EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Domácí sušené maso a jak na něj II

Publikováno dne 22.04.2019 od Kamila Spoustová

Po koupi vložte maso do mrazáku nebo alespoň lednice. Tento krok není povinností, ale maso se po vychlazení mnohem lépe krájí. Pro sušení masa je totiž nutné vytvořit opravdu co nejmenší plátky pohybující se kolem dvou milimetrů. Maso by se vám však nemělo rozpadat, raději ho nakrájejte o malinko silnější, ale aby drželo pohromadě. 

Dalším krokem je příprava správné marinády. Ta vlastně záleží na vašich chuťových preferencích. Maso můžete naložit do hořčicové, worchesterové nebo barbecue omáčky. Přidejte česnek, sójovou omáčku a hlavně nezapomeňte marinádu osolit. Maso v marinádě následně pořádně obalte a nechte odpočívat. Ideální doba odpočinku by se měla pohybovat kolem dvanácti hodin, takže maso nechte v lednici klidně i přes noc. 

Samotné sušení velice usnadní sušička potravin, se kterou je sušení opravdu snadné. Plátky do ní poskládejte tak, aby se nepřekrývaly. Nastavte ji maximálně na sedmdesát stupňů Celsia. Sušení probíhá asi šest hodin, avšak během procesu je třeba maso alespoň jednou otočit. 

V troubě nejprve sušte maso na sedmdesát pět stupňů Celsia po čtyřicet minut, následně teplotu snižte na padesát pět stupňů a sušte devět až dvanáct dalších hodin. 

Usušené maso by mělo být jen mírně ohebné, spíše tuhé, ale vláčné. Pokud při přehnutí praská, bylo moc přesušené a příště stačí sušit kratší dobu nebo na menší stupně. Dodržujte však teplotu nad šedesát stupňů Celsia.