EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Co je Erythritol?

Publikováno od Kamila Spoustová

Už jste při prohlížení našeho e-shopu narazil na produkt Erythritol? Dnes vám prozradíme, co je tento produkt vlastně zač a k čemu jej můžete využít.

Jedná se o speciální přírodní sladidlo, respektive cukerný alkohol, který se získává z mnoha druhů ovoce klasickou fermentací. Následně dojde k filtraci, krystalizaci a nezbytnému sušení. Proces výroby tohoto sladidla není vůbec náročný, což zajišťuje poměrně slušnou cenu.

Toto sladidlo se běžně využívá v potravinářském průmyslu jako dochucovadlo. Zvýrazňuje aroma produktů a ještě jim dodává lepší chuť. Erytritol tvoří běžnou součást sýrů a jiných mléčných výrobků, taky alkoholických nápojů, třeba piva a vína, a dalších potravin. Používá se pro doslazování cukrovinek, dortů a dalších sladkých dobrot.

Velkou výhodou sladidla je to, že oproti klasickému cukru neobsahuje téměř žádné kalorie. Má nízký glykemický index, nezvyšuje tedy hladinu cukru v krvi, tudíž se jej nemusí být ani cukrovkáři.

Za velkou výhodu lze považovat fakt, že toto sladidlo má dokonce pozitivní vliv na srdce. Nezatěžuje cévy, naopak eliminuje jejich poškození.  

Toto sladidlo není vhodné využívat jako plnou náhražku cukru, doporučuje se kombinovat ještě s jiným druhem sladidla. Pravdou však je, že se Eryzhritol stává nezbytnou součástí produktů označených nálepkou ,,bez cukru‘‘ nebo ,,s nízkým obsahem cukru‘‘.

O sladidlech panují různé fámy a tvrzení. Erythritol je však podle výzkumů zcela bezpečné sladidlo. I při jeho dlouhodobém užívání nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky.