Recept: Kančí gulášek
Publikováno
od Marcela Matalová

Klasický guláš z hovězí klišky nebo z vepřového masa je dobrota, ale vyjímečnější chuťový zážitek budete mít, když použijete kančí maso. Ze všech druhů zvěřiny patří právě kančí k těm nejoblíbenějším. Je libo kančí se zelím nebo s šípkovou omáčkou? Obojí je velmi chutné.
Dnes pro vás máme přichystaný recept na:
RECEPT: Kančí gulášek
Ingredience:
- 750 g kančí maso
- 200 g cibule
- 100 g slaniny
- 5 dcl portského vína
- 4 pol. lžíce rajčatového protlaku
- 3 pol. lžíce rybízové zavařeniny
- 2 pol. lžíce cukru
- 2 pol. lžíce sladké papriky
- 20 gr hl. mouky
- 1 pol. lžíce octa
- masový vývar na podlití
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- mletý kmín
- mletý černý pepř
- sůl
Postup:
- Očištěné maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na kostky a osolíme.
- Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpustíme v kastrolu.
- Přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova.
- Přidáme nakrájené maso a cukr a za stálého míchání ho rychle ze všech stran opečeme.
- Maso zaprášíme mletou paprikou, přidáme bobkový list, nové koření, kmín, pepř, ocet a rajčatový protlak a za stálého podlévání vodou a průběžného míchání dusíme, až je maso poloměkké.
- Pak necháme vyvařit všechnu tekutinu a zbylý výpek s tukem zaprášíme moukou a za stálého míchání ji krátce osmahneme.
- Přidáme marmeládu, přilijeme víno, případně i trochu vývaru, rozmícháme a dále vaříme asi 20 minut, dokud není maso měkké a omáčka přiměřeně hustá.
Zvěřinu miloval i bývalý prezident Václav Havel. Rádi byste si připravili právě takový guláš, který pan Havel miloval? Recept na něj najdete v knize KANČÍ NA DAŇČÍM.