EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Druhy olejů: Olivový, řepkový a lněný olej

Publikováno dne 02.06.2019 od Kamila Spoustová

Olivový olej

Milovníci zdravého životního stylu zřejmě za nejvíc běžnou variantu oleje považují právě ten olivový, neboť se v porovnání s ostatními zdravými oleji odlišuje hlavně svou výhodnou cenou. Olivový olej seženete panenský, rafinovaný či směsný. Nejlepší oleje jsou panenské, neboť jejich výroba probíhá za studena a nedochází k úbytku zdravých látek. Olivové oleje se degustují tak jako například víno. Odborníci při jejich hodnocení poměřují jednotlivé charakteristické složky. Soustředí se především na vůni, barvu a samozřejmě chuť. Základní dělení olivových olejů probíhá v dalších sedmi až osmi kategoriích, které představují například oleje s ovocným, hořkým nebo pikantním tónem. O účincích olivového oleje bychom mohli mluvit ve speciálním článku, ke stručné charakteristice je ještě vhodné podotknout, že olej byste měl požívat na přípravu nesmažených pokrmů, aby nedošlo ke ztrátě jeho účinných látek.

Řepkový olej

Úplně nejpoužívanějším olejem je právě olej řepkový. Jednak je hodně využívaný při vaření, velké procento jeho spotřeby však taky způsobuje výroba některých potravinářských i spotřebních výrobků. Olej tvoří nezbytnou součást majonéz nebo různých omáček. Můžete jej využívat jak pro vaření, tak i k přípravě studené kuchyně. Olej tvoří tak významnou přísadu do nafty, což samozřejmě zvyšuje nutnost jeho produkce.

Lněný olej

Lněný olej se vyznačuje typickou chutí i vůní. Vzhledem k výrazným esencím se moc do jídel nepřidává, spíše je využíván účelově, jako doplněk stravy. Je totiž významný zejména co se týče prevence proti srdečním onemocněním, rakoviny nebo ateroskleróze. Lněný olej se musí chladit v lednici, podává se jenom jako dochucovadlo již uvařených jídel.