EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jídlo a pití

 
Jak vařit s kurkumou I
Dneska jsme si pro vás připravili gurmánský speciál. Podíváme se na to, jak zapracovat kurkumu do jídel. Jde o velmi zdravou potravinu, o tom se ostatně můžete přesvědčit v našem článku, který jsme připravili speciálně na téma kurkuma a zdraví. Nyní se však přesuneme k tomu, jak s kurkumou pracovat v kulinářství. Naučte se využívat její síly a otestujte šmak jídel s tímto kořením.  Cuketové hody Jestliže máte rád grilovanou zeleninu, můžete její chuť jednou za čas ozvláštnit kurkumou. Ta se hodí zvláště na cuketu, avšak bude vám chutnat i na jiném druhu zeleniny. Je zajímavé zkoumat, jak jedno koření dokáže změnit celý chuťový ráz. V tomto případě s kurkumou nemusíte šetřit, pořádně s ní zvýrazněte chuť. Otestovat můžete taky cuketový koláč, kiš či nákyp.  Na zelí Kurkuma se skvěle hodí jako přídavek na dušené zelí. Chutnat vám bude spíše na tom dochucovaném cukrem. Do salátů Kurkumu můžete přidávat i do studených salátů. Zeleninu většinou dochucujete olejem, solí, octem či trochou cukru, avšak zkuste její chuť zpestřit taky bylinkami. Jednou z možností je sušená petrželka či oregano, sáhnout však můžete taky pro kurkumu.  Pečeme s kurkumou Ať už vytváříte slané nebo sladké pokušení, téměř vždycky jej můžete zpestřit nějakou zdravou surovinou. Ku příkladu můžete do sušenek přidat kurkumu, která jim nejen dodá specifickou barvu. Pomazánky s kurkumou  Kurkuma má ve své moci zpestřit chuť jakéhokoliv jídla, avšak přitom dokáže zachovat jeho původní šmrnc. Vyzkoušejte sílu tohoto koření v pomazánkách. Zpestří pokrm všem labužníkům. Vyzkoušejte ji, nebudete litovat. 
Zobrazit článek >
 
Steaky a stupně jejich propečení
Znáte to. Vyrazíte si do hospody nebo do dobré restaurace, vyberete si steak a teď se ještě musíte rozhodnout, jak ho chcete propéct. Víte vůbec, jaké máte možnosti? Raw Steaky se v této podobě vůbec nepodávají. Jde o stoprocentně syrové maso. Takové, které přidáte leda tak do tataráku. Blue rare Tento steak je spíše syrový než hotový. Peče se velmi zprudka a velmi krátce. Pod maximálně 3 mm propečeným krajem je pěkně krvavý. Rare Steak je stále uvnitř červený, ale propečený je o dost více. Měl by mít teplotu kolem 50°C. Medium rare Klasická příprava steaků se nazývá Medium rare. Maso by mělo mít teplotu uvnitř kolem 54-56°C. Vnitřek steaku je stále zbarven do růžova, není však krvavý. Takto vám v restauraci připraví steak, pokud neřeknete jinak. Medium Pokud chcete, aby bylo maso hnědé a ztratilo růžovou barvu, objednávejte si maso udělané minimálně na Medium. Medium well Teplota steaku uvnitř by měla dosahovat maximálně 65°C. Maso je uvnitř hnědé, na povrchu dost opečené. Maso při této přípravě už ztrácí svou šťavnatost. Well done Well done je poslední možnost, jak upravit steaky. Teplota masa by měla být vyšší než 70°C. Steak má zcela hnědou barvu, je tužší. V lepších podnicích může být vaše přání této přípravy zamítnuto, neboť kuchaři takto připravované steaky považují za jídelní odpad. Naučte se připravovat dokonalé steaky bez chybičky. Jak? Třeba s knihou Dokonalý steak, kterou najdete zde. Pokud si rádi pochutnáte na dokonalém šťavnatém steaku, podávaném se zlatavými hranolky a domácí bearnskou omáčkou či s bílým pečivem, které výborně saje šťávu, je tahle kniha pro vás kulinárním pokladem. Najdete zde 25 slavných receptů, například na hovězí Wellington nebo carpaccio podávané v baru Harry's. Jistě vás zaujmou také informace o zvířatech, z nichž maso na steaky pochází, a o bourání masa na jatkách. Určitě oceníte i triky na kuchyňskou úpravu masa – autor je získal při mnoha rozhovorech s chovateli či řezníky a renomovanými šéfkuchaři ve slavných restauracích v New Yorku, Paříži a v Belgii.
Zobrazit článek >
 
Rychlá sváča, která zasytí I
Hummus  Hummus je jednou z nejlepších svačin vůbec. Je velice výživný, obsahuje mnohé vitaminy a navíc skvěle zasytí. Hodí se ke kombinování téměř s každou zeleninou. Dobře bude chutnat třeba s mrkví, řapíkatým celerem nebo okurkou. Nezapomeňte svůj hummus ochutit, aby chutnal ještě lépe. Pokud cítíte, že vás jedna porce nezasytí dostatečně, přidejte si do svačinové krabičky ještě jedno nebo dvě vařené vejce. Klíčky  Ne každý klíčky jako jídlo ve svačinové nabídce přivítá, avšak vězte, že tyto drobné a velice zdravé suroviny pro přípravu zejména salátů vás dokáží zasytit až na několik hodin. Vyzkoušejte třeba oblíbené klíčky mungo, jejichž chuť se dosti podobá hrášku. Přidejte zeleninu a dochuťte. Tato směs výborně chutná s balkánským sýrem.  Směs ořechů Kešu, para nebo snad pistácie? To je jedno. Všechny oříšky v sobě nesou kupu vitaminů a taky zdravých mastných kyselin i tuků. Ořechy můžete zobat neochucené, přidat je do některých pokrmů nebo vyzkoušet osolené pochutiny. Jen si dejte pozor na to, že ochucené oříšky bývají taky pražené, a tak vám jistě přijdou k chuti i ve chvíli, kdy nebudete mít vůbec hlad. V takovém případě jdou tyto dobroty velmi rychle na tloušťku.  Celozrnný chléb se šunkou a salátem  Pro větší jedlíky, kteří se bez pečiva neobejdou, je vhodný například tmavý chléb se zvýšeným obsahem semínek doplněný šunkou z pravého masa. Doplňte dobrotu zeleninou, ať vám pocit sytosti déle vydrží. 
Zobrazit článek >
 
Bulgarian Tribulus Original
KOTVIČNÍK ZEMNÍ (Tribulus Terrestris) - je rostlina s trnitými plody. Dostává název Puncture Vine, pod kterým je nejvíce známá v anglicky mluvících zemích, jelikož její semena jsou jako ostny, hroty kovového ježka. Říká se, že jsou tak ostrá, že když dozrají snadno proděraví chodidlo či duši od kola. Z rostliny se užívají plody, listy i kořen na celou řadu zdravotních problémů. I když je Tribulus Terrestris považován za jedovatou rostlinu ve Spojených státech a Autrálii, je široce využíván pro posílení sexuální touhy mužů i žen, a při problémech s erekcí mužů. Také v tradiční čínské medicíně i indické ajurvédě má dlouhou historii používání. Kulturisté, po aplikaci série anabolik, jej někdy berou pro obnovu hladiny testosteronu ve svém organizmu. Můžeme předpokládat, že Tribulus pomáhá při zdravotních komplikacích kardiovaskulárního systému, včetně anginy pectoris, vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu, anémie a krevního oběhu. Ale jsou to i časté poruchy zažívání, jako zácpa a plynatost při kterých  by bylo možné úspěšně použít Kontvičníku. V čínské medicíně se například užívá jako tonika na játra, při otravách jídlem i přejídání. Také v indické ajurvédě má mnoho využití, například pro snížení Vát, jako diuretikum a při léčbě poruch urogenitálního systému. Ale i další tradiční medicíny bylinu využívají jako diuretikum k léčbě hypertenze a anginy pectoris. Někteří jsou přesvědčeni, že také pomáhá předcházet tvorbě ledvinových kamenů (původem ze šťavelanu vápenatého a struvitových kamenů). Tedy jeho antiseptické a močopudné vlastnosti mohou snížit výskyt infekcí močových cest. Také je využíván jako pomocník v případě vnitřních i vnějších poruch imumity, např. alergické onemocnění kůže, exémů a lupénky. Bulgarian Tribulus Original kapsle zakoupíte v eshopu zde: zdravi.eiffeloptic.cz            
Zobrazit článek >
 
Tyto potraviny (ne)jezte nalačno II
Celozrnné bezkvasnicové pečivo a semínka Pokud musíte snídat pečivo, pak se zaměřte na speciální produkty plné semínek, z celozrnné mouky a hlavně nekvasnicového typu. Proč se pečivo ke snídani nepodporuje, si přečtěte o pár odstavců níže. Do jídel s libostí naopak přidávejte semínka a zrníčka všeho druhu, přidat můžete i ořechy. Tyto drobnosti dodají sílu do celého dne. Kaše všeho druhu Spousta lidí snídá ovesnou kaši. Dělá dobře, jedná se o směs, která dodá vlákninu, zaměstná trávicí soustavu a navíc vás na dlouho zasytí. Kromě Ovesných vloček můžete při přípravě kaše využít taky kukuřici nebo třeba pohanku. Vajíčka na všechny způsoby Jsou zdravá, dobrá i výživná, zkrátka ideální trio vlastností na ráno. Z vajec si můžete připravit omelety, míchanou, ,,prsklou‘‘ nebo klasicky vařenou pochoutku. Vejce po ránu vám dodají energii a taky zasytí. Ideální jsou rozhodně. Díky vydatné snídani budete moci oddálit oběd a možná toho taky méně sníte. Prostor je moc malý na to, abychom zde jmenovali všechny vhodné ranní potraviny, dobrý základ jsme však postavili. Vyberete si? Určitě ano. V této fázi se zaměříme na suroviny, které se na ráno příliš nehodí. Budete je muset vyřadit ze snídaňového jídelníčku nebo se v něm tyto produkty vůbec nenachází? Káva Káva je nápoj kyselý, i když to v těch lepších druzích necítíte. Někteří lidé by se bez ranní kávy zkrátka neobešli. Pokud patříte mezi ně, zkuste však doušky vypít alespoň až se snídaní. 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší vína v Evropě: Kde došlo k jejich zrození? I
Tento článek se nebude týkat konkrétního výčtu vín. Podíváme se na to, odkud hvězdná vína pocházejí. Kde hledat nejlepší a nejkvalitnější vína na světě? Odkud by měly vámi vybrané skvosty pocházet? V našem článku se zaměříme pouze na Evropu, výčet ostatních míst světa ponecháme na později. Francie – Bordeaux Územní oblast Bordeaux patří k nejznámějším vinařským oblastem světa. Bordeaux na jihozápadě Francie u řeky Gironde je domovem více než padesáti značek chutných vín. Na území je k dostání nekonečné množství vinných odrůd. Fermentace hroznů se zde koná již od osmého století. Každý rok zde soukromníci i velké vinařské firmy vyprodukují kolem 5,5 milionů hektolitrů vína. Mnoho lidí pojí svůj výlet za červenými víny s golfem, který je v této oblasti nejoblíbenějším sportem nejen turistů. Pokud jste fanoušek spíše vín bílých , jistě vám neujde bílé víno z hroznů napadených ušlechtilou plísní. Portugalsko – Porto Porto. Jaká vína by se zde asi mohla vyrábět? To není nikterak těžká otázka. Kamiony a letadla se z měst ven jenom hrnou, neboť vína z této oblasti jsou jedny z nejvyžadovanějších produktů světových obchodníků. Itálie – Piedmont V italském Piedmontu si můžete připít na zdraví hlavně odrůdou Barole, Barbaresco nebo Nebbio. Jedná se takzvaná plná vína, jejichž chuť je spíše výraznější.  Itálii patří tato vína na úplný vrchol produkce, u nás si jich taky vážíme. Pokud se chystáte vyjet si do Piedmontu na dovolenou, nudit se nebudete. Slavnostní obří sklenici na víno najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Umelte si kávu doma
Existují nejméně čtyři přístupy ke kávě. První z nich zcela pití káva odmítá, buď protože jim nechutná, nebo třeba ze zdravotních důvodů. Do druhé skupiny bychom mohli zařadit konzumenty instantní kávy. Na trhu je takových káv, ať už s kofeinem nebo bez něj, nepřeberné množství. Někdy je diskutabilní jejich chuť a kvalita. Hlavně ty levnější instantní kávy se chutí podobají spíše kávovinovým nápojům, které s kávou zřejmě spojuje jen podobná příprava: pražení, mletí a zalití horkou vodou. V případě tradičně pražené mleté kávy, je to podobné, jako s levnějšími instantními. Kvalitní chutný nápoj lze připravit jen ze správně pražených kvalitních zrnek kávy. V nižší cenové hladině lze je zřídka očekávat gurmánský zážitek. Méně náročné konzumenty ale vybrané druhy určitě uspokojí. Vyznavači vyšší třídy si svou značku v tuzemsku už také najdou. Čtvrtá skupina konzumentů kávy se stále zvětšuje, a to v důsledku rozrůstající se nabídky kávovarů a multifunkčních přístrojů na přípravu kávy. Většinou pracují s tzv. kapslemi s kávovými koncentráty. Výběr vhodného stroje by měl proběhnout na základě předem stanovených kritérií a po řádné úvaze. Vybrat si ho můžete například v sekci Elektroniky v našem e shopu. Ve stejné sekci našeho e shopu najdete také řešení pro přípravu levnější turecké kávy, totiž mlýnek, kterým zrna kávy namelete. Řeč je o mlýnku EKC002K Lugo značky Esperanza. Spolehlivě svým ostrým ocelovým tříštivým nožem rozdrtí nejen kávu, ale také mák, ořechy, koření a bylinky. Černý mlýnek EKC002K Lugo na stole dobře drží, má protiskluzové nožky. Výsledná jemnost mletí až 50 gramů pevného obsahu je závislá na délce stisku tlačítka.  
Zobrazit článek >
 
Doplňte energii těmito zázračnými potravinami
Cítíte se naprosto vyčerpán, ale víte, že byste se měl ještě minimálně pár hodin soustředit a držet se na nahou? Pak si zapamatujte tyto potraviny, které vás doslova nakopnout. A to jenom za několik minut! Banány Dokonalá a lehce stravitelná svačina, to jsou banány. Jde o takzvané přírodní rychlé cukry. Podpoří energii i celkové soustředění, takže se toto ovoce hodí jak pro studenty, tak i pro vrcholové sportovce. Semínka Zkuste nad únavou vyzrát pomocí sezamu a slunečnice. Jako bonus zaženou vaši chuť na sladké a vy je budete moci vyměnit třeba za čokoládu. Tyto semínka se na víc vyplatí jíst opravdu denně, neboť doplní všechny potřebné látky člověka k životu. Čočka Čočka je bohatá hlavně na esenciální kyseliny, které naše tělo přeměňuje na bílkoviny. Obsahuje taky podstatné množství železa. Čočka je nízkokalorickou potravinou s malým množstvím tuku, a tak toto jídlo ocení každý, kdo se chce udržet v kondici. Ovesné vločky Nesmíme zapomenout na klasiku jménem ovesné vločky. Ty se vyplatí snídat hned po ránu. Kromě únavy bojují vločky taky se stresem, pomáhají soustředěnosti a zvyšují pozornost. Mandle Pro sportovce jsou mandle naprosto ideální svačinou. Kromě energie taky dodávají pevnost svalům. Pravidelná konzumace mandlí navíc posiluje nervový systém. Stejné výhody poskytuje i výborné mandlové mléko. Vyzkoušejte tuto pochoutku. Losos Chtělo by to i trochu masa, že? Nejlepší variantou je losos. Je bohatý na aminokyseliny, omega-3 mastné kyseliny a další prospěšné látky. Losos můžete snídat, obědvat i večeřet. Dopřejte si zdravou a chutnou snídani. S ovesnou kaší zabodujete. Mix ovesných kaší koupíte zde.  
Zobrazit článek >
 
Lucuma silný antioxidant
Lucuma (Pouteria Lucuma) je jedním z druhů subtropického ovoce, který pochází z oblasti jihoamerických And. V minulosti se po dlouhou dobu pěstoval také v Peru a Ekvádoru. Strom Pouteria Lucuma dorůstá do výšky 15 metrů. Plody lucumy jsou zelené ve tvaru oválu. Chuť žluté dužniny připomíná něco mezi javorovým sirupem, vanilkou a batáty. Lucuma obsahuje: beta-karoten vitamíny skupiny B draslík fosfor vápník železo nenasycené mastné kyseliny Našemu zdraví prospívá v mnoha ohledech: Nenasycené mastné kyseliny (olejová, palmitová, linolenová a stearová) jsou silnými antioxidanty, které ochraňují náš orchanismus před nepříznivým působením volných radikálů. Látky obsažené v tomto plodu výrazně podporují migraci buněk imunitního systému. Proto lze o lucumě říci, že má pozitivní protizánětlivé účinky. V eshopu Eiffel Optic nabízíme doplněk stravy LUCUMA NATURALIS v prášku. Vyzkoušejte jeho blahodárné účinky na vaše zdraví a zdraví celé vaší rodiny. Přirozená sladivost a nízký glykemický index činí z lucumy ideální alternativu cukru, což ocení nejen diabetici a dietáři, ale všichni ti, kdo se rozhodli přispět zdravějšímu životnímu stylu. Plody lucumy jsou kvalitním zdrojem vlákniny, vitamínů a stopových prvků. Nejen vysoká výživová hodnota a množství prospěšných látek přispívá narůstající popularitě lucumy.      
Zobrazit článek >
 
Jak na kocovinu – BĚHEM I
Analýza situace Ještě před tím, než si objednáte skleničku čehokoliv se zamyslete nad tím, jaké byly vaše předešlé party. Bylo vám po každé z nich hej? Pokud ne, vzpomeňte si na tu, kdy jste se necítil zrovna nejlépe a zamyslete se, co jste pil. Možná vám nějaký druh alkoholu nesedí, i to je možné. Pokud je tomu tak, určitě se mu vyhněte a již si ,,váš‘‘ drink na stůl neobjednávejte. Jistě taky víte, po čem vám špatně nebude. Takový nápoj pijte nejlépe ceůý večer. S mírou Tento bod asi není nutné připomínat. Pijte s mírou. Jasně, že chcete nový rok patřičně přivítat, ale musíte vědět o světě. Dopřejte si tolik, kolik zvládnete. Že má vaše tělo už dost, jistě poznáte. Pomalu Obecně platí, že čím rychleji si dáte alkoholem do nosu, tím větší budete mít kocovinu. Nevypijte tři drinky do hodiny, ale svou zásobu si šetřete. V baru si taky objednávejte nápoje pomalu a ,,nelemcejte‘‘ jeden za druhým. Světlé druhy Podle průzkumů vědců z Brown University dnes víme, že po alkoholu, který má tmavou barvu přijde kocovina častěji než v případě pití světlého bezbarvého alkoholu. Tmavý alkohol totiž obsahuje více toxických látek. Byla stanovena i stupnice, která obsahuje řadu alkoholických nápojů. Začíná drinky, po kterých kocovina u nejvíce lidí přišla nejčastěji a kočí těmi, co se týče kocoviny, nejlehčími drinky. Zde pár druhů na ukázku: brandy, víno červené, rum, whisky, bílý rum, víno bílé, gin, vodka. Pokračování tohoto článku najdete v našem magazínu pro ženy. Doplňte minerály s naším produktem Hořčík 300 mg + vitamín D3 100 tbl. + 7 tbl. ZDARMA, najdete ho zde.  
Zobrazit článek >
 
Grilujeme hovězí maso
Většina lidí běžně griluje kuřecí nebo vepřové maso, protože se bojí, že by z hovězího steaku vznikla podrážka, kterou budou žvýkat celý večer. Pravdou je, že hovězí maso se dá také grilovat, ale musí se vybrat správný druh maso a stejně tak důležitý je i postup přípravy. Vhodné hovězí maso na grilování Hovězí svíčková Hovězí kýta (zadní, ořech nebo spodní i svrchní šál) Hovězí roštěnec nízký a vysoký Hovězí pupek Hovězí zadní i přední maso Hovězí žebírka Postup přípravy zaručující dokonalý výsledek V první řadě musí být maso čerstvé, protože se konzumuje polo syrové. Na to je třeba dbát při grilování a hlídat jeho vnitřní teplotu, která by neměla přesáhnout 71 °C. V opačném případě se maso začne vysoušet a vznikne z něj právě ta žvýkavá podrážka. Před grilováním maso nenaklepávejte! Maso otáčejte kleštěmi na grilování, protože vidlička by jej propíchala a vytekla by z něj šťáva. Gril musí být velmi rozpálený, aby maso zůstalo šťavnaté. Teprve když je maso hotové, je možné snížit teplotu a nechat maso dojít. Když je maso již ugrilované, tak ho nechte chvíli odpočinout, aby se vstřebala šťáva, která dává masu tu správnou chuť. Teplota propečení podle typu steaku Krvavý steak – vnitřní teplota 52 - 55 °C Růžový méně krvavý steak – vnitřní teplota 55 – 60 °C Růžový nekrvavý steak – 60 – 65 °C Tmavě růžový steak – 65 – 69 °C Hnědý steak – 71 °C a více Náčiní na grilování koupíte v eshopu elektronika.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Jablečný ocet a jeho přínos pro vaše zdraví
Kyselina octová, vitaminy skupiny B, niacin, kyselina pantothenová, vitamin C. Všechny tyto látky ocet obsahuje. Působí na kvalitu vlasů, nehtů i pleti. Vyzkoušejte tento zázrak, který je navíc ještě plný železa, vápníku, draslíku a fosforu. Jablečný ocet se vyplatí konzumovat ráno. Jedna nebo dvě lžíce samotného octa vám neublíží, ale přesto se ocet vyplatí konzumovat v kombinaci s vodou. Dosladit ji případně můžete medem. Při obtížích ej možné nasytit se třemi lžícemi octa denně. Ocet lze případně koupit i ve formě tablet. Ocet neposiluje jen trávící systém, ale i celou oběhovou soustavu. Je budičem pro srdce. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Snižuje počet cholesterolu, taky hladinu krevního tlaku. Pravidelnou konzumací jablečného octa se v těle snižuje počet maligních buněk. Bud vám hrozit menší riziko rakoviny jícnu. O octu se ne nadarmo říká, že je výborný na hubnutí. Nemyslete si, že by ocet dokázal pálit kalorie místo cvičení, ale postará se alespoň o potlačení chuti k jídlu. Zvyšuje poct sytosti a vy se budete cítit najedený. Ocet neumí štěpit tuky, ale zatočí s hladinou krevního cukru, výrazně ji sníží. Je vynikajícím pomocníkem pro pacienty trpící cukrovkou typu 2. Lidé, kteří jedí jídla s jablečným octem mají mnohem menší problémy s udržováním přebytečného cukru v těle. Pokud si dáte ocet před spaním, snížíte svou hladinu cukru v krvi až o čtyři procenta. Bio Jablečný ocet nepasterizovaný 0,75l najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Na co je dobrý sezam?
Drobná sezamová semínka najdete na kdejakém pečivu. Napadlo vás však užívat sezamová semínka samotná? K čemu jsou dobrá? Sezam obsahuje velké množství bílkovin a základních esenciálních mastných kyselin. Z vitaminu se zde vyskytuje významný podíl druhu E a skupiny B. V semínkách najdete taky beta karoten, vápník, zinek, draslík, fosfor a samozřejmě železo. Sezam je součástí jídelníčku každého vegetariána a vegana. Semínka by však měli občas pojíst i ti, kteří se ve stravě nijak neomezují. Sezamová semínka je vhodné pojídat neoloupaná. Odstraněním slupky se totiž ochudíte o podstatnou část zdravých látek. Sezamové semínko se bude hodit lidem, kteří trpí na anémii, tedy chudokrevnost. Sezam taky zmírňuje pocení. Prospívá srdci a cévám, celkově podpoří činnost srdeční soustavy a taky oběhový systém. Pokud máte problémy s růstem nebo lámavostí vlasů či s nerostoucími nehty, pak je pro vás sezamové semínko tím pravým pomocníkem. Seznam taky pomůže při zácpě, zvlhčuje střevní sliznici. Příliš vás nelákají samotná sezamová semínka? Pak ke konzumaci zvolte například výbornou sezamovou pastu. Tahini se solí – sezamová pasta 250 g najdete zde.  Bio tahini - sezamová pasta se solí. Čistá pasta z mletých šetrně pražených sezamových semínek osolená mořskou solí. Sezam je důležitým zdrojem vápníku, vitaminů B1 a B6, železa a hořčíku. Tahini je oblíbené v makrobiotické kuchyni, používá se v oblíbené pomazánce hummus a hodí se do většiny pomazánek na bázi vařených luštěnin. Zjemní omáčky, dipy a salátové zálivky, skvělé je i na pečivu. Složení: sezamová semínka, lehce upražená, mořská sůl. Obsah: 250 gZemě původu: Německo Výživové údaje na 100 g:Energetická hodnota 2699 kJ/ 653 kcalTuk 59 g z toho nasycené mastné kyseliny 9 gSacharidy 5,9 g z toho cukry 0,6 gVláknina 9,1 gBílkoviny 21 gSůl 1,0 g
Zobrazit článek >
 
Maso - vepřová panenka s hráškem
Milovníci masa ocení každý pokrm, kde bude tato surovina použitá. Už jen při představě hovězího guláše, steaku, vepřových řízků z krkovice nebo divočáka s šípkovou či se zelím se vám budou sbíhat sliny. A to jsem ještě opomněla vyjmenovat pečenou husu nebo kachnu s krásně křupavou kůžičkou, jehněčí gulášek, králíka na smetaně a nebo pstruha na másle. Nakladatelství APETIT přichází s knihou, která se věnuje MASU a to především hovězímu, vepřovému, jehněčímu, kůzlečímu, králičímu a zvěřině. Naleznete zde nejen zajímavé informace o uvedených druzích masa, ale také spoustu přehledných receptů, které se dají z daných druhů mas připravit. K dobrému obědu si můžete připravit: RECEPT: Vepřová panenka s hráškem a brambory Ingredience: 600 g vepřové panenky 600 g oloupaných brambor nakrájených na kostky 400 g zeleného hrášku cibule 2 stroužky česneku 200 ml zeleninového vývaru 2 lžíce hl. mouky olej sůl mletý pepř Postup: Vepřovou panenku nakrájíme na kostičky, osolíme, lehce obalíme v mouce a opečeme na oleji zhruba 5 minut. Brambory uvaříme v osolené vodě a orestujeme na pánvi, ve které jsme opékali maso. V hrnci osmahneme na oleji nakrájenou cibulku a poté k ní přidáme česnek a hrášek, vše podlijeme vývarem a povaříme doměkka. K hrášku přidáme maso a brambory, promícháme a ještě chvíli prohřejeme a můžeme podávat.  
Zobrazit článek >
 
Březnové práce na zahradě
Měsíc březen nám umožňuje první zahradnické práce. Dny se prodlužují a teplota vzduchu stoupá. V předzahrádkách raší okrasné cibuloviny a celkově je příroda veselejší. Chcete-li pomoci ptáčků v hnízdění pověste do zahrady budky pro sýkorky nebo rehky. Oni se vám posléze odvděčí sběrem škodlivého hmyzu. Pohybují-li se po vaší zahradě kočky, najděte bezpečné místo, kam hnízdící budku pověsíte. Pokud už máte nějaké starší budky, je čas je vyčistit a připravit pro novou ptačí generaci. Ovocný sad potřebuje v březnu velkou péči. Stále pokračujte v zimních postřicích. Pohnojte ovocné stromy kompostem. Volte správný řez k omlazení starých stromků. Také je vhodná doba k výsadbě nových ovocných stromů a keřů. V našich končinách je zvykem vysazovat česnek na podzim. V posledních letech během bezmrazích zim je jeho pěstování spíše neúspěšné. Vysázený česnek pak ve vlhké půdě napadají různé patogeny, často zahnívají, předčasně raší a mladým výhonkům poté hrozí náhlé mrazíky. Proto zkuste s výsadbou česneku počkat až na jaro. Předem česnekové stroužkynamořte a vysazujte je do hloubky 4-5 centimetrů ve vzdálenosti řádků zhruba 25 centimetrů. Ačkoliv se okurky nakládačky vysévají až v měsíci květnu, zkuste už nyní test klíčivosti. Na namočenou buničinu poklaďte deset semínek a zhruba za 14 dní uvidíte, jak na tom dané osivo je. A co dále? V knize ZAHRADNÍKŮV ROK 2 najdete další inspiraci a postupy na zahradnické práce během celého roku. 
Zobrazit článek >
 
Mistrem Sushi lehko a hravě u Vás doma!
Máte rádi nebo dokonce milujete sushi? Dostali jste někdy nehoráznou chuť na tento báječný pokrm, ale nechtělo se Vám do restaurace? Nezaujala Vás ani možnost dnešní doby jakou je rozvoz jídla domů, protože cena se díky rozvozu znatelně vyšplhá vzhůru anebo nemáte s rozvozy ty nejlepší zkušenosti? Nevadí, mám pro Vás řešení. Co takhle si udělat skvělé sushi přímo u Vás doma? Přesně tak nemusíte se ničeho děsit, je to jednoduché a bude Vás to i bavit.   Co je to, ale vlastně sushi? Když se řekne Japonsko, tak se mnohým z nás vybaví udatní samurajové, pro které čest a oddanost byla důležitější než strach ze smrti. Vybaví se nám zcela jistě mnoho moderních technologií, zajímavých animovaných filmů a seriálů, kterým říkáme manga a samozřejmě i legendární meč katana. Největší symbolem Japonska,který se však evropanovi zcela jistě vybaví je sushi, jedno z nejznámější jídel japonské kuchyně. Většina lidí si pod pojmem sushi bohužel představí pouze syrovou rybu s kouskem rýže.  Sushi je však hlavně vařená lepkavá rýže spojená se speciální sladkokyselou omáčkou zvanou sušinoko, která se připravuje právě k účelu jakým je dochucení rýže na sushi. Sushinoko, je prakticky směs rýžového octa, cukru, soli a vmíchá se do uvařené rýže,kde vlastně tvoří jednu z hlavních složek sushi. Není divu, že v doslovném překladu z japonštiny znamená sushi ” kyselá rýže” . Sushi má poměrně dlouhou historii, první zmínka o sushi pochází již z roku 718 n.l. Ale s největší pravděpodobností, se sushi objevilo ještě mnohem dříve. Původně však sushi nevypadalo tak skvěle jako teď. Jednalo se o nasolené části syrových ryb obalené do rýže, aby v ní dozrály. Rýže se pak nekonzumovala, používala se pouze, jako jakýsi obal k dozrání a ke konzervaci. Recepty se samozřejmě v průběhu času různě upravovaly, včetně vzhledových úprav a technice servírování. Každá část Japonska si prakticky vytvořila i své vlastní sushi speciality, díky které se lokalita také vyznačovala na různých cestovatelských mapách tehdejší doby. Sushi nigiri, které je v současnosti jedno z nejpopulárnějších specialit vznikla teprve v 19. století v Tokiu. Opravdový boom ve světě sushi slavilo až v minulém století, kdy se prakticky začalo rozšiřovat do všech částí světa a mnohé vyhlášené podniky si najímali japonské kuchaře, abymohli svým hostům dopřát opravdový požitek z této delikatesy.  Najímání kuchařů z Japonska mělo, ale také psychologický efekt, hostům spíše chutnalo sushi od opravdového Japonce, než od amerického či evropského kuchaře, i když se udělala řada testů, kdy sushi vařila jedna osoba a pouze se zákazníkům sdělilo, že tento kousek připravil Japonec a tento Američan.   Sushi je legendární po celém světě, nejen díky své netradičnosti, ale také hlavně díky své výživové hodnotě a prospěchu na lidský organismus. Sushi se vyrábí z rýže, které se říká nišiki. Tato rýže se ovaří a ještě teplá se smíchá s omáčkou sušinoko. K tomuto míchání se používá z pravidla vějíř, dke kterému se jednotlivá zrnka rýže neponičí, ale hlavně se postupně i rýže pozvolna ochlazuje. Po vychladnutí se rýže používá jako hlavní přísada do sushi. Jedna z nejdůležitějších součástí jsou čerstvé syrové ryby různých druhů. V naší kultuře a de facto celkově v kulturách mimo Japonsko je sice obvyklé ryby před konzumací tepelně upravovat, nehledě na to, že většina ryb tak přijde o svou jedinečnou chuť a bohaté látky. Syrové ryby jsou však pro lidský organismus a celkově pro zdraví daleko prospěšnější. Sushi, se ale nedělá pouze z ryb. Používají se krevety, chobotnice, sépie a dokonce i kaviár. Velmi populární je sushi s avokádem a kombinací z různé druhy zeleniny. Sushi je zdrojem mnoha důležitých látek, které naše tělo potřebuje. Mezi tyto látky patří hlavně jód, proteiny, minerály, kvalitní bílkoviny a nenasycené kyseliny. Na rozdíl od jiných pokrmů k dosažení těchto látek nepotřebujeme sníst tolik sushi jako jiných jídel. Sushi, ale obsahuje také málo tuku a kalorií (samozřejmě, ale nesmíte sníst 5 kilo sushi a pak se divit na váze, že jste přibrali), proto se hodí i k dietám, vyváženému stravování a zdravému životnímu stylu.   Výroba sushi se může zdát složitá, ale s domácím výrobníkem sushi je to opravdu hračka. Teď už vám stačí, jen nakoupit kvalitní suroviny a pustit se z vesela do vašeho domácího sushi. Ochromte své přátele, připravte romantickou večeři pro přítelkyni anebo zkuste pro své ratolesti připravit zdravou a chutnou večeři. Díky domácímu výrobníku sushi to všechno hravě zvládnete.   Domácí výrobník sushi si můžete objednat zde
Zobrazit článek >
 
Recepty Remoska
Vlastníte taky jednu remosku? Ne? Tak si přečtěte, jaké výhody tento přístroj má. V tomto článku se dozvíte, co je tato speciální hrncová trouba zač a jak ji využijete k vaření i pečení. Přístroj usnadňující práci mnohým kuchařům byl sestrojen v padesátých letech minulého století. Oldřich Homuta předvedl prototyp, který nadále vylepšoval. První remoska nesla označení HUT, právě proto ji někteří lidé dodnes pojmenovávají termínem hutovka. Ačkoliv první remosky přišly na svět již v polovině století, u nás se začaly vyrábět ve veůkém až ke konci století. Velký úspěch shledala ve Velké Británii, dále v Kanadě, Austrálii. Remoska je nejčastěji prezentována jako přenosná trouba. Skládá se ze dvou hlavních částí, samotné nádoby a speciálního víka s elektrickým přívodem tepla. Remoska hřeje shora přes poklici. Teplo postupuje od stěn hrnce do středu, takže nedochází k žádnému připalování. Největší výhoda vaření či pečení v remosce spočívá v tom, že jídlo v ní připravované neztrácí vodu a tudíž nevysychá. Další plusem je určitě to, že si remosku může vzít kamkoliv. Stačí vám jedna elektrická zásuvka a oběd si uvaříte úplně kdekoliv. Nahradí elektrickou troubu, domácí pekárnu, toustovač, díle parní nebo fritovací hrnec. No zkrátka s remoskou už žádný jiný speciální přístroj ani nepotřebujete! Nevíte si rady s přípravou jídel v remosce? Pořiďte si knihu Recepty Remoska, která vám s veškerou přípravou pomůže. Objevte recepty, které jste ještě nevyzkoušel. 
Zobrazit článek >
 
Naučte se vařit IV
Co ještě potřebujete k vašemu vaření vědět? Myslete na čistotu. Během vaření budete mít určitě pár volných chvilek, a tak by bylo dobré, abyste s umýváním nádobí začal ještě předtím, než bude váš dřez vypadat jako skládka. Pamatujte, že prkénko i jiné nádobí, které jste použil na krájení masa, byste měl vkládat do prázdného dřezu. Je taky důležité, abyste věci, se kterými jste maso připravoval ihned umyl. Udržujte pořádek i na kuchyňské lince, kde vaříte. Pečlivě ji po ušpinění otírejte. Někdy si udělejte výlet do špičkové restaurace. Nejen že budete moci načerpat další kulinářskou inspiraci, ale taky ochutnáte chutě místního kuchaře. Až budete nějaký podobný recept, který jste v navštívené restauraci ochutnal, vařit doma, tak už budete mít jasno, jak má připravené jídlo chutnat. A pokud se vám jídlo nepovede? Uvařte ho znovu. Chybami se člověk učí a jen stálým trénováním dokážete vytvořit dokonalé pochoutky. Občas taky můžete noviny vyměnit za kuchařku. Ani netušíte, kolik zajímavostí se z ní můžete dozvědět. Každý dobrý kuchař by vám řekl, že základem všeho je kvalitní vývar. Ano je tomu tak. Pořádný vývar se přidává do omáček nebo třeba i rizota. Naučte se připravovat jak kuřecí, hovězí, tak i jiný speciální druh vývaru. Potom už taky dokážete odhadnout, jaký vývar se bude hodit do vámi připravovaného jídla. Tak už jste nacvičil některé kuchařské pochody a natrénoval postupy? Jaké triky jste se už naučil? Baví vás vaření? Proč by taky ne, že? Na nic nečekejte a připravte nějakou výtečnou pochoutku vaší partnerce nebo celé rodině. Co třeba nějakou medovou specialitu? Knihu Medová kuchařka (Jaroslav Vašák) najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Posílení podzimní imunity pomocí správného jídla III
Avokádo Avokádo se v posledních letech dostalo snad do všech snídaňových nabídek. Vytváří se z něj taky zdravé snacky nebo výtečné dipy. Avokádo obsahuje škálu vitaminu, taky železo důležité pro krev, nebo měď a fosfor. Dodá tělu taky zdravé tuky. Zkuste třeba avokádový dresink, kterým zpestříte studený i teplý salát. Klíčky mungo Zůstaňme ještě u pestré zelené barvy. Klíčky mungo zakoupíte ve vybraných prodejnách, mnohdy však i v supermarketu. Prodávají se nevyklíčené a tvrdé. Před konzumací je nutné nechat je namočené nejméně tři dny, aby stihly alespoň trochu naklíčit. Goji Nenápadné malé plody kustovnice jsou sice malé, ale mají velkou sílu. Taky urychlují metabolismus, což mnoho strávníků jistě ocení. Co dalšího pomůže? Není to jen o jídle. Pokud chcete své tělo udržet v kondici, určitě je dobré dostatečně spát a odpočívat. Věnujte se též pohybovým aktivitám. Alespoň hodinu dvakrát v týdnu byste měl věnovat sportu. V zimním období tělu prospěje návštěva sauny. I na podzim se snažte co nejvíce vystavovat na sluníčku. Paprskům ubývá sil, a proto je zvlášť důležité nevyhýbat se pobytu na slunci. Pokud pátráte po vhodných doplňcích stravy, pomohou vám různé druhy probiotik. Hodit se vám budou určitě vitaminy, doporučovány bývají taky pastilky se zinkem nebo vitamin C. Vsaďte na doplňky stravy, které vám doporučujeme na konci každého dílu našeho článku. Prozkoumejte naši celou nabídku. Máte hromadu možností, jak připravit organismus na podzimní sychravou vlnu.
Zobrazit článek >
 
Krmení psů – nebezpečné potraviny, BARF II
Avokádo Jedna z těch zdravých potravin, kterou by lidé měli jednou za čas svému organismu dopřát, neboť mu dodá velké množství prospěšných tuků a jiných skvělých látek. Nejen pro psa, ale i pro jiná zvířata je však nebezpečný persin, toxin, který lidské tělo přehlíží. U zvířat však může způsobit velký otok v krku, až takový, že jim nejde dýchat. Způsobuje taky nervozitu a stres nebo průjem či zvracení. Sladkosti, zejména čokoláda Veškeré potraviny obsahující cukr jsou pro psy vlastně jedovaté. Čokoláda je obzvlášť hrozbou, neboť obsahuje theobromin, který od průjmů a zvracení může způsobit malátnost až smrt. Hrozny a rozinky Mezi další potraviny s hrozbou patří čerstvé a sušené ovoce v podobě hroznů. Jejich konzumace by mohla vést až k selhání ledvin a skončit až smrtí. Mezi další poměrně nebezpečné potraviny patří ořechy, cibule, česnek, pažitka, rajčata, kakao, čaje, rebarbora, brambory, meruňky a samozřejmě veškeré potraviny s vysokým obsahem soli. BARF V druhé části článku se podíváme ještě na pojem BARF. Jde o název pro krmení, které se skládá pouze ze syrového masa. Řadíme do něj šlachy, vazy, bránice, svalovinu a některé vnitřnosti. Ne každý pes tuto stravu přijme, ale pokud ano, spousta odborníků se shoduje na tom, že tato strava je pro psy nejzdravější. Někteří lékaři však masovou stravu nedoporučují, neboť málokterý člověk krmící psa prý dokáže správně odhadnout, jaké suroviny je do masa potřeba doplňovat, aby byla psovi podávána vždy vyvážená strava. Pokud vás otázka krmení BARF zajímá více, nejlépe uděláte, když si pořídíte jednu z publikací věnující se tomuto tématu a přečtete si vše, co je k této metodě krmení třeba vědět. Podívejte se třeba do knihy BARF Krmení psa přirozenou stravou. Jedná se o první česku publikaci zabývající se tímto tématem.  
Zobrazit článek >
 
Kozlík lékařský: bylinný extrakt
Kozlík lékařský je takovým malým zázrakem, co se týče spánku a jeho kvality. Má však i jiné účinky na organismus, pojďme je společně objevit. Kozlík je bylina spíše nenápadná, v dobrých podmínkách však může překonat svou výšku půl metru. Má drobné květy, které se však pro léčivé účely příliš nevyužívají. Ku prospěchu vám budou kořeny nebo oddenky. Z těch se pak připravuje odvar, kořen se obvykle suší. Bylinu znali a hojně využívali již staří Inkové, pod ruce přišla i antickým léčitelům. Využívali ji nejen k ozdravným procedurám, ale taky na masáže a magické obřady. Vzhledem k tomu, že ovlivňuje kvalitu spánku, můžeme předpokládat, že má vliv taky na mysl. Navozuje klid a zahání stres. Pomůže vám pročistit si hlavu po celém dni, abyste mohl v klidu usnout. Vliv kozlíku na nervovou soustavu tímto nekončí, neboť působí taky na paměť. Podporuje zdravé myšlení. Říká se o něm, že jde o zdroj nových nápadů a řešení. Pomáhá celkově tlumit neklid. Pokud se chcete zbavit často až neovladatelného třesu nohou a jiných podobných problémů, vyzkoušejte kozlík. Má vliv dokonce i na epileptické záchvaty. Působí jako prevence proti jejich vzniku. Kozlík lékařský se často využívá jako doplňkové léčivo pro jedince trpící ADHD. Tento bylinný extrakt podporuje taky zažívání. Urychluje proces trávení a usnadňuje vylučování. Kozlík můžete užívat preventivně, pokud máte obavy ze srdečních příhod. Celkově pozitivně ovlivňuje celý kardiovaskulární systém. 
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat ten nejlepší meloun? II
Aby se vám stoprocentně potvrdil fakt, že je meloun zralý, zaměřte se ještě na jeho vnitřek. Nebojte, krájet nebudeme. Stačí vzít meloun do jedné ruky a druhou na něj plácnout nebo poklepat. Jestliže uslyšíte dunivý zvuk, pak je jasné, že držíte zralý meloun. Druhou možností je taky melou mírně oběma rukama zmáčknout. Jestliže uvnitř zapraská, držíte v ruce dostatečně zralý meloun. Odborníci ještě zralost poznávají hravě podle toho, jakého je meloun pohlaví. Samičí jsou obecně sladší. Z rozlišení melounů však plyne ještě jedna cenná informace, kterou snadno můžete využívat i vy. Obecně platí, že samičí melouny jsou větší, ale mají mnohem méně semen. Samčí jsou menší velikosti a semen je hlavně ve středu melounu požehnaně. Pokud jste tedy odpůrce ,,peciček‘‘ v melounu, určitě kupujte větší kusy. Obecně platí, že melouny s nejlepší chutí mají něco mezi dvěma až třemi kilogramy. Když už jsme u té váhy, je třeba připomenout, že velikost melounu by měla odpovídat jeho váze. Čím těžší, tím lepší, protože obsahuje hodně vody, a tak bude meloun zralý a šťavnatý. Jestliže narazíte na melouny se stopkou, tak je neopouštějte. Podle stopky totiž poznáte, zda je meloun zralý, asi úplně nejlíp. Suchá stopka vám prozradí, že je meloun zralý tak, jak má být. Kuchyňské potřeby včetně sady kvalitních nožů třeba na nakrájení melounu najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jezte jablka, přispějí vašemu zdraví II
Jak již bylo zmíněno, jablka jsou sama o sobě sladká a nějaký ten cukr obsahují, ale pouze ve zdravé formě. Navíc dokáží snížit hladinu glukózy v krvi, a tak by měly být součástí jídelníčku každého diabetika. Jablka jsou navíc skvělou prevencí proti cukrovce. Jablka jsou dokonce takovým elixírem mládí. Jedná se o ovoce, které má jedny z nejlepších omlazovacích schopností vůbec. Jako prevence jablka stojí taky v případě rakoviny. Chrání zejména slinivku břišní, posilují ale veškeré trávicí orgány. Obyčejná jablka se vám budou hodit i v případě, že máte problém s usínáním. Vypijte chvíli před spaním jablečnou šťávu a mnohem dříve a lépe usnete. Látky obsažené v jablcích navíc výrazně zvyšují kvalitu spánku. Jablka skvěle pomáhají lidem, kteří trpí chrapotem. Postačí jedna sklenice jablečné šťávy denně a ,,chraplák‘‘ už vás nebude ohrožovat. Jsou dobrým lékem taky na rýmu a kašel. Nebojte se jablka vyzkoušet taky v případě chřipky nebo nachlazení. Jablko je prospěšné taky pro chrup. Čistí ho a bělí, navíc odstraňuje zubní plak. Jablka zlepšují zdraví kostí. Zvyšují jejich hustotu a dodávají jim sílu. Bylo totiž zjištěno, že lidé kteří konzumují alespoň občas jablka, mají v kostech mnohem více vápníku než ostatní. A jak jistě, víte, tento prvek je pro kosti nezbytný.   I zevně vám jablko bude prospěšné. Zklidňuje popáleniny a urychluje hojení ran. Jablečná šťáva vám pomůže s hydratací pokožky. Jablka fungují taky jako probiotika. Jezte je v případě, že se léčíte antibiotiky, abyste do těla dostal látky, které vám chemické prášky vzaly.  
Zobrazit článek >
 
Granátové jablko
Plod Punica granatum aneb granátové jablko je známý již celá tisíciletí. V jeho sílu věřili již dávné civilizace, jablko je i v současné době považováno za posvátný, někdy božský, produkt přírody.  V granátovém jablku je obsaženo výrazné množství antioxidantů. Ty brání lidské zdraví před nebezpečnými radikály. Volné radikály se vyskytují v důsledku znečistěného prostředí a samozřejmě tělu škodí.  Jablko obsahuje taky jako mnohé další ovoce velké množství vitaminů. Za zmínku stojí zejména A, C, E a K. Ze stopových prvků každý milovník granátového jablka ocení přítomnost draslíku, fosforu, selenu, magnézia, železa nebo manganu a zinku.  Jistě vás zajímají především účinky granátové jablka. Tento plod nejvýrazněji podporuje tvorbu hormonů a zlepšuje potenci mužů i žen.  Jablko skvěle působí jako prevence proti rakovině prsu a prostaty. Pomáhá tělu v případě obezity, je přínosné při léčbě nadváhy.  Zejména díky antioxidantům působí jablko jako lék na záněty, brání tělo před propuknutím cukrovky. Vřele spolupracuje s léčivy při léčbě trávicích potíží, zejména těch žaludečních.  Granátová jablka tak jako mnohé plody přírody jsou skvělou prevencí před vysokým krevním tlakem, dokonce i infarktem. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. Z hlediska kosmetického působí granátové jablko jako afrodisiakum, zpomaluje proces stárnutí buněk, vyhlazuje pleť.  Při výběru granátového jablka dbejte na to, aby plod nebyl pomačkaný nebo seschlý. Jeho slupka by se měla lesknout a neztrácet tvar. Slupka jablka, tak jako například u melounu, by neměla obsahovat žádné rýhy nebo zažloutlé oblasti. Na výběru jablka si dejte záležet, je přece důležité, abyste doma rozkrojili právě plod se všemi vitaminy a jinými prvky.  Produkt Šťavnatý duet červený jetel + granátové jablko 2 x 500 ml najdete zde: zdravi.eiffeloptic.cz.
Zobrazit článek >
 
Tak tohle si pravděpodobně nikdy nedáte! III
Nejdražší párky s kaší I když u nás párky s kaší jako tradiční obědové jídlo ,,nefrčí‘‘. Ve spoustě zahraničních restaurací i domácnostech shledáte tento pokrm jako jeden z nejoblíbenějších. Pokud nevíce, co se 115 dolary, zastavte se vuL’Aterlieru de Joel Robuchon, kde si můžete objednat ty nejdražší párky s kaší na světě. Jídlo se skládá z černých lanýžů a dalších pochoutek. Nejdražší kaviár Nebyl by to správný článek, kdybychom zapomněli na už tak vybrané jídlo – na kaviár. Nejdražším kaviárem světa je druh Almas z Íránu. Pochází z jeseterů, jejichž stáří je větší než sto let. Kaviár září ve zlatavých barvách. Na kaviáru si můžete pochutnat pouze v některých zemí světa, kaviár se totiž nikam moc nevyváží. Za kilogram tohoto pokrmu zaplatíte v přepočtu asi půl milionu korun. Nejdražší lanýž Jídlo lanýž je už samo o sobě drahé. Za lanýže z Alby však zaplatíte opravdu šílenou sumu. Co byste řekl za malou ochutnávku v hodnotě větší než tři miliony korun? Nejdražší hamburger Právě maso dělá Douche Burger tím nejdražším na světě. Za jedu jeho porci necháte v restauraci více než šest set dolarů. Hamburger možná vypadá úplně jako běžný burger, ale na chuť poznáte, že skrývá neznámé ingredience. Zakousnout se můžete do kaviáru, lanýže nebo humra, které doplňuje himalájská sůl, omáčka z předrahé kávy nebo ementál prvotřídní kvality. Kuchařky a knihy o jídle najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Co jsou vlastně stolní vína?
Co to stolní víno vlastně je? Jaké jsou jeho odrůdy? Rozšiřte si obzory a seznamte se s těmi neznámějšími odrůdami, které patří do této kategorie. Možná čekáte, co vám nyní neprozradím, avšak hned na začátku musím přiznat, že stolní vína jsou nejnižší kategorií vín vůbec. Některé nápoje však nemusí ani tuto kategorii splňovat. Jedná se vína průměrná, která však někdy svou chutí překvapí. Není třeba je odsuzovat. Aby mohlo být víno nazváno stolní, je třeba, aby splnilo jistou míru cukernatosti. Pokud víno tuto hranici nepřechází, mají výrobci vín povoleno, aby sladkost nasadili přidáním řepného cukru. Víno mohou taky výrobci stabilizovat konzervačními prostředky a běžně tak i činí. Na výrobu stolních vín se užívají odrůdy neregistrované a moštové. Není omezeno ani směsování vín. Klidně i pokaždé jiných, a tak je možné, že víno bude pokaždé chutnat trochu jinak. Tato vína nelze plnit do nádob menších než je jeden litr. Víno se označuje původem, nikoliv však odrůdou, ročníkem ani přesnou oblastí, ze které hrozny a následně hotové víno pochází. Tento druh vín se pak klasicky dělí podle své barvy a výroby na bílé, červené a růžové nápoje. Zemské víno Pojmenování vína zemským zní poměrně honosněji, že? Nejedná se však o nic jiného než o stolní víno, které bylo vyrobeno tady u nás, v České republice. V dalším článku se již podívám na samotné odrůdy stolního vína. 4-dílný dárkový set "wine" v krabičce najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Rakytník: Klenot prospěšný vašemu zdraví I
Na dnešek jsme pro vás připravili rakytníkový speciál. Víte, co vám může přinést pravidelná konzumace rakytníku? Proč jíst plody rakytníku řešetlákového třeba každý den? Hned několik odpovědí najdete již v tomto článku.  Rakytník má blahodárný vliv třeba na zlepšení stavu pokožky nebo je velkým činitelem v boji proti únavě. Můžete jej konzumovat každý den v kteroukoliv denní dobu.  Rakytník je ovoce obsahující velké množství vitaminů, minerálů či antioxidantů. Pyšní se taky vysokým počtem stopových prvků. Co se týče těch nejvýznamnějších složek, najdete v rakytníku vitamin A, celou skupinu B, zvláště pak vitamin B1, B3, B6 a B9, dále D, E, K, a P. Abychom nezůstávali jen u výčtu vitaminů, za zmínku stojí taky hippophein a taky serotonin. Plody rakytníku jsou samozřejmě nejúčinnější v čerstvé podobě, ale hodit se vám budou i sušené, protože právě z nich se nejčastěji vyrábí šťávy, marmelády nebo džemy. Z rakytníku si můžete vyrobit taky vlastní olej, o těchto produktech se však pobavíme ještě později.  Jaké jsou účinky rakytníku?  Jedná se o velmi dobrý zvyšovač imunity a vylepšovač obranyschopnosti. Rakytník je dobrým zdrojem zdraví prospěšných látek při chřipce i těch nejzávažnějších nemocích. Působí pozitivně na organismus při nádorových onemocněních, je dobrou prevencí proti nachlazení v době chřipek i epidemií. Pokračování najdete v další části článku. Zjistěte, proč ještě je konzumace rakytníku tak výhodná pro vaše zdraví. 
Zobrazit článek >
 
Slepičí vývar na kocovinu
Dnes je poslední den v roce 2018. Mnozí z nás se večer oddají bujarému veselí v očekávání nového roku 2019. Někdo si dá alkolických nápojů s mírou, jiní to příliš řešit nebudou. Rána však bývají krušná pro ty co míru neznají a krom klidného spánku se jim bude hodit i silný slepičí výrar. RECEPT: Slepičí vývar Ingredience: 1 celé malé kuře nebo slepice (celkem1500 g)  1 větší mrkev 1 kořenová petržel půl malého celeru 1 cibule 2 bobkové listy 1/2 lžičky kuliček černého pepře 5 kuliček nového koření 1/2 lžičky hrubozrnné soli Postup: Kuře nebo slepici opláchněte a osušte. Odřízněte kusy tučné kůže okolo břišní části a okolo krku. Kuře/slepici rozdělte na poloviny a vložte do velkého hrnce. Mrkev, petržel a celer očistěte a vcelku přidejte ke kuřeti. Cibuli ořízněte kořínky, nakrojte jí do poloviny a celou i se slupkou vložte do hrnce. Přidejte koření a sůl.
 Do hrnce přilijte 3 litry vody. Uveďte do varu. Pak teplotu snižte tak, aby vývar jen lehce probublával a bez poklice vařte zhruba hodinu. Pak vývar sceďte přes jemné síto. Maso z kuřete/slepice oberte a spolu s čistým vývarem použijte na polévku. Tuto a jiné velmi chutné polévky naleznete v kuchařce pod názvem "Chutné polévky". Jelikož je dnešek posledním dnem v tomto roce, dovolte mi, abych Vám všem pořála příjemný vstup do nového roku 2019. Ať Vás provází štěstí na každém roku, mějte pevného zdraví, a každý nový den přemýšlejte o tom, co udělat pro to, aby daný den byl lepší než včerejší!
Zobrazit článek >
 
Rychlou večeři zvládnete i vy - Boloňská pizza
Rychlou večeři ve formě pizzy zvládne hravě snad každý muž, který si dokáže uvařit jen čaj. Tímto pokrmem takzvaně plácnete dvě mouchy jednou ranou, protože ulehčíte manželce od přípravy večeře a neskonale potěšíte děti. V knize RYCHLÉ VEČEŘE PIZZA naleznete padesát zajímavý receptů na přípravu pizzy. Od velmi známých se propracujete až k nevšedním, ale přesto chuťově zajímavým variacím. Co třeba začít už dnes! RECEPT: Boloňská pizza Ingredience: 550 g hl. mouky 1/2 kostky droždí špetka cukru trochu vlažné vody špetka soli  5 lžic olivového oleje Ingredience na omáčku: 200 g mletého hovězího masa 30 ml rostlinného oleje 1 červená cibule 250 g loupaných rajčat 10 cherry rajčátek 1 lžička sušené bazalky 1 hrst čerstvé bazalky na ozdobu 1 hrst piniových oříšků 100 g zakysané smetany 150 g libovolného sýru sůl pepř Postup: Z droždí, vody a cukru vytvoříme základ pro kvásek. Vykynutý kvásek spojíme s moukou, solí a olejem. Do těsta přiléváme vodu a snažíme se vypracovat hladké těsto. Vytvořený bochánek necháme ve vymaštěné a přektryté míse vykynout - 2 hodiny. Poté z těsta vyválíme placku. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a po 4 minutách přidáme osolené a opepřené mleté maso. K orestovanému masu přidáme loupaná pokrájená rajčata. Směs vaříme 15 minu. Přisypeme sušenou bazalku a celou směsí potřeme plát vyváleného těsta. Navrch vyskládáme nakrájená cherry rajčátka. Pečeme na 220oC po dobu 15 až 20 minut. Servírujeme posypané strouhaným sýrem, čerstvou bazalkou a piniovými oříšky.
Zobrazit článek >
 
Hlíva ústřičná a její účinky
Hlíva ústřičná je dřevokazná rostlina respektive houba. Na lidské zdraví má přímo dechberoucí účinky. Roste převážně na území Evropy. Je zdrojem mnoha vitaminů a minerálů. Výhodou je, že ji mohou konzumovat všichni strávníci od malých dětí, přes těhotné, po lidi s dietami. Zjistěte, jakými účinky se pyšní tato houba. Za zmínění obsahu v hlívě stojí zajisté stopové prvky jako selen, bor, jod nebo zinek. Důležitá je taky kyselina listová, minerály jako draslík, železo a fosfor. Kromě těchto látek se v hlívě vyskytuje ve velkém kyselina linolenová a olejová. Najdete v ní celkem osmnáct mastných kyselin. Hlíva ústřičná je základní surovinou čínské medicíny. Místní obyvatelé ji využívají jako lék zejména na šlachy a pohybový aparát. V Rusku se zase povedlo vyprofilovat z hlívy antibiotikum, které je navíc velice účinné. V Japonsku se stále pokouší vytvořit zejména z odvaru hlívy ústřičné lék proti nádorovému bujení. Hlíva ústřičná je skvělým zdrojem pro doplnění imunity. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zmírňuje infekce a záněty. Působí proti únavě. Pokud máte problém s kostmi a šlachami, hlíva ústřičná zmírní jejich bolest. Houba působí i zevně. Má hojivé účinky, které můžete otestovat například při léčbě bradavic nebo zánětů kůže. Pomáhá taky při alergiích. Hlíva podporuje správnou funkci cévního systému, zpomaluje proces stárnutí. Působí proti vysokému krevnímu tlaku a reguluje funkci střev. Mezi vlastnosti rostliny patří taky bojovnost proti stárnutí, ne nadarmo v Číně hlívu považují jako jeden z elixírů mládí. Vyzkoušejte hlívu ústřičnou v kapslích. Jedná se o stoprocentně přírodní houbový přípravek bez příměsi. Konzumujte dvakrát denně po jedné kapsli jeden až tři měsíce.  
Zobrazit článek >
 
Co jsou zelené potraviny zač? I
Zelené potraviny. Mluví se o nich čím dál víc, ale mnoho lidí vlastně neví, co jsou tyto doplňky stravy zač. Přečtěte si náš článek a zjistěte, jaké suroviny do kategorie zelených potravin patří a jak vám přijdou ku prospěchu. Pojmenování zelené potraviny může být zavádějící. I když se podle názvu může zdát, že sem bude patřit veškerá zelenina patřičné barvy, není tomu tak. Místo mezi tímto speciálním druhem potravin mají pouze řasy, sinice a obilné trávy. Pokud nevíte, co si pod jednotlivými třídami představit, vzpomeňte si na produkty, které jsme vám již představovali. Nabízíme je v našem e-shopu v sekci zdraví, doporučit ke konzumaci je lze téměř každému. Mezi nejznámější produkty zelených potravin patří chlorella nebo mladý ječmen. Produkty jsou speciální zejména vzhledem k obsaženým látkám. Těžko byste v jiné potravině hledal tolik železa nebo vápníku. Jsou bohaté na počet minerálních látek i vitaminů, taky stopových prvků. Součástí každého zeleného produktu jsou taky antioxidanty a další zdraví prospěšné látky, třeba hořčík, kyselina listová a podobné. Chcete vylepšit svůj životní styl a přispět zdravotní stránce svého organismu? Pak jednoduše zařaďte zelené potraviny do svého jídelníčku. Nejen že pomohou vyživit celé tělo a zařídí správnou funkčnost všech orgánů, ale taky tělo zbaví škodlivých a nežádoucích látek, působí tedy jako významné detoxikační prostředky. Navíc podporují regeneraci. Poznejte sílu našeho produktu Chlorella Japan, který obsahuje celých 750 tablet.
Zobrazit článek >
 
Pistácie solené
Pistácie. Velmi oblíbené jídlo takzvaně na zob. Jak chutnají vám? Taky byste je mohl jíst klidně od rána do večera? Můžete tak činit bez výčitek. Vždyť se jedná o ta zdravé dary přírody. No posuďte podle našeho článku sám.  Oproti ostatním oříškům obsahují pistácie méně kalorií. Navíc jsou velice bohaté na fosfor a hořčík. Ten pomáhá třeba s absorpcí vápníku. Dále je tu vitamin B6. Jistě vás potěší, že obsahují taky velké množství vlákniny, která má pozitivní vliv na metabolismus a pomáhá při hubnutí.   Obsažený vitamin A a E zase pomáhá při detoxikaci organismu. Esenciální mastné kyseliny působí na zlepšení imunitního systému.  Pistácie přispějí ke zdraví vašeho srdce. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. Působí preventivně proti krevním sraženinám a taky proti infarktu. Otestujte jejich sílu.   V pistáciích se taky vyskytuje podstatné množství mědi. Jedná se o prvek, který přispívá například k tvorbě krvinek. Navíc urychluje metabolismus.  Pokud máte problém ve zvládání stresových situací, jistě vás potěší to, že pistácie proti negativu jménem stres působí velmi dobře. Pomáhají navíc snižovat krevní tlak. Jen si dejte pozor na solené produkty. Prostřednictvím tohoto druhu pistácií zkonzumujete zbytečně moc soli.  Pistácie obsahují fenylalanin, látku, která zlepšuje náladu a omezuje chuť na jídlo.  A jedna zajímavost na závěr našeho povídání. Slyšel jste o tom, že pistácie jsou extrémně hořlavou potravinou? Dokonce u nich bylo prokázáno samovznícení. Údajně by tyto ořechy neměly být skladovány po velkých hromadách. 
Zobrazit článek >
 
Obchodní schůzka – Jak je to s placením? II
Tou lepší možností je, že vám daná osoba chce zkrátka udělat radost. Padli jste si do noty nebo vaše schůzka dopadla skvěle v jeho prospěch. Nedohodli jste třeba finanční pomoc či velmi výhodnou obchodní nabídku? V tomto případě můžete očekávat, že za vás druhý bude chtít zaplatit pouze z vděčnosti. Pro jistotu je třeba připomenout, že platit byste měl opravdu celou útratu. Není moc vhodné navrhovat, že zaplatíte nápoje a o oběd už se musí postarat jedlík. To raději neplaťte nic. Nikdy se nesnažte taky ze společného účtu následně vyškrtávat položky, které vám nepatří a rovnat se s vaším spolustrávníkem. To se raději domluvte na příště, že si placení zase vyměníte. Toto platí o v případě, že jste pozvaný. Opravdu se nesluší, abyste chtěl po zaplacení vyrovnávat dluh a doplácet si své jídlo a drinky, to se zkrátka nedělá. I když vám to možná přijde trochu zvláštní, na placení jen za sebe nikdy nemyslete. Pamatujte si, že se můžete dostat do platebního konfliktu v mnoha případech. Může dojít k převzetí etikety z jiného okruhu, tj. mladší - starší, žena - muž, nadřízený – podřízený a tak dále. Iniciátor schůzky však v každém ohledu vítězí. Tak a teď již schůzka bez chyb, tedy alespoň co se týče útraty. J Oslňte svůj protějšek třeba i při placení. Jak? Přece s novou peněženkou. Luxusní kousky peněženek můžete vybírat zde.
Zobrazit článek >
 
Posílení podzimní imunity pomocí správného jídla I
Nechcete se zase stát obětí chřipky a nachlazení? Víte, že svůj organismus můžete chránit pomocí běžně dostupných potravin? Co jíst, aby si tělo zvýšilo imunitu a vy jste podzimní nastydlé náladě unikl s úsměvem? Přečtěte si náš článek plný různorodých tipů. Dýně, kaki, batáty, mrkve, pomeranče i mandarinky Co spojuje tyto plody? Jasně, oranžová barva. V podzimně zbarvených plodech najdete dostatek betakarotenu, který podporuje tvorbu vitaminu A, jež je velmi důležitý pro imunitní systém. O dýni v našem magazínu během nejbližší doby ještě několikrát uslyšíte, zkuste však zpracovat i jiné plodiny. Granátové jablko Decentně vzhlížející plod, po jehož rozkrojení se na vás vyřítí mraky semínek pokrytých dužinou. Granátové jablko posiluje imunitu, je bohaté na kyselinu ellagovou, která dodá vašemu organismu sílu a energii. Citrusy Na citrusové plody nesmíme zapomínat. Citronům dáváme jedničku. V práci popíjejte vodu s citronem a zásob vitaminu C máte až do zimy. Bude se hodit! Pokud citron přidáváte do čaje, pamatujte si, že je nutné alespoň chvíli vyčkat, než hrneček s nápojem trochu vychladne, jinak vitaminy a jiné zdravé látky v citronu znehodnotíte! Vločky Ovesná kaše k snídani? Váháte? Lepší období než podzim pro ovesnou snídani nenajdete. Vločky výrazně podporují imunitu, zejména díky argininu. Otestujte! Třeba s granátovým jablkem! 
Zobrazit článek >
 
Klasický ruský boršč
Uvařte si tradiční ruskou polévkovou pochoutku. Pochutná si na ni jistě celá rodina. Není na co čekat, jdeme vařit! Na přípravu je třeba vyhranit si dvě hodiny. V celkovém čase se vyskytnou pauzy, ale vaření vzhledem ke spoustě kroků na kratší nestáhnete. Budete potřebovat: Rajský protlak (2 lžíce) Zelí (200 g) Červená řepa (300 g) Mrkev (100 g) Brambory (200 g) Hovězí s kostí (500 g) Cibule (2-3 ks) Česnek  (4 stroužky) Pepř celý (8 kuliček) Bobkový list (4 ks) Kopr, petržel, sůl a pepř Olej Postup: Hovězí s kostí dejte vařit. Po té, co několikrát vypění, stáhněte jeho teplotu, osolte ho a pak vařte na mírném ohni asi hodinu a půl. Pěnu nezapomínejte sbírat! Jakmile bude vaření téměř u konce, je třeba přidat bobkový list a pepř. Vyjměte maso a vývar přeceďte. Maso musí být měkké. Rozeberte ho na jemná vlákna. Přidejte kousky masa a zpět do vývaru. K němu nakrájejte brambory. Opět vařte asi patnáct minut, případně opět odeberte pěnu. Zelí nakrájejte na nudličky, vložte ho do hrnce, navyšte teplotu na maximum a pak ji zase snižte. Opět vařte. Zatímco se část polévky vaří, připravte si ostatní zeleninu. Vše nakrájejte a osmahněte na pánvi. Česnek můžete prolisovat. Řepu ideálně nastrouhejte. Na pánev nalijte trochu vývaru a přidejte protlak. Pečlivě vše promíchejte a přidejte do hrnce. Nechte změknout zeleninu a ihned podávejte. Boršč je výborný taky se zakysanou smetanou. Vyzkoušejte! Nezapomeňte ho zasypat koprem nebo petrželí. Kuchařky najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Jak nepít zelený čaj
Článků o tom, jak je pití zeleného čaje důležitém, v čem je prospěšné a jaké má účinky, najdete na internetu mnoho. Dokonce i my jsme vám sérii článků o zelených čajích nedávno připravili. Dnes se zaměříme na jiné téma. Přečtěte si, jaké chyby lidé při pití čaje dělají a možná si je ani neuvědomují. Každý zelený čaj má být zalit vodou správné teploty. Je nutné přihlížet k doporučení výrobce. Problém nastává taky u dávkování. Přečtěte si vždy, jaká dávka sypké směsi je pro jeden šálek čaje nutná. U sypkého čaje obvykle platí, že na přípravu 150 ml nápoje byste měl do hrnečku nasypat 2-4 gramy směsi. Doba louhování je asi nejdůležitější. Některý čaj lze připravit během třiceti vteřin, jiný ke své kvalitě potřebuje několik minut. Otázka denní doby pití čaje je hodně individuální. Pravý zelený čaj sice dokáže organismus nabudit, ale někteří lidé ho pijí před spaním tak, jako jiní pijí zase kávu. Záleží spíše na individuu a z části i na psychice jednotlivce. Podle nejnovějších průzkumů bylo ukázáno, že počet čajů, který se pohybuje okolo čísla dva až čtyři, je naprosto v normě. S problémy se dané osoby mohou setkat ve chvíli, kdy pravidelně pijí denně více než pět hrnků čaje. Názory na nezdravé množství čaje se hodně liší, naprosto všichni odborníci se však shodnou na tom, že více jak deset malých šálků zeleného čaje nikomu neprospěje. Některé osoby samozřejmě mají svou citlivost posunutou ještě mnohem níže. Pamatujte si, že moc dobrého může pěkně škodit. Zelené čaje můžete nakupovat zde. 
Zobrazit článek >
 
Proč jíst vejce? II
S vejci bývá spojovánu riziko zvýšení cholesterolu v krvi, proto se vajec někteří lidé bojí. Není třeba mít obavy, metabolismus si s cholesterolem z vajec hravě dokáže poradit. Navíc se jedná o důležitou složku pro správnou funkci organismu každého člověka. Určitě se vajec nebojte. Tato potravina zajisté není příčinou vysokého cholesterolu.  Zdroj energie Jezte vejce kompletní, dodají tělu energii. Vejce mají vysokou energetickou hodnotu, a tak se skvěle hodí jako strava pro sportovce. Jedná se o jedny z nejhodnotnějších potravin. Energii vám dodá zejména žloutek, bílek naopak přispívá tvorbě svalů.  Esenciální mastné kyseliny jako prevence závažných chorob Víte, že vejce působí jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám? Působí proti artritidě a dalším nemocem. Vejce mají protizánětlivé účinky. Působí taky proti trombóze a skleróze. Podporují správnou funkci mozku a léčí zrakový orgán. Za ochranu organismu před jmenovanými nemocemi ručí zejména mastné kyseliny.  Pryč s vysokým tlakem  Trápí vás vysoký tlak? Vejce podané tělu v jakékoliv podobě ho dokáží podstatně snížit. Půjde to i bez léků! Vyzkoušejte sám.  Pomoc proti padání vlasů a lámání nehtů Tato informace by zřejmě potěšila spíše dámy, ale i pro vás může být tato informace užitečná. Síra obsažená ve vejcích totiž dokáže zabránit vypadávání vlasů. Pokud se hrozíte vypadávajících vlasů, vejce jsou řešením.  Nízká cena  Velkou výhodou vajec je jejich cena. Vejce jsou levnou záležitostí. Jsou dostupná pro každého. Užívejte si této dobroty nejen na velikonoční svátky. Nebo si zásadně vykoledujete jen malované kraslice? 
Zobrazit článek >
 
Třífázový brousek nožů
Nedávno jsem poslouchala pořad o umělé inteligenci a jejím pozvolném a neodvratném integrování do lidského života. Myšlenka chytrých přístrojů v domácnosti je do určité míry nesmírně lákavá, jsou ale věci, které musíme a zřejmě dlouho ještě budeme muset, obsluhovat sami. Například vaření. Představa, že stroj kreativně uvaří a ochutí jídlo (klasiku podle receptu by zřejmě zvládl už nyní), bude zřejmě dlouho fikcí. Naštěstí. Stroj ale může významně urychlit a zjednodušit přípravu pro kreativní vaření. Začneme li u přípravy surovin, nevyhneme se hnětačům, mixérům, drtičům a podobným přístrojům. I jim je ale třeba, alespoň zatím, suroviny připravit. Například nahrubo nakrájet. K tomu ovšem potřebujeme nože. Právě jejich ostří může být, a podle mé zkušenosti i je, slabým místem v mnoha domácnostech. Často bývají „před broušením“, protože nám chybí vhodní pomocníci k jejich ostření. Před lety jsem proto dostala od kamaráda vocílku. Naprosto jsem netušila, jak se tak jednoduchá pomůcka používá, musela jsem si to nechat ukázat a naučit se s ní zacházet. Dnes používám daleko jednoduššího pomocníka: brousek na nože. Nevlastníte-li ho, nezapomeňte si ho také pořídit. Například mechanický brousek Lamart LT2058 3v1 Edge brousí v 3 stupních. Má diamantový kámen pro opravu poškozeného ostří nože, wolframové brusný kotouč a vyrovnávající leštící keramický kotouč. Mechanický brousek nožů LT2058 3v1 Edge zakoupíte mezi dárkovým zbožím v sekci Domácnost.
Zobrazit článek >
 
Koriandr jako pomocník při střevních potížích
Koriandr setý (Coriandrum staivum) se hojně využívá při přípravě omáček a dušeného masa. Taktéž se skvěle hodí na přípravu ryb či do luštěnin. Je velmi aromatický a proto si jej málokdo oblíbí. Kromě jeho kulinářského použití jej lze využít i jako bylinku ke zlepšení našeho zdraví. Popis Jednoletá rostlina s lodyhou dlouhou až 100 cm, která se nahoře větví. Po rozemnutí má význačné aroma. Spodní listy jsou dlouze řapíkaté. Hořejší listy přisedají k lodyze a jsou až 3krát zpeřené. Květy jsou bílé nebo narůžovělé. Plod je kulatý, hnědožlutý a hladký. Výskyt Původem z východního Středomoří. U nás jej lze pěstovat a ojediněle zplaňuje. Užívaná část Plod - se zbírá seřezáváním okolíků krátce před úplným dozráním (v srpnu). Nechává se ještě krátkou dobu dozrát a dosušit. Poté se semínka vymlátí a vytřídí. myjí kořenitý pach i chuť. Účinné látky a působení Plody obsahují slilici s hlavní obsahovou složkou linalolem. Ten působí proti růstu baktérií. Droga má povzbudivý účinek na činnost žaludku a střev. Také ulehčuje odkašlávání. Proti nadýmání, žaludečním křečím či nechutenství žvýkejte celé plody (3 g denně) nebo si připravte nálev: 3 čajové lžičky rozmačkaných semen na šálek vody pijte 2 - 3 šálky denně Při onemocnění dýchacích cest si taktéž připravte uvedený nálev, který užívejte stejně jako u předešlého problému.
Zobrazit článek >
 
Pekanové ořechy I
Pekanové ořechy jsou přímo delikátní záležitostí. Obohatí váš organismus o mnoho prospěšných látek a ještě zpestří váš jídelníček. Co vám tyto ořechy mohou nabídnout?  Pekanový ořech má mírně sladkou a hlavně máslovou chuť. Už tento fakt vám napoví, že jsou pekanové ořechy bohaté zejména na zdravé oleje. Obsahují dokonce přes sedmdesát procent více tuků než jiné druhy oříšků. To je opravdu podstatné množství, viďte?  Ořechy seženete v několika velikostech. Ořechovec pekanový, listnatý strom patřící do skupiny hickory, se podle svých plodů dělí ještě na několik typů. K dostání jsou ořechy malé, velké a dokonce mamutí. Plody jsou bohaté taky na vlákninu, pokud bychom srovnali její procentuální zastoupení, přišli bychom na to, že obsahují mnohem větší množství vlákniny než banány. Díky této složce pomáhají zamezovat tvorbě zhoubných buněk, působí jako prevence proti rakovině a ještě dodávají sílu kostem.  Všude se mluví o vláknině, ale ta není jediná, která dodává kostem sílu. Velmi důležitý je taky fosfor. Ten potřebují nejen kosti, ale taky zuby. A pekanové ořechy jsou na fosfor bohaté. Prvek navíc podporuje regeneraci buněk a tkání.  Díky značnému obsahu olejových složek, například kyselině olejové, ořechy podporují zdraví srdce a působí jako prevence proti kardiovaskulárním onemocnění. Zamezují vzniku mrtvice. Kyselina olejová taky snižuje riziko vzniku rakoviny prsu. 
Zobrazit článek >
 
Recept na prvotřídní smažený sýr
Ještě se vám nepovedlo usmažit smažený sýr tak, aby se neroztekl? Přečtěte si, jak ideálně postupovat při přípravě ,,smažáku‘‘. Sýr, který byste měl k přípravě tradičního smaženého sýra použít je 30% Eidam. Pokud ho kupujete v cihle, nakrájejte ho asi na centimetrové plátky. Jakmile budete mít hotovo, připravte si klasický trojobal. Nejprve sýr obalte v mouce, poté ho vložte do vajíčka, na poslední krok samozřejmě zbývá strouhanka. Do té však přisypte polohrubou mouku tak, aby byla v poměru se strouhankou přibilžně 1:2. Díky ní se totiž trojobal krásně stáhne a sýr neproteče ven. Pro dokonalejší obalení celý postup zopakujte. Tím si zajistíte, že vám sýr opravdu nevyteče. Poté už nezbývá nic jiného, než sýr usmažit. Smažit ho můžete jak na oleji, tak i na másle. Již máte dost tradičního smaženého sýra? Chtělo by to změnu? Možností máte víc než dost. Za co klasický Eidam nahradit? Smažený hermelín Při přípravě hermelínu postupujte úplně stejně, jako byste smažil klasický Eidam. Podávejte ho s brusinkovou omáčkou. Smažený sýr feta Pro větší změnu a dokonalý sýrový požitek si můžete k obědu připravit smažený sýr feta. Ten nakrájejte na tenčí plátky a poté ho vložte na patnáct minut do mrazáku, aby se při přípravě nerozsypal. Promíchejte mouku s pepřem, paprikou, solí a přidejte do směsi pár lžic mléka a vody, abyste vytvořil hutnější těstíčko. Sýr v něm obalte a klasiky usmažte. Dobrota, že? Ty nejlepší tematické kuchařky, které hledejte zde. 
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9