EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Příprava na léto

Publikováno dne 20.04.2019 od Štěpánka Koutníková

Zavařeniny a jakkoli zpracované a uchované ovoce, zelenina či houby jsou po mnoho generací celoročním obohacením jídelníčku. Mohou být sladké, slané, ostré i kyselé. Někdy jen nakvašené, nejčastěji ale pro prodloužení trvanlivosti sterilizované. Jistě si i vy pamatujete, jak babička nebo maminka každý rok zpracovávaly plody, sesbírané v lese a na zahradě, případně zakoupené na trhu.

V sezóně to znamenalo hodně práce a času, zimní odměna v podobě senzačních křupavých nakládaných okurek a čalamád, vynikajícího jahodového či broskvového kompotu, případně rybízové a višňové marmelády, sirupu z malin a podobně znamenaly gurmánský zážitek. Zavařenina byla lahůdkou v době, kdy houby a čerstvé ovoce a zelenina byly výhradně sezónní záležitostí. Kdo neměl zahradu a podmínky pro uskladňování jejích výnosů, musel spoléhat na mizernou nabídku v prodejnách. Ne, že by nebylo možné příležitostně zakoupit kompot, jenže byl drahý a měl nepěknou barvu. Domácí byl prostě domácí.

Pokud si chcete zavařování alespoň vyzkoušet, pořiďte si v předstihu potřebné pomůcky. Začněte například vhodným smaltovaným zavařovacím hrncem ZH-0020 od Conceptu.

Má objem 27 litrů a vejde se do něj až 11 zavařovacích sklenic o objemu 720 ml. Regulovatelný teploměr v rozsahu 50 – 100 °C zvukovým signálem upozorní, že dosáhl jeho obsah požadované teploty. Součástí hrnce je nastavitelný časovač na 20 – 120 minut. Můžete v něm tudíž sterilizovat i maso a masné produkty, vyžadující dlouhodobou a opakovanou proceduru. ZH-0020 vás ušetří námahy s likvidací vody z hrnce, má totiž k tomu účelu vypouštěcí ventil.

Zavařovací hrnec ZH-0020 značky Concept hledejte v sekci Zdraví mezi zdravou výživou.