EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Zajímavosti

 
Novinky (nejen) pro podnikatele a zaměstnavatele v roce 2020
Jste podnikatel nebo zaměstnavatel a nejste si jistý, jaké legislativní změny a novinky Vás čekají v roce 2020? Přinášíme Vám článek se stručným shrnutím, co Vás čeká v roce 2020. Zvýšení minimální a zaručené mzdy od 1. 1. 2020 Od 1. 1. 2020 dochází ke zvýšení minimální mzdy na 14.600 Kč měsíčně (při pracovní době 40 hodin týdně) nebo 87,30 Kč za hodinu. Se zvýšením minimální mzdy souvisí také zvýšení zaručené mzdy. Minimální mzda také např. ovlivňuje platbu pojistného na zdravotní pojištění u osob bez zdanitelných příjmů (v roce 2019 to bylo 1.803 Kč, v roce 2020 nově 1.971 Kč) a maximální výši slevy na dani za umístění dítěte, tzv. školkovné (nově až 14.600,- Kč). Více jsme psali zde: ZDE. Zálohy na sociální a zdravotní pojištění V nařízení vlády č. 260/2019 Sb. jsou s účinností od 1. 1. 2020 stanoveny údaje o odhadované průměrné mzdě – ta činí 34.835 Kč (pro srovnání - průměrná mzda pro rok 2019 činí 32.699 Kč). Na základě průměrné mzdy se stanoví zálohy pro osoby samostatně výdělečně činné. Zálohy na zdravotní pojištění i sociální pojištění se tedy od 1. 1. 2020 zvýší. Cestovní náhrady (vyhláška č. 310/2019 Sb.) Zaměstnavatel je povinen kompenzovat zaměstnancům, které vyslal na pracovní cestu, zvýšené stravovací výdaje – vyplatit jim tzv. diety, tedy stravné. To platí při cestách v ČR i do zahraničí. Od nového roku se mění základní sazby stravného u 23 zemí, a týkají se i několika zemí Evropské unie. Mění se také sazby stravného pro tuzemské pracovní cesty, základní náhrady za používání silničních motorových vozidel a průměrné ceny pohonných hmot. eNeschopenky Od 1. ledna 2020 začaly také platit eNeschopenky. Jejich smyslem je urychlení předávání informací a dokumentace mezi zaměstnavateli, lékaři a Českou správou sociálního zabezpečení. Nemocní zaměstnanci nyní nemusí zaměstnavateli předávat pětidílný propisovací formulář, vše již bude probíhat elektronicky (s výjimkou nemocí neukončených do konce roku 2019). Zaměstnavatelé se nově přihlásí do ePortalu ČSSZ, kde mají možnost nahlížet do informací o dočasné pracovní neschopnosti zaměstnanců. Základní informace pro zaměstnavatele jsou přehledně uvedeny na webových stránkách ČSSZ. Nová vlna EET Další vlna EET (konkrétně 3. a 4.) odstartuje v květnu 2020 a bude se vztahovat na všechny zbývající podnikatele, kteří pod EET doposud nespadali, např. řemeslníky, účetní, lékaře, notáře, advokáty, veterináře, atd. Zjednodušeně se EET bude týkat těch podnikatelů, kteří přijímají hotovost, pokud podnikatel přijímá pouze platby na účet, EET se jej nijak nedotkne. Stále však není stoprocentně jisté, zda bude EET od května v avizované podobě platit. O zrušení EET totiž usiluje skupina poslanců, kteří novelu EET napadli u Ústavního soudu. Tzv. daňový balíček Účinnosti od 1. 1. 2020 také nabývá tzv. daňový balíček, tj. zákon č. 364/2019 Sb., kterým se mění některé zákony v oblasti daní v souvislosti se zvyšováním příjmů veřejných rozpočtů. Jednou ze zásadních změn v daňovém balíčku je zvýšení poplatku za návrh na vklad do katastru nemovitostí z dosavadních 1.000 Kč na 2.000 Kč. Nová pravomoc pro Úřad pro ochranu osobních údajů Od nového roku získal Úřad pro ochranu osobních údajů novou pravomoc – bude posuzovat, zda neposkytnutí informací úřadem bylo oprávněné nebo ne. Tato novinka by měla urychlit poskytování informací a odlehčit soudům, kterým tato pravomoc příslušela až do konce roku 2019. Změny, které jsou v procesu schvalování Nový zákon o realitním zprostředkování Zákon o realitním zprostředkování, který přináší zásadní změny do této podnikatelské činnosti, byl již schválen Poslaneckou sněmovnou i Senátem a 19. 12. 2019 byl doručen k podpisu prezidentu republiky, který jej k dnešnímu dni zatím nepodepsal. Po podpisu prezidentem by tento zákon měl vyjít ve Sbírce zákonů, přičemž účinnosti pravděpodobně nabyde 15. dnem po publikaci ve Sbírce zákonů. Zákonu o realitním zprostředkování se budeme podrobně věnovat v některém z našich dalších článků, ve stručnosti však nový zákon přináší tyto změny: - nově půjde o vázanou živnost, k jejímuž získání bude potřeba doložit odbornost a kvalifikaci, - zprostředkovatelská smlouva bude muset být uzavřena písemně, - nárok na provizi makléři při prodeji nemovitosti vznikne nejdříve dnem podpisu kupní smlouvy (pokud nebude dohodnuto jinak), - přísnější pravidla pro provádění úschovy peněz realitními kancelářemi, - povinné pojištění pro realitní zprostředkovatele. Autorem textu je Mgr. Iva Čípová, advokátní koncipientka    
Zobrazit článek >
 
Nová výše minimální a zaručené mzdy od 1. 1. 2020
Minimální mzda se s účinností od 1. 1. 2020 zvyšuje na 14.600 Kč měsíčně. Pro srovnání, minimální mzda pro rok 2018 činí 13.350 Kč, jedná se tedy o poměrně výrazné zvýšení o 1.250 Kč. O výši minimální mzdy rozhoduje vláda a určuje jej nařízením (konkrétně nařízení vlády 567/2006 Sb., v platném znění). Zvýšení minimální mzdy pro rok 2020 schválila vláda 9. 12. 2019 (takto pozdě dosud o minimální mzdě ještě vláda nerozhodovala) a následně musí být vyhlášeno ve Sbírce zákonů. Toto vyhlášení je ale pouze formální záležitostí – schválené zvýšení minimální mzdy se již měnit nebude. Se zvýšením minimální mzdy souvisí také zvýšení zaručené mzdy. Zaručená mzda se odvozuje od minimální mzdy a představuje nejnižší výdělek, na který má pracovník podle odbornosti a složitosti práce nárok. Místo dosavadních 13.350 až 26.700 korun bude nově činit 14.600 až 29.200 korun. Měsíční sazba minimální (zaručené) mzdy vychází z týdenní pracovní doby 40 hodin. Jestliže má zaměstnanec v pracovní smlouvě sjednánu kratší pracovní dobu a zároveň není odměňován podle odpracovaných hodin, snižuje se mu minimální mzda úměrně odpracované době. Minimální mzda také např. ovlivňuje: platbu pojistného na zdravotní pojištění u osob bez zdanitelných příjmů (v roce 2019 to bylo 1.803 Kč, v roce 2020 nově 1.971 Kč), maximální výši slevy za umístění dítěte, podmínku pro nárok na daňový bonus na dítě, podmínku pro nárok na měsíční daňový bonus. Nejnižší úrovně zaručené mzdy pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin jsou odstupňovány podle složitosti, namáhavosti a odpovědnosti vykonávaných prací, zařazených do 8 skupin a činí:                                                                   skupina prací                           za hodinu (Kč)                             nejnižší úroveň zaručené mzdy za měsíc (Kč) 1 87,30 14.600 2 96,30 16.100 3 106,40 17.800 4 117,40 19.600 5 129,70 21.700 6 143,20 24.000 7 158,10 26.500 8 174,60 29.200 Pozn. pro platy ve veřejném sektoru platí odlišné tabulky.   Pro správné zařazení zaměstnance do skupiny zaručené mzdy je třeba se seznámit s přílohou nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí. Příloha obecně vymezuje druhy prací dle obecné charakteristiky, a také uvádí příklady prací ve skupinách podle oborů – příklady jsou občas pouze stručné, je tedy třeba příslušnou skupinu odvodit podle nejblíže odpovídající práce.   Mgr. Iva Čípová, advokátní koncipientka
Zobrazit článek >
 
Švýcarské hodinky SISTEM PUZZLE
Hodinky od švýcarské firmy Swatch Group patří mezi nejvíce vyráběné. Tato švýcarská hodinářská firma vlastní několik dalších hodinářských firem. První hodinky byly uvedné na trh v roce 1983 a pro svoji kombinaci mnoha vlastností patřily mezi senzaci. Předností značky Swatch je spolehlivá kvalita. Tato značka znamená vzrušující životní styl. Pánské hodinky SISTEM PUZZLE YIS408 Do těchto pánských hodinek byla vložený strojek Sistem51 (kalibr ETA C10.111). Jedná se o unikátní mechanický strojek, který je chráněný sedmnácti patenty vyvinutý speciálně pro Swatch. Číslovka „51“ značí počet komponentů, ze kterých je strojek sestavený. Jedná se rekordně nízký počet – mechanické strojky bývají běžně sestavené z více, než sta komponentů. Sistem51 je první mechanický strojek, který je vyráběný na automatické lince, tedy naprosto bez zásahu člověka. To ale neznamená, že by byl kvůli tomu méně přesný. CNC stroje, které vyřezávají jednotlivé komponenty z dobře opracovatelné slitiny zinku, mědi a niklu pracují s přesností na jeden mikrometr! Slitina je navíc antikorozní, odolná proti teplotním extrémům, nereaguje ani na působení magnetického pole. Můžete se tak spolehnout napřesnost chodu +-7 vteřin za den garantovanou výrobcem. Šokující je i rezerva chodu celých 90 hodin, za kterou strojek vděčí unikátnímu krokovému ústrojí. Nejvíce ale rozhodně oceníte líbivý design hlavního můstku a věnce oscilátoru, kterými se můžete kochat díky průsvitnému dýnku, a samozřejmě také velice příznivou cenu, za kterou si hodinky Swatch s tímto unikátním strojkem můžete pořídit.
Zobrazit článek >
 
Jak efektivně mýt nádobí? III
Umýt nádobí umí každý. Ale umýt nádobí tak, abyste co nejvíce ušetřil vodu, svou energii a hlavně aby se nádobí lesklo jako když je úplně nové, to už chce trochu té taktiky. Pokračujeme s mycím manuálem.  Pokud nádobí nemůžete zbavit zápachu, využijte triky, které můžete realizovat pomocí prostředků z vaší kuchyně. Na vysoký zápach ryb či česneku využijte citron nebo sodu. Tyto dva pomocníci vám ostatně budou ku prospěchu v mnohých ohledech. Pomohou s odstraňováním skvrn. Jedlá soda zvládne z hrnce vytáhnout i připálené zbytky jídla, jen myslete na to, že povrch je nutné znovu s dostatečným množstvím vody nahřát.    Veškeré čistící přípravky, ať jsou sebevíc šetrné, oplachujte a z nádobí odstraňujte. Slouží pouze pro vyčištění skvrn, nikoliv jako bezoplachový prostředek. Pozor na to, látky v mycích gelech jsou sice šetrné, ale na talíři by nám nechutnali. Nádobí po umytí položte na odkapávač a nechte oschnout nebo urychlete sušení s pomocí utěrky. Patřičného lesku na nádobí dosáhnete jednoduše právě pomocí odkapávače. Pro leštění není vhodné používat ledajakou utěrku, zvláště tu, ze které se snadno uvolňují vlákna. Sklenky je důležité nechávat vyschnout dnem vzhůru, zamezíte tak vzniku vápenaté usazeniny. Následně použijte hadřík z mikrovláken a sklo bude rázem čisté. Ostatní nádobí nechte obdobně okapat, zda jej budete pečlivě leštit, je už na vás. 
Zobrazit článek >
 
Jak efektivně mýt nádobí? II
V případě většího množství nádobí je třeba počítat taky s tím, že čistou vodu bude třeba vyměnit, časem se vám v ní udělá větší množství bublinek. Tento postup má jednu velkou výhodu, ušetříte mnoho vody. Spousta jedinců však dává přednost mytí pod tekoucím proudem, s okamžitým oplachováním, protože si je jista, že nádobí bude lépe umyto. Samozřejmě můžete kombinovat oba postupy, je to jen na vás. Nezapomínejte, že v obou případech je vhodné postupovat od nejčistších kousků po ty nejšpinavější. Zbytky jídla ze špinavých talířů nebo příborů pak zbytečně napadají na ještě neumyté nádobí a vy máte s odstraňováním nečistot práci navíc. Jestliže vám jde především o správnou hygienu, pozastavit se určitě musíme u houbiček na mytí. Určitě houbičku pro řádné umytí používejte, ale nezapomeňte, že po očištění nádobí byste ji měl vyprat a hlavně nechat uschnout. Asi vás nepřekvapí, že se na tohoto úklidového pomocníka nachytá mnoho bakterií a pokud zůstane houbička namočená, může dokonce začít plesnivět. Pozor, neměňte houbičku až ve chvíli, kdy se rozpadá nebo zapáchá, pravidelná výměna by měla probíhat nejméně jednou za týden. Praktický, objemný a odolný odkapávač na nádobí v barvě savanna. Bude úspěšně sloužit po mnoho let, zajišťuje osušení milionů čistých sklenic, talířů a příborů. Součástí je podnos pro snadné vylití odkapané vody. Velikost 9x45x38cm.  
Zobrazit článek >
 
Jak efektivně mýt nádobí? I
Nebaví nás to, ale dělat to bohužel musíme. I když se mytí nádobí zdá být jako věc nekomplikovaná, lze si tuto úklidnou činnost ještě podstatně zjednodušit. Jakými kroky vylepšit své tradiční postupy? Čtěte náš článek. Pro jistotu hned na začátku upozorňujeme, že se jedná o rady týkající se ručního mytí nádobí. Nádobí před samotným mytím nejprve zbavte hrubých zbytků jídla, které by vám akorát mohly zacpat dřez. Díky tomuto kroku si taky pojistíte menší špinění vody. Soustřeďte se i na tekuté složky, hlavně myslete na olej, který z pánve vytřete ideálně papírovými utěrkami. Určitě je nejlepší, mýt nádobí ihned po jeho použití. Zabráníte tak zasychání jídla a ušetříte si čas při odstraňování špíny. Ne vždy máte možnost vrhnout se na nádobí ihned. Pokud jej jdete umývat s odstupem, pak nechte nádobí nejprve odmočit. Obvykle postačí samotná voda, pokud však jde o odolné usazeniny, využijte saponát. Každý má pro umývání nádobí odlišné postupy, my se budeme soustředit na dva základní. Zaprvé máte možnost napustit dřez vodou, přidat speciální přípravek na nádobí a postupně jednotlivé kousky umývat. Pro tento postup se vám bude hodit druhá oddělená část škopku nebo jiná nádoba, ve které na vás bude čekat již chladnější čistá voda, do které nádobí namočíte. Nezapomeňte na nutnost čistícího prostředku v první fázi, bez něj nádobí dostatečně z hlediska hygieny neumyjete. 
Zobrazit článek >
 
Hra: Zaklínač III.
Pro herní sérii Zaklínač je typický chytlavý příběh inspirovaný povídkami polského autora Andrzeje Sapkowského. Tento trend se ani tentokrát nemění a právě hry, jako je Zaklínač, jsou skvělým důkazem toho, že singleplayer má i v dnešní době na herním trhu své místo. Tak velké množství vedlejších úkolů a mimopříběhových aktivit budete u jakéhokoli konkurenčního titulu hledat jen těžko. Zaklínač III. úspěšně navazuje na předcházející díly a hráčům opět nabídne propracovaný a napínavý příběh. Kromě zápletky se však tvůrci rozhodli obohatit hru o další razantní vylepšení a jedním z nich je gigantický otevřený svět. Herní mapa je tak rozlehlá, že pouhé odemknutí všech oblastí vám postupným plněním úkolů zabere přinejmenším 60 hodin. Ve hře se navíc nachází nespočet prvků, které vám hraní ozvláštní a celkový herní čas zase o trochu prodlouží. Systém přidělování dovednostních bodů, hledání vzácných surovin, přijímání nejrůznějších podúkolů, prodávání a kupování všemožných zbraní, lektvarů, brnění, mastiček, pochutin atd. U této hry se zkrátka nudit nebudete! Zaklínač III. se netají tím, že je hardwarově náročnější. Tento fakt má však své jasné opodstatnění. Hra nabídne vynikající grafické zpracování, a to včetně množství drobných detailů, které jsou často rozhodujícím faktorem celkového dojmu ze hry. Dokonalému zážitku napomůže také tematický hudební doprovod. Žánr: RPG Podpora MOVE: Ne PlayStation VR: Ne  
Zobrazit článek >
 
Podzimní pokrmy s tématem Halloweenu: Dýňové muffiny
Dýňové muffiny jsou velkou dobrotou. Péct je nemusíte pouze na Halloween. Pokud máte k dispozici dýně, připravujte tuto pochoutku kdykoliv dle libosti. Tato obdoba muffinů je co se týče přípravy trochu náročnější, ale přinejmenším stojí za vyzkoušení. Mňam, to bude dobrota! Budete potřebovat: Dýni (připravenou na pyré, 450 g) Hladkou mouku (350 g) Cukr krystal nebo třtinový (80 g) Vanilkový cukr (1 sáček) Vejce (2 ks) Kokosový olej (120 ml) Skořici (mletou, asi 2 lžičky) Muškátový oříšek (mletý, ½ lžičky) Hřebíček (mletý, ½ lžičky) Sůl Postup:   Nejprve je třeba vydlabat čerstvou dýni a připravit pyré. Nezapomeňte dužinu zbavit pecek, pro přípravu pyré se hodí i pevnější části dýně. Pyré nevařte, pouze rozmixujte. Při přípravě samotného těsta nejprve smíchejte všechny suché suroviny, respektive sypké přísady. Ve zvláštní misce smíchejte pyré s tekutými surovinami a vytvořte směs. Následně smíchejte všechny přísady dohromady a připravte hladké těsto. Snažte se míchat ručně, mělo by vzniknout hladké těsto bez hrudek. Připravte si formu na muffiny, jednotlivé prohlubně vyplňte košíčkem. Těsto nalívejte do košíčků, neplňte je vrchovatě, těsto by mělo vyskočit. Muffiny pečte asi na 170°C po dobu 25 minut. Hotové muffiny ihned nevyndávejte, nechte je chladnout ve formě. Muffiny skvěle chutnají se zakysanou smetanou nebo vyšlehaným mascarpone. Dobrou chuť! 
Zobrazit článek >
 
Posílení podzimní imunity pomocí správného jídla III
Avokádo Avokádo se v posledních letech dostalo snad do všech snídaňových nabídek. Vytváří se z něj taky zdravé snacky nebo výtečné dipy. Avokádo obsahuje škálu vitaminu, taky železo důležité pro krev, nebo měď a fosfor. Dodá tělu taky zdravé tuky. Zkuste třeba avokádový dresink, kterým zpestříte studený i teplý salát. Klíčky mungo Zůstaňme ještě u pestré zelené barvy. Klíčky mungo zakoupíte ve vybraných prodejnách, mnohdy však i v supermarketu. Prodávají se nevyklíčené a tvrdé. Před konzumací je nutné nechat je namočené nejméně tři dny, aby stihly alespoň trochu naklíčit. Goji Nenápadné malé plody kustovnice jsou sice malé, ale mají velkou sílu. Taky urychlují metabolismus, což mnoho strávníků jistě ocení. Co dalšího pomůže? Není to jen o jídle. Pokud chcete své tělo udržet v kondici, určitě je dobré dostatečně spát a odpočívat. Věnujte se též pohybovým aktivitám. Alespoň hodinu dvakrát v týdnu byste měl věnovat sportu. V zimním období tělu prospěje návštěva sauny. I na podzim se snažte co nejvíce vystavovat na sluníčku. Paprskům ubývá sil, a proto je zvlášť důležité nevyhýbat se pobytu na slunci. Pokud pátráte po vhodných doplňcích stravy, pomohou vám různé druhy probiotik. Hodit se vám budou určitě vitaminy, doporučovány bývají taky pastilky se zinkem nebo vitamin C. Vsaďte na doplňky stravy, které vám doporučujeme na konci každého dílu našeho článku. Prozkoumejte naši celou nabídku. Máte hromadu možností, jak připravit organismus na podzimní sychravou vlnu.
Zobrazit článek >
 
Podzimní pokrmy s tématem Halloweenu: Halloweenské prsty
Jedny z nejoblíbenějších dobrot, které se na tento den připravují, jsou halloweenské prsty. Na první pohled vypadají opravdu děsivě, možná na ně při pohledu každý nedostane chuť, ale po okušení už jim neodoláte. Jemné těsto doplněné jahodovou marmeládou vám zachutná! Budete potřebovat: Polohrubou mouku (cca 100 g) Máslo (45 g) Třtinový cukr (1,5 lžičky) Vanilkové aroma Mléko Kakao (lžičku, není nutné) Na ozdobu: Mandle (poloviny nebo plátky, cca 12 ks) Marmeládu (jahodovou) Postup: Zmíněné ingredience vám postačí asi na 12 kusů, záleží na velikosti. Pokud plánujete prstů vyrobit více, navyšte dávku dle potřeby. Příprava je jednoduchá. Všechny ingredience promíchejte a těsto pořádně opracujete do hladka. Mělo by být vláčné. Ideálně jej zabalte na hodinu do potravinové fólie a nechte v lednici chvíli odpočinout. Chladné těsto se vám bude mnohem lépe zpracovávat. Rozdělte množství asi na zmíněných dvanáct kousků a vytvarujte malé válečky. Vytvoříte je tak, jako byste modeloval prsty. Jemně je ohnete ve dvou místech a za pomoci párátka dotvarujete rýhy. Nezapomeňte na nehet, postačí přidat polovinu či plátek mandle. Vyložte prstíky na pečící papír, položte na plech a pečte asi na 170°C po dobu 15 minut. Efekt děsivých prstů zvýšíte i tím, že spodní části prstů namočíte do jahodové marmelády. Zbytek marmelády vložte do mističky a nechte volně k namáčení. 
Zobrazit článek >
 
Tajný život stromů
Kniha Tajný život stromů se stala doslova bestsellerem. Již více jak tři roky patří tento tilul mezi oblíbené knihy, který si stále získává nadšené čtenáře. Les je pro mnohé z nás místem k relaxaci, k pročištění myšlenek a odpočinku. Díky renomovanému lesníkovi Peteru Wohllebenovi můžeme nahlédnout do života stromů a odhalit nečekané skutečnosti. Dokážete si alespoň představit, že by stromy měli paměť, mohli mezi sebou komunikovat, cítit bolest nebo dokonce dostali úpal a časem získávali, jako lidská tvář, vrásky? Mnohé stromy, jako například duby, mezi sebou komunikují prostřednictvím vonných látek. Pokud některý z dubů bude napadený škodlivým hmyzem, počne vysílat vůni jako signál nebezpečí a tím upozorňuje ostatní stromy. Autor knihy Peter Wohlleben se chtěl už jako dítě stát ochráncem přírody. Vystudoval lesnictví a pracoval více než dvacet let jako úředník zemské lesní správy. Aby mohl realizovat své představy o ochraně životního prostředí, zaměstnání opustil. Dnes řídí lesní hospodářství v regionu Eifel v Porýní, kde usiluje o návrat pralesů. Je zván do mnoha televizních pořadů, přednáší, pořádá semináře a píše knihy o lese a ochraně přírody. Začtěte se i Vy do knihy o stromech. Nechte se přenést do podivuhodných míst, kde se odehrávají překvapivé věci, tam kde jeden strom komunikuje s druhým.  
Zobrazit článek >
 
Posílení podzimní imunity pomocí správného jídla I
Nechcete se zase stát obětí chřipky a nachlazení? Víte, že svůj organismus můžete chránit pomocí běžně dostupných potravin? Co jíst, aby si tělo zvýšilo imunitu a vy jste podzimní nastydlé náladě unikl s úsměvem? Přečtěte si náš článek plný různorodých tipů. Dýně, kaki, batáty, mrkve, pomeranče i mandarinky Co spojuje tyto plody? Jasně, oranžová barva. V podzimně zbarvených plodech najdete dostatek betakarotenu, který podporuje tvorbu vitaminu A, jež je velmi důležitý pro imunitní systém. O dýni v našem magazínu během nejbližší doby ještě několikrát uslyšíte, zkuste však zpracovat i jiné plodiny. Granátové jablko Decentně vzhlížející plod, po jehož rozkrojení se na vás vyřítí mraky semínek pokrytých dužinou. Granátové jablko posiluje imunitu, je bohaté na kyselinu ellagovou, která dodá vašemu organismu sílu a energii. Citrusy Na citrusové plody nesmíme zapomínat. Citronům dáváme jedničku. V práci popíjejte vodu s citronem a zásob vitaminu C máte až do zimy. Bude se hodit! Pokud citron přidáváte do čaje, pamatujte si, že je nutné alespoň chvíli vyčkat, než hrneček s nápojem trochu vychladne, jinak vitaminy a jiné zdravé látky v citronu znehodnotíte! Vločky Ovesná kaše k snídani? Váháte? Lepší období než podzim pro ovesnou snídani nenajdete. Vločky výrazně podporují imunitu, zejména díky argininu. Otestujte! Třeba s granátovým jablkem! 
Zobrazit článek >
 
Druhy vepřového masa II.
S vepřovým masem se neodmyslitelně váží i vepřové hody a zabíjačky. V dnešní době se už pomálu setkáme s domácí zabíjačkou od samého počátku zabití prasátka až po výrobu masných výrobků. Lidé se spíše uchylují k zakoupení polotovarů, ze kterých si doma připraví škvarky nebo tlačenku. Víte jaký kousek vepřového masa je vhodný k přípravě masové rolády nebo steaku? V druhé části vám přinášíme popis dalších druhů vepřového masa. Panenská svíčková - je neobyčejně křehký kousek masa. Je jemný a proto se skvěle hodí k rychlé přípravě řízků, medailonků nebo nakrájený na nudličky k rychlému restování. Při pečení svíčkovou pečte v celku nebo uprostřed naplněnou. Pečeně (karé) - jedná se o libové maso ze zad. Zadní část s kostí se nazývá kotleta. Toto maso také pečte v celku a s kostí, aby se rychle nevysušilo. Plátky jsou vynikající na gril nebo na pánev. Žebra (z boku, pečeně nebo z krkovice) - žebra se nejčastěji pečou, grilují nebo udí. Dávejte pozor na vysušení, protože tento druh masa má velmi málo krátkého masa. Hlava, lalok, nožičky, kůže,ořez, sádlo a vnitřnosti - hlava se používá k výrobě zabíjačkových specialit - huspenin, tlačenek nebo prejtu. Lahůdkou jsou líčka. Z nožiček se připravuje sulc, huspenina nebo aspik. Z ořezů a vnitřností se připravují guláše. Vnitřnosti se především používají k přípravě zabíjačkových pochutin. Vše o mase se dočtete v knize JAK NAKUPOVAT A ZPRACOVÁVAT MASO. Najdete zde veškeré informace o vepřovém, hovězím, telecím, jeněčím mase a zvěřině.  
Zobrazit článek >
 
Druhy vepřového masa I.
Kdo by neměl rád kvalitné vepřové maso. Na řízečky, gulášek nebo pečené vepřové kolínko s křupavou kůžičkou. Každý má rád něco jiného a proto i zde platí pořekadlo: "Sto lidí, sto chutí." Víte, jak se roděluje vepřové maso a jaký kousek se hodí na přípravu guláše nebo minutky? V tomto článku na pokračování vám popíšeme na jaké části se vepřové maso porcuje a jak dané díly využijete při přípravě pokrmů. Bok - je to měkké a aromatické maso. Po upečení si pochutnáte na křupavé kůžičce. Lze z něj připravit plněné rolády nebo jej dusit. Pokud milujete škvarky, stačí vepřový bok nakrájet na kostky a vyškvařit. Skvělý je i uzený nebo grilovaný bok. Koleno - vždy koupíte s kostí a s kůží. Přední koleno je menší a masitější. Zadní bývá tučnější. Pomaličku je vařte, pečte nebo uďte. Krkovice - bývá prorostlá tukem. Vhodná na pečení a grilování. Při pečení se upravuje v celku, na plátky nebo na kostky. Vynikající je i steak nebo řízek. Kýta - se dělí na vrchní a spodní šál, ořech a květovou špičku. Patří mezi libové části masa a nejčastěji se z ní vyrábí šunka. Vrchní šál je vynikající k přípravě řízků. Spodní šál je o něco tužší a tak je skvělý k pečení. Ořech a květová špička jsou vhodné k přípravě na nudličky a k restování. Květovou špičku lze použít na řízky a minutky. Plec - je méně tučná část masa. Může se dusit, péct, smažit, udit i sušit. Vhodná na roládu nebo řízky. Také se z ní připravují vynikající vepřové medailonky. Chcete-li načerpat více informací o mase, nejen vepřovém, vyzkoušet skvělé a chutné recepty, zakupte si knihu MASO z nakladatelství APETIT.
Zobrazit článek >
 
Jak na ovocná vína II.
Stejně jako marmelády, džemy nebo ovocné zavařeniny, tak i domácí vína mají v našich domácnostech dávnou tradici výroby. Dobře si pamatuji, jak můj děda pravidelně připravoval rybízové a višňové víno, které se, po jeho dostatečném dozrání, servírovalo při slavnostních příležitostech. Tuto tradici převzal i můj strýc, který dal přednost výrobě rybízáku. V první části článku - Jak na ovocná vína I. jste si mohli přečíst, co vše je nutné k jejich přípravě a jak začít. Dokvašování a zrání ovocných vín Při dokvašování a zrání ovocného vína objevíte na dni demižonu kal, který pochází z ovoce a kvasnic. Proto při stáčení vína postupujte opatrně a použijte hadičku, aby se kal nazamíchal do vína. Avšak na lahve ještě není ten správný čas. Lépe bude, když ke stáčení použijete jiný čistý demižon. Ten opět naplňte až po okraj a pečivě jej zazátkujte. Nyní však použijte korkový špunt bez skleněné trubičky. naplněný a zazátkovaný demižon uskladněte v chladné místnosti se stálou teplotou. Zde bude víno dokvašovat a dozrávat ještě půl roku. Po dané době se na dně demižonu opět objeví kal, ale již v malém množství. Při stáčení, nyní už do čistých lahví, postupujte opět opatrně, aby se kal nepromíchal. Čisté víno nechávejte dozrávat ještě rok. Po této době získá ještě lepší chuť a vůni. Vyzkoušejte výrobu rybízového vína. Postup najdete v článku: POSTUP VÝROBY RYBÍZOVÉHO VÍNA. Máte chuť na pořádnou sklenici vína? Nalijte si lahodný vinný mok do OBŘÍ SKLENICE NA VÍNO - GIFTREPUBLIC.  
Zobrazit článek >
 
LED osvětlení: PRO a PROTI I
Přemýšlíte, zda dát přednost LED osvětlení? Plánujete vyměnit všechny žárovky za LEDky, ale nevíte, jestli je to dobrá volba? Tento článek vám pomůže s rozhodováním. Přinášíme vám sumárum plusů a minusů tohoto osvětlení. Výhody Začněme pozitivně. Díky LED osvětlení ušetříte. Pokud se snažíte vést svou domácnost co nejúsporněji, žárovky vám v tom pomohou. Ke svému svitu potřebují mnohem méně energie než klasické žárovky. Určitě jste již taky řešil problém rychlého zhasínání a rozsvěcení. Pokud několikrát za sebou zapnete a vypnete světlo, diodám se nic nestane. Zatímco u jiných žárovek hrozí vyhoření jádra, LED diody na rychlé změny náchylné nejsou. Teď něco pro ochránce přírody. Toto osvětlení šetří životní prostředí. Výrobní materiál neobsahuje žádné nebezpečné látky. Světla nenesou olovo ani rtuť, samozřejmě ani toxiny. S předchozím faktem souvisí i další výhoda. LED osvětlení vytváří pouze minimum infračerveného světla, nedochází k vyzařování UV. Hodí se pro osvětlení náchylnějších předmětů. Z toho důvodu se LED diody využívají v galeriích, muzeích a při nejrůznějších výstavách. Nemají dopad na stárnutí ani jakékoliv poničení vystavovaných archiválií a cenných děl. Velkou výhodou je taky velikost LED zařízení. Oproti ostatním zdrojům světla mohou být diody tohoto druhu osvětlení opravdu malé. Tento fakt nemusí být stoprocentním pravidlem, ale ve většině případů platí. Pokud se zaměříme na LED žárovky, je jejich výkon i svit minimálně dvakrát větší.
Zobrazit článek >
 
Jak na ovocná vína I.
Nemusíte pocházet z krajů, které jsou bohatě pokryté vinicemi, abyste si mohli dopřát lahodný a lehce alkoholický nápoj, kterým je víno. Pokud vlastníte demižon, můžete si vyrobit vlastní víno z kdejakého ovoce. Co budete potřebovat? K výrobě ovocného vína vám postačí samotné ovoce, vinné kvasnice a cukr. Zdá se vám to málo? Opravdu je to vše, co k výrobě postačí. Výběr druhu ovoce je pouze na vás. Jak na to? Připravte si dokonale čistý demižon a korkové kvasné zátky se skleněnými trubičkami ("bublačky"). K utěsnění hrdla je nutné použít vosk. Cukr se používá řepný, do ovocných šťáv se přimíchá svařený ve vodě. Cukrovou vodu vařte 5 až 15 minut, aby byl cukerný roztok čistý. Cukrovou vodu je vhodné přefiltrovat, stejně jako šťávu. Platí zásada => čím více cukru ovoce obsahuje, tím méně cukrové vody přidáváte. Receptury na výrobu ovocných vín se liší. Jejich sladkost nebo kyselost si upravíte dle své chuti. Vinné kvasnice zakoupíte v drogeriích. Ovoce jako maliny, višně, ostružiny, jablka a hrušky je lepší nechat nakvasit. To znamená, že je umelete (višně bez pecek) a necháte stát v čisté, nejlépe kameninové, nádobě asi dva dny, než se na něm začnou tvořit kvasnicové kultury. Z takto připraveného ovoce nejdříve vylisujete šťávu. Ta už bude obsahovat kvasnice, proto už nemusíte přidávat nebo jen v malém množství. Zkoušeli jste si vypěstovat vlastní vinnou révu? Ne? Pak k tomu máte skvělou příležitost s pěstební sadou GROW ME - VYPĚSTUJ VÍNO.
Zobrazit článek >
 
Proč jsou celozrnné produkty lepší než bílé?
Snažíte se taky kupovat tmavé pečivo místo světlého? Dáváte přednost celozrnným těstovinám před těmi klasickými? Máte tušení, proč vlastně máme tento druh pečiva zařazovat do svého jídelníčku? Proč je lepší než klasické? Celozrnná mouka v sobě obsahuje mnoho rozemletých slupek. Právě v těch se skrývá nejvíce vitaminů a minerálních látek. Za připomenutí určitě stojí vláknina, která podporuje zažívání. Celozrnné pečivo také obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin D a E. Důležité jsou i esenciální mastné kyseliny, jejichž přísun zvýšíte ještě více, jestliže vyberete pečivo zdobené semínky. Velkou výhodou celozrnného pečiva je jeho rozmanitost. Můžete si upéct i nakoupit tolik druhů pečiva, že se vám jeho konzumace snad nikdy nemůže zdát nudná. Do pečiva se přidávají semínka a další suroviny, které jeho chuť ještě zpestří. Celozrnné pečivo tak nejvíc oceníte z hlediska chuti. Semínka a rozemletá zrnka dodají mouce lepší a mnohem plnější efekt. Nebudete mít pocit, že jíte jen prázdné kalorie a zasytíte se něčím zdravým. Navíc budete plný mnohem delší dobu. Při nákupu si dejte pozor na chytáky. Celozrnné pečivo podle zákona musí obsahovat minimálně osmdesát procent celozrnné mouky z celkové váhy. Ne každé pečivo, které je tmavé, je celozrnné. Čtěte etikety a pokud možno i složení, ať víte, co vlastně jíte. Pracovat doma s celozrnnou moukou? Má sama o sobě výhody. Vydrží mnohonásobně déle než mouka bílá a vůbec se nezamlouvá molům. 
Zobrazit článek >
 
Na víkend do Osla? Proč ne! IV
Hjemmefrontmuseum Nádherná historická budova s dlouhou tradicí už vás upoutá samo o sobě. Sídlí v ní Muzeum vzdoru. Je věnováno především druhé světové válce. Vypráví příběh okupace až do samotného vítězství. Nebudete se nudit. Díky tomuto muzeu si nerozšíříte jen znalosti týkající se největší války v našich dějinách, ale taky se dozvíte něco víc o zemích severu obecně. Seznámit se s dějinami světových míst není nikdy na škodu. Muzeum si návštěvníci moc chválí.  Kam na jídlo?  Tradiční závěrečná kapitola se jako vždy bude týkat kuchyně. Asi není třeba připomínat, že severské kulinářství se soustředí především na rybí speciality. Kormě krevet upravených na všechny způsoby či různorodých ryb můžete v restauracích ochutnat taky zvěřinu, konkrétně sobí či losí maso. Velkou specialitou jsou severské omáčky, ty v Norsku opravdu umí! Neváhejte je ochutnat.  Pokud se ptáte po tradiční specialitě, ochutnejte dušené jehněčí se zelím jménem farikal, norské karbanátky kjottkaker nebo ochutnejte pravou rybí polévku.   Jestliže jste si přečetl taky článek s našimi zajímavostmi, určitě si pamatujete, že nejen Oslo, ale i celé Norsko je typické pro své bohaté snídaně. Velkou delikatesou jsou i studené sendviče z pevnějšího chlebu, které se zdobí nasolenými rybami, sýry či džemy. 
Zobrazit článek >
 
Na víkend do Osla? Proč ne! III
Katedrála v Oslu Městská katedrála není až tak veliká, ale svou vizáží se řadí k nejkrásnějším kostelům celé země. Pyšní se monumentálním vstupem. Katedrálu zdobí stropní malby. Je zajímavá taky díky kazatelně. Naprosté specifikum se z ní stává díky tomu, že zde sídlí oblíbený Bazar. Od katedrály ostatně máte kousek do nákupního centra, kavárnám a dalším. Stojí v samotném srdci Osla.  Nordmarkskapellet Kostel, ve kterém můžete nocovat? Tím je právě Nordmarkskapellet. Pokud si chcete užít Oslo se vším všudy a třeba se dostat i do oblastí, které turisté zas tak nenavštěvují, vyrazte do okolí tohoto kostela. Přenocování zde nevychází nijak nákladně. Je zde dostupné věchno nutné vybavení jako kuchyňka, elektřina i toaleta a koupelna. Velkou výhodou je, že zde může přespat i větší skupina lidí. Nocleh je nutné zarezervovat předem. O místo se starají místní křesťanští studenti. Královský palác  Že v jednoduchosti je krása, se přesvědčíte při návštěvě Královského paláce. Jedná se o komplex krásné zahrady, ve které září obří stavba. Vnitřek paláce bohužel není veřejnosti přístupný, ale i samotná návštěva zahrad stojí za prohlídku. Pokud přijdete ve správnou chvíli, uvidíte akci střídání stráží.  Radnice  Velmi zajímavý je fakt, že rozloha radnice je mnohem větší než je rozsah zmiňované katedrály. Budova září v červených tónech díky tradičnímu cihlovému vystavění. Obsahuje dvě věže, jednu z nich zdobí obří hodiny. Radnice v noci pěkně svítí.
Zobrazit článek >
 
Na víkend do Osla? Proč ne! I
Oslo je jedno z největších měst na světě. Hlavní centrum i s dalšími nedalekými památkami si však zvládnete prohlédnout za prodloužený víkend. Jde z velké části o ráj přírody, takže na samotné velkoměsto nezbývá přílišné rozpětí. Cestovat můžete třeba i na kole, stezek je tu spoustu a ušetříte za městskou dopravu nebo taxi.  V současné době se jedná o nejrychleji vzkvétající středisko. Jde o centrum kultury, bohaté historie i ekonomické sféry. Narazíte zde na mnoho přírodních krás, zastavit se můžete v nespočtu barů a speciálních restaurací. V našem článku vám dáme mnoho inspirace na místa, které nemůžete minout.  Muzeum Edvarda Muncha Významného umělce Edvarda Muncha zná asi každý. Jeho malby jsou plné emocí. Pokud jste milovníkem umění, muzeum byste neměl vynechat. Zastavit byste se měl taky proto, že se jeho muzeum neustále obměňuje a pro návštěvníka je vlastně trochu překvapením, co v něm uvidí. Určitě se zastavte, prohlídka stojí za to.  Aker Brygge Láká vás místo, kde se to hemží lidmi v kteroukoliv denní dobu? Takové lokace na vás stejně úplně nejlépe dýchnou cestovatelskou atmosféru. Potkávají se zde různorodí dobrodruzi. Narazíte tady i na místní, kteří si naplánovali třeba návštěvu výborné restaurace. Vyrazte na Aker Brygge ideálně před západem slunce, to je tu atmosféra naprosto nejlepší. 
Zobrazit článek >
 
Elektrická pila
Připravujete si zásoby dříví na zimu? K tomu bude zapotřebí ruční pily. Pokud se chystáte k jejímu zakoupení, měli byste se držet následujících rad. V případě výběru ruční pily máte na výběr mezi elektrickou nebo benzinovou. Výrobci však uvádějí rozdělení podle průměrných hodin provozu za rok a s tím je také spojen výkon. Zohledňuje se i délka řezací lišty a váha. Například na přípravu dříví k topení v domě budete ruční pilu používat zhruba dvacet hodin ročně. Tuto kategorii technicky nejjednodušeji řešených pil najdete v hobby marketech. Nabízejí životnost sto až tisíc motohodin. Jak vybírat: už v obchodě si pořádně vyzkoušejte, jak vám ruční pila padne do ruky zda-li vám bude vyhovovat její váha, tvar rukojeti a cekové vyvážení pila by měla mít pojistku, tzv. stop-systém antivibrační systém zajistí pohodlnější a bezpečnější práci dobrá pila má kvalitní kryt rukojeti Pokud jste ještě s ruční pilou nepracovali, nechte se o někoho zkušeného zaškolit. Elektrická pila se hodí k řezání menšího množství slabšího dřeva. S touto pilou se nedoporučuje pracovat v příliš rozlehlém terénu. Jednak musíte počítat s délkou kabelu, ale hlavně s nebezpečím, že se vám zaplete pod nohy. V žádném případě nepoužívejte elektrickou pilu v mokrém prostředí nebo za deštivého počasí. Jedná se o lehčí, levnější a snáze ovladatelnou pilu na řezání dřeva v kůlně nebo pod přístřeškem.  
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti z Osla: Co o tomto městě ještě nevíte? I
Oslo je sice stát severu, ale i přesto se zde téměř po celý rok nachází tolik zeleně, že vás oči budou přecházet. Parky a rozsáhlé porosty budete vnímat všude kolem sebe. Možností k místům odpočinku a příjemnému posezení v přírodě máte hned několik a vůbec nemusíte z centra daleko. A že jste se po příletu do Osla šel projít lesem, to vám jen tak někdo neuvěří. Ať už sem dorazíte v jakémkoliv ročním období, přesvědčíte se, že se skutečně jedná o nejzelenější město světa.  Napadlo by vás, že nejpoužívanější, a tak můžeme předpokládat že i nejoblíbenější, jméno v Oslu je Mohamed? Samozřejmě se nejedná o tradiční norské jméno. Vzhledem k velkému množství přistěhovalců však Mohamedi vedou.  O Norech se obecně vykládá, že jsou zdrženliví a že působí až nepřátelsky. Když se však po ulicích Osla budete procházet, lidé se na vás budou usmívat. Neoplatit úsměvný pozdrav se považuje za urážku.  Jde o město dlouhého spaní a královských snídaní. Že si každý správný Nor moc rád přispí, jen tak nikdo neví. Pokud je ta možnost, obyvatelé města vstávají co nejdéle. Snídaně se pak pojí s obědem, respektive oběd se odsouvá až do podvečerních hodin. Na vydatnou severskou snídani můžete vyrazit až do poledne. Teplé občerstvení vám podají v kavárně i pekárnách. Zapečené sendviče i výborné koláče, to vše frčí. 
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti z Osla: Co o tomto městě ještě nevíte? II
Oslo je dle mnohých průzkumů jedním z nejlepších měst na život. Dle OSN je Oslo dokonce nejvhodnějším městem na světě. V Oslu je téměř nejmenší míra nezaměstnanosti, město se neustále posouvá ku předu. Nepočítejte s tím, že výlet do Osla bude patřit k levnějším. Oslo patří mezi jedno z nejdražších měst světa. I když se rozhodnete nakoupit drobné suvenýry a jíst v supermarketu, zaplatíte mnohem víc než u nás. Není se co divit, platy jsou zde oproti našim několikanásobně vyšší. Oslo nezakazuje žebrat nebo žít na způsob tuláckého života. Zajímavé je, že spíše ani nemusí. Tento fakt souvisí s předchozím odstavcem. Vzhledem k opravdu velmi malé nezaměstnanosti zde na moc lidí bez domova nenarazíte.  Že v Oslu dominuje zelená barva, už dobře víte. Jedná se však o centrum větší škály barev. Památky tohoto města jsou (ne)typické svým vybarvením. Norský parlament je celý postaven z netradičních žlutých cihel. Radnice zase září v červených tónech.  Blíží se Vánoce. Taky rád nasáváte atmosféru na tematických trzích? Věděl jste, že Oslo má jedny z nejkrásnějších vánočních trhů v Evropě? Dokonce si moc dobře vede i ve světových žebříčcích. Vánoci doslova září každé město. Zabruslíte si v parcích, dáte si do nosu a hlavně si užijete vánoční atmosféru v jiném koutu světa.   
Zobrazit článek >
 
Jdete na svatbu? Víte, jak se obléknout?
Váš blízký oznámil, že se bude ženit? Víte, jak se vhodně obléknout na svatbu? Jdete jako host nebo bude vaše role o něco důležitější? Mládenec, nazývaný taky jako družba, nejčastěji zastává roli svědka. Ti, kteří vám stojí při obřadu po boku, obvykle pak pronáší řeč při hostině. I když však půjdete na svatbu jako běžný host, je vhodné oblečení důležité. Každý muž by se měl držet, pokud se nestanoví jinak, tmavého obleku. Sako je při svatbě nutností, jedině v případě malého chlapce se může slavnostní oblečení omezit jen na vestičku. Formální vzhled je dobré doplnit kravatou nebo motýlkem.  Pokud se chystáte stát ženichovi po boku, není pravidlem, že muži musí dodržovat stejný oděv jako družičky. Nejčastěji však pánové nasadí oblek shodné barvy. Ladící vzhled je dobré podpořit doplňky. Kravatu ze seznamu vynechte, ta není tak slavnostní. Sáhněte raději po motýlku. Vybírat můžete z tradičních kousků, v případě tematické svatby volte speciálního motýlka, který bude ladit s celou svatbou.  Pozor na světlé barvy obleků. Nad mužským oblékáním visí nepsané pravidlo, které tvrdí, že by si muž neměl brát světlý oblek. Ten případně náleží ženichovi.  V případě tematické svatby se nezapomeňte optat ženicha či nevěsty, zdali jsou na dresscode speciální požadavky. Obvykle se tyto informace připisují k pozvánce. Je však možné, že na ně bude upozorněno později. 
Zobrazit článek >
 
Jak perfektně vyčistit čelní sklo u auta? I
Už si ani nepamatujete, jak vypadá čelní sklo vašeho auta v čisté podobě? Neustále řešíte problém zaprášeného a ušpiněného povrchu? Přitom vyčištění předního skla není až tak náročné. Nezapomínejte, že čistit byste jej měl pravidelně jak z vnější strany, tak i zevnitř.  Na čistění skla se vyplatí vybavit speciálními rukavicemi, abyste zamezil otiskům prstů, přenosu mastnoty a celkovému nechtěnému vytvoření šmouh.  Určitě první vyčistěte sklo z vnější části. Na přední straně bezesporu sídlí více prachu a nečistot. Nejprve se soustřeďte na velké neplechy. Nejlépe se vám sklo podaří zbavit viditelných nečistot tak, že použijete starší hrubší ručník nebo hadr s nejemnou strukturou. Tuto pomůcku je pak vhodné vydesinfikovat v Savu nebo vyhodit. Následně pak povrch umyjte, odstraňte drobné částice a na závěr sklo vyleštěte. S přípravky je vhodné pracovat tak, že je budete roztírat jedním směrem. Postupujte ideálně zespoda nahoru, nikoliv opačně. Využijte leštič určený speciálně na povrch skel aut, který zabraňuje usazování nových nečistot. Částečně dokáže působit jako odpuzující vrstva pro vnější podněty. Pokud tento efekt chcete udržet, je třeba přípravek aplikovat často.  Je dobré si pamatovat, že čistič se ze skla ztrácí tím rychleji, čím je povrch, na který byl nanesen, teplejší. Sklo tedy čistěte když je studené, ideálně chladné. Úklid tedy provádějte v garáži, ve stínu. Při práci na vyhřátém autě se budete muset více namáhat. 
Zobrazit článek >
 
Jak perfektně vyčistit čelní sklo u auta? II
Pracujte vždy na jedné polovině skla, ať stihnete rozprostřít čistící přípravek po celém skle, než se vstřebá nebo odteče.  Pokud se chystáte uklízet celé auto, pamatujte nezbytně na to, že sklo byste měl zbavovat nečistit jako poslední. Pokud okno vyčistíte před tím, než budete vysávat auto či klepat rohožky, usednutý prach v autě se pak zase na sklo zpátky nalepí. Pokud jste jej navíc zrovna čistil, je možné, že ještě zůstalo vlhké, a tak se na něj částice přilepí ještě snáz.  Znáte ten pocit, kdy jedete při západu slunce autem a přijde vám, že místo skla máte před sebou spíše mlhavou vrstvu? Za to sluníčko nemůže, problém je způsoben neumytým čelním sklem z vnitřní části. Pokud ho máte dost špinavé, jistě se vám přes něj hůře kouká i během jízdy za denního světla. A přitom stačí použít mýdlovou vodu a leštící přípravek s pomocí jemného hadříku.  Postupujte po částech, nikdy nečistěte sklo najednou,  akorát byste si na něm vytvořil další šmouhy. Při čistění je vhodné postupovat druhým směrem, neboť tak lépe zjistíte, zdali vám z vnější části nezbyla nějaká nečistota.  Netrapte se s jednorázovými utěrkami nebo hadříky, které neustále někde ztrácíte. Do kufru auta umístěte čistič skel s mikrovláknem, který vám usnadní práci a ještě jej budete mít vždy po ruce. 
Zobrazit článek >
 
Vyberte si správný zvonek na kolo I
Každé jízdní kolo by mělo být zejména z důvodu bezpečnosti vybaveno zvonkem. Jak postupovat při jeho výběru? Vyberte si takový zvonek, který bude ladit k vašemu kolu a který budete moci s pohodlností využít v každé situaci. Tato kritéria při výběru zvonku nezapomeňte zvážit. Pro koho je zvonek určen?  Jinak vypadá zvonek na kolo sportovní, jinak pro volný čas, kdy zvolíte pravděpodobně zvonek klasický. Dítě si pravděpodobně vybere hračku. Určitě se zamyslete nad tím, pro koho zvonek kupujete. Jestliže pořizujete výbavu celé rodině, dáváme vám za tento krok jedničku, nezapomeňte však myslet hlavně na děti. Ty budou varovný signál využívat mnohem radši, pokud se jim bude líbit. Klakson ve tvaru pistolky či jiné mačkací zvonítko je pro děti tou pravou pomůckou. Některé druhy zvonků pro dospělé dětské ruce nezvládnou ovládat, s klaksonem si poradí vždy. Navíc díky jeho odlišnému zvuku hned poznáte, že na sebe zřejmě upozorňuje nějaký malý cyklista. Pro vaši ženu zase můžete vybrat dámskou barvičku. Jaký typ zvonku zvolit? Pokud zůstaneme u tradičního dělení zvonků, bude třeba zmínit dva typy. Zvonek a klakson. Zvonky jsou k dostání především kovové, většinou fungují na principu páčky nebo na základě stlačení. Vybírejte podle preferencí, vyzkoušejte, jak se vám zvonek bude lépe ovládat. Klaksony fungují na základě stlačení vzduchu, který je uchovávaný v gumové bublině. Při stlačení pak dojde k vytvoření zvukového efektu. 
Zobrazit článek >
 
Recept na extra pálivé kuřecí křídýlka
Jste milovníkem pálivého jídla? Tak potom si nenechte ujít následující recept na kuřecí křídla, který pochází z Thajska. Jsou velmi pikantní a přitom nasládlá. Můžete je připravit k obědu či večeři, avšak ani jako pohoštění pro návštěvu nezklamou. RECEPT: Pálivé kuřecí křidýlka Ingredience na marinádu: 100 g medu 2 stroužky rozdrceného česneku kousek oloupaného a najemno nakrájeného zázvoru (cca 3 cm) 1 stonek citronové trávy, spodní část nasekaná najemno 1 lžička drcených sušených chilli papriček 60 ml sójové omáčky 60 ml rýžového vinného octa Další ingredience: 1 kg kuřecích křídel podrcené arašídy na posypání sůl lístky koriandru 2 limety Postup: Nejprve připravíme marinádu: smícháme med, česnek, zázvor, citronovou trávu, chilli, sójovou omáčku a ocet. Marinádou přelijeme kuřecí křidýlka, promícháme a necháme hodinu marinovat v chladu. Troubu předehřejeme na 200°C. Křidýlka vyjmeme z marinády a vložíme do pekáčku.  Pečeme 30 minut dozlatova. Každých 5 minut křidýlka otočíme. Nakonec přelijeme zbylou marinádou a posypeme drcenými arašídy. Zvýšíme teplotu v troubě na 220°C a dopečeme ještě 5 minut. Před podáváním dosolíme podle chuti. Posypeme křidýlka nasekaným koriandrem a podáváme s klínky limet na pokapání a se zbylými arašídy.   Máte rádi kořeněná jídla a rádi experimentujete v jejich ochucování? Zakupte si knihu KOŘENÍ, ve které se dočtete o rýzných druzích koření a jejich využití.        
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17