EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Knihy

 
Andrzej Sapkowski a cyklus Zaklínač
Andrzej Sapkowski je polský spisovatel, který se narodil roku 1948. Již od mládí měl nadání na jazyk. I přes to však odešel na čas do světa obchodu a financí. Svou vášeň k samotnému psaní objevil v 80. letech. V roce 1986 vydal první knihu. Autor se zaměřuje na psaní povídek. Publikuje také mnohé knižní recenze nebo komentáře. Je autorem velkého počtu fejetonů. Sapkowski je považován za jednoho z nejlepších autorů fantasy knih v Evropě. Nejznámější je samozřejmě v Polsku, je však výrazně čtený i na Slovensku, v Ruska či Německu a u nás. Mezi jeho nejznámější tvorbu patří sága Zaklínač. Ta nyní obsahuje osm dílů. Na svém kontě má taky román Zmije. Mezi jeho nejznámější autorské povídky se řadí například Zlaté odpoledně a v Kráteru po bombě. Cyklus Zaklínač vznikl z původních časopiseckých příspěvků. Do časopisu Fantastyka psal Sapkowski už od roku 1986. Celou ságu pojmenoval podle názvu své úplně první novinové povídky. Sapkowského díla se stala oblíbená hlavně díky trochu jinému pojetí samotného fantasy. Na rozdíl od klasického příběhu, kde figurují dobré a zlé postavy, se zde seznámíte s mnohými hrdiny, z jejichž povahových rysů jen tak neuhádnete, zda stojí na kladném či záporném pólu. Autor tyto hrdiny nazývá jako šedé. Jednotlivé díly cyklu Zaklínač nesou názvy: Poslední přání, Meč osudu, Krev elfů, Čas opovržení, Křest ohněm, Věž vlaštovky, Paní jezera a Bouřková sezóna. Kromě posledního dílu se jedná o povídky, Bouřková sezóna je román. Všechny knihy Andrzeje Sapkowského včetně cyklu Zaklínač najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Maso - vepřová panenka s hráškem
Milovníci masa ocení každý pokrm, kde bude tato surovina použitá. Už jen při představě hovězího guláše, steaku, vepřových řízků z krkovice nebo divočáka s šípkovou či se zelím se vám budou sbíhat sliny. A to jsem ještě opomněla vyjmenovat pečenou husu nebo kachnu s krásně křupavou kůžičkou, jehněčí gulášek, králíka na smetaně a nebo pstruha na másle. Nakladatelství APETIT přichází s knihou, která se věnuje MASU a to především hovězímu, vepřovému, jehněčímu, kůzlečímu, králičímu a zvěřině. Naleznete zde nejen zajímavé informace o uvedených druzích masa, ale také spoustu přehledných receptů, které se dají z daných druhů mas připravit. K dobrému obědu si můžete připravit: RECEPT: Vepřová panenka s hráškem a brambory Ingredience: 600 g vepřové panenky 600 g oloupaných brambor nakrájených na kostky 400 g zeleného hrášku cibule 2 stroužky česneku 200 ml zeleninového vývaru 2 lžíce hl. mouky olej sůl mletý pepř Postup: Vepřovou panenku nakrájíme na kostičky, osolíme, lehce obalíme v mouce a opečeme na oleji zhruba 5 minut. Brambory uvaříme v osolené vodě a orestujeme na pánvi, ve které jsme opékali maso. V hrnci osmahneme na oleji nakrájenou cibulku a poté k ní přidáme česnek a hrášek, vše podlijeme vývarem a povaříme doměkka. K hrášku přidáme maso a brambory, promícháme a ještě chvíli prohřejeme a můžeme podávat.  
Zobrazit článek >
 
Esesáci z Treblinky
Nacistický vyhlazovací tábor Treblinka. Místo, kde nalezlo smrt mnoho nevinných lidí.  Treblinka byl vyhlazovací tábor v Polsku, který je položen zhruba 100km severovýchodně od Varšavy. Původně se jednalo o pracovní tábor a to od roku 1941, nicméně již v roce 1942 byl založen Treblinka II, který byl čistě vyhlazovací. Provádělo se zde systematické vyhlazování hlavně polských Židů. I když je Treblinka pravděpodobně jedním z méně známých koncentračních táborů, bylo zde i přes to v průběhu poměrně krátkého fungování zavražděno nejméně 800 000 Židů. Treblinka byla jedním ze tří vyhlazovacích táborů založených během Operace Reinhard. Tato operace byla pod taktovkou samotného Heinricha Himmlera a byla řízena Odilo Globocnikem přímo v Polsku. Tábor byl zrušen po neočekávané a poměrně masivní vzpouře, která se uskutečnila v srpnu 1943. Odhady zavražděných se však velmi liší, jak v rámci zápisů dozorců, kteří „ vyřešení“ museli evidovat, tak i podle svědectví a nalezených ostatků. Nicméně i přes různorodé údaje o počtu vražd, se stala Treblinka v poměru zabití ku přeživším první na pomyslné příčce. Přežili pouze uprchlí vězni, nicméně vzhledem k relativně krátké době provozu, kterým byl červenec 1942 – srpen 1943 drží Treblinka děsivý rekord v počtu zavražděných na jednom místě v celé historii lidstva.   Kniha se opírá o informace získané na základě nedávno objevených materiálů, které po většinou nebyly dosud publikovány.  A zodpovídá i otázku, kdo vlastně byli muži, kteří se dobrovolně hlásili na pozice dozorců.   Knihu zakoupíte zde    
Zobrazit článek >
 
Knihy Harryho Sidebottoma II
Jak již bylo řečeno v předchozím článku, autor je široké veřejnosti znám díky sérii historických románů, které nesou titul Římský válečník. Hlavním hrdinou knižní série je anglosaský šlechtit, který je důstojníkem římské armády Balista. Žije v dobách zlých, římské impérium ztrácí na moci a ocitá se v těžkých hospodářských i vojenských problémech. V rámci charakteristiky vybraných titulů se dozvíte víc. Železo a rez Kniha s titulem Železo a rez je úplně prvním dílem (prozatím) třídílné série Trůn Caesarův. Román nezačíná nijak hrdinsky, právě naopak. Je rok 235 a právě byl zavražděn císař Severus Alexandr a jeho matka. Končí tedy severovská dynastie a taky klid, který byl během posledních čtyřiceti let nastolen. Moci se chopí vůbec úplně první ,,obyčejný‘‘ muž, respektive vojenský hrdina. Maximinus bude muset ihned po nástupu na trůn řešit nelehký úkol. Musí si poradit s barbary přicházejícími ze severu. Dojde ke spiknutí, které rozpoutá skutečnou válku. Tato kniha nebude veselá, čekají na vás intriky, vraždy, střety a hlavně mnohé bitvy, které budou obvykle zalité krví. Vše spojuje příběh sestaven ze skutečných událostí. První příběh vás navnadí na četbu jeho pokračování. Kniha volně vychází z jednoho z dílů Římského válečníka a rozvíjí nový příběh. V knize vás možná nejprve vyděsí převelký počet postav, avšak až seznámením s nimi proplujete, čeká vás neobvyklý zážitek. Autor po napsání této knihy přiznal, že při tvorbě příběhu pracoval nejen se svými vědeckými zkušenostmi a získanými fakty, ale radil se taky s dalšími odborníky a svými studenty. Před čtením příběhu vám pomůže nastudovat si alespoň zčásti dějiny Římské říše, lépe se pak budete v knize orientovat. Kniha je však vhodná nejen pro milovníky dávné historie, ale i pro náročnější čtenáře.
Zobrazit článek >
 
Historie Pražského orloje II
Nyní se po krátkém úvodu přesuneme k samotné historii orloje. Tvůrcem Pražského orloje byl pravděpodobně Mikuláš z Kadaně, který ho zkonstruoval za pomoci jednoho z nejlepších pražských matematiků a astronomů tehdejší doby Jana Šindela. Orloj nahradil tehdejší klasické hodiny, které věž zdobily od roku 1402 a taky zvon. Tento orloj však ještě nebyl tím, jakým ho známe dnes. Do dnešní podoby jej přivedl Jan Hanuš spolu s Janem Táborským. O sochařskou výzdobu se nepostaral nikdo jiný než Petr Parléř. Z roku 1410 pochází pouze pár částí dnešní stavby – astronomický číselník a mechanický hodinový strojek. Prvně byly i tyto části připisovány hodináři Janu Hanušovi, avšak písemné památky potvrdily autora již výše zmíněného. Další velká rekonstrukce orloje přišla až v osmnáctém století. V předchozím století padl orloj totiž téměř od zapomnění. Lidé přestali o dnešní významný symbol Prahy jevit zájem. Hodiny se dokonce i mnohokrát zastavily. Zájem o orloj v lidech opět vzbudil profesor Univerzity Karlovy Antonín Strnad. Ten přesvědčil tehdejší vedení Prahy, aby zařídilo opravu orloje. To se mu podařilo a roku 1791 byl zase orloj díky Šimonu Landspergerovi zase zcela funkční. V druhé polovině devatenáctého století orloj získal nové ozdobné sošky. Byl taky ozvučen kohout, který na orloji vydržel dodnes. V roce 1945, v průběhu bojů při Pražském povstání, bohužel došlo k rozsáhlému požáru a velká část orloje, tedy hlavně jeho mechanismu byla poškozena. Oheň zničil veškeré dřevěné konstrukce. Díky úžasné práci bratrů Veseckých byl však orloj znovu zprovozněn a zachráněn. Od roku 1948 plně funguje dodnes. Viděl jste již orloj na vlastní oči? Pokud ne, určitě byste si měl do víru našeho hlavního města udělat výlet. Prohlédněte si tuto kouzelnou památku. Chcete se dozvědět něco víc o zajímavé historické stránce orloje, o jeho vývoji a dalších skutečnostech? Pořiďte si knihu Staroměstský orloj, kterou koupíte zde.   
Zobrazit článek >
 
Fantasy v podání Daniela Abrahama III
Abaddonova brána Na oběžné dráze uranu stojí brána , která vede do bezhvězdného prostoru. Jim Holden se spolu se svou posádkou vydává tento skvost prozkoumat. Znamená brána příležitost nebo hrozbu? Situace se zkomplikuje ve chvíli, kdy Holden zjišťuje, že se ho celá posádka snaží zlikvidovat. Leviatan se probouzí Za pár let bude všechno jinak. Lidstvo bude osídlovat celou sluneční soustavu. Jim Holden je muž, který se živí těžbou ledu v Saturnových prstencích. Led pak rozváží dál k asteroidům. Jednoho dne dorazí se svou posádkou k opuštěné lodi Scopuli. Jsou vtaženi do obrovského tíhnoucího tajemství. Život Holdena už teď nebude tak snadný. Jeho život mu nezkomplikuje jen tajemné zjištění, ale taky detektiv Miller, díky němuž zjišťuje něco víc o doposud neznámé dívce. Tento příběh je prvním dílem knih ze série expanze. Zrada v zimě Mladý chlapec Otah je vyhnán z rodiny vládnoucího rodu městského státu Machi. Mnoho let zde vládne mocný král, který však nyní umírá. Se smrtí se už potkal i jeho nejstarší bratr. Král si uvědomuje, že jeho syn Otah se musí dostavit do rodné země zpět, protože se nyní musí utkat s ostatními členy rodu o to, kdo bude dalším králem. Jeho situaci zkomplikují ještě nepřátelé ze sousedství, kteří chtějí rod Machi zlikvidovat. Dílo Zrada v zimě je pro změnu druhým dílem série Kvartet vysoké ceny. První díl též stojí za přečtení. Další knihy dvou autorů skrývajících se pod pseudonymem James S. A. Corey najdete zde.                
Zobrazit článek >
 
Domácí sušené maso a jak na něj I
Znáte sušené masové pochoutky ze supermarketů? Tyto produkty se hodí ke svačině i k rychlému obědu, neboť zasytí hned na několik hodin a vejdou se do každého zavazadla. Věděl jste, že vlastní sušené maso si můžete vyrobit i sám doma? V tomto dvoudílném článku vám poradíme, jak na to.  Proces sušení masa není až tak starou záležitostí. Lidé si dlouho lámali hlavu nad tím, jak uchovat maso alespoň týden, aby nepodlehlo zkažení. Konzervace masa postupem času našla mnohé další způsoby, avšak jeho sušení zůstalo oblíbené dodnes.  Proč vlastně konzumovat sušené maso? Jedná se o produkt plný důležitých živočišných bílkovin. Hodí se jako rychlá svačina, která přinese tělu mnohem víc, než kdejaké energetické tyčinky. Jedna z největších výhod sušeného masa je asi ta, že neobsahuje tuky, neboť jich je maso zbavováno ještě před sušením nebo v rámci procesu.  Příprava masa není úplně snadnou záležitostí, avšak s návodem lze dobře zvládnout. Popíšeme vám ji krok po kroku.  V první řadě je samozřejmě nutné pořídit si vhodné maso. Zatímco v obchodě je hotové sušené maso k dostání skoro ve všech možných druzích, po domácku je dobré připravovat maso hovězí. Vybírat můžete různé části masa, avšak čím libovější maso vyberete, tím se vám bude celkově připravovat lépe. Jak již bylo zmíněno, bude třeba odstranit tuk. Nakupte ideálně maso zadní. Vybírejte pouze maso čerstvé, nemělo by přebývat v uzavřených obalech. Stavte se pro něj ideálně přímo u řezníka.  Jistě vás zajímá přibližná hmotnost masa, kterou musíte koupit. Pro pět set až šest set gramů sušeného hovězího potřebuje asi dva kilogramy masa čerstvého. 
Zobrazit článek >
 
Rychlou večeři zvládnete i vy - Boloňská pizza
Rychlou večeři ve formě pizzy zvládne hravě snad každý muž, který si dokáže uvařit jen čaj. Tímto pokrmem takzvaně plácnete dvě mouchy jednou ranou, protože ulehčíte manželce od přípravy večeře a neskonale potěšíte děti. V knize RYCHLÉ VEČEŘE PIZZA naleznete padesát zajímavý receptů na přípravu pizzy. Od velmi známých se propracujete až k nevšedním, ale přesto chuťově zajímavým variacím. Co třeba začít už dnes! RECEPT: Boloňská pizza Ingredience: 550 g hl. mouky 1/2 kostky droždí špetka cukru trochu vlažné vody špetka soli  5 lžic olivového oleje Ingredience na omáčku: 200 g mletého hovězího masa 30 ml rostlinného oleje 1 červená cibule 250 g loupaných rajčat 10 cherry rajčátek 1 lžička sušené bazalky 1 hrst čerstvé bazalky na ozdobu 1 hrst piniových oříšků 100 g zakysané smetany 150 g libovolného sýru sůl pepř Postup: Z droždí, vody a cukru vytvoříme základ pro kvásek. Vykynutý kvásek spojíme s moukou, solí a olejem. Do těsta přiléváme vodu a snažíme se vypracovat hladké těsto. Vytvořený bochánek necháme ve vymaštěné a přektryté míse vykynout - 2 hodiny. Poté z těsta vyválíme placku. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a po 4 minutách přidáme osolené a opepřené mleté maso. K orestovanému masu přidáme loupaná pokrájená rajčata. Směs vaříme 15 minu. Přisypeme sušenou bazalku a celou směsí potřeme plát vyváleného těsta. Navrch vyskládáme nakrájená cherry rajčátka. Pečeme na 220oC po dobu 15 až 20 minut. Servírujeme posypané strouhaným sýrem, čerstvou bazalkou a piniovými oříšky.
Zobrazit článek >
 
Proč navštívit Moskvu aneb: tipy, rady a zajímavosti IV
Bolšoj těatr  Labutí jezero, nebo Louskáček. Tato představení zná snad úplně každý. Víte, že měly premiéru právě zde, v divadle Bolšoj těatr? Ti, kteří divadlo navštívili, říkají, že si odnáší zážitek na celý život. Budete to mít stejně?  Cirkusy  Pro Rusko jsou taky populární cirkusové akrobacie. Lvi, tygři a nebo lidští artisti či klaunové. V Moskvě je k dostání všech umělců, na které si vzpomenete. Pokud vás láká víc než divadlo cirkus, určitě si cestu do něj naplánujte, čeká vás neobyčejný zážitek.  Alexandrova zahrada a střídání střáží Zahrada Alexandra je úplně nejstarším parkem v Moskvě. Lemuje zdi Kremlu. Navštěvována je zejména z důvodu střídání stráží. Probíhá podobně jako na našem Hradě, i když možná trochu víc slavnostně.  Stanice metra  Takové metro určitě neznáte. U nás podzemní dráhu považují i turisté pouze za možnost rychlé dopravy po městě. V Rusku je tomu jinak. Do vybraných podzemních drah se lidé jezdí podívat jen tak, respektive z důvodu neobyčejného zážitku. Stanice jsou zde totiž vybudované tak, že připomínají paláce. Oblouky, zdobené stropy, malby, zlato a bohaté lustry, nejen to v metru spatříte. Metro jistě při návštěvě Moskvy využijete, jedná se o nejrychlejší způsob dopravy. Po městě se tvoří často dopravní zácpy, uvíznout v nich můžete až hodiny.  Naučte se alespoň základní ruské fráze úřed vaší cestou. S naším slovníkem to půjde snadno! 
Zobrazit článek >
 
Nejkrásnější hrady a zámky České republiky III
Karlštejn (hrad) Asi se najde málo jedinců, kteří alespoň jednou neviděli film Noc na Karlštejně. Dalo by se říci, že taky díky němu patří tento hrad k nejnavštěvovanějším místům vůbec. Hora návštěvníků sem však míří samozřejmě taky z důvodu jeho krásy. Vydejte se taky na tento hrad a zjistěte, jak to bylo skutečně se zákazem vstupu ženám na hradě. Hrad Karlštejn nabízí prohlídky až do půl sedmé večer. Rozhodně se vám vyplatí zaparkovat před celým areálem karlštejnského hradu. Projdete se přes pěkný most přes řeku a dále si přes mírné stoupání můžete prohlédnout krásu městečka a u toho si pochutnávat nad dobrou zmrzlinou. Hlavně o víkendu se sem ženou místní farmáři a malovýrobci dřevěných předmětů či šperků. Odsud si jistě přivezete suvenýr. Sychrov (zámek) Zámek Sychrov netvoří jedna velká stavba nýbrž komplex nižších rozsáhlých a podlouhlých budov. A jak už to tak bývá, krásné zámky se pojí většinou s nějakým filmovým snímkem, aby taky ne, když jde o takové nádhery. Na Sychrově se natáčela třeba pohádka Nesmrtelná teta. Na návštěvu zámku si vyhraďte více času, abyste mohli strávit alespoň chvíli v zámeckém parku, který je prostě úchvatný. Procházka kolem takové památky se neodmítá. Trosky (hrad) Trosky už moc hrad nepřipomínají, natož zámek, jde však o jedno z nejnavštěvovanějších míst České republiky, a proto stojí za zmínku. Znáte Pannu a Babu, dvě věže umístěné na strmých skalách? Tyto nejvyšší body oblasti chránily místní hrad před nepřítelem. Při návštěvě místa si užijete výhled i na vzdálenější okolí, jako například na Krkonoše, Ralsko nebo České středohoří. Ať se vám tam líbí!  
Zobrazit článek >
 
Učení – mučení? II
Podívejme se nyní na nejčastější problémy při učení, které možná i vám kříží cestu za poznáním. Učte se systémově a prakticky. Dlouhodobé projekty se nevyplatí odkládat na poslední chvíli. Nejen, že nebudou řádně zpracované, ale taky se vám nemusí vyplatit odhad času. Vaše předložená práce bude nesystematická a jistě ne moc kvalitní. Naučte se věci chystat dopředu. I když vás čeká nenáročný a pro vás možná i nudný den, můžete si připravovat podklady do dalších dnů, pak se alespoň z povinností nezblázníte. Chcete mít pocit, že už máte splněno více povinností, co se týče kvantity, a tak plníte úkoly nejprve z toho, co vám přijde jednoduché a pak až z těch věcí, které vám přijdou složitější? Takový postup se určitě nevyplácí! Nemusíte začínat hned tím nejtěžším úkonem, ale určitě si všechny náročné práce nenechávejte nakonec. Neseďte nad učením bez přestávek! Váš mozek přestane pracovat sám od sebe, pokud mu nedáte dostatečnou pauzu. Mozek potřebuje pro lepší výkon odpočinek. Pokud potřebujete k činnosti hudbu, zkrátka ruch, vyberte si něco, při čem víte, že se dokážete soustředit. Nejsou vhodné písně se slovy, pouze melodie. Existují dokonce i speciálně připravované skladby k učení. V učení je třeba najít si nějaký systém. Není důležité jen to, aby jedinec zjistil, jaký typ studia mu vyhovuje, ale je třeba taky rozvrhnout si plán časově a roztřídit si učivo. Opravdu není vhodné vytahovat věci jen tak z tašky, jak vám přijdou pod ruku. Ke každému dobrému výkonu patří odměna! Na tu není dobré zapomínat. Kupte si dobrotu k jídlu nebo se podívejte na váš oblíbený film. Učení  toho nejsložitějšího předmětu se takto dá zvládnout mnohem snáz. Vyzkoušejte některé naše metody a třeba vás to učení začne i bavit! Novou cestu za poznáním odstartujete kliknutím zde. 
Zobrazit článek >
 
Richard Laymon a jeho knihy II
Sklepení Již sám o sobě zní titul Sklepení tak trochu podezřele. Možná ukazuje na hlavní místo, kde se zápletka bude odehrávat. Ano, je tomu opravdu tak. Po delším úvodu, který je však nutný k pochopení celého děje, se dostáváme k hlavním postavám. Donna, matka žijící již sama se se svou dcerou vydává na útěk před svým manželem, kterého právě propustili z vězení. Donna má strach o svou dceru, bojí se, že na ni její bývalý zase vztáhne ruku. Hledají útočiště, chvíli marně, ale ve spěchu nakonec vkráčí do Domu bestie. Do toho domu, kam se sjíždějí turisté s fotoaparáty a nechávají se unést příběhem stovek lidí, kteří zde byli brutálně zavražděni, mučeni nebo znásilněny. To bohužel ještě není všechno, to nejhorší se skrývá v podzemí, ve sklepě patřícím k domu.  Jedné deštivé noci  Tohle nebude pěkný příběh, blíží se něco velice krutého, krvavého a téměř neuvěřitelného. Vlastně se to neblíží, už je to tady. Co je to za déšť, když je přímo horký a opravdu silný? Jde snad o magii? Zřejmě ano, neboť milující městečko se najednou proměňuje v ohavnou nestvůru. Bezkonfliktní lidé se najednou mění. Zabíjí se, rvou se a ještě je to těší. Městem tedy neprotéká už jen voda, ale taky krev, Dá se z toho vůbec ven?  Putovní upíří show Tři kamarádi, kterým ještě nebylo osmnáct mají sen dostat se na představení Putovní upíří show, která je lákadlem pro mnoho místních, ale i turistů, neboť v ní má hlavní roli opravdová upírka, která je navíc neuvěřitelně krásná. Když se pokouší dostat na show, podívají se někam, kam vůbec nechtěli. Prožijí příběh, který by se jim nezdál ani v tom nejhorším snu. 
Zobrazit článek >
 
Podzimní dovolená u moře: Kam vyrazit? II
Turecká riviéra Zejména oblast Antalye bývá jak přes léto, tak i na podzim turisticky oblíbená. Do Turecka se vyplatí vyrazit v rámci zájezdu cestovní kanceláře. Výhodou této dovolené jsou nízké ceny za poměrně vysoké služby. Turecký pětihvězdičkový hotel vás vyjde pomalu na stejnou částku jako španělský tříhvězdičkový. Turecký svět vám navíc odhalí arabskou kulturu. Pokud jste doposud byl zvyklý navštěvovat především Evropu, užijete si trochu exotičtější dny. Výhodou Turecké riviéry je to, že teploty se zde na podzim drží stále vysoko a déšť se téměř neobjevuje. Hotelový personál si vaší návštěvy navíc bude zejména v tomto období moc vážit.  Jónské pobřeží Říká se, že Itálie je turisticky prozkoumaná zejména ze severu. Na italské ostrovy se pak vypravují lidé taky díky cestovním kancelářím. Vyplatí se však navštívit i oblast u Jónského moře, která nabízí na podzim ideální podmínky jak pro prozkoumávání oblasti, tak i pro koupání. Teplota moře se pohybuje asi okolo dvaceti jedna stupňů. Spojené arabské emiráty Je libo Dubaj nebo raději tišší místo s nádhernou pláží zajištěnou hotelovým komplexem? V Emirátech máte taky dosti na výběr. Teplota v podzimních až zimních měsících zde dosahuje na třicet stupňů Celsia, pravděpodobně se zde nesetkáte s deštěm. Kam to bude? Prozkoumat velkoměsto nebo klidná dovolená u moře?  
Zobrazit článek >
 
Jak poznat, že je na čase změnit zaměstnání? II
Necítíte se součástí komunity Zdá se vám, že nejste součástí kolektivu? Nebo že snad dokonce ostatní hrají proti vám? Máte pocit, že se vše dozvídáte jako poslední? Pak zapomeňte na obavy z výpovědi, začnete si hledat jinou práci. V novém prostřední vám jistě bude líp. Jste lepší než váš šéf Zjišťujete, že vašemu vedoucímu dáváte denně cenné informace, bez kterých by šéf byl ztracený? Odměňuje vás za rady nebo je bere jako samozřejmost? Řekněte si o zvýšení platu nebo žádejte kariérní postup, jinak vaše pozice nemá smysl. Pokud víte, že váš šéf se na pozici nehodí nebo jsou jeho znalosti či schopnosti zkrátka nedostatečné, stejně nemáte jistotu, že se vaše firma dlouho udrží na nohách. Změňte místo, uleví se vám. Firma jde ke dnu Pociťujete výrazné změny ve vaší práci? Málo zaměstnanců, moc práce, žádné odměny? Tady už je jasný problém! Neváhejte a opusťte práci ještě dřív, než firma skončí. Místo si jistě najdete mnohem lépe, pokud nebudete ve stresu, že jste úplně bez práce. Nevedete žádný osobní život Práce a zase práce. Pokud nemáte čas na rodinu, přátele a své zájmy, je něco špatně. Zapomeňte na obavy a začněte plánovat změnu. Pokud navíc chodíte domů ještě vystresovaný a nešťastný, má to vliv na celou domácí atmosféru. Nikdy není příliš pozdě na změnu pozice. Uvědomte si výhody změn a běžte za svým cílem. Jistě se vám poštěstí a najdete svou vytouženou pozici. 
Zobrazit článek >
 
Život bez pšenice aneb mouky bez lepku III
Konopná mouka  Konopí je zdrojem mnohých výživných látek. Tělu po ránu dodá energii na celý den, a tak se hodí třeba jako příměs do snídaní. Konopná mouka se vyrábí z namletých konopných semínek. Má velice jemnou strukturu, která zjemní každý připravovaný pokrm. Mouku je vhodné míchat ještě s jiným druhem, hodí se používat pouze jako příměs. Mouka neobsahuje moc sacharidů, je bohatá na vlákninu as nejen z tohoto důvodu jí přijdou na chuť zejména sportovci. Dýňová mouka  Existuje mouka vyrobená jak z dýně, tak pouze z jejich semínek. Ať už jde o jakýkoliv typ, mouka se hodí pro přípravu chleba, dezertů i jako zahušťovadlo. Dýňovou mouku v kuchyni hojně využijete. Vyzkoušejte její moc i sílu. Jistě vás potěší, chuť pokrmu, která se blíží k mandlím.  Kukuřičná mouka Tak tenhle typ mouky chutná snad každému. Kukuřičné lupínky či nažloutlé pečivo má obvykle nasládlou a plnou chuť. Namletá kukuřice však ve světě potravin nachází mnohem širší uplatnění. Kukuřičnou mouku seženete tak jako tu klasickou ve variantě hladké, polohrubé i hrubé. Kukuřičná mouka se zpracovává rychle a velice snadno.  Zajímá vás, jak organismus bez pšenice pracuje? Nebo snad jen potřebujete zhubnout a nemáte odvahu ani správný návod? Pak vás jistě bude zajímat naše kniha Život bez pšenice od pana doktora Williama R. Davise, kterou najdete ZDE  
Zobrazit článek >
 
Dílo Davida Irvinga IV
Rommel: Liška pouště Zajímavější životopis jste těžko četli. Každý, kdo strávil svůj čas s řádky Lišky pouště, to pravděpodobně uzná. Irvingova tvorba se vyznačuje neuvěřitelným množstvím shromážděných svědectví, korespondence i deníků. Podíváte se na tajemství války tak, jak byste si ji asi nepředstavoval. Podaří se vám proklouznout do dějin? Jistě ano. Kriminál Kriminál vypráví o netradiční životní epizodě autora, který byl nucen strávit více jak rok v rakouském vězení Josefstadt. Důvod k zadržení a zatčení byla více jak 15 let stará přednáška před rakouským obecenstvem, kde se měl historik dopustit popírání holocaustu. Při další možné návštěvě Vídně v roce 2005 (kde měl historik přednášet před studenty) byl Irving zadržen policií a poté umístěn na vazbu. Autor knihy byl posléze odsouzen ke tří letům vězení pro trestný čin popírání holocaustu (zákon z roku 1945, který je schválen za stalinistické éry Rakouska). Skoro sedmdesátiletý Irving se ve vězení potkává s lidmi z různých společenských vrstev. Jak s lidmi z akademického prostředí tak s obyčejnými zlodějíčky, až po závažné zločince. V druhé části knihy začíná zlom Irvingova případu, který se pouští do velkých soudních bitev, které se mu z části podaří vyhrát a tak je v roce 2006 předčasně propuštěn na svobodu. Propuštění má, ale jednu podmínku a to že se historik už nikdy nesmí do Rakouska vrátit. Kniha je i sondou do stavu lidských práv a svobod v moderním Rakousku na začátku 21. století. Je až k neuvěření za jaké maličkosti se člověk může ocitnou za mřížemi. Kriminál je i příběh, který nám ukazuje realný stav svobody slova u našich jižních sousedů. Luftwaffe – Vzestup a pád Vzestup a pád aneb Život maršála Luftwaffe Erharda Milcha je životopisná kniha. Nepředstavujte si však nudnou biografii bez příběhu. Irving dokáže se zpracováním žánrů zázraky. Přečtěte si něco z doby druhé světové války a pohlédněte na její problematiku trochu blíž. Knihy Davida Irvinga najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
S chřestem v kuchyni I
Chřest má několik podob. Může být zelený, ten je asi nejvíc známý, dále však taky bílý nebo fialový. U nás se pěstuje, avšak jeho sezóna je obvykle velmi krátká. Celoroční zásoby chřestu jsou dováženy nejčastěji z Belgie, Francie nebo Itálie. Na barvě chřestu při přípravě poměrně záleží, ještě důležitější je však jeho kvalita, respektive stáří. Vždy kupujte pouze čerstvou potravinu. Pokud se vám zdá, že zelenina už v obchodě dlouho leží, raději ji vůbec nekupujte, špatně by se vám s ní pracovalo a ještě by se vám ani nemuselo povést připravit dobré jídlo. Jestliže chcete připravit chutný chřest, berte jen čerstvý materiál! V následujících odstavcích s vámi projdeme celou přípravu chřestu. Nejde o nic těžkého, jen je třeba dodržet několik pravidel. Chřest samozřejmě nejprve omyjte a zbavte ho dřevnaté části, s tou se již dále pracovat nedá. Následně stonky oškrabejte. V této fázi přípravy se liší příprava různých chřestů, které byly zmíněny v úvodu. Pokud chřest oloupete, nikdy tím nic nezkazíte. Jestliže však nejste zastáncem loupání, můžete si koupit chřest zelený, který není nutné vůbec škrabat. Pozor však na to, že při chybném zpracování může slupka zůstat hořká či tvrdá. Bílý chřest se loupe vždy. Při loupání je dobré položit si stonky na kuchyňskou desku, neboť v ruce by se vám mohly snadno rozlomit. Po škrabání již není nutné chřest mýt. Samotné vaření lze rozdělit do několika kroků. Před popisem postupu je třeba upozornit na nádobu, ve které by se chřest měl vařit. Volte velký hrnec, ve kterém bude chřest dostatečně ponořen ve vodě nebo vyberte ten se speciálním sítem. 
Zobrazit článek >
 
Výlet do Dublinu: Co nesmíte minout? III
Antique Quarter Pokud vás zajímají starožitnosti, určitě byste měl vyrazit do čtvrtit, jejíž název už připomíná, že v ní asi shledáte cosi historického. Na místě se nachází obchody se suvenýry a obří antikvariáty. Najdete zde taky tržiště a výborné pekárny, které uspokojí vaši mlsnou. Phoenix Park V Irsku se to zelenou barvou jenom hemží. Při prohlídce města nemůžete zapomenout na procházku největším městským parkem. Jsou zde povoleny pikniky a další venkovní aktivity. Milovníky zvířat potěší, že se v parku nachází taky daňci. Z parku máte výhled na prezidentskou rezidenci nebo sídlo amerického velvyslanectví. Guiness Storehouse Legendární pivovar vaří výběrové pivní speciality více jak dvě stě padesát let. Vstupné do pivovaru je poměrně drahé, jeho návštěvu byste si však neměl odpustit. Podíváte se na to, jak se pivo vyrábí, dozvíte se něco o pivní historii a dokonce i místní pivo ochutnáte. Jistě vás potěší, že budova muzea a výrobny je poměrně vysoká a při její prohlídce se dostanete až na střechu, ze které si užijete krásný výhled na celé město. Christ Church Christ Church je protestantská katedrála, která musela být několikrát přestavěna. Současná podoba je z šestnáctého století, její kořeny však sahají již do století jedenáctého. Katedrála připomíná anglickou invazi a hlavně legendu jménem Strongbow. Seznámíte se taky blíže s Vikingy.   Silicon Docks Čtvrť se nachází v přístavišti Velkého kanálu. V současné době zde sídlí velké množství firem a kanceláře různých společností. Zmiňujeme ji však z toho důvodu, že se zde dobře najíte za přijatelný peníz.
Zobrazit článek >
 
Peter Benchley: Satanské  moře
Dnes si přečtete další doporučení na dobrou četbu. Představíme vám dobrodružný román Satanské moře od Petera Benchleyho. Máte se na co těšit. Benchley úspěšně vystudoval Harvard. Ihned po škole se začal věnovat novinařině, pracoval jako reportér. Byl členem Washington Post nebo Newsweek. Pochlubit se může dokonce speciálním a hlavně prestižním přivýdělkem, Benchley sepisoval a upravoval projevy pro Bílý dům. Jeho první román s Jaws. Ten si získal velkého úspěchu a přesvědčil novou začínající spisovatelskou hvězdu k tvorbě dalších románů. Následoval Bílý žralok, Bestie, Hlubina nebo Ostrov. Všechny zmíněné tituly si získaly obrovského úspěchu. Byly přeloženy do mnoha jazyků, výjimkou není ten náš. Tři jho romány byly dokonce zfilmovány. My se dnes zaměříme na román Satanské moře, vydaný v roce 2011. Manuel má problém, nepříjemné situace jako by ho pronásledovaly. Na kobereček před ním dopadla kapka krve. Ruka vytáhla ze širokého koženého opasku zbraň. Palec odjistil spoušť a Manuel se od hlavy k patě zachvěl. Zavřel oči a ve zlomku vteřiny zaslechl cvaknutí, potom sykot, nakonec se rozlehla rána. Odmrštila ho, narazil hlavou na pažení průvlaku a spadl dolů. Slyšel tříštění skla, cítil alkohol a síru, bolela ho hlava, ale stále žil. Přečtěte si příběh plný pirátů a dobrodruhů. Napínavé pátrání někdy až s trochu neuvěřitelnými zvraty. Zalíbil se vám příběh? Přečtěte si další knihu od tohoto autora, jistě vás bude bavit.
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! IV
Poduste je ve vlastní šťávě Houby nakrájejte na kousky a vložte na pánev nebo do hrnce. Pamatujte na to, že teplota by při dušení nikdy neměla přesáhnout 100°C. Došlo by ke ztrátě nejen aromatu, ale taky cenných minerálních látek. Takto připravené houby můžete samozřejmě ihned podávat, ale taky je v tomto stavu lze skladovat klidně až do další sezóny. Dušení prodlužte na dvacet minut, připravte vyvařené sklenice a nalívejte do nich houby. Sterilizace by měla být delší, okolo hodiny. Houby v octu Tento článek má za cíl navrhnout vám možné postupy a úpravy, nikoliv vás seznámit s podrobnými návody, a proto jsme pro vytvoření octových zavařovaček vytvořili speciální článek. Houby v octu vydrží klidně i přes celý rok. Pro přípravu octového pamlsku se hodí sbírat i menší pevné houbičky, které budou ve sklenicích vypadat nejlépe. Houby v soli Sůl dokáže houby vysušit a zajistí jejich výdrž dlouhou minimálně půl rok. Houby nakrájejte na menší kousky a sypte pomalu do sklenice. Každou vrstvu zasypte solí. Poměr hub a soli by měl být v přibližném stavu 1:4. Houby  uchovávejte v chladu a tmě. Můžete je pak přidávat do libovolných pokrmů, jen myslete na to, že jídlo po přidání těchto hub už nesmíte solit. Tento druh úpravy vlastně nahrazuje proces sušení. Před přisypáváním soli nezapomeňte na to, že samotnou sůl byste měl nejprve vysušit. 
Zobrazit článek >
 
Na víkend do Osla? Proč ne! IV
Hjemmefrontmuseum Nádherná historická budova s dlouhou tradicí už vás upoutá samo o sobě. Sídlí v ní Muzeum vzdoru. Je věnováno především druhé světové válce. Vypráví příběh okupace až do samotného vítězství. Nebudete se nudit. Díky tomuto muzeu si nerozšíříte jen znalosti týkající se největší války v našich dějinách, ale taky se dozvíte něco víc o zemích severu obecně. Seznámit se s dějinami světových míst není nikdy na škodu. Muzeum si návštěvníci moc chválí.  Kam na jídlo?  Tradiční závěrečná kapitola se jako vždy bude týkat kuchyně. Asi není třeba připomínat, že severské kulinářství se soustředí především na rybí speciality. Kormě krevet upravených na všechny způsoby či různorodých ryb můžete v restauracích ochutnat taky zvěřinu, konkrétně sobí či losí maso. Velkou specialitou jsou severské omáčky, ty v Norsku opravdu umí! Neváhejte je ochutnat.  Pokud se ptáte po tradiční specialitě, ochutnejte dušené jehněčí se zelím jménem farikal, norské karbanátky kjottkaker nebo ochutnejte pravou rybí polévku.   Jestliže jste si přečetl taky článek s našimi zajímavostmi, určitě si pamatujete, že nejen Oslo, ale i celé Norsko je typické pro své bohaté snídaně. Velkou delikatesou jsou i studené sendviče z pevnějšího chlebu, které se zdobí nasolenými rybami, sýry či džemy. 
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! I
Je to tu. Dešťové přeháňky dorazily a odborníci už předpokládají první velké výskyty hub. Taky už plánujete houbovou sbírku? Nebo jste snad už v první krátké vlně nějaké přírůstky nasbíral? Ať je to tak či onak, na obří houbové nálože se teprve jistě připravujete. V našem magazínu jsme se již zabývali tématy typu jak houby sbírat nebo kam a kdy se na houby vydat. Dnes se podíváme do kuchyně. Co dělat s tolika houbami hned v několika košících? Jak nadílku zpracovat? Čtěte dál tento článek a dozvíte se víc. Před mražením je tepelně opracujte Houby jsou samozřejmě živý organismus. Pokud bychom je porovnávali s dalšími dary přírody, mohli bychom říct, že jsou houby jedním z nejaktivnějších organismů. Vylučují mnoho látek, taky toxiny, které jsou pro  naše zdraví nevhodné. Funkce rozkladu bohužel chlad nezastaví. Proces vývoje houby zastavíte jedině teplem. Proto je důležité, abyste houby před vložením do mrazáku tepelně opracoval. Postačí spaření vroucí vodou. Můžete taky houby pět minut v hrnci podusit. Bohatě bude stačit podušení v mikrovlnce. Tepelná úprava má velkou výhodu. Houby pustí přebytečnou vodu a do mrazáku se vám alespoň vejde větší houbová porce. Po vyndání z mrazničky nečekejte, až houby rozmrznou. Přidávejte je do jídla ihned. Docílíte tak nejen lepší konzistence hub, ale neztratíte ani jejich plnou chuť. 
Zobrazit článek >
 
Bitva u Filipp 42 př. n. l.
Miláček lidu, Julius Caesar je mrtvý. Chladnokrevně zavražděný několika bodnými ranami od lidí, které považoval za své přátele. Hlavní vrazi musejí narychlo opustit Řím. Pod vedením Gaia Cassia Longina a Marka Iunia Bruta, ovládli nakrátko východní část Římské říše. Nastaly krátké manévry a lehké potyčky, po kterých se armáda triumvirů střetla s armádou zastánců republiky poblíž Filipp. Triumvirové pod vedením Octaviana a Marca Antonia zastánce republiky na hlavu porazili. Tato bitva se udála v roce 42- př. n. l. a to ve dvou hlavních střetnutích. Vojsko triumvirů disponovalo 100 000 muži pěšího vojska 13 000 jezdci. Strana republikánů byla složena z 80 000 muži pěšího vojska a 20 000 jezdci, nicméně k tomuto počtu je nutno přičíst i 20 000 mužů z pomocných oddílů. Po prohrané bitvě Cassius a Brutus spáchali sebevraždu. Caesarova smrt byla pomstěna, což byl hlavní cíl triumvirů. Nicméně v následujících letech se udály značné změny.Třetí z triumvirů Lepidus ztratil  postupně ztrácí svůj politický vliv. Octavianus stále silně posiloval svůj vliv v Římě a Marcus Antonius na východním území říše. Kniha popisuje dramatické události, které následovaly po zavraždění Caesara a následně popisuje motivy spiklenců Bruta a Cassia, ale také celý záměr triumvirů. Kniha je doplněna o mapy a taktické hodnocení průběhu jednotlivých fází bitvy, včetně vztahů mezi Marcem Antoniem a Octavianem.   Knihu zakoupíte zde Knihy s podobnou tématikou najdete v této sekci Válečná fakta
Zobrazit článek >
 
Tajemství indické medicíny III
Léčitelé poznávají nemoci na základě trochu netradiční prohlídky. O psychickém i duševním stavu vypovídá několik center. Oči, rty, nehty, taky jazyk nebo tváře. Zprávu podá i krevní puls.                                                                                                Ajurvédu zajímá člověk a jeho osobnost kompletně. Její význam spočívá v tvrzení, že tělo a duše mají hodně společného. Jeden komponent by nemohl fungovat bez druhého. České lékařství je kritizováno východními medicínami zejména kvůli tomu, že léčí projevy a důsledky. Zato indické léčitelství v případě nemoci člověka hledá příčiny. Zamezuje pak dalšímu vývoji nemoci a jejímu vzniku vůbec.  Důležitý fakt je taky ten, že indická medicína nevyužívá k léčbě žádné chemie. Léčení probíhá na základě přírodních prostředků. Důležitá je meditace, detoxikace, aromaterapie i jiný druh terapie. Léčí se na základě bylin, stromů, minerálů, masáží a cvičení.  Ajurvéda si údajně poradí s každou nemocí. Vyléčí nachlazení a běžné problémy, ale poradí si i s chronickými nemocemi. Vliv má samozřejmě i na psychiku, vyléčí psychickou stránku těla jako tu fyzickou.  Pro ajurvédu je důležitá dlouhodobá terapie, která je založena na prevenci. Indičtí léčitelé tvrdí, že pokud člověk bude pečovat o své psychické i fyzické zdraví pravidelně a neustále, žádné nemoci mu nehrozí.   
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat nejlepší čtečku knih? II
Po krátkém úvodu se již pojďme podívat na jednotlivé kroky a zamyšlení, které nesmíte vynechat při výběru čtečky. Pečlivě si při výběru čtečky prohlédněte, jaké formáty elektronické zařízení podporuje. Zjistěte, jaký formát mají vámi nakoupené e-knihy a takový samozřejmě u čtečky očekávejte. Nyní pojďme prozkoumat displej. Tento bod je jeden z nejdůležitějších, neboť právě displej nejvíce ovlivní komfort čtení. Vybírejte obrazovky E-Ink nebo LCD. Druhý displej (LCD) jistě znáte díky televizím. Jejich výhodou je barevnost a rychlá obnovitelnost. Tento typ rychle reaguje na dotyky, avšak rychleji se pak vybíjí. Oproti tomu E-Ink displej vydrží bez nabíjení klidně několik týdnů. Energii spotřebovává totiž pouze ve chvíli, kdy je nutno vykreslit displej nebo překreslit obraz. Tento displej můžete znát taky pod názvem elektronický papír. Pozastavme se tedy rovnou u výdrže. Každá čtečka by měla vydržet hodiny, avšak pouze některé vydrží nabité celý týden. Vybírejte podle toho, kde čtečku budete nejvíce používat a zda máte šance k jejímu nabíjení. U displeje berte samozřejmě ohled taky na jeho velikost. Na malé obrazovce těžko zvětšíte nebo roztáhnete písmo, a tak vás ze čtení můžou už po půl hodině bolet oči. Moc velký displej taky není výhodou, neboť při něm zase budete muset pohybovat očima více než je při delším čtení vhodné. Displej ideálních čteček se pohybuje velikostně okolo dvanácti až dvaceti centimetrů uhlopříčky. Pokud bloumáte nad tím, zdali má obrazovka reagovat na dotyk, nemusíte tento bod brát až tak v potaz. Při čtení obvykle nemusíte zasahovat na obrazovku, a tak dotykový displej není nutný. Lépe než haptiku prozkoumejte samotné ovládání a práci čtečky, musíte zjistit, zda vám její systém vyhovuje. Při výběru čtečky nezapomeňte taky brát ohled na paměť a její kapacitu. Podívejte se, kolik přibližně místa zabírá jeden soubor elektronické knihy a pak si propočítejte, kolik se vám do čtečky vejde publikací. Určitě je lepší vybrat čtecí zařízení s větší pamětí.  
Zobrazit článek >
 
Mons Kallentoft a jeho tvorba II
Páté roční období Šťastná rodina našla při procházce lesem na cestě mrtvé tělo. Toto tělo ženy je v současné době sice zohavené, ale naprosto zachovalé. Nachází se na něm dosti stop násilí a snad i mučení. Malin Forsová má štěstí. Ve svých vzpomínkách si totiž vybaví ženu, která byla kdysi napadena, znásilněna a následně zbita. Od mrtvé ženy se však výrazně jedním liší. Je doposud živa. Bohužel se však nedá říct, že by byla plna rozumu. Svůj život od události tráví v psychiatrické léčebně. Nelehkým úkolem Forsové je teď soustředit se na případ a nalézt všechny podobnosti této podivné vraždy. Je jí totiž jasné, že případy těchto žen jsou si velmi podobné a to nebude jen tak, zřejmě za jejich znehodnocením či smrtí bude stát stejný viník. Tak a teď už stačí jen zjistit, jaký viník. Co všechno bude muset Forsová prozkoumat? Vyřeší tento případ? Podzimní vražda Teď tu máme pro jistotu zase tělo plovoucí na vodě, konkrétně ve vodním příkopu. Jedná se o muže, později je jasné, že jde o Jerryho P., bohatého právníka a majitele zámku. Forsová už zase nebude moci spát. Je na čase poprat se s dalším případem. Co myslíte? Mohli by za jeho smrtí stát bývalý majitelé? Ti se totiž svého sídla dlouho nemohli vzdát, neradi ho opouštěli. Mohli ho bohatí aristokraté zavraždit? Jaký byl jejich skutečný motiv? Během děje však zjistíte, že vše není tak úplně jednoduché, jak se může zdát. Od této knihy už se neodtrhnete. Stránku ,,zhltáte‘‘ rychlostí blesku. Publikaci podzimní vražda najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Naučte se vařit I
Již několikrát jste přemýšlel nad tím, jaké by to bylo kdybyste uměl vařit? Že by vás to dokonce bavilo, ale nevíte jak na to? Chcete oslnit vaši přítelkyni nebo ženu pokrmem uvařeným z lásky? Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. S tímto návodem a drobnými tipy se stanete skvělým kuchařem během několika týdnů. Jak na to? Nejdříve vás musím upozornit, že vařit se bohužel nenaučíte ze dne na den. Chce to svůj čas. Nic si nedělejte z neúspěchů. Chybami se člověk učí. Naučte se přijímat připomínky a poslechněte si, jak by se jídlo dalo uvařit lépe. Pro začátek je dobré, mít na vaření svého učitele. Může vám pomáhat vaše milá, třeba váš u plotny zkušenější bratr, kamarád. Nebo můžete poprosit vaši maminku. Ta z vás bude mít jistě velkou radost. Bude jí potěšením naučit vás speciální kuchařské triky. Nejdříve sledujte, pak opakujte, následně vařte sám. Jestliže jste nesehnal žádného učitele nebo se jen zkrátka chcete naučit vařit sám, pak můžete navštívit kuchařský kurz pro začátečníky, kde vás a další přihlášené lidi talentovaní kuchaři seznámí se základy vaření a určitě vás naučí připravit pár základních jídel. Pokud jste single, můžete navštívit kurz vaření pro nezadané a třeba v něm objevit vaši nastávající. Pamatujte si, že nejprve je dobré začít s těmi nejsnadnějšími recepty. Obtížnost vaření je třeba stupňovat s rostoucími zkušenostmi. Po dovaření nezapomeňte váš výtvor ochutnat. Pokud vám v něm nějaká ta surovina nebude sedět, klidně si zapište, co příště musíte udělat jinak. Po chvíli už vám to půjde samo. Kuchařku Mňam aneb prima vařečka 2 najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Navštivte Indonésii
Léto je pro většinu z nás obdobím dovolených. Zatímco dříve si lidé užívali dovolenou méně často, ale delší dobu, nyní mají tendenci vyrážet častěji na kratší a spíše aktivní výlety. Úvaha je jasná: poznají více a odpočívají průběžně. Přesto existují destinace, které díky vzdálenosti od našich zeměpisných oblastí vyžadují podstatně delší volno. Návštěvníci je atakují v obdobích pro středoevropany studených, protože je tam prostě podstatně tepleji. Stále více jsou tak navštěvovány hlavně země Asie. Láká nejen Thajsko, na výsluní se dostává také Vietnam a Indonésie. Exotická země ostrovů, korálových útesů, sopek a pralesů je velmi hustě osídlená a chudá. Přesto má Indonésie mimořádně pestrou přírodu a kulturu i zajímavou architekturu měst. Jasné je že na takový výlet do Indonésie nepotřebujete jen čas. Vyžaduje to také dostatek peněz. Nedisponujete-li jedním či druhým, cestujte a poznávejte s knihou, která vám ukáže vše důležité v zemi, jejímž územím je více než 17500 ostrovů. Podle průvodců Lonely Planet vydalo nakladatelství Svojtka nádhernou publikaci Indonésie. Upozorní vás na vše důležité, co byste o ní měli vědět a může vám také pomoci naplánovat výlety po zemi, včetně těch po plážích, dopravy, stravovacích možností a dalších užitečných upozornění. S blížícími se Vánoci může být Indonésie hezkým dárkem pro zvídavé i cestovatele. Obrazového průvodce Indonésie zakoupíte za zvýhodněnou cenu v sekci odborných a naučných Knih.
Zobrazit článek >
 
Alexander Stainforth a jeho knihy II
David Kaps, literární autor odjakživa vydávající knihy pod pseudonymem Alexander Stainforth se narodil v osmdesátých letech minulého století v Kladně. Svou první knihu vydal roku 2003, o pět let později započal pravidelnou publikací knih. Doposud spisovatel napsal více než dvacet knih a na dalším díle samozřejmě tvrdě pracuje. Jaké jeho knihy stojí například za přečtení? Ďáblova nevěsta Máte občas chuť na trochu historie? V tom případě sáhněte po knize s názvem Ďáblova nevěsta. Hlavní hrdinkou je zde Karina, která se má provdat za zlého, nepříjemného a odpudivého lorda Roberta. Panují o něm zvěsti, že je prý skutečný ďábel. Tato informace k odvážnosti Katriny opravdu nepřispěje. Nakonec se však vydává na cestu za svým nastávajícím. Cestu ji však zkříží nejedna překážka. Jak si poradí? Stíny z domu temnoty Pokud jedním z vašich favoritů žánrů knih je horor, pak vás nadchne kniha Stíny z domu temnoty. Rodina Hillových byla úplně obyčejná rodina, dokud se matce Amandě a její dceř Kate nezačaly zdát děsivé sny, které se pomalu ale jistě stávají skutečností. Bude mít příběh nějaké rozuzlení? Přispěje jim nějak Eddie, Amandy manžel? Tři vánoční dárky V některých chvílích toho člověk má opravdu dost a rád by si pouze odpočinul. Na nic by nemyslel a jen relaxoval. S tím vám pomůže tato kniha. Seznamte se s příběhy několika rodin, které vás pozvou k sobě domů na vánoční svátky. Pobavte se nad běžnými komplikacemi, které mohou nastat při každoročních vánočních oslavách. Pokud se vám díla tohoto autora zalíbila, zamiřte do magazínu pro ženy, kde najdete první část tohoto článku, která vás seznámí s některými dalším knihami spisovatele. Knihy Alexandera Stainfortha najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Knihy Monse Kallentofta II
Zimní oběť Snad v celém světě panuje krutá zima. Jedné mrazivé noci je nalezeno tělo silného muže. Nenaházelo se na tradičním místě, avšak viselo na osamělém stromě uprostřed pustiny. Jak se tam tělo dostalo, jaký krutý vrah takto oběť zanechal? Pojďme nahlédnout do nebezpečných zákoutí a okolků vraždy. Jak si s vyšetřováním poradí statečné Malin? Kniha je prvním dílem krimisérie Monse Kallentofta. Hned po vydání se stala bestsellerem. Větrné duše Vzduch se chvěje horkem. Na Linköping se žene neobvyklá letní bouřka. V pečovatelském domě je nalezen mrtvý devětasedmdesátiletý Konrad Karlsson, oběšený na kabelu od zdravotního alarmu. Okolnosti nasvědčují sebevraždě, ale všichni, kdo mrtvého znali, o něm mluví jako o muži, jenž měl i přes zdravotní problémy silnou vůli žít. Mezi personálem byl oblíbený a pro Malininu dceru Tove, která je v domově na letní brigádě, se stal jakýmsi náhradním dědečkem. Podezření, že Konrad nespáchal sebevraždu, posilují i výsledky pitvy. Vyšetřování je v plném proudu, ale zdá se, že do sebe nic nezapadá. Informace si protiřečí, průběh událostí je zmatený. Co mohl kdo získat smrtí nemocného starce, dokonce i ve společnosti, kde se kvůli penězům přestává dbát na lidskou důstojnost? Zeměbouře Jednoho krásného dne byl zavražděn bývalý švédský demokrat Peder Akerlund. Není však jediná oběť. Pohřešovanou se stane i Nadja Lundinová, která je s obětí spojena. Jak? To se dozvíte při čtění této poutavé knihy. Čtení této knihy nezanechá vaši hlavu chladnou. Knihy autora jménem Mons Kallentoft najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
William Ritter: Jackaby
Pojďme se podívat o více než století dřív, do místa, kde řádí sériový vrah, který nutně musí být dopaden.. Dnes vám poskytneme tip na skvělou detektivní knihu, jejíž tematika zasahuje do paranormálních jevů. Chcete se bát? Zasmát? Chcete se stát svědkem vyřešení největší záhady posledních let předminulého století? Pak si přečtěte knihu Jackaby. Román začíná poměrně nevinně. Abigail Rooková se právě přistěhovala do New Fiddlehamu v Nové Anglii, kde hodlá zapustit kořeny. Nemá ale práci. Jako na zavolanou se jí naskytne setkání se speciálním detektivem, který se zabývá zkoumáním paranormálních jevů a pozorováním nadpřirozených bytostí. Ať už těmto skutečnostem Abigail věří nebo ne, rozhodne se přijmou místo asistentky detektiva. Do kanceláře se skvěle hodí, neboť si dokáže všímat neobyčejných detailů. Nyní je na čase dopadnout sériového vraha, který polici stále uniká. Nebo nejde tak úplně o obyčejného člověka? Je nestvůra vůbec člověk? I když detektivovi a jeho tvrzení zprvu nikdo nevěří, postupem času i ostatní lidé zjišťují, že za masovými vraždami stojí víc než lidská síla. Pokud máte rád fantasy i detektivky, určitě se vám kniha zalíbí. Právě Ritter umí nabídnout skvělou dávku obojího. Budete se bát, ale zároveň vás nebude nikdo od knihy moci odtrhnout, protože bude nutné prozkoumat další a další důkazy či odhalit lecjaké tajemství. V dialozích se shledáte se skvělým humorem, který v pravou chvíli přerušuje vážné i dlouhé situace. 
Zobrazit článek >
 
Krajská města a jejich okolí – Ostrava IV
Geologický pavilon profesora Františka Pošepného v Ostravě Technická univerzita v Ostravě má svůj nemalý Geologický pavilon. Právě zde se nachází více než patnáct tisíc exponátů, mezi nimiž si můžete prohlédnout například ukázky zlata nebo radioaktivních surovin v české republice. Dozvíte se taky, jak se vlastně tvořila celá zemská kůra. Pero milovníky minerálů a hornin je toto místo přímo ráj. Prohlédnete si zde volně průchodnou expozici s mineralogickými perlami. Historie sbírky sahá až do roku 1849. No a proč výše zmíněný profesor? Od něj totiž pochází ta nejcennější sbírka. Na rozvoji sbírky se samozřejmě podíleli i jiní pracovníci, najdete zde mnoho darů průzkumných a těžebních organizací. Pan profesor Pošepný navíc vypracoval první světovou moderní učebnici ložiskobvé geologie, samozřejmě i tu si zde můžete prohlédnout.   Solná jeskyně Zapomeňte na stres a užijte si chvíle pro sebe. Lidé si do jeskyně jezdí léčit zejména vysoký krevní tlak, jakékoliv alergie, taky různá kožní onemocnění a samozřejmě onemocnění dýchacích cest, na které má zdravá sůl největší vliv. Do jeskyně se obvykle chodí na čtyřicet pět minut, váš pobyt v ní bude doprovázet příjemná relaxační hudba. Můžete se v ní občerstvit a navíc u odchodu obdržíte dárkový balíček z města Ostrava. Katedrála Božského spasitele Největším chrámem mimo oblast Čech je právě tato katedrála. Jedná se o novoroční baziliku s honosnou věží a zdobením z roku 1889, která byla postavena podle projektanta Gustava Meretty. Katedrála byla v roce 2014 a ještě o rok později zcela rekonstruována, takže teď ve městě září v plné kráse. Výrazně se změnila zejména barva fasády. Nezapomeňte si přibalit na své průzkumnické cesty mapu. Tu ostravskou najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Tyto potraviny (ne)jezte nalačno II
Celozrnné bezkvasnicové pečivo a semínka Pokud musíte snídat pečivo, pak se zaměřte na speciální produkty plné semínek, z celozrnné mouky a hlavně nekvasnicového typu. Proč se pečivo ke snídani nepodporuje, si přečtěte o pár odstavců níže. Do jídel s libostí naopak přidávejte semínka a zrníčka všeho druhu, přidat můžete i ořechy. Tyto drobnosti dodají sílu do celého dne. Kaše všeho druhu Spousta lidí snídá ovesnou kaši. Dělá dobře, jedná se o směs, která dodá vlákninu, zaměstná trávicí soustavu a navíc vás na dlouho zasytí. Kromě Ovesných vloček můžete při přípravě kaše využít taky kukuřici nebo třeba pohanku. Vajíčka na všechny způsoby Jsou zdravá, dobrá i výživná, zkrátka ideální trio vlastností na ráno. Z vajec si můžete připravit omelety, míchanou, ,,prsklou‘‘ nebo klasicky vařenou pochoutku. Vejce po ránu vám dodají energii a taky zasytí. Ideální jsou rozhodně. Díky vydatné snídani budete moci oddálit oběd a možná toho taky méně sníte. Prostor je moc malý na to, abychom zde jmenovali všechny vhodné ranní potraviny, dobrý základ jsme však postavili. Vyberete si? Určitě ano. V této fázi se zaměříme na suroviny, které se na ráno příliš nehodí. Budete je muset vyřadit ze snídaňového jídelníčku nebo se v něm tyto produkty vůbec nenachází? Káva Káva je nápoj kyselý, i když to v těch lepších druzích necítíte. Někteří lidé by se bez ranní kávy zkrátka neobešli. Pokud patříte mezi ně, zkuste však doušky vypít alespoň až se snídaní. 
Zobrazit článek >
 
Královna ohně
Třetí díl trilogie Stín krkavce. Vélin Al Sorna musí pomoci vrátit Říši Královně. Po boji o holý život má královna Lyrna za úkol odrazit vpád volarské armády a znovu dobýt nezávislost Sjednoceného království. Aby dosáhla svých cílů, musí udělat víc než jen shromáždit své věrné příznivce. Musí se spojit se silami, které jsou jí odporné, a přivést válku k branám nepřátel. Zajistit vítězství má Vélin Al Sorna, avšak jeho cesta je plná obtíží. Volarská armáda má na své straně tajemného Spojence, který svým služebníkům nabízí dar věčného života. Pokud má království zvítězit, musí Vélin Al Sorna Spojence zničit. Jenže porazit protivníka, jehož není možné zabít, je téměř nesplnitelný úkol, zvlášť když Vélinova píseň krve, mystická síla, která z něj udělala slavného bojovníka, zlověstně umlkla… Dokonalé zakončení mistrovské trilogie. - Fantasy Book Review Velkolepé finále jedné z nejlepších debutových fantasy trilogií, jaké jsem kdy četl. Anthony Ryan je rozený nástupce Davida Gemmella a největší britský fantasy talent. - Fantasy Book Critic Žádná z postav nezůstává nedotčená válkou a ztrátou a Ryan podle všeho s potěšením dodržuje jedno ze základních pravidel psaní beletrie - „zabij své oblíbené hrdiny“. Naprostá většina autorů by se od Ryana mohla učit, jak psát postavy takovým způsobem, aby opravdu každá z nich byla zajímavá… - Fantasy Book Review
Zobrazit článek >
 
Krmení psů – Jak správně krmit svého domácího mazlíčka I
Krmíte správně svého mazlíčka? Nikdy není pozdě na to pročíst si základní informace o stravování zvířat. I když vaše zvíře nehladoví a je spokojené, možná ještě máte co zlepšovat. Základem správného krmení je servírování jídla ve stejný čas. Pes se naučí vycítit dobu, kdy dostane jídlo a na pravidelné trávení si navykne i jeho soustava. Když budete dodržovat pravidelnost krmení, dostaví se i pravidelnost při vylučování. Štěňata by měla dostávat najíst několikrát denně, velcí psi pak jednou až dvakrát denně, v tomto případě záleží na plemeni psa a jeho výkonech během dne. Psi jsou, co se týče přijímání jídla, hodně odlišní. Někteří by jedli stále, jiní ani nedojí přidělenou porci jídla. V obou případech se musíte naučit držet nad mazlíčkem pevnou ruku. I když pes přijde vylizovat misku, nedávejte mu porci navíc nebo jiné dobroty. Jestliže se pes v daný čas nenají, nezkoušejte mu jídlo naservírovat o hodinu déle, ale počkejte na další čas vymezený pro stravu. Mezi krmením můžete samozřejmě psovi občas dát nějaký ten pamlsek. Při určování doby krmení pamatujte na to, že pes by nikdy neměl dostat najíst před procházkou. Psovi se pak bude venku těžko běhat, po jídle potřebuje odpočívat, tak jako my. Navíc se bude mnohem víc těšit domů. Pomalu přistupujte taky k jídlu ihned po venčení. Počkejte pár minut, než se pes po procházce zklidní. Nejprve by měl doplnit tekutiny, poté jídlo. V případě kombinování stravy s pohybem může u psa dojít k přetočení žaludku. Pokud se chcete dozvědět víc o krmení psů, můžete si pořídit vhodnou knihu věnující se tomuto tématu.  
Zobrazit článek >
 
Čchi kung pro zdravou prostatu a pohlavní svěžest
Tato příručka pro obnovení zdraví mužských pohlavních orgánů a udržování kvalitního sexuálního života do vysokého věku obsahuje podrobné pokyny nejen k technikám na odstraňování energických blokád reprodukčních orgánů a obnovu její fyziologické funkčnosti, ale také staletími prověřené metody léčby zvýšené prostaty a prevence rakoviny této žlázy. Přináší rovněž velmi cennou sestavu cviků pro každodenní praxi a praktické instrukce doplněné důležitými informacemi o výživových a bylinných doplňcích. Autoři také objasňují principy masáže na povzbuzení sexuální energie a regeneraci prostaty a seznamují s taoistickými praktikami, které bly donedávna udržovány v tajnosti a které využívají pohlavní síly k účinné léčbě různých tělesných orgánů. Všechny popisy jsou pro názornost doplněny množstvím ilustrací. Ačkoliv je většina zmiňovaných postupů zaměřena především preventivně, obsahuje kniha i několikdůležitých technik s léčebnými a regeneračními účinky, které mohou využít i pacienti v různých fázích onemočnění. Mantak Chia je světově uznávaný mistr čchi-kungu a vnitřní alchimie. Jeho systém Univerzální léčivé Tao si za téměř čtyři desítky let získal desítky tisíc oddaných následovníků po celém světě. Mistr Chia je autoremtéměř desítek knih, které postupně vycházejí také v češtině. Autoři také objasňují principy masáže na povzbuzení sexuální energie a regeneraci prostaty a seznamují s taoistickými praktikami, které bly donedávna udržovány v tajnosti a které využívají pohlavní síly k účinné léčbě různých tělesných orgánů. Všechny popisy jsou pro názornost doplněny množstvím ilustrací. Ačkoliv je většina zmiňovaných postupů zaměřena především preventivně, obsahuje kniha i několikdůležitých technik s léčebnými a regeneračními účinky, které mohou využít i pacienti v různých fázích onemočnění. Mantak Chia je světově uznávaný mistr čchi-kungu a vnitřní alchymie. Jeho systém Univerzální léčivé Tao si za téměř čtyři desítky let získal desítky tisíc oddaných následovníků po celém světě. Mistr Chia je autoremtéměř desítek knih, které postupně vycházejí také v češtině.    
Zobrazit článek >
 
Kdo je Sherlock Holmes?
Sir Arthur Conan Doyle je anglický spisovatel, který se proslavil zejména díky známým příběhům o Sherlocku Holmesovi. První příběh o něm vydal knižně v roce 1887. Novela Doyla s touto postavou nese název Studie šarlatové. Další knihy s hrdinným Sherlockem pak autor doslova sypal z rukávu. Poslední sbírka povídek Archiv Sherlocka Holmese byla vydána v roce 1927. Kdo ale vlastně Sherlock je? Jde o postavu soukromého detektiva, který žije na přelomu minulých století. Vystupuje celkem ve čtyřech románech a padesáti šesti povídkách. V tomto případě jde o ,,pravého‘‘ Sherlocka z pera spisovatele Doyla. Detektiv se však stal inspirací pro mnohé další autory i filmové scénáristy, takže se s postavou se můžete běžně setkat i v jiných dílech. Holmes bydlel v pěkném domě v Londýně na známé Baker Street jako podnájemník paní Husonové. Celkový počet případů, které Holmes řešil, údajně přesahuje neskutečné číslo dva tisíce. Pro díla byly podle slov autora detailně vybrány a analyzovány ty nejzajímavější případy. Informace o nich pochází taky ze zápisů Holmesova přítele a spolupracovníka doktora Johna Watsona. Holmes miloval kouření z dýmky a hru na housle, nikdy nebyl ženatý. Od žen se vždy, až na výjimku se zpěvačkou Irenou Adlerovou, držel dál. Mezi indicie, které si každý hned spojí s postavou detektiva Holmese, patří zejména kostkovaná čepice a lupa. A. C. Doyle nechal Sherlocka ve své myšlené poslední knize utonout ve vodopádu, avšak na nátlak veřejnosti ho znovu oživil ve své povídce Prázdný dům a Sherlock se tak stal nesmrtelným. Seznamte se s detektivem blíž. Přečtěte si knihu Sherlock Holmes I, kterou najdete zde: knihy.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Jan Pavel a jeho díla plná zamyšlení III
Jizvení  Asi nejoblíbenější kniha spisovatele Jana Pavla nese název Jizvení. Opět se nejedná jen o čistý text, který pro pobavení jen tak přečtete. Povídka vyžaduje soustředěnost a hlavně vás donutí přemýšlet spolu s hlavními hrdiny. Na začátku knihy poznáte muže, který je pozván zámeckou paní na její sídlo. Tato mladá žena zde žije pouze se dvěma sluhy a psy. Ne, vlastně je tu ještě někdo, někdo mnohem důležitější. Plyšový medvídek. V knize se pomalu začne rozplétat milostný trojúhelník a záhada. Budete řešit otázky vztahů mezi lidmi, proniknete až do hlubin duše hrdinů (nebo té své?).  Kniha se čte dobře a rychle. Příběhy mají společnou tematiku, které je nutné přijít na kloub. Pokud se vám to povede, budete si užívat příběhu ještě víc. Kniha nabízí taky otázku zamyšlení nad pocitem viny. To, před čím tak utíkáme, nás stejně jednou dostihne.  I smrt se zahojí I smrt se zahojí je pojmenování vcelku krátkého románu, který popisuje život dvou lidí, Jakuba a Sofie. Jedná se o hrdiny ve věku po třicítce, kteří mají vztahové, milostné i rodinné trápení. Na čas se rozhodli žít bez sebe, ale nějak zjišťují, jak moc postrádají jeden druhého. V knize se však rozvíjí i jiné milostné příběhy, které jistě rádi prozkoumáte. Příběh nabere takových obrátek, že hlavní hrdinka nakonec skončí v blázinci. Pomoci jí může jen jeden.
Zobrazit článek >
 
Přečtěte si historický román Petera Tremayna
Peter Berresford Ellis, kterého svět nezná nijak jinak než pod pseudonymem Peter Tremayne nebo Peter MacAlan je britský spisovatel a historik. Zaměřuje se na psaní detektivních příběhů. Jeho romány tvoří sérii, ve které se pohybuje stále jeden hlavní hrdina – sestra Fidelma. Peter se nejprve rozhodl stát se novinářem. Po studiích, až do roku 1975 zaujímal místo redaktora. Poté se rozhodl přesedlat pouze na spisovatelskou dráhu, u které už zůstal. Autor je velkým znalcem historie. Na škole se zabýval zejména keltskou historií a kulturou. Tuto svou znalost uplatnil snad v každém svém románu. Na svém kontě má v současnosti přes sto fantasy a historických knih. U nás je nejznámější jeho již zmíněná série se sestrou Fidelmou žijící v 7. století na britských ostrovech. Sestra pochází z irské královské rodiny. Řeší záhadné případy se svým bratrem Eaulfem. Při čtení autorových knih vás nenadchne pouze poutavá zápletka. Dostane vás taky znalost historie a dokonalý popis náboženské, politické i právní situace, které jsou někdy v řešení problému východiskem. Mezi sérii Případy sestry Fidelmy patří například publikace s názvem: Rubáš pro arcibiskupa, Sedmá polnice, Holubice smrti, Kalich krve, Pán duší, Pavoučí síť,.. Tyto knihy a mnohé další najdete zde. Holubice smrti Čtenáři věrně sledující případy sestry Fidelmy a bratra Eadulfa opustili své hrdiny na církevním kongresu v burgundském městě Autun, kde bylo rozhodnuto o podřízení národních církví jedné univerzální řeholi. Zatímco v Autunu král trestal odhalené spiklence, oba detektivové se z Burgundska odebrali do dnešního přístavu Nantes a nasedli na irskou loď s úmyslem obeplout jižní pobřeží Bretaně a pak zamířit na sever, domů do Irska. Jejich loď však přepadli na pobřeží Bro Waroch, jednoho z malých jižních království na bretaňském jihu, piráti a Fidelma s Eadulfem stěží zachránili holý život. Na pobřeží v oblasti Morbihanu chce však Fidelma tvrdošíjně setrvat, dokud vraždící piráty neodhalí a nepotrestá. V cizím prostředí, v neznámých končinách, mezi lidmi mluvícími cizím jazykem, je to úkol mimořádně těžký, tím spíše, že jediným chatrným vodítkem pátračů je symbol holubice, namalovaný na pirátské lodi. Navíc, když v pevnosti Brilhag, kde se jim dostalo pohostinství, je, vzhledem panujícím sporům a nepřátelským a tajuplným vztahům podezřelý snad úplně každý. Fidelma tentokrát nejednou nasadí dokonce vlastní život, ale skutečného a jediného vraha v roli kapitána pirátské lodi – bílou holubici – nakonec odhalí, tentokrát k překvapení i toho nejzkušenějšího čtenáře Petera Tremaynea.  
Zobrazit článek >
 
Slovníček slovinštiny
Máte v plánu vycestovat do Slovinska? Rádi byste porozuměli psanému i mluvenému slovu? Začněte se učit slovinsky! Slovinsko znají především čeští horolezci, lyžaři a raftaři. Avšak tato nádherná země nejsou jen bílé štíty Dolomitů. Určitě za to stojí sestoupat z hor do nížiny a navštívit jiné přírodní krásy a hostorické památky. Je to země, kde se snoubí kousek Moravy, Itálie, Chorvatska, Maďarska i Rakouska. Ke všemu tu jsou hory, moře, zvlněné vinice, historická města i termální prameny. Pokud už budete Slovinskem jen projíždět, je dobré znát alespoň nápisy, které uvidíte takzvaně na každém rohu: SLO/CZ Avtobusna postaja     Autobusové nádraží Avtocesta     Dálnice Bolnišnica     Nemocnice Brezplačno parkiranje     Parkování zdarma Carina     Celnice Cestnina     Mýto, Dálniční poplatek Cestninska postaja     Terminál pro výběr mýtného Cona za pešce     Pěší zóna Daj prednost     Dej přednost v jízdě Gostišče     Hostinec Hitrostna ovira     Zpomalovací práh Izhod, Izvoz     Východ, Výjezd Izklopite motor     Vypněte motor Krožišče     Kruhový objezd Mestna obvoznica     Městský okruh Nadvoz     Nadjezd Nejvečja dovoljena hitrost     Maximální povolená rychlost Nevarnost     Nebezpečí Jaké další nápisy vás mohou na cestě potkat? Najdete je v příručce na cesty: SLOVINŠTINA SLOVNÍČEK.
Zobrazit článek >
 
Dan Simmons – Děti noci
Americkému spisovateli Danu Simmonsovi je nyní 69 let. Za svou kariéru toho stihl opravdu hodně. Znáte tohoto autora hororových románů, science fiction a napínavých příběhů? Roku 1971 dokončil Simmons studia angličtiny. Tu měl už od mládí zkrátka v krvi. Po studiích se živil jako učitel. Nejprve pracoval na základní škole a poté se zaměřoval pouze na vyučování talentovaných děti. Svou první knihu vydal až v roce 1987, v den, kdy se narodila jeho dcera. Od té doby se živí pouze jako spisovatel.  Simmons sklidil mnohonásobná ocenění. Ta na jeho kontě neustále přibývají. Světově se proslavil hlavně díky tetralogii s názvy jednotlivých knih: Hyperion, Pád Hyperionu, Endymion a Vzestu Endymionu. Tyto čtyři knihy vyšly v rozmezí deseti let. V průběhu tvorby na této sáze se však autor zaměřoval i na kratší romány nebo sbírky. Sepsal obrovské množství příběhů s hororovou tématikou. 'Mezi jeho další známé dílo patří kniha Děti noci. Vypráví příběh chlapce Joshuy, který byl očividně kvůli špatné krevní transfuzi nakažen virem HIV. Jeho imunitní systém však na tuto látku reaguje nulově. O tomto zvláštním a nevysvětlitelném úkazu se dozví i epidemioložka Kate Neumanová. Začne se snažit o to, aby záhadu rozluštila. Myslí si, že je na cestě k vyřešení léčby rakoviny i jiných nevyléčitelných smrtelných nemocí. Časem však rozplétá jednotlivé uzlíky k rozluštění největší záhady člověka a pomalu zjišťuje, že Joshua bude trochu něco jiného, než lidský druh. Co je tedy Joshua zač? Jak na nebezpečné bádání doplatí Kate? To se dozvíte v knize Děti noci, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Pěší chůze pro vaše zdraví II
Někdy se vyplatí si také spočítat, kolik času vám zabere cesta autem. Vyjet z garáže, stát na všech světelných křižovatkách, přibržďovat do kolony nebo hledat místo u vaší práce. No nebyla by vlastně cesta pěšky rychlejší?  Cesta městskou hromadnou dopravou je sice méně nákladná, ale taky má své nevýhody. Kolikrát už jste dobíhal autobus nebo metro? S chůzí už vás nebudou trápit žádné přeplněné prostory.  Není třeba trénink Chůzi není nutné nijak cvičit. Jde o nejpřirozenější pohyb, který tělo vykonává s radostí. Žádný návod není třeba, jen možná doporučení, abyste měl zvednutou hlavu a nekoukal stále pod nohy. Pokud vás bolí nohy, vyměňte obuv, jestliže bolest neustupuje nebo s k ní naopak připojuje ještě bolení zad, pak byste měl raději navštívit fyzioterapeuta, který vám s problémem poradí. Je to opravdu důležité, neboť právě od chůze se odvíjí další aktivity.  S pohodlnějším zdoláváním turistických tras vám pomohou hole nordic walking. Při větších túrách nezapomínejte na hydrataci.  Věděl jste, že problém plochých nohou se dá taktéž vyléčit chůzí? Pravidelné kroky vám pomohou klenbu zvednout.  Udržíte si kondici I krátká procházka vás dokáže udržet v kondici. Jak cestujete do práce? Autem nebo hromadnou dopravou? Co zkusit pěší chůzi? Pokud máte sedavé zaměstnání, je možná cesta do práce vaším jediným pohybem. Jestliže v práci neustále pobíháte, zvažte, zda by se vaše nohy nechtěly ráno krátkou procházkou protáhnout.  Knihu Slovart Moderní nordic walking, která vám o tomto sportu prozradí víc, si můžete zakoupit v našem e-shopu.  Pokud si chcete udržet dobré zdraví i skvělou kondici, začněte chodit! Zapomeňte na treking nebo na nekoordinovanou chůzi s holemi a naučte se nordic walking. Je to bezpečná, jednoduchá, efektivní a zábavná cesta k zdokonalení kondice bez ohledu na věk, pohlaví nebo tělesnou zdatnost. Srozumitelně napsaná praktická příručka plná názorných fotografií představuje ideální návod pro začátečníky, ale i výbornou pomůcku pro pokročilé nebo instruktory. Detailně popisuje správnou techniku a cvičení, přibližuje zdravotní benefity, nabízí množství rad i zkušeností z praxe a také individuální tréninkové postupy. Autorka je zakladatelkou nordic walkingu na Slovensku a prezidentkou slovenské asociace, která školí trenéry. Na světovém kongresu nordic walkingu v roce 2015 byla vyhodnocena jako instruktorka s nejlepší technikou na světě. Je známá i mezi českými trenéry, kteří k ní jezdí na kurzy.
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8