EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Zábava

 
A. S. Puškin - Evžen Oněgin
Nemám potřebu kohokoli poučovat o dílech, jejichž hodnotu prověřily generace našich čtenářských předků. Přesto si dovolím zmínit, že existují literární směry zajímavé a méně zajímavě. Za zřejmě nejneoblíbenější je považován socialistický realismus, který k nám přišel z bývalého Sovětského svazu a závazně nařizoval oslavovat vládnoucí režim. Díla byla směrována přísně ideologicky a vyznačovala se schematismem, podle kterého byli kladně nahlíženi budovatelé a úderníci. Oproti tomu směr stigmatizoval intelektuály, bývalé vlastníky majetku. Hanlivě je nazýval kulaky, imperialisty a podobně. Směr se projevoval ve všech směrech životy, včetně architektury, výtvarného umění a literatury. Romantismus je naopak považován za krásný, poněkud naivní a svět idealizující a citový směr, stavějící se do protikladu s chladným klasicismem. Za jeho kolébku je považována Anglie a objevil se přibližně v polovině 18. století. Zasáhl ovšem celou Evropu. Tvůrci se snažili do romantické polohy stylizovat a navzájem se napodobovali. Přestavitelem se stal například G. G. Byron. Romantická literatura ale vznikala v Evropě i v Čechách – připomeňme si notoricky známého K. H. Máchu a jeho Máj. Podobně se zapsal do literární historie Alexandr Sergejevič Puškin s poémou Evžen Oněgin. Oněgin je prototypem zbytečného člověka, hazardujícího se svým životem i láskou, jež se mu nabízí. Docení ji až ve chvíli, kdy ji nenávratně ztratí. Znát Oněgina patří k všeobecnému přehledu, proto si ho přečtěte i vy. Zakoupíte ho za sníženou cenu v sekci Knihy.
Zobrazit článek >
 
Švýcarské hodinky SISTEM PUZZLE
Hodinky od švýcarské firmy Swatch Group patří mezi nejvíce vyráběné. Tato švýcarská hodinářská firma vlastní několik dalších hodinářských firem. První hodinky byly uvedné na trh v roce 1983 a pro svoji kombinaci mnoha vlastností patřily mezi senzaci. Předností značky Swatch je spolehlivá kvalita. Tato značka znamená vzrušující životní styl. Pánské hodinky SISTEM PUZZLE YIS408 Do těchto pánských hodinek byla vložený strojek Sistem51 (kalibr ETA C10.111). Jedná se o unikátní mechanický strojek, který je chráněný sedmnácti patenty vyvinutý speciálně pro Swatch. Číslovka „51“ značí počet komponentů, ze kterých je strojek sestavený. Jedná se rekordně nízký počet – mechanické strojky bývají běžně sestavené z více, než sta komponentů. Sistem51 je první mechanický strojek, který je vyráběný na automatické lince, tedy naprosto bez zásahu člověka. To ale neznamená, že by byl kvůli tomu méně přesný. CNC stroje, které vyřezávají jednotlivé komponenty z dobře opracovatelné slitiny zinku, mědi a niklu pracují s přesností na jeden mikrometr! Slitina je navíc antikorozní, odolná proti teplotním extrémům, nereaguje ani na působení magnetického pole. Můžete se tak spolehnout napřesnost chodu +-7 vteřin za den garantovanou výrobcem. Šokující je i rezerva chodu celých 90 hodin, za kterou strojek vděčí unikátnímu krokovému ústrojí. Nejvíce ale rozhodně oceníte líbivý design hlavního můstku a věnce oscilátoru, kterými se můžete kochat díky průsvitnému dýnku, a samozřejmě také velice příznivou cenu, za kterou si hodinky Swatch s tímto unikátním strojkem můžete pořídit.
Zobrazit článek >
 
Hra: Zaklínač III.
Pro herní sérii Zaklínač je typický chytlavý příběh inspirovaný povídkami polského autora Andrzeje Sapkowského. Tento trend se ani tentokrát nemění a právě hry, jako je Zaklínač, jsou skvělým důkazem toho, že singleplayer má i v dnešní době na herním trhu své místo. Tak velké množství vedlejších úkolů a mimopříběhových aktivit budete u jakéhokoli konkurenčního titulu hledat jen těžko. Zaklínač III. úspěšně navazuje na předcházející díly a hráčům opět nabídne propracovaný a napínavý příběh. Kromě zápletky se však tvůrci rozhodli obohatit hru o další razantní vylepšení a jedním z nich je gigantický otevřený svět. Herní mapa je tak rozlehlá, že pouhé odemknutí všech oblastí vám postupným plněním úkolů zabere přinejmenším 60 hodin. Ve hře se navíc nachází nespočet prvků, které vám hraní ozvláštní a celkový herní čas zase o trochu prodlouží. Systém přidělování dovednostních bodů, hledání vzácných surovin, přijímání nejrůznějších podúkolů, prodávání a kupování všemožných zbraní, lektvarů, brnění, mastiček, pochutin atd. U této hry se zkrátka nudit nebudete! Zaklínač III. se netají tím, že je hardwarově náročnější. Tento fakt má však své jasné opodstatnění. Hra nabídne vynikající grafické zpracování, a to včetně množství drobných detailů, které jsou často rozhodujícím faktorem celkového dojmu ze hry. Dokonalému zážitku napomůže také tematický hudební doprovod. Žánr: RPG Podpora MOVE: Ne PlayStation VR: Ne  
Zobrazit článek >
 
Tajný život stromů
Kniha Tajný život stromů se stala doslova bestsellerem. Již více jak tři roky patří tento tilul mezi oblíbené knihy, který si stále získává nadšené čtenáře. Les je pro mnohé z nás místem k relaxaci, k pročištění myšlenek a odpočinku. Díky renomovanému lesníkovi Peteru Wohllebenovi můžeme nahlédnout do života stromů a odhalit nečekané skutečnosti. Dokážete si alespoň představit, že by stromy měli paměť, mohli mezi sebou komunikovat, cítit bolest nebo dokonce dostali úpal a časem získávali, jako lidská tvář, vrásky? Mnohé stromy, jako například duby, mezi sebou komunikují prostřednictvím vonných látek. Pokud některý z dubů bude napadený škodlivým hmyzem, počne vysílat vůni jako signál nebezpečí a tím upozorňuje ostatní stromy. Autor knihy Peter Wohlleben se chtěl už jako dítě stát ochráncem přírody. Vystudoval lesnictví a pracoval více než dvacet let jako úředník zemské lesní správy. Aby mohl realizovat své představy o ochraně životního prostředí, zaměstnání opustil. Dnes řídí lesní hospodářství v regionu Eifel v Porýní, kde usiluje o návrat pralesů. Je zván do mnoha televizních pořadů, přednáší, pořádá semináře a píše knihy o lese a ochraně přírody. Začtěte se i Vy do knihy o stromech. Nechte se přenést do podivuhodných míst, kde se odehrávají překvapivé věci, tam kde jeden strom komunikuje s druhým.  
Zobrazit článek >
 
Druhy vepřového masa II.
S vepřovým masem se neodmyslitelně váží i vepřové hody a zabíjačky. V dnešní době se už pomálu setkáme s domácí zabíjačkou od samého počátku zabití prasátka až po výrobu masných výrobků. Lidé se spíše uchylují k zakoupení polotovarů, ze kterých si doma připraví škvarky nebo tlačenku. Víte jaký kousek vepřového masa je vhodný k přípravě masové rolády nebo steaku? V druhé části vám přinášíme popis dalších druhů vepřového masa. Panenská svíčková - je neobyčejně křehký kousek masa. Je jemný a proto se skvěle hodí k rychlé přípravě řízků, medailonků nebo nakrájený na nudličky k rychlému restování. Při pečení svíčkovou pečte v celku nebo uprostřed naplněnou. Pečeně (karé) - jedná se o libové maso ze zad. Zadní část s kostí se nazývá kotleta. Toto maso také pečte v celku a s kostí, aby se rychle nevysušilo. Plátky jsou vynikající na gril nebo na pánev. Žebra (z boku, pečeně nebo z krkovice) - žebra se nejčastěji pečou, grilují nebo udí. Dávejte pozor na vysušení, protože tento druh masa má velmi málo krátkého masa. Hlava, lalok, nožičky, kůže,ořez, sádlo a vnitřnosti - hlava se používá k výrobě zabíjačkových specialit - huspenin, tlačenek nebo prejtu. Lahůdkou jsou líčka. Z nožiček se připravuje sulc, huspenina nebo aspik. Z ořezů a vnitřností se připravují guláše. Vnitřnosti se především používají k přípravě zabíjačkových pochutin. Vše o mase se dočtete v knize JAK NAKUPOVAT A ZPRACOVÁVAT MASO. Najdete zde veškeré informace o vepřovém, hovězím, telecím, jeněčím mase a zvěřině.  
Zobrazit článek >
 
Druhy vepřového masa I.
Kdo by neměl rád kvalitné vepřové maso. Na řízečky, gulášek nebo pečené vepřové kolínko s křupavou kůžičkou. Každý má rád něco jiného a proto i zde platí pořekadlo: "Sto lidí, sto chutí." Víte, jak se roděluje vepřové maso a jaký kousek se hodí na přípravu guláše nebo minutky? V tomto článku na pokračování vám popíšeme na jaké části se vepřové maso porcuje a jak dané díly využijete při přípravě pokrmů. Bok - je to měkké a aromatické maso. Po upečení si pochutnáte na křupavé kůžičce. Lze z něj připravit plněné rolády nebo jej dusit. Pokud milujete škvarky, stačí vepřový bok nakrájet na kostky a vyškvařit. Skvělý je i uzený nebo grilovaný bok. Koleno - vždy koupíte s kostí a s kůží. Přední koleno je menší a masitější. Zadní bývá tučnější. Pomaličku je vařte, pečte nebo uďte. Krkovice - bývá prorostlá tukem. Vhodná na pečení a grilování. Při pečení se upravuje v celku, na plátky nebo na kostky. Vynikající je i steak nebo řízek. Kýta - se dělí na vrchní a spodní šál, ořech a květovou špičku. Patří mezi libové části masa a nejčastěji se z ní vyrábí šunka. Vrchní šál je vynikající k přípravě řízků. Spodní šál je o něco tužší a tak je skvělý k pečení. Ořech a květová špička jsou vhodné k přípravě na nudličky a k restování. Květovou špičku lze použít na řízky a minutky. Plec - je méně tučná část masa. Může se dusit, péct, smažit, udit i sušit. Vhodná na roládu nebo řízky. Také se z ní připravují vynikající vepřové medailonky. Chcete-li načerpat více informací o mase, nejen vepřovém, vyzkoušet skvělé a chutné recepty, zakupte si knihu MASO z nakladatelství APETIT.
Zobrazit článek >
 
Jak na ovocná vína II.
Stejně jako marmelády, džemy nebo ovocné zavařeniny, tak i domácí vína mají v našich domácnostech dávnou tradici výroby. Dobře si pamatuji, jak můj děda pravidelně připravoval rybízové a višňové víno, které se, po jeho dostatečném dozrání, servírovalo při slavnostních příležitostech. Tuto tradici převzal i můj strýc, který dal přednost výrobě rybízáku. V první části článku - Jak na ovocná vína I. jste si mohli přečíst, co vše je nutné k jejich přípravě a jak začít. Dokvašování a zrání ovocných vín Při dokvašování a zrání ovocného vína objevíte na dni demižonu kal, který pochází z ovoce a kvasnic. Proto při stáčení vína postupujte opatrně a použijte hadičku, aby se kal nazamíchal do vína. Avšak na lahve ještě není ten správný čas. Lépe bude, když ke stáčení použijete jiný čistý demižon. Ten opět naplňte až po okraj a pečivě jej zazátkujte. Nyní však použijte korkový špunt bez skleněné trubičky. naplněný a zazátkovaný demižon uskladněte v chladné místnosti se stálou teplotou. Zde bude víno dokvašovat a dozrávat ještě půl roku. Po dané době se na dně demižonu opět objeví kal, ale již v malém množství. Při stáčení, nyní už do čistých lahví, postupujte opět opatrně, aby se kal nepromíchal. Čisté víno nechávejte dozrávat ještě rok. Po této době získá ještě lepší chuť a vůni. Vyzkoušejte výrobu rybízového vína. Postup najdete v článku: POSTUP VÝROBY RYBÍZOVÉHO VÍNA. Máte chuť na pořádnou sklenici vína? Nalijte si lahodný vinný mok do OBŘÍ SKLENICE NA VÍNO - GIFTREPUBLIC.  
Zobrazit článek >
 
Jak na ovocná vína I.
Nemusíte pocházet z krajů, které jsou bohatě pokryté vinicemi, abyste si mohli dopřát lahodný a lehce alkoholický nápoj, kterým je víno. Pokud vlastníte demižon, můžete si vyrobit vlastní víno z kdejakého ovoce. Co budete potřebovat? K výrobě ovocného vína vám postačí samotné ovoce, vinné kvasnice a cukr. Zdá se vám to málo? Opravdu je to vše, co k výrobě postačí. Výběr druhu ovoce je pouze na vás. Jak na to? Připravte si dokonale čistý demižon a korkové kvasné zátky se skleněnými trubičkami ("bublačky"). K utěsnění hrdla je nutné použít vosk. Cukr se používá řepný, do ovocných šťáv se přimíchá svařený ve vodě. Cukrovou vodu vařte 5 až 15 minut, aby byl cukerný roztok čistý. Cukrovou vodu je vhodné přefiltrovat, stejně jako šťávu. Platí zásada => čím více cukru ovoce obsahuje, tím méně cukrové vody přidáváte. Receptury na výrobu ovocných vín se liší. Jejich sladkost nebo kyselost si upravíte dle své chuti. Vinné kvasnice zakoupíte v drogeriích. Ovoce jako maliny, višně, ostružiny, jablka a hrušky je lepší nechat nakvasit. To znamená, že je umelete (višně bez pecek) a necháte stát v čisté, nejlépe kameninové, nádobě asi dva dny, než se na něm začnou tvořit kvasnicové kultury. Z takto připraveného ovoce nejdříve vylisujete šťávu. Ta už bude obsahovat kvasnice, proto už nemusíte přidávat nebo jen v malém množství. Zkoušeli jste si vypěstovat vlastní vinnou révu? Ne? Pak k tomu máte skvělou příležitost s pěstební sadou GROW ME - VYPĚSTUJ VÍNO.
Zobrazit článek >
 
Elektrická pila
Připravujete si zásoby dříví na zimu? K tomu bude zapotřebí ruční pily. Pokud se chystáte k jejímu zakoupení, měli byste se držet následujících rad. V případě výběru ruční pily máte na výběr mezi elektrickou nebo benzinovou. Výrobci však uvádějí rozdělení podle průměrných hodin provozu za rok a s tím je také spojen výkon. Zohledňuje se i délka řezací lišty a váha. Například na přípravu dříví k topení v domě budete ruční pilu používat zhruba dvacet hodin ročně. Tuto kategorii technicky nejjednodušeji řešených pil najdete v hobby marketech. Nabízejí životnost sto až tisíc motohodin. Jak vybírat: už v obchodě si pořádně vyzkoušejte, jak vám ruční pila padne do ruky zda-li vám bude vyhovovat její váha, tvar rukojeti a cekové vyvážení pila by měla mít pojistku, tzv. stop-systém antivibrační systém zajistí pohodlnější a bezpečnější práci dobrá pila má kvalitní kryt rukojeti Pokud jste ještě s ruční pilou nepracovali, nechte se o někoho zkušeného zaškolit. Elektrická pila se hodí k řezání menšího množství slabšího dřeva. S touto pilou se nedoporučuje pracovat v příliš rozlehlém terénu. Jednak musíte počítat s délkou kabelu, ale hlavně s nebezpečím, že se vám zaplete pod nohy. V žádném případě nepoužívejte elektrickou pilu v mokrém prostředí nebo za deštivého počasí. Jedná se o lehčí, levnější a snáze ovladatelnou pilu na řezání dřeva v kůlně nebo pod přístřeškem.  
Zobrazit článek >
 
Přírodní šampon na kočičí srst
Řekne-li přede mnou, že kočky obecně jsou takové a takové, bráním je. Z vlastní zkušenosti totiž vím, že jsou jako my lidé: některé jsou hodné, některé rády zlobí. Co chutná jedné, nechutná druhé. Dovedou být pěkně mlsné – člověk by nevěřil, s jakou chutí dokáže kočka v krmítku vybírat hrášek a kukuřici, pomlaskávat nad koprovou omáčkou či ovocným jogurtem. Kočky mívají špatnou i dobrou náladu, některé spí víc, jiné méně. Překvapivě mají tyto noční šelmy tendenci, žijí-li s lidmi, tendenci přebírat denní rytmus svých „pánů“. Nedávno jsem v této souvislosti vyslechla zajímavou teorii, totiž že kočky jsou sociálními parazity nás lidí. Po generace si nás svým chováním spolehlivě ochočují - snažíme se jim udělat radost, zavděčit se jim. Odměnou nám pak občas jsou spokojená zvířata. Zejména u reprezentativních plemen koček nelze spoléhat na instinkt, který kočku pohání vykonávat očistu. Výstavní kusy a kočky, které z nějakých důvodů sami nezbytnou hygienu nevykonávají, je třeba příležitostně koupat. Jako podpůrný prostředek pro mytí je ideální Menforsan velmi jemný přírodní šampon na srst. Obsahuje zpevňující kolagen a perleť. Ta dodá srsti zvířete pěkný perleťový lesk. Srst kočky je příjemná na dotyk a snadno se vyčesává. Menforsan pečuje o srst i pokožku zvířete a hodí se pro časté mytí. Jemný přírodní šampon Menforsan na srst koček zakoupíte v sekci Chovatelství.
Zobrazit článek >
 
Recept na extra pálivé kuřecí křídýlka
Jste milovníkem pálivého jídla? Tak potom si nenechte ujít následující recept na kuřecí křídla, který pochází z Thajska. Jsou velmi pikantní a přitom nasládlá. Můžete je připravit k obědu či večeři, avšak ani jako pohoštění pro návštěvu nezklamou. RECEPT: Pálivé kuřecí křidýlka Ingredience na marinádu: 100 g medu 2 stroužky rozdrceného česneku kousek oloupaného a najemno nakrájeného zázvoru (cca 3 cm) 1 stonek citronové trávy, spodní část nasekaná najemno 1 lžička drcených sušených chilli papriček 60 ml sójové omáčky 60 ml rýžového vinného octa Další ingredience: 1 kg kuřecích křídel podrcené arašídy na posypání sůl lístky koriandru 2 limety Postup: Nejprve připravíme marinádu: smícháme med, česnek, zázvor, citronovou trávu, chilli, sójovou omáčku a ocet. Marinádou přelijeme kuřecí křidýlka, promícháme a necháme hodinu marinovat v chladu. Troubu předehřejeme na 200°C. Křidýlka vyjmeme z marinády a vložíme do pekáčku.  Pečeme 30 minut dozlatova. Každých 5 minut křidýlka otočíme. Nakonec přelijeme zbylou marinádou a posypeme drcenými arašídy. Zvýšíme teplotu v troubě na 220°C a dopečeme ještě 5 minut. Před podáváním dosolíme podle chuti. Posypeme křidýlka nasekaným koriandrem a podáváme s klínky limet na pokapání a se zbylými arašídy.   Máte rádi kořeněná jídla a rádi experimentujete v jejich ochucování? Zakupte si knihu KOŘENÍ, ve které se dočtete o rýzných druzích koření a jejich využití.        
Zobrazit článek >
 
Dracula - zrcadlový text Aj/Čj pro mírně pokročilé
Pro ty, kteří se učí anglický jazyk, nebo si jen chtějí přečíst zajímavý příběh v podobě zrcadlového textu, přináší nakladatelství INFOA knihu pod názvem DRACULA / DRÁKULA. Kniha je určena pro ty, kteří mají jazykovou vybavenost na stupni mírně pokročilých. Obsahuje zjednodušený text původního díla irského spisovatele Brama Stokera. Samotný děj románu Dracula snad není třeba dlouze představovat. Zajisté o něm slyšel téměř každý. Jen pro osvěžení přímomeňme, že právě v tomto literárním díle se zrodil mýtus upíra. Příběh se dočkal několikero filmových zpracování. První film, který se inspiroval dějem příběhu Brama Stokera byl němý film "Nosferatu", který vznikl v Německu v roce 1922. Děj se nedrží přesně podle předlohy, ale stále lze o něm říci, že je to jeden z nejpůsobivějších filmů o upírech. V roce 1958 vznikl film pod názvem "Horor o Dráculovi", který režíroval Terence Fisher. Dále pak byl natočený film v roce 1979 "Nosferatu" německým režisérem Wernerem Herzogem. Hlavní roli Drákuly získal Klaus Kinski. Nejúspěšnější hollywoodský film o Drákulovi pochází z dílny režiséra Francise Forda Copolly. Film vznikl v roce 199 a hrála v něm řada hvězd. Například: Keanu Reeves, Wiona Ryder nebo Anthony Hopkins. Byla v něm použita řada zvláštních efektů a je velmi věrným zpracováním Stokerova románu.
Zobrazit článek >
 
Designový skvost Huawei P30
Hledáte mobilní telefon, který využijete nejen pro volný čas, ale také pro práci? HUAWEI P30 bude tou nejlepší volbou ve výběru Vašeho nového mobilu. Má skvělý a moderní design, je kvalitní a obsahuje mnoho plně využitelných funkcí. HUAWEI P30 Vás zaujme štíhlím tělem, které skvěle padne do ruky. Jeho hmotnost je pouhých 165 gramů. Jeho přední část pokrývá 6,1 palcový OLED displej se skvělou viditelností i ve špatném počasí. Rozlišení displeje je 2340 × 1080 pixelů a nabízí paletu 16,7 milionů odstínů. Zadní designová část chytrého telefonu poutá pozornost moderním gradientem v případě barevných verzí nebo stylovou a noblesní černou v případě nejtmavší varianty P30. Očekávejte jen to nejlepší! Tento mobilní telefon Vás nikdy nezradí. Pracuje svižně a rychle načítá nejen webové stránky, ale i programy. HUAWEI P30 má ve výbavě novou technologii zpracování grafiky a vylepšený herní režim s příjemným uživatelským prostředím. Plynulost chodu obstarává 8jádrový procesor Huawei Kirin 980 s duálním NPU a RAM paměť o velikosti 6 GB. Je v něm nainstalovaný operační systém Android aktuální verze 9 a nadstavba EMUI 9.1, která rozšiřuje vlastnosti telefonu. Nemusíte se obávat ani neustálého nabíjení, o dlouhou výdrž přístroje v provozu se stará vestavěná vysokokapacitní nabíjecí 3650mAh baterie.  
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12