EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Domácí zabijačka - Škvarky a škvarková pomazánka

Publikováno od Marcela Matalová

U dobrého řezníka si můžete zakoupit sádlo k vyškvaření a připravit si v domácích podmínkách škvarky, ze kterých se dá dále připravit výborná škvarková pomazánka.

K výrobě škvarků budeme potřebovat:

  • 4 kg vepřového sádla (množství škvařeného sádla je jen na Vás)
  • 200 ml mléka
  • sůl
  1. Sádlo nakrájíme na kostky 3x3 cm.
  2. Vložíme je do hrnce a přilejeme mléko.
  3. Dáme na vařič, necháme rozpálit a stáhneme na třetinu.
  4. Vaříme za stálého míchání, dokud nám škvarky nezezlátnou.
  5. Škvarky přecedíme a osolíme.
  6. Sádlo nalijeme do sklenic a necháme zcela vychladnout.

Z vychladnutých škvarků si můžeme připravit chutnou škvarkovou pomazánku:

  • 200 g škvarků
  • 2 uvařená vejce natvrdo
  • 2 sladkokyselé okurky
  • 1/2 cibule
  • červená zavařená paprika
  • 2 pol. lž. plnotučné hořčice
  • sůl
  1. Škvarky pomeleme.
  2. Vajícka nakrájíme na kosičky, nebo nastrouháme stejně jako okurky.
  3. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, stejně tak i čevenou papriku.
  4. Vše smícháme s pomletými škvarky a přidáme hořčici a sůl.

O tom, jak postupovat při porážce a bourání vepřových půlek se dočtete v knize Domácí zabijačka. Taktéž v ní najdete velké množství receptů na výrou zabíjačkových specialit.