EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Dílo Davida Irvinga IV
Rommel: Liška pouště Zajímavější životopis jste těžko četli. Každý, kdo strávil svůj čas s řádky Lišky pouště, to pravděpodobně uzná. Irvingova tvorba se vyznačuje neuvěřitelným množstvím shromážděných svědectví, korespondence i deníků. Podíváte se na tajemství války tak, jak byste si ji asi nepředstavoval. Podaří se vám proklouznout do dějin? Jistě ano. Kriminál Kriminál vypráví o netradiční životní epizodě autora, který byl nucen strávit více jak rok v rakouském vězení Josefstadt. Důvod k zadržení a zatčení byla více jak 15 let stará přednáška před rakouským obecenstvem, kde se měl historik dopustit popírání holocaustu. Při další možné návštěvě Vídně v roce 2005 (kde měl historik přednášet před studenty) byl Irving zadržen policií a poté umístěn na vazbu. Autor knihy byl posléze odsouzen ke tří letům vězení pro trestný čin popírání holocaustu (zákon z roku 1945, který je schválen za stalinistické éry Rakouska). Skoro sedmdesátiletý Irving se ve vězení potkává s lidmi z různých společenských vrstev. Jak s lidmi z akademického prostředí tak s obyčejnými zlodějíčky, až po závažné zločince. V druhé části knihy začíná zlom Irvingova případu, který se pouští do velkých soudních bitev, které se mu z části podaří vyhrát a tak je v roce 2006 předčasně propuštěn na svobodu. Propuštění má, ale jednu podmínku a to že se historik už nikdy nesmí do Rakouska vrátit. Kniha je i sondou do stavu lidských práv a svobod v moderním Rakousku na začátku 21. století. Je až k neuvěření za jaké maličkosti se člověk může ocitnou za mřížemi. Kriminál je i příběh, který nám ukazuje realný stav svobody slova u našich jižních sousedů. Luftwaffe – Vzestup a pád Vzestup a pád aneb Život maršála Luftwaffe Erharda Milcha je životopisná kniha. Nepředstavujte si však nudnou biografii bez příběhu. Irving dokáže se zpracováním žánrů zázraky. Přečtěte si něco z doby druhé světové války a pohlédněte na její problematiku trochu blíž. Knihy Davida Irvinga najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Carin Gerhardsen: Detektivky, které vás nenechají spát II
Máma, táta a děti Druhá kniha série začíná odhalením uškrcené mladé dívky na trajektu. Později je zase nalezeno nemluvě a jeho mrtvá matka v křoví. Malé dítě zůstalo samo zamčené v bytě. Co se to ve městě děje? Kniha bude muset rozuzlit hned několik případů. Najdou vyšetřovatelé řešení? Jako čtenář se podíváte hned do několika povahově velice různých rodin, které možná něco spojuje. Realistické vykreslení postav je až děsivé. Líbil se vám první díl? Druhý je ještě lepší! Spi, děťátko, spi Zase děti. Možná nejvíc hrůzný pohled na jedince, který můžete zažít. Čeká vás velice zajímavý příběh plný záhad a překvapení. Je popravena žena i její dvě děti. Její muž žije izolovaně a nechce o své minulé rodině nic vědět. Jak je možné, že žena i přes svůj nízký plat uklízečky mohla žít v takovém luxusu? Co skrývá? Jak je propojena s osobou žijící ve Švédsku? Tato kniha je opět velmi napínavá a dobře se čte. Do děje se připlétají další a další události, které situaci spíše komplikují. Nenechte se zastrašit, vše nakonec bude vysvětleno. Světec Kniha Světec je čtvrtým dílem série. Tentokrát dojde k řešení několika vražd ve spojení s hazardem. Nebo vlastně lesem? Co všechno dokáže zkoumání lidské psychiky odhalit? Dozvíte se v této knize. Gideonův kruh Prozatím poslední kniha série je dobrá stejně tak jako knihy předchozí. Zaručeně se budete bavit. Taky doufáte, že spisovatelka vydá další skvělou detektivku? 
Zobrazit článek >
 
Co zaručeně kazí váš spánek? II
Přehnaná aktivita Usínání může znesnadnit i to, že jste večer cvičil. Z posilovny byste měl odcházet minimálně tři hodiny před tím, než půjdete do postele, rychleji vaše tělo není schopné se uklidnit. Vanu si dejte včas Pokud si večer dopřáváte horkou koupel, nevadí, právě naopak, uklidňuje to mysl, ale musíte tak učinit minimálně půl hodiny před spaním. Je dokázáno, že rozpálené tělo, které má usínat těsně po koupeli většinou není schopné ,,zabrat‘‘. Po horké koupeli se budete desítky minut ještě převalovat, než skutečně usnete. Žádná elektronika Počítač dokáže organismus nabudit. Pokud tedy budete ještě v posteli pracovat, může se vám stát, že nebudete moci usnout. Stejný vliv má na organismus televize, pokud tedy nejste večer úplně ,,grogy‘‘. Techniku byste celkově kolem lůžka neměl mít, některé vibrace a vlny, například z mobilního telefonu, narušují REM fázi spánku. Víte, že spánek narušuje i elektronická čtečka knih? Denní používání neškodí, avšak večer byste si měl do ruky vzít klasickou knihu. Stresové situace Večer před spaním se vyhněte jakémukoliv stresu. Neřešte práci, nemyslete na negativní zážitky či postřehy dne ani se s dalšími obyvateli domu o ničem nehádejte, stejně večer jistě nic nevyřešíte. Spát byste měl chodit vždy s vyčištěnou hlavou. Všechny problémy řešte ráno. Pokud máte problém s uklidňováním, zkuste meditační hudbu nebo jógu. Dobře zabere i horká koupel nebo oddechová kniha či film. Vyzkoušejte náš zázračný produkt FYTOS Klidný spánek, který najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Připravte si kvalitní šálek kávy
Nic tak nepozvedne náladu, jako voňavý a zároveň chutný šálek kvalitní kávy. Takzvaný český turek je v našich domácnostech stále oblíbený, ale co do kvality přípravy na tom není moc dobře. Stejně tak jako příprava lahodného čaje, má i káva svůj přípravný obřad. Avšak základ je v kvalitních surovinách a poté i v postupu přípravy. Pokud si melete kávu v mlýnku nebo v kávovaru, který má tuto funkci, pak jistě víte, že čerstvost namleté kávy nic nenahradí. Proto dbejete na vhodné podmínky uskladnění kávových zrn. Nejlépe bude, když zrnkovou kávu uskladníte v přostředí, které bude suché, chladné a tmavé. Tím zamezíte ztráte aroma, žluknutí a napadení plísněmi. Při skladování dbejte na to, aby káva nebyla poblíž dalších aromatických potravin, protože má tendenci pohlcovat pachy. Kávu skladujete v zrnkovém stavu. Před přípravou kávy si namelte pouze požadované množství. Také kvalita vody velmi ovlivňuje chuť kávy. Tvrdá voda - neutralizuje ovocné kyseliny obsažené v kávě. Měkká voda - zdůrazňuje kyseliny obsažené v kávě. Zapomeňte na turka a dopřejte si chutnou kávu v domácím prostředí s kávovarem COFFEE MACHINE EA8107. Jedná se o nejmenší plně automatické espresso,které si najde místo v kuchyni každého milovníka kávy. Pohodlné ovládání přispívá k snadnému používání přístroje. Nezapomenutelnou chuť kávy vytváří patentovaný Thermoblock s nerezovým povrchem, který zaručí ideální teplotu nápoje. Tlak čerpadla 15 barů dává možnost volby z široké nabídky nápojů od ristretta přes caffé latte až po lungo.  Vychutnejte si kávu přesně podle vaší chuti. Můžete si zvolit: sílu kávy stupeň mletí množství vody teplotu vody Součástí je kovový mlýnek kónického tvaru, který mele kávu ve třech stupních jemnosti. Zásobník na kávu pojme 500 g. Při přípravě kávy lze nastavit tři stupně teploty. Výsledné množství nápoje je možné regulovat v rozmezí 20–220 ml, přičemž můžete současně připravovat 2 šálky.      
Zobrazit článek >
 
Vynikající káva z kávovaru DELONGHI M PrimaDonna Exclusive
Patříte-li mezi milovníky kvalitní kávy, protože Vás dokáže povzbudit svojí vůní a chutí, nebo jste prostě fajnšmekr, neměl by Vám doma nebo v zaměstnání chybět kvalitní kávovar. Dopřát si lahodné cappuccino s krémovou, hustou, mléčnou pěnou a dopřát si tak dokonalý požitek z kávy? Žádný problém! Veškeré Vaše, i náročné, požadavky splní kávovar DeLonghi ESAM6900.M PrimaDonna Exclusive. Tento kávovar má zabudovaný 13ti stupňový, tichý, ocelový mlýnek pro použití zrnkové kávy, zásobník má kapacitu 250 gramů. Je možné použít i mletou kávu, například bezkofeinovou. Zásobník uchovává aroma kávy díky obvodu potaženému těsnící pryží. Samozřejmostí je vyjímatelná spařovací jednotka pro jednoduchou údržbu a nádržka na vodu o objemu 1,4 litry. Exkluzivní termo nádobka na mléko Vám umožní našlehat mléko pouhým stisknutím tlačítka a tím připravit za pár okamžiků skvělou mléčnou kávu. Termo nádobka také umožňuje udržet mléko déle čerstvé i mimo ledničku. Díky funkci CLEAN pro automatické čištění může být jednoduše umístěna do lednice. Tento kávovar Vám mimo kávy pomůže připravit i horkou, hustou čokoládu. Do speciální nádobky na výrobu čokolády stačí nalít mléko, přidat oblíbenou čokoládu v prášku, zvolit preferovanou hustotu čokolády a stisknout tlačítko. Poté si můžete vychutnat svůj šálek horké čokolády. Zajisté Vás ohromí i funkce "nahřívání šálků", díky které si svůj šálek můžete předehřát tak, aby Vám káva zůstala, co nejdéle teplá.
Zobrazit článek >
 
Overball Gymnic
Co je to overball a jak ho využít při cvičení? Přečtěte si náš článek a dozvíte se víc. Termín overball označuje speciální malý míček z měkkého materiálu, který se využívá nejčastěji při cvičení. Může vám asistovat při posilování, protahování, ale i rehabilitaci. Míč má průměr okolo dvaceti tří centimetrů, jeho rozměr záleží na nafouknutí. Unese sto padesát kilogramů. Overball většinou při posilování poslouží k tomu, aby prováděné cviky nebyly pro tělo tak obtížné. Ve většině případů usnadní jednotlivé cviky. S overballem snadněji provedete cvičení fyzicky správně. Míč má tu výhodu, že je malý, takže si jej můžete klidně nosit třeba do práce. Proč? Pomůže vám totiž taky s korektním sezením na židli u pracovního stolu. Naučí vás sedět ve správné poloze, budete tlumit prohnutá a příliš nakloněná záda. Velkou kapitolu pohybů s overballem tvoří dechová cvičení. Tento drobný míček pomáhá zvyšovat kapacitu plic, přijde na pomoc i v případě astmatu a podobných problémů. Zlepšuje motoriku, v rámci rehabilitačního cvičení dokáže zázraky. Poslouží vám v době motorické rekonvalescence po operaci. Vyzkoušet jeho sílu můžete i v případě zánětu šlach. Podporuje koordinaci, je balančním pomocníkem. Pracuje hlavně s vnitřními svaly, nutí zapojit veškerý svalový systém. Otestujte měkký overball z našeho e-shopu. Nyní jej pro vás nabízíme za akční cenu nejen ve žluté barvě. Snižte napětí svého organismu a podpořte zdravý životní styl.
Zobrazit článek >
 
Proč do těla doplňovat omega 3? I
Přečtěte si článek, který se týká pro tělo nezbytných látek jménem omega 3 mastné kyseliny. Jaké jsou jejich vlastnosti, z jakých potravin je získáte a v jakém množství je přijímat? Odpovědi nejen na tyto podstatné otázky se dozvíte v našem článku. Omega 3 mastné kyseliny, zkráceně jen omega 3, řadíme do skupiny tuků, nenasycených mastných kyselin. Dokáží rozpouštět důležité vitaminy, ku příkladu vitamin A, D, E a K. Do této kategorie ještě patří velmi podobně značené omega-3 esenciální mastné kyseliny. Tyto kyseliny si lidský organismus není schopen vytvořit sám, do těla je musíme dopravit prostřednictvím běžného jídla nebo doplňků stravy. Omega 3 mastné kyseliny jsou součástí mnohých potravin. Současný průzkum však dokazuje, že zrovna celá polovina Čechů má v těle těchto látek nedostatek. Důvod je prostý, na celou část potravin nejsme jako středoevropští obyvatelé až tak zvyklí. Nejlepším zdrojem omega 3 mastných kyselin jsou totiž ryby a mořské plody. Z ryb vsaďte na ty tučnější. Ochutnejte makrelu, sledě, lososa, tuňáka či pstruha. Připravit si je můžete na všemožné způsoby. Pro dokonalou prevenci jezte výš zmíněné potraviny dvakrát týdně. Pokud jste vegetarián nebo jsou ryby proti vašemu gustu, můžete příjem látek nahradit lněným olejem nebo konzumací celých lněných semínek. Zvýšené množství omega 3 taky najdete v ořechách, sóje, fazolích, olivách a špenátu.  
Zobrazit článek >
 
Knihy Monse Kallentofta I
Švédský úspěšný spisovatel Mons Kallentoft má na svém kontě mnoho povedených knih. Jeho dílo je oblíbené nejen v jeho rodné zemi, ale i tady u nás. Které knihy stojí za přečtení? Kallentoft se narodil v roce 1968, po studiích pracoval v novinách a v reklamě. Kniha, která ho proslavila nese název Pesetas. Dostal za ni mnohá beletristická ocenění, více si o ní budete moci přečíst v další části článku. Nyní se jdeme podívat na jednotlivé knihy, které stojí za přečtení. Bambi K napsání této knihy autora inspirovala legenda o kerynejské lani. Jedná se o třetí díl jeho krimi série. Kniha však na sebe navazují volně, není nutné číst díly jiné. Začátek příběhu se točí kolem skupiny mladých lidí, kteří se rozhodli vyzkoušet různé rituály, ty však přešly v krveprolití. Zackovi se začínalo v životě dařit, avšak po tragédii, která ho postihne se mu život otočí naruby. Vydává se na nebezpečnou stopařskou dráhu po tajemných pilulkách s obrázkem Bambiho. Vodní andělé Inspektorka Malin Forsová je hvězda policejního sboru. Paličatá, intuitivní, schopná a inteligentní. Posedlá. Neustále na útěku sama před sebou, neustále pohlcená prací. Jednoho zářijového dne ji povolají do jedné z bohatých linköpinských čtvrtí. Ve vířivce tu byl nalezen zavražděný manželský pár. Jejich pětiletá dcera Ella zmizela. Nad městem visí těžká dešťová mračna a Malin Forsová se noří do případu, v němž se začínají stírat hranice mezi životem a smrtí, mezi dobrem a zlem. Vyšetřování nakonec Malin donutí čelit vlastním démonům — už téměř nedokáže odolat pokušení uniknout skutečnosti u sklenky alkoholu. Dobře ale ví, že se nesmí vzdát. Nemůže Ellu zradit. Musí ji najít a dopadnout vraha jejích rodičů. Knihy autora jménem Mons Kallentoft najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Ekvádor - krátký cestopisný výlet I
Jihoamerický stát Ekvádor nepatří mezi turisticky navštěvované lokality, avšak velcí cestovatelé se shodují na tom, že místo musí člověk milující turistiku alespoň jednou za život navštívit. V Ekvádoru je toho k objevování samozřejmě sousta, pojďme se podívat na ty nejtradičnější nebo nejoblíbenější oblasti státu. Jedna zajímavost na začátek. Víte, že tento stát získal jméno podle toho, že sídlí přesně na rovníku? Španělsky se totiž rovník řekne ecuador. Ekvádor je stát velmi chudý a zadlužený. Chudoba tuto zemi svírá již dlouhá léta. Žijí zde bohatí zemědělci, kteří vlastní obrovské části polí a zemědělských oblastí, ale taky tuto zemi obývá podstatná většina rodin, jejichž vlastnictví je mizivé. V rukách mají pouze velmi malé rozměry půdy. Snaží se vypěstovat, co nejvíce mohou, avšak obvykle vyprodukované suroviny nestačí ani na obživu celé rodiny. Mezi tradiční produkty patří banány a jiné tropické plodiny. Lidé se tedy stěhují do měst, kde vidí lepší budoucnost, avšak většina z nich pak končí ve slumech, tj. chudinských čtvrtích. V Ekvádoru žije dost Indiánů, původních obyvatel Ekvádoru. Pro obživu loví zvěř a pěstují, co mohou. Pravidelně mění své místo pobytu. Pohybují se v Andách, na východě a menší skupina z nich žije taky při pobřeží. Typickými rysy Ekvádoru jsou indiánské trhy, malebná jezera, rozsáhlé deštné pralesy, zasněžené vulkány a bělavé domy. A jaká místa stojí kromě zmíněných taky za návštěvu? Město Quita, je v dnešní době již výborně dostupné. Při pobytu v hlavním městě Ekvádoru získáte obraz o tamních obyvatelích a budete mít možnost ochutnat kdejaké ekvádorské speciality.   V jeho středu leží náměstí Nezávislosti, Plaza de la Independencia, které bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Možná taky kvůli honosné katedrále, která dokonale zdobí toto náměstí. O Ekvádoru vám poví víc cestovatel Pavel Hirax Baričák. Přečtěte si jeho knihu.
Zobrazit článek >
 
Znáte druhy steaků? I
Již jste si mohl na našich stránkách přečíst článek o stupních propečení steaků. Tentokrát se podíváme na jednotlivé druhy steakových pochoutek. Jaký z nich máte nejradši? Mignon Mignon nebo taky Filet mignon. Tak se jmenuje malá steaková porce z konce svíčkové. Jde o velmi křehké a libové maso. Nejčastěji ho na stůl dostanete krvavé či středně propečení. Obvykle je takto připravována maso vepřové, ale i na hovězí narazíte. Flank steak Flank steak má jednak mnoho způsobů využití, ale taky moc možností, jak ho připravovat. Maso lze dělat klasicky na grilu, na pánvi nebo ho podávat i jako dušený. Steak chutná nejlépe málo propečený. Jde o maso z hovězího pupku, přesně ze spodního šálu. Z tohoto masa připravuje slavný Mc Donald své hamburgery. Filet Napadlo vás někdy, že filety by se měly nazývat pouze některé plátky masa? Jde totiž o maso hovězí svíčkové. Díky tomu, že tento sval není téměř vůbec aktivní, je maso jemné a libové. Patří sice k dražším plátkům masa, ale co se týče žen, jde o nejčastěji zpracovávané maso. Hlavně tedy, když dámy vaří pro sebe. Muži filety nepovažují za pořádné maso, občas je i kritizují. Striploin steak New York Strip nebo taky Striploin steak je maso z nízkého roštěnce. Je poměrně dosti prorostlý tukem, ale zase je maso velmi měkké. Krájí se do větších plátků masa. Naučte se připravovat dokonalé steaky bez chybičky. Jak? Třeba s knihou Dokonalý steak, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Učení – mučení? II
Podívejme se nyní na nejčastější problémy při učení, které možná i vám kříží cestu za poznáním. Učte se systémově a prakticky. Dlouhodobé projekty se nevyplatí odkládat na poslední chvíli. Nejen, že nebudou řádně zpracované, ale taky se vám nemusí vyplatit odhad času. Vaše předložená práce bude nesystematická a jistě ne moc kvalitní. Naučte se věci chystat dopředu. I když vás čeká nenáročný a pro vás možná i nudný den, můžete si připravovat podklady do dalších dnů, pak se alespoň z povinností nezblázníte. Chcete mít pocit, že už máte splněno více povinností, co se týče kvantity, a tak plníte úkoly nejprve z toho, co vám přijde jednoduché a pak až z těch věcí, které vám přijdou složitější? Takový postup se určitě nevyplácí! Nemusíte začínat hned tím nejtěžším úkonem, ale určitě si všechny náročné práce nenechávejte nakonec. Neseďte nad učením bez přestávek! Váš mozek přestane pracovat sám od sebe, pokud mu nedáte dostatečnou pauzu. Mozek potřebuje pro lepší výkon odpočinek. Pokud potřebujete k činnosti hudbu, zkrátka ruch, vyberte si něco, při čem víte, že se dokážete soustředit. Nejsou vhodné písně se slovy, pouze melodie. Existují dokonce i speciálně připravované skladby k učení. V učení je třeba najít si nějaký systém. Není důležité jen to, aby jedinec zjistil, jaký typ studia mu vyhovuje, ale je třeba taky rozvrhnout si plán časově a roztřídit si učivo. Opravdu není vhodné vytahovat věci jen tak z tašky, jak vám přijdou pod ruku. Ke každému dobrému výkonu patří odměna! Na tu není dobré zapomínat. Kupte si dobrotu k jídlu nebo se podívejte na váš oblíbený film. Učení  toho nejsložitějšího předmětu se takto dá zvládnout mnohem snáz. Vyzkoušejte některé naše metody a třeba vás to učení začne i bavit! Novou cestu za poznáním odstartujete kliknutím zde. 
Zobrazit článek >
 
Chorvatsky snadno a jednoduše s knihou pro samouky
Když už do Chorvatska, tak plně vybaveni! A to nejen co do fit postavičky nebo módního oblečení, ale také co do jazykových znalostí. Ano, zajisté se tu domluvíte i němčinou, italštinou či angličtinou, i ta čeština je tu už hodně známá, ale umět si objednat jídlo v restauraci, říci pozdrav v místním jazyce či poděkovat, to vše Vám může zjednodušit a zároveň ozvláštnit Vaši dovolenou v Chorvatsku. Zprvu můžete mít obtíž s výslovností některých slov, ale není to nic složitého a brzy si výslovnost některých souhlásek a samohlásek osvojíte. Tak tedy něco málo k výslovnosti: Samohláska /i/ nezměkčuje souhlásky, které stojí před ní. Tudíž /d/, /t/, /n/ ve slovech div, nikad, tisuća ap. se čtou tvrdě: [dyv], [nykad], [tysuća]. Souhláska /ć/ je mezi "tvrdým" /č/ a českým /ť/, např. kuća, doći, većina. Souhláska /đ / vyslovujeme měkčeji než /dž/, např. ve slovech đak, rođak, doviđenja. Souhláska /h/ odpovídá českému /ch/, např. ve slovech hrvatski, hvala, zahvaliti. Souhláska /g/ odpovídá českému /h/, např. ve slovech glava, grob, drugi. Souhláska /nj/ se vyslovuje jako české /ň/, např. ve slovech njemački, ranjenik. A pár pozdravů navíc: Dobrý den!     Dobar dan! Dobré ráno!     Dobro jutro! Dobrý večer!     Dobro veče/dobar veče/dobra večer! Dobrou noc!     Laku noć! Vítejte!     Dobro došli! Ahoj!     Zdravo! Ćao! Na shledanou.     Dovidjenja. Brzy na shledanou.     Uskoro se vidimo. Láká-li Vás chorvatský jazyk a nemáte zrovna čas navštěvovat jazykový kurz, zakupte si knihu: Chorvatština nejen pro samouky, kterou nabízíme v eshopu zde: knihy.eiffeloptic.cz    
Zobrazit článek >
 
Home@Cook 3v1 panini gril
Člověk nemusí být nutně labužník, aby si oblíbil italské panini. Že nevíte, jaká lahůdka se pod tímto názvem skrývá? Panini jsou vlastně plněný sendvič, typický z grilu vypečeným žebrováním. Panini nabízejí za pořádný peníz obchody s rychlým občerstvením. Jako pečivo jsou za tímto účelem používány bagetky nebo ciabatty. A čím se plní? My v Čechách máme rádi sýr – třeba Hermelín, šunku, nebo přírodní řízek. Sytou náplň odlehčuje čerstvá nebo zlehka orestovaná zelenina s olivovým olejem. Pro lepší chuť je můžete ochutit oreganem, lisovaným česnekem. Američanům chutnají plnění mletým masem, cibulí a třeba ementálem nebo čedarem. Italové je plní rajčaty, česnekem a mozarellou, zakápnutou olivovým olejem. Všechny mají společné, že se z vrchu potřou olivovým olejem, zapečou a před konzumací nakrájí na menší kousky. Máte-li chuť vyzkoušet vlastní domácí panini, pořiďte si k tomu praktického pomocníka Home@Cook 3v1 panini gril od Russell Hobbs. Ocelový panini gril a sendvičovač má vroubkovné kontaktní plochy z nepřilnavého povrchu. Teplotu zapékání máte pod kontrolou díky světelné kontrolce. Přebytečnou šťávu a tuk gril jímá do odkapávací misky. Proto se hodí nejen na panini, ale také ke grilování masa, protože funguje také jako otevřený gril. Stolní Home@Cook 3v1 panini gril Russell Hobbs najdete v sekci Elektronika pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Štěpán Kopřiva a jeho detektivky II
Asfalt Co je to vlastně peklo? Kde se nachází? Kdo tam skončí? Tak třeba na tyto otázky vám odpoví Štěpán Kopřiva ve svém románu Asfalt.  Jedná se o dílo, které popisuje vlastně jakýsi zánik světa. Autor lidi pokládá na stejnou úroveň jakým je asfalt. Ten asfalt, po kterém denně chodíme a jezdí po něm auta.  Víte, jak si žijí žoldnéři? Co se s nimi stává? I na to vám autor v románu odpoví. Máte se opravdu na co těšit. Nyní se pojďme podívat na to, jak vlastně jeho dílo hodnotí jiní a jak si stojí Kopřiva v žebříčku oblíbenosti.  Každý jeho příběh je napínavý. Je sice pravda, že spisovatel si libuje v natahování zápletky, ale vždy se rozuzlení dočkáte a téměř pokaždé vás překvapí.   Nečekejte, že kniha bude pohlazením. Jedná se o jeden z příběhů zaznamenávající masakr. Napínavé a dosti odvážné, i tak by se dalo dílo charakterizovat.  Možná vás překvapí, že kniha nezaznamenává jen hororový příběh. V publikaci najdete taky prvky humorné a jak by se dalo říci vytříbené. Bude vás zkrátka bavit.  Děj je velice chytrý a propracovaný. Prolínají se v něm několikeré příběhy, které vás upoutají. Budete toužit po odpovědích, které vám autor postupně dopřeje.  Máte odvahu na příběh přímo z Pekla? Neváhejte a kupte si knihu přímo od nás. Navštivte e-shop a publikace může být vaše.  Zabíjení První necomicsový titul nakladatelství Crew, první samostatný román Štěpána Kopřivy, první kniha s obálkou Jiřího Gruse, první česká akční sci-fi s psychopatickým masovým vrahem v hlavní kladné roli, první dárek vaší milované babičce, pokud potřebujete urychleně dědit.
Zobrazit článek >
 
Hororové příběhy Cheta Williamsona II
Psycho: Sanatorium Román Roberta Blocha jménem Sanatorium pokračuje, jen ho teď zpracovává někdo jiný. Prvotina byla vydána v roce 1959, následovala pauza dvacet tři let, než Bloch přišel s románem dalším. A nyní? Teď tu máme zbrusu nové dílo Psycho: sanatorium, které je ještě děsivější.  Je Sanatorium spíše vězením než místem pro vyléčení? Dějí se zase děsivé vraždy. Šokující řetěz událostí vám pomůže dostat se do středu úplného šílenství v sanatoriu a zajistí tak neobyčejný zážitek.  Než začnete číst tuto knihu, doporučujeme vám, abyste si nejprve přečetl její první díl. Postavy i některé události již v této knize nejsou vysvětleny.  I když byla publikace napsán jiným autorem, zápletka je hodnocena bravurně, jako by ji psal sám Bloch.  Není tajemstvím, že kniha vás zanese do samotného víru všech pacientů psychosanatoria, ze kterého se někdo jen tak nedostane ven. Šílení pacienti, děsivé prostředí, nejen to vám zajistí perfektní napínavý až hororový zážitek.  Kniha se pyšní výraznými a hlavně překvapivými zvraty, které vás obvykle ani nenapadne předpokládat. Děj má stoupající tendenci a neustále strašidelnou atmosféru.  Román se skvěle čte, autor používá zajímavé slovní obraty a může se pochlubit kvalitním vyprávěcím stylem. Psychologie propojená s napínavým dějem je přímo ideální.  Vetřelci 4 Vetřelci zase řádí. A geniálně! Kniha je povídková, akční a napínavá. Knihu tvoří zejména postavy mariňáků a žoldáků nejrůznějších povah. Ty přecházejí z jednoho příběhu do druhého.
Zobrazit článek >
 
Historie pražského metra
Pražské metro se od doby svého vzniku stalo jedním z nejdůležitějších dopravních prostředků v naší metropoli. Jaká je jeho historie a kdy začalo fungovat? O podzemní dráze, která by sloužila přepravě obyvatel, se začalo uvažovat už za první republiky, kdy vznikly také první plány a začaly přípravy k jejímu budování. Druhá světová válka ale tento proces zastavila a ten tak znovu ožil až v šedesátých letech. V této době se dopravní situace s nárůstem počtu obyvatel začala zhorošovat a tak přišlo ke slovu metro. První plány počítali s využítím podpovrchových tramvají. Tato verze ale byla zamítnuta z několika důvodů. Například by provoz závisel i na dopravní situaci, protože tramvaj by vyjížděla i na povrch.  Slavnostní hloubení první stanice metra začalo v roce 1966. Jako první začala vznikat linka C, následně se rozeběhla i stavba linky B. Stavba pražského metra byla komplikována v některých místech nestabilním podložím, navíc bylo nutné vyhloubit i tunel pod Vltavou. Řadu problémů to znamenalo i pro obyvatele města, protože při budování vstupů do stanic byla často zabrána celá ulice.  V průběhu let se stavělo stále dále, v roce 1978 byl otevřen první úsek linky A. V průbehu let se samozřejmě měnilo i vybavení. Zprvu jezdili v metru třívozové soupravy, dnes jsou již obvyklé pětivozové. Počet přepravených lidí je opravdu úctyhodný a ilustruje, jak je metro pro pražskou dopravu důležité. Pro představu - v roce 1974 to bylo 40 milionů lidí, v roce 1979 206 milionů lidí, v roce 1989 460 milionů a v roce 2006 531 milionů.     
Zobrazit článek >
 
Heřmánkové léčení II
Pravidelná dávka heřmánkového čaje se vyplatí i v případě, že máte problém s afty. Kloktejte si jím čtyřikrát denně ústa a problémy vaše budou rázem pryč. Stačí dvoutýdenní konzumace heřmánku a pozdvihnete si vaši imunitu. Tělo jedince, který užíval heřmánek jako doplněk stravy si lépe poradí s bakteriemi a téměř stoprocentně vyzrává nad viry a nachlazením. Heřmánek má mírně sedativní účinky. Mnohým ,,nespáčům‘‘ je heřmánkový čaj doporučován pro lepší relaxaci a uklidnění. Zmírňuje taky úzkost. Co se týče kosmetických záležitostí, pomůže heřmánek taky při problémech s pokožkou hlavy. Trpíte problémem jménem lupy? Pak si připravte heřmánkový odvar a proplachujte jím vlasy. Ty budou nejen bet lupů, ale získají též i pružnost a přirozený lesk. Pokud vás zajímá čistě zdravotní stránka, je třeba připustit, že heřmánek zabere téměř na cokoliv. S vyjmenováváním jednotlivých problémů, které heřmánek vyřeší, bychom se tu mohli zabývat hodně dlouho. Za zmínku stojí alespoň ty nejdůležitější účinky. Heřmánek si poradí s křečovými problémy. Pomůže při nevyrovnanosti trávicí soustavy. Působí proti nadýmání a eliminuje záležitosti, které mají za následek bolesti břicha. Heřmánek si poradí i s bolestí zubů. Zabírá na vyrážky i podrážděnou pokožku. Ženám pomáhá k ustálení menstruace, mužům při problémech s erekcí. Pozitivně ovlivňuje mozkovou činnost. Jak jste již z textu mohli vytušit, léčivá síla heřmánku na lidi srší nejčastěji z čaje. Lze si připravit taky heřmánkový olej. V drogeriích si můžete zakoupit různé krásné přísady do koupele. Oblíbená je mezi lidmi i heřmánková mast. Vyzkoušejte náš oblíbený čaj z čistého heřmánku. Koupit si ho můžete zde. 
Zobrazit článek >
 
Proč navštívit Moskvu aneb: tipy, rady a zajímavosti V
Noční život je zde pestrý  Rusko si každý spojuje s alkoholickým nápojem bez chuti, který tak trochu v krku štípe. Jasně, s vodkou. I v Moskvě to žije hlavně večer. Máte zde nespočet možností k noční zábavě a radovánkám. Ve městě je plno tematických klubů, barů a diskoték. Zastavit se můžete taky na speciální vyhlášené ruské show. Oblíbené jsou laserové zábavy. Je zde naprosto běžné, že se zábava protáhne až do druhého dne. Pozor, i když my Češi vydržíme mnoho, Rusové mají taky pěkně tuhý kořínek. Kontrolujte se, abyste jejich vodce nepodlehl až příliš.  Je libo něco dobrého na zub?  O tradiční poslední část našeho cestovatelského článku vás nemůžeme připravit. Určitě už se těšíte na výběr těch nejlepších pochoutek, které v Rusku musíte ochutnat.  Rusko je známo svou pohostinností. Kouzlo Moskvy objevíte zejména tehdy, pokud se vydáte i do zapadlejších moskevských uliček.  Mezi nejznámější specialitu patří asi boršč. Výborné jsou též pirohy, které nechutnají tak, jako ty u nás. Pokud si zakládáte na luxusních specialitách, můžete okusit taky místní kaviár nebo taky pravé šampaňské.  Vydáte se prozkoumávat hlavní město Ruska. Určitě se vyplatí toto místo alespoň jednou za život navštívit. Nemáte co dělat o dovolené? Naplánovat takovou cestu ještě letos stihnete! Zajímavá kniha, která vám trochu přiblíží ruskou zem a navodí pravou náladu? Co takhle publikace Cestování z Petrohradu do Moskvy?   
Zobrazit článek >
 
Stravování pomocí čínských hůlek?
Stravování v Číně je něco více, než pouhé zaplnění žaludku. Je to společenská událost, která se dá považovat za rituál. Číňané věří, že každá strava, která je pestrá a vyvážená, je lepší než všechny léky na nemoci. Samotní otázka: ,,Jak se máte?‘‘ znamená dokonce v doslovném překladu z čínského jazyka ,,Už jste jedli?‘‘.   Asiati dbají při každém jídle na dodržování určitých zásad. Tou hlavní je nevstávat od stolu, dokud všichni nedojedí. S každou slavnostní nebo obřadem, jako je narození, ale i pohřeb, je spojen jistý rituál. Svatební hostina by se dala považovat za ten největší. Má nekonečně mnoho chodů. Každý z nich znázorňuje určitý symbol, například dlouhověkost, štěstí nebo věrnost. Pokud se kdekoliv koná večeře, ke které nesednou jen příslušníci domu, je nezbytností od návštěvy, aby donesla dar. Za ten domácí rodina poděkuje právě přepychovou večeří. Asi víte, že Číňané neužívají k jídlu klasický příbor. K nabírání pokrmů jim slouží jídelní hůlky. Jsou vyráběny z klasického dřeva, bambusu, kovu, kostí a v dnešní době už i z plastu. Setkat se můžete také s pravými stříbrnými hůlkami. Nyní jsou už ale spíše vzácností. Dříve byly vyhledávány a každá domácnost jedny vlastnila, jelikož stříbro zčernalo, když se na stůl dostalo otrávené jídlo. Správné užívání a držení hůlek není úplně snadné. Musíte se naučit s nimi dobře manipulovat. Prvním krokem je vložit hůlky správně do ruky. První, spodní, hůlku vložíte do žlábku mezi kořenem palce a ukazováčkem a její spodní část namíříte na konec prsteníčku. Hůlku dobře zafixujte, jelikož tato spodní tyčka má roli statickou. Vrchní hůlku vložte mezi špičky ukazováčku a prostředníčku. Uchyťte ji ve vzniklém žlábku tak, aby držela rovnoběžnou linii se spodní hůlkou. Touto hůlkou hýbete při nabírání jídla. Užívání hůlek je výborné ve více ohledech. Když pomocí nich máte sníst celou porci jídla, tak vám to dá určitě zabrat. Pozitivem je, že začnete zcela vnímat vše, co je pro vás na talíři připraveno. Budete nuceni konzumovat pomaleji a soustředit se na každé sousto. Pocit sytosti tak přijde mnohem dříve a vám budou stačit menší porce. Hůlky mají svá gesta a konkrétní způsoby držení, na které byste měli dbát. Jedním z nich je například to, že byste nikdy hůlkami neměli jídlo prohrabovat. Musíte jíst postupně od shora až dolů. Ať vám jídlo chutnalo sebevíc, nikdy hůlky neolizujte, to je totiž v Číně velmi neslušné. Nikdy taky hůlky nedržte v pěstích, jelikož tím naznačujete kuchaři nebo člověku, který sedí proti vám, že ho zvete na souboj. Pokud zapíchnete hůlky do rýže, znamená to velkou nezdvořilost a v některých kulturách tímto ukazujete, že jste ještě nikdy nejedli horší jídlo, než to, které vám bylo dnes připraveno na stůl. Dávejte si tedy pozor, jak s hůlkami zacházíte a manipulujete. Zůstaňme ještě u rýže. Asi si říkáte, jak takovou rýži dokáží nabrat. Snadno. Rýže v Číně je totiž připravována tak, aby zůstala lepkavá a nedrolila se. A co polévka? K té si vezmou pomocníka, naši známou lžíci. Hůlkami Číňani vyberou všechno hmotné a tekutou část nabírají na lžíci. V některých kulturách, kde lidé nemají ani lžíci, tekutou složku vypijí. Držení hůlek a práce s nimi vyžaduje dostatečnou trpělivost. Když se rozhodnete užívat je při různých českých chodech, bude určitě přínosné, když při sobě budete mít i klasický příbor. Některá naše oblíbená jídla nejsou totiž vhodná ke konzumaci pomocí hůlek. Zkuste se proto vybavit obojím. Vyberte si například soupravu 2v1, příborové hůlky. Příborové hůlky najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti z Nizozemska II
I když je na celém území Nizozemí dovoleno užívat marihuanu, neznamená to, že se tato země pohybuje mezi jejími největšími konzumenty, to rozhodně ne. Nejvíce marihuany vykouří Islanďané a další evropské země, které tak však činí nelegálně. Holanďané jsou největšími podnikateli Evropy. Navíc vás možná zaujme, že 35% obyvatel v Nizozemsku pracuje z domova. V Nizozemsku není povelena jen marihuana. Můžete zde vyzkoušet i další odvary drog. Houbičky nebo jiné halucinogeny jsou tu časté. Tohoto faktu využívají samozřejmě hlavně mladí turisté, kteří touží okusit něco, co ve svých zemích nemohou. Podle některých průzkumů právě z těchto důvodů navštěvují cizinci Nizozemsko klidně už poněkolikáté. Osoby starší šestnácti let si již mohou kupovat alkohol. Smějí pít pouze drinky mající pod 15% alkoholu, i tak jsou však oproti většině evropských zemí posunutí. Holanďané tvoří nejvyšší národ světa. Průměrná výška mužů se zde pohybuje okolo 184 cm, průměrná postava ženy pak průměrně dosahuje ke 170 cm. Odborníci k tomuto fakt uvádí obvykle dvě teorie. Jedna vychází z DNA, výživy a celkového pocitu zabezpečení. Jiní zase tvrdí, že za všechno může vysoká konzumace mléčných výrobků. Jak možná zjišťujete, Nizozemsko je stát poměrně velkých kuriozit. Další zajímavostí je pro vás jistě taky to, že více než třicet procent matek rodí své děti doma. Nemocnice jsou využívány hlavně rodičkami s komplikovaným porodem. Že by vám autobus v Amsterodamu zastavil jen tak na zastávce bez vašeho pokynu, se moc nestává. Autobusové zastávky jsou většinou na znamení. Ani Češi na Nizozemsko, co se týče vývozu piva, nemá. Holanďané své pivní speciality vyváží zejména do USA.
Zobrazit článek >
 
Co jsou zač proteinové tyčinky I
Když se řekne protein, automaticky si zřejmě vybavíte svalnatého sportovce, který je v posilovně sedm dní v týdnu. Faktem však je, že proteinové  vylepšení jídelníčku se hodí i pro běžné typy lidí, kteří si občas zajdou do ,,fitka‘‘, a taky těm, kteří chtějí zhubnout pár kilo. Chutnají vám? Proteinové tyčinky vám ušetří práci s chystáním jídla. Vejdou se klidně do kapsy a skvěle zasytí až na několik hodin. Dokáží nahradit i lehký oběd. Jaké jsou výhody a nevýhody proteinových tyčinek? Co kromě bílkovin ještě obsahují? Důležité je, že proteinové tyčinky pomáhají zhubnout. Pokud jste milovníkem sladkých dobrot, zaměňte obyčejné sušenky, čokolády nebo bonbóny za proteinové mňamky. Jsou totiž běžně součástí jídelníčku v rámci redukční diety. I když sice namají úplně nízké energetické hodnoty, je lepší dát si je než obyčejnou sušenku a rozhodně výhodnější je sníst kousek ,,proteinovky‘‘, než hladovět a nabourat hladinu cukru v těle. Tyto produkty mají tu výhodu, že vás velmi rychle a na dlouho zasytí. Polovina proteinové tyčinky vám postačí ke svačině. Obědu se pak vyrovná jedna tyčinka celá. Výhodou proteinových pokladů je taky to, že obsahují mnohem méně cukru, než klasické sladké dobroty. Vyznačují se samozřejmě taky nižším podílem tuků. Pamatujte na to, že proteinovou tyčinku byste neměl konzumovat úplně denně, ideální hranici tvoří suma tří tyčinek na týden. Ochutnejte naše proteinové výrobky. Jaká tyčinka vám zaručeně bude chutnat?  
Zobrazit článek >
 
Detektor oxidu uhelnatého
Celkem často slýcháme zprávy o neštěstích, způsobených v domácnosti unikajícím oxidem uhelnatým. Pro ty, které základy chemie ve škole minuly, případně je dávno zapomněli, připomenu: jednou ze součástí vzduchu, který dýcháme, je oxid uhelnatý. Jde o čirý plyn, složený z kyslíku a uhlíku a s chemickým vzorcem CO, který je lehčí než vzduch. Pro lidské zdraví je CO nebezpečným jedem bez chuti a zápachu. Případná vyšší koncentrace tohoto plynu ve vzduchu je důsledkem fotolýzy CO₂ působením ultrafialového záření. Že vám to něco připomíná? Správně, je součástí jedovatého koktejlu v teplých dnech dusícího průmyslové aglomerace. CO také přirozeným produktem nedokonalého spalování uhlí a biomasy při nedostatku kyslíku. Na jeho uvolňování do vzduchu se podílejí také kuřáci. V kontaktu s kyslíkem se slučuje v CO₂. Díky vaření na plynu, případně topení a ohřevu vody v karmě se jeho normální koncentrace v domácnosti prudce zvyšuje. Ještě nebezpečnější je, když pár bezohledných řidičů nechá v podzemních garážích nastartovaný svůj vůz. V těle člověka to znamená že se začne blokovat přenášení kyslíku krví a velmi rychle dochází k dušení. Může-li vás postihnout situace, podobající se té, kterou jsem popsala, pořiďte si jednoduše instalovatelný a snadno ovladatelný detektor oxidu uhelnatého EMOS Honeywell XC70-CS. Lze ho propojit s ostatními detektory. Případnou přítomnost CO signalizuje opticky i zvukem a případná hlášení ukládá do paměti. Topíte-li plynem, případně ve vaší domácnosti existuje riziko otravy, pořiďte si ho. Může vám zachránit život. Detektor EMOS Honeywell XC70-CS zakoupíte v sekci Elektroniky pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Jste diabetik - pečujte o své nohy
Diagnostikovali vám diabetes? Pak vězte, že se jedná o vážné chronické onemocnění, které má za následek poruchu metabolismu. Proto je na pováženou, pokud se toto onemocnění podceňuje. Diabetes nebo-li cukrovka nebolí, avšak zanedbání léčby má velmi nepříjemné následky. Příznaky: nadměrné pití nadměrné močení noční pocení hubnutí opakované infekce močových cest Porucha vědomí a diabetické koma jsou prvními známkami diabetu 1. typu. Druhý typ cukrovky se většinou odhalí v rámci preventivní prohlídky při rozboru krve. Zdravotní komplikace: retinopatie - poškození zraku nefropatie - poškození ledvin neuropatie - onemocnění nervových vláken horší imunitní stav větší hrozba cévního onemocnění vyšší riziko vzniku cévní mozkové příhody, srdečního infarktu nebo ucpání tepen v dolních končetinách Mezi další zdravotní komplikaci patří špatné hojení ran. Proto buďte obezřetní při výběru obuvi. Pro sníženou citlivost si ani nemusíte všimnout vznikajícího otoku na chodidlech. Ten se může přetvořit v otevřené zranění, které se bude špatně hojit. Jedná se o takzvaný syndrom diabetické nohy. Proto u diabetiků dochází k častým amputacím dolních končetin. Pečujte o své zdraví! Dodržujte správnou a zdravou životosprávu. Hýbejte se! Docházejte na pravidelné lékařské kontroly. Při péči o vaše nohy používejte KLEŠTĚ NA NEHTY PRO DIABETIKY. Jsou vytvořeny tak, aby nedošlo k poranění pokožky při stříhání nehtů.    
Zobrazit článek >
 
Fotoaparát Canon EOS M100 Body Grey
Potřebujete menší fotoaparát, se kterým pořídíte skvělé fotografie nejen Vaší rodiny, přátel, ale také k fotografování zážitků na cestách či dovolené? Zvolte atraktivní a kreativní bezzrcadlovku s rozlišením 24,2 Mpix a záznamem Full HD videa. Udělejte okamžitý dojem dokonale ostrými fotografiemi a filmy v rozlišení Full HD se skutečnou filmovou atmosférou, které zachytíte ve dne i v noci díky 24,2MP snímači CMOS, systému Dual Pixel CMOS AF, citlivosti ISO až 25600 a automatickým režimům.   Atraktivní a kompaktní fotoaparát EOS M100 nabízí výkon digitální zrcadlovky v přenosném provedení. Pořizujte fantastické snímky zásluhou zpracování výkonným procesorem DIGIC 7 a zachyťte každou akci díky snímání rychlostí 6,1 sn./s. Rozhraní Bluetooth® a Wi-Fi a aplikace Canon Connect umožňují snadné připojení k chytrým zařízením. Užijte si ovládání ve stylu smartphonu prostřednictvím naklápěcího dotykového displeje, který je ideální pro vytváření selfie. Vyprávějte svůj příběh prostřednictvím nádherných snímků a filmů v rozlišení Full HD se skutečnou filmovou atmosférou. Atraktivní, kompaktní a kreativní bezzrcadlový fotoaparát EOS M100 vám díky dotykovému ovládání ve stylu smartphonu a snadno použitelnému připojení Bluetooth a Wi-Fi umožňuje pohodlně zachytit a sdílet neopakovatelné okamžiky. 24,2Mpix CMOS snímač Dual Pixel AF – Automatické zaostřování s duálními pixely Full HD 60p Wi-Fi + NFC + Bluetooth Obrazový procesor Digic 7 6,1 snímků za sekundu 3,2" dotykový LCD
Zobrazit článek >
 
Krajská města a jejich okolí – Ostrava III
Keltičkova kovárna Navštivte starého Kováře Keltičku, který objevil funkci černého uhlí. Na první pohled nenápadný rodinný domek se nachází na území dnešní Slezské Ostravy. Vypráví příběh ne nijak majetného kováře, kterému jednou při práci došlo dříví. Vzal tedy sekyru, s sebou na pomoc tovaryše a vydali se do lesa. Uprostřed kácení a uřezávání stromů dostali hlad, a tak si připravili ohniště. To ,,vymodelovali‘‘ právě z neznámých černých kamínků. No a jak už asi tušíte, zjistili, že kameny hoří lépe, než samotné uhlí uvnitř. Zpráva o ,,bájných‘‘ černých kamenech se roznesla do okolí a lidí s nimi začali topit. Konkrétně roku 1776 začalo ,,černé malování‘‘ města. O tom, že tento kovář žil, máme dokonce historicky doložené důkazy, v muzeu vám budou však představeny nejen ty, ale taky si budete moci prohlédnout řemeslnické náčiní, jednak kovářské, jednat to hornické. K nahlédnutí jsou zde hromady dobových fotografií. Jistě si užijete i pohled na zajímavé zuhelnatělé zkameněliny. Divadlo loutek Původním názvem Krajské divadlo loutek bylo založeno roku 1953. Za dobu pobytu v Ostravě změnilo své sídlo. Z původního centra na Masarykově náměstí se přestěhovalo na Černou louku. Divadlo pořádá i dva festivaly. Přijďte se podívat, jak hrají louky. Možná je to větší umění, než si myslíte. Národní divadlo moravskoslezské Nejstarším divadlem v Moravskoslezském kraji je právě toto ostravské. Založeno bylo v roce 1919. Na scéně narazíte na operu, činohru, balet a operu i muzikál. Ročně zde můžete shlédnout šestnáct až devatenáct premiér. Nezapomeňte si přibalit na své průzkumnické cesty mapu. Tu ostravskou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Krajská města a jejich okolí – Pardubice II
Zelená brána Zelená brána, jedna z dominant Pardubic. Napadlo by vás, že tato věž byla součástí úplně původního městského opevnění? Centrum města bylo tedy posazeno trochu jinam. Lemovala město ze západu. Věž je šedesát metrů vysoká a poskytne vám krásný výhled na okolí. Uvidíte zámek, celé historické i moderní centru, dohlédnete i na Kunětickou horu. Součástí vstupu na bránu je i vstup do galerie, stálá výstava spojená s historií Zelené brány. Je třeba připomenout, že věž, která svým způsobem lemuje ochoze již není úplně původní. Ta jediná byla roku 1538 renovována a přestavěna do dnešní doby z důvodu požáru. Pivovar Pernštejn Tradice vaření piva se v Pardubicích drží už od začátku čtrnáctého století. V té době koupil Pardubice Vilém z Pernštejna. Asi už tušíte, proč nese pivo takový název, že? Pivovarnictví se však začalo ve městě rozsáhleji rozvíjet až o dvě století déle. Vařilo se zde kvalitní světlé pivo. Lidé vzdálení klidně i tři sta kilometrů se pro toto pivo vraceli, aby doplnili své zásoby. V roce 1928 měl pivovar svůj rekord, za rok vyprodukoval neskutečných sto tisíc hektolitrů piva. Pernštejn se pivo jmenovalo již od svého počátku, avšak pernštejnský pivovar se vzhledem ke stálým inovacím řadí mezi ty modernější podniky. V současné době je taky velmi oblíbené pivo Porter, jedná se o speciální pardubickou odrůdu. Historii celého pivovaru si můžete přijít prohlédnout. Na exkurzi se dozvíte mnoho zajímavostí a hlavně taky pivo ochutnáte. Nově je do prohlídky zařazena i Galerie Porter. V pivovaru na exkurzi se můžete zastavit od pondělí do soboty, prohlídky však nejsou zcela pravidelné, a tak je lepší objednat se na ni týden předem. Místní pivo lze ve větším množství ochutnat v místní restauraci Pivovarka. Plány měst hledejte zde. Bez správné mapy do města nemiřte, nezapomeňte se před návštěvou patřičně vybavit!
Zobrazit článek >
 
Bramboráky na X způsobů III
Sladké bramboráčky Budete potřebovat: Brambory (500 g) Hladkou mouku (150 g) Vejce (1 ks) Sůl Zakysanou smetanu Oblíbený džem Smetanu ke šlehání Postup: Brambory nastrouhejte a přidejte k nim mouku, vejce a špetku soli. Vytvořte bramboráčky a osmažte je na pánvi. Položte bramboráčky na ubrousek, aby vsákl přebytečný olej a následně je ozdobte tak jako lívance. Potřete marmeládou, přidejte kopeček zakysané smetany, kterou můžete dle libosti osladit, a následně celé lívanečky ozdobte šlehačkou. Bramboráčky s houbami Budete potřebovat: Houby čerstvé (350 g), Pokud dostatek hub nenasbíráte v lese, lze přidat dokoupené žampiony, ty však nevytvoří tak silnou houbovou vůni. Brambory (800 g) Šunku (150 g) Mléko (80 ml) Česnek (4 stroužky) Vejce (2 ks) Hladkou mouku (150 g) Majoránku, sůl a pepř Postup: Houby očistěte a pokrájejte na drobné kousky. Vložte je na pánev s kapkou oleje a jemně je orestujte. Nastrouhejte brambory, ze kterých slijte přebytečnou vodu. Přimíchejte nakrájenou šunku, přidejte česnek, mléko, mouku, vejce a dochuťte dle libosti. Na rozehřátou pánev pokládejte syrové bramboráky a smažte. Nezapomeňte je zbavit oleje. Podávejte například s vepřovým steakem, salátem a nebo samotné. Naučte se připravovat taky jiné bramborové klasiky nebo speciality. Knihu Brambory – 50 snadných receptů najdete zde. Academia Barilla vybrala 50 receptů, které obsahují brambory. Některá z nich jsou typickými italskými jídly, další recepty byly vytvořeny spojením brambor s dalšími typickými ingrediencemi italské kuchyně: sýry, masnými výrobky, taktéž s kaštany, hřiby a sušenou treskou. Další recepty mají původ v různých zemích, jako blini v Rusku nebo rösti ve Švýcarsku, a nejsou součástí historie italské gastronomie. Avšak Academia Barilla je vybrala, protože se řídí těmito zásadami: ctí a miluje základní ingredience, jednoduchost spojená s elegancí a především má radost ze sdílení svých znalostí.
Zobrazit článek >
 
Síla potravin kolem nás IV
Zázvor Zázvor je zázračným lékem. Říká se, že dokáže zahubit i bakterie, na které nemají kdejaké chemické léky. Jeho největší účinky spočívají v zbavování bolesti hlavy při migréně nebo v úlevě při pálení žáhy. Zázvor je velmi ceněné z hlediska mnoha různých diet, výrazně podporuje hubnutí, urychluje metabolismus. Zázvor zmírňuje veškeré bolesti a působí taky proti horečce. Je dobrým lékem na menstruační křeče, je taky výbornou prevencí proti rakovině tlustého střeva a vaječníků. Je zdrojem celé řady vitaminů a minerálních látek, zajišťuje svěží dech. Celkově působí antibakteriálně. Pokud jste zázvoru doposud nepřišli na chuť, vyzkoušejte slabý zázvorový čaj. Do něj přidejte med a citron. Tento nápoj vám jistě zachutná. Jeho účinky jsou navíc k nezaplacení! Banány Toto tropické ovoce obsahuje velké množství draslíku, který působí preventivně proti vysokému krevnímu tlaku. Je dobrým ochráncem mozku proti všem nervovým příhodám. Banány jsou bohaté na vlákninu, která podporuje trávicí systém. Banány dále obsahují podstatné množství vitaminů skupiny B a ,,Céčko‘‘. Za zmínku stojí té hořčík, který podporuje funkci nervů. Pravidelná konzumace banánů působí jako prevence proti vysokému krevnímu tlaku. Čokoláda Čokoláda, opravdu? Ano, jistě! I tato dobrota v hořké podobě je výbornou medicínou na mnoho chorob. Působí taky jako výtečná prevence před nebezpečnými chorobami. Čokoláda snižuje vysoký krevní tlak a taky riziko infarktu. Působí jako přírodní antidepresivum, dokáže povzbudit a dokonce i zlepšit náladu. Podporuje imunitní systém. Čokoládu lze považovat za komplexní ochranu proti rakovině. Chcete se dozvědět něco víc o dalších báječných potravinách? Překlikněte do našeho magazínu pro ženy, kde najdete ještě dva další články. Hledáte doplňky stravy, které podpoří vaše zdraví? Prohlédněte si naši pestrou nabídku výjimečných elixírů i klasických produktů, stačí kliknout zde: zdravi.eiffeloptic.cz.     
Zobrazit článek >
 
Vyznáte se v typech ledniček? I
Vybíráte novou chladničku? Možná je to pro vás těžší, než se původně zdálo. Nad jakými typy váháte? Pojďme se podívat na klady a zápory konkrétních druhů.  Kombinované lednice Začněme tím nejčastějším. Možná i vy máte doma kombinovanou chladničku, kterou v poměru dva ku jedné tvoří chladící a mrazící prostor. Jedná se o lednice, které mají horní a spodní dveře, každá teplotní komora se tedy otevírá zvlášť. Kombinované lednice mají obvykle dva kompresory, díky kterým šetříte provozní náklady i samotný stroj. Výhodou lednice je, že ji seženete ve více velikostech, takže si jistě vyberete tu pravou pro vaši domácnost. Cenově se kombinované chladničky pohybují taky dost různě, pokud nepotřebujete využívat příliš funkcí, ani moc neutratíte. Za jedinou nevýhodu by se dalo považovat to, že lednička neumí automaticky vyrábět led. Pokud se nechcete trápit s jeho neustálou přípravou, volte jinou ledničku. V běžné domácnosti si však s ledovými pytlíčky nebo se speciálními formami bohatě vystačíte. Monoklimatické lednice  Už název napovídá, že celá lednice bude ovládat pouze stejný teplotní stupeň. U chladničky tedy nenajdete mrazící část. Pokud tedy nemáte mrazící boxy zakoupené jako zvláštní mechanismus, tato lednice vám k ničemu nebude. Je využívána nejvíce restauračními podniky a jinými obchody, které mrazící box jako součást lednice nepotřebují. Současné domácnosti někdy tento druh ledničky využívají jako vlastní vinotéku. Výhodou je, že v celé lednici se udržuje naprosto stejná teplota.  Hledáte výkonnou lednici za skvělou cenu? Jak jste mohl usoudit z krátkého představení, kombinované lednice jsou zkrátka top. Máme tu pro vás jeden konkrétní tip. 
Zobrazit článek >
 
Nová kuchyň: Průvodce výběrem vhodných spotřebičů II
Jaký pohon? Zda zvítězí spotřebiče na plyn nebo elektřinu, samozřejmě záleží na vašich rozvodech. Pokud si můžete zvolit, vybírejte podle citu nebo zvyklosti. Elektrika funguje především rychle a výkonně, plyn naopak můžete lépe regulovat. Plynové vařiče a jiné kuchyňské doplňky bývají navíc cenově přijatelnější, jejich používání vyjde taky levněji než vaření na elektrice. Jaká bude velikost? Pokud doma máte malou pracovní plochu a do vaší kuchyně se vejdete maximálně ve dvou, pak nad velkými spotřebiči ani není třeba přemýšlet. Jestliže je však vaše kuchyň prostorná a vaření je u vás na denním pořádku, jistě uvítáte větší příslušenství. Nákup spotřebičů si pořádně promyslete. Zaměřte se na množství vařeného jídla i toho, které běžně zůstává v lednici, neboť i tu můžete s přísunem nových spotřebičů vyměnit. Jaká značka zvítězí?                                                    Někteří mají své oblíbené značky elektroniky, na které nedají dopustit. Mnozí však vybírají spotřebiče zejména podle ceny a nabízených funkcí. Pro komplexní dojem i dobrou spolupráci je vhodné volit spotřebiče od jedné firmy. Určitě se vám podaří sladit i jejich design. Dejte si na čas Pokud nutnost výběru nového spotřebiče nehoří, pořádně si promyslete koupi vybraného druhu. Nekupujte zbytečnosti z nouze, počkejte si na vyhovujícího pomocníka.   Nové spotřebiče do vaší kuchyně můžete vybírat i na našem e-shopu. Jaké vybavení zvítězí? 
Zobrazit článek >
 
Připravte si smoothie koktejl + recepty
Slovo koktejl nám asi nejvíce evokuje mléčný nápoj ve kterém je rozmixované ovoce. Avšak smoothie koktejl je nápoj ze syrového rozmixovaného ovoce a syrové rozmixované zeleniny. K výrobě lze použít jeden či více druhů ovoce, je také možné připravit čistě zeleninový nápoj, nebo zkombinovat ovoce se zeleninou. Smoothies jsou oblíbené u lidí trpících nesnášenlivostí mléčných výrobků a u raw veganů. 1.) Smoothie z bánanů a manga Ingredience: 1 banán 2 měkká manga studená voda led máta Postup: Oloupeme banán a manga, nakrájíme je na menší kousky. Ovoce vhodíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Pokud se Vám bude zdát konzistence moc hustá - přidejte studenou vodu. Nápoj nalijeme do sklenic s ledem a ozdobíme lístkem máty. 2.) Smoothie z více druhů ovoce Ingredience: 1 větší jablko 2 banány 2 broskve 2 kiwi (oloupané) 500 g hroznového vína (předem vychladíme a zbavíme semínek) lesní ovoce led voda nebo ovocná šťáva Postup: Ovoce rozkrájíme na kousky a rozmixujeme. Opět můžeme zředit studenou vodou nebo ovocnou šťávou. Nápoj nalijeme do sklenic s ledem. 3.) Zeleninové smoothie s jablkem a kiwi Ingredience: hrstka petrželové nati hrstka listového špenátu 1 zelené jablko 1 kiwi (oloupané) 1 limetka mletý kardamon Postup: Omyjeme špenát a petrželovou nať. Z limetky kůru a vymačkáme šťávu. Špenát a petržel omyjte a nechte okapat. Jablko nakrájíme na menší kousky. Přidáme špetku kardamonu. Vše rozmixujeme. Můžeme zředit studenou vodou. Další recepty, nejen na smoothie, ale i na zdravé šťávy a míchané nápoje naleznete v knize "Šťávy a míchané nápoje z přírody".  
Zobrazit článek >
 
Vyprávění přímo z Antarktidy aneb kniha Antarktida od Pavla Proška
Pavel Prošek, český polárník a zakladatel české vědecké stanice na Antarktidě se narodil ve Zlíně roku 1940. V současné době se mimo živý jako profesor na Masarykově univerzitě v Brně. Stojí v čele Geografického ústavu. Patří mezi jednoho z nejvýznamnějších klimatologů nejen české republiky, ale i celé Evropy. Mezi jeho úspěchy patří například založení české vědecké stanice s názvem Mandelovy polární stanice, která se nachází na ostrově Jamesse Rosse. Mezi jeho největší vášeň patří objevování polárních oblastí. Této zálibě věnuje i svou knihu s názvem Antarktida. Jde o úplně první českou monografii o Antarktidě. Přečtěte si o putování českého profesora. Knihu autor rozdělil do čtyř částí. První se zabývá obecnějšími informacemi o místě na zemi. Zkoumá se zde geografie Antarktidy, její klima, taky živé i neživé části přírody. Ve druhé části se budete moci dozvědět něco o historii. Prošek vás seznámí taky s objevy, které přinesly vědě nové důležité výsledky pro další bádání. Po přečtení pár kapitol budete taky znát politickou situaci mrazivých míst. Ve třetí části dojde více na konkrétnost. Autor vás zavede přímo na ostrov Jamese Rosse. V poslední části knihy dojde na závěrečné shrnutí a připomenutí těch nejlepších výzkumů. Pokud jste fanouškem geografie a dobrodružství, rozhodně byste si měl tuto knihu přečíst. Nic vám o Antarktidě neřekne více než monografie napsaná těsně po návratu z nám vzdálené části světa. Knihu Antarktida najdete zde. Název: Antarktida Autor: Pavel Prošek; Kolektiv autorů Jazyk: čeština Nakladatelství: Academia Značka: Academia Druh: Kniha Vazba: Pevná s přebalem lesklá Počet stránek: 348 V prodeji od: 03/2013 Rozměry (výška x šířka x tloušťka): 127x127x36 mm ISBN: 978-80-200-2140-3    
Zobrazit článek >
 
Vhodný držák na mobil nebo navigaci: držáky magnetické
Bez držáku na elektroniku do auta se v dnešní době už nikdo neobejde. Tato jednoduchá pomůcka vám velice usnadní manipulaci s jakýmkoliv zařízením a navíc umožní mít telefon nebo navigační systém neustále na očích. V našem e-shopu vám nabízíme dva základní druhy držáků, nyní se na ně podíváme. Pokud nevíte, po jakém držáku sáhnout, čtete správný článek. Držáky magnetické Jestliže chcete používat magnetický držák, musí být váš telefon vybaven krytem nebo obalem. Držák se totiž skládá ze dvou částí, samotného držáku a tenké kovové destičky obvykle kulatého tvaru, která se umisťuje na zadní stranu telefonu pod již zmíněnou ochranu. Součástí mobilu může být tento magnetický předmět neustále, vadit vám určitě nebude. Při příchodu do auta pak jen mobil ,,přilepíte‘‘ na držák a můžete vyrazit. Obdobně funguje samozřejmě i umisťování jakýchkoliv jiných telefonů.   Pokud přemýšlíte, jaké magnetické tělísko k telefonu vybrat, nesledujte rozměry, ale sílu magnetu. Ta je samozřejmě nejdůležitější. Mobil by se měl bez problému udržet na držáku, i když třeba zrovna vaše auto projede větší dírou. Samotný držák se uchytává do mřížky od klimatizace. Dá se snadno přesunout na jiné libovolné místo. Některé držáky nabízí i přilepení na sklo pomocí samolepek. Držák je jistě výhodný v tom, že vám nabízí pohodlné vkládání i odebírání telefonu. K jeho upevnění vám stačí jedna ruka. Při jízdě vůbec nemusíte odtrhnout oči od silnice. 
Zobrazit článek >
 
Esesáci z Treblinky
Nacistický vyhlazovací tábor Treblinka. Místo, kde nalezlo smrt mnoho nevinných lidí.  Treblinka byl vyhlazovací tábor v Polsku, který je položen zhruba 100km severovýchodně od Varšavy. Původně se jednalo o pracovní tábor a to od roku 1941, nicméně již v roce 1942 byl založen Treblinka II, který byl čistě vyhlazovací. Provádělo se zde systematické vyhlazování hlavně polských Židů. I když je Treblinka pravděpodobně jedním z méně známých koncentračních táborů, bylo zde i přes to v průběhu poměrně krátkého fungování zavražděno nejméně 800 000 Židů. Treblinka byla jedním ze tří vyhlazovacích táborů založených během Operace Reinhard. Tato operace byla pod taktovkou samotného Heinricha Himmlera a byla řízena Odilo Globocnikem přímo v Polsku. Tábor byl zrušen po neočekávané a poměrně masivní vzpouře, která se uskutečnila v srpnu 1943. Odhady zavražděných se však velmi liší, jak v rámci zápisů dozorců, kteří „ vyřešení“ museli evidovat, tak i podle svědectví a nalezených ostatků. Nicméně i přes různorodé údaje o počtu vražd, se stala Treblinka v poměru zabití ku přeživším první na pomyslné příčce. Přežili pouze uprchlí vězni, nicméně vzhledem k relativně krátké době provozu, kterým byl červenec 1942 – srpen 1943 drží Treblinka děsivý rekord v počtu zavražděných na jednom místě v celé historii lidstva.   Kniha se opírá o informace získané na základě nedávno objevených materiálů, které po většinou nebyly dosud publikovány.  A zodpovídá i otázku, kdo vlastně byli muži, kteří se dobrovolně hlásili na pozice dozorců.   Knihu zakoupíte zde    
Zobrazit článek >
 
Pečeme si sami chleba
V dnešní době se snažíme navracet ke starým tradicím, ke kterým patří i pečení chleba. I způsoby, kterými se dá docílit krásného a křupavého bochníku, jsou velmi rozmanité, ať už budete chleba péci v domácí pekárně, v peci nebo v troubě. Velmi zajímavou variantou k výrobě chleba je semolinová mouka, která se vyrábí z tvrdé pšenice. Tato pšenice má nižší glykemický index, a obsažený škrob tělo tráví pomaleji. Semolinová mouka je ideální pro výrobu těstovin - nemá tendenci se rozvářet, proto se kvalitní těstoviny nikdy nelepí. RECEPT: Semolinovo-žitné chlebové kroužky 30 g pravidelně krmeného žitného kvásku 150 g vody 100 g žitné chlebové mouky 50 g semolinové mouky 350 g semolinové mouky 200 g vody 2 lžičky soli kmín Smícháme první 4 suroviny a v teplé místnosti necháme 12 hodin nakynout. K vykynutému základu přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho zakryté přibližně 2-3 hodiny kynout. Z vykynutého těsta pak na pomoučeném stole vytvarujeme kroužky, které uložíme na moukou vysypaný plech a necháme cca 1-2 hodiny kynout. Vykynuté kroužky opatrně z vrchu párkrát nařízneme a postříkáme vodou z rozprašovače.  S papírovoým podkladem (papír na pečení) z plechu sešoupneme kroužky na nahřátou dlaždici v troubě. Pečeme na 250°C/8 minut, pak teplotu zeslabíme na 220°C a dopečeme - přibližně 30 minut. Další zajímavé recepty na domácí chléb najdete v kuchařce: Pečeme si sami chleba, kterou zakoupíte zde: knihy.eiffeloptic.cz        
Zobrazit článek >
 
Výživa pro sportovce: Kreatin I
Ať už sportujete vrcholově či rekreačně, je pro vaše tělo důležité, aby dostávalo to, co si za odvedené výkony zaslouží. Vyznáte se v jednotlivých doplňcích stravy? Jakou výživu organismu i tělu pravidelně dodávat? Připravili jsme pro vás sérii článků, díky které získáte přehled o důležitých doplňcích stravy pro každé tělo se sportovním duchem.  Dnes se podíváme na sílu kreatinu. Víte, proč je důležité ho užívat a pro koho tento druh výživy hodí? Otestujte kreatin, samozřejmě ho najdete v našem e-shopu.  Pojmenování kreatinu napoví, co je vlastně tento prvek zač. Bylo odvozeno od latinského carnis, respektivemaso. Kreatin je důležitý pro svalový metabolismus. Jedná se o látku v kosterním svalu. Kreatin, který tvoří z velké části vám možná známý kreatinfosfát,  má ve svém těle každý člověk, zejména ve zmíněném kosterním svalu. V těle vzniká na základě dvou procesů. Tím důležitějším je syntéza, avšak kreatin můžete do těla dostat taky díky speciální stravě, tělo si jej dokáže z různých surovin vytáhnout. Díky tomu může každý přijímat tuto látku z doplňků stravy.  Kreatin jako doplněk stravy se začal hojně prodávat v devadesátých letech minulého století, neboť byly objeveny jeho skvělé funkce, které doposud oceňují nejen vrcholoví sportovci. Na světě se na začátku tohoto století spotřebovalo za rok neskutečných 2,5 tuny kreatinu a toto číslo s přibývajícími léty stále stoupá.  Hlavním důvodem toho, proč zřejmě článek čtete, je asi to, že vás zajímají hlavní funkce kreatinu. Celá druhá část článku se jim věnuje.   
Zobrazit článek >
 
Solná lampa. Dokáže neuvěřitelné věci s vaším bytem!
K chlapské práci patří i vylepšování bydlení. Někdy to nemusí znamenat jen zabíjení hřebíků do zdi, nebo skládání poliček. Správný výběr bytových doplňků je pro klima v bytě velmi rozhodující. Jedním z prvků, které by neměly chybět doma je solná lampa. Díky ní zrelaxujete, bude se vám dýchat lépe a odpočinou si vaše plíce. Pro alergiky je to hotová rajská pomůcka. Každý kousek je originál Jak chlapi si přirozeně potrpíme na styl, proto nás může jen potěšit, že výroba solné lampy není žádná pásová mechanizace. Každý kousek je originál. Jde o krystalickou sůl, která se těží z jednoho z nejstarších přírodních zdrojů na zemi - z jihozápadních fosilií Himalájí. Jde o přibližně 250 milionů let starou a ničím neznečištěnou sůl. To je parádní příběh, který zaujme. Mít takovou věc doma potěší. Podívat se 250 milionů let do historie je více než zajímavé. Platí však to, co při uměleckých skvostech - nesahat. Pot a vlhkost by sůl rychle poškodily. Pomůže při spánku i při dýchání Můžete si vybrat solnou lampu, kterou bude zahřívat žárovka, ale ještě efektivnějším způsobem je čajová svíčka. Po zahřátí vyloučí do ovzduší slané částečky, které vytvářejí klima jako u moře. To znamená, že vzduch v místnosti se mění, prospívá organismu, aktivizuje lidský organismu a podporuje lepší dýchání. Kromě toho se v tomto ovzduší lepší a kvalitnější spí. Výborný ionizátor Sůl ze sebe uvolňuje záporné ionty vzduchu, které vytlačují škodlivé pozitivní ionty vypuzovány elektrospotřebiči. Zažehnuta solna lampa je skvělou dekoraci, ale budete i dýchat lépe. Jak se starat o solnou lampu? I na solnou lampu přirozené padá prach. Mýt ho však vlhkým hadrem nelze. Narušila by se jemná krystalická vrstva a to zavání poškozením celé lampy. Stačí ji pouze z času na čas přetřít bavlněným hadříkem z vrchu směrem dolů. To plně stačí, aby vám zařízení dlouhodobě a příjemně sloužilo. Více se dozvíte v přiloženém videu: Už i malá solná lampa umí udělat v interiéru divy. Vyzkoušejte si tu z naší nabídky.
Zobrazit článek >
 
Motýlka nejen k black tie
Motýlek, jako oděvní kousek, k nám přišel od Chorvatských žoldnéřů, kteří pobývali ve Francii. Ti totiž používali ozdobné šátky, kterými si uvazovali límce svých košilí, aby je udrželi přilehlé k tělu. Francouzští milovníci módy pocházející z vyšších vrstev si tuto módu velmi oblíbili a pak se z tohoto módního kousku, postupem času, vyvinuli motílci. K čemu nosit motýlka? V dnešní době už není motýlek pouze součástí smokingu. Dnes je povoleno téměř vše a proto se s tímto módním kouskem setkáte i v ulicích během dne. Nošení motýlka nejen na slavnostní příležitosti dodává můžům charisma a vypadají více přátelsky. Zároveň mohou dát volnost svojí kreativitě v tvorbě outfitu. Můžeme se zajisté shodnout v tom, že takový můž s motýlkem pod krkem vystoupí z davu. Pokud budete mít na sobě oblek, zvolte motýlka v odstínech šedé, černé a hnědé barvy. Košile bez saka může být doplněna o barevnější škálů motýlků. Pokud máte chuť, vzít si pestrého motýlka, myslete na to, že zbytek outfitu by měl být střídmý. Dbejte na dostatečné utažení motýlka, abyste v konečné fázi nevypadal nedbale. Druhy motýlků:  textilní předvázané - motýlek je předvázaný a ukotvený na proužek látky, který snadno zapnete. textilní nepředvázané - zde musíte techniku vázání dokonale nacvičit dřevěné kovové Ozdobte se klasickým motýlkem, který je vyrobený z jemného hedvábného žakáru. Vzror je vytkaný modrými tečkami s puntíky.      
Zobrazit článek >
 
(Nejen) na detox organismu s cistem šedým
Cist šedý je další známá rostlina s blahodárnými účinky, kterou jen tak někdo bohužel nezná. Přečtěte si náš článek a zjistěte, proč je dobré užívat výtažky z této rostliny jako doplněk stravy. Cistus incanus, někdy taky nazývaný jako cist šedavý je rostlina pocházející z Turecka a taky Středomoří. Pokud vám název této květiny nic neříká, možná vám napoví v České republice více používaný název – divoká skalní růže. Rostlina se vyznačuje pronikavou vůní, její květy jsou fialové s oranžovými tyčinkami. Největší účinky na lidské zdraví mají listy rostliny. V těch se totiž nachází nejvíce polyfenolů, které se vyznačují silnými antioxidačními účinky. Neutralizují organismus a působí proti nezvaným látkám v těle. Tím účinky růže ještě však zdaleka nekončí. Výtažky k rostliny totiž působí proti virům a bakteriím, postarají se o vyhubení plísní. Pomáhají tělu v boji proti zánětům. Již delší dobu je tento malý zázrak řazen do skupiny adaptogenů, tedy do třídy léčivých rostlin, které posilují obranyschopnost organismu. Pravidelné užívání této cistu šedého vás taky udrží v celkové pohodě, rostlina totiž výborně zbavuje člověka stresu. Cist šedý se nejčastěji zpracovává na šťávu. Pití drobného množství jeho tekutiny je vhodné pro každého. Pokud chcete posílit svou imunitu, vyhrát v boji s plísněmi, detoxikovat organismus nebo jen do těla doplnit vitaminy a minerály, je pro vás cist tím pravým. Pořiďte si tohoto zdravotního pomocníka domů. Cist šedý – 99,8% šťáva z cistu 500 ml najdete zde. EkoMedica Cist šedý 99,8 % šťáva je získávána z nati cistu nejmodernějším způsobem výroby. Produkt je stabilizován pouze šetrnou pasterizací, neobsahuje chemické konzervanty. Šťáva je proto určena co nejširšímu spektru konzumentů.    
Zobrazit článek >
 
Je vše, co se říká o zubech, pravda? II
,,S moudrými zuby jsou jen potíže.‘‘ S tím, že jsou ,,moudráky‘‘ jen na obtíž souvisí taky mýtus, který tvrdí, že by tyto zuby měly jít ven dřív, než začnou prořezávat. To je nesmysl. Moudré zuby se musí vytáhnout z dutiny ústní jedinci tehdy, pokud by se mu jen těžko vešly k ostatním zubům nebo hrozí, že by začaly ,,klíčit‘‘ pod sedmičkou, kterou by mohly úplně vytlačit. V jiných případech však není nutné moudré zuby vytahovat. S osmičkami bývají sice největší potíže, ty však nejčastěji souvisí s jejich nedostatečným čistěním vzhledem k poloze. ,,Krvácení dásní nevadí, jde o následek tvrdého čištění.‘‘  Právě jste se díky jednomu sdělení seznámili hned se dvěma mýty. Zaprvé je třeba upozornit, že krvácení dásní může znamenat velký problém a je nutné ho co nejrychleji řešit se svým dentistou. Příčin problému může být samozřejmě víc, ale neměli byste je nechávat v náhodě. Ano, jemné dásně lze samozřejmě poranit nešetrným zacházením kartáčku, avšak měly by vydržet bez problému i čištění silnějšími štětinami. Pokud dásně krvácejí, je pravidelné a hlavně pečlivé čistění přímo nutností, neboť jen to pomůže vyhojit zánět a krvácení zastavit.   ,,Zápach v úst je způsoben potížemi trávicími soustavy.‘‘ Je sice pravda, že žaludeční potíže mohou způsobit zápach v ústech, avšak odborníci za pomoci několika testů na velkém vzorku lidí přišli na to, že zapáchající dech má z více než devadesáti procent na svědomí nedostatečná hygiena dutiny ústní. Zkontrolujte tedy, zda jsou vaše zuby opravdu čisté, nezapomínejte na ošetření jazyka a hlavně mezizubní prostory a plak usazený v dolní části chrupu. Právě poslední tři faktory mají na svědomí zápach 
Zobrazit článek >
 
Na co je dobrý chrom?
Když se řekne chrom, vybaví se vám zřejmě různé nástroje jako například příbory nebo kliky, které se blyští. Chrom není však podstatný pouze pro krásu neživých předmětů, nýbrž i pro nás. Chrom je esenciální stopový prvek, který ovlivňuje spalování sacharidů, taky zpracování bílkovin i lipidů. Podporuje funkci inzulínu. Nejčastěji je asi využíván jako doplněk stravy při hubnutí nebo jako pomůcka pro úpravu hladiny cukru v krvi u diabetiků. Chrom se nenachází jen potravinách, ale všude kolem nás. Je obsažen ve vzduchu, vodě, samozřejmě i v půdě. Mezi potraviny, které byste měl jíst, pokud chcete ve vašem těle zvýšit procentuální zastoupení chromu, patří například mušle, ořechy para, datle, hrušky, celozrnná mouka, rajčata, houby a další. Jak již bylo zmíněno, chrom je důležitý pro tělo hlavně díky jeho schopnosti udržování hladiny cukru v krvi. Bojuje proti útokům hladu a touze po jídle. Snižuje též chuť na sladkosti. Z těchto informací si můžete sám vyvodit, že požívání chromu je velmi dobré, když máte v plánu shodit pár kilo. Účinky chromu na tělesnou váhu a eliminaci tuků dokázal i slavný výzkum, který byl provádět odborníky z Health and Medical Research Foundation v San Antoniu před několika lety. Ten srovnával lidi, kterým každý den bylo podáváno placebo se skupinou osob, která dostávala dávky chromu. Za dva měsíce jen díky chromu ztratil každý člověk z druhé skupiny průměrně jeden a půl kila. To zní skvěle, že? Chrom je kromě hubnutí důležitý pro celkový chod organismu. Celkově stimuluje tělesný metabolismus. Při nedostatku chromu se budete cítit unaven a bez energie. Jestliže potřebujete chrom doplnit nebo se chystáte k odstartování hubnoucí dráhy, klikněte zde a pořiďte si malého pomocníka.   
Zobrazit článek >
 
Jezte jablka, přispějí vašemu zdraví II
Jak již bylo zmíněno, jablka jsou sama o sobě sladká a nějaký ten cukr obsahují, ale pouze ve zdravé formě. Navíc dokáží snížit hladinu glukózy v krvi, a tak by měly být součástí jídelníčku každého diabetika. Jablka jsou navíc skvělou prevencí proti cukrovce. Jablka jsou dokonce takovým elixírem mládí. Jedná se o ovoce, které má jedny z nejlepších omlazovacích schopností vůbec. Jako prevence jablka stojí taky v případě rakoviny. Chrání zejména slinivku břišní, posilují ale veškeré trávicí orgány. Obyčejná jablka se vám budou hodit i v případě, že máte problém s usínáním. Vypijte chvíli před spaním jablečnou šťávu a mnohem dříve a lépe usnete. Látky obsažené v jablcích navíc výrazně zvyšují kvalitu spánku. Jablka skvěle pomáhají lidem, kteří trpí chrapotem. Postačí jedna sklenice jablečné šťávy denně a ,,chraplák‘‘ už vás nebude ohrožovat. Jsou dobrým lékem taky na rýmu a kašel. Nebojte se jablka vyzkoušet taky v případě chřipky nebo nachlazení. Jablko je prospěšné taky pro chrup. Čistí ho a bělí, navíc odstraňuje zubní plak. Jablka zlepšují zdraví kostí. Zvyšují jejich hustotu a dodávají jim sílu. Bylo totiž zjištěno, že lidé kteří konzumují alespoň občas jablka, mají v kostech mnohem více vápníku než ostatní. A jak jistě, víte, tento prvek je pro kosti nezbytný.   I zevně vám jablko bude prospěšné. Zklidňuje popáleniny a urychluje hojení ran. Jablečná šťáva vám pomůže s hydratací pokožky. Jablka fungují taky jako probiotika. Jezte je v případě, že se léčíte antibiotiky, abyste do těla dostal látky, které vám chemické prášky vzaly.  
Zobrazit článek >