EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Recept: Mousaka po řecku

Publikováno dne 14.06.2019 od Marcela Matalová

Řecká kuchyně je nejen velmi chutná, ale také lehká a dobře stravitelná. Najdete v ní mnoho snadných receptů pro přípravu, kterým může být i:

RECEPT: Mousaka po řecku

Ingredience:

  • 50 gr másla
  • 600 ml mléka
  • olivový olej
  • 2 vejce
  • 1 kg mletého libového hovězího masa dáváme
  • 100 gr parmazanu
  • 800 gr sterilovaná krájená rajčata
  • cibule
  • 450 gr brambory
  • 2 lilky
  • strouhanku
  • sůl
  • 50 gr hladké mouky
  • 200 gr jogurtu
  • koření na Mousaku

Postup:

 

  1. Očištíme lilky a nakrájíme je podélně na plátky.
  2. Lilky osolíme a necháme odležet.
  3. Nakrájíme cibuli na menší kousky a lehce osmažíme do zlatova na olivovém oleji.
  4. Přidáme čtyři zarovnané čajové lžičky koření na Mousaku. Až koření začne intenzivně vonět, přidáme maso a podusíme.
  5. Když je maso hotové přidáme sterilovaná rajčata a dusíme ještě cca 15 minut.
  6. Brambory nakrájíme na plátky a krátce povaříme ve vroucí vodě.
  7. V ubrousku osušíme lilky a opečeme je na trošce oleje na pánvi.
  8. BEŠAMEL: připravíme si jišku z másla a mouky, kterou zalijeme teplým mlékem, osolíme a povaříme aby bešamel zhoustnul. Když vychladne, vmícháme jogurt, vejce a sýr.
  9. Vymaštěnou a strouhankou vysypanou formu naplníme masem, naklademe plátky brambor a lilku a vše zalijeme bešamelem.
  10. Pečeme cca 50 minut.

 

Mnoho dalších vynikajících receptů najdete v knize: ŘECKÁ KUCHYNĚ.