EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Pěstování žampionů I. část

Publikováno od Marcela Matalová

PĚSTOVÁNÍ ŽAMPIONŮ

U většiny z nás převažuje záliba ve sbírání hub. V přírodě lze najít více druhů jedlých žampionů:

  1. žampion polní
  2. žampion ovčí
  3. žampion dvouvýtrusný

Stejně tak si domů můžeme odnést jedovatou variantu žampionu:

  • žampion zápašný

Otrava tímto druhem houby se projevuje zhruba do dvou hodin. Následky otravy jsou zvracení a žaludeční křeče.

Pokud máte možnost, vypěstujte si raději vlastní žampiony dvouvýtrusné!

SUBSTRÁT

  • vyrobený fermentací koňského hnoje
  • dále se propařuje, což má za následek zlikvidování chorob žampionů
  • jelikož si sami tento substrát jen těžce připravíte, je tu varianta pěstování v substrátovém bloku, který již obsahuje podhoubí žampionů
  • součástí bloku bývá i krycí zemina, která je velmi důležitá jako opora plodnic

JAK POSTUPOVAT

  • povrch bloku je nutné nejprve zlehka pročechrat
  • poté zasypeme krycí zeminou ve vrstvě cca 3 cm
  • krycí zeminu urovnáme a zavlažíme
  • blok ponecháme při teplote 24oC
  • taktéž mu bude vyhovovat vlhčí prostředí cca s 82% vlhkostí vzduchu
  • v případě, že nemáte k dispozici vlhké prostředí přeložte přes krycí zeminu navlhčený papír (noviny)
  • pokud budou žampiony růst v suchém prostředí, budou mít na povrchu šupinatou strukturu
  • když zpozorujeme vzrůstání žampionů v krycí zemině, zhruba do 2/3, lehce zeminu prohrábneme
  • za 3 dny pro prohrábnutí krycí zeminy, přeneseme blok do místnosti, kde se pohybuje teplota od 15 do 18oC
  • tímto chladovým šokem nastartujeme fázi plodnosti

Při výpravě do lesa na sběr hub se vybavte KAPESNÍM ATLASEM HUB, který zakoupíte v našem e-shopu: KNIHY