Recept s těstovinami: Linguine aglio olio a peperoncino
Publikováno
od Marcela Matalová

"Bon appetito a tutti!" ...že nerozumíte? V překladu to znamená: "Dobrou chuť všem!", a přesně tak si v Itálii přejí při rodinném setkání i slavnostním obědu.
A jak jinak než oběd, kde hlavní ingrediencí jsou těstoviny. Už i sama Sofie Lorenová tvrdila, že si svoji krásnou figuru udržuje tím, že jí hlavně špagety.
Pro dnešní recept budeme potřebovat speciální druh těstovin, které se špagetám podobají - linguine. Jsou to tenké italské těstoviny, kterým se také říká jazýčky. Tvarově připomínají placaté špagety.
RECEPT: Linguine aglio olio a peperoncino
Ingredience:
- 300 g těstovin linguine
- 4 pol. lžíce olivového oleje
- 2 velké stroužky čeneku - nakrájíme na plátky
- 1 větší chilli paprička - pokrájíme najemno
- 1 ciabatta - rozříznutá, střída vybraná a natrhaná na kousky
- sůl
- hrubě mletý pepř
- malý svazek petrželkových listů - nasekáme najemno
Postup:
- Linguine uvaříme ve vroucí osolené vodě dle návodu na obalu. Pokud chcete můžete je uvařit pouze al dente - na skus.
- Olivový olej rozpálíme na pánvi a cca 2 minuty na něm opékáme česnek s chilli.
- Poté přidáme natrhanou střídu ciabatty a opečeme ji dozlatova.
- Po opečení sejmeme s ohně, přidáme okapané těstoviny a promícháme.
- Osolíme a opepříme podle chuti a posypeme petrželkou.
Italská kuchyně bez těstovin by nebyla itaslkou kuchyní, pokud Vás lákají italské recepty, kde se to hemží různými druhy těstovin, nesmí Vám chybět kniha TĚSTOVINY.