EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Bobr evropský

Publikováno od Marcela Matalová

BOBR EVROPSKÝ (Castor fiber)

Výskyt:

  • v období středověku byl rozšířen od Skandinávie po J Francii a od Atlantiku po Sibiř
  • v pol. 18. st. byl téměř vyhuben pro jeho maso
  • na přelomu 18. a 19. st. se k nám navrátil z Rakouska
  • u nás se vyskytuje na povodí řek: Labe, Odry, Moravy a Dyje

Srst:

  • tmavohnědá s hustou podsadou
  • tuhé štětinaté chlupy
  • plochý holý ocas - pádlo

Délka trupu a hlavy, váha:

  • 80 až 100 cm
  • 15 až 30 kg

Rozmnožování:

  • žijí v monogamním trvalém svazku
  • páření probíhá od prosince do dubna
  • mláďata se rodí od začátku dubna do poloviny července
  • kojí se do 3 měsíců
  • pohlavní dospělost je ve 2 až 3 letech
  • březost: 105 až 107 dní
  • počet mláďat: 1 až 3

Trus:

  • 2 až 2,5 cm dlouhý
  • 2 cm tlustý
  • kulovitý se zbytky rostlin
  • vyměšování probíhá vždy ve vodě

Otisk a stopa:

  • většinou otisk čtyř prstů
  • drápy předních tlap jsou rozpoznatelné téměř vždy
  • na měkkém podkladu jsou patrné otisky plovacích blan
  • uprostřed stopy je otisk ocasu

Lov:

  • v ČR chráněn - nesmí se lovit

Potrava:

  • vodní rostliny 
  • kořínky vodních rostlin
  • téměř veškerá pobřežní vegetace
  • stonky rákosu
  • byliny
  • traviny
  • kůru a sešrotované dřevo měkkých dřevin (vrby, topoly,...)

Pokud máte malé děti, pořiďte jim CD Když jde malý bobr spát. Jedná se o výběr nejlepších dětských písniček. Toto CD zakoupíte v e-shopu zde: knihy.eiffeloptic.cz