EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Co víte o bažantech?

Publikováno od Marcela Matalová

Bažant obecný (Phasianus colchicus) - patří do podčeledi bažantů (Phasianinae). Tento druh se usazuje v téměř všech   druzích krajiny, ať už to jsou roviny nebo nižší středohorská pásma. Přednost však dává rovinám s hojností luk, polí, remízků a křovisek.

Vzhled:

  • samec - velmi pestrý, péřová ouška, zadní část krku a hrdlo černozelené, hrdlo v některých případech ohraničeno zespodu bílým obojkem, čerené poušky a kožní laloky, černá hruď s měděně červeným vzorem, hřbet a letky s hnědým vzorem, běháky s ostruhou.
  • samice - menší, nenápadný světlý a tmavohnědý vzor.

Potrava: rostlinná i živočišná strava. V létě dominuje živočišná (hmyz, červi, plži a malé myši). Na podzim konzumují více obilí, semena, plody, žaludy i bukvice.

Zvuky:

  • hlasitý pokřik kohouta, kterým označuje svoje teritorium.
  • tiché pískání slepice.

Rozmnožování: jeden kouhout oplodňuje několik slepic. V době tokání kohouti vydávají hlasité zvuky, čepíří se a provádějí tupé údery křídly. Tvrdé konflikty mezi samci jsou zcela běžné. Kuřata se vylíhnou zhruba po 8 týdnech od snůšky.

Druhy lovu: lov se psem, lov s naháňkou

Lov: doba lovu se řídí dle vyhlášky č. 254/2002 Sb.

Objevujte další zvěř a druhy lovu s knihou MYSLIVOST z nakladatelství SLOVART. Tato kniha, kterou doprovází více než 1200 ilustrací, nabízí vyčerpávající přehled o všech aspektech lovu a myslivosti. V kulturněhistorické části jsou zachyceny umělecké poklady a klenoty: od prvních dochovaných výtvorů - asi 30 000 let starých plastik ze slonoviny a jeskynních maleb - přes doklady lovem nadšeného středověku, jako je slavná sokolnická kniha Friedricha II., až k nádherným malbám novověku. Druhá část knihy je věnována zvěři, jejímu přirozenému prostředí a dnešnímu lovu. Brilantní barevné snímky, které ji ilustrují, poutavě zachycují lovenou i lovící zvěř v jejím přirozeném prostředí, ať už jde o kličkujícího zajíce, taneční tok tetřívků, hrozícího vlka, či lovícího sokola. Třetí část tvoří pestré informace z kulturní historie a biologie zvěře doprovázené více než stovkou map rozšíření jednotlivých druhů. Knihu uzavírají příspěvky o plemenech loveckých psů a o lovech s kamerou. Třešničkou na závěr je pak zvěřinová kuchařka.