Jablečná šťáva Jablko je dobrou svačinkou, když máte hlad a chcete zhubnout. Jak si ale vede ve zdravotním testu? Víte, jaké účinky vám přinese pravidelná konzumace ovocné jablečné šťávy? Jedná se o tekutinu, která obecně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Obecně zbavuje tělo škodlivých radikálů, kontroluje taky cukernou hladinu v krvi. Posiluje cévy a taky díky spoustě vitaminů imunitní systém. Jablko posiluje funkci ledvin a činnost svalů. Kromě toho, že pomáhá při zácpě zabezpečuje správnou funkci celého trávicího systému. Vyzkoušejte mix ovocných šťáv, který byl vyroben primárně jako podpora imunitního systému. Jedná se o přípravek, který se skládá z mnohých druhů šťáv a extraktů, které přispějí vašemu zdraví.  
Zobrazit článek >
 
Ovocné šťávy a jejich účinky – Pure Coco
Pomerančová šťáva Pomeranč je obecně jeden z nejsilnějších ovocných antioxidantů hne za borůvkami. Pomeranče podporují trávicí soustavu. Pitím pomerančové šťávy paradoxně bráníte překyselení organismu. Šťáva z čerstvých pomerančů má vliv na vzhled vlasů, podporuje krvetvorbu a samozřejmě posiluje celý imunitní systém. Pomeranč je taky skvělým podporovatelem koncentrace. Grapefruitová šťáva Nebyl by to dobrý článek, kdybychom vynechali druhý citrus jménem grapefruit. Možná znáte poučení, že grapefruit je ideální ke konzumaci hned po ránu. Je tomu opravdu tak. Bylo dokázáno, že grep prospívá organismu nejlépe nalačno. Nastartuje metabolismus a celkově podpoří trávená. Pomáhá při artritidě, onemocnění žil nebo hemoroidech. Pomeranč je skvělým podporovatelem hormonální funkce. Čistí organismus, zejména střeva. Grep tak jako pomeranč obsahuje vysoké procento vitaminu C, a tak je skvělým dodavatelem energie i podporovatelem imunity. Grepová šťáva se vám bude hodit v případě nachlazení i dlouhodobých problémů. Nebojte se vyzkoušet jednoduchou variaci ovocné šťávy z pomeranče a grepu. Bude vám jistě moc chutnat. Melounová šťáva Meloun už sám o sobě obsahuje velké množství vody, že by někdy šel vypít brčkem, ale vydlabat ho a namixovat s ledem se taky vyplatí. Vytvořte si tuto chutnou šťávu doma v kuchyni a nepřipravíte se o spoustu kvalitních vitaminů a živin. Meloun obecně přispívá k pocitu plnosti, takže nebudete mít po pití melounové šťávy hlad. Je skvělou dobrotou, pokud vás dohánějí chutě na sladké. Meloun celkově podporuje funkci ledvin. Ananasová šťáva Ananas je známý jako ,,štěpič‘‘ tuků, tak jako třeba hořká čokoláda. Je pravda, že startuje metabolismus, který díky ostrým esencím pracuje až dvakrát rychleji. Ananas posiluje imunitu. Působí protizánětlivě, snižuje krevní tlak, zlepšuje prokrvování a uvolňuje tělo od křečí. Ananas působí močopudně, je skvělým pomocníkem v případě střevních poruchách. Přidejte do svého koktejlu trochu zdravé šťávy z kokosu, která jeho chuť příjemně změní a ještě mu dodá další živiny.  
Zobrazit článek >
 
Nabijte se živinami!
Mladý ječmen a Mladá pšenice jsou doslova nabité nenahraditelnými živinami. Možná si řeknete, že toto obilí roste běžně na poli a že stačí jíst rohlíky a chleba. Tak to ale není. Tento doplněk stravy, o němž je řeč, v sobě totiž skrývá velký potenciál! Mladý ječmen & Mladá pšenice je v mnoha směrech pozoruhodný. Rostliny, které se při jeho výrobě používají, nejsou zalévány chlorovanou vodou. Rostou ve volné přírodě, sluneční paprsky na ně dopadají minimálně 90 dní v roce. Jejich domovinou je původní zemědělská půda svěžích zelených pastvin na Novém Zélandu. Přirozený obsah vitamínů a minerálních látek Vysoký obsah chlorofylu a karotenoidů Remedicum Mladý ječmen & Mladá pšenice je zdraví prospěšná zelená potravina pocházející z Nového Zélandu. Je vyrobena z čerstvých listů mladých rostlin (Hordeum vulgare a Triticum aestivum). Je to 100 % čistý prášek, který splňuje požadavky nejvyšší kvality (certifikát BIO Agriquality NZ). Mladý ječmen je mimořádně bohatý na živiny, obsahuje širokou škálu stopových prvků, antioxidantů, vitamíny C a E, chlorofyl a enzymy. Je tvořen až z 39 % čistou vlákninou. Mladá pšenice obsahuje velké množství v přírodě se vyskytujících minerálů, enzymů, vitamínů B, chlorofylu a karotenoidů (antioxidantů). Chlorofyl pomáhá alkalizovat (odkyselovat) organismus. Karotenoidy pomáhají neutralizovat poškození vzniklá volnými radikály.
Zobrazit článek >
 
Udělej si sám, aneb jak pracovat se dřevem
Zahradní pergola, dřevěný nábytek, polička na knihy nebo komoda na oblečení, to vše a spousta dalších věcí se dají vyrobit ze dřeva. Například na dřevěný nábytek nelze použít jakékoliv dřevo. Určitě je dobré vybírat podle tvrdosti dřeva a také dle pevnosti, vlhkosti, a záleží i na tom, kolik suků a smůly dřevo obsahuje. Z nabídky našich dřev, které pocházejí z našich lesů, se využívá dřevo smrkové, bukové,dubové nebo dřevo z borovice. Z exotičtějších materiálů pak lze zvolit teak, meranti, iroko, bambus, ratan a jiné. Tvrdost dřeva se rozděluje do následujících skupin: Velmi měkké dřevo: smrk, borovice, jedle, topol, vrba, lípa Měkké dřevo: modřín, kleč, olše, bříza, jalovec, jíva Středně tvrdé dřevo: kaštan, platan, jilm, líska Tvrdé dřevo: tis, dub, buk, ořešák, javor, jabloň, hrušeň Velmi tvrdé dřevo: dřín, ptačí zob, dub pýřitý, zimostráz Neobyčejně tvrdé dřevo: eben, mahagon S výrobou nábytku a jiného dřevěného kousku budete zajisté řešit i povrchovou úpravu. Na trhu existuje mnoho přípravků od laků na dřevo, které jsou barevné i transparentní až po různé olejové přípravky. Pokud se zajímáte o práci se dřevem a chcete si vyrobit nějaký pěkný kousek nábytku, neměl by Vám chybět praktický knižní průvodce, který Vás navede na to, jak se dřevem pracovat a jaké zvolit nářadí. Kniha "Vše o práci se dřevem" Vás provede jednotlivými procesy krok po kroku a postupně zodpoví všechny vaše otázky.
Zobrazit článek >
 
Tajemství asijské kuchyně II - Osm chutí Asie
Pokračování článku o asijských pokrmech je tu. Tento příspěvek vás nepřipraví ale ani o drobné prozkoumání naší oblíbené kuchařky Osm chutí Asie, která je vhodná jak pro kuchařské mágy, tak pro ty, kteří se rozhodli trochu experimentovat. Asijští kuchaři dbají mnohem více než jacíkoliv jiní na kvalitu surovin. Platí, že by se měli držet vždy čerstvého. Nemražená zelenina, čerstvě namleté koření zlepší jídlo o několik procent. Schválně sám vyzkoušejte, že rozdíl poznat stoprocentně jde. V asijských kuchyních platí mnohé zásady, ale ta nejvíc důležitá zejména pro ty, kteří nemají s asijskou kuchyní zkušenosti, říká i pro nás známé pravidlo, že méně je mnohdy více. Proto se nenechte zmást jen několika potřebnými surovinami a nedohánějte jídlo ničím jiným než těmi potravinami, které jsou napsané v receptu. Již v úvodu bylo zmíněno koření. Ano, bez něj to skutečně nepůjde. Pro asijskou kuchyni je typický nejen zázvor a česnek, ale taky jarní cibulka, cury a samozřejmě přírodní dochucovadlo jménem sójová omáčka. Osm chutí Asie Tato kniha je dílem Shahafa Shabtaye, který zejména díky restauraci SaSaZu sepsal mnoho poznatků z přípravy i ochutnávání asijských jídel. Svou knihu neproložil jenom recepty a tipy na vaření, ale taky do ní přidal spoust příběhu ze svých cest a ochutnávání těch nejlepších i nepodivnějších pokrmů. Kniha osmi kapitolách se postupně věnuje jedné typické asijské surovině, na jejímž základě si můžete připravit nejrůznější pochutiny od předkrmu k dezertu. Kniha obsahuje 52 receptů.  
Zobrazit článek >
 
Kotvičník - bylina pro muže
Kotvičník (Tribulus terrestris) - jednoletá rostlina, která dorůstá do výšky až 50 centimetrů. Vyznačuje se chlupatou lodyhou, která je bohatě větvená. Má lichozpestřené listy s krátkým řapíkem. Kvete žlutými kvítky, které se objevují v letním období. V přírodě se volně nevyskytuje, ale dá se v našich podmínkách pěstovat. Jako domácí rostlina se vyskytuje ve Středozemních oblastech, Blízkém východu a v Oceánii. Kotvičník si můžete zakoupit již usušený a nadrcený, nebo si jej můžete vypěstovat na zahrádce. Z uzrálých semínek si můžete další rok vypěstova další rostlinky. Účinky kotvičníku: u mužů způsobuje: významný nárůst hladiny testosteronu zvýšení libida zvýšení sebedůvěry zlepšení nálady dále ho lze využít: močopudný prostředek při chorobách ledvin a močových cest snižuje hladinu tuku v krvi snižuje krevní tlak snižuje cholesterol skvělé antisklerotikum zlepšuje krevní oběh normalizuje krevní srážlivost má regenerační účinky čistí játra výbrné kloktadlo při zánětech v dutině ústní Chcete se dozvědět více o jiných léčivých bylinkách a jejich využití? Zakupte si knihu Léčivé rostliny. V tomto průvodci najdete výběr nejdůležitějších druhů léčivých rostlin, které při svých toulkách přírodou můžete najít a které možná budete potřebovat identifikovat. Názorné barevné fotografie a přehledné informativní texty vám umožní jedinečný pohled do světa léčivých rostlin a přiblíží vám jejich použití. Praktický kapesní formát a pevná obálka přímo vybízejí k tomu, abyste si knihu brali s sebou do přírody.  
Zobrazit článek >
 
Občiansky zákonník pre prax
Predkladaná publikácia obsahuje doposiaľ najkomplexnejší výklad občianskoprávnych vzťahov z pohľadu aplikačnej praxe. Jej obsahom je nielen výklad ustanovení Občianskeho zákonníka, ale aj výklad iných právnych úprav občianskoprávneho charakteru, ako je napr. komentovanie: -Zákona č. 381/2001 Z.z. o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla -Zákona č. 514/2003 Z. z. o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moc -Zákona č. 586/2003 Z.z. o advokácii -Zákona č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov -Zákona č. 98/2014 Z.z. o krátkodobom nájme bytu Publikácia venuje osobitnú pozornosť vnútorným vzťahom v rámci právnej úpravy v Občianskom zákonníku, ale aj vzťahom Občianskeho zákonníka k osobitným právnym úpravám, vrátane vzťahu k medzinárodným dokumentom, ktorými je Slovenská republika viazaná. Komentár ozrejmuje aj vzťah jednotlivých ustanovení Občianskeho zákonníka a ustanovení Obchodného zákonníka. Osobitná pozornosť je venovaná aj aplikačnej praxi, reprezentovanej judikatúrou súdov Slovenskej republiky, Českej republiky ale aj judikatúrou Európskeho súdneho dvora a judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva. Komentár sa pritom neorientuje iba na publikáciu právnych viet, ale v záujme inštruktívnosti v mnohých prípadoch cituje významné časti odôvodnenia rozhodnutí. Hoci vo viacerých prípadoch autor zaujíma vlastné stanovisko k niektorým otázkam, neosvojuje si právo zaujať arbitrárne stanovisko k viacerým otázkam, v ktorých aplikačná prax prezentuje rôzne stanovisko. Týchto dôvodov obsahom publikácie sú aj rôzne právne závery, na ktorých protichodnosť autor spravidla upozorňuje. Nemožno nespomenúť aj previazanosť výkladu hmotnoprávnej úpravy s procesnými ustanoveniami právneho poriadku, a to najmä s uplatnením práv v súdnom konaní.    
Zobrazit článek >
 
Tajemství asijské kuchyně I
Láká vás otestování něčeho trochu víc exotického? Co byste řekl na asijskou kuchyni, jejíž pokrmy jsou pestřejší, než se na první poznání možná zdá. Přečtěte si pár typů asijské kuchyně, které vás navnadí na uvaření vlastní dobroty. Jdeme na to! Na začátek je třeba upozornit, že asijský kuchyně zahrnuje pochoutky opravdu celého asijského kontinentu. I když jsou jednotlivé pokrmy spojeny obvykle s národní kulturou, něco má asijská kuchyně společné. K nejčastějším ingrediencím, bez kterých se zkrátka neobejdete, patří česnek a koření, sezam, sója, tofu, zázvor s samozřejmě rýže. Mezi další suroviny, díky kterým vaše jídlo dostane nádech exotiky, patří například rýžový ocet. Ten se používá do všech kyselých zálivek a marinád, nepostradatelný je například pro sushi. S jablečným octem určitě takovou chuť nevkouzlíte. Mezi další nepostradatelné suroviny patří kokosové mléko nebo limetky. Asie si zakládá na chuťově velmi výrazných pokrmech, které musí být dobře ochucené a chuťově dominantní. Dojmy z ochutnaného pokrmu mohou být rozmanité, avšak pamatujte si, že jídlo musí být hlavně chuťově vyvážené. Takže pozor na až moc velkou kreativitu, ke které asijská kuchyně mnohdy nabádá. V rámci české kuchyně je tradicí nejprve jídlo uvařit a pak ho dochucovat. V asijských kuchyních je tomu úplně naopak. Nejprve smíchejte ten správný podíl koření a pak teprve vařte. Koření zkrátka přidávejte do jídla hned v první etapě vaření, aby stihlo provonět celý pokrm dostatečně. S omáčkami je tomu jinak než s kořením. Ty se mají připravovat až úplně na konec. Jídlo se do nic nakládá až při servírování nebo po úplném dochucení.    
Zobrazit článek >
 
Znáte účinky řebříčku obecného?
Řebříček obecný je v latinském pojmenování znám pod rostlinou Achillea millefolium L. Nepřipomíná vám tento název bájného hrdinu? Pokud ano, máte pravdu. Řebříček se skutečně jmenuje po Achillovi, jenž ošetřoval zraněné v Trojské válce právě pomocí řebříčku.  Jak vnikl náš název vám je asi jasné, rostlina nápadně připomíná žebřík, a tak se lidové pojmenování pro řebříček ujalo tak, že se z něj stal oficiální název. Rostlinu můžete znát taky pod pojmenováním zaječí chléb, husí jazýček nebo myší ocásek či doslovně žebřík.  Nyní se již pojďme podívat na účinky této byliny. Řebříček se odjakživa využíval k zastavování krvácení nebo alespoň k jeho zmírnění. Tlumí krvácení taky při menstruaci, dokonce pomáhá k utlumení bolestí způsobených krvácením. Řebříček taky velice pomáhá při čištění krve.  U řebříčku nacházíme využití taky v případě nervových onemocnění. Hojně se využívá v zubním lékařství při bolestech zubů a dásní.  Je dobrým pomocníkem pro lidi, kteří trpí astmatem a častým suchým kašlem. V tomto případě je ideální řebříčkový čaj nebo odvar.  Řebříček se používá taky při zánětech vylučovacích cest, při problémech s funkcí močového měchýře. Není tajemstvím, že řebříček hraje jednu z nejdůležitějších rolí ve všech urologických čajích.  Vyzkoušejte náš HERBEX Řebříček obecný, zdravotní pomůcku vhodnou pro každého nejen v případě zažívacích potíží. Pomůže vám taky při křečích hladkého svalstva. Je dobrý taky jako podpora pro vylučování žluče.   
Zobrazit článek >
 
Jak připravit delikátní smoothie drinky
Není smoothie jako smoothie. Někdy za to může ovoce, jindy samotná příprava. Přečtěte si obecné rady k přípravě smoothie drinků. Zdá se vám, že je vaše smoothie vodové, i když jste do něj nepřidal žádnou vodu navíc? Pak budete muset nápoj obohatit o ovoce bohaté na vlákninu. Dobrý je banán, dále hrušky nebo broskve či mango. Ze zeleniny je výborným pomocníkem avokádo. Podle zkušeností kuchařů a barmanů se osvědčilo přidat do koktejlů cokoliv zeleného. O zelených vitaminových potravinách  je známo, že osvěžují chuť, a tak pokud chcete, aby váš koktejl působil více fresh, přidejte třeba mátu. Postačí dva lístečky a uvidíte, jak změní chuť. Pokud připravujete drink ředěný vodou, nikdy k ovoci nepřilévejte vlažnou tekutinu. Vždy do smoothie makeru přidávejte buď led, nebo chlazenou vodu, ovoce se probudí a jeho chuť bude výraznější. Přidejte do ovocného koktejlu zeleninu. Chuť bude zajímavější a neomrzí vás. Své smoothie nikdy nepřipravujte předešlý den. Pokud si ho nosíte do práce, raději si ráno přivstaňte a udělejte ho čerstvé. Víte, že některé ovoce může ztratit důležité vitaminy již po dvou hodinách po porušení jeho struktury? Nenechte se připravit o jeho účinky na své zdraví. Jestliže chcete prohloubit chuť koktejlu, přidejte do něj bylinky nebo tajné přísady. Nebojte se vyzkoušet své inovace a přijít na to, které vám nejvíc vyhovují. Dle receptů je oblíbenou přísadou ořechové máslo, ovesné vločky, semínka typu konopí nebo chia, dále jogurt a taky med či skořice. Smoothie dobrota nikdy nebude chutnat z mixéru tak dobře jako z pravého smoothie makeru. Pokud ho ještě nemáte, pořiďte si ho, nebudete litovat! Hodit s evám taky bude náhradní nádoba na přenos nebo uchování koktejlu.  
Zobrazit článek >
 
Notebook HP Spectre 13-af000nc
Notebook  HP Spectre 13-af000nc Vás překvapí vysokým výkonem a dotykovou obrazovkou, jenž má velmi kvalitní rozlišení FHD. Jeho další zajímavostí je sympaticky zpracovaný design kombinující kovové materiály s karbonovými vlákny. Je to velmi elegantní a jedinečný ultratenký notebook, jehož baterie výdrží až 10 hodin díky technologii Fast Charge a čtyřjádrovým procesorem Intel® Core™ i 8. generace zajišťujícím vynikající výkon. Co se týče reprodukce zvuku, má dvojice reproduktorů HP a zvuk vyladěný ve spolupráci s odborníky v Bang & Olufsen oživí každou zábavu procítěně vnímaným zvukem. Užívejte si obsah nevídaným způsobem díky dotykovému displeji téměř bez okrajů s rozlišením FHD, úhlopříčkou 33,8 cm (13,3"), sklem Corning® Gorilla® NBT™ a zvukem od společnosti Bang & Olufsen. Dále vás ohromí podsvícená klávesnice, díky níž můžete pracovat nebo se bavit i ve slabě osvětlených místnostech či během nočních letů. Klávesnice v plné velikosti sahá od okraje k okraji, a tak můžete pohodlně psát v různých prostředích. Napájejte své zařízení, připojte externí monitor nebo přenášejte data neuvěřitelnou rychlostí 40 Gbs – to vše s jediným impozantním portem USB-C™ Thunderbolt™. A je oboustranný, takže se nemusíte strachovat, že jej zapojíte opačně. Další příslušenství: notebook napájecí zdroj / kabel adaptér USB-C na USB 3.0 adaptér USB-C na HDMI návod k použití pouzdro    
Zobrazit článek >
 
Z historie ledniček I
Chladící stoj jménem lednička je jeden z vynálezů, bez kterého bychom se dnes opravdu neobešli. Napadlo vás někdy zamyslet se nad tím, jak tento malý zázrak pro lidstvo vznikl? Přečtěte si zajímavý příběh ze světa chladících skříněk. Největší potřebu chladit potraviny shledáváme u Skotů, právě oni se taky zasloužili o první chladící vynálezy. V roce 1756 chemik jménem William Cullen sestrojil velice rozměrný stroj na chlad, který byl veliký přes celý větší obývák. Zima se vyráběla pomocí rotující páčky, se kterou bylo nutné manuálně hýbat. Vzhledem k velikosti a nesnadnému použití se tento první umělec s oblibou svého vynálezu neshledal. Trvalo celých sto let než se někdo odvážil ke konstrukci dalšího chladícího boxu. V roce 1855 byl nakonec na světě dokonce první předchůdce mrazáku pod vedením Jamese Harrisona. Sice zvládl vyprodukovat neskutečné tři tuny ledu denně, ale byl opět obrovský. Využití našel pouze u velkých firem. Led pak přinášely ledaři, kteří ho rozdělovali do jednotlivých domácností. V této době se led neužíval k přípravě nápojů nebo jakékoliv kuchyňské úpravě. Nechával se většinou ve sklepeních, kde měl zajistit trochu chladu navíc pro potraviny. Velký chlad pro potraviny byl nezbytný nejen z hlediska gurmánského, ale samozřejmě taky hygienického. Již tehdy bylo známo, že v teple se množí bakterie, které můžou za to, že se potraviny kazí, ale taky způsobují nemoci. Pro chudší obyvatelstvo bylo jedinou možností potraviny zavařovat nebo se obejít bez těch, které vyžadovaly zimu. Chybí ve vaší domácnosti výkonná lednička? Ověřte si kvalitu a funkce značky PHILCO. Kombinovaná chladnička je prostorná a málo hlučná.  
Zobrazit článek >
 
Z historie ledniček II
Tímto stylem nacházel led své využití až do dvacátého století. Zvrat přišel v roce 1911, kdy společnost General Electric začala vyrábět lednice podobné těm, jaké známe dnes, do domácností. Nejednalo se o jeden přístroj, ale vlastně o dva. Každá lednice potřebovala kompresor, který se umisťoval obvykle do sklepa. Samotný mrazící box pak už lidé měli ve své kuchyni. Lednice vydávala hlasité zvuky, ale službu prokazovala obrovskou. Ne každý si však luxus v podobě lednice mohl dovolit. Na svých úplných začátcích stála lednice tisíc dolarů, což byla větší částka, než jako byste v té době dal za luxusní automobil. Byla nutná revoluce, která by zlevnila výrobu lednic a taky se postarala o komfortnější stroje. V roce 1923 vznikl typ Frigidaire, který byl už mnohem více dostupný. Podle některých zdrojů měla na konci třicátých let doma ledničku více než polovina obyvatel Ameriky. V Evropě toto procento lidí vlastnilo ledničku až na přelomu šedesátých a sedmdesátých let.   Dvacátá léta jsou významná taky díky vynálezu absorpční ledničky, kterou si vzala pod svá křídla firma Elektrolux. Její největší výhodou bylo to, že je poměrně tichá, rozhodně tišší než lednička s kompresorem, a taky že nevyžaduje mechanickou energii, pouze zdroj tepla. Je jasné, že s příchodem lednic se změnily návyky vlastně všech obyvatel. Ženy přestaly nakupovat denně, stačil nákup dvakrát do týdne. Rodiny se nemusely zabývat otázkou uskladnění a navíc mohly nespotřebované jídlo v lednici na čas uschovat a zkonzumovat ho později.
Zobrazit článek >
 
Domácí zabijačka - Jitrnice
Pustíte-li se do výroby jitrnic a nemáte tzv. v ruce špejlování, je dobré se to nejprve naučit. Správné provedení tohoto úkonu je velmi důležité, neboť při neodstatečném zašpejlování může dojít k úniku jitrnicového prejtu ze střeva a hotová jitrnice by ztratila svůj tvar a chuť. V nejhorším případě můžete jitrnicový prejt naplnit do sáčků na tlačenku. Domácí jitrnice 3 kg masa (hlava + bůček + lalok) 1,8 kg vnitřností (plíce + srdce) 1,5 kg žemle 500 g jater 200 g cibule 5 stroužků česneku 130 g soli 1 lžíce mletého pepře 1 lžíce majoránky 1 lžíce nového koření půl lžičky mletého zázvoru 2 l mastného vývaru z ovaru 20 tenkých střev Masité části předvaříme. Maso by mělo být stejnoměrně měkké. Po uvaření maso rozemeleme nahrubo. Játra rozemeleme syrová a promícháme s utřeným česnekem. Uvařené vnitřnosti rozemeleme najemno. Přidáme osmahnutou nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené a namočené žemle, vše pečlivě smícháme dohromady, okořeníme podle chuti solí, pepřem, majoránkou, novým kořením, zázvorem a česnekem, zředíme vývarem a opět zamícháme. Střeva obrátíme, vypereme a necháme okapat. Nakrájíme je na délku 15 až 20 centimetrů a uzavřeme na jednom konci špejlí. Plníme připravenou masovou směsí, poté druhý konec zašpejlujeme. Jitrnice vložíme do vroucí vody a vaříme 20 až 30 minut (jakmile začnou plavat na hladině, jsou hotové). Pak jitrnice omyjeme vodou a necháme vychladnout. Během chladnutí jitrnice obracíme, aby se rovnoměrně rozprostřel tuk. Sbíhají se Vám sliny? V promyšlené sbírce receptů a rad: Nejlepší zabijačkové speciality nabízí originální koncept, díky kterému si můžete slovenské, české a moravské zabijačkové speciality připravit doma.    
Zobrazit článek >
 
Osvěžující koktejly I
Letní koktejly jsou základ pro každou dobrou house party, piknik nebo večírek. Jak připravit klasická i méně známá osvěžení? Přečtěte si náš článek a inspirujte se těmi nejlepšími dobrotami. U většiny drinků je zmíněn sirup nebo cukr. Pokud se vám do obyčejného cukru moc nechce, vyzkoušejte sladící sílu stévie! Malinová nálož Povedlo se vám zmrazit pár malin ze zahrádky nebo doma máte čerstvou zásobu koupené dobroty? Pak je tento koktejl jako dělaný. Budete potřebovat: Maliny (mražené, 250 g) Pomerančový džus z pravých pomerančů (100 ml) Ananasová dužina (100 ml) Vodku (70 ml) (Sirup) Postup: Mražené maliny smíchejte s ostatními přísadami a tyčovým mixérem nebo speciálním koktejlovým přístrojem smíchejte vše dohromady. Směs by měla být po namixování hladká a pevnější. Koktejl stačí nalít do sklenic a máte hotovo. Pokud chcete, aby koktejl vypadal slavnostněji, nechte si pár malin nerozmixovaných na ozdobení. Belliny O nápoji jménem Belliny se říká, že je takový ,,dámičkovský‘‘, no možná se k ženám hodí barvou i chutí, ale věřte, že vám bude skvěle chutnat. Vyzkoušejte tento ovocný zázrak. Když ho připravíte vaší partnerce, bude váš milovat ještě víc, než teď! Budete potřebovat: Džus nebo dužinu z pravých jablek (200 ml) Prosecco (400 ml) Jahody (150 g) Skořici (mletou nebo čerstvou) Postup: Nejprve svařte jablečnou šťávu spolu se skořicí, aby dostala tu pravou chuť. Klidně vařte nápoj kolem deseti minut, bude pak lepší. Po této proceduře nechte lektvar odstát a zcela vychladnout. Mezitím rozmixujte jahody v Proseccu. Jakmile bude jablečná část zchladnutá, smíchejte ji s Proseccem. Nápoj můžete ozdobit skořicí, jahodami i jablky.  
Zobrazit článek >
 
Osvěžující koktejly II
Okurkové osvěžení Okurková voda je osvěžující klasikou. Dal byste si něco tvrdšího? Pak vám postačí klasický recept a trocha vodky. Pojďme si raději přípravu letní okurkové tradice zopakovat kompletně. Budete potřebovat: Okurku (450 g) Vodka (70 ml) Limetka (2 ks) Cukr krupice (50 g) Sůl (špetika) Led Postup: Nejprve rozkrojte okurku napůl a nakrájejte pár tenkých plátků, které následně použijete na ozdobu limonády. Potom zbylou část okurky spolu s dalšími oloupejte a zbavte je semínek. Pokrájejte je nahrubo a vložte do mixéru spolu s ledem a ostatními přísadami včetně vodky. Mixujte tak dlouho, dokud ze směsi nevznikne jen jemná dřeň. Do nápoje vložte jemná kolečka nakrájené okurky a ihned můžete podávat. Mmm, to bude dobrota! Lesní nápoj s likérem Ovocná bomba, likér, to může být svěží? Ano, a jak! Stačí přidat trochu citronové šťávy, vodky a ledu. Budete potřebovat: Směs malin, borůvek a jahod (ideálně čerstvých, mohou být i mražené, 500 g) Vodku (220 ml) Likér jahodový (100 ml) Šťávu z čerstvých citronů (3 ks) Malinový nebo borůvkový sirup Postup: Nejprve smíchejte ovoce, pokud je zmrzlé, nechte ho trochu rozmrznout. Přilejte k němu jahodový likér vybrané značky. Čím hustší bude, tím lepší. Vodku, šťávu z citronů a sirupu smíchejte dohromady. Ovoce, můžete rozdělit na polovinu. Jednu rozdrťte tyčovým mixérem a ovoce v druhé polovině nechte vcelku. Následně vše smíchejte dohromady a můžete podávat.          
Zobrazit článek >
 
Tep pod kontrolou s chytrými hodinkami
Velmi zajímavým, módním a sportovním doplňkem jsou chytré hodinky značky GARMIN. Nový model těchto běžeckých hodinek je vybavený optickým měřením tepu, který měří z Vašeho zápěstí ruky. Hodinky mají malé rozměry a nízkou hmotnost. Při sportu Vás nebude rušit ani jejich nošení, protože jsou vybaveny velmi pohodlným řemínkem. Samozřejmostí je pak velmi slušná funkční výbava poskytující vše důležité pro běhání a další sportovní aktivity. To vše za velmi příjemnou cenu.  K dispozici budete mít hned několik režimů – pro běh, běh na páse, jízdu na kole či fitness cvičení. Ve výbavě nechybí ani funkce jako vibrační alarm, AutoLap, AutoStop, automatické odesílání tréninků do tréninkového deníku. Samozřejmostí je pak integrovaný krokoměr či měření délky a kvality spánku. Garmin Forerunner 35 budou monitorovat vaše celodenní aktivity, včetně srdečního tepu zahrnující automatickou detekci klidového srdečního tepu. Velkou výhodou je zde optické snímání srdeční aktivity, již nebudete muset dokupovat a nosit hrudní pás, který je v mnoha případech při sportu obtěžující. Při vnitřních aktivitách lze funkci GPS vypnout a šetřit tak baterii. Hodinky jsou určeny pro všestranné využití. Již zmíněné sportovní profily jsou přizpůsobeny pro mnoho typů aktivit – běh, cyklistika, in-line bruslení či lyžování. Každý profil si lze samostatně nastavit, toto nastavení si budou hodinky pamatovat. Můžete si tak v jednotlivých profilech nastavit kombinaci hodnot, které budou hodinky sledovat a následně i zobrazovat. 
Zobrazit článek >
 
Keto dieta II
Nevíte, zda se vaše tělo ocitlo již ve stavu ketózy? Vyzkoušejte to. Test moči seženete v lékárně za poměrně přijatelnou cenu. Jedině ten vám bezpečně prozradí, jak se právě daří vašemu tělu. Keto dieta se zamlouvá nejvíce těm, kteří chtějí hodně shodit. Poměrně rychle zapříčiní ústup kalorií. Tato dieta je zvlášť vhodná pro obézní lidi, kteří potřebují shodit alespoň pár kilogramů. Pravidelná a zdravá strava by pro ně měla být samozřejmostí, aby nedošlo k jojo efektu. Největší výhodou keto diety je fakt, že při ní nebudete hladovět. S nějakými chutěmi se budete muset poprat, ale to je vše. Bílkoviny vás zcela zasytí. Navíc může pít velice oblíbenou kávu, která chutě zahání. Jak již bylo zmíněno, s pomocí keto diety hodně zhubnete. Samozřejmě se dá hovořit i o nevýhodcách. Rapidní úbytek cukru nemusí svědčit každému organismu. Největší nevýhodou diety je takzvaný jojo efekt. Po několika dnech vysazení diety můžete opět přibrat to, co jste zhubnul. Běžný jídelníček je třeba nasazovat postupně. Pokud vás ketonová dieta zaujala a přemýšlíte nad jejím zavedením, pro jistotu vyhledejte nutričního specialistu nebo se optejte lékaře, jak se s dietou vypořádat. Poradí vám, co všechno byste měl jíst, jaké porce, kolikrát denně a podobně. Dobrý návod najdete taky v publikacích od ověřených autorů, kteří vědí, jak ke keto dietě přistupovat.      
Zobrazit článek >
 
Keto dieta I
Ketonová nebo ketogenní dieta je v poslední době poměrně vyhledávaným druhem dietní stravy. Víte, co vám tento speciální jídelníček přinese? Co jíst a jaké má dieta účinky? Vše se dozvíte v našem článku. Cílem této diety je navodit v těle takzvaný stav ketózy. Detailně jde o to, že tělo ve chvíli, kdy je připraveno o cukr, je odkázané na tuky, ze kterých musí načerpat potřebnou energii. V játrech dojde k produkci mastných kyselin, právě takzvaných ketonů, které se stávají pro člověka zdravým zdrojem energie. Celý stav tvorby a využívání ketonů se nazývá ketóza. Jak už vám z přechozího odstavce je asi jasné, keto dieta je založena na snížení příjmu cukrů, a to poměrně rapidním. Za den byste neměl sníst více než padesát gramů sacharidů, ideálně by se váš příjem měl pohybovat na dvaceti gramech. Je zajímavé, že tělo se do stavu ketózy dostane přibližně až po třech dnech diety. Poměrně dlouho čeká, zda mu více cukru v těle nepřistane. Myslete tedy na to, že ketotický stav je důležité držet minimálně čtrnáct dní, aby měl účinek. Nezapomínejte, že v případě držení diety je nutné cukr nahrazovat dostatkem bílkovin a tuků. Z toho důvodu jsou v této dietě oblíbené ryby, dále maso, sýry a vejce. Samozřejmě nezbytná je i zelenina. Vybírejte pouze tu, ve které necítíte příliš cukru. Brambory, mrkev a další nasládlé potraviny by se měly v rámci dodržování jídelníčku a správného příjmu cukrů, vynechat úplně. Nepřidávejte do jídla ani ovoce, nejezte těstovin a rýži. Samozřejmostí je taky vynechání alkoholu. Jezte listovou zeleninu, brokolici, cuketu, chřest nebo fazole. Dobrou volbou jsou taky ořechy všeho druhu. 
Zobrazit článek >
 
Nikon D3400 + 18-105 VR
Nikon D3400 je ideální zrcadlovka vhodná pro začátečníky. Tento fotoaparát je dosti výkonný, je malých rozměrů a má nízkou hmotnost. Snadno se ovládá a má snímač s rozlišením 24,2 Mpix a rychlostí snímání až 5 sn./s. Je brilantním prostředkem pro získání vysoké kvality obrazu digitálních jednookých zrcadlovek při zachování jednoduchého ovládání. Snadné bezdrátové spojení SnapBridge s mobilním telefonem či tabletem. Režim Průvodce pro rozvíjení fotografických dovedností. Akumulátor s vysokou kapacitou Když budete používat digitální jednookou zrcadlovku Nikon, získáte: rychlost přesnost ovládání dostačující k zcela snadnému pořízení výjimečně brilantních snímků. Bez ohledu na to, jestli fotografujete blízké nebo vzdálené objekty, zaostří perfektní systém automatického zaostřování (AF) vždy rychle fotografovaný objekt a udržuje jej zaostřený. Po zahájení akce může fotoaparát D3400 fotografovat rychlou frekvencí 5 sn./s a zachytit tak pět vynikajících snímků každou sekundu. Legendární objektivy NIKKOR konzistentně produkují snímky, které vynikají barvami a brilancí. A proslavená ergonomie výrobků Nikon zaručuje snadnou dostupnost klíčových ovládacích prvků. Díky optickému hledáčku fotoaparátu je tvorba kompozice snímků mnohem příjemnější než při fotografování chytrým telefonem nebo kompaktním fotoaparátem. Toto je skutečná fotografie: přiložíte oko k hledáčku a vidíte brilantní aktuální záběr objektivu. Obraz v hledáčku není narušován dopadajícím slunečním světlem ani jinými rušivými prvky, takže se můžete soustředit na fotografovaný objekt. Fotografování s využitím hledáčku rovněž znamená, že získáte stabilní držení fotoaparátu a dosáhnete stabilnějších snímků, zejména při fotografování vzdálených objektů dlouhým teleobjektivem. Pokud vlastníte digitální jednookou zrcadlovku Nikon, nevlastníte jen fotoaparát. Máte možnost zkoumat zcela nový svět fotografie.
Zobrazit článek >