EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jídlo a pití

 
Jak vám může v domácnosti pomoci ocet? I
Do salátů preferujeme přidávání vinného a jablečného octa. Co ale pak s tím úplně klasickým. Vyplatí se ho mít doma taktéž, s lecčím vám pomůže. Budete se divit, jaký je ocet vlastně zázrak! Vodní kámen Na vodní kámen jděte ideálně s octem. Nalijte je na napadená místa a vodní kámen se ihned vstřebá. Pak jen místo opláchněte. Někdy je postup nutné dvakrát zopakovat. Pomocí octu se vyplatí vyčistit taky pračka. Ocet ji navíc vydezinfikuje. Vyperte pračku na prázdno s jedním litrem octa. Zbavíte ji vodního kamene a navíc se její buben bude krásně lesknout. Po octovém čistění raději vyperte ještě jednou pračku s práškem naprázdno. Trocha octa může v bubnu zůstat. Ztuhlá sádra Jestli se věnujete stavebnictví nebo zrovna máte rozestavěnou novou pevnost, jistě víte, o čem je řeč. Sádra ztuhne ledabylým přístupem hned. Nevyhazujte ji! Přidejte do ni pár kapek octa a uvidíte, jak se za chvíli vzpamatuje. Plísně Jestliže máte problémy s tvořícími se plísněmi v koupelně nebo v rozích pokojů, aplikujte na ně pomocí kosmetických tampónků nebo vaty ocet a chvíli počkejte a máte po starostech. Plísně ihned zmizí. Ocet navíc alespoň na chvíli zabrání jejich další tvorbě. Spáry S plísněmi trochu souvisí kachlové spáry. Pokud se na nich usadily plísně nebo jen nejsou čisté, vezměte si na pomoc ocet. Špína bude rázem pryč. Bio Jablečný ocet kalný 750ml/plast nakoupíte zde.
Zobrazit článek >
 
Není pepř jako pepř I
Jistě znáte pepř černý, možná červený, zelený nebo ještě bílý. Avšak možná vám není známo, že existuje přes tisíc druhů pepře. Všemi se zde samozřejmě zabývat nebudeme, v rámci článku budete seznámen s těmi nejpoužívanějšími přísadami do pokrmů, které jsou u nás běžně k dostání. Pepř se hojně pěstuje v asijské části světa, například v Číně, Indii nebo Vietnamu. Je však rozšířen taky na území Latinské Ameriky. Co se týče zdraví, ve správném množství ho dokáže podpořit. Stimuluje pohlavní orgány, je dobrým lékem na kašel a taky snižuje horečku. Působí proti nadýmání a urychluje práci metabolismu. Je považován za mocné přírodní afrodiziakum. Není pravidlem, že každý druh pepře pochází z jiné rostliny. Právě naopak. Pepře vám asi nejvíce známé vyrostly na stejném pepřovníku. Jaké druhy pepře často používáme a které by mohly přibýt ve vaší domácí zásobě? Pepř zelený Nedočkavci jednou nenechali pepř dozrát a sebrali jej dosti brzo. Zemědělci mysleli, že celou sbírku pepřových kuliček mohou vyhodit, avšak mýlili se. Zelený pepř nechali usušit a zjistili, že se výborně hodí k masu jakékoliv podoby. Dnes se tento pepř prodává i v octovém nálevu. Najdete ho na steacích, ale taky paštikách. Pepř černý Není zřejmě nikdo, kdo by nepřichutil pokrm černým pepřem. Jedná se o nezralý plod pepřovníku, který se po zapaření suší na sluníčku. Před tímto procesem je bobulka spíše červená. Pepř seženete v jakémkoliv obchodě, mletý i celý. 
Zobrazit článek >
 
Boj s nezralým avokádem
Přinesl jste si z nákupu avokádo, avšak jeho tvrdost by se dala srovnat s tvrdostí kamene? Nemusíte se obávat, váš mlsný jazýček nebude muset na tuto zdravou svačinku čekat týden. Zde je seznam postupů, jakými můžete urychlit změknutí avokáda: Nejznámější metodou je vložit avokádo do uzavřeného prostoru, ve kterém nedochází k výměně vzduchu s venkovním prostředím. Nejideálnější je zabalit avokádo na 24 hodin do papírového sáčku nebo ho zasypat moukou. Pokud přidáte k avokádu rajče, banán nebo jablko, bezesporu urychlíte jeho zrání. PO jednom až třech dnech avokádo vytáhněte ven a můžete ho podávat. Jistě bude velmi měkké. Jestliže avokádo rozkrojíte předtím, než si uvědomíte, že by nějaký čas mělo ještě odpočívat, pokapejte ho citronem, přiložte strany na sebe a obalte ho potravinářskou fólií. Tu nejlépe každý druhý den vyměňujte. Avokádo by však do třech až čtyřech dní mělo být zralé. Avokádo samo o sobě dozraje asi za šest dní. Chlad jeho vývoj mnohonásobně zpomaluje, takže pokud vaše avokádo uchováváte v lednici, nemůžete se divit, že stále není zralé. Pokud potřebujete avokádo připravit téměř ihned, zbývá vám poslední možnost přípravy. Pokuste se z něho dostat veškerou slupku. Vyjměte pecku a zbytek avokáda nakrájejte. Kousky pak vložte do ručního mixéru. V něm se vám vytvoří jakási kaše, kterou můžete smíchat s mozzarellou a zdravá pomazánka je na světě. Pestrá a vyvážená strava je základ. Tušíte, že vám nějaká ta živina či vitamin v těle chybí? V tom případě zamiřte do oddělení Zdraví, kde najdete naprosto vše, co hledáte. 
Zobrazit článek >
 
Alkohol a chuť k jídlu k sobě zkrátka patří – Proč?
Že po alkoholu sníme vše, na co přijdeme, není asi tajemstvím. Vědci pozorovaly dopady pití alkoholu zejména na myších. Zkoumali nejprve, kolik potravy běžně za den spořádají. Po nějakém čase, vpravili myším do těla injekčně roztok vody s etanolem, který byl v poměru stejný, jako u člověka, který pil celý víkend alkohol. Vyrovnal se počtu jedné lahve vína za den po dobu třech dní. Myši po přísunu etanolu začaly být mnohem žravější. Jejich denní příjem se navýšil až o dvacet pět procent. Takovýto následek po pití alkoholu nastane i u lidí. To je taky důvod, proč si lidé dopřávají již po dlouhá staletí alkoholické nápoje třeba před jídlem. Sklenička dobrého aperitivu zajistí, že se tělo připraví na velkou hostinu. Za možnou příčinou hladu stojí taky dehydratace. Vědci již poměrně před dlouhou dobou přišli na to, že při dehydrataci se překříží spoje v části mozku jménem podhrbolí. To může vést k tomu, že místo tekutiny sáhnete po svačině v podobě jídla. Tomuto problému se nevyhnete jinak, než dostatečným pitným režimem. Ne nadarmo se říká, že hlad je přestrojená žízeň. Pokud cítíte hlad hned dvě hodiny po té, co jste se najedl, je něco špatně. Napijte se dostatečně vody, počkejte asi dvacet minut a hlad pravděpodobně odezní. Někteří mají s alkoholem spojenou obecně chuť na sladké. Tento problém mají zejména lidé, kteří si odepřou jakoukoliv sladkost, aby nehřešili, avšak alkoholu si užívají neomezeně. I ten je samozřejmě sladký. Možná byste se divil, kolik cukru má takové víno. Nevíte odpověď na tuto otázku, pak si počkejte na jeden z našich dalších článků, ve kterém si probereme nejsladší alkoholové nápoje vůbec.  Otvíráky lahví můžete nakoupit zde. 
Zobrazit článek >
 
Jarní pročištění organismu se vším všudy III
Jak jíte?  Zamyslete se nad tím, jak své denní porce jídla konzumujete. Naučte se potraviny vychutnávat, žvýkejte pomalu. Věděl jste, že čím lépe každé sousto rozžvýkáte, tím snadněji jej pak tělo zpracuje? Navíc se dřív zasytíte, vaše břicho nebude nafouklé a lépe zpracuje živiny.  Doplňujte tekutiny Žádné limonády, to už ostatně bylo zmíněno v úvodu. Vyhněte se i přislazování čaje a podobně. Ideálně dejte přednost sypaným čajům. Nejvíce pijte vodu. Denní příjem tekutin dospělého člověka by měl sahat ke dvěma litrům. Přijímáte tolik tekutin? Ne? Pak v době detoxikace příjem zvyšte. A pozor, už z něj nikdy neslevujte.  Zvláštní pozornost si zaslouží ovocné i zeleninové šťávy, smoothies a další zdravé mixy. Ty podávejte zejména ráno nebo v dopoledních hodinách. Šťávy jsou skvělé pro start dne, na rozpumpování metabolismu i celého procesu trávení.  Nádech – výdech Dostaňte do svého těla kyslík! Ten orgány potřebují ke své funkci bez výhrad. V rámci detoxu zkuste cvičit celý proces dýchání. Mnoho lidí ,,umí‘‘ dýchat pouze mělce a naprosto vylučují hluboké dýchání, a to i ve spánku. Pokud zvýšíte své schopnosti a naučíte se hluboce dýchat, orgány dostanou více kyslíku a budou mnohem lépe a rychleji pracovat.  Hýbejte se  Pravidelný pohyb je jeden z nejdůležitějších podmínek detoxikace. Toxiny se totiž vyplavují taky kůží prostřednictvím potu. Nemusíte se strhat v posilovně ani uběhnout maraton, postačí procházky, jízda na kole, plavání a další aktivity. Je to čistě na vás. 
Zobrazit článek >
 
Jak správně pít kávu, aby nám neškodila?
Známe to všichni. Jedna rychlá. Dvě lžičky instantní kávy, horká voda a cukr, aby se to dalo vypít. Po patnácti minutách energie však upadáme do letargie a přemýšlíme, zda opět nezajít k rychlovarné konvici. To tělu rozhodně neprospívá. Jak tedy pít kávu zdravě a energeticky výhodně? Vsaďte na kvalitní kávu Platí zásada, že čím více mléka a cukru do kávy potřebujete, o méně kvalitní kávu pijete. Takže si raději vybírejte dobrou kávu, nejlépe nemletou. Ta bude pro vaše chuťové buňky dostačující sama o sobě. Mimochodem instantní káva není pravou kávou a to, co se týká i účinků. Žádná složitá procedura Mnoho lidí si myslí, že k tomu, aby si vychutnali dobrou a kvalitní kávu potřebují drahé stroje a moře času. Další omyl. Stačí čerstvé mletí a například french press, kde kávu zalijete, scedíte a příprava netrvá více než při klasické pozd. S mokka kávovarem je to ještě snadnější. No rozdíl v chuti a v účincích je mega jiný. Káva s máslem, to pravé ořechové! Chcete mléko? STOP! Mnoho lidí po kávě s cukrem a mlékem nedostane dostatek energie a spíše upadá. Důvod? Špatný management cukru v krvi. Nejlepší efekt na povzbuzení podle klinických studií dosahuje káva s pravým poctivým máslem a případně můžete přidat i kokosový olej. Tak dostanete skutečnou energetickou bombu. Navíc tato kombinace nastartuje lepší spalování tuků. To je pro tělo mnohem zdraví, pokud si dáte jen kávovinový nápoj plný cukru.
Zobrazit článek >
 
Recept: Hajducká polévka
Dávno už neplatí, že by si muži netroufali na vaření, a to tak zůstalo dominantou žen. Spíše bývá pravdou, že ženy vaří z povinnosti a muži s radostí. Inu, ať už je pravda jakákoliv, z vlastní zkušenosti vím, že muži jsou "polévkoví".  Taková zelňačka nebo gulášová polévka je někdy natolik sytá, že nahradí i hlavní chod. Pojďte si uvařit, podle následujícího receptu, skvělou polévku, která vám zabere maximálně 40 minut. RECEPT: Hajducká polévka Ingredience na 2 porce: 4 oloupané brambory sůl 1 krajíc tmavého chleba 1 pol. lžíce sádla 1 cibule nakrájená na malé kostičky 1 papriková klobása nakrájená na kolečka sušená majoránky kmín 2 stroužky česneku Postup: Brambory očistíme a oloupeme. Nakrájíme je na čtvrtky, které uvaříme ve 1/4 litru vody doměkka. Po uvaření vyjmeme brambory z vody. Vodu nevyléváme. Stane se základem polévky. Brambory rozmixujeme s krajícem chleba a šesti lžícemi vody z uvařených brambor. Na pánvičce rozehřejeme sádlo a osmažíme nakrájenou cibuli. K cibulce přidáme klobásová kolečka a lehce opečeme. Do bramborové vody přidáme cibuli s klobásou a bramborovo-chlebové pyré. Dochutíme solí, majoránkou, kmínem a utřeným česnekem. Krátce polévku povaříme a máme hotovo. Tak co říkáte? Je to nejen velmi jednoduché, ale také velice chutné. Polévku si připravte v KASTROLU LT1102, který je vyrobený z nerezavějící oceli. Má také speciální úpravu, která zaručuje, že se vám v něm připravovaný pokrm nebude připalovat.
Zobrazit článek >
 
Druhy vepřového masa I.
Kdo by neměl rád kvalitné vepřové maso. Na řízečky, gulášek nebo pečené vepřové kolínko s křupavou kůžičkou. Každý má rád něco jiného a proto i zde platí pořekadlo: "Sto lidí, sto chutí." Víte, jak se roděluje vepřové maso a jaký kousek se hodí na přípravu guláše nebo minutky? V tomto článku na pokračování vám popíšeme na jaké části se vepřové maso porcuje a jak dané díly využijete při přípravě pokrmů. Bok - je to měkké a aromatické maso. Po upečení si pochutnáte na křupavé kůžičce. Lze z něj připravit plněné rolády nebo jej dusit. Pokud milujete škvarky, stačí vepřový bok nakrájet na kostky a vyškvařit. Skvělý je i uzený nebo grilovaný bok. Koleno - vždy koupíte s kostí a s kůží. Přední koleno je menší a masitější. Zadní bývá tučnější. Pomaličku je vařte, pečte nebo uďte. Krkovice - bývá prorostlá tukem. Vhodná na pečení a grilování. Při pečení se upravuje v celku, na plátky nebo na kostky. Vynikající je i steak nebo řízek. Kýta - se dělí na vrchní a spodní šál, ořech a květovou špičku. Patří mezi libové části masa a nejčastěji se z ní vyrábí šunka. Vrchní šál je vynikající k přípravě řízků. Spodní šál je o něco tužší a tak je skvělý k pečení. Ořech a květová špička jsou vhodné k přípravě na nudličky a k restování. Květovou špičku lze použít na řízky a minutky. Plec - je méně tučná část masa. Může se dusit, péct, smažit, udit i sušit. Vhodná na roládu nebo řízky. Také se z ní připravují vynikající vepřové medailonky. Chcete-li načerpat více informací o mase, nejen vepřovém, vyzkoušet skvělé a chutné recepty, zakupte si knihu MASO z nakladatelství APETIT.
Zobrazit článek >
 
Tajemství asijské kuchyně II - Osm chutí Asie
Pokračování článku o asijských pokrmech je tu. Tento příspěvek vás nepřipraví ale ani o drobné prozkoumání naší oblíbené kuchařky Osm chutí Asie, která je vhodná jak pro kuchařské mágy, tak pro ty, kteří se rozhodli trochu experimentovat. Asijští kuchaři dbají mnohem více než jacíkoliv jiní na kvalitu surovin. Platí, že by se měli držet vždy čerstvého. Nemražená zelenina, čerstvě namleté koření zlepší jídlo o několik procent. Schválně sám vyzkoušejte, že rozdíl poznat stoprocentně jde. V asijských kuchyních platí mnohé zásady, ale ta nejvíc důležitá zejména pro ty, kteří nemají s asijskou kuchyní zkušenosti, říká i pro nás známé pravidlo, že méně je mnohdy více. Proto se nenechte zmást jen několika potřebnými surovinami a nedohánějte jídlo ničím jiným než těmi potravinami, které jsou napsané v receptu. Již v úvodu bylo zmíněno koření. Ano, bez něj to skutečně nepůjde. Pro asijskou kuchyni je typický nejen zázvor a česnek, ale taky jarní cibulka, cury a samozřejmě přírodní dochucovadlo jménem sójová omáčka. Osm chutí Asie Tato kniha je dílem Shahafa Shabtaye, který zejména díky restauraci SaSaZu sepsal mnoho poznatků z přípravy i ochutnávání asijských jídel. Svou knihu neproložil jenom recepty a tipy na vaření, ale taky do ní přidal spoust příběhu ze svých cest a ochutnávání těch nejlepších i nepodivnějších pokrmů. Kniha osmi kapitolách se postupně věnuje jedné typické asijské surovině, na jejímž základě si můžete připravit nejrůznější pochutiny od předkrmu k dezertu. Kniha obsahuje 52 receptů.  
Zobrazit článek >
 
Jak poznat kvalitní klobásu? I
Víte, jak poznat, zda jíte nebo jen kupujete kvalitní klobásu? Není klobása jako klobása. Naučte se rozeznávat kvalitní maso i jiné její složky. Jestliže chcete prvotřídními klobásami potěšit třeba nějakého labužníka, dejte si na výběru záležet. Pojďme si nyní projít klobásovým rájem. Naučte se poznávat ty NEJ pochoutky. A na začátek troška zákaldního přehledu a ždibec historie. Klobása patří do uzenin, které jsou vyráběny z mletého masa. Její konzistence je obvykle tvrdá. Neoficiální pravidlo rozeznání kvalitních klobás říká, že čím tvrdší klobása je, tím bude i lepší. Ne vždy tomu tak ale je. Klobásy můžete pojídat za studena, ale taky je vařit, ohřívat v páře nebo opékat na grilu. Existují klobásy pikantní, kořeněné nebo extra masité. Najdete však i mnohé další. Každá klobása by měla být trvanlivá. Rozhodně by měla vydržet déle než jakýkoliv párek. Věděl jste, že klobásy vyráběli již starověcí kuchaři? Na recepturu přicházeli poměrně dlouho, avšak jakmile našli tu správnou chuť, nemohli si je obyvatelé zemí vynachválit. Výhoda klobás byla právě jejich trvanlivost. Sumerové a Číňané měli v oblibě pikantní nebo zázvorové klobásy, Řekové si zase pochutnávali na paprikových soustech. To, že klobásy byly známy již takhle brzo nám vypovídá i Homér nebo Epicharmus, známý dramatik, jež jedno ze svých děl pojmenovat přímo názvem Klobása. Od třináctého století došlo k vytváření klobásových cechů. Postupně vznikala prestižní uzenářství, která se postupně vyvinula o dnešní podoby. Zajímavým bodem z historie klobás je taky rok 1948, kdy byl v naší zemi vyhlášen takzvaný český potravinářský kodex. Ten stanovoval, že žádné klobásy nesmí být složené z ničeho jiného než z masných výrobků, soli, koření, vody a vitaminů či minerálních látek. Na počátku devadesátých let byla však tato vyhláška zrušena a uzenáři začali klobásy vyrábět podle svého, někteří tak, aby ušetřili. Dnes je proto důležité vědět, jak rozeznat pravou, s ničím nemixovanou klobásu. Jste vegetarián? Nebo snad vaše přítelkyně a vy jí chcete udělat radost taky nějakou ,,klobásou‘‘? Pak sáhněte po tofu klobáskách v nálevu. Najdete je zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak na ovocná vína II.
Stejně jako marmelády, džemy nebo ovocné zavařeniny, tak i domácí vína mají v našich domácnostech dávnou tradici výroby. Dobře si pamatuji, jak můj děda pravidelně připravoval rybízové a višňové víno, které se, po jeho dostatečném dozrání, servírovalo při slavnostních příležitostech. Tuto tradici převzal i můj strýc, který dal přednost výrobě rybízáku. V první části článku - Jak na ovocná vína I. jste si mohli přečíst, co vše je nutné k jejich přípravě a jak začít. Dokvašování a zrání ovocných vín Při dokvašování a zrání ovocného vína objevíte na dni demižonu kal, který pochází z ovoce a kvasnic. Proto při stáčení vína postupujte opatrně a použijte hadičku, aby se kal nazamíchal do vína. Avšak na lahve ještě není ten správný čas. Lépe bude, když ke stáčení použijete jiný čistý demižon. Ten opět naplňte až po okraj a pečivě jej zazátkujte. Nyní však použijte korkový špunt bez skleněné trubičky. naplněný a zazátkovaný demižon uskladněte v chladné místnosti se stálou teplotou. Zde bude víno dokvašovat a dozrávat ještě půl roku. Po dané době se na dně demižonu opět objeví kal, ale již v malém množství. Při stáčení, nyní už do čistých lahví, postupujte opět opatrně, aby se kal nepromíchal. Čisté víno nechávejte dozrávat ještě rok. Po této době získá ještě lepší chuť a vůni. Vyzkoušejte výrobu rybízového vína. Postup najdete v článku: POSTUP VÝROBY RYBÍZOVÉHO VÍNA. Máte chuť na pořádnou sklenici vína? Nalijte si lahodný vinný mok do OBŘÍ SKLENICE NA VÍNO - GIFTREPUBLIC.  
Zobrazit článek >
 
Pijte čaj každý den, víme proč je to dobré II
Nápoj mládí Už od pradávna je čaj považován za elixír mládí. Ne nadarmo pili tento drink i králové starých říší. Některé civilizace považovali čaj za dar z nebe, jiní zase věřili, že do každé čajové směsi matka země přidává moudrost. Jako lék byl čaj vzácný velice, záleželo na každé příměsi. K pojmenování ,,nápoj mládí‘‘ je ještě třeba dodat, že čaj obsahuje velké množství antioxidantů, které přirozeně zpomalují proces stárnutí. Posilují navíc obranyschopnost svého nositele, takže je mnohem méně náchylný k nejrůznějším nemocem. Podporuje myšlení zdravou cestou Není tajemstvím, že čaj působí velice dobře taky na mozek. Podporuje duševní i tělesnou rovnováhu a díky kofeinu se postará o dobrou funkci orgánů. Díky tomu, že čaj povzbudí mozek, se budete déle soustředit a navíc vám lépe půjde i přemýšlet. Máte problém s koncentrací? Pak volte zelený čaj, říká se, že má dokonce lepší účinky než káva. Dar pro kosti Konzumace čaje dodá vašim kostem sílu. Čaj napomáhá k zhuštění kostní hmoty a chrání svého uživatele před osteoporózou. Zvýšená konzumace čaje se doporučuje zejména starším lidem, kteří mají k nemocem kostí blíž než mladí. Blahodárný pro kůži Pití čaje snižuje otoky, pomáhá tělo ochránit před rakovinou kůže a celkově vyživuje pleť. Jeho sílu můžete využít i zevně. Pokud máte problém s ekzémy, vyrážkami nebo akné, uvařte si zelený čaj. Ten vylouhujte, ale mix bylin nevyhazujte. Naopak je pečlivě sesbírejte a aplikujte na postižené místo. Kúru opakujte ideálně dvakrát denně po dobu patnácti minut. Za pár dní shledáte velké zlepšení.  
Zobrazit článek >
 
Pochutnejte si na čajích značky Grešík
Grešík, celým jménem firma Valdemar Grešík, je společnost, která se zabývá výrobou čajů, přípravou koření, koupelí, mastí a dalších léčebných látek. Vznikla v roce 1990, dnes patří mezi přední výrobce přírodních léčiv a kosmetiky. Výrobky této firmy se v poslední době čím dál častěji dostávají taky na zahraniční trh. Značka Grešík je oblíbená nejen díky svému českému původu a tuzemské výrobě, ale taky pro sortiment příznivých cen s ohledem na vysokou kvalitu. Většina léčiv, které jsou používány k výrobě jsou též českého nebo v menší míře slovenského původu. Firma se pyšní svou vlastní mikrobiologickou a analytickou laboratoří. Byliny, které jsou přidávány do čajů mají, jak už bylo zmíněno, velmi pozitivní účinky na zdravá člověka. Působí jako prevence proti zánětům a jako ochránci imunitního systému. Podporují činnost trávicího a dýchacího ústrojí. Postarají se taky u funkci ledvin a močového měchýře Zkontrolují vitalitu močových cest. Některé z nich dokáží bojovat s nespavostí, jiní mají zase čistě zklidňující účinky. Podpoří taky srdce, cévy a krevní oběh. Podporují pohybové ústrojí a zrychlují metabolismus. S čím by měl pomoci kvalitní čaj právě vám? Najděte si ten svůj. K dostání jsou taky čaje, které fungují jako očistné kúry. Co třeba vyzkoušet čaj s názvem Grešík Štíhlá linie DEVATERO BYLIN? Najdete ho zde. Navozuje pocit sytosti a přispívá ke kontrole tělesné hmotnosti. Čaj se pije 2 x denně mezi jídly, možno i dlouhodobě.
Zobrazit článek >
 
Ženšen, kořen plný zdraví!
Ženšen pravý (Panax ginseng) - je bylina dorůstající výšky 30 až 60 cm, která se v Číně, Koreji a Japonsku používá k léčebným účelům již po tisíciletí. Kořeny rostou ve tvaru mrkve, bývají silné 3 cm a dlouhé až 20 cm. K léčivým účelům se využívá právě kořen, který obsahuje ginsenosoidy, panaxosidy, polysacharidy, aminokyseliny, silice, peptidy, vitamíny skupiny B, E a PP, flavanoidy a minerální látky (draslík, síra, fosfor, železo, mangan, kobalt, měď a vápník). Výjimečně se používají také listy, které obsahují flavanoidy, trifolin a panaseniosid.  K čemu se kořen ženšenu využívá: k stimulaci nervového systému ke zlepšení metabolismu podporuje lepší hojení ran tlumí bolest u onkologických pacientů snižuje únavu a úzkost má antibakteriální účinky vhodný pro diabetiky - upravuje hladinu krevního cukru snižuje cholesterol a krevní tlak zlepšuje činnost mozku a paměť má blahodárný vliv na pacienty s Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou nejen pro sportovce - stimuluje tvorbu svalů má antioxidační vlastnosti léčí chudokrevnost dobrý vliv na funkci jater poruchy erekce kožní nemoci snižuje poškození tkání zářením detoxikace omlazuje pleť a eliminuje tvorbu vrásek Vyzkoušejte blahodárné účinky ženšenu s tabletkami Ženšen 200 mg od firmy NefdeSanté. Složení 1 kapsle: extrakt ze ženšenu (200 mg), želatina, olej z pupalky dvouleté (135 mg), sójový olej, glycerol (zahušťovadlo), voda, sójový lecithin (emulgátor), hydrogenovaný rostlinný olej, vitamín E (5 mg, tj. 42 % DDD), včelí vosk (plnidlo), karamel - přírodní barvivo Doporučené dávkování: 1 kapsle 1–3x denně  
Zobrazit článek >
 
Alkoholové steaky a jak na ně? II
Další recepty na pořádné steaky jsou tady. Čím si maso ,,osladíme‘‘ tentokrát? Rumový steak z divočáka Budete potřebovat: Kýtu z divočáka (500 g) Rum (50 ml) Máslo (40 g) Cukr (35 g) Olivový olej (60 ml) Pepř (celý, pár kusů) Jalovec (celý, pár kusů) Sůl Postup: Při přípravě koření na tento steak je důležité, abyste nadrtil celý pepř s jalovcem těsně před přípravou. Tuto směs můžete rovnou promíchat i se solí. Steak bohatě zasypte kořením. Poté ho vložte do misky a celý steak až po jeho okraj zalijte rumem. Takto nechte připravené jídlo odpočívat do druhého dne. Následující den obalte steak v cukru krystal. Rozehřejte pánev a zprudka maso opečte. Poté přilijte zbytek připraveného rumu a maso ještě chvíli poduste. Nechte rum alespoň chvíli ve vysoké teplotě, aby se alespoň část alkoholu vyvařila. Vyjměte maso a do výpeku s rumem přidejte máslo. Podávejte s americkými bramborami. Steak a brambory můžete polít rumovou šťávou s máslem. Česnekový steak s rumem Budete potřebovat: Hovězí maso (nejlépe svíčková, 400 g) Česnek (4 stroužky) Rum (10 lžic) Piniové oříšky (3 lžíce) Máslo (cca 1 lžíce) Sůl a pepř Postup: Příprava těchto steaků je velmi jednoduchá, časově též není náročná. Maso polijte rumem. Poté steaky z obou stran potřete prolisovaným česnekem. Nyní je osolte a opepřete dle chuti. Vložte steak na pánev s rozpáleným olejem a zprudka ho opečte z obou stran. Nakonec steak ještě potřete zbylým množstvím rumu a steak nechte na pánvi dojít. Nezapomeňte ho před podáváním posypat piniovými oříšky. Tento steak se taky bude velmi dobře hodit k americkým bramborám. Teploměr na steaky 2 ks najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Recept s těstovinami: Linguine aglio olio a peperoncino
"Bon appetito a tutti!" ...že nerozumíte? V překladu to znamená: "Dobrou chuť všem!", a přesně tak si v Itálii přejí při rodinném setkání i slavnostním obědu. A jak jinak než oběd, kde hlavní ingrediencí jsou těstoviny. Už i sama Sofie Lorenová tvrdila, že si svoji krásnou figuru udržuje tím, že jí hlavně špagety. Pro dnešní recept budeme potřebovat speciální druh těstovin, které se špagetám podobají - linguine. Jsou to tenké italské těstoviny, kterým se také říká jazýčky. Tvarově připomínají placaté špagety. RECEPT: Linguine aglio olio a peperoncino Ingredience: 300 g těstovin linguine 4 pol. lžíce olivového oleje 2 velké stroužky čeneku - nakrájíme na plátky 1 větší chilli paprička - pokrájíme najemno 1 ciabatta - rozříznutá, střída vybraná a natrhaná na kousky sůl hrubě mletý pepř malý svazek petrželkových listů - nasekáme najemno Postup: Linguine uvaříme ve vroucí osolené vodě dle návodu na obalu. Pokud chcete můžete je uvařit pouze al dente - na skus. Olivový olej rozpálíme na pánvi a cca 2 minuty na něm opékáme česnek s chilli. Poté přidáme natrhanou střídu ciabatty a opečeme ji dozlatova. Po opečení sejmeme s ohně, přidáme okapané těstoviny a promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti a posypeme petrželkou.  Italská kuchyně bez těstovin by nebyla itaslkou kuchyní, pokud Vás lákají italské recepty, kde se to hemží různými druhy těstovin, nesmí Vám chybět kniha TĚSTOVINY.
Zobrazit článek >
 
Podzimní pokrmy s tématem Halloweenu: Halloweenské prsty
Jedny z nejoblíbenějších dobrot, které se na tento den připravují, jsou halloweenské prsty. Na první pohled vypadají opravdu děsivě, možná na ně při pohledu každý nedostane chuť, ale po okušení už jim neodoláte. Jemné těsto doplněné jahodovou marmeládou vám zachutná! Budete potřebovat: Polohrubou mouku (cca 100 g) Máslo (45 g) Třtinový cukr (1,5 lžičky) Vanilkové aroma Mléko Kakao (lžičku, není nutné) Na ozdobu: Mandle (poloviny nebo plátky, cca 12 ks) Marmeládu (jahodovou) Postup: Zmíněné ingredience vám postačí asi na 12 kusů, záleží na velikosti. Pokud plánujete prstů vyrobit více, navyšte dávku dle potřeby. Příprava je jednoduchá. Všechny ingredience promíchejte a těsto pořádně opracujete do hladka. Mělo by být vláčné. Ideálně jej zabalte na hodinu do potravinové fólie a nechte v lednici chvíli odpočinout. Chladné těsto se vám bude mnohem lépe zpracovávat. Rozdělte množství asi na zmíněných dvanáct kousků a vytvarujte malé válečky. Vytvoříte je tak, jako byste modeloval prsty. Jemně je ohnete ve dvou místech a za pomoci párátka dotvarujete rýhy. Nezapomeňte na nehet, postačí přidat polovinu či plátek mandle. Vyložte prstíky na pečící papír, položte na plech a pečte asi na 170°C po dobu 15 minut. Efekt děsivých prstů zvýšíte i tím, že spodní části prstů namočíte do jahodové marmelády. Zbytek marmelády vložte do mističky a nechte volně k namáčení. 
Zobrazit článek >
 
Agáve sirup
Agáve americkou můžete znát pod pojmenováním zdravé mexické sladidlo. Jedná se o rostlinu, která hojně obsazuje oblasti polopouští a další tropická místa.  Rostlina se větví na několik druhů, z každého však může být připraven nejen sirup, ale taky oblíbený alkoholický nápoj Tequila.  V Agáve má své zastoupení téměř každý vitamin, najdete zde vitamin A, skupinu B, vitamin C, D a K.  Agáve v sobě nese poměrně velké množství tekutiny, ze které se následně připravuje sirup. Ten se pyšní velmi hustou konzistencí, je dokonce hustější než med. Velkou výhodou je nízký obsah sacharózy a vysoký podíl cukru ovocného.  Sirup Agáve se pyšní mnohými účinky na lidské zdraví. Podporuje funkce metabolismu. Pomáhá tělu rychleji trávit tuky. Působí taky protizánětlivě a dlouhodobě zvyšuje imunitu.  Agáve pomáhá taky proti bolestem zubů.  Působí proti chudokrevnosti. Navrací tělu zdravou barvu.  Má vliv na trávicí orgány. Léčí záněty žaludku a taky působí jako prevence proti propuknutí žloutenky.  Sirup můžete používat taky zevně, neboť se pyšní protizánětlivými vlastnostmi. Léčí akné a vyrážky. Používá se taky k léčbě modřin a popálenin.  I když vám Agave sirup jistě zachutná, konzumujte jej v omezeném množství, a to zejména z důvodu cukru. Doporučená dávka se pohybuje okolo patnácti gramů.  Sirup z agáve se používá jako sladidlo. Lze ho přidat do jogurtu, cereálií, kaší, smoothies, dezertů a dalších pokrmů.
Zobrazit článek >
 
PHEM 1000 AUTOMATICKÉ ESPRESSO dárek pro celou rodinu!
Šálek kvalitní kávy, která je chutně připravená naladí snad každého, a to na celý den. Pokud si doma vaříte klasického turka, zanechte tohoto kávového barbarství a přejděte na mnohem dokonalejší stupeň přípravy kávy. Dopřejte si každý den skvělou chuť šálku espressa či cappuccina, kterou Vám nabízí automatické espresso Philco PHEM 1000. Další skvělou výhodou je výběr z 6 druhů nápojů. Aroma čerstvě namleté kávy ve spojení s lehce našlehanou mléčnou pěnou přináší jedinečný zážitek pro pravé milovníky kávy. Nejmodernější technologie, inteligentní ovládání a oceněný italský design činí z kávovaru Philco špičkový výrobek. Kávovar Philco PHEM 1000 je opatřený patentovaným ocelovým mlýnkem, takže si můžete nastavit 5 hrubostí mletí a navíc máte možnost i upravit si dobu mletí kávy v servisním nastavení. Taktéž zvládne připravit 6 druhů nápojů. Kávovar navíc pracuje velmi tiše, takže si svou oblíbenou kávu můžete připravit i v brzkých ranních hodinách, aniž byste někoho vzbudili. Snad jen tou vůní... Připravte chutnou kávu pro celou Vaši rodinu jako profesionální barista. K tomu stačí jedno stisknutí tlačítka a připravíte všem takovou kávu, jakou máte všichni nejraději. Vrcholná technologie, inteligentní ovládání a cenami ověnčený design tohoto kávovaru je zárukou kvality.
Zobrazit článek >
 
Vynikající káva z kávovaru DELONGHI M PrimaDonna Exclusive
Patříte-li mezi milovníky kvalitní kávy, protože Vás dokáže povzbudit svojí vůní a chutí, nebo jste prostě fajnšmekr, neměl by Vám doma nebo v zaměstnání chybět kvalitní kávovar. Dopřát si lahodné cappuccino s krémovou, hustou, mléčnou pěnou a dopřát si tak dokonalý požitek z kávy? Žádný problém! Veškeré Vaše, i náročné, požadavky splní kávovar DeLonghi ESAM6900.M PrimaDonna Exclusive. Tento kávovar má zabudovaný 13ti stupňový, tichý, ocelový mlýnek pro použití zrnkové kávy, zásobník má kapacitu 250 gramů. Je možné použít i mletou kávu, například bezkofeinovou. Zásobník uchovává aroma kávy díky obvodu potaženému těsnící pryží. Samozřejmostí je vyjímatelná spařovací jednotka pro jednoduchou údržbu a nádržka na vodu o objemu 1,4 litry. Exkluzivní termo nádobka na mléko Vám umožní našlehat mléko pouhým stisknutím tlačítka a tím připravit za pár okamžiků skvělou mléčnou kávu. Termo nádobka také umožňuje udržet mléko déle čerstvé i mimo ledničku. Díky funkci CLEAN pro automatické čištění může být jednoduše umístěna do lednice. Tento kávovar Vám mimo kávy pomůže připravit i horkou, hustou čokoládu. Do speciální nádobky na výrobu čokolády stačí nalít mléko, přidat oblíbenou čokoládu v prášku, zvolit preferovanou hustotu čokolády a stisknout tlačítko. Poté si můžete vychutnat svůj šálek horké čokolády. Zajisté Vás ohromí i funkce "nahřívání šálků", díky které si svůj šálek můžete předehřát tak, aby Vám káva zůstala, co nejdéle teplá.
Zobrazit článek >
 
Jak naložit s masem
Na pultech supermarketů a řeznictví jsou vždy připraveny různé druhy masa ihned k jeho přípravě. Od kuřecího, krůtího, kachního, vepřového až po hovězí. Taktéž není problém zakoupit maso králičí. Při výběru chlazeného masa se věnujte především tomu, jak vypadá, zda-li má přirozenou barvu a vůni. Především vysoká kvalita a čerstvost je zárukou vynikajícího pokrmu. Jakmile si zakoupíte chlazené maso, nemělo by být vystaveno teplotním rozdílům. Proto se snažte co nejdříve chlazené maso dopravit domů do chladničky. V lepším případě mějte v autě připravený chladící box. Jak zacházet s chlazeným masem: Maso skladujte v dolní části chladničky - je to nechladnější místo a v případě odkapávání šťávy se vám neznečistí více jejího prostoru. Čestvé maso je nutné zpracovat co nejrychleji. Před pečením velkého kusu masa je vhodné jej dopředu prosolit na několik hodin. Maso pak bude více prostoupeno solí. Upečené maso v celku nakrájejte až za 10 - 15 minut po částečném vychladnutí. Během této doby dochází k rovnoměrnějšímu rozložení šťávy, která pak nemá tendenci vytéci z masa a zajistí mu tak potřebnou šťavnatost. Máte-li v záměru maso zamrazit - vybalte maso z obalu, ve kterém jste ho donesli z obchodu. Maso důkladně omyjte a osušte. Poté vložte do nového obalu (plastového sáčku), který je určený k mražení. Před vložením do mrazničky ze sáčku, ve kterém je maso, odstraňte co nejvíce vzduchu a těstně uzavřete. Jestliže tak neučiníte, na mase se vytvoří šedavé skvrny, které jsou způsobeny vzduchem, který maso vysušuje. Masový balíček ke zmražení nemá přesáhnout hmotnost 2 kg. Dlouhodobé zamrazení není vhodné: ryby - max. 4 měsíce vepřové - max. 8 měsíců telecí a hovězí - max. 12 měsíců kuřecí - max. 12 měsíců Chcete si připravit dokonalý steak? S knihou MASO se vám to zaručeně povede. Díky receptům, které tato kniha obsahuje, vytvoříte přímo labužnické dobroty z různých druhů mas.
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat nejlepší sójovou omáčku?
Už to tak bývá, že není produkt jako produkt. Asi vás nepřekvapí, že jednotliví výrobci na trhu nabízí různé omáčky, které se liší nejenom cenou, též taky svou kvalitou, přidanými látkami a tak dále. Víte, jak poznat, že kupujete kvalitní omáčku? Jak vybrat tu pravou? Projdeme si několik pravidel, které vám poradí, jak vybírat ty nejkvalitnější produkty. Přečtěte si náš článek a zjistíte víc.  Na složení určitě hledejte pojem fermentace. Obecně platí, že fermentované produkty jsou zaručeně lepší než ty, které fermentací neprošly, to je dobré si pro základní rozpoznání pamatovat. Jsou tu však i další hlediska…  Určitě se zaměřte taky na to, zda se ve složení píše něco o konzervantech. Pokud ano, pak popřemýšlejte nad tím, zda se si nepořídíte radši takovou sójovku, která konzervanty neobsahuje. Na trhu nabídku takových produktů naleznete poměrně snadno. Ve složení se vyplatí věnovat pozornost taky hledisku přidaných barviv. Ty při správné výrobě zaručeně nejsou potřeba. Proč v ní tedy jsou? V rámci předchozích sdělení je nutní pozastavit se ještě u výkladu barev. Zajímá vás váíc? Překlikněte na článek, který se omáčkami zabývá víc do hloubky. Další nevýhodnou složku tvoří dochucovadla, která možná sice vylepší chuť sójovky, ale na její kvalitě jí nepřidají, právě naopak. Popis složení sójové omáčky by měl být správně hodně stručný, pokud už na první pohled vidíte stovku znaků na pár řádcích, asi nepůjde o úplně kvalitní produkt. Už máte jasno? 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší vína v Evropě: Kde došlo k jejich zrození? I
Tento článek se nebude týkat konkrétního výčtu vín. Podíváme se na to, odkud hvězdná vína pocházejí. Kde hledat nejlepší a nejkvalitnější vína na světě? Odkud by měly vámi vybrané skvosty pocházet? V našem článku se zaměříme pouze na Evropu, výčet ostatních míst světa ponecháme na později. Francie – Bordeaux Územní oblast Bordeaux patří k nejznámějším vinařským oblastem světa. Bordeaux na jihozápadě Francie u řeky Gironde je domovem více než padesáti značek chutných vín. Na území je k dostání nekonečné množství vinných odrůd. Fermentace hroznů se zde koná již od osmého století. Každý rok zde soukromníci i velké vinařské firmy vyprodukují kolem 5,5 milionů hektolitrů vína. Mnoho lidí pojí svůj výlet za červenými víny s golfem, který je v této oblasti nejoblíbenějším sportem nejen turistů. Pokud jste fanoušek spíše vín bílých , jistě vám neujde bílé víno z hroznů napadených ušlechtilou plísní. Portugalsko – Porto Porto. Jaká vína by se zde asi mohla vyrábět? To není nikterak těžká otázka. Kamiony a letadla se z měst ven jenom hrnou, neboť vína z této oblasti jsou jedny z nejvyžadovanějších produktů světových obchodníků. Itálie – Piedmont V italském Piedmontu si můžete připít na zdraví hlavně odrůdou Barole, Barbaresco nebo Nebbio. Jedná se takzvaná plná vína, jejichž chuť je spíše výraznější.  Itálii patří tato vína na úplný vrchol produkce, u nás si jich taky vážíme. Pokud se chystáte vyjet si do Piedmontu na dovolenou, nudit se nebudete. Slavnostní obří sklenici na víno najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat správný kávovar aneb druhy kávovarů I
Pití kávy patří k vaší denní rutině? Připravujete si doposud kávu rozpustnou a chtěl byste pít trochu kvalitněji připravený nápoj. V čem udělat delikátní kávu? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých kávovarů? Automatický kávovar Pokud hledáte zejména jednoduchost, volte automatický kávovar. Ten se postará o umletí kávy, upěchování a spaření. Tyto kávovary jsou oceňovány zejména ve firmách, kde se nemusíte o přípravu kávy nijak jinak starat. Stačí přijít, zmáčknout tlačítko a během půl minuty máte kávu na stole. Nevýhodou je to, že po nějakém čase je třeba kávovar vyčistit, to zabere trochu více času a dá poměrně dost práce. Tyto kávovary díky svým funkcím stojí poměrně dost korun, ale ta kvalita kávy za to stojí. Kávovar na kapsle Výhodou kapslových kávovarů je to, že jsou poměrně levné. Cena vám však bude dopočítávána na jednotlivých kapslích, ty jsou totiž drahé poměrně dost. Cena jedné kapsle vás vyjde nejčastěji od osmi do deseti korun. Tyto kávovary jsou však velmi jednoduché na údržbu, příprava kafe vám nezabere ani pár minut. Koupí speciálního kávovaru se však zavazujete k tomu, že budete muset kupovat pouze speciální typ kapslí. Předem se tedy dobře podívejte, na kolik korun vás jedna kapsle vyjde a zda vám budou vyhovovat jednotlivé druhy kávy i příchutě. Jednou z nevýhod je taky neekologičnost. Kapsle je dobré skladovat stranou a neházet je do směsného odpadu. Otestujte vychvalovaný kávovar DELONGHI, který najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Kopřivový čaj
Většina lidí se od kopřiv pokud možno vzdaluje, ví totiž, že nepříjemně pálí. Jenže i samotná pálivá moc kopřiv má své výhody a na organismus působí blahodárně, i když se nám to při pohledu na ,,požahanou‘‘ kůži nemusí zdát. Dřív lidi bosou nohou přes kopřivy nekráčeli nadarmo, znali totiž jejich léčitelskou moc. Kopřiva působí moc dobře i vnitřně. Připravte si čas z pravých kopřiv a objevte jejich sílu. Budete na něj potřebovat natrhat minimálně hrst kopřiv. Nesbírejte je u silnice, pokud mono například na zahradě nebo na louce. Vhodnou dobou pro jejich sběr je jaro. Otrhávat můžete jen lístečky. Uvařte horkou vodou, listy položte do džbánku nebo je potrhejte a pak je stačí zalít. Louhovat je nechte asi patnáct minut. Tak jednoduchá příprava kopřivového čaje je. Pokud nemáte možnost kopřivu nikde natrhat, pak si pořiďte klasický sušený kopřivový čaj. Určitě vám službu taky prokáže, jen možná v trochu menší míře. Napadá vás otázka, kdy si čaj z kopřivy vlastně připravit? V první řadě podporuje hubnutí, urychluje metabolismus. Kráse přispívá komplexně, neboť se taky stará o ekzémy a další obtíže. Působí proti maštění pleti i vlasů, k tomu je však ideální použít kopřivové výtažky zevně a umíchat z nich třeba speciální masku na pleť či vlasy. Náš produkt Kopřiva - výtažek z kopřivy dvoudomé 500 ml + Přeslička rolní - výtažek z přesličky 500 ml ještě s velkým bonusem si můžete za skvělou cenu nakoupit zde. Kopřiva dále pomáhá proti vysokému krevnímu tlaku, působí při zánětech močových cest, taky ničí ledvinové kameny. Má i mnohé další účinky, o těch však třeba v dalším článku. 
Zobrazit článek >
 
Bramboráky na X způsobů III
Sladké bramboráčky Budete potřebovat: Brambory (500 g) Hladkou mouku (150 g) Vejce (1 ks) Sůl Zakysanou smetanu Oblíbený džem Smetanu ke šlehání Postup: Brambory nastrouhejte a přidejte k nim mouku, vejce a špetku soli. Vytvořte bramboráčky a osmažte je na pánvi. Položte bramboráčky na ubrousek, aby vsákl přebytečný olej a následně je ozdobte tak jako lívance. Potřete marmeládou, přidejte kopeček zakysané smetany, kterou můžete dle libosti osladit, a následně celé lívanečky ozdobte šlehačkou. Bramboráčky s houbami Budete potřebovat: Houby čerstvé (350 g), Pokud dostatek hub nenasbíráte v lese, lze přidat dokoupené žampiony, ty však nevytvoří tak silnou houbovou vůni. Brambory (800 g) Šunku (150 g) Mléko (80 ml) Česnek (4 stroužky) Vejce (2 ks) Hladkou mouku (150 g) Majoránku, sůl a pepř Postup: Houby očistěte a pokrájejte na drobné kousky. Vložte je na pánev s kapkou oleje a jemně je orestujte. Nastrouhejte brambory, ze kterých slijte přebytečnou vodu. Přimíchejte nakrájenou šunku, přidejte česnek, mléko, mouku, vejce a dochuťte dle libosti. Na rozehřátou pánev pokládejte syrové bramboráky a smažte. Nezapomeňte je zbavit oleje. Podávejte například s vepřovým steakem, salátem a nebo samotné. Naučte se připravovat taky jiné bramborové klasiky nebo speciality. Knihu Brambory – 50 snadných receptů najdete zde. Academia Barilla vybrala 50 receptů, které obsahují brambory. Některá z nich jsou typickými italskými jídly, další recepty byly vytvořeny spojením brambor s dalšími typickými ingrediencemi italské kuchyně: sýry, masnými výrobky, taktéž s kaštany, hřiby a sušenou treskou. Další recepty mají původ v různých zemích, jako blini v Rusku nebo rösti ve Švýcarsku, a nejsou součástí historie italské gastronomie. Avšak Academia Barilla je vybrala, protože se řídí těmito zásadami: ctí a miluje základní ingredience, jednoduchost spojená s elegancí a především má radost ze sdílení svých znalostí.
Zobrazit článek >
 
Jak připravit delikátní smoothie drinky
Není smoothie jako smoothie. Někdy za to může ovoce, jindy samotná příprava. Přečtěte si obecné rady k přípravě smoothie drinků. Zdá se vám, že je vaše smoothie vodové, i když jste do něj nepřidal žádnou vodu navíc? Pak budete muset nápoj obohatit o ovoce bohaté na vlákninu. Dobrý je banán, dále hrušky nebo broskve či mango. Ze zeleniny je výborným pomocníkem avokádo. Podle zkušeností kuchařů a barmanů se osvědčilo přidat do koktejlů cokoliv zeleného. O zelených vitaminových potravinách  je známo, že osvěžují chuť, a tak pokud chcete, aby váš koktejl působil více fresh, přidejte třeba mátu. Postačí dva lístečky a uvidíte, jak změní chuť. Pokud připravujete drink ředěný vodou, nikdy k ovoci nepřilévejte vlažnou tekutinu. Vždy do smoothie makeru přidávejte buď led, nebo chlazenou vodu, ovoce se probudí a jeho chuť bude výraznější. Přidejte do ovocného koktejlu zeleninu. Chuť bude zajímavější a neomrzí vás. Své smoothie nikdy nepřipravujte předešlý den. Pokud si ho nosíte do práce, raději si ráno přivstaňte a udělejte ho čerstvé. Víte, že některé ovoce může ztratit důležité vitaminy již po dvou hodinách po porušení jeho struktury? Nenechte se připravit o jeho účinky na své zdraví. Jestliže chcete prohloubit chuť koktejlu, přidejte do něj bylinky nebo tajné přísady. Nebojte se vyzkoušet své inovace a přijít na to, které vám nejvíc vyhovují. Dle receptů je oblíbenou přísadou ořechové máslo, ovesné vločky, semínka typu konopí nebo chia, dále jogurt a taky med či skořice. Smoothie dobrota nikdy nebude chutnat z mixéru tak dobře jako z pravého smoothie makeru. Pokud ho ještě nemáte, pořiďte si ho, nebudete litovat! Hodit s evám taky bude náhradní nádoba na přenos nebo uchování koktejlu.  
Zobrazit článek >
 
Zlepšete si své zdraví pitnou rašelinou
O své zdraví bychom měli pečovat po celý rok, abychom byli připraveni na různé vlny chřipkových epidemií a jiných virových onemocnění. Přispějeme k tomu pravidelným a pestrým jídelníčkem, ale také cvičením a různými doplňky stravy. Už jste slyšel o rašelině, která by se dala pít a zároveň posílila Vaše zdraví? Firma Bylinářství-kořenářství přišla na trh právě s tímto přípravkem. Pomocí PITNÉ RAŠELINY účinně doplníte Vám chybějící látky a živiny ve Vašem organismu.  Není snad dokonalejší formy koloidních minerálů, než je právě v této pitné rašelině! Pitná rašelina má takzvané adaptogenní vlastnosti, což znamená, že organismy různých jedinců z ní využívají právě ty minerály a látky, které zrovna jim chybí. Pitná rašelina nemá vedlejší účinky a mohou jí pít jak děti.  Pitná rašelina obsahuje: vápník hořčík sodík železo zinek měď mangan chrom Což přispívá především k normální srážlivosti krve normálnímu energetickému metabolismu dobré činnosti svalů správné funkci nervových přenosů normální funkci trávicích enzymů udržení normálního stavu kostí a zubů normálnímu růstu a vývinu kostí u dětí normálnímu energetickému metabolismu normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu normální funkci imunitního systému snížení míry únavy a vyčerpání normální syntéze bílkovin normální syntéze DNA normálnímu metabolismu mastných kyselin udržení normálního stavu zraku ochraně buněk před oxidativním stresem aj. Každý den, krátce po snídani a v pozdním odpoledni užívejte 1 polévkovou lžíci pitné rašeliny. Nařeďte s 1/8 litru vody, ovocné šťávy (džusu) nebo čaje. Pro dosažení maximálního účinku je minimum 6 týdenní nepřerušované užívání. Pitná rašelina je bez chuti.  
Zobrazit článek >
 
Allnature: Kotvičník nať
Už jste někdy slyšel o kotvičníku? Tato bylina není bohužel až tak známá. To je velká škoda, neboť se pyšní významnými účinky na lidské zdraví. Jeho síla potěší hlavně vás, silného muže. Pokud jste hledal bylinu pro pravé chlapy, právě jste ji našel. Proč čajem z kotvičníku obohatit svou stravu? Kotvičník u nás v čerstvé formě spíše neseženete. Roste převážně v Asii nebo na Srí Lance, kde se hojně využívá v rámci farmaceutického a taky sportovního průmyslu. U nás kotvičník naleznete nejčastěji ve formě doplňků stravy. Kotvičník má vliv na fyzickou stránku člověka. Celkově podporuje výkonnost. Zvyšuje výdrž nejen při sportu a zlepšuje kondičku. Bylina je schopná zabránit ukládání přebytečného cholesterolu do krve, čímž eliminuje rizika závažných onemocnění. Máte problém s erekcí? Nebo vás snad trápí zvětšená prostata? Pak stačí pít výtažky z kotvičníku dvakrát denně a problém zmizí pryč. Bylina podporuje spalování tuků, bojuje proti jejich ukládání. Navíc podporuje tvorbu svalové hmoty. To vás jistě potěší, pokud se dřete v posilovně skoro každý den. Kotvičník podporuje sexuální výkonnost a taky zvyšuje plodnost. Nefunguje pouze jako elixír pro muže, každému uživateli pomůže se snížením krevního tlaku. Navozuje pohodu a bojuje se stresem. Tlumí dokonce i kašel. Otestujte sílu kotvičníku sám. Objednejte si kotvičník v našem e-shopu.  
Zobrazit článek >
 
Recept: Kančí gulášek
Klasický guláš z hovězí klišky nebo z vepřového masa je dobrota, ale vyjímečnější chuťový zážitek budete mít, když použijete kančí maso. Ze všech druhů zvěřiny patří právě kančí k těm nejoblíbenějším. Je libo kančí se zelím nebo s šípkovou omáčkou? Obojí je velmi chutné. Dnes pro vás máme přichystaný recept na: RECEPT: Kančí gulášek Ingredience: 750 g kančí maso 200 g cibule 100 g slaniny 5 dcl portského vína 4 pol. lžíce rajčatového protlaku 3 pol. lžíce rybízové zavařeniny 2 pol. lžíce cukru 2 pol. lžíce sladké papriky 20 gr hl. mouky 1 pol. lžíce octa masový vývar na podlití 1 bobkový list 5 kuliček nového koření mletý kmín mletý černý pepř sůl Postup: Očištěné maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na kostky a osolíme. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpustíme v kastrolu. Přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Přidáme nakrájené maso a cukr a za stálého míchání ho rychle ze všech stran opečeme. Maso zaprášíme mletou paprikou, přidáme bobkový list, nové koření, kmín, pepř, ocet a rajčatový protlak a za stálého podlévání vodou a průběžného míchání dusíme, až je maso poloměkké. Pak necháme vyvařit všechnu tekutinu a zbylý výpek s tukem zaprášíme moukou a za stálého míchání ji krátce osmahneme. Přidáme marmeládu, přilijeme víno, případně i trochu vývaru, rozmícháme a dále vaříme asi 20 minut, dokud není maso měkké a omáčka přiměřeně hustá. Zvěřinu miloval i bývalý prezident Václav Havel. Rádi byste si připravili právě takový guláš, který pan Havel miloval? Recept na něj najdete v knize KANČÍ NA DAŇČÍM.    
Zobrazit článek >
 
Nejlepší přírodní antibiotika III
Rozinky Sušené hrozny jsou skvělým zdrojem vitaminu C, obsahují sice hodně cukru, jejich přísun vitaminů tělu je však i tak blahodárný. Rozinky se vyplatí užívat i preventivně. Denně postačí třeba tři kousky a jste chráněn před rýmou a nachlazením. Propolis Včelí dar jménem propolis seženete přímo u včelaře. Jedná se o produkt o dost nákladnější ne med, jde však o velice účinný mix látek, který dokáže divy. Propolis se přidává do mastí nebo různých tinktur. Jedná se o směs rostlinných šťáv spolu s pryskyřicí, jeho složení se může mírně lišit. Propolis léči především záněty, dokáže však sehrát důležitou roli taky v případě nachlazení. Poradí si i s anginami. Saturejka Saturejka je bylina pocházející ze střední a jižní Evropy. Její účinky byly objeveny již v antickém světě. Tak jako tehdy se i dnes saturejka užívá k léčbě zánětů kůže nebo různých poranění. Saturejku si můžete zakoupit třeba v sušené podobě. Vyplatí se její naložení do lihu, díky kterému se zvýší účinky této byliny. Saturejka si poradí s pásovým oparem, jiným druhem oparů nebo s léčbou ekzému. Saturejka podpoří imunitu. Další cenné potraviny V našem článku jsme se soustředili na méně známé dary přírody, jejichž kouzlo jste možná ještě neobjevil. Za jmenování však stojí taky běžné potraviny. Jaké pozitivní účinky vám přinese ovoce a zelenina, kterou zřejmě máte v lednici? Dozvíte se v poslední části článku. 
Zobrazit článek >
 
Jak udělat vejce aneb úpravy vajec, které (ne)znáte I
Vejce tvoří jednu ze základních potravin, které by lednice každé domácnosti měla obsahovat. Vejce přidáváme do těst na pečení, lepíme jím strouhánku k masu a nebo je jíme třeba na večeři. Nudí vás už tradiční způsoby přípravy vajec? Třeba díky našemu článku objevíte nový způsob jejich servírování. Už jste si koupil náš unikátní vařič vajec? Vejce natvrdo Tradiční způsob podávání vajec tvoří ten natvrdo. Do hrnku nalijte vodu, přiveďte ji k varu. Následně do ní vložte vejce a na mírném ohni povařte vejce okolo devíti až deseti minut. Horkou vodu můžete nechat pouze odstát. Po uplynulém čase vejce schlaďte a ihned můžete podávat. Vejce nahniličko Vejce nahniličko je charakteristické pro svou polo kapalnou a polo pevnou konzistenci. Vejce nechte vařit ve vodě sedm minut a následně je opláchněte ledovou vodou. Oloupejte a podávejte. Vejce naměkko Vejce naměkko se vaří úplně stejně jako ta natvrdo, jen samozřejmě o něco kratší dobu. Poté, co vodu přivedete k varu, do ní vložte vejce a nechte je v ní čtyři až pět minut. Vaječná omeleta Vejce vyklepněte do hrnečku, osolte, opepřete a promíchejte. Směs vyklepněte na pánev a postupujte obdobně jako při přípravě palačinek. Vejce na sladko Vejce si můžete připravit i ve sladké variantě. Nejlépe s cukrem chutná v podobě omelety. Vejce vyšlehejte s trochou tvarohu, můžete přidat hrstičku strouhanky. Osmahněte speciální placku a podávejte třeba s marmeládou nebo čokoládou.
Zobrazit článek >
 
Allnature Psyllium BIO
Průmyslově zpracované potraviny jsou takřka prosté živin. Syrové maso, obilí, ovoce i zelenina nejsou trvanlivé – snadno podléhají zkáze a tudíž je nutné je co nejdokonaleji skladovat. Domácí způsoby nejsou vždy dokonalé, přesto dovedou zajistit solidní kvalitu a uchování jeho hodnotných složek. K uskladnění je třeba si zajistit co nejčerstvější suroviny a to je někdy problém. Například ve městě, kde takřka nic neroste, sotva získáte maso z čerstvě poraženého zvířete a právě sklizené ovoce a zeleninu. Přestože většina z nás doma vaří, zůstáváme závislí na mouce, mase, lahvích oleje, přes mnoho překladišť přivezeném ovoci a ostatních součástech naší výživy. V zájmu trvanlivosti a rychlosti zpravování jsou často zbavené balastních látek, které ale ke zdraví potřebujeme. Jednou z nich je vláknina – rozpustná i nerozpustná, jejíž optimální dávka je 20 – 30 g denně. Je obsažena hlavně ovoci a zelenině, luštěninách, v některých obilovinách a podobně. Jíme jí bohužel málo, proto je vhodné využívat náhradní rostlinné zdroje ve vodě nerozpustné i rozpustné, například mletý jitrocel indický - psyllium. Sušené rozpustné psyllium není návykové a je bez chuti a zápachu, proto se hodí k obalování, jako příměs při vaření a pečení i samotné. Navozuje pocit sytosti, protože ve spojení s tekutinou nabobtná a zaplní žaludek, čímž podporuje detoxikaci. Udržuje kvalitu cév a žil, čistí trávicí trakt, omezuje riziko obezity, rakovinných bujení, reguluje hladinu krevního tuku. Vyhovuje stravovacím zásadám veganů. Psyllium můžete zakoupit i u nás – v BIO kvalitě ho najdete za sníženou cenu v sekci  Zdraví.   
Zobrazit článek >
 
Připravte si kvalitní šálek kávy
Nic tak nepozvedne náladu, jako voňavý a zároveň chutný šálek kvalitní kávy. Takzvaný český turek je v našich domácnostech stále oblíbený, ale co do kvality přípravy na tom není moc dobře. Stejně tak jako příprava lahodného čaje, má i káva svůj přípravný obřad. Avšak základ je v kvalitních surovinách a poté i v postupu přípravy. Pokud si melete kávu v mlýnku nebo v kávovaru, který má tuto funkci, pak jistě víte, že čerstvost namleté kávy nic nenahradí. Proto dbejete na vhodné podmínky uskladnění kávových zrn. Nejlépe bude, když zrnkovou kávu uskladníte v přostředí, které bude suché, chladné a tmavé. Tím zamezíte ztráte aroma, žluknutí a napadení plísněmi. Při skladování dbejte na to, aby káva nebyla poblíž dalších aromatických potravin, protože má tendenci pohlcovat pachy. Kávu skladujete v zrnkovém stavu. Před přípravou kávy si namelte pouze požadované množství. Také kvalita vody velmi ovlivňuje chuť kávy. Tvrdá voda - neutralizuje ovocné kyseliny obsažené v kávě. Měkká voda - zdůrazňuje kyseliny obsažené v kávě. Zapomeňte na turka a dopřejte si chutnou kávu v domácím prostředí s kávovarem COFFEE MACHINE EA8107. Jedná se o nejmenší plně automatické espresso,které si najde místo v kuchyni každého milovníka kávy. Pohodlné ovládání přispívá k snadnému používání přístroje. Nezapomenutelnou chuť kávy vytváří patentovaný Thermoblock s nerezovým povrchem, který zaručí ideální teplotu nápoje. Tlak čerpadla 15 barů dává možnost volby z široké nabídky nápojů od ristretta přes caffé latte až po lungo.  Vychutnejte si kávu přesně podle vaší chuti. Můžete si zvolit: sílu kávy stupeň mletí množství vody teplotu vody Součástí je kovový mlýnek kónického tvaru, který mele kávu ve třech stupních jemnosti. Zásobník na kávu pojme 500 g. Při přípravě kávy lze nastavit tři stupně teploty. Výsledné množství nápoje je možné regulovat v rozmezí 20–220 ml, přičemž můžete současně připravovat 2 šálky.      
Zobrazit článek >
 
Znáte pochoutku jménem Brunost?
Sýr Brunost pochází z norských krajin. Chutná trochu po medu s nádechem karamelu, tedy nasládle. Jeho barva je hnědá, právě kvůli karamelu. Od našich tradičních sýrů byste tuto pochoutku zlehka odlišil. Je vyráběn z kravské syrovátky, která je plna bílkovin, vápníku a taky železa. Samozřejmě je do ní přimíchána taky smetana spolu se sladkými ingrediencemi. Hotová sýrová směs je vařena po dlouhou dobu, než dojde k vypaření veškeré vody. O přídavek smetany se zasloužila Anne Haavová, která se rozhodla experimentovat s jeho chutí. Roku 1933 byla Haavová za svůj čin dokonce obdarována stříbrnou medailí Za zásluhy samotným norským králem. Sýr v minulosti proslavila hlavně jeho velmi přijatelná cena. První tovární výroba sýra byla odstartována roku 1908, od té doby funguje továrna nepřetržitě. Žádný Nor by si život bez tohoto sýra snad ani nedovedl představit. V severských zemích funguje tento mléčný výrobek jako základní potravina. Dle důležitosti by se tento sýr dal porovnat s Eidamem. Sýr se nejčastěji pojídá samotný nebo na jemném chlebovém plátku. Krájení sýra vyžaduje dosti pečlivosti. Při krájení je totiž cílem, aby byly nakrájené plátky co nejtenčí. Domorodí tvrdí, že tak i vynikne prestiží chuť sýra. Výhodou sýra je jeho výdrž. Není nutné ho ani skladovat v lednici. V domácnosti by sýr vydržel i přes rok, to by však obyvatelé domu nestrpěli, že? Nastrouhejte si váš oblíbený sýr pomocí struhadla Surf. Najdete ho zde.    
Zobrazit článek >
 
Tekutý cukr
Wellion představuje produkt, který poslouží nejen v případě nutnosti mimořádné pomoci diabetikům či sportovcům. Tekutý cukr bleskově doplní energii a jeho účinky působí až po několik hodin. Zjistěte o tomto produktu víc. Tekutý cukr se skládá z přírodního sladidla, který poskytuje vám jistě dobře známá stévie, a z běžného ovocného cukru, tedy z fruktózy. Díky významné dávce sladidla ze stévie nabývá celá směs mnohonásobné vyšší sladkosti než běžný cukr. Samotná stévie je totiž téměř tři sta krát sladší než obyčejný cuk, který si přidáváte třeba do čaje nebo kávy. Nejlepší na tomto sladidle je to, že jeho malé množství dodá jakékoliv potravině sladkou chuť, a přitom má velice nízkou energetickou hodnotu. Stévie je lehce stravitelná a má dobrý šmak. Je doporučována i alergikům či lidem, kteří chtějí shodit pár kilo. Na fruktóze, poměrně běžném cukru získaném z ovocných plodů, není asi nic potřeba vysvětlovat. Tekutý cukr se hodí na vaření, přípravu salátů či zavařování, jistě přijdete i na další jeho vyžití. Jak již bylo řečeno, mezi největší výhody tekutého cukru patří díky stévii nízká energetická hodnota. Produkt se skvěle hodí jako doplněk stravy nebo dochucovadlo nejen při dietách. Tato tekutina nahradí běžný cukr, který vašemu tělu rozhodně nebude scházet. Produkt využijí taky cukrovkáři. Tekutý cukr Wellion Gold je obohacený  o magnesium, neobsahuje chemikálie, konzervanty ani umělá barviva či sladidla. Sportujete? Vyzkoušejte tento ,,nabuzovač‘‘ a otestujte na vlastní kůži, zda opravdu jako zdroj nové energie funguje. 
Zobrazit článek >
 
Recepty Remoska
Vlastníte taky jednu remosku? Ne? Tak si přečtěte, jaké výhody tento přístroj má. V tomto článku se dozvíte, co je tato speciální hrncová trouba zač a jak ji využijete k vaření i pečení. Přístroj usnadňující práci mnohým kuchařům byl sestrojen v padesátých letech minulého století. Oldřich Homuta předvedl prototyp, který nadále vylepšoval. První remoska nesla označení HUT, právě proto ji někteří lidé dodnes pojmenovávají termínem hutovka. Ačkoliv první remosky přišly na svět již v polovině století, u nás se začaly vyrábět ve veůkém až ke konci století. Velký úspěch shledala ve Velké Británii, dále v Kanadě, Austrálii. Remoska je nejčastěji prezentována jako přenosná trouba. Skládá se ze dvou hlavních částí, samotné nádoby a speciálního víka s elektrickým přívodem tepla. Remoska hřeje shora přes poklici. Teplo postupuje od stěn hrnce do středu, takže nedochází k žádnému připalování. Největší výhoda vaření či pečení v remosce spočívá v tom, že jídlo v ní připravované neztrácí vodu a tudíž nevysychá. Další plusem je určitě to, že si remosku může vzít kamkoliv. Stačí vám jedna elektrická zásuvka a oběd si uvaříte úplně kdekoliv. Nahradí elektrickou troubu, domácí pekárnu, toustovač, díle parní nebo fritovací hrnec. No zkrátka s remoskou už žádný jiný speciální přístroj ani nepotřebujete! Nevíte si rady s přípravou jídel v remosce? Pořiďte si knihu Recepty Remoska, která vám s veškerou přípravou pomůže. Objevte recepty, které jste ještě nevyzkoušel. 
Zobrazit článek >
 
Očista těla od soli: Jak na to? I
Určitě vás zajímá, jaké potraviny vám s odsolováním organismu pomohou. Čtete správný článek, jdeme vám to prozradit.  Organismus odsolíte nejlépe tak, že nebudete přidávat žádnou sůl do vařených pokrmů a pokusíte se omezovat ji při každém jídle. Existují však další tipy, které vám s odsolováním pomohou nebo tento proces zpříjemní.  Odstraňte sůl z očí Zbavte se na nějaký čas slánek. Zapomenout byste měl taky na sójové omáčky nebo maggi. Tyto dochucovací prostředky obsahují obrovské množství soli, bez kterého se teď musíte obejít.  Postupujte pomalu  Odsolování organismu je dlouhý proces, ze dne na den nemůžete jen tak přestat solit. Pokud budete sůl vyřazovat pomalu, vaše tělo si lépe zvykne.  Vyzkoušejte rychlou terapii bobkovým listem  Odvar z bobkového listu dokáže značně podpořit vylučování soli. Jen pozor na postupy, bobkový list je sice mocným bojovníkem, ve větším množství by ale tělu mohl naopak ublížit. Několik lístečků bobkového listu (kolem 7 g) vložte do vroucí vody (300 ml) a vařte po dobu pěti minut. Následně nechte tekutinu odstát a přelijte ji třeba do termosky. Vypijte malý šálek léku. Pijte dvakrát denně, maximálně tři dny. Následně si dejte od procedury týden pauzu a pak můžete začít nanovo. Na někoho má bobkový list opravdu výrazné účinky, počítejte s častými návštěvami toalety. Zlepšení však budete pociťovat již po prvním nápoji. Vyzkoušejte. 
Zobrazit článek >
 
Houby jako lék - Jidášovo ucho
Pokud nás trápí nějaké zdravotní neduhy, jdeme k lékaři nebo sáhneme po bylinkách. Ale víte o tom, že jsou léčivé i houby? Mezi nejznámější houbové léčivky patří: Hlíva ústřičná Jidášovo ucho Reishi Čaga Jidášovo ucho - má vysoký obsah minerálů (draslík, fosfor, hořčík, vápník a sodík), taktéž má léčivé účinky: snižuje krevní tlak pomáhá léčit hemoroidy posiluje imunitní systém při bolestech žaludku a břicha Ze sušeného jidášova ucha lze připravit například čaj. Své zastoupení má i v kulinářství. Jidášovo ucho zakoupíte v sušeném stavu. Proto při jeho použití v kuchyni, nejprve houby namočte. Po několika hodinách houby nabobtnají a můžete je připravovat na jakýkoliv způsob. Velmi chutné je jidášovo ucho pokrájené na nudličky a přidané do číny, do rizota nebo do zeleninových polévek. RECEPT: Salát s jidášovým uchem Ingredience: 300 g cukety 100 g jidášova ucha 100 g kukuřice (z plechovky) červená paprika sójová omáčka drcený česnek chilli koření voda olej sůl Postup: Cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zprudka cuketu opečeme na oleji, vložíme do mísy a ještě teplou promícháme s lisovaným česnekem. Přidáme povařené, pokrájené jidášovo ucho, nakrájenou papriku a kukuřici, zastříkneme sojovou omáčkou, dochutíme chilli. Salát necháme vychladit. Přečtěte si více o léčivých účincích hub v knize "HOUBY JAKO LÉK", kterou zakoupíte v eshopu zde: knihy.eiffeloptic.cz      
Zobrazit článek >
 
Rakytník: Klenot prospěšný vašemu zdraví I
Na dnešek jsme pro vás připravili rakytníkový speciál. Víte, co vám může přinést pravidelná konzumace rakytníku? Proč jíst plody rakytníku řešetlákového třeba každý den? Hned několik odpovědí najdete již v tomto článku.  Rakytník má blahodárný vliv třeba na zlepšení stavu pokožky nebo je velkým činitelem v boji proti únavě. Můžete jej konzumovat každý den v kteroukoliv denní dobu.  Rakytník je ovoce obsahující velké množství vitaminů, minerálů či antioxidantů. Pyšní se taky vysokým počtem stopových prvků. Co se týče těch nejvýznamnějších složek, najdete v rakytníku vitamin A, celou skupinu B, zvláště pak vitamin B1, B3, B6 a B9, dále D, E, K, a P. Abychom nezůstávali jen u výčtu vitaminů, za zmínku stojí taky hippophein a taky serotonin. Plody rakytníku jsou samozřejmě nejúčinnější v čerstvé podobě, ale hodit se vám budou i sušené, protože právě z nich se nejčastěji vyrábí šťávy, marmelády nebo džemy. Z rakytníku si můžete vyrobit taky vlastní olej, o těchto produktech se však pobavíme ještě později.  Jaké jsou účinky rakytníku?  Jedná se o velmi dobrý zvyšovač imunity a vylepšovač obranyschopnosti. Rakytník je dobrým zdrojem zdraví prospěšných látek při chřipce i těch nejzávažnějších nemocích. Působí pozitivně na organismus při nádorových onemocněních, je dobrou prevencí proti nachlazení v době chřipek i epidemií. Pokračování najdete v další části článku. Zjistěte, proč ještě je konzumace rakytníku tak výhodná pro vaše zdraví. 
Zobrazit článek >
 
Zázračný amarant
Amarant. Slyšel jste někdy tento pojem? Možná ne, ale teď si jej přečtete hned několikrát, neboť právě tímto speciálním druhem obilí se v tomto článku budeme zabývat.  Za zmíněným amarantem se skrývá po česku nazývaný laskavec. Jde o rostlinu z jihu Ameriky. V léčitelství byla používána již starými Inky, dále ji opěvovali Mayové a Aztéci. Amarant je pro lidi zajímavý taky z toho důvodu, že jde o bezlepkovou plodinu, která má navíc mnohem méně cukru než běžné obilí. Jedná se zemědělský produkt, který dodá lidskému tělu stejné, nebo možná ještě lepší, účinky než klasická mouka.  Amarant v sobě nese širokou škálu vitaminů, bohatý je zejména na prvky A, B, C a E. Obsahuje zinek, měď, železo, vlákninu, hořčík a draslík. Najdete v něm taky spoustu nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné zejména v boji s vysokým cholesterolem.  Dá se říct, že amarant je vhodný ke konzumaci opravdu pro každého. Výhodné je, že neobsahuje lepek, takže ho s chutí mohou konzumovat celiakové. Nevadí cukrovkářům, neboť jeho obsah cukru není vysoký. Díky nízkému glykemickému indexu se hodí pro lidi s nadváhou, navíc zasytí na několik hodin. Vhodný je taky pro sportovce, neboť podporuje růst svalové hmoty.  Amarant je výhodný taky pro dobrou podporu obranyschopnosti organismu, silně působí na imunitní systém, který povzbuzuje ve zdraví i v nemoci. Jak již bylo řečeno, amarant snižuje cholesterol. Kromě toho taky zlepšuje trávení a je dobrou prevencí proti vzniku osteoporózy. 
Zobrazit článek >
 
Očista těla od soli: Jak na to? II
Vsaďte na bylinky  Nejvíce vám v prvních dnech bude vadit, že jídlo bez soli nemá téměř žádnou chuť. Nebudeme vás napínat, opravdu moc nemá, pokud jste byl zvyklý na výraznější solení. Jenže vyzrát nad nedostatečným ochucením dle vašeho gusta můžete snadno pomocí jiného kulinářského triku. Vsaďte na bylinky. Vybírat můžete dle vůně i chuti. Kombinujte pepř, česnek, citronovou šťávu a další aromatické bylinky. Najednou se chuť jídla zase probudí.  Kontrolujte potraviny v supermarketu  Není pomazánka jako pomazánka. Dokonce i stejné druhy sýrů se podílem přidané soli mohou značně lišit. Přečtěte si složení výrobku, než si jej koupíte. V mnohých případech jistě budete překvapen zjištěním.  Vsaďte na čerstvé plodiny a domácí přípravu  V čerstvém ovoci a zelenině ze zahrádky se skrývat žádní nadbytečná sůl nebude. Když pak z těchto potravin uvaříte jídlo sám, máte jistotu, že v něm není nic nepatřičného. Připravujete si co nejvíce pokrmů doma, dle vlastních receptů.  Dejte si na čas  V závěru článku je ještě nutné upozornit, že odsolování organismu by nemělo probíhat jen několik dnů. Pokud chcete své tělo opravdu očistit a shledat pozitivní účinky nedosolování na orgánech nebo váze, pak je nutné solnou dietu vydržet minimálně dva pět týdnů, ideálně až dva měsíce. Jen tak shledáte skvělé účinky. 
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9