EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jídlo a pití

 
Znáte druhy steaků? II
Porterhouse steak Kombinace svíčkové a roštěnky, to je Porterhaus. V tomto steaku narazíte jak na jemnou a šťavnatou část, tak i na masitou porci. Tento steak bývá hodně často srovnáván s T-bone steakem. Ten je na rozdíl od něho užší a celkově menší. Porterhouse steak je vhodný na hlavní chod klidně i pro dvě osoby. Jeho tloušťka je hodně variabilní. Pohybuje se od 4 do 7 cm. Rumpsteak Rumsteak je vhodný na roštěnky, pečení a dušení. Pokud plánujete přípravu klasických steaků, musíte ho nechat dobře odležet, jinak bude vámi připravená pochoutka tvrdá. Jde o maso z vykostěné hovězí zadní kýty. T-bone steak Tento steak snadno poznáte podle jeho malé velikosti. Krájí se na tenké plátky a je hodně měkčí. Steak není jednotný. Skládá se ze svíčkové, roštěné a kosti. Hlavně část kolem kosti je považována za naprostou delikatesu. Toto maso patří k těm dražším pochoutkám. Striploin steak New York Strip nebo taky Striploin steak je maso z nízkého roštěnce. Je poměrně dosti prorostlý tukem, ale zase je maso velmi měkké. Krájí se do větších plátků masa. Rib Eye Steak Ještě nesmíme zapomenout na žeberní část. Jedná se o plátek masa z vysokého roštěnce. Nachází se v nejpohyblivější části zvířete, a tak se toto maso stává jedním z nejlepších steaků vůbec. Krájí se do větších plátků. Hodí se taky na pomalé pečení, kdy je maso vhodné nechat vkuse a po dopečení nebo těsně před ním ho už rozkrájet. Naučte se připravovat dokonalé steaky bez chybičky. Jak? Třeba s knihou Dokonalý steak, kterou najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Bezlepková mouka – Jaké druhy máte k dispozici? I
Zajímá vás, z čeho vařit pro ,,bezlepkáře‘‘, nebo snad vy sám máte celiakii? Vaše zdravotní problém má však snadné řešení. V dnešní době se téměř nemusíte omezovat a uvařit si můžete snad cokoliv, na co máte chuť. V restauraci je jistě pro vás obtížnější si vybrat, ale proč se trápit i doma? Mouka je základním stavebním kamenem mnohých pokrmů. Čím nahradit ty klasické typy mouky, pšeničnou a žitnou? Jaké bezlepkové mouky jsou vám běžně k dispozici? Nabídka není malá, budete se divit. Většina zde zmíněných produktů je k dostání v obchodech za poměrně slušné ceny. Rýžová mouka Pokud chcete, aby mouka působila co nejpřesvědčivěji jako ,,pravá‘‘, použijte na vaření mouku rýžovou. Má čistě bílou barvu. Běžně ji lze použít na přípravu jíšky, omáček nebo krémových polévek. Je velmi jemná, vhodná i na přípravu nejrůznějších kaší. Kukuřičná mouka Mouka z kukuřice jednoznačně poznáte podle její žluté barvy. V kukuřičné mouce obalují někteří kuchaři maso, neboť nezvyklá chuť celé strouhanky kolem masa upoutá každého jedlíka. Často mixují poměr běžné mouky právě s kukuřičnou. Kromě obalování se tato mouka používá nejvíce na sladké pokrmy a dezerty. Znát můžete třeba ovocné knedlíky nebo různé koláče. In začaly být v současné době i kukuřičné těstoviny. Na kaše se tato mouka moc nehodí, neboť je její struktura spíše hrubšího rázu. Mouka kukuřičná je cenově velmi výhodná. Vyzkoušejte náš produkt. Kukuřičnou mouku polohrubou 400 g najdete zde. Po rozkliknutí odkazu se můžete seznámit i s přesným složením této mouky. Návod na použití: Používá se tam, kde není požadavek vysoké pojivosti, do moučníků z vařených obilovin, do placek a palačinek. Vhodná též na zahuštění omáček a polévek. 
Zobrazit článek >
 
Vaříme s kopřivou
Uvařte si zdravou pochoutku z kopřivy, která dodá vašemu tělu nejen na imunitě. Jestliže se o kopřivě chcete dozvědět něco víc, navštivte náš magazín pro ženy, kde si budete moci přečíst zajímavé povídání o této rostlině. Pokud chcete článek číst nyní, klikněte zde. A my ostatní jdeme nyní vařit. Kopřivová pomazánka K chuti kopřiv se nejlépe hodí ovčí nebo kozí sýr. Nakrájejte čerstvý špenát nadrobno a smíchejte ho s se sekanými kopřivami. Přidejte česnek a koření. Pomazánku můžete namazat na rozpečený toast. Dietní kopřivová polévka Natrhejte čerstvé listy kopřivy. Ty opláchněte, nasypte je do hrnce a dolijte na ně vodu. Přiveďte ji k varu. Vodu povařte asi tak pět minut a následně kopřivový výtažek doplňte zeleninou podle chuti. Přidejte sůl a oblíbené koření. Zdravá polévka je na světě. Tradiční kopřivová polévka Čerstvé omyté listy kopřivy nakrájejte na menší kousky a poté je osmahněte na oleji nebo másle. Přidejte k nim cibulku, případně česnek. Směs zalijte vodou nebo smetanou a vyšlehejte ji. Kopřivovou polévku můžete ještě stmelit jíškou. Kopřivový špenát Uvařte a zpracujte klasicky listy špenátu. Poté k nim přidejte lístky kopřivy a přiveďte směs k varu. Toto jídlo je velmi chutné a ještě k tomu zdravější než obyčejný špenát. Milovníci kopřivových jídel si můžou připravit taky čistý špenát pouze z kopřiv. Postupujte úplně stejně jako při přípravě tradičního špenátu. Kopřivové produkty najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Tajemství asijské kuchyně II - Osm chutí Asie
Pokračování článku o asijských pokrmech je tu. Tento příspěvek vás nepřipraví ale ani o drobné prozkoumání naší oblíbené kuchařky Osm chutí Asie, která je vhodná jak pro kuchařské mágy, tak pro ty, kteří se rozhodli trochu experimentovat. Asijští kuchaři dbají mnohem více než jacíkoliv jiní na kvalitu surovin. Platí, že by se měli držet vždy čerstvého. Nemražená zelenina, čerstvě namleté koření zlepší jídlo o několik procent. Schválně sám vyzkoušejte, že rozdíl poznat stoprocentně jde. V asijských kuchyních platí mnohé zásady, ale ta nejvíc důležitá zejména pro ty, kteří nemají s asijskou kuchyní zkušenosti, říká i pro nás známé pravidlo, že méně je mnohdy více. Proto se nenechte zmást jen několika potřebnými surovinami a nedohánějte jídlo ničím jiným než těmi potravinami, které jsou napsané v receptu. Již v úvodu bylo zmíněno koření. Ano, bez něj to skutečně nepůjde. Pro asijskou kuchyni je typický nejen zázvor a česnek, ale taky jarní cibulka, cury a samozřejmě přírodní dochucovadlo jménem sójová omáčka. Osm chutí Asie Tato kniha je dílem Shahafa Shabtaye, který zejména díky restauraci SaSaZu sepsal mnoho poznatků z přípravy i ochutnávání asijských jídel. Svou knihu neproložil jenom recepty a tipy na vaření, ale taky do ní přidal spoust příběhu ze svých cest a ochutnávání těch nejlepších i nepodivnějších pokrmů. Kniha osmi kapitolách se postupně věnuje jedné typické asijské surovině, na jejímž základě si můžete připravit nejrůznější pochutiny od předkrmu k dezertu. Kniha obsahuje 52 receptů.  
Zobrazit článek >
 
Na co je dobrý sezam?
Drobná sezamová semínka najdete na kdejakém pečivu. Napadlo vás však užívat sezamová semínka samotná? K čemu jsou dobrá? Sezam obsahuje velké množství bílkovin a základních esenciálních mastných kyselin. Z vitaminu se zde vyskytuje významný podíl druhu E a skupiny B. V semínkách najdete taky beta karoten, vápník, zinek, draslík, fosfor a samozřejmě železo. Sezam je součástí jídelníčku každého vegetariána a vegana. Semínka by však měli občas pojíst i ti, kteří se ve stravě nijak neomezují. Sezamová semínka je vhodné pojídat neoloupaná. Odstraněním slupky se totiž ochudíte o podstatnou část zdravých látek. Sezamové semínko se bude hodit lidem, kteří trpí na anémii, tedy chudokrevnost. Sezam taky zmírňuje pocení. Prospívá srdci a cévám, celkově podpoří činnost srdeční soustavy a taky oběhový systém. Pokud máte problémy s růstem nebo lámavostí vlasů či s nerostoucími nehty, pak je pro vás sezamové semínko tím pravým pomocníkem. Seznam taky pomůže při zácpě, zvlhčuje střevní sliznici. Příliš vás nelákají samotná sezamová semínka? Pak ke konzumaci zvolte například výbornou sezamovou pastu. Tahini se solí – sezamová pasta 250 g najdete zde.  Bio tahini - sezamová pasta se solí. Čistá pasta z mletých šetrně pražených sezamových semínek osolená mořskou solí. Sezam je důležitým zdrojem vápníku, vitaminů B1 a B6, železa a hořčíku. Tahini je oblíbené v makrobiotické kuchyni, používá se v oblíbené pomazánce hummus a hodí se do většiny pomazánek na bázi vařených luštěnin. Zjemní omáčky, dipy a salátové zálivky, skvělé je i na pečivu. Složení: sezamová semínka, lehce upražená, mořská sůl. Obsah: 250 gZemě původu: Německo Výživové údaje na 100 g:Energetická hodnota 2699 kJ/ 653 kcalTuk 59 g z toho nasycené mastné kyseliny 9 gSacharidy 5,9 g z toho cukry 0,6 gVláknina 9,1 gBílkoviny 21 gSůl 1,0 g
Zobrazit článek >
 
Jak poznat kvalitní klobásu? II
Při rozeznávání kvality je dobré vědět, jak byly klobásy na trh dopraveny, pokud nebyly vyráběny přímo v uzenářství, taky byly baleny v ochranné atmosféře a jakým způsobem byly uzeny. Měl byste se zaměřit samozřejmě taky na jejich složení. Prozkoumejte, kolik procent masa obsahuje, zaměřte se taky na tuk a vodu. Jestliže si kupujete vepřovou klobásu, mělo by se v ní nacházet pouze vepřové maso. Jestliže na obalu najdete i kuřecí či hovězí kousky, určitě nejde o precizní klobásu. Žádná klobása by taky neměla být na povrchu lesklá a jakkoliv olepená. Měla by působit suše, ale zároveň čerstvě a svěže. Cena za kvalitní klobásy je samozřejmě obvykle vyšší než za klobásy, které obsahují mnoho separátů navíc. Dejte si však pozor na klobásy v supermarketech. Někteří výrobci nasazují klobásám obrovské ceny, avšak jejich kvalita není nic moc. Jak již bylo řečeno, čtěte jejich obaly. Klobása by vám měla vydržte v lednici nejméně měsíc. Záleží však na tom, jak dlouho ležela na pultě řezníkovi nebo v supermarketu. Klobásu skladujte rozhodně v chladu. Před podáváním byste ji měl nechat provětrat a dýchat, poté až servírovat. A teď už vám vybírání klobás půjde samo, že? Jste vegetarián? Nebo snad vaše přítelkyně a vy jí chcete udělat radost taky nějakou ,,klobásou‘‘? Pak sáhněte po tofu klobáskách v nálevu. Najdete je zde. 
Zobrazit článek >
 
Meruňková jádra
Sílu meruňkových jader objevíte po přečtení tohoto článku. Neváhejte a zakupte si tento produkt v našem e-shopu a otestujte vliv meruňkových jader na své zdraví. Možná jste už o meruňkových jádrech slyšel. Že nebyly prezentovány v pozitivním světle? Tak se opravdu možná stalo, ne každý jedinec totiž o jádrech zná pravdu. Náš článek vám ji prozradí. Odborníci nejčastěji (ne)zdravost meruňkových jader vysvětlují v závislosti na mandlích. I ty totiž zdraví skutečně mohou uškodit, s meruňkovým pokladem je to podobné. Riziko souvisí s obsahem amygdalinu, který může způsobit bolest hlavy, nespavost, nevolnost nebo bolest kloubů či žízeň. Pokud však nezkonzumujete celé balení jader najednou, nemusíte se ničeho bát. Jádra meruněk naopak obsahují významné složky, které v lecjaké potravině nenajdete. Příkladem je vitamin B17, který působí jako prevence proti rakovině i nádorovým onemocněním. V jejich případě slouží taky jako alternativní léčba. Dalším významným prvkem je vitamin B12 nebo hořčík. Meruňková jádra obvykle seženete ve dvojí podobě – hořká a sladká. Pokud chcete využívat jejich síly, vsaďte na hořký druh, právě a jedině v něm se vyskytuje značná dávka zmíněného vitaminu B17. Ten obecně podporuje zdraví a hlavně dlouhověkost. Zpomaluje procesy stárnutí. Působí proti rakovině a civilizačním chorobám. Je zajímavé, že meruňková jádra obsahují mnohem více prospěšných látek než čerstvě utržený plod, který běžně konzumujete. Jádra seženete v našem e-shopu. Stačí kliknout na odkaz níže.
Zobrazit článek >
 
Jak vařit s kurkumou I
Dneska jsme si pro vás připravili gurmánský speciál. Podíváme se na to, jak zapracovat kurkumu do jídel. Jde o velmi zdravou potravinu, o tom se ostatně můžete přesvědčit v našem článku, který jsme připravili speciálně na téma kurkuma a zdraví. Nyní se však přesuneme k tomu, jak s kurkumou pracovat v kulinářství. Naučte se využívat její síly a otestujte šmak jídel s tímto kořením.  Cuketové hody Jestliže máte rád grilovanou zeleninu, můžete její chuť jednou za čas ozvláštnit kurkumou. Ta se hodí zvláště na cuketu, avšak bude vám chutnat i na jiném druhu zeleniny. Je zajímavé zkoumat, jak jedno koření dokáže změnit celý chuťový ráz. V tomto případě s kurkumou nemusíte šetřit, pořádně s ní zvýrazněte chuť. Otestovat můžete taky cuketový koláč, kiš či nákyp.  Na zelí Kurkuma se skvěle hodí jako přídavek na dušené zelí. Chutnat vám bude spíše na tom dochucovaném cukrem. Do salátů Kurkumu můžete přidávat i do studených salátů. Zeleninu většinou dochucujete olejem, solí, octem či trochou cukru, avšak zkuste její chuť zpestřit taky bylinkami. Jednou z možností je sušená petrželka či oregano, sáhnout však můžete taky pro kurkumu.  Pečeme s kurkumou Ať už vytváříte slané nebo sladké pokušení, téměř vždycky jej můžete zpestřit nějakou zdravou surovinou. Ku příkladu můžete do sušenek přidat kurkumu, která jim nejen dodá specifickou barvu. Pomazánky s kurkumou  Kurkuma má ve své moci zpestřit chuť jakéhokoliv jídla, avšak přitom dokáže zachovat jeho původní šmrnc. Vyzkoušejte sílu tohoto koření v pomazánkách. Zpestří pokrm všem labužníkům. Vyzkoušejte ji, nebudete litovat. 
Zobrazit článek >
 
Kotvičník - bylina pro muže
Kotvičník (Tribulus terrestris) - jednoletá rostlina, která dorůstá do výšky až 50 centimetrů. Vyznačuje se chlupatou lodyhou, která je bohatě větvená. Má lichozpestřené listy s krátkým řapíkem. Kvete žlutými kvítky, které se objevují v letním období. V přírodě se volně nevyskytuje, ale dá se v našich podmínkách pěstovat. Jako domácí rostlina se vyskytuje ve Středozemních oblastech, Blízkém východu a v Oceánii. Kotvičník si můžete zakoupit již usušený a nadrcený, nebo si jej můžete vypěstovat na zahrádce. Z uzrálých semínek si můžete další rok vypěstova další rostlinky. Účinky kotvičníku: u mužů způsobuje: významný nárůst hladiny testosteronu zvýšení libida zvýšení sebedůvěry zlepšení nálady dále ho lze využít: močopudný prostředek při chorobách ledvin a močových cest snižuje hladinu tuku v krvi snižuje krevní tlak snižuje cholesterol skvělé antisklerotikum zlepšuje krevní oběh normalizuje krevní srážlivost má regenerační účinky čistí játra výbrné kloktadlo při zánětech v dutině ústní Chcete se dozvědět více o jiných léčivých bylinkách a jejich využití? Zakupte si knihu Léčivé rostliny. V tomto průvodci najdete výběr nejdůležitějších druhů léčivých rostlin, které při svých toulkách přírodou můžete najít a které možná budete potřebovat identifikovat. Názorné barevné fotografie a přehledné informativní texty vám umožní jedinečný pohled do světa léčivých rostlin a přiblíží vám jejich použití. Praktický kapesní formát a pevná obálka přímo vybízejí k tomu, abyste si knihu brali s sebou do přírody.  
Zobrazit článek >
 
Rychlou večeři zvládnete i vy - Boloňská pizza
Rychlou večeři ve formě pizzy zvládne hravě snad každý muž, který si dokáže uvařit jen čaj. Tímto pokrmem takzvaně plácnete dvě mouchy jednou ranou, protože ulehčíte manželce od přípravy večeře a neskonale potěšíte děti. V knize RYCHLÉ VEČEŘE PIZZA naleznete padesát zajímavý receptů na přípravu pizzy. Od velmi známých se propracujete až k nevšedním, ale přesto chuťově zajímavým variacím. Co třeba začít už dnes! RECEPT: Boloňská pizza Ingredience: 550 g hl. mouky 1/2 kostky droždí špetka cukru trochu vlažné vody špetka soli  5 lžic olivového oleje Ingredience na omáčku: 200 g mletého hovězího masa 30 ml rostlinného oleje 1 červená cibule 250 g loupaných rajčat 10 cherry rajčátek 1 lžička sušené bazalky 1 hrst čerstvé bazalky na ozdobu 1 hrst piniových oříšků 100 g zakysané smetany 150 g libovolného sýru sůl pepř Postup: Z droždí, vody a cukru vytvoříme základ pro kvásek. Vykynutý kvásek spojíme s moukou, solí a olejem. Do těsta přiléváme vodu a snažíme se vypracovat hladké těsto. Vytvořený bochánek necháme ve vymaštěné a přektryté míse vykynout - 2 hodiny. Poté z těsta vyválíme placku. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a po 4 minutách přidáme osolené a opepřené mleté maso. K orestovanému masu přidáme loupaná pokrájená rajčata. Směs vaříme 15 minu. Přisypeme sušenou bazalku a celou směsí potřeme plát vyváleného těsta. Navrch vyskládáme nakrájená cherry rajčátka. Pečeme na 220oC po dobu 15 až 20 minut. Servírujeme posypané strouhaným sýrem, čerstvou bazalkou a piniovými oříšky.
Zobrazit článek >
 
Zatočte se zimní únavou aneb jde to i bez kofeinu
Řekněte sbohem kofeinu a zatočte s únavou jinak. Jak? To se dozvíte v tomto článku. Předem je třeba upozornit, že spánek nic nenahradí. Snažte se spát co nejvíce to jde. Pakliže čas na spánek selže, je třeba řešit únavu jinak.. Pitný režim Dostatečně tělo hydratujte. Vyvarujete se tak ospalosti. Pokud se cítíte na dně, vypijte najednou celou sklenici vody. Ta vás alespoň na chvíli nakopne. Hudba Povzbuďte svou nálad veselo hudbou uvidíte, že vaše oblíbená písnička vás přimějte i v ospalosti k tanci. Čerstvý vzduch Není nic lepšího než zdravá procházka. Nemusíte chodit kilometry, stačí vyjít na pár minut ven a nadýchat se čerstvého vzduchu. Uvidíte, že vám hned bude hej. Citrusové plody Není lepší potravina na únavu než citrusy. Vymačkejte si citron do vody nebo k citrusům jen čichejte. Ano, opravdu čichejte. Citrusová aromaterapie vám zlepší náladu a taky podpoří energii. Není však tajemstvím, že vám pomůže i pomeranč ke svačině. Máta Z citronu a máty si mžete připravit osvěžení v podobě nealkoholického Mojita. Jako rychlou energii lze taky sníst lžičku čerstvé máty nebo rozkousat pár jejich lístků Hned se budete cítit lépe a ještě si zajistíte svěží dech. Hroznový cukr Nejrychlejší způsob, jak rychle nabudit tělo je konzumace hroznového cukru. Nepřehánějte to však s ním, stále jde o cukr. Tato potravina je vhodná i pro vrcholové sportovce, kteří potřebují rychle nabudit k dalším výkonům. Glukopur Extra – hroznový cukr najdete zde. Vyzkoušejte ho, nebudete litovat. 
Zobrazit článek >
 
Kopřivový čaj
Většina lidí se od kopřiv pokud možno vzdaluje, ví totiž, že nepříjemně pálí. Jenže i samotná pálivá moc kopřiv má své výhody a na organismus působí blahodárně, i když se nám to při pohledu na ,,požahanou‘‘ kůži nemusí zdát. Dřív lidi bosou nohou přes kopřivy nekráčeli nadarmo, znali totiž jejich léčitelskou moc. Kopřiva působí moc dobře i vnitřně. Připravte si čas z pravých kopřiv a objevte jejich sílu. Budete na něj potřebovat natrhat minimálně hrst kopřiv. Nesbírejte je u silnice, pokud mono například na zahradě nebo na louce. Vhodnou dobou pro jejich sběr je jaro. Otrhávat můžete jen lístečky. Uvařte horkou vodou, listy položte do džbánku nebo je potrhejte a pak je stačí zalít. Louhovat je nechte asi patnáct minut. Tak jednoduchá příprava kopřivového čaje je. Pokud nemáte možnost kopřivu nikde natrhat, pak si pořiďte klasický sušený kopřivový čaj. Určitě vám službu taky prokáže, jen možná v trochu menší míře. Napadá vás otázka, kdy si čaj z kopřivy vlastně připravit? V první řadě podporuje hubnutí, urychluje metabolismus. Kráse přispívá komplexně, neboť se taky stará o ekzémy a další obtíže. Působí proti maštění pleti i vlasů, k tomu je však ideální použít kopřivové výtažky zevně a umíchat z nich třeba speciální masku na pleť či vlasy. Náš produkt Kopřiva - výtažek z kopřivy dvoudomé 500 ml + Přeslička rolní - výtažek z přesličky 500 ml ještě s velkým bonusem si můžete za skvělou cenu nakoupit zde. Kopřiva dále pomáhá proti vysokému krevnímu tlaku, působí při zánětech močových cest, taky ničí ledvinové kameny. Má i mnohé další účinky, o těch však třeba v dalším článku. 
Zobrazit článek >
 
Vyberte si správný zubní kartáček III
Při výběru nezapomínejte na zohlednění dalších parametrů. Zde je přehled těch nejdůležitějších:  Způsobu napájení si jistě každý budoucí uživatel kartáčku při nákupu všimne, ale je dobré si dopředu promyslet, jaká varianta pro vás vlastně bude výhodnější. Seženete jak kartáčky na klasické baterie, tak i ty, které se dobíjí v dobíjecí stanici.  Zjistěte, zda jsou u kartáčku k dispozici náhradní hlavice, dále si samozřejmě ověřte, kde a za jakou cenu se dají koupit další.  Zhodnoťte alespoň základní technické parametry. Nekupujte kartáček s nižším počtem než deset tisíc kmitů za minutu. Čím více kmitů kartáček za stanovený čas provede, tím účinněji i rychleji zuby vyčistí. Zohlednit byste měli taky hmotnost kartáčku, která je při každodenním používání zásadní.  Důležitou a často taky rozhodující variantou je oblast funkcí zubního kartáčku. Již výše byl zmíněn měřič času který vám vibračním signálem nebo pípnutím napoví, že se můžete přesunout k dalším zubům. Pokud si chcete pořídit ještě chytřejší kartáček, můžete zapátrat po pomocnících, kteří mají funkci senzoru tlaku. Kartáček vám dá najevo, že na zuby příliš tlačíte, a tak ochrání vaše dásně i prodlouží výdrž hlavice. Na některých kartáčcích je taky pro uživatele k dispozici více režimů čištění. Speciální električtí pomocníci vám pomohou taky s bělením zubů nebo zajistí masáž dásní.  Na trhu je k dispozici obrovské množství kartáčků. Poraďte se s odborníkem a vyberte si ten nejlepší.   
Zobrazit článek >
 
Bezlepková mouka – Jaké druhy máte k dispozici? II
Jáhlová mouka Z jáhlové mouky uvaříte velmi snadno například kaši. Zajímavé je, že při chladnutí tuhne, až se změní v poměrně pevnou konzistenci. Hodí se i jako zahušťovadlo omáček, taky do krémových polévek. Jáhlová mouka má smetanovou barvu. Cizrnová mouka Cizrna je momentálně vysoko na seznamu pohledávek zákazníků, hlavně tedy těch, co dbají na zdravé a výživné stravování. Tato plodina je však k dostání spíše v celé podobě než jako mouka. Sehnat cizrnovou mouku může být někdy i pěkný oříšek, ale ve zdravé výživě uspějete pravděpodobně vždy. Mouka zachovává vlákninu, dostatek vitaminů i železo. Cizrnová mouka má sice svou charakteristickou chuť, ale konzistencí se hodí pro přípravu opravdu jakýchkoliv pokrmů. Užijete ji jako zahušťovadlo, do zákusků nebo i na jiné vaření. Quinoa mouka Quinoa mouka je poměrně prestižní záležitostí, ale stojí za vyzkoušení. Jedlík však musí mít smysl pro mírnou hořkost, kterou tato mouka do každého jídla přinese. Jedná se o produkt merlíku čínského. Nese v sobě esenciální aminokyseliny, vápník a taky dosti vlákniny. Hodí se od pečiva, polévek i omáček. Sójová mouka Sójová mouka se získává jak ze semen, tak i ze samotné luštěniny. Obsahuje významnou porci bílkovin a taky vitaminy skupiny B. Chuť této mouky není úplně neutrální, samozřejmě sóju trochu připomíná, dalo by se říci, že je její chuť mírně do ořechova. Hodí se na zahušťování. Kukuřičnou mouku polohrubou 400 g najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Proč jsou celozrnné produkty lepší než bílé?
Snažíte se taky kupovat tmavé pečivo místo světlého? Dáváte přednost celozrnným těstovinám před těmi klasickými? Máte tušení, proč vlastně máme tento druh pečiva zařazovat do svého jídelníčku? Proč je lepší než klasické? Celozrnná mouka v sobě obsahuje mnoho rozemletých slupek. Právě v těch se skrývá nejvíce vitaminů a minerálních látek. Za připomenutí určitě stojí vláknina, která podporuje zažívání. Celozrnné pečivo také obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin D a E. Důležité jsou i esenciální mastné kyseliny, jejichž přísun zvýšíte ještě více, jestliže vyberete pečivo zdobené semínky. Velkou výhodou celozrnného pečiva je jeho rozmanitost. Můžete si upéct i nakoupit tolik druhů pečiva, že se vám jeho konzumace snad nikdy nemůže zdát nudná. Do pečiva se přidávají semínka a další suroviny, které jeho chuť ještě zpestří. Celozrnné pečivo tak nejvíc oceníte z hlediska chuti. Semínka a rozemletá zrnka dodají mouce lepší a mnohem plnější efekt. Nebudete mít pocit, že jíte jen prázdné kalorie a zasytíte se něčím zdravým. Navíc budete plný mnohem delší dobu. Při nákupu si dejte pozor na chytáky. Celozrnné pečivo podle zákona musí obsahovat minimálně osmdesát procent celozrnné mouky z celkové váhy. Ne každé pečivo, které je tmavé, je celozrnné. Čtěte etikety a pokud možno i složení, ať víte, co vlastně jíte. Pracovat doma s celozrnnou moukou? Má sama o sobě výhody. Vydrží mnohonásobně déle než mouka bílá a vůbec se nezamlouvá molům. 
Zobrazit článek >
 
Přehlídka míchaných drinků pro muže
Míchaný drink pro muže? Jde to vůbec dohromady? Ano jde, seznamte se s nápoji, které jsou pro vás jako dělané. Nechte se inspirovat a připravte některé z nich návštěvě na budoucím večírku. Boilermaker Budete potřebovat: Whiskey Pivo (nejlépe tmavé) Do velké sklenice nejprve nalijte panáka whiskey a poté ho zalijte pivem. V zahraničních zemích se tento pravý mužský koktejl pije na ,,ex‘‘, tedy naráz. Zázvorový krém Budete potřebovat: Vodku Zázvorové pivo Vaječný koňak Šťávu z čerstvé limetky Představuji vám mužskou verzi oblíbeného dámského pití s názvem Bombardino. Odměřte 5 cl vodky s 3 cl zázvorového piva, přidejte 3 cl vaječného koňaku a celou směs zakápněte asi 2 cl limetkové šťávy. Tento drink je vhodný již pro pokročilé gurmány.   Negroni Budete potřebovat: Gin Campari Vermut Džus pomerančový Nalijte 3 cl ginu ke 3 cl Campari a 3 cl červeného sladkého Vermutu. Drink bude skvěle chutnat i bez jakékoliv nealkoholické přísady, pokud ho však chcete zjemnit, přidejte do nápoje trochu pomerančového džusu. Višňové překvapení pro muže Budete potřebovat: Slivovici Fernet Cherry Kandovanou třešeň nebo višeň Že drinky s třešničkami pijí jen dámy? V tom případě ale neznáte tento koktejl. Ze všech přísad odeberte 3 cl, smíchejte je dohromady a drink ozdobte třešničkou. Jak jednoduché, že? Kořeněná bomba Budete potřebovat: Skotskou whiskey Gin Tabasco (malé množství) Pepř Smíchejte 30 ml whiskey s 30 ml ginu, přidejte Tabasco a drink zasypte práškovým pepřem. Ale pozor! Tento drink není vhodný pro slabší třídy pijáků. Po vypití vám bude připadat, že vám koktejl propálil zevnitř snad úplně všechno. Knihu Bar do kapsy najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Kuskus: zajímavosti z historie a výroby
Přečtěte si pár zajímavostí o mocném pokrmu jménem kuskus. Víte, kde se tato surovina vzala? A proč je zdravá? V našem článku zjistíte víc.  Odkud pokrm pochází vám napoví již tato informace. Slovo kuskus bylo převzaté z berberského slova kseksouči seksu. Právě ve světě Arábie se tento pokrm zrodil, nejprve se stal nenahraditelnou součástí zejména severoafrické kuchyně.  Právě odsud taky pochází koření, za jehož přítomnosti mnozí kuchaři pokrm připravují. Nese název ras e-Hanout. Trochu pikantnější nádech má pak směs koření harissa a taboulé. Jestliže chcete připravit pravý arabský kuskus se vším všudy, toto koření by vám nemělo chybět. Seženete jej nejlépe ve specializovaných prodejnách.  V Arábii je dodnes kuskus součástí národní kuchyně, v průběhu staletí se však tento pokrm dostal do celého světa. Na území Evropy jeho přítomnost zaznamenáváme nejprve ve Francii, kam jej přivezli pravděpodobně afričtí přistěhovalci.  Kuskus se nevyrábí z jednotné suroviny. Pro výrobu se může spařit pšenice, ječmen i proso, konkrétně krupička vyrobená z těchto potravin. Ochutnejte celozrnný kuskus, který vám nabízíme v našem e-shopu. Jedná se o BIO výrobek.  Kuskus jsou bezvaječné těstoviny ze sušené celozrnné pšeničné krupice ideální pro rychlé vaření. Použití je stejné jako rýže nebo jiných obilovin.Jeden díl kuskusu mírně osolte, přidejte koření dle chuti (např. provensálské) a pár kapek panenského oleje a zalijte stejným dílem vařící vody. Hrnec s kuskusem zabalte do utěrky nechte deset minut odstát. Po deseti minutách prokypřete vidličkou, aby se neslepil.
Zobrazit článek >
 
Jak na ovocná vína I.
Nemusíte pocházet z krajů, které jsou bohatě pokryté vinicemi, abyste si mohli dopřát lahodný a lehce alkoholický nápoj, kterým je víno. Pokud vlastníte demižon, můžete si vyrobit vlastní víno z kdejakého ovoce. Co budete potřebovat? K výrobě ovocného vína vám postačí samotné ovoce, vinné kvasnice a cukr. Zdá se vám to málo? Opravdu je to vše, co k výrobě postačí. Výběr druhu ovoce je pouze na vás. Jak na to? Připravte si dokonale čistý demižon a korkové kvasné zátky se skleněnými trubičkami ("bublačky"). K utěsnění hrdla je nutné použít vosk. Cukr se používá řepný, do ovocných šťáv se přimíchá svařený ve vodě. Cukrovou vodu vařte 5 až 15 minut, aby byl cukerný roztok čistý. Cukrovou vodu je vhodné přefiltrovat, stejně jako šťávu. Platí zásada => čím více cukru ovoce obsahuje, tím méně cukrové vody přidáváte. Receptury na výrobu ovocných vín se liší. Jejich sladkost nebo kyselost si upravíte dle své chuti. Vinné kvasnice zakoupíte v drogeriích. Ovoce jako maliny, višně, ostružiny, jablka a hrušky je lepší nechat nakvasit. To znamená, že je umelete (višně bez pecek) a necháte stát v čisté, nejlépe kameninové, nádobě asi dva dny, než se na něm začnou tvořit kvasnicové kultury. Z takto připraveného ovoce nejdříve vylisujete šťávu. Ta už bude obsahovat kvasnice, proto už nemusíte přidávat nebo jen v malém množství. Zkoušeli jste si vypěstovat vlastní vinnou révu? Ne? Pak k tomu máte skvělou příležitost s pěstební sadou GROW ME - VYPĚSTUJ VÍNO.
Zobrazit článek >
 
Začínáme s pěstováním na zahradě: Co se vyplatí zasadit? II
Hrášek Přejděme nyní k zelenině. Pro zahrádkáře začátečníky je skvělý hrášek. Jeho pěstování nezabere moc času a navíc skvěle chutná. Výhodou je taky to, že se pne přes kolíky, takže vám nesebere moc místa na zahrádce. Cukety a lilky Cuketu využijete při pečení, přidat ji můžete do polévky, skvěle chutná taky na grilu. Lilek je zase výborný na řízky nebo opět naložený na gril. Tak proč si nepěstovat tyto plodiny hned doma? Práci vám nezaberou a využijete jich v kuchyni jistě mnoho. Rukola, polníček a pažitka Jednoduché na pěstování a ještě výborné na chuť. Tyto zelené lístečky a stonky se hodí na zpestření salátů, na ranní chléb i do jiných jídel. Doma vám pěstování rostlin nezabere žádný čas a hezky si jimi navíc oparádíte zahrádku. Mrkve Karotkám nebo mrkvím postačí malý záhonek. Potřebují dostatek vody, jinak se o ně v podstatě nemusíte starat. Tak dobré mrkvičky, jaké vytáhnete přímo ze zahrádky, v obchodech opravdu neseženete. Řepa Pokud se rozhodnete pěstovat řepu, kombinovat můžete i více odrůd dohromady. O řepu se stará lépe než o brambory. Bylinky Mezi další oblíbené plodiny na pěstování patří bylinky. Lehce se o ně postaráte a skvěle chutnají. Počítejte však s tím, že se vám jejich pěstování cenově moc nevyplatí. V prodejně seženete bylinky v sušené podobě za desetinu ceny, avšak chuť je nesrovnatelná. Pravé domácí bylinky si užijete při každém soustu. 
Zobrazit článek >
 
Home@Cook 3v1 panini gril
Člověk nemusí být nutně labužník, aby si oblíbil italské panini. Že nevíte, jaká lahůdka se pod tímto názvem skrývá? Panini jsou vlastně plněný sendvič, typický z grilu vypečeným žebrováním. Panini nabízejí za pořádný peníz obchody s rychlým občerstvením. Jako pečivo jsou za tímto účelem používány bagetky nebo ciabatty. A čím se plní? My v Čechách máme rádi sýr – třeba Hermelín, šunku, nebo přírodní řízek. Sytou náplň odlehčuje čerstvá nebo zlehka orestovaná zelenina s olivovým olejem. Pro lepší chuť je můžete ochutit oreganem, lisovaným česnekem. Američanům chutnají plnění mletým masem, cibulí a třeba ementálem nebo čedarem. Italové je plní rajčaty, česnekem a mozarellou, zakápnutou olivovým olejem. Všechny mají společné, že se z vrchu potřou olivovým olejem, zapečou a před konzumací nakrájí na menší kousky. Máte-li chuť vyzkoušet vlastní domácí panini, pořiďte si k tomu praktického pomocníka Home@Cook 3v1 panini gril od Russell Hobbs. Ocelový panini gril a sendvičovač má vroubkovné kontaktní plochy z nepřilnavého povrchu. Teplotu zapékání máte pod kontrolou díky světelné kontrolce. Přebytečnou šťávu a tuk gril jímá do odkapávací misky. Proto se hodí nejen na panini, ale také ke grilování masa, protože funguje také jako otevřený gril. Stolní Home@Cook 3v1 panini gril Russell Hobbs najdete v sekci Elektronika pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Jak vařit s kurkumou II
Rýžové pokrmy Obyčejná rýže, rizoto, nebo dochucovaná omáčka. K rýži v jakékoliv podobě se kurkuma hodí. V asijských zemích by vám světlou rýži bez nádechu žluté ani nepřipravili. Otestujte tento jednoduchý pokrm, který díky koření dostane úplně jiný rozměr.  Brambory kurkumu taky přivítají Zapečené brambory se zasypávají obvykle paprikou, avšak i kurkumou je můžete trochu vylepšit. Tato příloha navíc získá krásnou barvičku. Kurkumu můžete namíchat se solí a sladkou paprikou a využít této kořenící směsi. Jistě vám pečené brambory zachutnají ještě víc než obvykle.  Květáková mánie Květák si v posledních letech získal poměrně na oblibě. Je to zajímavé, dřív recepty s ním nebyly nejslavnější. Na novou úroveň ho dostává taky kurkuma. Vyzkoušejte květákové placičky či polévku s kurkumou. Nebudete litovat.  Kurkuma a maso  Kurkuma a maso je kapitolou zvlášť o sobě. Hodí se na jakékoliv marinované pokrmy. Pokud bychom to měli vzít celkově, využijete ji zejména na přípravu světlého masa, tj. krůtího či kuřecího.  Taky do nápojů  Smoothie je oblíbené zejména vzhledem k vitaminům. Přidejte do něj trochu kurkumového prášku. I nepatrné množství dodá do smoothie podstatné živiny navíc a krásně nápoj obarví. Nebojte se, že by byla kurkuma příliš cítit. Ovoce její chuť v pohodě překoná.  Omáčky  Omáčky již byly zmíněny v souvislosti s rýží, ale nyní je řeč zejména o těch studených. Vytvořit dobrou salsu k masu nebo zelenině se vám povede třeba s kurkumou. Dodá obyčejné omáčce ten správný říz a navíc zpestří její složení o zdravé látky. Kurkuma se hodí k jogurtu, zakysané smetaně nebo tvarohu. Do majonézových zálivek ji nepřidávejte.   
Zobrazit článek >
 
Cukr a co o něm ještě nevíte II
A další zajímavosti na závěr.. Konzumace cukru urychluje stárnutí. Maximální příjem denního cukru by neměl přesahovat dvacet pět gramů. Tento počet se vyrovná jedné čokoládové sušence ani na ovoce už nezbyde místo. Lidé, kteří mají cukrovku mají i velmi sladkou moč. Tak sladkou, že by se z ní dal destilovat alkohol.   Výzkumy prokázaly, že ženy, které v těhotenství konzumují více cukru, se vystavují větší pravděpodobnosti, že sem jim narodí chlapec. Chcete potomka vašeho pohlaví? Pak manželce kupujte sladkosti. Nutella, respektive její složení, obsahuje přesně z poloviny procent cukr. Zajímavé je, že mnozí lidé si myslí, že když budou jíst hnědý cukr, je to zdravější. Do tohoto cukru je však přidávána melasa, o ničem jiném hnědý cukr není. Sladké zahání pocit pálivého jídla. Pokud omylem sníte něco opravdu hodně chilli, nic nemeškejte a běžte si dát kustku cukru. Ta zažene palčivé působení pálivosti. Cukr v krvi sice dodává energii, ale budete po něm agresivnější. CocaCola, oblíbený nápoj spousty lidí obsahuje v jedné láhvi dvacet sedm kostek cukru. Tolik nespořádáte ani kdybyste si dal šest kousků dortu. V každé sklenici džusu pak najdete asi pět kostek cukru, záleží však samozřejmě na samotném druhu. Každý člověk na zemi průměrně za rok zkonzumuje čtyřicet kilogramů cukru ročně. Není tajemstvím, že toto množství nabývá kvůli americkým obyvatelům, to však nic nemění. Toto číslo je opravdu strhující. Neměli bychom konzumaci cukru přece jen trochu omezit? Hubněte zdravě! Vyzkoušejte doplňky stravy, díky kterým budete mít nejen menší chutě na sladké, ale taky se vám podaří lépe zhubnout. Naši pestrou nabídku si můžete prohlédnout zde. 
Zobrazit článek >
 
Konopné semínko nejen na hubnutí
Konopné semínko je považováno za zázrak přírody. Obsahuje téměř všechny vitaminy, na které si vzpomenete. Ve větší míře se v konopí vyskytuje vitamin A, B, E a K. Velký podíl má taky v konopném semínku kyselina listová a pantothenová. Ze stopových prvků stojí za zmínku tuky, bílkoviny, sacharidy, vláknina, omega 3 mastné kyseliny, železo, měď, zinek, draslík, molybden, chrom a další látky. Jak už tento výčet sloučenin a samostatných prvků naznačuje, konopné semínku se pyšní velice rozsáhlými účinky na lidské zdraví, které zasahují hned do několika oblastí. Pokud se stále snažíte shodit pár kilo do plavek, jistě vás potěší, že konopné semínko prospívá při hubnutí. Postačí vám konzumace jedné až dvou lžiček semínek v jídle denně a můžete se těšit ze zrychleného metabolismu. Konopné semínko jde v jídle skvěle zamaskovat, ale obvykle to ani není potřeba, neboť skvěle chutná. Můžete ho přidávat nejen do salátů, ale taky do sladkých jogurtů, těstovin, pomazánek nebo tvarohových jídel. Konopná semínka je vhodné používat zejména ve studené kuchyni. Mezi další účinky tohoto zázračného léku patří podpora imunitního systému. Díky semínkům se k vám jen tak nějaká nemoc nedostane. Konopí ochraňuje růst buněk a zlepšuje kvalitu svalstva. Velmi dobře působí i z hlediska krásy, neboť dodává živiny vlasům a nehtům. Podporuje trávení a podporuje sílu všech orgánů. Semínka taky odbourávají špatný cholesterol a naopak tělo naplňují zdravým tukem. Zlepšují pravidelnou stolici a celkově trávicí systém.  
Zobrazit článek >
 
Recepty Remoska
Vlastníte taky jednu remosku? Ne? Tak si přečtěte, jaké výhody tento přístroj má. V tomto článku se dozvíte, co je tato speciální hrncová trouba zač a jak ji využijete k vaření i pečení. Přístroj usnadňující práci mnohým kuchařům byl sestrojen v padesátých letech minulého století. Oldřich Homuta předvedl prototyp, který nadále vylepšoval. První remoska nesla označení HUT, právě proto ji někteří lidé dodnes pojmenovávají termínem hutovka. Ačkoliv první remosky přišly na svět již v polovině století, u nás se začaly vyrábět ve veůkém až ke konci století. Velký úspěch shledala ve Velké Británii, dále v Kanadě, Austrálii. Remoska je nejčastěji prezentována jako přenosná trouba. Skládá se ze dvou hlavních částí, samotné nádoby a speciálního víka s elektrickým přívodem tepla. Remoska hřeje shora přes poklici. Teplo postupuje od stěn hrnce do středu, takže nedochází k žádnému připalování. Největší výhoda vaření či pečení v remosce spočívá v tom, že jídlo v ní připravované neztrácí vodu a tudíž nevysychá. Další plusem je určitě to, že si remosku může vzít kamkoliv. Stačí vám jedna elektrická zásuvka a oběd si uvaříte úplně kdekoliv. Nahradí elektrickou troubu, domácí pekárnu, toustovač, díle parní nebo fritovací hrnec. No zkrátka s remoskou už žádný jiný speciální přístroj ani nepotřebujete! Nevíte si rady s přípravou jídel v remosce? Pořiďte si knihu Recepty Remoska, která vám s veškerou přípravou pomůže. Objevte recepty, které jste ještě nevyzkoušel. 
Zobrazit článek >
 
Tak tohle si pravděpodobně nikdy nedáte! I
Seznamte se s nejdražšími specialitami světa. Pochutnáte si taky na nějakém z jídel nebo raději za jejich cenu nakoupíte jídlo pro celou rodinu nejméně na jeden celý rok? Nejdražší zmrzlinový pohár Toužíte po ne tak ledajakém zmrzlinovém poháru? Pak zamiřte na Manhattan a objednejte si v jedné kavárně zmrzlinový pohár složený z pěti kopečků zmrzliny – madagaskarské vanilkové zmrzliny a zmrzliny z nejdražší a nejluxusnější čokolády světa. Velký podíl na neskutečné ceně tisíc dolarů má i ozdoba na zmrzlině – zlatý list, který obsahuje třiadvacet karátů zlata. Nejdražší koření Jaké je nejdražší koření světa? No, možná to bude to, které jste vyřadil hned v první desítce. Nejdražším kořením světa je totiž šafrán. Jeho cena je vyšší než cena zlata. Abyste měl představu proč je šafrán tak drahý, přečtěte si následující příklad. Dle výpočtů prodejců totiž na získání půl kila šafránu spotřebujete květiny takového rozsahu, jako by pokrývaly celý fotbalový stadion. Nejdražší šampaňské Tak tohle chce pořádně oslavit! Až tak, že za láhev dáte kolem 1,5 tisíce dolarů? To zřejmě ne, že? Takovéto šampaňské najdete pod názvem Perrier Jouet Belle Epoque de Blanc, ve skleněné láhvi, která je vždy ručně zdobena. Alkoholický nápoj je vyráběn z těch nejlepších hroznů. Zajímavé jé, že toto šampaňské není nikterak na chuť výjimečné, jde opravdu jen o pocit konzumentů, že pijí nejprestižnější alkohol světa. Kuchařky a knihy o jídle najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Kniha o pivu
O České republice se říká, že je pivní velmoc. Ačkoliv ta naše republika není veliká, pravdou zůstává, že se nejchutnější pivo, z celého světa, vaří právě u nás. Holdujete-li pivu, měl byste znát alespoň základní informace o tom, jaká je historie pivovarnictví, jak si připravit domácí pivo, nebo jak pivo využít při vaření. Právě tato kniha: KNIHA O PIVU, Vám podá potřebné informace, jak pivo nejen pít, ale také jak s ním chutně naložit při vaření. Staňte se experty na degustaci piva a ohromte své přátele znalostmi, které získáte přečtením této knihy. Taktéž se tato kniha stává vhodným dárkem pro člena rodiny, kolegu v práci nebo kamaráda, který pivu holduje. S Knihou o pivu poznáte nové a často nečekané tváře tradičního nápoje. Naučíte se vybírat a poznávat piva různých stylů a z různých zemí, nacházet ta nejlepší z nich a vychutnávat si je. Seznámíte se s původními i novými pivními styly, proniknete do základů párování piva a jídla. Součástí knihy jsou také praktické rady, jak vybrat správné pivní sklo či jak uspořádat ochutnávku. Více než dvacet receptů dále ukáže široké možnosti piva při úpravě masa, pečení chleba, grilování a přípravě jak rychlých párty jídel, tak polévek nebo sladkých dezertů. Užijte si pestrost pivní kultury od českého ležáku přes bavorský weizen, francký rauchbier, belgický gueuze, anglický bitter nebo stout až po IPA z amerických craft pivovarů.
Zobrazit článek >
 
Vypořádejte se s potravinovými moly
Stále doma narážíte na poletavý hmyz, který se od klasických mušek liší? Mohlo by se jednat o moly. Zatočte s nimi včas. Mol, neboli zavíječ moučný si moc rád velebí v lidských domovech, konkrétně v kuchyňských koutech. Nepleťte si tento hmyz s molem šatním, jde o úplně jiného tvora. Prevence proti potravinovým molům je správná kontrola nákupu. Prohlédněte mouku a cukr, zda v nich nesídlí návštěvník. Vhodné je sypké produkty rovnou přemisťovat do speciálních nádob a nenechávat je v původních obalech.  Pokud zjistíte, že už vás moli napadli, musíte začít likvidovat veškeré sypké materiálny. Vyhoďte úplně všechno, v čem by moli mohli sídlit. Zbavit se potravinových molů může být obtížné, hlavně v případě, že odmítáte vyřadit nespočet věcí z vaší spíže. Máte už veškeré věci z polic pryč? Vezměte vysavač a regály dokonale vysajte. Prohlédněte si všechny kouty, pro jistotu je pak ještě vytřete houbičkou. Připravte se na to, že molů s nemusíte zbavit hned na první zátah. Můžete opomenout vyhození některých surovin nebo řádně neuklidíte všechny skříně. Larva mola může přežít bez povšimnutí. Nejlepším způsobem likvidace jsou postřiky proti hmyzu. Chemický postřik aplikujte do vašich skříní klidně denně. Pořiďte s taky chemickou látku, kterou se vyplatí aplikovat na ,,nebezpečná‘‘ místa pravidelně. Nechcete přeci opět vyhazovat veškeré potraviny, že? Pamatujte si, že v žádné kuchyni není dobré vytvářet si příliš velké zásoby jídla. Pravidelně vyklízejte a vytírejte police. Jako prevenci si pořiďte speciální lapače molů, které všechny škůdce včas dokáží zachytit.
Zobrazit článek >
 
Vynikající káva z kávovaru DELONGHI M PrimaDonna Exclusive
Patříte-li mezi milovníky kvalitní kávy, protože Vás dokáže povzbudit svojí vůní a chutí, nebo jste prostě fajnšmekr, neměl by Vám doma nebo v zaměstnání chybět kvalitní kávovar. Dopřát si lahodné cappuccino s krémovou, hustou, mléčnou pěnou a dopřát si tak dokonalý požitek z kávy? Žádný problém! Veškeré Vaše, i náročné, požadavky splní kávovar DeLonghi ESAM6900.M PrimaDonna Exclusive. Tento kávovar má zabudovaný 13ti stupňový, tichý, ocelový mlýnek pro použití zrnkové kávy, zásobník má kapacitu 250 gramů. Je možné použít i mletou kávu, například bezkofeinovou. Zásobník uchovává aroma kávy díky obvodu potaženému těsnící pryží. Samozřejmostí je vyjímatelná spařovací jednotka pro jednoduchou údržbu a nádržka na vodu o objemu 1,4 litry. Exkluzivní termo nádobka na mléko Vám umožní našlehat mléko pouhým stisknutím tlačítka a tím připravit za pár okamžiků skvělou mléčnou kávu. Termo nádobka také umožňuje udržet mléko déle čerstvé i mimo ledničku. Díky funkci CLEAN pro automatické čištění může být jednoduše umístěna do lednice. Tento kávovar Vám mimo kávy pomůže připravit i horkou, hustou čokoládu. Do speciální nádobky na výrobu čokolády stačí nalít mléko, přidat oblíbenou čokoládu v prášku, zvolit preferovanou hustotu čokolády a stisknout tlačítko. Poté si můžete vychutnat svůj šálek horké čokolády. Zajisté Vás ohromí i funkce "nahřívání šálků", díky které si svůj šálek můžete předehřát tak, aby Vám káva zůstala, co nejdéle teplá.
Zobrazit článek >
 
Calcium + vitamin D3 a K2
Termín Calcium není nic jiného než označení pro vápník. Jedná se o minerální látku nezbytnou pro zdravý vývoj kostí a taky chrupu. Vápník podporuje jejich sílu. Ovlivňuje taky další procesy, například srážlivost krve, tvorbu a produkci hormonů nebo činnost srdce. Vápník má velké zastoupení v mléčných výrobcích. Jeho dostatek najdete v sýrech, jogurtech i tvarohu.   Vitamin D3 je důležitý právě pro vstřebávání vápník do těla. I když v létě se do organismu vitamin D dostává díky slunci mnohem snáz, není na škodu jeho přísun ještě trochu zvýšit. Vitamin D3 můžete znát pod pojmenováním cholekalciferol. K vytváření pravého vitaminu dochází vlastně až pod kůží. Pozor na to, abyste si jej nespletl s vitaminem D2, který naopak získáte jenom formou stravy. Oba vitaminy D jsou pro organismus stejně důležité, ideální je přítomnost obou druhů. Podporují zdraví kostí a chrupu. Taky hojení ran. I vitamin K má několik podob. K1 se vyskytuje zejména v listové zelenině. Vitamin K2 je vytvářen bakteriemi až ve střevech. Pro jeho tvorbu je však nutné do těla dopravit důležité látky, které podpoří produkci vitaminu. Pro doplnění vitaminu K2 jezte sóju, všechny druhy sýrů a taky kyselé zelí. Tento vitamin tak jako předchozí podporuje ukládání vápníku v kostech a zubech. Působí však taky proti arterii, tedy eliminuje výskyt vápníku tam, kde by být neměl. Nebaví vás stále si hlídat příjem vápníku a dalších vitaminů? Starost snadno vyřešíte doplňkem stravy. 
Zobrazit článek >
 
Agáve sirup
Agáve americkou můžete znát pod pojmenováním zdravé mexické sladidlo. Jedná se o rostlinu, která hojně obsazuje oblasti polopouští a další tropická místa.  Rostlina se větví na několik druhů, z každého však může být připraven nejen sirup, ale taky oblíbený alkoholický nápoj Tequila.  V Agáve má své zastoupení téměř každý vitamin, najdete zde vitamin A, skupinu B, vitamin C, D a K.  Agáve v sobě nese poměrně velké množství tekutiny, ze které se následně připravuje sirup. Ten se pyšní velmi hustou konzistencí, je dokonce hustější než med. Velkou výhodou je nízký obsah sacharózy a vysoký podíl cukru ovocného.  Sirup Agáve se pyšní mnohými účinky na lidské zdraví. Podporuje funkce metabolismu. Pomáhá tělu rychleji trávit tuky. Působí taky protizánětlivě a dlouhodobě zvyšuje imunitu.  Agáve pomáhá taky proti bolestem zubů.  Působí proti chudokrevnosti. Navrací tělu zdravou barvu.  Má vliv na trávicí orgány. Léčí záněty žaludku a taky působí jako prevence proti propuknutí žloutenky.  Sirup můžete používat taky zevně, neboť se pyšní protizánětlivými vlastnostmi. Léčí akné a vyrážky. Používá se taky k léčbě modřin a popálenin.  I když vám Agave sirup jistě zachutná, konzumujte jej v omezeném množství, a to zejména z důvodu cukru. Doporučená dávka se pohybuje okolo patnácti gramů.  Sirup z agáve se používá jako sladidlo. Lze ho přidat do jogurtu, cereálií, kaší, smoothies, dezertů a dalších pokrmů.
Zobrazit článek >
 
Nejlepší vína v Evropě: Kde došlo k jejich zrození? III
Německo – Mosel Z německé oblasti Mosel pochází slavný Ryzlink rýnský, někdy taky nazýván jako Král bílých vín. V místech, odkud hrozny pochází, tkví pohádková atmosféra plná pohody. Milovníci vín míří do této oblasti a vědí proč. Právem bývá toto víno nazýváno nejlepším vínem světa. Ochutnal jste už toto německé bohatství? Francie – Champagne Co se týče vinných nápojů, asi není nikterak nutné tuto oblast představovat. Šampaňské. Dnes jako předmět oslav, dříve jako symbol vítězství a síly. Málokdo ví, že pravé špampaňské lze vyrábět pouze z Chardonnay, Rulandského modrého a z Pinot Meunieur, známého taky jako Mlynář. Oblast Champagne se nachází asi sto kilometrů od Paříže. Pokud se rozhodnete pro návštěvu této oblasti, zastavte se v Remeši, kde si budete moci prohlédnout výrobny pravé šampaňské dobroty. Dozvíte se o náhodném vzniku šampaňského a taky to, s čím nejlépe vína míchat. K jakému jídlu se hodí nejvíc? Zastavte se ve vinařském ráji a vydejte se po stopách dlouholeté Champagne. Itálie – Toskánsko Italské Toskánsko není jen dovolenkovým a výletním místem. Najdete zde malebné vinice a výrobny vín, které vás nadchnou skoro stejně tak jako jejich samotné výrobky. Jako nejlepší víno bývá vyhodnocováno Chianti i Brunelo di Montalcino. Zkombinujte jeho ochutnávku s dobrým jídlem. Nezapomeňte na procházku po okolí, jejíž vynechání by bylo při návštěvě tohoto místa velkým hříchem. Španělsko – La Rioja Skvělou kvalitou vín se mohou pochlubit i v oblasti La Rioja, v nejmenším španělském regionu. Nejvyváženější odrůdou je víno Tempranillo, které zde můžete popíjet doslova na každém rohu. Jde o silnou a těžkou dávku vína, kterou si zamilujete jako dezert po večeři. Slavnostní obří sklenici na víno najdete zde.      
Zobrazit článek >
 
Nejznámější druhy zeleného čaje I
I když v České republice je stále více oblíbený čaj černý, seznamte se nyní s nejznámějšími druhy čaje zeleného. Jak během chvilky zjistíte, není čaj jako čaj. Dnes zamíříme do Číny a Indie, příště se můžete těšit zase na výlet do Japonska. Čínské čaje Jasmínový čaj – I tento druh čaje se řadí do čajů zelených. Má velmi specifickou chuť. Přídavek jasmínových květů udělá z čaje hedvábné potěšení. Gunpowder – Gunpowder, neboli Střelný prach, je označení pro nejrozšířenější a nejznámější zelená čaj. Tento druh vznikl na Tchaj-wanu a postupně se rozšířil nejen do všech koutů Číny, ale do celého světa. Tuto čajovou směs poznáte hlavně díky specifickému tvaru lístků. Ty jsou svinuté do kuliček a oválků. Může za to způsob jejich vysušování na rozžhavených pánvích. Jeho specifickou odrůdou je čaj s názvem Yunnan. Čaj na chuť poznáte podle kouřové vůně. Sencha – Tento čaj původem z Japonska si Číňané velmi oblíbili. Za názvem se skrývá jemně zelený nápoj, někdy jeho barva může být až nažloutlá. Při jeho degustaci ucítíte citronový nádech. Lung Ching – Ani při pití čaje Lung Ching nebudete ochuzen o citrusovou chuť. Barva tohoto čaje je zelenožlutá. Čajové lístky mají podlouhlý tvar, podle kterého je lze snadno poznat od ostatních. Fog Green – Zelená mlha, jinak taky Fog Green, je čaj, který se připravuje pouze z jarních lístků. Jeho chuť je nasládlá, připomíná pečené kaštany a oříšky. Indické čaje Assam – Indie se vždy specializovala na výrobu čajů černých. Na svém kontě má však taky vývoj čaje Assam. Někdy se však i pod tímto čajem vydává čaj černý. Čtěte pozorně popisky, abyste se při výběru nespletl. Tento čaj se vyznačuje jemnou kovovou vůní, jeho chuť je mírně nasládlá.  Teekanne Zelený čaj citron najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Recept na extra pálivé kuřecí křídýlka
Jste milovníkem pálivého jídla? Tak potom si nenechte ujít následující recept na kuřecí křídla, který pochází z Thajska. Jsou velmi pikantní a přitom nasládlá. Můžete je připravit k obědu či večeři, avšak ani jako pohoštění pro návštěvu nezklamou. RECEPT: Pálivé kuřecí křidýlka Ingredience na marinádu: 100 g medu 2 stroužky rozdrceného česneku kousek oloupaného a najemno nakrájeného zázvoru (cca 3 cm) 1 stonek citronové trávy, spodní část nasekaná najemno 1 lžička drcených sušených chilli papriček 60 ml sójové omáčky 60 ml rýžového vinného octa Další ingredience: 1 kg kuřecích křídel podrcené arašídy na posypání sůl lístky koriandru 2 limety Postup: Nejprve připravíme marinádu: smícháme med, česnek, zázvor, citronovou trávu, chilli, sójovou omáčku a ocet. Marinádou přelijeme kuřecí křidýlka, promícháme a necháme hodinu marinovat v chladu. Troubu předehřejeme na 200°C. Křidýlka vyjmeme z marinády a vložíme do pekáčku.  Pečeme 30 minut dozlatova. Každých 5 minut křidýlka otočíme. Nakonec přelijeme zbylou marinádou a posypeme drcenými arašídy. Zvýšíme teplotu v troubě na 220°C a dopečeme ještě 5 minut. Před podáváním dosolíme podle chuti. Posypeme křidýlka nasekaným koriandrem a podáváme s klínky limet na pokapání a se zbylými arašídy.   Máte rádi kořeněná jídla a rádi experimentujete v jejich ochucování? Zakupte si knihu KOŘENÍ, ve které se dočtete o rýzných druzích koření a jejich využití.        
Zobrazit článek >
 
Kamna do vaší kuchyně
Pokud chcete být nazávislí na elektrické energii nebo plynu, pořiďte si kamna nebo sporák na tuhá paliva. Hodí se nejen na chatu, ale taktéž se stanou výborným pomocníkem ve vaší kuchyni. Na kamnech či sporáku můžete vařit po celý rok. Taktéž slouží k vytápění vašeho interiéru. Avšak podmínkou pro jejich plnohodnotné využívání je komínový tah. Při koupi kamen nebo sporáku neopoměňte následující požadavky: na rozměry účel k jakému bude sloužit na výkon Co se týče výkonu, je dobré vědět, že kamna se vyrábějí spíše v menších rozměrech a jejich výkon je nižší. Naopak sporáky mají větší rozměry a taktéž i vyšší výkon. U sporáku můžete využít větší plochu na vaření a velmi kvalitní troubu na pečení.  Pokud budeme vybírat kamna nebo sporák i z důvodu vytápění, důležitým aspektem je: tepelná ztráta objektu V neposlední řadě je i správný výběr kvalitního paliva. Proto dbejte na topení s dobře vysušeným dřevem a kvalitními briketami. V opačném případě se spotřebič zadehtuje a bude méně výhřevný. Při zátopu používejte: novinový papír malé třísky z měkkého dřeva Regulace intezity hoření se provádí množstvím paliva a přívodem vzduchu. Lépe je, když budete spotřebič postupně rozehřívat, aby nedošlo k tepelnému šoku. K čištění spotřebiče existují skvělé čistící přípravky z produkce českých firem (př. Druchema). V našem e-shopu zakoupíte čistící prostředek pro domácnost "ECOVER". Čistící prostředek pro domácnost s rozprašovačem čistí mastnotu a špínu, efektivně využívá sílu přírody. Je bezpečný k čištění ploch, které přijdou do styku s potravinami, má široké využití na veškeré povrchy v domácnosti. Přípravek zakoupíte v našem e-shopu : DOMÁCNOST     
Zobrazit článek >
 
Obchodní schůzka – Jak je to s placením? I
Již jste si v našem magazínu mohl přečíst článek, který se zabýval placením na první schůzce. Nyní se ještě podíváme na jedno blízké téma. U peněz zůstaneme. Víte, jak je to s placením na jednání či obchodní schůzce? Je dobré vědět, kdy je placení na vás a kdy ne. Pravidla etiky, která se týkají pracovních setkávání, jsou porušována úplně nejvíce ze všech. V případě setkávání osob, které nemají intimní vztah a ani ho během setkání neplánují prohlubovat, platí, že částku za večeři či kávu by měl zaplatit vždy ten, kdo ji inicioval. Pokud tedy zvete někoho a jakoukoliv hostinu, platíte vy. Nejde totiž o setkání, které by vyžadoval i ten druhý. Okrádáte protější osobu o její čas, a tak je slušnost zaplatit. Samozřejmě se může stát, že vám zaplacení nabídne naopak druhá osoba. Pamatujte si, že nikdy, v jakémkoliv případě není dobré se hádat. Pokud druhá osoba opravdu neustoupí, buď se rychle zvedněte ze židle a zaplaťte někde za rohem nebo ji prostě nechte vyhrát. V tomto případě jste bohužel neměl moc co jiného dělat, a tak vám jistě nikdo nebude vyčítat, že za vás platí ten druhý. Ostatně protějšek placení inicioval, a tak zkrátka zřejmě zaplatit chce. Ve chvíli, kdy za vás někdo zaplatí je však nutné počítat s tím, že to možná nedělá jen z dobré vůle či pro uspokojivý pocit. Může mít i jiné záměry. V prvním, tom horším případě, si může daný člověk kupovat vaši vděčnost. Zkrátka jste o něčem jednali, nechali jste problém otevřený a on platebním gestem doufá, že dojde k vyřešení v jeho prospěch. Pokud se nic takového nestalo, můžete čekat, že platba druhého člověka vyjde najevo mnohem déle, může se pak od vás očekávat taky nějaké gesto, klidně i v úplně jiné situaci. Oslňte svůj protějšek třeba i při placení. Jak? Přece s novou peněženkou. Luxusní kousky peněženek můžete vybírat zde. 
Zobrazit článek >
 
Česnekovo-parmazánová svačinka - Česneková pizza
Máte v plánu pozvat pár přátel nebo si jen tak posedět s manželkou či přítelkyní u dobrého vína, ale nevíte, na čem jednoduchém a rychlém na přípravu byste si pochutnali? Zkuste nasledující recept na opravdu jednoduchou pizzu. Avšak s přípravou těsta začněte večer, protože těsto bude přes noc odpočívat v lednici. RECEPT: Česneková pizza Ingredience na výrobu těsta: 275 g hl. mouky 1 lžička olivového oleje 1 lžička soli 1/4 lžičky sušeného droždí 1/4 lžičky krupicové cukru Ingredience na pokrytí těsta: 4 stroužky česneku 4 lžíce olivového oleje mořská sůl 80 g parmazánu Postup: Do mísy nalijeme 200 ml vlažné vody. Vařečkou vmícháme olej, sůl, droždí a cukr. Přidáme mouku a mícháme dokud nevznikne řídké hladké těsto. Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme těsto kynout - cca 2 hodiny. Poté dáme těsto do chladničky a necháme je zde přes noc (pokud budete připravovat těsto na pizzu ráno, lze je ponechat v chladničce nejméně 3 hodiny). Těsto během chlazení spadne - to nevadí. Nejméně 30 minut před pečením předehřejeme troubu na 250oC.  Plech nebo pizza káme vložímedo spodní třetiny trouby a lehce jej potřeme olejem. Než se trouba nahřeje připravíme si těsto: řádně je podmoučíme a rozdělíme na dva díly, vytáhneme okraje a podhrneme dolů. Těsto zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě nakynout. Vykynuté těsto vyválíme na obdelníky nebo kruhy a přeneseme je na plech s pečícím papírem. Rozdrtíme si česnek, promícháme ho s olivovým olejem a touto směsí potřeme oba díly těsta. Poté je posypeme nastrouhaným parmazánem. Jeden připravený díl těsta přeneseme i s plechem k troubě a i s pečícím papírem pizzu přesuneme na pizza kámen nebo plech. Pečeme cca 10 minut dozlatova. Stejně tak upečeme i druhý díl těsta. Zamiloval jste si pizzu a chcete zkusit další variace. Zakupte si kuchařku PIZZA 50 SNADNÝCH RECEPTŮ.
Zobrazit článek >
 
Pěstování žampionů I. část
PĚSTOVÁNÍ ŽAMPIONŮ U většiny z nás převažuje záliba ve sbírání hub. V přírodě lze najít více druhů jedlých žampionů: žampion polní žampion ovčí žampion dvouvýtrusný Stejně tak si domů můžeme odnést jedovatou variantu žampionu: žampion zápašný Otrava tímto druhem houby se projevuje zhruba do dvou hodin. Následky otravy jsou zvracení a žaludeční křeče. Pokud máte možnost, vypěstujte si raději vlastní žampiony dvouvýtrusné! SUBSTRÁT vyrobený fermentací koňského hnoje dále se propařuje, což má za následek zlikvidování chorob žampionů jelikož si sami tento substrát jen těžce připravíte, je tu varianta pěstování v substrátovém bloku, který již obsahuje podhoubí žampionů součástí bloku bývá i krycí zemina, která je velmi důležitá jako opora plodnic JAK POSTUPOVAT povrch bloku je nutné nejprve zlehka pročechrat poté zasypeme krycí zeminou ve vrstvě cca 3 cm krycí zeminu urovnáme a zavlažíme blok ponecháme při teplote 24oC taktéž mu bude vyhovovat vlhčí prostředí cca s 82% vlhkostí vzduchu v případě, že nemáte k dispozici vlhké prostředí přeložte přes krycí zeminu navlhčený papír (noviny) pokud budou žampiony růst v suchém prostředí, budou mít na povrchu šupinatou strukturu když zpozorujeme vzrůstání žampionů v krycí zemině, zhruba do 2/3, lehce zeminu prohrábneme za 3 dny pro prohrábnutí krycí zeminy, přeneseme blok do místnosti, kde se pohybuje teplota od 15 do 18oC tímto chladovým šokem nastartujeme fázi plodnosti Při výpravě do lesa na sběr hub se vybavte KAPESNÍM ATLASEM HUB, který zakoupíte v našem e-shopu: KNIHY  
Zobrazit článek >
 
Alkohol a chuť k jídlu k sobě zkrátka patří – Proč?
Že po alkoholu sníme vše, na co přijdeme, není asi tajemstvím. Vědci pozorovaly dopady pití alkoholu zejména na myších. Zkoumali nejprve, kolik potravy běžně za den spořádají. Po nějakém čase, vpravili myším do těla injekčně roztok vody s etanolem, který byl v poměru stejný, jako u člověka, který pil celý víkend alkohol. Vyrovnal se počtu jedné lahve vína za den po dobu třech dní. Myši po přísunu etanolu začaly být mnohem žravější. Jejich denní příjem se navýšil až o dvacet pět procent. Takovýto následek po pití alkoholu nastane i u lidí. To je taky důvod, proč si lidé dopřávají již po dlouhá staletí alkoholické nápoje třeba před jídlem. Sklenička dobrého aperitivu zajistí, že se tělo připraví na velkou hostinu. Za možnou příčinou hladu stojí taky dehydratace. Vědci již poměrně před dlouhou dobou přišli na to, že při dehydrataci se překříží spoje v části mozku jménem podhrbolí. To může vést k tomu, že místo tekutiny sáhnete po svačině v podobě jídla. Tomuto problému se nevyhnete jinak, než dostatečným pitným režimem. Ne nadarmo se říká, že hlad je přestrojená žízeň. Pokud cítíte hlad hned dvě hodiny po té, co jste se najedl, je něco špatně. Napijte se dostatečně vody, počkejte asi dvacet minut a hlad pravděpodobně odezní. Někteří mají s alkoholem spojenou obecně chuť na sladké. Tento problém mají zejména lidé, kteří si odepřou jakoukoliv sladkost, aby nehřešili, avšak alkoholu si užívají neomezeně. I ten je samozřejmě sladký. Možná byste se divil, kolik cukru má takové víno. Nevíte odpověď na tuto otázku, pak si počkejte na jeden z našich dalších článků, ve kterém si probereme nejsladší alkoholové nápoje vůbec.  Otvíráky lahví můžete nakoupit zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak připravit delikátní smoothie drinky
Není smoothie jako smoothie. Někdy za to může ovoce, jindy samotná příprava. Přečtěte si obecné rady k přípravě smoothie drinků. Zdá se vám, že je vaše smoothie vodové, i když jste do něj nepřidal žádnou vodu navíc? Pak budete muset nápoj obohatit o ovoce bohaté na vlákninu. Dobrý je banán, dále hrušky nebo broskve či mango. Ze zeleniny je výborným pomocníkem avokádo. Podle zkušeností kuchařů a barmanů se osvědčilo přidat do koktejlů cokoliv zeleného. O zelených vitaminových potravinách  je známo, že osvěžují chuť, a tak pokud chcete, aby váš koktejl působil více fresh, přidejte třeba mátu. Postačí dva lístečky a uvidíte, jak změní chuť. Pokud připravujete drink ředěný vodou, nikdy k ovoci nepřilévejte vlažnou tekutinu. Vždy do smoothie makeru přidávejte buď led, nebo chlazenou vodu, ovoce se probudí a jeho chuť bude výraznější. Přidejte do ovocného koktejlu zeleninu. Chuť bude zajímavější a neomrzí vás. Své smoothie nikdy nepřipravujte předešlý den. Pokud si ho nosíte do práce, raději si ráno přivstaňte a udělejte ho čerstvé. Víte, že některé ovoce může ztratit důležité vitaminy již po dvou hodinách po porušení jeho struktury? Nenechte se připravit o jeho účinky na své zdraví. Jestliže chcete prohloubit chuť koktejlu, přidejte do něj bylinky nebo tajné přísady. Nebojte se vyzkoušet své inovace a přijít na to, které vám nejvíc vyhovují. Dle receptů je oblíbenou přísadou ořechové máslo, ovesné vločky, semínka typu konopí nebo chia, dále jogurt a taky med či skořice. Smoothie dobrota nikdy nebude chutnat z mixéru tak dobře jako z pravého smoothie makeru. Pokud ho ještě nemáte, pořiďte si ho, nebudete litovat! Hodit s evám taky bude náhradní nádoba na přenos nebo uchování koktejlu.  
Zobrazit článek >
 
Švestky nejsou jen chutným ovocem
Víte, že švestky se pyšní mnohými pozitivními účinky na lidské zdraví? Jsou ovocem, které nabízí snad největší rozpětí léčebných výloh na člověka, působí hlavně na trávicí systém. V jedné švestce se skrývá mnoho vitaminů a minerálů. I když vitamin C stojí v tomto ovoci v pozadí, zastoupení vitaminů skvěle nahrazuje skupina B. Švestka je někdy dokonce nazývána přírodním B-komplexem. Najdete v ní vitamin B-12, který je důležitý pro krvetvorbu, působí jako prevence proti anémii. Mimo jiné se v každé švestce taky nachází vitamin H, který je nezbytný pro látkovou výměnu v těle. Podporuje taky růst vlasů a nehtů, ozdravuje pokožku. Nechybí ani vitamin E, který působí například jako prevence proti rakovině, infarktu nebo mrtvici. Dokáže udržovat stálou hladinu cholesterolu v krvi. Z minerálů zde má významné zastoupení draslík, fosfor, železo, hořčík a taky vápník a zinek. Švestky pomáhají při očistě střev a taky při léčbě zácpy. Zbavují organismus přebytečné vody. Posilují srdce a imunitní systém. Posilují celkovou ochranu buněčných membrán i jiných tělních buněk. Pomáhají tělo konzumenta držet v klidu, zbavují člověka stresu a nervozity. Pravidelná konzumace švestek tělo celkově zbavuje stresu. Bolí vás klouby? Pak je konzumace švestek vhodná i pro vás. Švestky prospívají taky srdci a celkové oběhové soustavě. Kromě léčivých účinků jsou švestky taky vhodné jako náplň do různých prohřívacích polštářků. Vytvoří krásnou vůni a mají dlouhodobý hřejivý efekt. Švestky sušené BIO 80 g najdete zde. Tyto švestky jsou sluncem sušené v solárních sušičkách při teplotě do 45°C. Jedná se tak o jediné švestky na trhu u kterých je zachována raw kvalita, neboť standartně se švestky po sušení spařují horkou párou a díky tomu jsou pak měkké a mazlavé. Naše švestky Vám však připomenou domácí sušené švestky od babičky. Jsou o něco tužší a sušší než ty běžně dostupné, ale zato mají zachovány všechny důležité živiny a jsou velice chutné. Bez přidaného cukru, nesířeno. Složení: švestky sušené * (100%) * = produkt ekologického zemědělství  
Zobrazit článek >
 
Slepičí vývar na kocovinu
Dnes je poslední den v roce 2018. Mnozí z nás se večer oddají bujarému veselí v očekávání nového roku 2019. Někdo si dá alkolických nápojů s mírou, jiní to příliš řešit nebudou. Rána však bývají krušná pro ty co míru neznají a krom klidného spánku se jim bude hodit i silný slepičí výrar. RECEPT: Slepičí vývar Ingredience: 1 celé malé kuře nebo slepice (celkem1500 g)  1 větší mrkev 1 kořenová petržel půl malého celeru 1 cibule 2 bobkové listy 1/2 lžičky kuliček černého pepře 5 kuliček nového koření 1/2 lžičky hrubozrnné soli Postup: Kuře nebo slepici opláchněte a osušte. Odřízněte kusy tučné kůže okolo břišní části a okolo krku. Kuře/slepici rozdělte na poloviny a vložte do velkého hrnce. Mrkev, petržel a celer očistěte a vcelku přidejte ke kuřeti. Cibuli ořízněte kořínky, nakrojte jí do poloviny a celou i se slupkou vložte do hrnce. Přidejte koření a sůl.
 Do hrnce přilijte 3 litry vody. Uveďte do varu. Pak teplotu snižte tak, aby vývar jen lehce probublával a bez poklice vařte zhruba hodinu. Pak vývar sceďte přes jemné síto. Maso z kuřete/slepice oberte a spolu s čistým vývarem použijte na polévku. Tuto a jiné velmi chutné polévky naleznete v kuchařce pod názvem "Chutné polévky". Jelikož je dnešek posledním dnem v tomto roce, dovolte mi, abych Vám všem pořála příjemný vstup do nového roku 2019. Ať Vás provází štěstí na každém roku, mějte pevného zdraví, a každý nový den přemýšlejte o tom, co udělat pro to, aby daný den byl lepší než včerejší!
Zobrazit článek >
 
S chřestem v kuchyni I
Chřest má několik podob. Může být zelený, ten je asi nejvíc známý, dále však taky bílý nebo fialový. U nás se pěstuje, avšak jeho sezóna je obvykle velmi krátká. Celoroční zásoby chřestu jsou dováženy nejčastěji z Belgie, Francie nebo Itálie. Na barvě chřestu při přípravě poměrně záleží, ještě důležitější je však jeho kvalita, respektive stáří. Vždy kupujte pouze čerstvou potravinu. Pokud se vám zdá, že zelenina už v obchodě dlouho leží, raději ji vůbec nekupujte, špatně by se vám s ní pracovalo a ještě by se vám ani nemuselo povést připravit dobré jídlo. Jestliže chcete připravit chutný chřest, berte jen čerstvý materiál! V následujících odstavcích s vámi projdeme celou přípravu chřestu. Nejde o nic těžkého, jen je třeba dodržet několik pravidel. Chřest samozřejmě nejprve omyjte a zbavte ho dřevnaté části, s tou se již dále pracovat nedá. Následně stonky oškrabejte. V této fázi přípravy se liší příprava různých chřestů, které byly zmíněny v úvodu. Pokud chřest oloupete, nikdy tím nic nezkazíte. Jestliže však nejste zastáncem loupání, můžete si koupit chřest zelený, který není nutné vůbec škrabat. Pozor však na to, že při chybném zpracování může slupka zůstat hořká či tvrdá. Bílý chřest se loupe vždy. Při loupání je dobré položit si stonky na kuchyňskou desku, neboť v ruce by se vám mohly snadno rozlomit. Po škrabání již není nutné chřest mýt. Samotné vaření lze rozdělit do několika kroků. Před popisem postupu je třeba upozornit na nádobu, ve které by se chřest měl vařit. Volte velký hrnec, ve kterém bude chřest dostatečně ponořen ve vodě nebo vyberte ten se speciálním sítem. 
Zobrazit článek >
 
Bio Olivový list
Co se týče olivovníku, jeho nejpopulárnějších součástí jsou samozřejmě olivy, i jeho dalších partií bychom si však měli cenit. Víte, jakou funkci mají olivové listy? Dozvíte se v našem článku. Součástí olivovníku a olivového listu jsou mnohé látky, za zmínku však stojí hlavně oleuropein, který se pyšní významnou účinností ničit volné radikály a odvádět nevítané látky z těla. Olivové listy pomáhají vyléčit zápal plic, poradí si s obyčejnou chřipkou nebo angínou. Mezi další skvělé funkce patří schopnost vyléčit kapavku, tuberkulózu nebo dokonce zánět mozkových blan. Léčí taky žloutenku a další nepříjemné nemoci. Bojují proti ateroskleróze. Olivové listy působí jako prevence proti oparům. Olivový list se hodí jako doplněk stravy před i po operaci, neboť skvěle bojuje s infekcemi. Ničí taky plísně a houby, pyšní se antimykotickými účinky. Olivové listy snižují krevní tlak. Vyzkoušejte čaj značky Sonnentor, který vám nabízíme v našem e-shopu. Produkt Bio Olivový list sypný 70 g má travnatou chuť. Vyznačuje se sytější zelenou barvou. Velkou výhodou čaje je to, že neobsahuje kofein, a tak se skvěle hodí na večerní popíjení nebo zkrátka ve chvíli, kdy potřebujete omezit přísun kofeinu. I bez této složky má čaj povzbuzující účinky. Čaj popíjejte tehdy, pokud vás trápí některý z výše uvedených problémů, můžete jej však konzumovat i pro běžnou potřebu. Hrneček čaje z listů olivovníku bohatě zvýší vaši obranyschopnost a celkově probudí organismus. Vyzkoušejte ho. 
Zobrazit článek >
 
Stravování pomocí čínských hůlek?
Stravování v Číně je něco více, než pouhé zaplnění žaludku. Je to společenská událost, která se dá považovat za rituál. Číňané věří, že každá strava, která je pestrá a vyvážená, je lepší než všechny léky na nemoci. Samotní otázka: ,,Jak se máte?‘‘ znamená dokonce v doslovném překladu z čínského jazyka ,,Už jste jedli?‘‘.   Asiati dbají při každém jídle na dodržování určitých zásad. Tou hlavní je nevstávat od stolu, dokud všichni nedojedí. S každou slavnostní nebo obřadem, jako je narození, ale i pohřeb, je spojen jistý rituál. Svatební hostina by se dala považovat za ten největší. Má nekonečně mnoho chodů. Každý z nich znázorňuje určitý symbol, například dlouhověkost, štěstí nebo věrnost. Pokud se kdekoliv koná večeře, ke které nesednou jen příslušníci domu, je nezbytností od návštěvy, aby donesla dar. Za ten domácí rodina poděkuje právě přepychovou večeří. Asi víte, že Číňané neužívají k jídlu klasický příbor. K nabírání pokrmů jim slouží jídelní hůlky. Jsou vyráběny z klasického dřeva, bambusu, kovu, kostí a v dnešní době už i z plastu. Setkat se můžete také s pravými stříbrnými hůlkami. Nyní jsou už ale spíše vzácností. Dříve byly vyhledávány a každá domácnost jedny vlastnila, jelikož stříbro zčernalo, když se na stůl dostalo otrávené jídlo. Správné užívání a držení hůlek není úplně snadné. Musíte se naučit s nimi dobře manipulovat. Prvním krokem je vložit hůlky správně do ruky. První, spodní, hůlku vložíte do žlábku mezi kořenem palce a ukazováčkem a její spodní část namíříte na konec prsteníčku. Hůlku dobře zafixujte, jelikož tato spodní tyčka má roli statickou. Vrchní hůlku vložte mezi špičky ukazováčku a prostředníčku. Uchyťte ji ve vzniklém žlábku tak, aby držela rovnoběžnou linii se spodní hůlkou. Touto hůlkou hýbete při nabírání jídla. Užívání hůlek je výborné ve více ohledech. Když pomocí nich máte sníst celou porci jídla, tak vám to dá určitě zabrat. Pozitivem je, že začnete zcela vnímat vše, co je pro vás na talíři připraveno. Budete nuceni konzumovat pomaleji a soustředit se na každé sousto. Pocit sytosti tak přijde mnohem dříve a vám budou stačit menší porce. Hůlky mají svá gesta a konkrétní způsoby držení, na které byste měli dbát. Jedním z nich je například to, že byste nikdy hůlkami neměli jídlo prohrabovat. Musíte jíst postupně od shora až dolů. Ať vám jídlo chutnalo sebevíc, nikdy hůlky neolizujte, to je totiž v Číně velmi neslušné. Nikdy taky hůlky nedržte v pěstích, jelikož tím naznačujete kuchaři nebo člověku, který sedí proti vám, že ho zvete na souboj. Pokud zapíchnete hůlky do rýže, znamená to velkou nezdvořilost a v některých kulturách tímto ukazujete, že jste ještě nikdy nejedli horší jídlo, než to, které vám bylo dnes připraveno na stůl. Dávejte si tedy pozor, jak s hůlkami zacházíte a manipulujete. Zůstaňme ještě u rýže. Asi si říkáte, jak takovou rýži dokáží nabrat. Snadno. Rýže v Číně je totiž připravována tak, aby zůstala lepkavá a nedrolila se. A co polévka? K té si vezmou pomocníka, naši známou lžíci. Hůlkami Číňani vyberou všechno hmotné a tekutou část nabírají na lžíci. V některých kulturách, kde lidé nemají ani lžíci, tekutou složku vypijí. Držení hůlek a práce s nimi vyžaduje dostatečnou trpělivost. Když se rozhodnete užívat je při různých českých chodech, bude určitě přínosné, když při sobě budete mít i klasický příbor. Některá naše oblíbená jídla nejsou totiž vhodná ke konzumaci pomocí hůlek. Zkuste se proto vybavit obojím. Vyberte si například soupravu 2v1, příborové hůlky. Příborové hůlky najdete zde.
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9