EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Proč jíst vejce? I

Publikováno dne 19.04.2019 od Kamila Spoustová

O Velikonocích poptávka po vejcích výrazně vzrůstá, je jasné proč. Vejce jsou však velmi cennou potravinou a jíst byste je měl po celý rok. Přečtěte si, proč by měl každý jídelníček vejce obsahovat a jaké má jejich konzumace výhody. 

Vitaminy, minerály, stopové prvky

Vejce obsahují všechny vitaminy, není v nich zastoupen pouze vitamin C. Bílek je bohatý zejména na skupinu B, žloutek pak na ostatní vitaminové zástupce. Ve vejcích je obsaženo železo, fosfor, draslík, dále zinek nebo selen. 

Vejce tělu doplní taky vitamin D, jehož nedostatkem mnoho lidí trpí. Vejce je jednou z potravin, která má v sobě (pro)vitaminu D nejvíce. Sluníčko si dnes dává pauzu? Vejce přísun vitaminové složky jistí.

Cenné proteiny 

Vejce jsou většinou povoleny při každé dietě. Jedná se totiž o potravinu bohatou na proteiny. Obsahují dokonce cennější prvky než maso. Součástí bílkovin jsou esenciální aminokyseliny, které si tělo jinak nedokáže vyrobit. Jsou dobře stravitelné. Proteiny se vyskytují hlavně v bílku. Vejce jsou dobře stravitelné a nejsou kalorické, takže je můžete jíst i při hubnutí. 

Žádné tuky 

Skvělá zpráva pro zastánce štíhlých linií a vysportovaných těl. V bílcích se nevyskytují vůbec žádné tuky, takže po nich nepřibydete. Sušina žloutků pak obsahuje nejzdravější variantu důležitých tuků, takzvané fosfolipidy, které mají vliv na stavbu a funkci buněk.