EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Čistička vzduchu Beurer LR 200
Když před 30 lety přišla změna režimu, oddechli jsme si. Nebojte, nechystám se na tomto místě rozebírat politiku. O úlevě se zmiňuji proto, že od té doby se začal důrazně řešit stav ovzduší. Pamětníci si možná vzpomenou na Studentským Oskarem odměněný krátký film Jana Svěráka Ropáci (1988). Těm, kteří ho neviděli, doporučujI na internetu vyhledat a podívat se. Film je fiktivní reportáží o životě ropáků, což byla smyšlená, lachtanům podobající se zvířátka, žijící v oblasti severočeské uhelné pánve. Ropák dobře prospíval v zakouřeném a znečištěném vzduchu a při koupání ve špinavé stoce. Na čistém vzduchu chřadl. Změna politického systému umožnila změny, které vedly ke zlepšení ochrany životního prostředí - k odsířené uhelných elektráren, regulaci a útlumu těžby uhlí a v důsledku k velmi rychlé změně ovzduší. Dlouhodobě nezdravé ovzduší trvale poznamenalo zdraví mnoha generací a přes nynější lepší stav vzduchu se dodnes rodí děti, které trpí přecitlivělostí na prach a pyly. Právě podobně postiženým je určena čistička vzduchu Beurer LR200. Třívrstvý systém filtrace čističky vyčistí vzduch v místnosti až 15 m2 velké a na 99,5% ho zbaví bakterií, virů, prachu, pylů. Filtr je samozřejmě vyměnitelný. Beurer LR 200 disponuje také časovačem, volitelným programem na dočištění vzduchu a programem na tichý noční provoz. Za hodinu zvládne „vyprat“ až 15 m3 vzduchu. Čističku vzduchu Beurer LR 200 zakoupíte za výrazně sníženou cenu v sekci Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Švýcarské hodinky SISTEM PUZZLE
Hodinky od švýcarské firmy Swatch Group patří mezi nejvíce vyráběné. Tato švýcarská hodinářská firma vlastní několik dalších hodinářských firem. První hodinky byly uvedné na trh v roce 1983 a pro svoji kombinaci mnoha vlastností patřily mezi senzaci. Předností značky Swatch je spolehlivá kvalita. Tato značka znamená vzrušující životní styl. Pánské hodinky SISTEM PUZZLE YIS408 Do těchto pánských hodinek byla vložený strojek Sistem51 (kalibr ETA C10.111). Jedná se o unikátní mechanický strojek, který je chráněný sedmnácti patenty vyvinutý speciálně pro Swatch. Číslovka „51“ značí počet komponentů, ze kterých je strojek sestavený. Jedná se rekordně nízký počet – mechanické strojky bývají běžně sestavené z více, než sta komponentů. Sistem51 je první mechanický strojek, který je vyráběný na automatické lince, tedy naprosto bez zásahu člověka. To ale neznamená, že by byl kvůli tomu méně přesný. CNC stroje, které vyřezávají jednotlivé komponenty z dobře opracovatelné slitiny zinku, mědi a niklu pracují s přesností na jeden mikrometr! Slitina je navíc antikorozní, odolná proti teplotním extrémům, nereaguje ani na působení magnetického pole. Můžete se tak spolehnout napřesnost chodu +-7 vteřin za den garantovanou výrobcem. Šokující je i rezerva chodu celých 90 hodin, za kterou strojek vděčí unikátnímu krokovému ústrojí. Nejvíce ale rozhodně oceníte líbivý design hlavního můstku a věnce oscilátoru, kterými se můžete kochat díky průsvitnému dýnku, a samozřejmě také velice příznivou cenu, za kterou si hodinky Swatch s tímto unikátním strojkem můžete pořídit.
Zobrazit článek >
 
Podzimní pokrmy s tématem Halloweenu: Dýňová polévka se smetanou
Co s dužinou, když vydlabete dýni? To je jednoduché! Uvařte si dýňovou polévku, po které se vám začne stýskat hned poté, co ji dojíte. Je mnoho způsobů, jak dýňovou polévku připravovat. Můžete vytvořit zdravý vývar s další zeleninou, který následně rozmixujete. Více žádaná je však dýňová krémová polévka s přidanou smetanou, kterou vám nyní taky doporučujeme. Jak ji připravit? To zjistíte v tomto článku. Budete potřebovat: Dýni (ideálně Hokkaido, dají se zpracovat i další druhy, cca 600 g) Cibuli (3 ks) Olivový nebo dýňový olej (6 lžic) Smetanu ke šlehání (2 kelímky) Bazalkové pesto (není nutné) Vodu (600 g) Pepř a sůl, koření Dýňová semínka (na ozdobu) Postup:  Nakrájejte cibule a nechte je zesklovatět na oleji. Dýni nakrájejte na drobnější kousky a pořádně ji osmahněte. Dejte vařit vodu, kterou následně zalijte na pánvi připravenou směsí. Osolte a přidejte koření dle chuti. Nezapomeňte na pepř, dodá výraznost dýni. Vařte do té doby, než bude dýně zcela měkká. Rozmixujte do hladka, až nyní přidejte kelímek smetany a opět dochuťte. Základ je hotov. Před servírováním na pánvi osmahněte a zasolte dýňová semínka. Porci polévky nalijte do misky, pokapejte smetanou ke šlehání, přidejte lžičku pesta a horká dýňová semínka. Na vrch můžete ještě přidat trochu pepře. Mňam! 
Zobrazit článek >
 
Jak efektivně mýt nádobí? III
Umýt nádobí umí každý. Ale umýt nádobí tak, abyste co nejvíce ušetřil vodu, svou energii a hlavně aby se nádobí lesklo jako když je úplně nové, to už chce trochu té taktiky. Pokračujeme s mycím manuálem.  Pokud nádobí nemůžete zbavit zápachu, využijte triky, které můžete realizovat pomocí prostředků z vaší kuchyně. Na vysoký zápach ryb či česneku využijte citron nebo sodu. Tyto dva pomocníci vám ostatně budou ku prospěchu v mnohých ohledech. Pomohou s odstraňováním skvrn. Jedlá soda zvládne z hrnce vytáhnout i připálené zbytky jídla, jen myslete na to, že povrch je nutné znovu s dostatečným množstvím vody nahřát.    Veškeré čistící přípravky, ať jsou sebevíc šetrné, oplachujte a z nádobí odstraňujte. Slouží pouze pro vyčištění skvrn, nikoliv jako bezoplachový prostředek. Pozor na to, látky v mycích gelech jsou sice šetrné, ale na talíři by nám nechutnali. Nádobí po umytí položte na odkapávač a nechte oschnout nebo urychlete sušení s pomocí utěrky. Patřičného lesku na nádobí dosáhnete jednoduše právě pomocí odkapávače. Pro leštění není vhodné používat ledajakou utěrku, zvláště tu, ze které se snadno uvolňují vlákna. Sklenky je důležité nechávat vyschnout dnem vzhůru, zamezíte tak vzniku vápenaté usazeniny. Následně použijte hadřík z mikrovláken a sklo bude rázem čisté. Ostatní nádobí nechte obdobně okapat, zda jej budete pečlivě leštit, je už na vás. 
Zobrazit článek >
 
Jak efektivně mýt nádobí? II
V případě většího množství nádobí je třeba počítat taky s tím, že čistou vodu bude třeba vyměnit, časem se vám v ní udělá větší množství bublinek. Tento postup má jednu velkou výhodu, ušetříte mnoho vody. Spousta jedinců však dává přednost mytí pod tekoucím proudem, s okamžitým oplachováním, protože si je jista, že nádobí bude lépe umyto. Samozřejmě můžete kombinovat oba postupy, je to jen na vás. Nezapomínejte, že v obou případech je vhodné postupovat od nejčistších kousků po ty nejšpinavější. Zbytky jídla ze špinavých talířů nebo příborů pak zbytečně napadají na ještě neumyté nádobí a vy máte s odstraňováním nečistot práci navíc. Jestliže vám jde především o správnou hygienu, pozastavit se určitě musíme u houbiček na mytí. Určitě houbičku pro řádné umytí používejte, ale nezapomeňte, že po očištění nádobí byste ji měl vyprat a hlavně nechat uschnout. Asi vás nepřekvapí, že se na tohoto úklidového pomocníka nachytá mnoho bakterií a pokud zůstane houbička namočená, může dokonce začít plesnivět. Pozor, neměňte houbičku až ve chvíli, kdy se rozpadá nebo zapáchá, pravidelná výměna by měla probíhat nejméně jednou za týden. Praktický, objemný a odolný odkapávač na nádobí v barvě savanna. Bude úspěšně sloužit po mnoho let, zajišťuje osušení milionů čistých sklenic, talířů a příborů. Součástí je podnos pro snadné vylití odkapané vody. Velikost 9x45x38cm.  
Zobrazit článek >
 
Jak efektivně mýt nádobí? I
Nebaví nás to, ale dělat to bohužel musíme. I když se mytí nádobí zdá být jako věc nekomplikovaná, lze si tuto úklidnou činnost ještě podstatně zjednodušit. Jakými kroky vylepšit své tradiční postupy? Čtěte náš článek. Pro jistotu hned na začátku upozorňujeme, že se jedná o rady týkající se ručního mytí nádobí. Nádobí před samotným mytím nejprve zbavte hrubých zbytků jídla, které by vám akorát mohly zacpat dřez. Díky tomuto kroku si taky pojistíte menší špinění vody. Soustřeďte se i na tekuté složky, hlavně myslete na olej, který z pánve vytřete ideálně papírovými utěrkami. Určitě je nejlepší, mýt nádobí ihned po jeho použití. Zabráníte tak zasychání jídla a ušetříte si čas při odstraňování špíny. Ne vždy máte možnost vrhnout se na nádobí ihned. Pokud jej jdete umývat s odstupem, pak nechte nádobí nejprve odmočit. Obvykle postačí samotná voda, pokud však jde o odolné usazeniny, využijte saponát. Každý má pro umývání nádobí odlišné postupy, my se budeme soustředit na dva základní. Zaprvé máte možnost napustit dřez vodou, přidat speciální přípravek na nádobí a postupně jednotlivé kousky umývat. Pro tento postup se vám bude hodit druhá oddělená část škopku nebo jiná nádoba, ve které na vás bude čekat již chladnější čistá voda, do které nádobí namočíte. Nezapomeňte na nutnost čistícího prostředku v první fázi, bez něj nádobí dostatečně z hlediska hygieny neumyjete. 
Zobrazit článek >
 
Podzimní pokrmy s tématem Halloweenu: Dýňové muffiny
Dýňové muffiny jsou velkou dobrotou. Péct je nemusíte pouze na Halloween. Pokud máte k dispozici dýně, připravujte tuto pochoutku kdykoliv dle libosti. Tato obdoba muffinů je co se týče přípravy trochu náročnější, ale přinejmenším stojí za vyzkoušení. Mňam, to bude dobrota! Budete potřebovat: Dýni (připravenou na pyré, 450 g) Hladkou mouku (350 g) Cukr krystal nebo třtinový (80 g) Vanilkový cukr (1 sáček) Vejce (2 ks) Kokosový olej (120 ml) Skořici (mletou, asi 2 lžičky) Muškátový oříšek (mletý, ½ lžičky) Hřebíček (mletý, ½ lžičky) Sůl Postup:   Nejprve je třeba vydlabat čerstvou dýni a připravit pyré. Nezapomeňte dužinu zbavit pecek, pro přípravu pyré se hodí i pevnější části dýně. Pyré nevařte, pouze rozmixujte. Při přípravě samotného těsta nejprve smíchejte všechny suché suroviny, respektive sypké přísady. Ve zvláštní misce smíchejte pyré s tekutými surovinami a vytvořte směs. Následně smíchejte všechny přísady dohromady a připravte hladké těsto. Snažte se míchat ručně, mělo by vzniknout hladké těsto bez hrudek. Připravte si formu na muffiny, jednotlivé prohlubně vyplňte košíčkem. Těsto nalívejte do košíčků, neplňte je vrchovatě, těsto by mělo vyskočit. Muffiny pečte asi na 170°C po dobu 25 minut. Hotové muffiny ihned nevyndávejte, nechte je chladnout ve formě. Muffiny skvěle chutnají se zakysanou smetanou nebo vyšlehaným mascarpone. Dobrou chuť! 
Zobrazit článek >
 
Hra: Zaklínač III.
Pro herní sérii Zaklínač je typický chytlavý příběh inspirovaný povídkami polského autora Andrzeje Sapkowského. Tento trend se ani tentokrát nemění a právě hry, jako je Zaklínač, jsou skvělým důkazem toho, že singleplayer má i v dnešní době na herním trhu své místo. Tak velké množství vedlejších úkolů a mimopříběhových aktivit budete u jakéhokoli konkurenčního titulu hledat jen těžko. Zaklínač III. úspěšně navazuje na předcházející díly a hráčům opět nabídne propracovaný a napínavý příběh. Kromě zápletky se však tvůrci rozhodli obohatit hru o další razantní vylepšení a jedním z nich je gigantický otevřený svět. Herní mapa je tak rozlehlá, že pouhé odemknutí všech oblastí vám postupným plněním úkolů zabere přinejmenším 60 hodin. Ve hře se navíc nachází nespočet prvků, které vám hraní ozvláštní a celkový herní čas zase o trochu prodlouží. Systém přidělování dovednostních bodů, hledání vzácných surovin, přijímání nejrůznějších podúkolů, prodávání a kupování všemožných zbraní, lektvarů, brnění, mastiček, pochutin atd. U této hry se zkrátka nudit nebudete! Zaklínač III. se netají tím, že je hardwarově náročnější. Tento fakt má však své jasné opodstatnění. Hra nabídne vynikající grafické zpracování, a to včetně množství drobných detailů, které jsou často rozhodujícím faktorem celkového dojmu ze hry. Dokonalému zážitku napomůže také tematický hudební doprovod. Žánr: RPG Podpora MOVE: Ne PlayStation VR: Ne  
Zobrazit článek >
 
Posílení podzimní imunity pomocí správného jídla III
Avokádo Avokádo se v posledních letech dostalo snad do všech snídaňových nabídek. Vytváří se z něj taky zdravé snacky nebo výtečné dipy. Avokádo obsahuje škálu vitaminu, taky železo důležité pro krev, nebo měď a fosfor. Dodá tělu taky zdravé tuky. Zkuste třeba avokádový dresink, kterým zpestříte studený i teplý salát. Klíčky mungo Zůstaňme ještě u pestré zelené barvy. Klíčky mungo zakoupíte ve vybraných prodejnách, mnohdy však i v supermarketu. Prodávají se nevyklíčené a tvrdé. Před konzumací je nutné nechat je namočené nejméně tři dny, aby stihly alespoň trochu naklíčit. Goji Nenápadné malé plody kustovnice jsou sice malé, ale mají velkou sílu. Taky urychlují metabolismus, což mnoho strávníků jistě ocení. Co dalšího pomůže? Není to jen o jídle. Pokud chcete své tělo udržet v kondici, určitě je dobré dostatečně spát a odpočívat. Věnujte se též pohybovým aktivitám. Alespoň hodinu dvakrát v týdnu byste měl věnovat sportu. V zimním období tělu prospěje návštěva sauny. I na podzim se snažte co nejvíce vystavovat na sluníčku. Paprskům ubývá sil, a proto je zvlášť důležité nevyhýbat se pobytu na slunci. Pokud pátráte po vhodných doplňcích stravy, pomohou vám různé druhy probiotik. Hodit se vám budou určitě vitaminy, doporučovány bývají taky pastilky se zinkem nebo vitamin C. Vsaďte na doplňky stravy, které vám doporučujeme na konci každého dílu našeho článku. Prozkoumejte naši celou nabídku. Máte hromadu možností, jak připravit organismus na podzimní sychravou vlnu.
Zobrazit článek >
 
Podzimní pokrmy s tématem Halloweenu: Halloweenské prsty
Jedny z nejoblíbenějších dobrot, které se na tento den připravují, jsou halloweenské prsty. Na první pohled vypadají opravdu děsivě, možná na ně při pohledu každý nedostane chuť, ale po okušení už jim neodoláte. Jemné těsto doplněné jahodovou marmeládou vám zachutná! Budete potřebovat: Polohrubou mouku (cca 100 g) Máslo (45 g) Třtinový cukr (1,5 lžičky) Vanilkové aroma Mléko Kakao (lžičku, není nutné) Na ozdobu: Mandle (poloviny nebo plátky, cca 12 ks) Marmeládu (jahodovou) Postup: Zmíněné ingredience vám postačí asi na 12 kusů, záleží na velikosti. Pokud plánujete prstů vyrobit více, navyšte dávku dle potřeby. Příprava je jednoduchá. Všechny ingredience promíchejte a těsto pořádně opracujete do hladka. Mělo by být vláčné. Ideálně jej zabalte na hodinu do potravinové fólie a nechte v lednici chvíli odpočinout. Chladné těsto se vám bude mnohem lépe zpracovávat. Rozdělte množství asi na zmíněných dvanáct kousků a vytvarujte malé válečky. Vytvoříte je tak, jako byste modeloval prsty. Jemně je ohnete ve dvou místech a za pomoci párátka dotvarujete rýhy. Nezapomeňte na nehet, postačí přidat polovinu či plátek mandle. Vyložte prstíky na pečící papír, položte na plech a pečte asi na 170°C po dobu 15 minut. Efekt děsivých prstů zvýšíte i tím, že spodní části prstů namočíte do jahodové marmelády. Zbytek marmelády vložte do mističky a nechte volně k namáčení. 
Zobrazit článek >
 
Posílení podzimní imunity pomocí správného jídla I
Nechcete se zase stát obětí chřipky a nachlazení? Víte, že svůj organismus můžete chránit pomocí běžně dostupných potravin? Co jíst, aby si tělo zvýšilo imunitu a vy jste podzimní nastydlé náladě unikl s úsměvem? Přečtěte si náš článek plný různorodých tipů. Dýně, kaki, batáty, mrkve, pomeranče i mandarinky Co spojuje tyto plody? Jasně, oranžová barva. V podzimně zbarvených plodech najdete dostatek betakarotenu, který podporuje tvorbu vitaminu A, jež je velmi důležitý pro imunitní systém. O dýni v našem magazínu během nejbližší doby ještě několikrát uslyšíte, zkuste však zpracovat i jiné plodiny. Granátové jablko Decentně vzhlížející plod, po jehož rozkrojení se na vás vyřítí mraky semínek pokrytých dužinou. Granátové jablko posiluje imunitu, je bohaté na kyselinu ellagovou, která dodá vašemu organismu sílu a energii. Citrusy Na citrusové plody nesmíme zapomínat. Citronům dáváme jedničku. V práci popíjejte vodu s citronem a zásob vitaminu C máte až do zimy. Bude se hodit! Pokud citron přidáváte do čaje, pamatujte si, že je nutné alespoň chvíli vyčkat, než hrneček s nápojem trochu vychladne, jinak vitaminy a jiné zdravé látky v citronu znehodnotíte! Vločky Ovesná kaše k snídani? Váháte? Lepší období než podzim pro ovesnou snídani nenajdete. Vločky výrazně podporují imunitu, zejména díky argininu. Otestujte! Třeba s granátovým jablkem! 
Zobrazit článek >
 
Tajný život stromů
Kniha Tajný život stromů se stala doslova bestsellerem. Již více jak tři roky patří tento tilul mezi oblíbené knihy, který si stále získává nadšené čtenáře. Les je pro mnohé z nás místem k relaxaci, k pročištění myšlenek a odpočinku. Díky renomovanému lesníkovi Peteru Wohllebenovi můžeme nahlédnout do života stromů a odhalit nečekané skutečnosti. Dokážete si alespoň představit, že by stromy měli paměť, mohli mezi sebou komunikovat, cítit bolest nebo dokonce dostali úpal a časem získávali, jako lidská tvář, vrásky? Mnohé stromy, jako například duby, mezi sebou komunikují prostřednictvím vonných látek. Pokud některý z dubů bude napadený škodlivým hmyzem, počne vysílat vůni jako signál nebezpečí a tím upozorňuje ostatní stromy. Autor knihy Peter Wohlleben se chtěl už jako dítě stát ochráncem přírody. Vystudoval lesnictví a pracoval více než dvacet let jako úředník zemské lesní správy. Aby mohl realizovat své představy o ochraně životního prostředí, zaměstnání opustil. Dnes řídí lesní hospodářství v regionu Eifel v Porýní, kde usiluje o návrat pralesů. Je zván do mnoha televizních pořadů, přednáší, pořádá semináře a píše knihy o lese a ochraně přírody. Začtěte se i Vy do knihy o stromech. Nechte se přenést do podivuhodných míst, kde se odehrávají překvapivé věci, tam kde jeden strom komunikuje s druhým.  
Zobrazit článek >
 
Druhy vysavačů: Po jakém pomocníkovi sáhnout? II
Vysavač sáčkový Asi vás nepřekvapí, že v sáčkovém vysavači musíte pravidelně měnit sáčky. Jedná se o pytlíky z rozložitelného materiálu, které snadno do vysavače vložíte, zaklapnete víko a můžete s klidem luxovat. Samozřejmě záleží na velikosti bytu a prášení, ale sáčky vám vydrží na poměrně dlouhou dobu. Pozor si při výběru dejte na to, že některé vysavače mají manuální záklopku a jiné automatickou. Novější luxy se většinou již pyšní automatem, ale na trhu se stále prodávají sáčkové vysavače s mechanikou. Záklopka je velkou výhodou pro alergiky, neboť díky ní neuniknou ani malé částečky zpět do vzduchu. Prodávají se taky vysavače na ekologické sáčky, které lze použít několikrát po sobě, nejsou však moc praktické na vysypávání. Vysavače na nutnost výměny sáčku povětšinou upozorní, poznáte to i sám, pomocník najednou přestane táhnout. Tyčové vysavače Zatímco dva výše zmíněné typy, které se od sebe lišily vlastně jen přítomností kabelu, bylo nutné zapnout při vysávání do elektriky, ruční vysavače se dají nabít předem a o kabel se již nemusíte starat. Mají v sobě zabudovaný akumulátor, který vydrží i několikeré luxování. Z tohoto důvodu se hodí pro převoz, úklid auta nebo jiných prostorů, ve kterých není možnost připojení k elektřině. Vyrábí se i takové modely, které zároveň s vysáváním zvládnou ještě podlahu vytřít. Hodí se k uklízení polic nebo třeba čištění kuchyňské linky. 
Zobrazit článek >
 
Druhy vysavačů: Po jakém pomocníkovi sáhnout? III
Tyčový vysavač má tu nevýhodu, že není moc skladný. Nedá se nijak složit a ještě jej musíte umisťovat do dobíjecí stanice. Stojánky nejsou tak velké, ale nějaké místo vám taky vezmou. Pokud nemáte místnost s úložnými prostory nebo velkou komodu, pak raději dejte přednost jinému vysavači, aby vám tento nestrašil třeba v obýváku. Menší variantu tyčových vysavačů pak tvoří vysavače ruční, které v sobě opět mají akumulátory, jež se nabíjí ve speciálním stojanu připojeném k elektřině. Hodí se pro úklid menších ploch. Poradí si i s většími nečistotami, jen je nutný plynulý a pomalejší tah. Díky malým rozměrům jej můžete dle libosti přenášet. Dobře se skladuje. Vysavač – robot Vysavač – robot, jinak taky robotický vysavač. Pokud chcete mít úklid bez práce, pak volte samozřejmě pomocníka, který úklid odmaká za vás. Vysavač má v sobě zabudované senzory, které se dokáží vyhnout překážkám nebo se přístroj pomocí lehkého nárazu otočí a pokračuje dál v práci. Problém někdy nastává u vysavače, který neobsahuje čidla a do překážky musí narazit. Pokud na zemi máte lehčí předměty, je možné, že je vysavač shodí. Pozor tedy na všechny křehké dekorace. Podlahu je před vysáváním celkově třeba prohlédnout. Vzhledem k tomu, že vysavač pracuje sám, nasaje zkrátka všechno, co mu přijde do cesty. Určitě vás napadá nevýhoda spjatá s tímto pomocníkem. Jasně, nevysaje prostor tak dokonale. Vysavač nezvládne vyčistit kouty místnosti ani prostor mezi předměty, mezi kterými je málo prostoru. Ale zase je to bez dřiny. Čemu dáte přednost? 
Zobrazit článek >
 
Druhy vepřového masa I.
Kdo by neměl rád kvalitné vepřové maso. Na řízečky, gulášek nebo pečené vepřové kolínko s křupavou kůžičkou. Každý má rád něco jiného a proto i zde platí pořekadlo: "Sto lidí, sto chutí." Víte, jak se roděluje vepřové maso a jaký kousek se hodí na přípravu guláše nebo minutky? V tomto článku na pokračování vám popíšeme na jaké části se vepřové maso porcuje a jak dané díly využijete při přípravě pokrmů. Bok - je to měkké a aromatické maso. Po upečení si pochutnáte na křupavé kůžičce. Lze z něj připravit plněné rolády nebo jej dusit. Pokud milujete škvarky, stačí vepřový bok nakrájet na kostky a vyškvařit. Skvělý je i uzený nebo grilovaný bok. Koleno - vždy koupíte s kostí a s kůží. Přední koleno je menší a masitější. Zadní bývá tučnější. Pomaličku je vařte, pečte nebo uďte. Krkovice - bývá prorostlá tukem. Vhodná na pečení a grilování. Při pečení se upravuje v celku, na plátky nebo na kostky. Vynikající je i steak nebo řízek. Kýta - se dělí na vrchní a spodní šál, ořech a květovou špičku. Patří mezi libové části masa a nejčastěji se z ní vyrábí šunka. Vrchní šál je vynikající k přípravě řízků. Spodní šál je o něco tužší a tak je skvělý k pečení. Ořech a květová špička jsou vhodné k přípravě na nudličky a k restování. Květovou špičku lze použít na řízky a minutky. Plec - je méně tučná část masa. Může se dusit, péct, smažit, udit i sušit. Vhodná na roládu nebo řízky. Také se z ní připravují vynikající vepřové medailonky. Chcete-li načerpat více informací o mase, nejen vepřovém, vyzkoušet skvělé a chutné recepty, zakupte si knihu MASO z nakladatelství APETIT.
Zobrazit článek >
 
Druhy vepřového masa II.
S vepřovým masem se neodmyslitelně váží i vepřové hody a zabíjačky. V dnešní době se už pomálu setkáme s domácí zabíjačkou od samého počátku zabití prasátka až po výrobu masných výrobků. Lidé se spíše uchylují k zakoupení polotovarů, ze kterých si doma připraví škvarky nebo tlačenku. Víte jaký kousek vepřového masa je vhodný k přípravě masové rolády nebo steaku? V druhé části vám přinášíme popis dalších druhů vepřového masa. Panenská svíčková - je neobyčejně křehký kousek masa. Je jemný a proto se skvěle hodí k rychlé přípravě řízků, medailonků nebo nakrájený na nudličky k rychlému restování. Při pečení svíčkovou pečte v celku nebo uprostřed naplněnou. Pečeně (karé) - jedná se o libové maso ze zad. Zadní část s kostí se nazývá kotleta. Toto maso také pečte v celku a s kostí, aby se rychle nevysušilo. Plátky jsou vynikající na gril nebo na pánev. Žebra (z boku, pečeně nebo z krkovice) - žebra se nejčastěji pečou, grilují nebo udí. Dávejte pozor na vysušení, protože tento druh masa má velmi málo krátkého masa. Hlava, lalok, nožičky, kůže,ořez, sádlo a vnitřnosti - hlava se používá k výrobě zabíjačkových specialit - huspenin, tlačenek nebo prejtu. Lahůdkou jsou líčka. Z nožiček se připravuje sulc, huspenina nebo aspik. Z ořezů a vnitřností se připravují guláše. Vnitřnosti se především používají k přípravě zabíjačkových pochutin. Vše o mase se dočtete v knize JAK NAKUPOVAT A ZPRACOVÁVAT MASO. Najdete zde veškeré informace o vepřovém, hovězím, telecím, jeněčím mase a zvěřině.  
Zobrazit článek >
 
LED osvětlení: PRO a PROTI I
Přemýšlíte, zda dát přednost LED osvětlení? Plánujete vyměnit všechny žárovky za LEDky, ale nevíte, jestli je to dobrá volba? Tento článek vám pomůže s rozhodováním. Přinášíme vám sumárum plusů a minusů tohoto osvětlení. Výhody Začněme pozitivně. Díky LED osvětlení ušetříte. Pokud se snažíte vést svou domácnost co nejúsporněji, žárovky vám v tom pomohou. Ke svému svitu potřebují mnohem méně energie než klasické žárovky. Určitě jste již taky řešil problém rychlého zhasínání a rozsvěcení. Pokud několikrát za sebou zapnete a vypnete světlo, diodám se nic nestane. Zatímco u jiných žárovek hrozí vyhoření jádra, LED diody na rychlé změny náchylné nejsou. Teď něco pro ochránce přírody. Toto osvětlení šetří životní prostředí. Výrobní materiál neobsahuje žádné nebezpečné látky. Světla nenesou olovo ani rtuť, samozřejmě ani toxiny. S předchozím faktem souvisí i další výhoda. LED osvětlení vytváří pouze minimum infračerveného světla, nedochází k vyzařování UV. Hodí se pro osvětlení náchylnějších předmětů. Z toho důvodu se LED diody využívají v galeriích, muzeích a při nejrůznějších výstavách. Nemají dopad na stárnutí ani jakékoliv poničení vystavovaných archiválií a cenných děl. Velkou výhodou je taky velikost LED zařízení. Oproti ostatním zdrojům světla mohou být diody tohoto druhu osvětlení opravdu malé. Tento fakt nemusí být stoprocentním pravidlem, ale ve většině případů platí. Pokud se zaměříme na LED žárovky, je jejich výkon i svit minimálně dvakrát větší.
Zobrazit článek >
 
Jak na ovocná vína II.
Stejně jako marmelády, džemy nebo ovocné zavařeniny, tak i domácí vína mají v našich domácnostech dávnou tradici výroby. Dobře si pamatuji, jak můj děda pravidelně připravoval rybízové a višňové víno, které se, po jeho dostatečném dozrání, servírovalo při slavnostních příležitostech. Tuto tradici převzal i můj strýc, který dal přednost výrobě rybízáku. V první části článku - Jak na ovocná vína I. jste si mohli přečíst, co vše je nutné k jejich přípravě a jak začít. Dokvašování a zrání ovocných vín Při dokvašování a zrání ovocného vína objevíte na dni demižonu kal, který pochází z ovoce a kvasnic. Proto při stáčení vína postupujte opatrně a použijte hadičku, aby se kal nazamíchal do vína. Avšak na lahve ještě není ten správný čas. Lépe bude, když ke stáčení použijete jiný čistý demižon. Ten opět naplňte až po okraj a pečivě jej zazátkujte. Nyní však použijte korkový špunt bez skleněné trubičky. naplněný a zazátkovaný demižon uskladněte v chladné místnosti se stálou teplotou. Zde bude víno dokvašovat a dozrávat ještě půl roku. Po dané době se na dně demižonu opět objeví kal, ale již v malém množství. Při stáčení, nyní už do čistých lahví, postupujte opět opatrně, aby se kal nepromíchal. Čisté víno nechávejte dozrávat ještě rok. Po této době získá ještě lepší chuť a vůni. Vyzkoušejte výrobu rybízového vína. Postup najdete v článku: POSTUP VÝROBY RYBÍZOVÉHO VÍNA. Máte chuť na pořádnou sklenici vína? Nalijte si lahodný vinný mok do OBŘÍ SKLENICE NA VÍNO - GIFTREPUBLIC.  
Zobrazit článek >
 
Proč jsou celozrnné produkty lepší než bílé?
Snažíte se taky kupovat tmavé pečivo místo světlého? Dáváte přednost celozrnným těstovinám před těmi klasickými? Máte tušení, proč vlastně máme tento druh pečiva zařazovat do svého jídelníčku? Proč je lepší než klasické? Celozrnná mouka v sobě obsahuje mnoho rozemletých slupek. Právě v těch se skrývá nejvíce vitaminů a minerálních látek. Za připomenutí určitě stojí vláknina, která podporuje zažívání. Celozrnné pečivo také obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin D a E. Důležité jsou i esenciální mastné kyseliny, jejichž přísun zvýšíte ještě více, jestliže vyberete pečivo zdobené semínky. Velkou výhodou celozrnného pečiva je jeho rozmanitost. Můžete si upéct i nakoupit tolik druhů pečiva, že se vám jeho konzumace snad nikdy nemůže zdát nudná. Do pečiva se přidávají semínka a další suroviny, které jeho chuť ještě zpestří. Celozrnné pečivo tak nejvíc oceníte z hlediska chuti. Semínka a rozemletá zrnka dodají mouce lepší a mnohem plnější efekt. Nebudete mít pocit, že jíte jen prázdné kalorie a zasytíte se něčím zdravým. Navíc budete plný mnohem delší dobu. Při nákupu si dejte pozor na chytáky. Celozrnné pečivo podle zákona musí obsahovat minimálně osmdesát procent celozrnné mouky z celkové váhy. Ne každé pečivo, které je tmavé, je celozrnné. Čtěte etikety a pokud možno i složení, ať víte, co vlastně jíte. Pracovat doma s celozrnnou moukou? Má sama o sobě výhody. Vydrží mnohonásobně déle než mouka bílá a vůbec se nezamlouvá molům. 
Zobrazit článek >
 
Jak na ovocná vína I.
Nemusíte pocházet z krajů, které jsou bohatě pokryté vinicemi, abyste si mohli dopřát lahodný a lehce alkoholický nápoj, kterým je víno. Pokud vlastníte demižon, můžete si vyrobit vlastní víno z kdejakého ovoce. Co budete potřebovat? K výrobě ovocného vína vám postačí samotné ovoce, vinné kvasnice a cukr. Zdá se vám to málo? Opravdu je to vše, co k výrobě postačí. Výběr druhu ovoce je pouze na vás. Jak na to? Připravte si dokonale čistý demižon a korkové kvasné zátky se skleněnými trubičkami ("bublačky"). K utěsnění hrdla je nutné použít vosk. Cukr se používá řepný, do ovocných šťáv se přimíchá svařený ve vodě. Cukrovou vodu vařte 5 až 15 minut, aby byl cukerný roztok čistý. Cukrovou vodu je vhodné přefiltrovat, stejně jako šťávu. Platí zásada => čím více cukru ovoce obsahuje, tím méně cukrové vody přidáváte. Receptury na výrobu ovocných vín se liší. Jejich sladkost nebo kyselost si upravíte dle své chuti. Vinné kvasnice zakoupíte v drogeriích. Ovoce jako maliny, višně, ostružiny, jablka a hrušky je lepší nechat nakvasit. To znamená, že je umelete (višně bez pecek) a necháte stát v čisté, nejlépe kameninové, nádobě asi dva dny, než se na něm začnou tvořit kvasnicové kultury. Z takto připraveného ovoce nejdříve vylisujete šťávu. Ta už bude obsahovat kvasnice, proto už nemusíte přidávat nebo jen v malém množství. Zkoušeli jste si vypěstovat vlastní vinnou révu? Ne? Pak k tomu máte skvělou příležitost s pěstební sadou GROW ME - VYPĚSTUJ VÍNO.
Zobrazit článek >
 
Na víkend do Osla? Proč ne! IV
Hjemmefrontmuseum Nádherná historická budova s dlouhou tradicí už vás upoutá samo o sobě. Sídlí v ní Muzeum vzdoru. Je věnováno především druhé světové válce. Vypráví příběh okupace až do samotného vítězství. Nebudete se nudit. Díky tomuto muzeu si nerozšíříte jen znalosti týkající se největší války v našich dějinách, ale taky se dozvíte něco víc o zemích severu obecně. Seznámit se s dějinami světových míst není nikdy na škodu. Muzeum si návštěvníci moc chválí.  Kam na jídlo?  Tradiční závěrečná kapitola se jako vždy bude týkat kuchyně. Asi není třeba připomínat, že severské kulinářství se soustředí především na rybí speciality. Kormě krevet upravených na všechny způsoby či různorodých ryb můžete v restauracích ochutnat taky zvěřinu, konkrétně sobí či losí maso. Velkou specialitou jsou severské omáčky, ty v Norsku opravdu umí! Neváhejte je ochutnat.  Pokud se ptáte po tradiční specialitě, ochutnejte dušené jehněčí se zelím jménem farikal, norské karbanátky kjottkaker nebo ochutnejte pravou rybí polévku.   Jestliže jste si přečetl taky článek s našimi zajímavostmi, určitě si pamatujete, že nejen Oslo, ale i celé Norsko je typické pro své bohaté snídaně. Velkou delikatesou jsou i studené sendviče z pevnějšího chlebu, které se zdobí nasolenými rybami, sýry či džemy. 
Zobrazit článek >
 
Na víkend do Osla? Proč ne! III
Katedrála v Oslu Městská katedrála není až tak veliká, ale svou vizáží se řadí k nejkrásnějším kostelům celé země. Pyšní se monumentálním vstupem. Katedrálu zdobí stropní malby. Je zajímavá taky díky kazatelně. Naprosté specifikum se z ní stává díky tomu, že zde sídlí oblíbený Bazar. Od katedrály ostatně máte kousek do nákupního centra, kavárnám a dalším. Stojí v samotném srdci Osla.  Nordmarkskapellet Kostel, ve kterém můžete nocovat? Tím je právě Nordmarkskapellet. Pokud si chcete užít Oslo se vším všudy a třeba se dostat i do oblastí, které turisté zas tak nenavštěvují, vyrazte do okolí tohoto kostela. Přenocování zde nevychází nijak nákladně. Je zde dostupné věchno nutné vybavení jako kuchyňka, elektřina i toaleta a koupelna. Velkou výhodou je, že zde může přespat i větší skupina lidí. Nocleh je nutné zarezervovat předem. O místo se starají místní křesťanští studenti. Královský palác  Že v jednoduchosti je krása, se přesvědčíte při návštěvě Královského paláce. Jedná se o komplex krásné zahrady, ve které září obří stavba. Vnitřek paláce bohužel není veřejnosti přístupný, ale i samotná návštěva zahrad stojí za prohlídku. Pokud přijdete ve správnou chvíli, uvidíte akci střídání stráží.  Radnice  Velmi zajímavý je fakt, že rozloha radnice je mnohem větší než je rozsah zmiňované katedrály. Budova září v červených tónech díky tradičnímu cihlovému vystavění. Obsahuje dvě věže, jednu z nich zdobí obří hodiny. Radnice v noci pěkně svítí.
Zobrazit článek >
 
Na víkend do Osla? Proč ne! I
Oslo je jedno z největších měst na světě. Hlavní centrum i s dalšími nedalekými památkami si však zvládnete prohlédnout za prodloužený víkend. Jde z velké části o ráj přírody, takže na samotné velkoměsto nezbývá přílišné rozpětí. Cestovat můžete třeba i na kole, stezek je tu spoustu a ušetříte za městskou dopravu nebo taxi.  V současné době se jedná o nejrychleji vzkvétající středisko. Jde o centrum kultury, bohaté historie i ekonomické sféry. Narazíte zde na mnoho přírodních krás, zastavit se můžete v nespočtu barů a speciálních restaurací. V našem článku vám dáme mnoho inspirace na místa, které nemůžete minout.  Muzeum Edvarda Muncha Významného umělce Edvarda Muncha zná asi každý. Jeho malby jsou plné emocí. Pokud jste milovníkem umění, muzeum byste neměl vynechat. Zastavit byste se měl taky proto, že se jeho muzeum neustále obměňuje a pro návštěvníka je vlastně trochu překvapením, co v něm uvidí. Určitě se zastavte, prohlídka stojí za to.  Aker Brygge Láká vás místo, kde se to hemží lidmi v kteroukoliv denní dobu? Takové lokace na vás stejně úplně nejlépe dýchnou cestovatelskou atmosféru. Potkávají se zde různorodí dobrodruzi. Narazíte tady i na místní, kteří si naplánovali třeba návštěvu výborné restaurace. Vyrazte na Aker Brygge ideálně před západem slunce, to je tu atmosféra naprosto nejlepší. 
Zobrazit článek >
 
Elektrická pila
Připravujete si zásoby dříví na zimu? K tomu bude zapotřebí ruční pily. Pokud se chystáte k jejímu zakoupení, měli byste se držet následujících rad. V případě výběru ruční pily máte na výběr mezi elektrickou nebo benzinovou. Výrobci však uvádějí rozdělení podle průměrných hodin provozu za rok a s tím je také spojen výkon. Zohledňuje se i délka řezací lišty a váha. Například na přípravu dříví k topení v domě budete ruční pilu používat zhruba dvacet hodin ročně. Tuto kategorii technicky nejjednodušeji řešených pil najdete v hobby marketech. Nabízejí životnost sto až tisíc motohodin. Jak vybírat: už v obchodě si pořádně vyzkoušejte, jak vám ruční pila padne do ruky zda-li vám bude vyhovovat její váha, tvar rukojeti a cekové vyvážení pila by měla mít pojistku, tzv. stop-systém antivibrační systém zajistí pohodlnější a bezpečnější práci dobrá pila má kvalitní kryt rukojeti Pokud jste ještě s ruční pilou nepracovali, nechte se o někoho zkušeného zaškolit. Elektrická pila se hodí k řezání menšího množství slabšího dřeva. S touto pilou se nedoporučuje pracovat v příliš rozlehlém terénu. Jednak musíte počítat s délkou kabelu, ale hlavně s nebezpečím, že se vám zaplete pod nohy. V žádném případě nepoužívejte elektrickou pilu v mokrém prostředí nebo za deštivého počasí. Jedná se o lehčí, levnější a snáze ovladatelnou pilu na řezání dřeva v kůlně nebo pod přístřeškem.  
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti z Osla: Co o tomto městě ještě nevíte? I
Oslo je sice stát severu, ale i přesto se zde téměř po celý rok nachází tolik zeleně, že vás oči budou přecházet. Parky a rozsáhlé porosty budete vnímat všude kolem sebe. Možností k místům odpočinku a příjemnému posezení v přírodě máte hned několik a vůbec nemusíte z centra daleko. A že jste se po příletu do Osla šel projít lesem, to vám jen tak někdo neuvěří. Ať už sem dorazíte v jakémkoliv ročním období, přesvědčíte se, že se skutečně jedná o nejzelenější město světa.  Napadlo by vás, že nejpoužívanější, a tak můžeme předpokládat že i nejoblíbenější, jméno v Oslu je Mohamed? Samozřejmě se nejedná o tradiční norské jméno. Vzhledem k velkému množství přistěhovalců však Mohamedi vedou.  O Norech se obecně vykládá, že jsou zdrženliví a že působí až nepřátelsky. Když se však po ulicích Osla budete procházet, lidé se na vás budou usmívat. Neoplatit úsměvný pozdrav se považuje za urážku.  Jde o město dlouhého spaní a královských snídaní. Že si každý správný Nor moc rád přispí, jen tak nikdo neví. Pokud je ta možnost, obyvatelé města vstávají co nejdéle. Snídaně se pak pojí s obědem, respektive oběd se odsouvá až do podvečerních hodin. Na vydatnou severskou snídani můžete vyrazit až do poledne. Teplé občerstvení vám podají v kavárně i pekárnách. Zapečené sendviče i výborné koláče, to vše frčí. 
Zobrazit článek >