Houby v kuchyni - Smetanové tagliatelle s houbami
Publikováno
od Marcela Matalová

Houby se dají připravit na mnoho způsobů. Od sušení, zavařování nebo smažení, až kupříkladu jako doplněk zeleninových salátů v syrovém stavu.
Holdujete-li houbám a rád byste si připravil něco snadného, ale zároveň chuťově skvělého, připravte si podle následujícího receptu:
RECEPT: Smetanové tagliatelle s houbami
Ingredience:
- 250 g těstovin tagliatelle
- 40 g másla
- 180 g anglické slaniny (nakrájet na kostičky)
- 100 g čerctvých nebo zavařených hub (nakrájet na kousky)
- 15 g hl. mouky
- 450 ml mléka
- 150 ml smetany
- 1 stroužek česneku
- mletý pepř
- 30 g strouhaného parmezánu
- 50 g nastrouhaného čedaru
- sůl
Postup:
- Těstoviny uvaříme ve vodě podle návodu na obalu.
- Mezitím si na velké pánvi rozpustíme 20 g másla a na něm osmahneme: slaninu a houby.
- Slaninu i houby vyjmeme a v pánvi rozpustíme zbytek másla.
- Přidáme mouku a vaříme zhruba minutu. Nutné míchat!
- Poté do této směsi vlijeme mléko a smetanu.
- Přidáme nastrouhaný česnek, pepř, nastrouhané sýry a přivedeme k varu.
- Poté vložíme do omáčky slaninu a houby. Dusíme ještě 3 minuty.
- Podle vaší chuti dosolte.
- Uvařené těstoviny propláchneme a vmícháme do omáčky.
Jak to bude letos vypadat v našich lesích s množstvím hub ke sběru, to nikdo přesně neví. Ale pokud se vydáte na jejich sběr a nejste si dokonale jistý, co za druh se před Vámi zrovna objeví, zakupte si atlas HUB z nakladatelství Aventinum. Je to prozatím nejobsáhlejší atlas hub, jaký kdy o houbách u nás vyšel. Najdete v ní 1104 druhů jedlých i nejedlých druhů.