EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

3 vynikající superpotraviny, které posílí Vaše zdraví

Publikováno od Martin Straka

Znáte superpotraviny? Jako superpotraviny se označují unikátní potraviny, které obsahují velmi vysoké množství výživových látek, prospěšných pro lidský organismus.

Mezi tyto zázračné superpotraviny patří zejména některé místní a cizokrajné druhy ovoce a zeleniny (borůvky, avokádo, zelí, brokolice), ryby obsahující málo tuku (tuňák, losos), libové maso (krůtí), některé druhy olejů (kokosový olej), ořechy (vlašské ořechy), luštěniny (cizrna), med a jiné.

Poslední dobou získávají na popularitě tzv. zelené superpotraviny, mezi kterými vyniká sušená řasa chlorella, prášek z mladého ječmene nebo zdraví prospěšná sinice spirulina.

Superpotravinami jsou i nejrůznější drobná semínka, která navzdory své velikosti mají extrémně pozitivní účinky na lidské zdraví. Patří sem například semínka chia nebo quinoa.

Udělejte něco pro své zdraví a obohaťte svůj jídelníček o superpotraviny, ochráníte tak Vaše tělo proti různým nemocem, posílíte imunitní systém a načerpáte energii potřebnou pro správné fungováni celého organismu.

1. Borůvky

Plody borůvčí, malé tmavomodré kuličky - borůvky, mají vysoký obsah vitamínu C, karotenu, tříslovin a antioxidantů, které působí proti škodlivým volným radikálům v těle. Díky tomu ochraňují organismus před infekcemi, posilují imunitu, jsou účinné při střevních potížích, snižují cholesterol, působí protizánětlivě, mají dezinfekční účinek a příznivě působí na oči.

Borůvky se skvěle hodí do ovocných salátů a pohárů, na přípravu domácí zmrzliny, do džemů, marmelád a sirupů, dají se dobře mrazit a sušit. Nejideálnější způsob je jíst je syrové.

2. Med

Med, často označovaný jako potravina 21. století, obsahuje důležité minerální látky jako hořčík, železo, vápník, draslík a fosfor, je bohatý na aminokyseliny a vitaminy typu C, B a A. Součástí obsahu medu jsou i sacharidy, které dodají lidskému organismu okamžitou energii. Med nám pomůže s bakteriální infekcí, působí v těle jako přírodní antibiotikum, léčí choroby dýchacích cest, žlučníku a jater, snižuje tlak a má pozitivní účinky na mozek.

Použití medu je různé, můžete jím doslazovat nápoje místo cukru, jíst samotný med s pečivem nebo si jím dosladit vaše oblíbené müsli s jogurtem.

3. Quinoa (čti kínoa)

Semínka Quinoa jsou vlastně plody obiloviny merlíku čilského, lidově indiánské pšenice, pocházející z Jižní Ameriky. Quinoa se stala tak známou i díky skutečnosti, že si na ní pochutnávají kosmonauti, kteří ve vesmírném prostoru potřebují opravdu kvalitní stravu. A není divu, merlík čínský má vysoký obsah bílkovin, minerálních látek, vitamínů, esenciálních aminokyselin, vlákniny a lysinu. Pro svůj nízký obsah tuků je vyhledávaná lidmi nemocnými diabetem a všemi, kteří se snaží zhubnout.  Je vhodná i pro bezlepkovou dietu, neobsahuje lepek. Ocení ji i vegetariáni, protože bílkoviny v ní obsažené kompenzují proteiny jinak získávané z masité stravy. Pravidelná konzumace semínek Quinoa napomáhá ke snižování krevního tlaku, dodává energii fyzicky i psychicky vyčerpaným lidem, preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám.

Quinoa semínka jsou ideálním doplňkem do salátů a kaší, dají se použít jako zahušťovadlo pokrmů nebo samostatná příloha.