EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Jídlo a pití

 
Carica papaya
Carica papay, po našem papája obecná. Ochutnal jste už toto ovoce? Stejnojmenný velikán, na kterém vyrůstají chutné sladké plody patří do teplomilných rostlin středu Ameriky. Papája obecná se samozřejmě pěstuje pro své plody. Ty se jedí syrové nebo je lze kompotovat. Papáju můžete usušit, dále použít při vaření či pečení. Výborně chutnají i papájové šťávy. Součástí papáji je velké množství vitaminu A, skupina B, C, E a taky K. Plody obsahují podstatné množství vlákniny, bílkovin a taky kyseliny listové. Potěší vás i velké procento draslíku. Papája obsahuje spoustu antioxidantů, které podporují vitalitu jedince. Brání vzniku mnohých onemocnění a samozřejmě snižují oxidační stres. Celkově působí protizánětlivě. Kromě posílení obranyschopnosti bojuje proti chřipce a jiným virovým onemocněním. Papája pomáhá s léčbou kůže. Dodává jí přirozenou sílu a zdravou barvu. Snižuje riziko vzniku vrásek. Velkou výhodou je vysoký obsah vitaminu C, který posiluje imunitní systém. Spolu s lykopenem příznivě působí na srdeční orgán, podporuje jeho činnost a brání vzniku kardiovaskulárním chorobám. Papája tvoří skvělou podporu trávicího systému. Má vliv na žaludek i střeva. Zabraňuje taky zácpě a plynatosti. Možná vás překvapí, že z papáji se hojně využívají taky semena, kterými bývá nahrazován pepř. Mají štiplavou chuť, která navíc dodá pokrmu specifické aroma. K užitku jsou i listy, které po zpracování připomínají špenát.
Zobrazit článek >
 
Fin ColpHtabs proti překyselení organismu
Pro správně fungující metabolismus je vhodné, udržet si optimální úroveň pH v těle. To má také pozitivní vliv na správnou funkci trávení, funkci enzymů a pro celkovou pohodu organismu. ColpHtabs obsahuje 21 vybraných složek, které pomáhají regulovat kyselost a zásaditost organismu. Díky obsahu testovacích proužků má uživatel možnost zjistit si své pH před i po dobrání přípravku. Přípravek obsahuje: Vitamín B3 (niacin) přispívá k normálnímu: energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy a psychiky, přispívá k udržení normálního stavu sliznic a stavu pokožky a dále přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání Zinek přispívá k normálnímu: metabolismu kyselin a zásad, metabolismu sacharidů a metabolismu vitamínu A, rozpoznávacím funkcím, syntéze DNA, plodnosti a reprodukci, metabolismu makroživin, metabolismu mastných kyselin a k syntéze bílkovin, přispívá k udržení normálního stavu kostí, vlasů, nehtů a stavu pokožky, k udržení normální hladiny testosteronu v krvi, dále přispívá k udržení normálního stavu zraku, imunitního systému, podílí se na procesu dělení buněk a přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem Bór tento prvek je předmětem studií zkoumajících, zda pomáhá snižovat vylučování vápníku z těla, což je problém zejména ve starším věku. Vitamín B6 přispívá k normální: syntéze cysteinu, energetickému metabolismu a metabolismu bílkovin, glykogenu a homocysteinu, k normální: psychické a nervové činnosti, tvorbě červených krvinek, funkci imunitního systému, k regulaci hormonální aktivity a ke snížení míry únavy a vyčerpání Vitamín B2 (riboflavin) přispívá k normálnímu: energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy, stavu sliznic, pokožky, zraku a červených krvinek, metabolismu železa, dále přispívá k ochraně před oxidativním stresem a ke snížení míry únavy a vyčerpání Vitamín B1 (thiamin) přispívá k normálnímu: energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy a psychiky a k normální činnosti srdce Měď přispívá k udržení normálního stavu pojivových tkání, energetickému metabolismu, k normální: činnosti nervové soustavy, pigmentaci vlasů a pokožky, přenosu železa v těle, funkci imunitního systému a přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem Kyselina listová (folát, vitamín B9) - přispívá: k růstu zárodečných tkání během těhotenství, k normální syntéze aminokyselin, krvetvorbě, k normálnímu metabolismu homocysteinu, k normální psychické činnosti a činnosti imunitního systému, dále ke snížení míry únavy a vyčerpání a podílí se na procesu dělení buněk Biotin (vitamín H, B7) přispívá k normálnímu: energetickému metabolismu a metabolismu makroživin, k normální činnosti nervového systému a psychické činnosti, k udržení normálního stavu vlasů, sliznic a stavu pokožky Chrom přispívá k normálnímu metabolismu makroživin a k udržení normální hladiny glukózy v krvi Selen přispívá k normální spermatogenezi, k udržení normálního stavu vlasů, nehtů, přispívá k normální funkci imunitního systému, štítné žlázy, k ochraně před oxidativním stresem Vitamín B12 přispívá k normální činnosti nervové soustavy, k normálnímu metabolismu homocysteinu a energetickému metabolismu, dále k normální: psychické činnosti, tvorbě červených krvinek, funkci imunitního systému, tento vitamín také přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpanosti a podílí se na procesu dělení buněk MSM (metyl-sulfonylmetan) přirozeně se vyskytuje v lidském těle, kde slouží jako zdroj organické síry (síra se účastní tvorby kolagenu, je potřebná pro zdraví většiny tkání, zejména vazivových a podpůrných). Fenylalanin důležitá aminokyselina (lidské tělo ji nedokáže samo vyrobit), slouží k tvorbě neurotransmiterů (přenašečů nervového vzruchu), tedy pro činnost nervové soustavy. Inulin druh rozpustné vlákniny, je živnou půdou pro prospěšné střevní bakterie, může přispět k správnému zažívání, doporučuje se v rámci péče o střevní flóru. Tryptofan esenciální aminokyselina, ze které vzniká mimo jiné i serotonin (mozkový přenašeč nervových signálů, má vliv na psychickou a emocionální stabilitu).
Zobrazit článek >
 
Vaření v přírodě podle příručky MT
Kdo má rád staré knihy, které se věnují tehdejším zvykům, táboření či turistice, může se při jejich čtení nejen pobavit, ale také v nich najít mnoho zajímavých poznatků. Dnes jsem si pro vás našla jednu zajímavost z příručky zvané "Mladý turista ČSR" z roku 1959. Jedná se o perličku z šedesát let straré knížečky, která vznikla v tehdejším Sportovním a turistickém nakladatelství. OHEŇ A VAŘENÍ Při turistice je oheň velkým pomocníkem. Složí jako zdroj světla, tepla, umožňje přípravu teplých jídel, sušení promočených a vlhkých soušástí výstroje a výzbroje. Taktéž zpříjemňuje večery v přírodě. 1. Výběr a úprava místa pro oheň Pamatuj, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Dbej proto úzkostlivě, abys nezpůsobil požár. Místo pro ohniště vyhledej pokud možno bez porostu, v závětří a poblíž vody. Oheň dělej jen tak velký, aby ani vítr nezanesl jiskry do míst, kde by mohl vzniknout požár. Najdeš-li staré ohniště na vhodném místě, využij je. 2. Druhy ohnišť Nejjednodušší jsou ohniště na kamenech a lovecká. Ohniště se zavěšenými nádobami zajišťují dobrý přístup k ohni. Skupinová ohniště se využívají při vaření v několika nádobách současně. Pracnější jsou ohniště chráněná, v našem přípradě ohniště v zákopě a polní pec. 3. Cestovní vařiče Vaření je na nich rychlejší, čistější a hlavně lze jich použít tam, kde otevřený oheň je zakázán. 4. Vaření na otevřeném ohni K vaření na ohništi používáme kotlíky a pánve. Nejlépe se osvědčují nádoby hliníkové. Jsou lehké a rychle se v nich smaží a peče. Ke každému kotlíku patří poklice, aby do něho nepadalo smetí a popel. Určitě se mezi vámi najde mnoho příznivců vaření v kotlíku. Ať už bezpečně v přírodě nebo doma na zahradě. A pokud o vaření v kotlíku toužíte, stačí si najít zajímavý recept, zakoupit KOTLÍK FIELD a pozvat rodinu nebo přátele.  
Zobrazit článek >
 
Recept: Grilované naložené vepřové koleno
O tom, zda-li je časté grilování a následná konzumace grilovaného jídla zdravé, nebudeme rozebírat. Stejně jako u konzumace jiných potravin upravených vařením, pečením nebo uzením se jednoduše držme hesla: "Všeho s mírou k našemu aktuálnímu zdraví.". Pokud už jste zabrousil na tento článek, možná že uvažujete o přípravě vepřového kolena. Klasikou v přípravě je vaření. Ale proč si tuto dobrotu neozvláštnit? Se zahradním grilem SHARKS MAXI KORFUN si můžete vepřové koleno nejen ugrilovat, ale také vyudit. A nejen vepřové koleno. RECEPT: Grilované naložené vepřové koleno Ingredience na lák = 1 vepřové koleno: 1 l vody 35 g kuchyňské soli 2 kuličky nového koření 5 kuliček pepře 1 bobkový list 2 kuličky jalovce - rozřezat 1 lžičku tymiánu 1 lžičku majoránky 1 lžíci octu 2 lžičky práškového hovězího vývaru nebo kostku masoxu Postup: Ingredience na lák lehce povaříme a necháme vychladit. Vepřové koleno omyjeme a kůži nařízneme kolem do kola ve tvaru spirály od kosti až do masa. Do řezů vetřeme zhruba 4 rozetřené stroužky česneku. Takto připravené koleno vložíme do nádoby, která zaručí plné zalití lákem. Koleno zalijeme lákem a přiklopíme víkem. Necháme marinovat nejméně 3 - 4 dny v chladničce. Před samotným uložením na gril, koleno předpečeme v troubě do lehkého změknutí masa. Poté dogrilujeme na mírném žáru.  
Zobrazit článek >
 
Poznejte příběh pravé brandy I
Brandy, jinak taky pálenka, která se připravuje z vína. Dnes vám prozradíme pár zajímavostí o tomto druhu alkoholu. Těšíte se? Jak již bylo zmíněno, brandy se připravuje z vína, konkrétně destilací. Výrobní proces nám může napovědět sám původní název, nizozemskébrandewijnnebo německý termín Branntwein, který se dá přeložit jako pálené víno.  Brandy lze vyrábět pouze z některých odrůd vína. Podle jeho výběru se pak liší i chuť hotové brandy. Výrobní postup je poměrně jednoduchý. Víno se nechá nejméně týden kvasit, následně dojde k destilaci a zrání. Proces zrání je nejdelší, to byste možná sám odhadl. U kvalitních nápojů musí probíhat až několik let. V této fázi získává alkohol svou typickou barvu i vůni. Brandy se uchovává v dubových sudech.  Jedná se nápoj, který obsahuje mnohem více alkoholu než víno. Seženete brandy 35%, ale taky 60%.  Pití brandy je nejvíce oblíbené v evropských oblastech kolem středozemního moře a ve Francii. Velké výrobní oblasti tvoří Itálie, Španělsko i Řecko, o neznámější druhy brandy se stará Francie.  Vystopovat původ brandy se vědcům doposud zcela nepodařilo. Nejstarší doklady o výrobě tohoto nápoje sahají do dvanáctého století. Byly objeveny na Peloponéském poloostrově. Existují spisy, které se zmiňují o destilaci za účelem snížení objemu nápojů. Tuto myšlenku lze snadno odůvodnit. V dřívějších dobách se za převoz i produkci lihovin platily opravdu vysoké daně. Výrobci tedy nechávali destilací odstranit přebytečnou vodu, alkoholu bylo méně. Po převozu a prodeji se tekutina pravděpodobně zase do alkoholu přimíchala. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte příběh pravé brandy II
Jistě víte, že brandy se dělí nejen podle odrůd, ale taky přísad a způsobu úpravy. Nyní vás seznámíme s nejznámějšími druhy tohoto nápoje.  Nejoblíbenějším druhem je asi francouzský koňak. Ten se připravuje z vinného moštu, který prošel fermentací. Upravuje se za vyšších teplot. Dnes víme, že koňak s oblibou pil sám Napoleon.   Další druh je takzvaným armaňak. Jedná se též o francouzský nápoj, ovšem je vyráběný trochu jiným způsobem a hlavně v jiné oblasti. Jak armaňak, tak koňak jsou chráněné názvy, které smí používat pouze výrobci působící ve vymezených francouzských oblastech, kteří samozřejmě k přípravě využijí pouze specifické odrůdy.  Další vinné brandy nesmí používat ani jeden z těchto názvů, kvalitní výrobky však pocházejí i z jiných oblastí, kormě evropských oblastí taky z Mexika a z území jižní Afriky. Speciální typ pak tvoří ovocné brandy. Ty se destilují nejčastěji z jablek, lesních plodů, meruněk, broskví, švestek nebo třešní. Nejedná se tedy vůbec o vinné nápoje, v tom je zásadní rozdíl, který leckdo netuší. Pokud si tedy koupíte ovocné brandy, měl byste pít nevinný nápoj. Pozor si však dejte na brandy s příchutí, do kterých jsou pouze přidávána aromata. Od těchto nápojů se držte dál, nejde o kvalitní výrobky.  Jistě vás napadne, že budou existovat i brandy, které nemusí zrát několik let. Samozřejmě. K dostání jsou dokonce i nezrající brandy. Výsledkem jejich destilace je však bezbarvá tekutina, nejde o pravé brandy. 
Zobrazit článek >
 
Očista těla od soli: Jak na to? I
Určitě vás zajímá, jaké potraviny vám s odsolováním organismu pomohou. Čtete správný článek, jdeme vám to prozradit.  Organismus odsolíte nejlépe tak, že nebudete přidávat žádnou sůl do vařených pokrmů a pokusíte se omezovat ji při každém jídle. Existují však další tipy, které vám s odsolováním pomohou nebo tento proces zpříjemní.  Odstraňte sůl z očí Zbavte se na nějaký čas slánek. Zapomenout byste měl taky na sójové omáčky nebo maggi. Tyto dochucovací prostředky obsahují obrovské množství soli, bez kterého se teď musíte obejít.  Postupujte pomalu  Odsolování organismu je dlouhý proces, ze dne na den nemůžete jen tak přestat solit. Pokud budete sůl vyřazovat pomalu, vaše tělo si lépe zvykne.  Vyzkoušejte rychlou terapii bobkovým listem  Odvar z bobkového listu dokáže značně podpořit vylučování soli. Jen pozor na postupy, bobkový list je sice mocným bojovníkem, ve větším množství by ale tělu mohl naopak ublížit. Několik lístečků bobkového listu (kolem 7 g) vložte do vroucí vody (300 ml) a vařte po dobu pěti minut. Následně nechte tekutinu odstát a přelijte ji třeba do termosky. Vypijte malý šálek léku. Pijte dvakrát denně, maximálně tři dny. Následně si dejte od procedury týden pauzu a pak můžete začít nanovo. Na někoho má bobkový list opravdu výrazné účinky, počítejte s častými návštěvami toalety. Zlepšení však budete pociťovat již po prvním nápoji. Vyzkoušejte. 
Zobrazit článek >
 
Očista těla od soli: Jak na to? II
Vsaďte na bylinky  Nejvíce vám v prvních dnech bude vadit, že jídlo bez soli nemá téměř žádnou chuť. Nebudeme vás napínat, opravdu moc nemá, pokud jste byl zvyklý na výraznější solení. Jenže vyzrát nad nedostatečným ochucením dle vašeho gusta můžete snadno pomocí jiného kulinářského triku. Vsaďte na bylinky. Vybírat můžete dle vůně i chuti. Kombinujte pepř, česnek, citronovou šťávu a další aromatické bylinky. Najednou se chuť jídla zase probudí.  Kontrolujte potraviny v supermarketu  Není pomazánka jako pomazánka. Dokonce i stejné druhy sýrů se podílem přidané soli mohou značně lišit. Přečtěte si složení výrobku, než si jej koupíte. V mnohých případech jistě budete překvapen zjištěním.  Vsaďte na čerstvé plodiny a domácí přípravu  V čerstvém ovoci a zelenině ze zahrádky se skrývat žádní nadbytečná sůl nebude. Když pak z těchto potravin uvaříte jídlo sám, máte jistotu, že v něm není nic nepatřičného. Připravujete si co nejvíce pokrmů doma, dle vlastních receptů.  Dejte si na čas  V závěru článku je ještě nutné upozornit, že odsolování organismu by nemělo probíhat jen několik dnů. Pokud chcete své tělo opravdu očistit a shledat pozitivní účinky nedosolování na orgánech nebo váze, pak je nutné solnou dietu vydržet minimálně dva pět týdnů, ideálně až dva měsíce. Jen tak shledáte skvělé účinky. 
Zobrazit článek >
 
Koriandr jako pomocník při střevních potížích
Koriandr setý (Coriandrum staivum) se hojně využívá při přípravě omáček a dušeného masa. Taktéž se skvěle hodí na přípravu ryb či do luštěnin. Je velmi aromatický a proto si jej málokdo oblíbí. Kromě jeho kulinářského použití jej lze využít i jako bylinku ke zlepšení našeho zdraví. Popis Jednoletá rostlina s lodyhou dlouhou až 100 cm, která se nahoře větví. Po rozemnutí má význačné aroma. Spodní listy jsou dlouze řapíkaté. Hořejší listy přisedají k lodyze a jsou až 3krát zpeřené. Květy jsou bílé nebo narůžovělé. Plod je kulatý, hnědožlutý a hladký. Výskyt Původem z východního Středomoří. U nás jej lze pěstovat a ojediněle zplaňuje. Užívaná část Plod - se zbírá seřezáváním okolíků krátce před úplným dozráním (v srpnu). Nechává se ještě krátkou dobu dozrát a dosušit. Poté se semínka vymlátí a vytřídí. myjí kořenitý pach i chuť. Účinné látky a působení Plody obsahují slilici s hlavní obsahovou složkou linalolem. Ten působí proti růstu baktérií. Droga má povzbudivý účinek na činnost žaludku a střev. Také ulehčuje odkašlávání. Proti nadýmání, žaludečním křečím či nechutenství žvýkejte celé plody (3 g denně) nebo si připravte nálev: 3 čajové lžičky rozmačkaných semen na šálek vody pijte 2 - 3 šálky denně Při onemocnění dýchacích cest si taktéž připravte uvedený nálev, který užívejte stejně jako u předešlého problému.
Zobrazit článek >
 
Očista těla od soli: Má to smysl
Bolí vás klouby? Máte problém s ledvinami či vysokým tlakem? Nebo si zkrátka připadáte nějak těžký a plný? Může za to sůl! Zbavte se přebytečné soli v těle a dopřejte si solnou dietu. I když začátky možná budou těžké, vašemu tělu se uleví. Jak na to? Veškeré důležitosti se dozvíte v našem článku.  V první řadě je třeba upozornit, že sůl je pro tělo důležitá. Je zdrojem významných minerálních látek. Když je jí však příliš, tělu naopak škodí.  Mnohé průzkumy ukázaly, že Češi jsou na solení experti. Solíme hodně a stále. Průměrný muž zkonzumuje za den skoro 17 gramů soli, žena kolem 11 gramů. Ve světovém žebříčku šplháme na vrchol pyramidy, což není bohužel vítězství pro naše zdraví. Průměrná světová spotřeba soli je o dost nižší.  Pokud byste chtěl vynechat sůl z jídelníčku úplně, ani by se vám to nemuselo podařit. Mnoho produktů, které byly vyrobeny zpracováním základních surovin, se totiž dosoluje. V hotových potravinách přijmeme přinejmenším padesát až sedmdesát procent soli. Zaměřte se na potraviny, které obsahují soli minimum. Něco si však nakoupit musíte. Pokud chcete provést malou solnou očistu, pro začátek postačí, když omezíte nebo úplně vypustíte solení jídel připravovaných v domácnosti. Nadbytek soli tělu škodí především tehdy, pokud nedodržujete správný pitný režim, který se má skládat zejména z vody. Jestliže si tělo se solí nedokáže poradit nebo ji má neustále v těle příliš, snáz v organismu propuknou choroby, jakými je obezita, hypertenze, nemoc ledvin, dále dokonce mrtvice nebo infarkt myokardu. Sůl může zapříčinit dokonce vznik trombózy. 
Zobrazit článek >
 
Agáve sirup
Agáve americkou můžete znát pod pojmenováním zdravé mexické sladidlo. Jedná se o rostlinu, která hojně obsazuje oblasti polopouští a další tropická místa.  Rostlina se větví na několik druhů, z každého však může být připraven nejen sirup, ale taky oblíbený alkoholický nápoj Tequila.  V Agáve má své zastoupení téměř každý vitamin, najdete zde vitamin A, skupinu B, vitamin C, D a K.  Agáve v sobě nese poměrně velké množství tekutiny, ze které se následně připravuje sirup. Ten se pyšní velmi hustou konzistencí, je dokonce hustější než med. Velkou výhodou je nízký obsah sacharózy a vysoký podíl cukru ovocného.  Sirup Agáve se pyšní mnohými účinky na lidské zdraví. Podporuje funkce metabolismu. Pomáhá tělu rychleji trávit tuky. Působí taky protizánětlivě a dlouhodobě zvyšuje imunitu.  Agáve pomáhá taky proti bolestem zubů.  Působí proti chudokrevnosti. Navrací tělu zdravou barvu.  Má vliv na trávicí orgány. Léčí záněty žaludku a taky působí jako prevence proti propuknutí žloutenky.  Sirup můžete používat taky zevně, neboť se pyšní protizánětlivými vlastnostmi. Léčí akné a vyrážky. Používá se taky k léčbě modřin a popálenin.  I když vám Agave sirup jistě zachutná, konzumujte jej v omezeném množství, a to zejména z důvodu cukru. Doporučená dávka se pohybuje okolo patnácti gramů.  Sirup z agáve se používá jako sladidlo. Lze ho přidat do jogurtu, cereálií, kaší, smoothies, dezertů a dalších pokrmů.
Zobrazit článek >
 
Recept: Kančí gulášek
Klasický guláš z hovězí klišky nebo z vepřového masa je dobrota, ale vyjímečnější chuťový zážitek budete mít, když použijete kančí maso. Ze všech druhů zvěřiny patří právě kančí k těm nejoblíbenějším. Je libo kančí se zelím nebo s šípkovou omáčkou? Obojí je velmi chutné. Dnes pro vás máme přichystaný recept na: RECEPT: Kančí gulášek Ingredience: 750 g kančí maso 200 g cibule 100 g slaniny 5 dcl portského vína 4 pol. lžíce rajčatového protlaku 3 pol. lžíce rybízové zavařeniny 2 pol. lžíce cukru 2 pol. lžíce sladké papriky 20 gr hl. mouky 1 pol. lžíce octa masový vývar na podlití 1 bobkový list 5 kuliček nového koření mletý kmín mletý černý pepř sůl Postup: Očištěné maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na kostky a osolíme. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpustíme v kastrolu. Přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Přidáme nakrájené maso a cukr a za stálého míchání ho rychle ze všech stran opečeme. Maso zaprášíme mletou paprikou, přidáme bobkový list, nové koření, kmín, pepř, ocet a rajčatový protlak a za stálého podlévání vodou a průběžného míchání dusíme, až je maso poloměkké. Pak necháme vyvařit všechnu tekutinu a zbylý výpek s tukem zaprášíme moukou a za stálého míchání ji krátce osmahneme. Přidáme marmeládu, přilijeme víno, případně i trochu vývaru, rozmícháme a dále vaříme asi 20 minut, dokud není maso měkké a omáčka přiměřeně hustá. Zvěřinu miloval i bývalý prezident Václav Havel. Rádi byste si připravili právě takový guláš, který pan Havel miloval? Recept na něj najdete v knize KANČÍ NA DAŇČÍM.    
Zobrazit článek >
 
Dr. Hlaváč: Bio Višeň v kakau
A máme tu pro vás další doporučení na nejen výborný, ale taky zdravý produkt. Proč jíst višně? Přečtěte si náš článek a zjistěte, co vám mohou nabídnout. Plody jsou bohaté zejména na vitamin C. Obsahují taky kyselinu citronovou a jablečnou. Z minerálů je v plodu hojně zastoupen vápník, dále hořčík, taky fosfor nebo zinek a jód. Pomáhají se správnou regulací cukru v krvi. Plody sehrají významnou roli při hubnutí. Pokud máte problémy s nadváhou, jezte višně klidně každý den, ideálně však prostřednictvím výtažků v doplňcích stravy, neboť do nich jsou přidávány taky višňové stonky, které mají vliv na neutralizaci tuků. Taky podporují celkovou očistu těla.  Mají taky vliv na mozkovou činnost, navíc chrání tento orgán před onemocněním typu Parkinson nebo Alzheimer.  Višně jsou skvělé pro léčbu jater. Dokáží tlumit příčiny pití alkoholu, pomáhají s jeho vylučováním z těla.  Pokud máte problémy se svalovou soustavou, hledáte způsob dobré regenerace a zároveň však podporu svalové činnosti, višně jsou ideálním přírodním pomocníkem.  Višně mají vliv taky na kosti. Podporují jejich zdravý růst a dodávají jim potřebnou sílu.  Višně mají podstatný vliv na zdraví stavebních jednotek našeho těla. Pyšní se taky významnou schopností pročistit organismus.  Višně seženete například ve formě tabletek jako vhodný doplněk stravy. Velmi oblíbený je višňový sirup, který skvěle chutná a můžete jej míchat s vodou nebo s ním třeba péct. Z višní se často připravují taky čaje, ať už čistě z tohoto plodu nebo ovocné mixy. Dnes vám nabízíme výborný džem od Dr. Hlaváče. Pochutnáte si! 
Zobrazit článek >
 
Léčba prostaty pomocí zázraků přírody I
Mezi nejčastější zdravotní obtíže mužů patří problém s předstojnou žlázou. Samozřejmě existuje nespočet léčiv, zůstat však můžete pouze u těch přírodních. Pomohou vám. Jaké doporučujeme nejvíce?  Vrbovka  Vrbovka působí na problém prostaty komplexně. Ať už vás trápí jakýkoliv problém, Epilobium, tedy vrbovka malokvětá, je řešením na všechno. Ideální je konzumace čaje z vrbovky, jehož účinky prokázaly i mnohé studie. Jedná se o malý přírodní zázrak, proto jej umisťujeme v našem výčtu hned na první místo.  Truskavec  Název truskavec ptačí vás možná může trochu odradit, což by ale byla chyba. Tato stará bylina kromě boje s prostatou dokáže dokonce rozpouštět močové kameny. Vsaďte na tento lék.  Celík  Celík zlatobýl si poradí především se zvětšenou prostatou. Užívá se taky v případě nemoci ledvin a léčí zánět močových cest. Ovlivňuje zdraví cév, působí proti stařeckým nemocem. Celík seženete sušený, v podobě čajových směsích nejčastěji.  Kotvičník  V případě kotvičníku zemního vás jistě potěší i další účinky týkající se pohlavního ústrojí. Kotvičník kromě toho, že bojuje s nemocemi prostaty, taky napomáhá lepším sexuálním výkonům. Vyřeší problém s erekcí. Pravidelné užívání kotvičníku vás zbaví nejen problému prostaty, ale taky zlepší vaše sexuální zdraví a dodá do vašeho života zase šťávu.
Zobrazit článek >
 
Léčba prostaty pomocí zázraků přírody II
Kopřiva  Pálivou rostlinu jménem kopřiva dvoudomá si můžete sám nasbírat na louce. Kopřiva nepomáhá pouze s problémy prostaty, zlepšuje taky stav trávicích orgánů a podporuje vylučování. Dodává vitalitu pokožce, má vliv na léčbu ekzémů a jiných problémů. Kopřiva působí protizánětlivě a problém z těla vyžene poměrně v krátkém čase. Má blahodárný vliv na močové cesty, proto se přidává do nespočtu urologických nápojů.  Dýňová semínka  Pro další lék nemusíte chodit daleko, možná jej máte ve spíži. Napadlo by vás, že vzácnou moc mají taky dýňová semínka? Jsou bohatá na vitaminy i minerální látky. Snižují cholesterol a proti problémům prostaty působí především preventivně. Neváhejte a přidávejte semínka pravidelně do salátů nebo polévek. Dobrou obdobou jejich moci jsou taky semínka lněná.  Truskavec  Název truskavec ptačí vás možná může trochu odradit, což by ale byla chyba. Tato stará bylina kromě boje s prostatou dokáže dokonce rozpouštět močové kameny. Vsaďte na tento lék.  Vřes Pokud ještě neznáte bylinu nesoucí název vřes obecný, pak byste si ji měl zapamatovat, neboť je třeba se s ní seznámit. Vřes dezinfikuje močové cesty a pyšní se svým dlouhodobým působením. Pomáhá nejen s léčbou prostaty, ale taky odstraňuje močové kameny a pomáhá v boji se zánětem ledvin.  Preventivně detoxikujte organismus. Nemusíte zrovna pociťovat žádnou zdravotní komplikaci, očistu těla můžete ale provést jednou za měsíc preventivně. Využít můžete odvar z některých zmíněných bylin. Preventivním opatřením nic nezkazíte, právě naopak. 
Zobrazit článek >
 
Pekanové ořechy I
Pekanové ořechy jsou přímo delikátní záležitostí. Obohatí váš organismus o mnoho prospěšných látek a ještě zpestří váš jídelníček. Co vám tyto ořechy mohou nabídnout?  Pekanový ořech má mírně sladkou a hlavně máslovou chuť. Už tento fakt vám napoví, že jsou pekanové ořechy bohaté zejména na zdravé oleje. Obsahují dokonce přes sedmdesát procent více tuků než jiné druhy oříšků. To je opravdu podstatné množství, viďte?  Ořechy seženete v několika velikostech. Ořechovec pekanový, listnatý strom patřící do skupiny hickory, se podle svých plodů dělí ještě na několik typů. K dostání jsou ořechy malé, velké a dokonce mamutí. Plody jsou bohaté taky na vlákninu, pokud bychom srovnali její procentuální zastoupení, přišli bychom na to, že obsahují mnohem větší množství vlákniny než banány. Díky této složce pomáhají zamezovat tvorbě zhoubných buněk, působí jako prevence proti rakovině a ještě dodávají sílu kostem.  Všude se mluví o vláknině, ale ta není jediná, která dodává kostem sílu. Velmi důležitý je taky fosfor. Ten potřebují nejen kosti, ale taky zuby. A pekanové ořechy jsou na fosfor bohaté. Prvek navíc podporuje regeneraci buněk a tkání.  Díky značnému obsahu olejových složek, například kyselině olejové, ořechy podporují zdraví srdce a působí jako prevence proti kardiovaskulárním onemocnění. Zamezují vzniku mrtvice. Kyselina olejová taky snižuje riziko vzniku rakoviny prsu. 
Zobrazit článek >
 
Pekanové ořechy II
Opět zmíníme oleje a taky podstatný vitamin E. Ten spolu s antioxidanty pomáhá bojovat hlavně proti viditelným znakům stárnutí. Snižuje tvorbu vrásek a vypíná pleť. Má vliv i na celkové zdraví kůže. S pomocí aminokyseliny L-arganin taky posiluje vlasové kořínky, čímž působí proti vypadávání vlasů.  Vitamin C a hořčík, tyto složky celkově přispějí ke zvýšení obranyschopnosti, mají protizánětlivé účinky, a tak pomohou tělu snáz vyhrát nad nepříznivými vnějšímu vlivy. Hořčík má také vliv na snižování krevního tlaku. Pomáhá s jeho snižováním, pekanové ořechy působí poměrně pohotově.  Ořechy podporují trávení. Mají vliv na střeva a jejich peristaltiku. V tomto ohledu se opět projevuje bohatě zastoupená vláknina, která podporuje čištění střev a bojuje proti zácpě.  I když jste se již dozvěděl, že jsou ořechy bohaté na oleje, možná vás nyní překvapí, že se doporučují ke konzumaci při hubnutí. Není olej jako olej. Tyto zdravé tuky dokonce pomáhají hmotnost snižovat. Pravidelná konzumace ořechů ještě k tomu zvyšuje metabolismus.  Pekanové ořechy se hodí pro přípravu sladkých i slaných pokrmů. V magazínu již nyní najdete recept na lilek plněný pekanovými ořechy a sýrem. Pokud zabrousíte do našeho magazínu pro ženy, objevíte recept na sladký pekanový pletenec, který vznikl přepracováním jihoamerického receptu na pekanový koláč. Pekanové ořechy dále skvěle chutnají v mléčných výrobcích. Na trhu najdete ořechy slazené i neslazené. Nakupte ořechy v našem e-shopu. Určitě pro ně při přípravě pokrmů najdete využití. 
Zobrazit článek >
 
Kuskus: účinky na vaše zdraví
Kuskus využijete jako přílohu k mnohým pokrmům, můžete z něj však připravit i hlavní chod. Hodí se ke každé zelenině, k masu i rybám. Poslouží vám i pro přípravu některých sladkých pokrmů. Zapátrejte po nějakém receptu.  Určitě vás zajímá, proč byste měl tento produkt konzumovat. Obsahuje mnoho významných látek. Z vitaminů se může pochlubit přítomností velké dávky vitaminů skupiny B a vitaminem E. Dále obsahuje hořčík, železo, fosfor, taky draslík, sodík, mangan, zinek, selen a taky měď. Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny se svým podílem taky neschovávají v pozadí.  Asi vás napadne, že vzhledem k přítomnosti velkého množství zdravých látek, se kuskus může pochlubit taky významnými účinky na zdraví.  V první řadě připomeneme, že tuto potravinu s klidem můžete konzumovat v případě, že hubnete. Kalorická hodnota kuskusu není až tak vysoká a navíc vás tento produkt rychle zasytí. Kuskus taky urychluje metabolismus. Za jistý přínos pro tělo musíme označit fakt, že má významný vliv na kontrolu cukru v krvi. Reguluje hladinu krevního cukru a pomáhá vyplavovat přebytky. Kuskus navíc podporuje trávení. Dodává živiny střevům, podporuje celý proces vylučování.  Chcete vybrat co nejzdravější kuskus? Pak sáhněte po celozrnném pokrmu, který se vyrábí z celých zrn včetně slupek, čímž si zachovává další prospěšné látky. S celozrnným kuskusem nebudete mít nouzi třeba o vlákninu. 
Zobrazit článek >
 
Kuskus: barva a příprava
Pozastavil jste se u barvy kuskusu? Jak to, že pšenice je bílá a kuskus žlutý či naoranžovělý? Odpověď je velmi jednoduchá. Stalo se přímo tradicí připravovat kuskus v těchto sytých barvách. Oranžový pokrm pěkně vypadá díky dýňovému barvivu. Žlutý kuskus se barví za pomoci šafránu nebo kurkumy. Dobarvit si kuskus po domácku můžete samozřejmě dle libosti. Tmavý kuskus pak vzniká výrobou z celozrnné obilniny, o něm se ještě zmíníme na konci článku. Při nákupu v obchodě si dejte pozor na umělá barviva. Většina výrobců se nestará o efekt přírodního nabarvení a raději zvolí rychlejší způsob, který spočívá v barvení kuskusu chemicky. Takový kuskus raději ponechte v regále. Postup pro výrobu kuskusu pro domácí použití je poměrně snadný. Nejprve dojde k prosolení suroviny, neboť je třeba, aby se zbavila vody a vytvořila hrudky. Vznikají větší kousky krupice. Ty se následně rozemelou na kuličky, jakmile mají drobný tvar, dojde k jejich vysušení. Velkovýroba probíhá sušením v továrně, pravá výroba však spočívá v sušení na slunci.  Pokud hledáte jídlo, které připravíte během pár minut, určitě vsaďte na kuskus. Tento pokrm se ani nevaří. Stačí vám připravit si horkou vodu a patřičným množstvím tekutiny kuskus zalít. Během chvíle se voda do zrníček vsákne a vznikne měkký, vláčný a vzdušný, ale pěkně sytý pokrm.  Kuskus nemusíte zalévat jen vodou. Použít můžete taky horké mléko nebo libovolný vývar. Pokrm můžete připravit s čím je libo, jen si dejte pozor na správný poměr, který by se měl držet pravidla 1:2, tedy dvakrát více tekutiny než sypkého kuskusu. Po zalití kapalina co nevidět zmizí, kuskus nechte ideálně odstát pár minut, aby před konzumací pěkně změkl.
Zobrazit článek >
 
Kuskus: zajímavosti z historie a výroby
Přečtěte si pár zajímavostí o mocném pokrmu jménem kuskus. Víte, kde se tato surovina vzala? A proč je zdravá? V našem článku zjistíte víc.  Odkud pokrm pochází vám napoví již tato informace. Slovo kuskus bylo převzaté z berberského slova kseksouči seksu. Právě ve světě Arábie se tento pokrm zrodil, nejprve se stal nenahraditelnou součástí zejména severoafrické kuchyně.  Právě odsud taky pochází koření, za jehož přítomnosti mnozí kuchaři pokrm připravují. Nese název ras e-Hanout. Trochu pikantnější nádech má pak směs koření harissa a taboulé. Jestliže chcete připravit pravý arabský kuskus se vším všudy, toto koření by vám nemělo chybět. Seženete jej nejlépe ve specializovaných prodejnách.  V Arábii je dodnes kuskus součástí národní kuchyně, v průběhu staletí se však tento pokrm dostal do celého světa. Na území Evropy jeho přítomnost zaznamenáváme nejprve ve Francii, kam jej přivezli pravděpodobně afričtí přistěhovalci.  Kuskus se nevyrábí z jednotné suroviny. Pro výrobu se může spařit pšenice, ječmen i proso, konkrétně krupička vyrobená z těchto potravin. Ochutnejte celozrnný kuskus, který vám nabízíme v našem e-shopu. Jedná se o BIO výrobek.  Kuskus jsou bezvaječné těstoviny ze sušené celozrnné pšeničné krupice ideální pro rychlé vaření. Použití je stejné jako rýže nebo jiných obilovin.Jeden díl kuskusu mírně osolte, přidejte koření dle chuti (např. provensálské) a pár kapek panenského oleje a zalijte stejným dílem vařící vody. Hrnec s kuskusem zabalte do utěrky nechte deset minut odstát. Po deseti minutách prokypřete vidličkou, aby se neslepil.
Zobrazit článek >
 
Je libo kávu? Au lait nebo reistretto?
Káva je velmi oblíbený nápoj nejen na snídani, ale také během dne, kdy si ji rádi připravíme během pracovního dne nebo zajdeme s přáteli na dobrou kávu. Tento černý nápoje je charkteristický silným aroma. Obsahuje alkaloid kofein, který podporuje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak. Jak už bylo uvedeno, jedná se o oblíbený nápoje nejen pro svoji vůni a chuť, ale především pro povzbuzující účinky. Kávu je vhodné pít po jídle, protože podporuje trávení. Jakou máte nejraději kávu? Já osobně dávám přednost kávě s mlékem a bez cukru. Již se vedlo mnoho diskuzí o tom, zda-li je vhodné míchat kávu s mlékem. Já si však myslím, že nejde o to, co nám odborníci káží, ale o tom, jak nám daná káva chutná. Znáte druhy kávy jako: Au lait - klasická káva zalitá mlékem. Připravuje se z espress, ale také přes filtr. Poměr kávy a mléka je v poměru 1:1. Při servírování v restauraci by vám měli přinést kávu i mléko zvlášť. Caffé latte - do sklenice s ouškem se připraví zhruba 210 ml mléka našlehaného do pěny, ta se pak dolévá espressem. Cappucino -  je středně velká káva o objemu cca 160 ml. Je rozdělena do tří třetin. První tvoří káva, druhou třetinu tvoří mléko a ta poslední je vytvořena slěhanou mléčnou pěnou. Espresso - při jeho přípravě voda protéká namletými zrnky zhruba 20 - 30 sekund. Servíruje se do šálku o objemu 25 - 35 ml. Při jeho objednávání zapomeňte na výraz pressso, protože nic takového neexistuje. Vždy a všude používejte název espresso! Latte maccgiato - jeho příprava spočívá v tom, že se nechá odstát našlehané mléko. Je to z toho důvodu, aby na dně zůstala teplá tekutina a napovrchu vznikla suchá pěna. Při jeho objednávání správně vyslovte "makijáto". Lungo - základem je espresso, které se dolévá horkou vodou v poměru 1:1. Ristretto - je malé espresso, které se zalévá maximálně 20 ml vody. Patříte mezi milovníky kávy a rádi si ji připravíte i v domácím prostředí? Buďte nároční na její přípravu a pořiďte si dokonalý kávovar Krups EA819N Arabica Latte. Plně automatický kávovar s příkonem 1450 W a nádržkou na vodu o objemu 1,7 litru. Krups EA819N Arabica Latte je vybaven LCD displejem, který poskytuje uživatelsky přívětivé ovládání. Nerezový kónický mlýnek nabízí optimální průtok vody pro maximální chuť a aroma.    
Zobrazit článek >
 
Začínáme s pěstováním na zahradě: Co se vyplatí zasadit? II
Hrášek Přejděme nyní k zelenině. Pro zahrádkáře začátečníky je skvělý hrášek. Jeho pěstování nezabere moc času a navíc skvěle chutná. Výhodou je taky to, že se pne přes kolíky, takže vám nesebere moc místa na zahrádce. Cukety a lilky Cuketu využijete při pečení, přidat ji můžete do polévky, skvěle chutná taky na grilu. Lilek je zase výborný na řízky nebo opět naložený na gril. Tak proč si nepěstovat tyto plodiny hned doma? Práci vám nezaberou a využijete jich v kuchyni jistě mnoho. Rukola, polníček a pažitka Jednoduché na pěstování a ještě výborné na chuť. Tyto zelené lístečky a stonky se hodí na zpestření salátů, na ranní chléb i do jiných jídel. Doma vám pěstování rostlin nezabere žádný čas a hezky si jimi navíc oparádíte zahrádku. Mrkve Karotkám nebo mrkvím postačí malý záhonek. Potřebují dostatek vody, jinak se o ně v podstatě nemusíte starat. Tak dobré mrkvičky, jaké vytáhnete přímo ze zahrádky, v obchodech opravdu neseženete. Řepa Pokud se rozhodnete pěstovat řepu, kombinovat můžete i více odrůd dohromady. O řepu se stará lépe než o brambory. Bylinky Mezi další oblíbené plodiny na pěstování patří bylinky. Lehce se o ně postaráte a skvěle chutnají. Počítejte však s tím, že se vám jejich pěstování cenově moc nevyplatí. V prodejně seženete bylinky v sušené podobě za desetinu ceny, avšak chuť je nesrovnatelná. Pravé domácí bylinky si užijete při každém soustu. 
Zobrazit článek >
 
Placatka: tajná skrýš a nezbytné vlastnictví
Co je to placatka, ví asi každý, avšak o tom, co vám o ní prozradíme v našem článku, nemáte jistě ani potuchy. Placatka je tenká plochá láhev, která se vyrábí z různých materiálů, nejčastěji z nerezu. I když nyní může placatka vypadat dle libosti výrobce, dříve se na její stylizaci vztahovala striktní pravidla. Tloušťka placatky třeba nesměla přesáhnout dva centimetry, pokud se tak stalo, nemohla být tato nádoba za placatku vydávána. Placatka má mnoho dalších pojmenování. Jen u nás se pro tuto nádobu užívá více než dvacet termínů. Mezi ty nejčastější patří slova placatice, pleskačka nebo plácačka. Mluvit můžete taky o likérce nebo butylce. Pokud byl v rámci lodní přepravy zakázán na palubě alkohol, placatka byla vždy tolerována. Zažila si však taky úplně opačné využití. Mezi dvacátými a třicátými lety sloužila v USA v čase prohibice jako ideální nádoba pro neviditelné přechovávání alkoholu. Ve Velké Británii je zase schovávaly ženy pod sukně a pašovaly alkohol na válečné lodě. Právě v této době pravděpodobně vznikl zakulacený tvar placatky, Nádoba krásně držela připevněná na podvazku, a splývala se zakulacením nohy. V současné době na trhu najdete nespočet placatek různých velikostí a taky designů. Vyberte si placatici přesně podle svého gusta. A čím ji naplníte? 
Zobrazit článek >
 
Jak naložit s masem
Na pultech supermarketů a řeznictví jsou vždy připraveny různé druhy masa ihned k jeho přípravě. Od kuřecího, krůtího, kachního, vepřového až po hovězí. Taktéž není problém zakoupit maso králičí. Při výběru chlazeného masa se věnujte především tomu, jak vypadá, zda-li má přirozenou barvu a vůni. Především vysoká kvalita a čerstvost je zárukou vynikajícího pokrmu. Jakmile si zakoupíte chlazené maso, nemělo by být vystaveno teplotním rozdílům. Proto se snažte co nejdříve chlazené maso dopravit domů do chladničky. V lepším případě mějte v autě připravený chladící box. Jak zacházet s chlazeným masem: Maso skladujte v dolní části chladničky - je to nechladnější místo a v případě odkapávání šťávy se vám neznečistí více jejího prostoru. Čestvé maso je nutné zpracovat co nejrychleji. Před pečením velkého kusu masa je vhodné jej dopředu prosolit na několik hodin. Maso pak bude více prostoupeno solí. Upečené maso v celku nakrájejte až za 10 - 15 minut po částečném vychladnutí. Během této doby dochází k rovnoměrnějšímu rozložení šťávy, která pak nemá tendenci vytéci z masa a zajistí mu tak potřebnou šťavnatost. Máte-li v záměru maso zamrazit - vybalte maso z obalu, ve kterém jste ho donesli z obchodu. Maso důkladně omyjte a osušte. Poté vložte do nového obalu (plastového sáčku), který je určený k mražení. Před vložením do mrazničky ze sáčku, ve kterém je maso, odstraňte co nejvíce vzduchu a těstně uzavřete. Jestliže tak neučiníte, na mase se vytvoří šedavé skvrny, které jsou způsobeny vzduchem, který maso vysušuje. Masový balíček ke zmražení nemá přesáhnout hmotnost 2 kg. Dlouhodobé zamrazení není vhodné: ryby - max. 4 měsíce vepřové - max. 8 měsíců telecí a hovězí - max. 12 měsíců kuřecí - max. 12 měsíců Chcete si připravit dokonalý steak? S knihou MASO se vám to zaručeně povede. Díky receptům, které tato kniha obsahuje, vytvoříte přímo labužnické dobroty z různých druhů mas.
Zobrazit článek >
 
Recept: Hajducká polévka
Dávno už neplatí, že by si muži netroufali na vaření, a to tak zůstalo dominantou žen. Spíše bývá pravdou, že ženy vaří z povinnosti a muži s radostí. Inu, ať už je pravda jakákoliv, z vlastní zkušenosti vím, že muži jsou "polévkoví".  Taková zelňačka nebo gulášová polévka je někdy natolik sytá, že nahradí i hlavní chod. Pojďte si uvařit, podle následujícího receptu, skvělou polévku, která vám zabere maximálně 40 minut. RECEPT: Hajducká polévka Ingredience na 2 porce: 4 oloupané brambory sůl 1 krajíc tmavého chleba 1 pol. lžíce sádla 1 cibule nakrájená na malé kostičky 1 papriková klobása nakrájená na kolečka sušená majoránky kmín 2 stroužky česneku Postup: Brambory očistíme a oloupeme. Nakrájíme je na čtvrtky, které uvaříme ve 1/4 litru vody doměkka. Po uvaření vyjmeme brambory z vody. Vodu nevyléváme. Stane se základem polévky. Brambory rozmixujeme s krajícem chleba a šesti lžícemi vody z uvařených brambor. Na pánvičce rozehřejeme sádlo a osmažíme nakrájenou cibuli. K cibulce přidáme klobásová kolečka a lehce opečeme. Do bramborové vody přidáme cibuli s klobásou a bramborovo-chlebové pyré. Dochutíme solí, majoránkou, kmínem a utřeným česnekem. Krátce polévku povaříme a máme hotovo. Tak co říkáte? Je to nejen velmi jednoduché, ale také velice chutné. Polévku si připravte v KASTROLU LT1102, který je vyrobený z nerezavějící oceli. Má také speciální úpravu, která zaručuje, že se vám v něm připravovaný pokrm nebude připalovat.
Zobrazit článek >
 
Třífázový brousek nožů
Nedávno jsem poslouchala pořad o umělé inteligenci a jejím pozvolném a neodvratném integrování do lidského života. Myšlenka chytrých přístrojů v domácnosti je do určité míry nesmírně lákavá, jsou ale věci, které musíme a zřejmě dlouho ještě budeme muset, obsluhovat sami. Například vaření. Představa, že stroj kreativně uvaří a ochutí jídlo (klasiku podle receptu by zřejmě zvládl už nyní), bude zřejmě dlouho fikcí. Naštěstí. Stroj ale může významně urychlit a zjednodušit přípravu pro kreativní vaření. Začneme li u přípravy surovin, nevyhneme se hnětačům, mixérům, drtičům a podobným přístrojům. I jim je ale třeba, alespoň zatím, suroviny připravit. Například nahrubo nakrájet. K tomu ovšem potřebujeme nože. Právě jejich ostří může být, a podle mé zkušenosti i je, slabým místem v mnoha domácnostech. Často bývají „před broušením“, protože nám chybí vhodní pomocníci k jejich ostření. Před lety jsem proto dostala od kamaráda vocílku. Naprosto jsem netušila, jak se tak jednoduchá pomůcka používá, musela jsem si to nechat ukázat a naučit se s ní zacházet. Dnes používám daleko jednoduššího pomocníka: brousek na nože. Nevlastníte-li ho, nezapomeňte si ho také pořídit. Například mechanický brousek Lamart LT2058 3v1 Edge brousí v 3 stupních. Má diamantový kámen pro opravu poškozeného ostří nože, wolframové brusný kotouč a vyrovnávající leštící keramický kotouč. Mechanický brousek nožů LT2058 3v1 Edge zakoupíte mezi dárkovým zbožím v sekci Domácnost.
Zobrazit článek >
 
Kozlík lékařský: bylinný extrakt
Kozlík lékařský je takovým malým zázrakem, co se týče spánku a jeho kvality. Má však i jiné účinky na organismus, pojďme je společně objevit. Kozlík je bylina spíše nenápadná, v dobrých podmínkách však může překonat svou výšku půl metru. Má drobné květy, které se však pro léčivé účely příliš nevyužívají. Ku prospěchu vám budou kořeny nebo oddenky. Z těch se pak připravuje odvar, kořen se obvykle suší. Bylinu znali a hojně využívali již staří Inkové, pod ruce přišla i antickým léčitelům. Využívali ji nejen k ozdravným procedurám, ale taky na masáže a magické obřady. Vzhledem k tomu, že ovlivňuje kvalitu spánku, můžeme předpokládat, že má vliv taky na mysl. Navozuje klid a zahání stres. Pomůže vám pročistit si hlavu po celém dni, abyste mohl v klidu usnout. Vliv kozlíku na nervovou soustavu tímto nekončí, neboť působí taky na paměť. Podporuje zdravé myšlení. Říká se o něm, že jde o zdroj nových nápadů a řešení. Pomáhá celkově tlumit neklid. Pokud se chcete zbavit často až neovladatelného třesu nohou a jiných podobných problémů, vyzkoušejte kozlík. Má vliv dokonce i na epileptické záchvaty. Působí jako prevence proti jejich vzniku. Kozlík lékařský se často využívá jako doplňkové léčivo pro jedince trpící ADHD. Tento bylinný extrakt podporuje taky zažívání. Urychluje proces trávení a usnadňuje vylučování. Kozlík můžete užívat preventivně, pokud máte obavy ze srdečních příhod. Celkově pozitivně ovlivňuje celý kardiovaskulární systém. 
Zobrazit článek >
 
Mangové recepty: Losos s mangovou omáčkou
O tento recept vás nemůžeme připravit. Mangovou omáčku můžete využívat univerzálně a přidávat ji na libovolná jídla, klidně si ji dopřejte i ve vegetariánských pokrmech. Je výborná! Chutná sladce i kysele, má v sobě exotický šmrnc, který ladí s velkým množstvím jídel. Vyzkoušejte. K lososu se v této podobě hodí bramborové pyré nebo grilovaná zelenina. Budete potřebovat:   Lososa (2 plátky) Hladkou mouku (na obalení) Máslo (50 g) Bylinkové máslo (na ozdobení) Citron (na ozdobení) Mango (2 ks) Zázvor (cca 2 cm) Chilli papričku (1 ks) Olivový olej (4 lžíce) Vinný ocet (cca 4 lžíce) Česnek (1 stroužek) Mandle (ideálně plátky, 40 g) Cukr (krupice, 7 lžic) Koriandr (1/2 lžičky) Skořici (1/2 lžičky) Sůl Postup: Nejprve si připravte mangové chutney. Na klasickém oleji opečte zázvor, česnek, cibuli a chilli papričku. Následně přidejte zmíněné koření. Mango nakrájejte a oloupejte. Přidejte cukr a ocet, následně vařte. Pokrm byste měl na mírném ohni vařit ideálně další hodinu. Poté směs rozmixujte. Chutney je na světě. Lososa pokapejte citronem, vložte do oleje, posolte. Na pánvi rozpusťte máslo, lososa obalte v hladké mouce a vložte na pánev. Osmahněte dokřupava. Lososa vyjměte. Do másla přidejte chutney a nechte ho na mírném ohni prohřát ještě se získaným rybím tukem. Vložte do směsi mandle. Následně naaranžujte lososa na talíř, přidejte bylinkové máslo, na něj plátek citronu a kolem dokola rybu zalijte mangovou omáčkou. Mňam! 
Zobrazit článek >
 
Umelte si kávu doma
Existují nejméně čtyři přístupy ke kávě. První z nich zcela pití káva odmítá, buď protože jim nechutná, nebo třeba ze zdravotních důvodů. Do druhé skupiny bychom mohli zařadit konzumenty instantní kávy. Na trhu je takových káv, ať už s kofeinem nebo bez něj, nepřeberné množství. Někdy je diskutabilní jejich chuť a kvalita. Hlavně ty levnější instantní kávy se chutí podobají spíše kávovinovým nápojům, které s kávou zřejmě spojuje jen podobná příprava: pražení, mletí a zalití horkou vodou. V případě tradičně pražené mleté kávy, je to podobné, jako s levnějšími instantními. Kvalitní chutný nápoj lze připravit jen ze správně pražených kvalitních zrnek kávy. V nižší cenové hladině lze je zřídka očekávat gurmánský zážitek. Méně náročné konzumenty ale vybrané druhy určitě uspokojí. Vyznavači vyšší třídy si svou značku v tuzemsku už také najdou. Čtvrtá skupina konzumentů kávy se stále zvětšuje, a to v důsledku rozrůstající se nabídky kávovarů a multifunkčních přístrojů na přípravu kávy. Většinou pracují s tzv. kapslemi s kávovými koncentráty. Výběr vhodného stroje by měl proběhnout na základě předem stanovených kritérií a po řádné úvaze. Vybrat si ho můžete například v sekci Elektroniky v našem e shopu. Ve stejné sekci našeho e shopu najdete také řešení pro přípravu levnější turecké kávy, totiž mlýnek, kterým zrna kávy namelete. Řeč je o mlýnku EKC002K Lugo značky Esperanza. Spolehlivě svým ostrým ocelovým tříštivým nožem rozdrtí nejen kávu, ale také mák, ořechy, koření a bylinky. Černý mlýnek EKC002K Lugo na stole dobře drží, má protiskluzové nožky. Výsledná jemnost mletí až 50 gramů pevného obsahu je závislá na délce stisku tlačítka.  
Zobrazit článek >
 
Proč používat banánovou mouku? I
Banány jsou druhým nejvíce konzumovaným ovocem na celém světě. Celosvětová populace sní každým rokem více než sto miliard banánů. Největší podíl, který zahrnuje asi celou třetinu vypěstovaného počtu ovoce, si za produkci každým rokem připisuje Indie. Banánová mouka, kterou se dnes budeme v našem článku zabývat, se poprvé začala vyrábět v Ekvádoru. Mouka se dá využít jak v kuchyni, tak i pro zdravotní účely. Mouka se vyrábí z nezralých banánů. Vysvětlení je prosté. Zralé banány by se jen těžko mlely a zpracovávaly. Zelené banány nehnědnou tak rychle a navíc nejsou příliš sladké. Dojde k odstranění jejich slupky, dále jsou banány nakrájeny, dojde k procesu zbavování vody a následnému mletí. Jak již bylo zmíněno, banánová mouka má spoustu výhod. V první řadě je skvělé, že neobsahuje zdaleka tolik sacharidů jako klasická mouka, z níž se pečou rohlíky a chléb nebo připravují třeba těstoviny. Škrob v banánech navíc zpomaluje průchod jídla střevy, čímž musí být zpomalena i reakce na inzulín. Tělo si neuloží téměř žádný cukr z potravy. Banánová mouka nejen vyvažuje, ale i snižuje množství cukru v krvi. Banánová mouka obsahuje velké procento vlákniny, čímž podporuje zejména trávení i vylučování. Dalším pozitivem mouky je obsažený draslík, který pomáhá hlídat hladinu cholesterolu v krvi. Mouka obsahuje taky důležitý vitamin E, který zvyšuje zdraví srdce, zinek a další minerální látky. 
Zobrazit článek >
 
Choroby a škůdci rajčat
Pokud rád pěstujete zeleninu, především rajčata, možná jste se už potýkal s různými škůdci a chorobami. S některými jste si snadno poradil, ale nad něčím si stále lámete hlavu, co vaše rostliny nebo plody rajských jablíček ohrožuje. Nejčastější choroby jsou: Plíseň bramborová - vyskytuje se na listech, plodech i stoncích. Na listech vytváří šedozelené skvrny, které pak hnědnou. Plody mívají skvrny zelenohnědé s postupným černáním. Plíseň se šíří především ve vlhkém počasí a při střídání teplot (horký den / chladná noc). Suchá hniloba rajčat - se nesprávně zaměňuje za houbovou chorobu. Zde postačí, když použijete hnojivo s vyšším obsahem vápníku, které naaplikujete na listy rostliny. Škůdci na rajčatech: Mšice - patří mezi drobný savý hmyz, který škodí sáním, což vytváří na rostlině různé deformace. Kromě tohoto problému jsou mšice i přenašeči jiných virových chorob. Dále mšice obalují rostliny vylučovanou lepivou tekutinou tzv. "medovicí", na které se ráda tvoří "čerň" houbového původu. Molice - svým vzhledem připomínají maličké bílé mušky (1 - 1,5 mm velké). Napadené listy rostliny jsou deformované a ztrácejí svoji barvu. Taktéž jako mšice obalují rostlinu "medovicí", kde se daří "černi".  Slimáci - hodují na podzemní části rostlin. Jejich výskyt snadno poznáte podle zaschlého slizu. Na listech vykusují okénka a rádi si smlsnou na mladých rostlinách.  Jak pěstovat a pečovat o rostliny, abyste se dočkal bohaté a zdravé úrody najdete v knize ZAHRADNÍKŮV ROK.
Zobrazit článek >
 
Vaření v přírodě
Způsobů přípravy jídla v přírodě je několik. Avšak ne všachny způsoby jsou bezpečné, především z důvodu nechtěného založení požárů. Když už si naplánujete několikadenní pobyt v přírodě, bez možnosti docházky do nějaké hospůdky nebo obchodu, určitě si budete muset naplánovat, co s sebou. Tedy jaké potraviny si zabalíte na cestu, ze kterých budete připravovat jídla na celý den. Množství potravin se bude také odvíjet od toho, jak do přírody pojedete a kolik vás bude. Nejsnažší způsob bude cesta vašim autem. Jak tedy vařit v přírodě: na otevřeném ohni - najděte si místo, které bude dále od lesa a bude mít blízko zdroj vody, která bude nutná k uhašení. Můžete využít přírodních materiálů, na kterých si připravíte špekáčky nebo rybu. Tak tedy nějaký klacík na opékání. Budete-li mít ve výbavě campingové nádobí, tím lépe pro vás. Jinak s sebou můžete přibalit alobal, ve kterém lze připravit různá masa i zeleninu nad ohněm. plynový vařič - je další variantou, jak si připravit jídlo a s opatrností prakticky kdekoliv. Stačí si jen dokoupit campingové nádobí, které snadno seženete v našem eshopu - zde. K plynovému vařiči lze dokoupit náhradní kartuše - Kartuše Meva 230g nebo Kartuše s ventilem Meva CP250. Osobně volím raději tu druhou variantu, kterou používám i na cesty do zahraničí. Jak by se vám líbil PLYNOVÝ VYŘIČ TRAVELER?  
Zobrazit článek >
 
Co je Erythritol?
Už jste při prohlížení našeho e-shopu narazil na produkt Erythritol? Dnes vám prozradíme, co je tento produkt vlastně zač a k čemu jej můžete využít. Jedná se o speciální přírodní sladidlo, respektive cukerný alkohol, který se získává z mnoha druhů ovoce klasickou fermentací. Následně dojde k filtraci, krystalizaci a nezbytnému sušení. Proces výroby tohoto sladidla není vůbec náročný, což zajišťuje poměrně slušnou cenu. Toto sladidlo se běžně využívá v potravinářském průmyslu jako dochucovadlo. Zvýrazňuje aroma produktů a ještě jim dodává lepší chuť. Erytritol tvoří běžnou součást sýrů a jiných mléčných výrobků, taky alkoholických nápojů, třeba piva a vína, a dalších potravin. Používá se pro doslazování cukrovinek, dortů a dalších sladkých dobrot. Velkou výhodou sladidla je to, že oproti klasickému cukru neobsahuje téměř žádné kalorie. Má nízký glykemický index, nezvyšuje tedy hladinu cukru v krvi, tudíž se jej nemusí být ani cukrovkáři. Za velkou výhodu lze považovat fakt, že toto sladidlo má dokonce pozitivní vliv na srdce. Nezatěžuje cévy, naopak eliminuje jejich poškození.   Toto sladidlo není vhodné využívat jako plnou náhražku cukru, doporučuje se kombinovat ještě s jiným druhem sladidla. Pravdou však je, že se Eryzhritol stává nezbytnou součástí produktů označených nálepkou ,,bez cukru‘‘ nebo ,,s nízkým obsahem cukru‘‘. O sladidlech panují různé fámy a tvrzení. Erythritol je však podle výzkumů zcela bezpečné sladidlo. I při jeho dlouhodobém užívání nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky. 
Zobrazit článek >
 
Calcium + vitamin D3 a K2
Termín Calcium není nic jiného než označení pro vápník. Jedná se o minerální látku nezbytnou pro zdravý vývoj kostí a taky chrupu. Vápník podporuje jejich sílu. Ovlivňuje taky další procesy, například srážlivost krve, tvorbu a produkci hormonů nebo činnost srdce. Vápník má velké zastoupení v mléčných výrobcích. Jeho dostatek najdete v sýrech, jogurtech i tvarohu.   Vitamin D3 je důležitý právě pro vstřebávání vápník do těla. I když v létě se do organismu vitamin D dostává díky slunci mnohem snáz, není na škodu jeho přísun ještě trochu zvýšit. Vitamin D3 můžete znát pod pojmenováním cholekalciferol. K vytváření pravého vitaminu dochází vlastně až pod kůží. Pozor na to, abyste si jej nespletl s vitaminem D2, který naopak získáte jenom formou stravy. Oba vitaminy D jsou pro organismus stejně důležité, ideální je přítomnost obou druhů. Podporují zdraví kostí a chrupu. Taky hojení ran. I vitamin K má několik podob. K1 se vyskytuje zejména v listové zelenině. Vitamin K2 je vytvářen bakteriemi až ve střevech. Pro jeho tvorbu je však nutné do těla dopravit důležité látky, které podpoří produkci vitaminu. Pro doplnění vitaminu K2 jezte sóju, všechny druhy sýrů a taky kyselé zelí. Tento vitamin tak jako předchozí podporuje ukládání vápníku v kostech a zubech. Působí však taky proti arterii, tedy eliminuje výskyt vápníku tam, kde by být neměl. Nebaví vás stále si hlídat příjem vápníku a dalších vitaminů? Starost snadno vyřešíte doplňkem stravy. 
Zobrazit článek >
 
Grilování I.
Pojem grilování se stal fenoménem. Kdo si tuto variantu přípravy jídla oblíbil, se v mnoha případech snaží o každoroční vylepšení svého grilovacího vybavení. Heslo: "hodit něco na gril" u nás doslova zdomácnělo. Zažít pohodu s rodinou nebo přáteli u dobrého jídla a v domácím prostředí se rovná témšř dokonalé pohodičce. Od grilování masa přecházíme i k experimentování grilování zeleniny či ovoce. Každý z nás má svoji oblibenou variantu grilu, na kterou nedá dopustit. I. Gril na dřevěné uhlí Je tradičním stylem grylování, kdy očekáváme, že daný kousek masa bude provoněný kořem a bude mít onu křupavou kůrčičku. U tohoto způsobu grilování dbejte na to, abyste měli dřevěné uhlí co nejvíce rozžhavené a po celou dobu grilování se omezilo dýmání kouře. Při ukapávání tuku na uhlíky dochází k jejich vzplanutí a vytváří se životu nebezpečné karcinogenní látky. Pokud jste fanoušky grilů na uhlí, volte spíše topivo z tvrdého dřevěného uhlí nebo kokosové brikety. Pro lepší eliminaci škodlivých látek využijte grilování na alobalových miskách. Ačkoliv ani sám aloval není výhrou pro naše zdraví. Grily na uhlí se dají pořídit v různých variantách. Jsou dostupné i v malém provedení, které je vhodné na kempování. V daném sortimentu nabízíme například GRIL BARREL na dřevěné uhlí. Velký zahradní gril je vybaven víkem s vestavěným teploměrem, rozměrnou grilovací plochou a celou řadou odkládacích prostor. Má chromovaný rošt a regulaci cirkulace vzduchu uvnitř grilu, díky které lze regulovat grilování při zavřeném víku. Grilovací výška je 74 cm, grilovací prostor má rozměr 71,5 x 35 cm. Ve spodní části je umístěn vyjímatelný popelník, který umožňuje nastavení tahu celého grilu.
Zobrazit článek >
 
Lék na mužské problémy jménem vrbovka
Vrbovku vyhledávají především muži, a to zejména z důvodu její schopnosti vyléčit problém s prostatou. Pití čaje z vrbovky vyřeší onemocnění snadno a rychle. Pravidelné pití čaje organismu jen prospívá a vás problém jménem prostata už nebude trápit. Působí i proti zánětům prostaty a hypertrofii. Hodí se jako doplňková léčba po operaci prostaty. Funguje jako prevence proti rakovině. Působí celkově na močové cesty. Podporuje funkce vylučovací soustavy. Má skvělý vliv na ledviny. Poradí si s jejich záněty a působí jako prevence proti tvorbě ledvinových kamenů. Vrbovka se pyšní mnohými účinky na lidské zdraví. Působí antioxidačně, podporuje vyplavování škodlivých látek z těla. Chrání buňky před oxidací. Má vliv na klouby a jejich funkce. Celkově přispívá jejich lepší pohyblivosti. Ženám vrbovka pomáhá utišit menstruační bolesti. Vrbovka celkově uklidňuje tělo i mysl. Nastoluje duševní a fyzickou pohodu. Rostlin jménem vrbovka je několik druhů. Vrbovky se od sebe liší různým zbarvením květů, avšak jejich účinky zůstávají stejné. Čaje se vyrábějí z natí. Pro přípravu léčivého nápoje stačí zalít pouze jednu vrchovatou čajovou lžičku čtvrt litrem horké vody. Nechte louhovat maximálně pět minut sceďte a ihned nápoj vypijte. V horkých dnech do čaje můžete přidávat pár kostek ledu, léčivá síla nápoje se nezmění. Vrbovku pijte ideálně ráno na lačno a večer před tím, než se najíte. 
Zobrazit článek >
 
Nápoj Inků jménem Lapacho
Strom Lapacho roste v Jižní Americe. Už před tisíci lety místní obyvatelé přišli na zázračnou sílu jeho kůry. O přípravu stejnojmenného čaje Lapacho se starají především v Brazílii, Bolívii, Argentině nebo v Peru. Dochází k oddělování vnitřní kůry stromů, které na místě rostou klidně i sedm set let. Dochází k sušení a čaj je na světě. Lapacho je známý zejména pro svou schopnost detoxikovat organismus a zbavit jej všeho špatného. Posiluje taky imunitní systém. Pokud máte pocit, že je vaše obranyschopnost na bodě mrazu, během několika dávek čaje Lapacho se vaše imunita dostane do normálu. Bojuje proti rakovině a působí jako prevence před jejím vznikem. Čaj Lapacho můžete pít i v době, kdy na vás, jak se říká, něco leze. Poradí si s klasickým nachlazením v podobě rýmy a kašle, dále zvládne bojovat proti onemocnění dýchacích cest v podobě zánětu průdušek a dalších. Funguje jako přírodní antibiotikum. Příprava čaje je velmi jednoduchá. Balíček plný vzácné kůry, který si zakoupíte v našem e-shopu, opatrně rozdělejte a vyjměte z něj asi tři lžíce směsi. Na rozdíl od většiny čajů se kůra vaří. Přiveďte tedy litr vody se směsí k varu asi na pět minut. Následně ji nechte dalších patnáct minut louhovat. Po uplynulém čase nápoj přeceďte a můžete podávat. Čaj můžete konzumovat i studený. 
Zobrazit článek >
 
Allnature: Kotvičník nať
Už jste někdy slyšel o kotvičníku? Tato bylina není bohužel až tak známá. To je velká škoda, neboť se pyšní významnými účinky na lidské zdraví. Jeho síla potěší hlavně vás, silného muže. Pokud jste hledal bylinu pro pravé chlapy, právě jste ji našel. Proč čajem z kotvičníku obohatit svou stravu? Kotvičník u nás v čerstvé formě spíše neseženete. Roste převážně v Asii nebo na Srí Lance, kde se hojně využívá v rámci farmaceutického a taky sportovního průmyslu. U nás kotvičník naleznete nejčastěji ve formě doplňků stravy. Kotvičník má vliv na fyzickou stránku člověka. Celkově podporuje výkonnost. Zvyšuje výdrž nejen při sportu a zlepšuje kondičku. Bylina je schopná zabránit ukládání přebytečného cholesterolu do krve, čímž eliminuje rizika závažných onemocnění. Máte problém s erekcí? Nebo vás snad trápí zvětšená prostata? Pak stačí pít výtažky z kotvičníku dvakrát denně a problém zmizí pryč. Bylina podporuje spalování tuků, bojuje proti jejich ukládání. Navíc podporuje tvorbu svalové hmoty. To vás jistě potěší, pokud se dřete v posilovně skoro každý den. Kotvičník podporuje sexuální výkonnost a taky zvyšuje plodnost. Nefunguje pouze jako elixír pro muže, každému uživateli pomůže se snížením krevního tlaku. Navozuje pohodu a bojuje se stresem. Tlumí dokonce i kašel. Otestujte sílu kotvičníku sám. Objednejte si kotvičník v našem e-shopu.  
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8