EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Zajímavosti

 
Švýcarské hodinky SISTEM PUZZLE
Hodinky od švýcarské firmy Swatch Group patří mezi nejvíce vyráběné. Tato švýcarská hodinářská firma vlastní několik dalších hodinářských firem. První hodinky byly uvedné na trh v roce 1983 a pro svoji kombinaci mnoha vlastností patřily mezi senzaci. Předností značky Swatch je spolehlivá kvalita. Tato značka znamená vzrušující životní styl. Pánské hodinky SISTEM PUZZLE YIS408 Do těchto pánských hodinek byla vložený strojek Sistem51 (kalibr ETA C10.111). Jedná se o unikátní mechanický strojek, který je chráněný sedmnácti patenty vyvinutý speciálně pro Swatch. Číslovka „51“ značí počet komponentů, ze kterých je strojek sestavený. Jedná se rekordně nízký počet – mechanické strojky bývají běžně sestavené z více, než sta komponentů. Sistem51 je první mechanický strojek, který je vyráběný na automatické lince, tedy naprosto bez zásahu člověka. To ale neznamená, že by byl kvůli tomu méně přesný. CNC stroje, které vyřezávají jednotlivé komponenty z dobře opracovatelné slitiny zinku, mědi a niklu pracují s přesností na jeden mikrometr! Slitina je navíc antikorozní, odolná proti teplotním extrémům, nereaguje ani na působení magnetického pole. Můžete se tak spolehnout napřesnost chodu +-7 vteřin za den garantovanou výrobcem. Šokující je i rezerva chodu celých 90 hodin, za kterou strojek vděčí unikátnímu krokovému ústrojí. Nejvíce ale rozhodně oceníte líbivý design hlavního můstku a věnce oscilátoru, kterými se můžete kochat díky průsvitnému dýnku, a samozřejmě také velice příznivou cenu, za kterou si hodinky Swatch s tímto unikátním strojkem můžete pořídit.
Zobrazit článek >
 
Jak efektivně mýt nádobí? III
Umýt nádobí umí každý. Ale umýt nádobí tak, abyste co nejvíce ušetřil vodu, svou energii a hlavně aby se nádobí lesklo jako když je úplně nové, to už chce trochu té taktiky. Pokračujeme s mycím manuálem.  Pokud nádobí nemůžete zbavit zápachu, využijte triky, které můžete realizovat pomocí prostředků z vaší kuchyně. Na vysoký zápach ryb či česneku využijte citron nebo sodu. Tyto dva pomocníci vám ostatně budou ku prospěchu v mnohých ohledech. Pomohou s odstraňováním skvrn. Jedlá soda zvládne z hrnce vytáhnout i připálené zbytky jídla, jen myslete na to, že povrch je nutné znovu s dostatečným množstvím vody nahřát.    Veškeré čistící přípravky, ať jsou sebevíc šetrné, oplachujte a z nádobí odstraňujte. Slouží pouze pro vyčištění skvrn, nikoliv jako bezoplachový prostředek. Pozor na to, látky v mycích gelech jsou sice šetrné, ale na talíři by nám nechutnali. Nádobí po umytí položte na odkapávač a nechte oschnout nebo urychlete sušení s pomocí utěrky. Patřičného lesku na nádobí dosáhnete jednoduše právě pomocí odkapávače. Pro leštění není vhodné používat ledajakou utěrku, zvláště tu, ze které se snadno uvolňují vlákna. Sklenky je důležité nechávat vyschnout dnem vzhůru, zamezíte tak vzniku vápenaté usazeniny. Následně použijte hadřík z mikrovláken a sklo bude rázem čisté. Ostatní nádobí nechte obdobně okapat, zda jej budete pečlivě leštit, je už na vás. 
Zobrazit článek >
 
Jak efektivně mýt nádobí? II
V případě většího množství nádobí je třeba počítat taky s tím, že čistou vodu bude třeba vyměnit, časem se vám v ní udělá větší množství bublinek. Tento postup má jednu velkou výhodu, ušetříte mnoho vody. Spousta jedinců však dává přednost mytí pod tekoucím proudem, s okamžitým oplachováním, protože si je jista, že nádobí bude lépe umyto. Samozřejmě můžete kombinovat oba postupy, je to jen na vás. Nezapomínejte, že v obou případech je vhodné postupovat od nejčistších kousků po ty nejšpinavější. Zbytky jídla ze špinavých talířů nebo příborů pak zbytečně napadají na ještě neumyté nádobí a vy máte s odstraňováním nečistot práci navíc. Jestliže vám jde především o správnou hygienu, pozastavit se určitě musíme u houbiček na mytí. Určitě houbičku pro řádné umytí používejte, ale nezapomeňte, že po očištění nádobí byste ji měl vyprat a hlavně nechat uschnout. Asi vás nepřekvapí, že se na tohoto úklidového pomocníka nachytá mnoho bakterií a pokud zůstane houbička namočená, může dokonce začít plesnivět. Pozor, neměňte houbičku až ve chvíli, kdy se rozpadá nebo zapáchá, pravidelná výměna by měla probíhat nejméně jednou za týden. Praktický, objemný a odolný odkapávač na nádobí v barvě savanna. Bude úspěšně sloužit po mnoho let, zajišťuje osušení milionů čistých sklenic, talířů a příborů. Součástí je podnos pro snadné vylití odkapané vody. Velikost 9x45x38cm.  
Zobrazit článek >
 
Jak efektivně mýt nádobí? I
Nebaví nás to, ale dělat to bohužel musíme. I když se mytí nádobí zdá být jako věc nekomplikovaná, lze si tuto úklidnou činnost ještě podstatně zjednodušit. Jakými kroky vylepšit své tradiční postupy? Čtěte náš článek. Pro jistotu hned na začátku upozorňujeme, že se jedná o rady týkající se ručního mytí nádobí. Nádobí před samotným mytím nejprve zbavte hrubých zbytků jídla, které by vám akorát mohly zacpat dřez. Díky tomuto kroku si taky pojistíte menší špinění vody. Soustřeďte se i na tekuté složky, hlavně myslete na olej, který z pánve vytřete ideálně papírovými utěrkami. Určitě je nejlepší, mýt nádobí ihned po jeho použití. Zabráníte tak zasychání jídla a ušetříte si čas při odstraňování špíny. Ne vždy máte možnost vrhnout se na nádobí ihned. Pokud jej jdete umývat s odstupem, pak nechte nádobí nejprve odmočit. Obvykle postačí samotná voda, pokud však jde o odolné usazeniny, využijte saponát. Každý má pro umývání nádobí odlišné postupy, my se budeme soustředit na dva základní. Zaprvé máte možnost napustit dřez vodou, přidat speciální přípravek na nádobí a postupně jednotlivé kousky umývat. Pro tento postup se vám bude hodit druhá oddělená část škopku nebo jiná nádoba, ve které na vás bude čekat již chladnější čistá voda, do které nádobí namočíte. Nezapomeňte na nutnost čistícího prostředku v první fázi, bez něj nádobí dostatečně z hlediska hygieny neumyjete. 
Zobrazit článek >
 
Hra: Zaklínač III.
Pro herní sérii Zaklínač je typický chytlavý příběh inspirovaný povídkami polského autora Andrzeje Sapkowského. Tento trend se ani tentokrát nemění a právě hry, jako je Zaklínač, jsou skvělým důkazem toho, že singleplayer má i v dnešní době na herním trhu své místo. Tak velké množství vedlejších úkolů a mimopříběhových aktivit budete u jakéhokoli konkurenčního titulu hledat jen těžko. Zaklínač III. úspěšně navazuje na předcházející díly a hráčům opět nabídne propracovaný a napínavý příběh. Kromě zápletky se však tvůrci rozhodli obohatit hru o další razantní vylepšení a jedním z nich je gigantický otevřený svět. Herní mapa je tak rozlehlá, že pouhé odemknutí všech oblastí vám postupným plněním úkolů zabere přinejmenším 60 hodin. Ve hře se navíc nachází nespočet prvků, které vám hraní ozvláštní a celkový herní čas zase o trochu prodlouží. Systém přidělování dovednostních bodů, hledání vzácných surovin, přijímání nejrůznějších podúkolů, prodávání a kupování všemožných zbraní, lektvarů, brnění, mastiček, pochutin atd. U této hry se zkrátka nudit nebudete! Zaklínač III. se netají tím, že je hardwarově náročnější. Tento fakt má však své jasné opodstatnění. Hra nabídne vynikající grafické zpracování, a to včetně množství drobných detailů, které jsou často rozhodujícím faktorem celkového dojmu ze hry. Dokonalému zážitku napomůže také tematický hudební doprovod. Žánr: RPG Podpora MOVE: Ne PlayStation VR: Ne  
Zobrazit článek >
 
Podzimní pokrmy s tématem Halloweenu: Dýňové muffiny
Dýňové muffiny jsou velkou dobrotou. Péct je nemusíte pouze na Halloween. Pokud máte k dispozici dýně, připravujte tuto pochoutku kdykoliv dle libosti. Tato obdoba muffinů je co se týče přípravy trochu náročnější, ale přinejmenším stojí za vyzkoušení. Mňam, to bude dobrota! Budete potřebovat: Dýni (připravenou na pyré, 450 g) Hladkou mouku (350 g) Cukr krystal nebo třtinový (80 g) Vanilkový cukr (1 sáček) Vejce (2 ks) Kokosový olej (120 ml) Skořici (mletou, asi 2 lžičky) Muškátový oříšek (mletý, ½ lžičky) Hřebíček (mletý, ½ lžičky) Sůl Postup:   Nejprve je třeba vydlabat čerstvou dýni a připravit pyré. Nezapomeňte dužinu zbavit pecek, pro přípravu pyré se hodí i pevnější části dýně. Pyré nevařte, pouze rozmixujte. Při přípravě samotného těsta nejprve smíchejte všechny suché suroviny, respektive sypké přísady. Ve zvláštní misce smíchejte pyré s tekutými surovinami a vytvořte směs. Následně smíchejte všechny přísady dohromady a připravte hladké těsto. Snažte se míchat ručně, mělo by vzniknout hladké těsto bez hrudek. Připravte si formu na muffiny, jednotlivé prohlubně vyplňte košíčkem. Těsto nalívejte do košíčků, neplňte je vrchovatě, těsto by mělo vyskočit. Muffiny pečte asi na 170°C po dobu 25 minut. Hotové muffiny ihned nevyndávejte, nechte je chladnout ve formě. Muffiny skvěle chutnají se zakysanou smetanou nebo vyšlehaným mascarpone. Dobrou chuť! 
Zobrazit článek >
 
Posílení podzimní imunity pomocí správného jídla III
Avokádo Avokádo se v posledních letech dostalo snad do všech snídaňových nabídek. Vytváří se z něj taky zdravé snacky nebo výtečné dipy. Avokádo obsahuje škálu vitaminu, taky železo důležité pro krev, nebo měď a fosfor. Dodá tělu taky zdravé tuky. Zkuste třeba avokádový dresink, kterým zpestříte studený i teplý salát. Klíčky mungo Zůstaňme ještě u pestré zelené barvy. Klíčky mungo zakoupíte ve vybraných prodejnách, mnohdy však i v supermarketu. Prodávají se nevyklíčené a tvrdé. Před konzumací je nutné nechat je namočené nejméně tři dny, aby stihly alespoň trochu naklíčit. Goji Nenápadné malé plody kustovnice jsou sice malé, ale mají velkou sílu. Taky urychlují metabolismus, což mnoho strávníků jistě ocení. Co dalšího pomůže? Není to jen o jídle. Pokud chcete své tělo udržet v kondici, určitě je dobré dostatečně spát a odpočívat. Věnujte se též pohybovým aktivitám. Alespoň hodinu dvakrát v týdnu byste měl věnovat sportu. V zimním období tělu prospěje návštěva sauny. I na podzim se snažte co nejvíce vystavovat na sluníčku. Paprskům ubývá sil, a proto je zvlášť důležité nevyhýbat se pobytu na slunci. Pokud pátráte po vhodných doplňcích stravy, pomohou vám různé druhy probiotik. Hodit se vám budou určitě vitaminy, doporučovány bývají taky pastilky se zinkem nebo vitamin C. Vsaďte na doplňky stravy, které vám doporučujeme na konci každého dílu našeho článku. Prozkoumejte naši celou nabídku. Máte hromadu možností, jak připravit organismus na podzimní sychravou vlnu.
Zobrazit článek >
 
Podzimní pokrmy s tématem Halloweenu: Halloweenské prsty
Jedny z nejoblíbenějších dobrot, které se na tento den připravují, jsou halloweenské prsty. Na první pohled vypadají opravdu děsivě, možná na ně při pohledu každý nedostane chuť, ale po okušení už jim neodoláte. Jemné těsto doplněné jahodovou marmeládou vám zachutná! Budete potřebovat: Polohrubou mouku (cca 100 g) Máslo (45 g) Třtinový cukr (1,5 lžičky) Vanilkové aroma Mléko Kakao (lžičku, není nutné) Na ozdobu: Mandle (poloviny nebo plátky, cca 12 ks) Marmeládu (jahodovou) Postup: Zmíněné ingredience vám postačí asi na 12 kusů, záleží na velikosti. Pokud plánujete prstů vyrobit více, navyšte dávku dle potřeby. Příprava je jednoduchá. Všechny ingredience promíchejte a těsto pořádně opracujete do hladka. Mělo by být vláčné. Ideálně jej zabalte na hodinu do potravinové fólie a nechte v lednici chvíli odpočinout. Chladné těsto se vám bude mnohem lépe zpracovávat. Rozdělte množství asi na zmíněných dvanáct kousků a vytvarujte malé válečky. Vytvoříte je tak, jako byste modeloval prsty. Jemně je ohnete ve dvou místech a za pomoci párátka dotvarujete rýhy. Nezapomeňte na nehet, postačí přidat polovinu či plátek mandle. Vyložte prstíky na pečící papír, položte na plech a pečte asi na 170°C po dobu 15 minut. Efekt děsivých prstů zvýšíte i tím, že spodní části prstů namočíte do jahodové marmelády. Zbytek marmelády vložte do mističky a nechte volně k namáčení. 
Zobrazit článek >
 
Tajný život stromů
Kniha Tajný život stromů se stala doslova bestsellerem. Již více jak tři roky patří tento tilul mezi oblíbené knihy, který si stále získává nadšené čtenáře. Les je pro mnohé z nás místem k relaxaci, k pročištění myšlenek a odpočinku. Díky renomovanému lesníkovi Peteru Wohllebenovi můžeme nahlédnout do života stromů a odhalit nečekané skutečnosti. Dokážete si alespoň představit, že by stromy měli paměť, mohli mezi sebou komunikovat, cítit bolest nebo dokonce dostali úpal a časem získávali, jako lidská tvář, vrásky? Mnohé stromy, jako například duby, mezi sebou komunikují prostřednictvím vonných látek. Pokud některý z dubů bude napadený škodlivým hmyzem, počne vysílat vůni jako signál nebezpečí a tím upozorňuje ostatní stromy. Autor knihy Peter Wohlleben se chtěl už jako dítě stát ochráncem přírody. Vystudoval lesnictví a pracoval více než dvacet let jako úředník zemské lesní správy. Aby mohl realizovat své představy o ochraně životního prostředí, zaměstnání opustil. Dnes řídí lesní hospodářství v regionu Eifel v Porýní, kde usiluje o návrat pralesů. Je zván do mnoha televizních pořadů, přednáší, pořádá semináře a píše knihy o lese a ochraně přírody. Začtěte se i Vy do knihy o stromech. Nechte se přenést do podivuhodných míst, kde se odehrávají překvapivé věci, tam kde jeden strom komunikuje s druhým.  
Zobrazit článek >
 
Posílení podzimní imunity pomocí správného jídla I
Nechcete se zase stát obětí chřipky a nachlazení? Víte, že svůj organismus můžete chránit pomocí běžně dostupných potravin? Co jíst, aby si tělo zvýšilo imunitu a vy jste podzimní nastydlé náladě unikl s úsměvem? Přečtěte si náš článek plný různorodých tipů. Dýně, kaki, batáty, mrkve, pomeranče i mandarinky Co spojuje tyto plody? Jasně, oranžová barva. V podzimně zbarvených plodech najdete dostatek betakarotenu, který podporuje tvorbu vitaminu A, jež je velmi důležitý pro imunitní systém. O dýni v našem magazínu během nejbližší doby ještě několikrát uslyšíte, zkuste však zpracovat i jiné plodiny. Granátové jablko Decentně vzhlížející plod, po jehož rozkrojení se na vás vyřítí mraky semínek pokrytých dužinou. Granátové jablko posiluje imunitu, je bohaté na kyselinu ellagovou, která dodá vašemu organismu sílu a energii. Citrusy Na citrusové plody nesmíme zapomínat. Citronům dáváme jedničku. V práci popíjejte vodu s citronem a zásob vitaminu C máte až do zimy. Bude se hodit! Pokud citron přidáváte do čaje, pamatujte si, že je nutné alespoň chvíli vyčkat, než hrneček s nápojem trochu vychladne, jinak vitaminy a jiné zdravé látky v citronu znehodnotíte! Vločky Ovesná kaše k snídani? Váháte? Lepší období než podzim pro ovesnou snídani nenajdete. Vločky výrazně podporují imunitu, zejména díky argininu. Otestujte! Třeba s granátovým jablkem! 
Zobrazit článek >
 
Druhy vepřového masa I.
Kdo by neměl rád kvalitné vepřové maso. Na řízečky, gulášek nebo pečené vepřové kolínko s křupavou kůžičkou. Každý má rád něco jiného a proto i zde platí pořekadlo: "Sto lidí, sto chutí." Víte, jak se roděluje vepřové maso a jaký kousek se hodí na přípravu guláše nebo minutky? V tomto článku na pokračování vám popíšeme na jaké části se vepřové maso porcuje a jak dané díly využijete při přípravě pokrmů. Bok - je to měkké a aromatické maso. Po upečení si pochutnáte na křupavé kůžičce. Lze z něj připravit plněné rolády nebo jej dusit. Pokud milujete škvarky, stačí vepřový bok nakrájet na kostky a vyškvařit. Skvělý je i uzený nebo grilovaný bok. Koleno - vždy koupíte s kostí a s kůží. Přední koleno je menší a masitější. Zadní bývá tučnější. Pomaličku je vařte, pečte nebo uďte. Krkovice - bývá prorostlá tukem. Vhodná na pečení a grilování. Při pečení se upravuje v celku, na plátky nebo na kostky. Vynikající je i steak nebo řízek. Kýta - se dělí na vrchní a spodní šál, ořech a květovou špičku. Patří mezi libové části masa a nejčastěji se z ní vyrábí šunka. Vrchní šál je vynikající k přípravě řízků. Spodní šál je o něco tužší a tak je skvělý k pečení. Ořech a květová špička jsou vhodné k přípravě na nudličky a k restování. Květovou špičku lze použít na řízky a minutky. Plec - je méně tučná část masa. Může se dusit, péct, smažit, udit i sušit. Vhodná na roládu nebo řízky. Také se z ní připravují vynikající vepřové medailonky. Chcete-li načerpat více informací o mase, nejen vepřovém, vyzkoušet skvělé a chutné recepty, zakupte si knihu MASO z nakladatelství APETIT.
Zobrazit článek >
 
Druhy vepřového masa II.
S vepřovým masem se neodmyslitelně váží i vepřové hody a zabíjačky. V dnešní době se už pomálu setkáme s domácí zabíjačkou od samého počátku zabití prasátka až po výrobu masných výrobků. Lidé se spíše uchylují k zakoupení polotovarů, ze kterých si doma připraví škvarky nebo tlačenku. Víte jaký kousek vepřového masa je vhodný k přípravě masové rolády nebo steaku? V druhé části vám přinášíme popis dalších druhů vepřového masa. Panenská svíčková - je neobyčejně křehký kousek masa. Je jemný a proto se skvěle hodí k rychlé přípravě řízků, medailonků nebo nakrájený na nudličky k rychlému restování. Při pečení svíčkovou pečte v celku nebo uprostřed naplněnou. Pečeně (karé) - jedná se o libové maso ze zad. Zadní část s kostí se nazývá kotleta. Toto maso také pečte v celku a s kostí, aby se rychle nevysušilo. Plátky jsou vynikající na gril nebo na pánev. Žebra (z boku, pečeně nebo z krkovice) - žebra se nejčastěji pečou, grilují nebo udí. Dávejte pozor na vysušení, protože tento druh masa má velmi málo krátkého masa. Hlava, lalok, nožičky, kůže,ořez, sádlo a vnitřnosti - hlava se používá k výrobě zabíjačkových specialit - huspenin, tlačenek nebo prejtu. Lahůdkou jsou líčka. Z nožiček se připravuje sulc, huspenina nebo aspik. Z ořezů a vnitřností se připravují guláše. Vnitřnosti se především používají k přípravě zabíjačkových pochutin. Vše o mase se dočtete v knize JAK NAKUPOVAT A ZPRACOVÁVAT MASO. Najdete zde veškeré informace o vepřovém, hovězím, telecím, jeněčím mase a zvěřině.  
Zobrazit článek >
 
Jak na ovocná vína II.
Stejně jako marmelády, džemy nebo ovocné zavařeniny, tak i domácí vína mají v našich domácnostech dávnou tradici výroby. Dobře si pamatuji, jak můj děda pravidelně připravoval rybízové a višňové víno, které se, po jeho dostatečném dozrání, servírovalo při slavnostních příležitostech. Tuto tradici převzal i můj strýc, který dal přednost výrobě rybízáku. V první části článku - Jak na ovocná vína I. jste si mohli přečíst, co vše je nutné k jejich přípravě a jak začít. Dokvašování a zrání ovocných vín Při dokvašování a zrání ovocného vína objevíte na dni demižonu kal, který pochází z ovoce a kvasnic. Proto při stáčení vína postupujte opatrně a použijte hadičku, aby se kal nazamíchal do vína. Avšak na lahve ještě není ten správný čas. Lépe bude, když ke stáčení použijete jiný čistý demižon. Ten opět naplňte až po okraj a pečivě jej zazátkujte. Nyní však použijte korkový špunt bez skleněné trubičky. naplněný a zazátkovaný demižon uskladněte v chladné místnosti se stálou teplotou. Zde bude víno dokvašovat a dozrávat ještě půl roku. Po dané době se na dně demižonu opět objeví kal, ale již v malém množství. Při stáčení, nyní už do čistých lahví, postupujte opět opatrně, aby se kal nepromíchal. Čisté víno nechávejte dozrávat ještě rok. Po této době získá ještě lepší chuť a vůni. Vyzkoušejte výrobu rybízového vína. Postup najdete v článku: POSTUP VÝROBY RYBÍZOVÉHO VÍNA. Máte chuť na pořádnou sklenici vína? Nalijte si lahodný vinný mok do OBŘÍ SKLENICE NA VÍNO - GIFTREPUBLIC.  
Zobrazit článek >
 
LED osvětlení: PRO a PROTI I
Přemýšlíte, zda dát přednost LED osvětlení? Plánujete vyměnit všechny žárovky za LEDky, ale nevíte, jestli je to dobrá volba? Tento článek vám pomůže s rozhodováním. Přinášíme vám sumárum plusů a minusů tohoto osvětlení. Výhody Začněme pozitivně. Díky LED osvětlení ušetříte. Pokud se snažíte vést svou domácnost co nejúsporněji, žárovky vám v tom pomohou. Ke svému svitu potřebují mnohem méně energie než klasické žárovky. Určitě jste již taky řešil problém rychlého zhasínání a rozsvěcení. Pokud několikrát za sebou zapnete a vypnete světlo, diodám se nic nestane. Zatímco u jiných žárovek hrozí vyhoření jádra, LED diody na rychlé změny náchylné nejsou. Teď něco pro ochránce přírody. Toto osvětlení šetří životní prostředí. Výrobní materiál neobsahuje žádné nebezpečné látky. Světla nenesou olovo ani rtuť, samozřejmě ani toxiny. S předchozím faktem souvisí i další výhoda. LED osvětlení vytváří pouze minimum infračerveného světla, nedochází k vyzařování UV. Hodí se pro osvětlení náchylnějších předmětů. Z toho důvodu se LED diody využívají v galeriích, muzeích a při nejrůznějších výstavách. Nemají dopad na stárnutí ani jakékoliv poničení vystavovaných archiválií a cenných děl. Velkou výhodou je taky velikost LED zařízení. Oproti ostatním zdrojům světla mohou být diody tohoto druhu osvětlení opravdu malé. Tento fakt nemusí být stoprocentním pravidlem, ale ve většině případů platí. Pokud se zaměříme na LED žárovky, je jejich výkon i svit minimálně dvakrát větší.
Zobrazit článek >
 
Jak na ovocná vína I.
Nemusíte pocházet z krajů, které jsou bohatě pokryté vinicemi, abyste si mohli dopřát lahodný a lehce alkoholický nápoj, kterým je víno. Pokud vlastníte demižon, můžete si vyrobit vlastní víno z kdejakého ovoce. Co budete potřebovat? K výrobě ovocného vína vám postačí samotné ovoce, vinné kvasnice a cukr. Zdá se vám to málo? Opravdu je to vše, co k výrobě postačí. Výběr druhu ovoce je pouze na vás. Jak na to? Připravte si dokonale čistý demižon a korkové kvasné zátky se skleněnými trubičkami ("bublačky"). K utěsnění hrdla je nutné použít vosk. Cukr se používá řepný, do ovocných šťáv se přimíchá svařený ve vodě. Cukrovou vodu vařte 5 až 15 minut, aby byl cukerný roztok čistý. Cukrovou vodu je vhodné přefiltrovat, stejně jako šťávu. Platí zásada => čím více cukru ovoce obsahuje, tím méně cukrové vody přidáváte. Receptury na výrobu ovocných vín se liší. Jejich sladkost nebo kyselost si upravíte dle své chuti. Vinné kvasnice zakoupíte v drogeriích. Ovoce jako maliny, višně, ostružiny, jablka a hrušky je lepší nechat nakvasit. To znamená, že je umelete (višně bez pecek) a necháte stát v čisté, nejlépe kameninové, nádobě asi dva dny, než se na něm začnou tvořit kvasnicové kultury. Z takto připraveného ovoce nejdříve vylisujete šťávu. Ta už bude obsahovat kvasnice, proto už nemusíte přidávat nebo jen v malém množství. Zkoušeli jste si vypěstovat vlastní vinnou révu? Ne? Pak k tomu máte skvělou příležitost s pěstební sadou GROW ME - VYPĚSTUJ VÍNO.
Zobrazit článek >
 
Proč jsou celozrnné produkty lepší než bílé?
Snažíte se taky kupovat tmavé pečivo místo světlého? Dáváte přednost celozrnným těstovinám před těmi klasickými? Máte tušení, proč vlastně máme tento druh pečiva zařazovat do svého jídelníčku? Proč je lepší než klasické? Celozrnná mouka v sobě obsahuje mnoho rozemletých slupek. Právě v těch se skrývá nejvíce vitaminů a minerálních látek. Za připomenutí určitě stojí vláknina, která podporuje zažívání. Celozrnné pečivo také obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin D a E. Důležité jsou i esenciální mastné kyseliny, jejichž přísun zvýšíte ještě více, jestliže vyberete pečivo zdobené semínky. Velkou výhodou celozrnného pečiva je jeho rozmanitost. Můžete si upéct i nakoupit tolik druhů pečiva, že se vám jeho konzumace snad nikdy nemůže zdát nudná. Do pečiva se přidávají semínka a další suroviny, které jeho chuť ještě zpestří. Celozrnné pečivo tak nejvíc oceníte z hlediska chuti. Semínka a rozemletá zrnka dodají mouce lepší a mnohem plnější efekt. Nebudete mít pocit, že jíte jen prázdné kalorie a zasytíte se něčím zdravým. Navíc budete plný mnohem delší dobu. Při nákupu si dejte pozor na chytáky. Celozrnné pečivo podle zákona musí obsahovat minimálně osmdesát procent celozrnné mouky z celkové váhy. Ne každé pečivo, které je tmavé, je celozrnné. Čtěte etikety a pokud možno i složení, ať víte, co vlastně jíte. Pracovat doma s celozrnnou moukou? Má sama o sobě výhody. Vydrží mnohonásobně déle než mouka bílá a vůbec se nezamlouvá molům. 
Zobrazit článek >
 
Na víkend do Osla? Proč ne! IV
Hjemmefrontmuseum Nádherná historická budova s dlouhou tradicí už vás upoutá samo o sobě. Sídlí v ní Muzeum vzdoru. Je věnováno především druhé světové válce. Vypráví příběh okupace až do samotného vítězství. Nebudete se nudit. Díky tomuto muzeu si nerozšíříte jen znalosti týkající se největší války v našich dějinách, ale taky se dozvíte něco víc o zemích severu obecně. Seznámit se s dějinami světových míst není nikdy na škodu. Muzeum si návštěvníci moc chválí.  Kam na jídlo?  Tradiční závěrečná kapitola se jako vždy bude týkat kuchyně. Asi není třeba připomínat, že severské kulinářství se soustředí především na rybí speciality. Kormě krevet upravených na všechny způsoby či různorodých ryb můžete v restauracích ochutnat taky zvěřinu, konkrétně sobí či losí maso. Velkou specialitou jsou severské omáčky, ty v Norsku opravdu umí! Neváhejte je ochutnat.  Pokud se ptáte po tradiční specialitě, ochutnejte dušené jehněčí se zelím jménem farikal, norské karbanátky kjottkaker nebo ochutnejte pravou rybí polévku.   Jestliže jste si přečetl taky článek s našimi zajímavostmi, určitě si pamatujete, že nejen Oslo, ale i celé Norsko je typické pro své bohaté snídaně. Velkou delikatesou jsou i studené sendviče z pevnějšího chlebu, které se zdobí nasolenými rybami, sýry či džemy. 
Zobrazit článek >
 
Na víkend do Osla? Proč ne! III
Katedrála v Oslu Městská katedrála není až tak veliká, ale svou vizáží se řadí k nejkrásnějším kostelům celé země. Pyšní se monumentálním vstupem. Katedrálu zdobí stropní malby. Je zajímavá taky díky kazatelně. Naprosté specifikum se z ní stává díky tomu, že zde sídlí oblíbený Bazar. Od katedrály ostatně máte kousek do nákupního centra, kavárnám a dalším. Stojí v samotném srdci Osla.  Nordmarkskapellet Kostel, ve kterém můžete nocovat? Tím je právě Nordmarkskapellet. Pokud si chcete užít Oslo se vším všudy a třeba se dostat i do oblastí, které turisté zas tak nenavštěvují, vyrazte do okolí tohoto kostela. Přenocování zde nevychází nijak nákladně. Je zde dostupné věchno nutné vybavení jako kuchyňka, elektřina i toaleta a koupelna. Velkou výhodou je, že zde může přespat i větší skupina lidí. Nocleh je nutné zarezervovat předem. O místo se starají místní křesťanští studenti. Královský palác  Že v jednoduchosti je krása, se přesvědčíte při návštěvě Královského paláce. Jedná se o komplex krásné zahrady, ve které září obří stavba. Vnitřek paláce bohužel není veřejnosti přístupný, ale i samotná návštěva zahrad stojí za prohlídku. Pokud přijdete ve správnou chvíli, uvidíte akci střídání stráží.  Radnice  Velmi zajímavý je fakt, že rozloha radnice je mnohem větší než je rozsah zmiňované katedrály. Budova září v červených tónech díky tradičnímu cihlovému vystavění. Obsahuje dvě věže, jednu z nich zdobí obří hodiny. Radnice v noci pěkně svítí.
Zobrazit článek >
 
Na víkend do Osla? Proč ne! I
Oslo je jedno z největších měst na světě. Hlavní centrum i s dalšími nedalekými památkami si však zvládnete prohlédnout za prodloužený víkend. Jde z velké části o ráj přírody, takže na samotné velkoměsto nezbývá přílišné rozpětí. Cestovat můžete třeba i na kole, stezek je tu spoustu a ušetříte za městskou dopravu nebo taxi.  V současné době se jedná o nejrychleji vzkvétající středisko. Jde o centrum kultury, bohaté historie i ekonomické sféry. Narazíte zde na mnoho přírodních krás, zastavit se můžete v nespočtu barů a speciálních restaurací. V našem článku vám dáme mnoho inspirace na místa, které nemůžete minout.  Muzeum Edvarda Muncha Významného umělce Edvarda Muncha zná asi každý. Jeho malby jsou plné emocí. Pokud jste milovníkem umění, muzeum byste neměl vynechat. Zastavit byste se měl taky proto, že se jeho muzeum neustále obměňuje a pro návštěvníka je vlastně trochu překvapením, co v něm uvidí. Určitě se zastavte, prohlídka stojí za to.  Aker Brygge Láká vás místo, kde se to hemží lidmi v kteroukoliv denní dobu? Takové lokace na vás stejně úplně nejlépe dýchnou cestovatelskou atmosféru. Potkávají se zde různorodí dobrodruzi. Narazíte tady i na místní, kteří si naplánovali třeba návštěvu výborné restaurace. Vyrazte na Aker Brygge ideálně před západem slunce, to je tu atmosféra naprosto nejlepší. 
Zobrazit článek >
 
Elektrická pila
Připravujete si zásoby dříví na zimu? K tomu bude zapotřebí ruční pily. Pokud se chystáte k jejímu zakoupení, měli byste se držet následujících rad. V případě výběru ruční pily máte na výběr mezi elektrickou nebo benzinovou. Výrobci však uvádějí rozdělení podle průměrných hodin provozu za rok a s tím je také spojen výkon. Zohledňuje se i délka řezací lišty a váha. Například na přípravu dříví k topení v domě budete ruční pilu používat zhruba dvacet hodin ročně. Tuto kategorii technicky nejjednodušeji řešených pil najdete v hobby marketech. Nabízejí životnost sto až tisíc motohodin. Jak vybírat: už v obchodě si pořádně vyzkoušejte, jak vám ruční pila padne do ruky zda-li vám bude vyhovovat její váha, tvar rukojeti a cekové vyvážení pila by měla mít pojistku, tzv. stop-systém antivibrační systém zajistí pohodlnější a bezpečnější práci dobrá pila má kvalitní kryt rukojeti Pokud jste ještě s ruční pilou nepracovali, nechte se o někoho zkušeného zaškolit. Elektrická pila se hodí k řezání menšího množství slabšího dřeva. S touto pilou se nedoporučuje pracovat v příliš rozlehlém terénu. Jednak musíte počítat s délkou kabelu, ale hlavně s nebezpečím, že se vám zaplete pod nohy. V žádném případě nepoužívejte elektrickou pilu v mokrém prostředí nebo za deštivého počasí. Jedná se o lehčí, levnější a snáze ovladatelnou pilu na řezání dřeva v kůlně nebo pod přístřeškem.  
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti z Osla: Co o tomto městě ještě nevíte? I
Oslo je sice stát severu, ale i přesto se zde téměř po celý rok nachází tolik zeleně, že vás oči budou přecházet. Parky a rozsáhlé porosty budete vnímat všude kolem sebe. Možností k místům odpočinku a příjemnému posezení v přírodě máte hned několik a vůbec nemusíte z centra daleko. A že jste se po příletu do Osla šel projít lesem, to vám jen tak někdo neuvěří. Ať už sem dorazíte v jakémkoliv ročním období, přesvědčíte se, že se skutečně jedná o nejzelenější město světa.  Napadlo by vás, že nejpoužívanější, a tak můžeme předpokládat že i nejoblíbenější, jméno v Oslu je Mohamed? Samozřejmě se nejedná o tradiční norské jméno. Vzhledem k velkému množství přistěhovalců však Mohamedi vedou.  O Norech se obecně vykládá, že jsou zdrženliví a že působí až nepřátelsky. Když se však po ulicích Osla budete procházet, lidé se na vás budou usmívat. Neoplatit úsměvný pozdrav se považuje za urážku.  Jde o město dlouhého spaní a královských snídaní. Že si každý správný Nor moc rád přispí, jen tak nikdo neví. Pokud je ta možnost, obyvatelé města vstávají co nejdéle. Snídaně se pak pojí s obědem, respektive oběd se odsouvá až do podvečerních hodin. Na vydatnou severskou snídani můžete vyrazit až do poledne. Teplé občerstvení vám podají v kavárně i pekárnách. Zapečené sendviče i výborné koláče, to vše frčí. 
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti z Osla: Co o tomto městě ještě nevíte? II
Oslo je dle mnohých průzkumů jedním z nejlepších měst na život. Dle OSN je Oslo dokonce nejvhodnějším městem na světě. V Oslu je téměř nejmenší míra nezaměstnanosti, město se neustále posouvá ku předu. Nepočítejte s tím, že výlet do Osla bude patřit k levnějším. Oslo patří mezi jedno z nejdražších měst světa. I když se rozhodnete nakoupit drobné suvenýry a jíst v supermarketu, zaplatíte mnohem víc než u nás. Není se co divit, platy jsou zde oproti našim několikanásobně vyšší. Oslo nezakazuje žebrat nebo žít na způsob tuláckého života. Zajímavé je, že spíše ani nemusí. Tento fakt souvisí s předchozím odstavcem. Vzhledem k opravdu velmi malé nezaměstnanosti zde na moc lidí bez domova nenarazíte.  Že v Oslu dominuje zelená barva, už dobře víte. Jedná se však o centrum větší škály barev. Památky tohoto města jsou (ne)typické svým vybarvením. Norský parlament je celý postaven z netradičních žlutých cihel. Radnice zase září v červených tónech.  Blíží se Vánoce. Taky rád nasáváte atmosféru na tematických trzích? Věděl jste, že Oslo má jedny z nejkrásnějších vánočních trhů v Evropě? Dokonce si moc dobře vede i ve světových žebříčcích. Vánoci doslova září každé město. Zabruslíte si v parcích, dáte si do nosu a hlavně si užijete vánoční atmosféru v jiném koutu světa.   
Zobrazit článek >
 
Jdete na svatbu? Víte, jak se obléknout?
Váš blízký oznámil, že se bude ženit? Víte, jak se vhodně obléknout na svatbu? Jdete jako host nebo bude vaše role o něco důležitější? Mládenec, nazývaný taky jako družba, nejčastěji zastává roli svědka. Ti, kteří vám stojí při obřadu po boku, obvykle pak pronáší řeč při hostině. I když však půjdete na svatbu jako běžný host, je vhodné oblečení důležité. Každý muž by se měl držet, pokud se nestanoví jinak, tmavého obleku. Sako je při svatbě nutností, jedině v případě malého chlapce se může slavnostní oblečení omezit jen na vestičku. Formální vzhled je dobré doplnit kravatou nebo motýlkem.  Pokud se chystáte stát ženichovi po boku, není pravidlem, že muži musí dodržovat stejný oděv jako družičky. Nejčastěji však pánové nasadí oblek shodné barvy. Ladící vzhled je dobré podpořit doplňky. Kravatu ze seznamu vynechte, ta není tak slavnostní. Sáhněte raději po motýlku. Vybírat můžete z tradičních kousků, v případě tematické svatby volte speciálního motýlka, který bude ladit s celou svatbou.  Pozor na světlé barvy obleků. Nad mužským oblékáním visí nepsané pravidlo, které tvrdí, že by si muž neměl brát světlý oblek. Ten případně náleží ženichovi.  V případě tematické svatby se nezapomeňte optat ženicha či nevěsty, zdali jsou na dresscode speciální požadavky. Obvykle se tyto informace připisují k pozvánce. Je však možné, že na ně bude upozorněno později. 
Zobrazit článek >
 
Jak perfektně vyčistit čelní sklo u auta? I
Už si ani nepamatujete, jak vypadá čelní sklo vašeho auta v čisté podobě? Neustále řešíte problém zaprášeného a ušpiněného povrchu? Přitom vyčištění předního skla není až tak náročné. Nezapomínejte, že čistit byste jej měl pravidelně jak z vnější strany, tak i zevnitř.  Na čistění skla se vyplatí vybavit speciálními rukavicemi, abyste zamezil otiskům prstů, přenosu mastnoty a celkovému nechtěnému vytvoření šmouh.  Určitě první vyčistěte sklo z vnější části. Na přední straně bezesporu sídlí více prachu a nečistot. Nejprve se soustřeďte na velké neplechy. Nejlépe se vám sklo podaří zbavit viditelných nečistot tak, že použijete starší hrubší ručník nebo hadr s nejemnou strukturou. Tuto pomůcku je pak vhodné vydesinfikovat v Savu nebo vyhodit. Následně pak povrch umyjte, odstraňte drobné částice a na závěr sklo vyleštěte. S přípravky je vhodné pracovat tak, že je budete roztírat jedním směrem. Postupujte ideálně zespoda nahoru, nikoliv opačně. Využijte leštič určený speciálně na povrch skel aut, který zabraňuje usazování nových nečistot. Částečně dokáže působit jako odpuzující vrstva pro vnější podněty. Pokud tento efekt chcete udržet, je třeba přípravek aplikovat často.  Je dobré si pamatovat, že čistič se ze skla ztrácí tím rychleji, čím je povrch, na který byl nanesen, teplejší. Sklo tedy čistěte když je studené, ideálně chladné. Úklid tedy provádějte v garáži, ve stínu. Při práci na vyhřátém autě se budete muset více namáhat. 
Zobrazit článek >
 
Jak perfektně vyčistit čelní sklo u auta? II
Pracujte vždy na jedné polovině skla, ať stihnete rozprostřít čistící přípravek po celém skle, než se vstřebá nebo odteče.  Pokud se chystáte uklízet celé auto, pamatujte nezbytně na to, že sklo byste měl zbavovat nečistit jako poslední. Pokud okno vyčistíte před tím, než budete vysávat auto či klepat rohožky, usednutý prach v autě se pak zase na sklo zpátky nalepí. Pokud jste jej navíc zrovna čistil, je možné, že ještě zůstalo vlhké, a tak se na něj částice přilepí ještě snáz.  Znáte ten pocit, kdy jedete při západu slunce autem a přijde vám, že místo skla máte před sebou spíše mlhavou vrstvu? Za to sluníčko nemůže, problém je způsoben neumytým čelním sklem z vnitřní části. Pokud ho máte dost špinavé, jistě se vám přes něj hůře kouká i během jízdy za denního světla. A přitom stačí použít mýdlovou vodu a leštící přípravek s pomocí jemného hadříku.  Postupujte po částech, nikdy nečistěte sklo najednou,  akorát byste si na něm vytvořil další šmouhy. Při čistění je vhodné postupovat druhým směrem, neboť tak lépe zjistíte, zdali vám z vnější části nezbyla nějaká nečistota.  Netrapte se s jednorázovými utěrkami nebo hadříky, které neustále někde ztrácíte. Do kufru auta umístěte čistič skel s mikrovláknem, který vám usnadní práci a ještě jej budete mít vždy po ruce. 
Zobrazit článek >
 
Vyberte si správný zvonek na kolo I
Každé jízdní kolo by mělo být zejména z důvodu bezpečnosti vybaveno zvonkem. Jak postupovat při jeho výběru? Vyberte si takový zvonek, který bude ladit k vašemu kolu a který budete moci s pohodlností využít v každé situaci. Tato kritéria při výběru zvonku nezapomeňte zvážit. Pro koho je zvonek určen?  Jinak vypadá zvonek na kolo sportovní, jinak pro volný čas, kdy zvolíte pravděpodobně zvonek klasický. Dítě si pravděpodobně vybere hračku. Určitě se zamyslete nad tím, pro koho zvonek kupujete. Jestliže pořizujete výbavu celé rodině, dáváme vám za tento krok jedničku, nezapomeňte však myslet hlavně na děti. Ty budou varovný signál využívat mnohem radši, pokud se jim bude líbit. Klakson ve tvaru pistolky či jiné mačkací zvonítko je pro děti tou pravou pomůckou. Některé druhy zvonků pro dospělé dětské ruce nezvládnou ovládat, s klaksonem si poradí vždy. Navíc díky jeho odlišnému zvuku hned poznáte, že na sebe zřejmě upozorňuje nějaký malý cyklista. Pro vaši ženu zase můžete vybrat dámskou barvičku. Jaký typ zvonku zvolit? Pokud zůstaneme u tradičního dělení zvonků, bude třeba zmínit dva typy. Zvonek a klakson. Zvonky jsou k dostání především kovové, většinou fungují na principu páčky nebo na základě stlačení. Vybírejte podle preferencí, vyzkoušejte, jak se vám zvonek bude lépe ovládat. Klaksony fungují na základě stlačení vzduchu, který je uchovávaný v gumové bublině. Při stlačení pak dojde k vytvoření zvukového efektu. 
Zobrazit článek >
 
Recept na extra pálivé kuřecí křídýlka
Jste milovníkem pálivého jídla? Tak potom si nenechte ujít následující recept na kuřecí křídla, který pochází z Thajska. Jsou velmi pikantní a přitom nasládlá. Můžete je připravit k obědu či večeři, avšak ani jako pohoštění pro návštěvu nezklamou. RECEPT: Pálivé kuřecí křidýlka Ingredience na marinádu: 100 g medu 2 stroužky rozdrceného česneku kousek oloupaného a najemno nakrájeného zázvoru (cca 3 cm) 1 stonek citronové trávy, spodní část nasekaná najemno 1 lžička drcených sušených chilli papriček 60 ml sójové omáčky 60 ml rýžového vinného octa Další ingredience: 1 kg kuřecích křídel podrcené arašídy na posypání sůl lístky koriandru 2 limety Postup: Nejprve připravíme marinádu: smícháme med, česnek, zázvor, citronovou trávu, chilli, sójovou omáčku a ocet. Marinádou přelijeme kuřecí křidýlka, promícháme a necháme hodinu marinovat v chladu. Troubu předehřejeme na 200°C. Křidýlka vyjmeme z marinády a vložíme do pekáčku.  Pečeme 30 minut dozlatova. Každých 5 minut křidýlka otočíme. Nakonec přelijeme zbylou marinádou a posypeme drcenými arašídy. Zvýšíme teplotu v troubě na 220°C a dopečeme ještě 5 minut. Před podáváním dosolíme podle chuti. Posypeme křidýlka nasekaným koriandrem a podáváme s klínky limet na pokapání a se zbylými arašídy.   Máte rádi kořeněná jídla a rádi experimentujete v jejich ochucování? Zakupte si knihu KOŘENÍ, ve které se dočtete o rýzných druzích koření a jejich využití.        
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti ze světa ping-pongu II
V roce 1890 se jistý David Foster rozhodl, že mu knihy nestačí. Na novou hru se začal soustředit víc, prozkoumal možné strategie a vyvinul nové pomůcky. Postaral se o tvorbu rakety i speciálního míčku z gumy, který potáhnul plátnem.  Během dalších let dělal lidem, kteří se snažili ve hraní zdokonalit, největší problém míček. Přišla na trh taky obměna gumové varianty nebo míček z korku.  Hra dokonce na čas upadla v zapomnění. Nevyvíjela se, nikomu se nepodařilo hrací míček zdokonalit. Je pravděpodobné, že kdyby se roku 1901 neobjevil J. W. Gibb, který představil celuloidový materiál. Ten se zdál být pro výrobu hracího příslušenství ideální. A byl. Zdokonalil taky pálku, na dřevěnou kostru nasadil dva druhy gumy. Pálka se v podstatě od této doby již neměnila. Během padesátých let se do pálky jen přidala houbovitá vrstva, která ještě víc zpříjemnila odpal.  První ping-pongové mistrovství světa se konalo roku 1927. Statistické údaje z dvacátého století ukazují, že sport měl tehdy kolem čtyřiceti tisíc aktivních hráčů a soupeřů. To je už podstatné číslo.  Některé zájemce o hru však mohl lehce postupem času odradit historicky první mistr světa R. Jacobi. Tento Maďar se držel svého prvenství ještě celá třicátá léta.  Mnoho lidí ping-pong vlastně nepovažuje za sport. Během let své existence si tato hra získala od široké veřejnosti různé pohledy. Jedinci jsou většinou toho názoru, že jde o nenáročnou aktivitu, která nutně nevyžaduje strategie ani pohybovou náročnost. Vzhledem k tomu, že navíc ping-pong jde téměř každému, bere se jako jednoduchá hra. 
Zobrazit článek >
 
Dodejte tělu vlákninu
Každý ví, že pro správnou funkci trávení je důležitý dostatečný příjem vlákniny. Díky ní se nám zlepšuje funkce střev a zamezí se tím nepříjemnému nadýmání nebo zácpě. Pokud máte sedavé zaměstnání a k tomu ještě špatné stravovací návyky, měli byste do svého jídelníčku co nejdříve zařadit potraviny, které obsahují vlákninu nebo doplňky stravy s vlákninou - PSYLLIUM. PSYLLIUM se vyrábí z rostliny jitrocele indického, který se hojně vyskytuje v Indii. Rostlina má nenápadné květy a drobné lístky s jemným chmířím. Psyllium se získává z obalů semen této rostliny. V podstatě lze o psylliu říci, že splňuje funkci prebiotik. Taktéž se užívá při redukčních dietách. Účinky: čistí trávící soustavu zbavuje tělo nežádoucích toxinů brání ukládání nežádoucích tuků v těle udržuje optimální hladinu cholesterolu podporuje pravidelné vyprazdňování pomáhá tělu vstřebávat potřebné živiny funguje jako prevence rakoviny tlustého střeva působí proti onemocnění srdce pomáhá při diabetu (prodlouží vstřebatelnost jednoduchých cukrů, zároveň s tím i inzulinovou odezvu, což přispívá ke stabilnější hladině cukru v krvi) přispívá k účinné léčbě hemeroidů (díky tomu, že je po psylliu stolice měkčí, není vyvíjen takový tlak na konečník při vyprazdňování) preventivně brání problémů s trávením, zabraňuje zácpě, průjmu i nadýmání Pokud budete konzumovat psyllium nalačno, získáte pocit sytosti a tím se zbavíte pocitu hladu. Neobsahuje žádné cukry.    
Zobrazit článek >
 
Dracula - zrcadlový text Aj/Čj pro mírně pokročilé
Pro ty, kteří se učí anglický jazyk, nebo si jen chtějí přečíst zajímavý příběh v podobě zrcadlového textu, přináší nakladatelství INFOA knihu pod názvem DRACULA / DRÁKULA. Kniha je určena pro ty, kteří mají jazykovou vybavenost na stupni mírně pokročilých. Obsahuje zjednodušený text původního díla irského spisovatele Brama Stokera. Samotný děj románu Dracula snad není třeba dlouze představovat. Zajisté o něm slyšel téměř každý. Jen pro osvěžení přímomeňme, že právě v tomto literárním díle se zrodil mýtus upíra. Příběh se dočkal několikero filmových zpracování. První film, který se inspiroval dějem příběhu Brama Stokera byl němý film "Nosferatu", který vznikl v Německu v roce 1922. Děj se nedrží přesně podle předlohy, ale stále lze o něm říci, že je to jeden z nejpůsobivějších filmů o upírech. V roce 1958 vznikl film pod názvem "Horor o Dráculovi", který režíroval Terence Fisher. Dále pak byl natočený film v roce 1979 "Nosferatu" německým režisérem Wernerem Herzogem. Hlavní roli Drákuly získal Klaus Kinski. Nejúspěšnější hollywoodský film o Drákulovi pochází z dílny režiséra Francise Forda Copolly. Film vznikl v roce 199 a hrála v něm řada hvězd. Například: Keanu Reeves, Wiona Ryder nebo Anthony Hopkins. Byla v něm použita řada zvláštních efektů a je velmi věrným zpracováním Stokerova románu.
Zobrazit článek >
 
Co je to posilovací kolečko? Jak ho využít? I
Hledáte dostupnou inovaci v technikách cvičení? Potřebujete přidat do posilovacího moodu něco nového? Vyzkoušejte kolečko na cvičení, které zajistí komplexní posílení hned několika partií. Přečtěte si dnešní článek a zjistěte o pomůcce na posilování víc.  Posilovací kolečko je učeno pro posílení břišních partií, taky zad a kolenou. Přispěje k celkovému zvýšení tělesné kondice. Velká výhoda je, že v rámci posilování břišní části zároveň vytrénujete jak ramena, tak celé ruce. A to nenásilnou formou. Budete překvapen, co takové kolečko dokáže.  Velkou výhodou pomůcky je to, že poslouží pro posílení nejen povrchového svalstva, na které se primárně při cvičení lidé soustředí, ale taky pomohou s posílením svalstva hloubkového. To je důležité pro celkovou tělesnou vitalitu a hlavně koordinaci. Zlepší se váš postoj, držení těla. Cvičení samozřejmě přispěje i ke zpevnění celé břišní části.  I když vám kolečko poslouží pro více partií, nejčastější účel využití se právě točí okolo břicha. Při cvičení hlavně nezapomínejte na správné držení těla. Neprohýbejte se v zádech, nepropínejte kolena. Pokud vás bolí jiná partie, než se kterou cvičíte, je třeba zbystřit. Přesvědčte se, zda neprovádíte některé cviky se špatnou technikou.  S kolečkem se dá snadno manipulovat, nic moc neváží, takže si jej můžete nosit klidně s sebou do posilovny. Během pár vteřin ho dokážete rozložit. 
Zobrazit článek >
 
Co je to posilovací kolečko? Jak ho využít? II
Rozsah pohybu při cvičení kolečkem by zprvu neměl být tak široký. Nejprve se s předmětem naučte řádně manipulovat a následně taktiky můžete vylepšovat a zdokonalovat. Kolečko posouvejte před sebe nejprve minimálně, až pak prodlužujte posuvnou dráhu.  Soustřeďte se zprvu i na kratší intervaly a znásobte jejich opakování. Po nějakém čase můžete intervaly prodloužit a zkrátit pauzy mezi jednotlivými cviky.  Posilovací kolečka jsou opatřena protiskluzovými vlastnostmi, které zajišťují komfort při cvičení na jakémkoliv povrchu. Náčiní můžete používat na betonu, parketách, ale třeba na dlažbě.  Kolečko využívejte pravidelně, jedině tak dosáhnete těch nejlepších účinků. Pomůcku používejte klidně každý den, aby se vaše svaly formovaly průběžně.  Pomůcku využijete v kruhovém tréninku, cross tréninku, můžete ho zařadit třeba i do tabaty nebo funkčního tréninku. Kolečko však využijete taky v rámci rehabilitačních účelů.  Mezi nejoblíbenější cviky patří metoda pojízdného kliku a posouvání nohou. V prvním případě si klekněte na kolena, ruce položte na osu a jeďte kolečkem mírně vpřed, následně zase vzad. Měl byste cítit sílu břicha. V provádění druhého cviku si lehněte na záda, ruce položte dlaněmi na zem a nohy zapřete za madla a nohy posouvejte vpřed a vzad.  Kolečka se vyrábí z plastu a gumy, obvykle unesou hmotnost do 100 kilogramů.  Vyzkoušejte posilovací kolečko na vlastní kůži. Uvidíte, že pro něj najdete využití. 
Zobrazit článek >
 
Designový skvost Huawei P30
Hledáte mobilní telefon, který využijete nejen pro volný čas, ale také pro práci? HUAWEI P30 bude tou nejlepší volbou ve výběru Vašeho nového mobilu. Má skvělý a moderní design, je kvalitní a obsahuje mnoho plně využitelných funkcí. HUAWEI P30 Vás zaujme štíhlím tělem, které skvěle padne do ruky. Jeho hmotnost je pouhých 165 gramů. Jeho přední část pokrývá 6,1 palcový OLED displej se skvělou viditelností i ve špatném počasí. Rozlišení displeje je 2340 × 1080 pixelů a nabízí paletu 16,7 milionů odstínů. Zadní designová část chytrého telefonu poutá pozornost moderním gradientem v případě barevných verzí nebo stylovou a noblesní černou v případě nejtmavší varianty P30. Očekávejte jen to nejlepší! Tento mobilní telefon Vás nikdy nezradí. Pracuje svižně a rychle načítá nejen webové stránky, ale i programy. HUAWEI P30 má ve výbavě novou technologii zpracování grafiky a vylepšený herní režim s příjemným uživatelským prostředím. Plynulost chodu obstarává 8jádrový procesor Huawei Kirin 980 s duálním NPU a RAM paměť o velikosti 6 GB. Je v něm nainstalovaný operační systém Android aktuální verze 9 a nadstavba EMUI 9.1, která rozšiřuje vlastnosti telefonu. Nemusíte se obávat ani neustálého nabíjení, o dlouhou výdrž přístroje v provozu se stará vestavěná vysokokapacitní nabíjecí 3650mAh baterie.  
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! V
Houbové škvarky Vegetariánské škvarky aneb houby v tuku jsou velkou dobrotou a skvělou alternativou klasických škvarečků. V tomto odstavci vám prozradíme i jejich přípravu, neboť dobrotu byste si určitě měl zkusit taky uvařit. O houbách alias škvarku moc lidí nemluví nebo je ani nepřipravuje. To je ale velká chyba. Za pravdu nám dáte, hned jak škvarky ochutnáte. Na přípravu využijte pevnější houby, které nejsou příliš nasáklé vodou. Rozkrájejte je na menší kousky, ale zase ne tak malé, aby z hub smažením něco zbylo. Rozehřejte máslo, kterého je třeba využít poměrně velké množství. Na středním až vysokém ohni duste houby, které se postupně začnou zmenšovat. Jakmile již budou mít křupavou konzistenci, stáhněte pánev z plotny a nalijte do sklenic ještě v horkém stavu. Počkejte, až směs trochu vychladne, pak ji vložte do lednice. Houbové škvarky vám vydrží celý rok. Mazat si je můžete na chléb. Sádlo taky vytvoří perfektní základ pro správnou hubovou polévku nebo bramboračku. Využití pro tuto dobrotu určitě najdete. Jen do toho. Houby vyndejte z košíku včas Ať už vyberete jakýkoliv způsob úpravy, nerozmýšlejte se příliš dlouho. Houby byste měl ihned po příchodu z lesa vyjmout z košíku, aby nedošlo k plesnivění. Rozložte je na kredenc, podložit je můžete utěrkou nebo novinovým papírem. Opravdu myslete na včasnou úpravu, tu je nutné provádět, když jsou houby čerstvé. 
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! III
Houbové pyré Houby nakrájejte nejprve na drobnější kousky. Na pánvi rozehřejte malé množství másla a přidejte na něj houbovou směs. Poduste. Jakmile budou houby měkké a se správným aroma, přidejte k nim trochu vody a rozmixujte je. Pozor, někdy není nutné vodu přidávat. Vařte pár minut a následně pyré nalijte do vhodných nádob. Sklenice otočte víčkem dolů. Pastu si můžete namazat na chléb a nebo ji využít jako základ na vaření. Houby a kvašení Napadlo by vás, že kvašené houby podporují trávení? V této podobě jsou všechny druhy hub nejlépe stravitelné. Jak připravit kvašené houby? Nejprve je třeba nasbírané poklady rozkrájet na menší části a tepelně opracovat. Ideálně houby rychle nechte přejít varem. Nálev na kvašení připravíte za pomoci cukru a soli, dále kyselého mléka. Houby vložte do větší nádoby, nálevu je třeba tolik, aby pokryl všechny houby. Směs poskládejte do hrnce, přidejte libovolné koření. Přikryjte přichystanou dobrotu pokličkou nebo jiným krytem, na který případně ještě umístěte závaží, aby proces nenarušoval vzduch. Nezapomeňte na to, že kvašení by mělo probíhat okolo čtrnácti dní. Poté můžete hotovou směs rozlít do menších sklenic. Kvašené houby je nutné uchovávat v chladu. Můžete se radovat, i takto připravovaná směs dlouho vydrží. Pochutnat si na ní můžete klidně až na jaře. 
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! IV
Poduste je ve vlastní šťávě Houby nakrájejte na kousky a vložte na pánev nebo do hrnce. Pamatujte na to, že teplota by při dušení nikdy neměla přesáhnout 100°C. Došlo by ke ztrátě nejen aromatu, ale taky cenných minerálních látek. Takto připravené houby můžete samozřejmě ihned podávat, ale taky je v tomto stavu lze skladovat klidně až do další sezóny. Dušení prodlužte na dvacet minut, připravte vyvařené sklenice a nalívejte do nich houby. Sterilizace by měla být delší, okolo hodiny. Houby v octu Tento článek má za cíl navrhnout vám možné postupy a úpravy, nikoliv vás seznámit s podrobnými návody, a proto jsme pro vytvoření octových zavařovaček vytvořili speciální článek. Houby v octu vydrží klidně i přes celý rok. Pro přípravu octového pamlsku se hodí sbírat i menší pevné houbičky, které budou ve sklenicích vypadat nejlépe. Houby v soli Sůl dokáže houby vysušit a zajistí jejich výdrž dlouhou minimálně půl rok. Houby nakrájejte na menší kousky a sypte pomalu do sklenice. Každou vrstvu zasypte solí. Poměr hub a soli by měl být v přibližném stavu 1:4. Houby  uchovávejte v chladu a tmě. Můžete je pak přidávat do libovolných pokrmů, jen myslete na to, že jídlo po přidání těchto hub už nesmíte solit. Tento druh úpravy vlastně nahrazuje proces sušení. Před přisypáváním soli nezapomeňte na to, že samotnou sůl byste měl nejprve vysušit. 
Zobrazit článek >
 
Nejen po ránu chutný šálek kávy
Jak se zpívalo v jedné z reklam na kávu: "....aroma ti říká - vstaň!". Za sebe jen potvrdím, že nic tak skvěle po ránu nenaladí, jako voňavý šálek skvěle připravené kávy. Někdo ráno vstává s turkem, jiný si potrpí na dokonalý černý nápoj z kávovaru. Nejen příprava čaje, ale i kávy si zaslouží svůj čas. Něco jako obřad přípravy kávy. Čerstvost namleté kávy nic nenahradí. A aby jste ponechali kávě tu nejlepší kvalitu co nejdéle, pak kávová zrna uschovávejte v přostředí, které bude suché, chladné a tmavé. Tím zamezíte ztrátě aroma, žluknutí a napadení plísněmi. Při skladování dbejte na to, aby káva nebyla poblíž dalších aromatických potravin, protože má tendenci pohlcovat pachy. Kávu skladujete v zrnkovém stavu. Před přípravou kávy si namelte pouze požadované množství. Také kvalita vody velmi ovlivňuje chuť kávy: Tvrdá voda - neutralizuje ovocné kyseliny obsažené v kávě. Měkká voda - zdůrazňuje kyseliny obsažené v kávě.   Dopřejte si nejen kvalitní kávu, ale i její dokonalou přípravu s KÁVOVAREM PHILIPS EP5314/10 Series 5000. Kávovar je vybavený keramickými mlýnky, které jsou extrémně pevné a přesné, takže si můžete vychutnat čerstvou aromatickou kávu z nejméně 20 000 šálků. Termoblok zajistí horkou kávu a cappuccino o dokonalé teplotě pro celou vaši rodinu. Tajemství spočívá v jeho lehkém těle z hliníku a nerezové oceli, která dokáže rychle dosáhnout vysokých teplot. Klasický napěňovač mléka vytváří páru, takže můžete snadno připravit hedvábně hladkou mléčnou pěnu pro své cappuccino. Co víc? Jelikož má klasický napěňovač mléka pouze dva díly, také se snadno čistí. Plně automatický přístroj nabízí širokou škálu snadno použitelných možností přizpůsobení nápoje podle vaší chuti. Můžete si snadno přizpůsobit a uložit do paměti délku, sílu a teplotu přípravy jednotlivých nápojů. Nebojte se objevovat, experimentovat a vysnít si jakýkoli nápoj. S funkcí MEMO vždy získáte šálek kávy podle své chuti. Tato funkce umožňuje upravit a uložit délku extrakce kávy a cappuccina, takže váš přístroj bude přesně vědět, jakou kávu a cappuccino máte nejraději. Spařovací jednotka je srdcem každého plně automatického kávovaru a měla by se pravidelně čistit. Plně vyjímatelná spařovací jednotka umožňuje důkladné čištění opláchnutím pod tekoucí vodou.      
Zobrazit článek >
 
Remosku dnes můžeme používat díky českému vynálezci! I
V tomto dvoudílném článku vás seznámíme s fakty dokumentující příběh remosky. Napadlo by vás, že za zrozením tohoto kuchyňského spotřebiče stojí český vynálezce? Jak remosku využít a co vám tento spotřebič může nabídnout? Čtěte dál tento článek.  Remoska by se jednoduše dala popsat jako velká pánev či hrnec s uzávěrem. Nádoba funguje na elektřinu, vyráběna může být z více druhů materiálu.   Jak již bylo zmíněno v úvodu, o vznik remosky se postaral český vynálezce. Remosku stvořil muž jménem Oldřich Homuta. Tento elektrotechnik vycestoval do Švédska, kde ho zaujal tehdy poměrně nákladný elektrický hrnec, který sice skvěle fungoval v případě vaření, ale nezvládal péct, takže trouba v každé domácnosti stejně byla nutná. Co kdyby existoval přístroj, který zvládne obojí?  Jakmile se vynálezce vrátil na území Československa, měl ve svých budoucích plánech jasno. Spolu se dvěma dalšími kolegy vymyslel prototyp, který bude splňovat požadavek vaření i pečení. První spotřebič byl vyroben v roce 1953, jeho vylepšení pak přišlo na trh v roce 1955.  V padesátých letech se tedy už remoska vyráběla ve velkém. Produkce sídlila ve Zdicích, později přesídlila do Kostelce nad Černými lesy. Remosky svou slávu zažily zejména do devadesátých let, kdy na trh z ciziny přišly další elektrické kuchyňské ,,vylepšováky‘‘. Jedním z nich byla mikrovlnná trouba, dále přišla na trh třeba fritovací zařízení nebo sendvičovače a další dnes již klasiky. 
Zobrazit článek >
 
Navštivte Indonésii
Léto je pro většinu z nás obdobím dovolených. Zatímco dříve si lidé užívali dovolenou méně často, ale delší dobu, nyní mají tendenci vyrážet častěji na kratší a spíše aktivní výlety. Úvaha je jasná: poznají více a odpočívají průběžně. Přesto existují destinace, které díky vzdálenosti od našich zeměpisných oblastí vyžadují podstatně delší volno. Návštěvníci je atakují v obdobích pro středoevropany studených, protože je tam prostě podstatně tepleji. Stále více jsou tak navštěvovány hlavně země Asie. Láká nejen Thajsko, na výsluní se dostává také Vietnam a Indonésie. Exotická země ostrovů, korálových útesů, sopek a pralesů je velmi hustě osídlená a chudá. Přesto má Indonésie mimořádně pestrou přírodu a kulturu i zajímavou architekturu měst. Jasné je že na takový výlet do Indonésie nepotřebujete jen čas. Vyžaduje to také dostatek peněz. Nedisponujete-li jedním či druhým, cestujte a poznávejte s knihou, která vám ukáže vše důležité v zemi, jejímž územím je více než 17500 ostrovů. Podle průvodců Lonely Planet vydalo nakladatelství Svojtka nádhernou publikaci Indonésie. Upozorní vás na vše důležité, co byste o ní měli vědět a může vám také pomoci naplánovat výlety po zemi, včetně těch po plážích, dopravy, stravovacích možností a dalších užitečných upozornění. S blížícími se Vánoci může být Indonésie hezkým dárkem pro zvídavé i cestovatele. Obrazového průvodce Indonésie zakoupíte za zvýhodněnou cenu v sekci odborných a naučných Knih.
Zobrazit článek >
 
Jste diabetik - pečujte o své nohy
Diagnostikovali vám diabetes? Pak vězte, že se jedná o vážné chronické onemocnění, které má za následek poruchu metabolismu. Proto je na pováženou, pokud se toto onemocnění podceňuje. Diabetes nebo-li cukrovka nebolí, avšak zanedbání léčby má velmi nepříjemné následky. Příznaky: nadměrné pití nadměrné močení noční pocení hubnutí opakované infekce močových cest Porucha vědomí a diabetické koma jsou prvními známkami diabetu 1. typu. Druhý typ cukrovky se většinou odhalí v rámci preventivní prohlídky při rozboru krve. Zdravotní komplikace: retinopatie - poškození zraku nefropatie - poškození ledvin neuropatie - onemocnění nervových vláken horší imunitní stav větší hrozba cévního onemocnění vyšší riziko vzniku cévní mozkové příhody, srdečního infarktu nebo ucpání tepen v dolních končetinách Mezi další zdravotní komplikaci patří špatné hojení ran. Proto buďte obezřetní při výběru obuvi. Pro sníženou citlivost si ani nemusíte všimnout vznikajícího otoku na chodidlech. Ten se může přetvořit v otevřené zranění, které se bude špatně hojit. Jedná se o takzvaný syndrom diabetické nohy. Proto u diabetiků dochází k častým amputacím dolních končetin. Pečujte o své zdraví! Dodržujte správnou a zdravou životosprávu. Hýbejte se! Docházejte na pravidelné lékařské kontroly. Při péči o vaše nohy používejte KLEŠTĚ NA NEHTY PRO DIABETIKY. Jsou vytvořeny tak, aby nedošlo k poranění pokožky při stříhání nehtů.    
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17