EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Domácí sušené maso a jak na něj I

Publikováno dne 21.04.2019 od Kamila Spoustová

Znáte sušené masové pochoutky ze supermarketů? Tyto produkty se hodí ke svačině i k rychlému obědu, neboť zasytí hned na několik hodin a vejdou se do každého zavazadla. Věděl jste, že vlastní sušené maso si můžete vyrobit i sám doma? V tomto dvoudílném článku vám poradíme, jak na to. 

Proces sušení masa není až tak starou záležitostí. Lidé si dlouho lámali hlavu nad tím, jak uchovat maso alespoň týden, aby nepodlehlo zkažení. Konzervace masa postupem času našla mnohé další způsoby, avšak jeho sušení zůstalo oblíbené dodnes. 

Proč vlastně konzumovat sušené maso? Jedná se o produkt plný důležitých živočišných bílkovin. Hodí se jako rychlá svačina, která přinese tělu mnohem víc, než kdejaké energetické tyčinky. Jedna z největších výhod sušeného masa je asi ta, že neobsahuje tuky, neboť jich je maso zbavováno ještě před sušením nebo v rámci procesu. 

Příprava masa není úplně snadnou záležitostí, avšak s návodem lze dobře zvládnout. Popíšeme vám ji krok po kroku. 

V první řadě je samozřejmě nutné pořídit si vhodné maso. Zatímco v obchodě je hotové sušené maso k dostání skoro ve všech možných druzích, po domácku je dobré připravovat maso hovězí. Vybírat můžete různé části masa, avšak čím libovější maso vyberete, tím se vám bude celkově připravovat lépe. Jak již bylo zmíněno, bude třeba odstranit tuk. Nakupte ideálně maso zadní. Vybírejte pouze maso čerstvé, nemělo by přebývat v uzavřených obalech. Stavte se pro něj ideálně přímo u řezníka. 

Jistě vás zajímá přibližná hmotnost masa, kterou musíte koupit. Pro pět set až šest set gramů sušeného hovězího potřebuje asi dva kilogramy masa čerstvého.