EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Krajská města a jejich okolí – České Budějovice V
Jihočeské divadlo Největší a zároveň nejnavštěvovanější divadlo jižních Čech se nachází v historickém centru Českých Budějovic. Busta Josefa Kajetána Tyla před budovou připomíná jeho poslední dramatický výstup. První česká hra se v tomto divadle konala roku 1838. V současné době zde můžete zhlédnout činohru, operu i balet a dokonce i loutkohry. Výjimečné na tomto divadle je zejména konání interaktivních prohlídek. Uvidíte zkušební sály, šatny herců a vlastně celé zázemí.  Jistě vás nadchne celý labyrint divadelních chodeb. Pivovar Samson Všichni ví, že v Budějovicích se samozřejmě připravuje pivo Budvar. Nemístí obyvatele města však už jen málokdy mají ponětí o tom, že v Budějovicích sídlí ještě jiný pivovar jménem Samson. Ten funguje již od roku 1795. Zastavte se ochutnat pivo trochu jiného gusta. Pivovar vaří dokonce osm druhů piv. Ochutnáte zde speciální pivo se sníženým obsahem sacharidů. Ležáky, ovocná piva a další dobroty. Hotel Budweis Nevíte, kde se v Budějovicích ubytovat? Zkuste popřemýšlet and pobytem v hotelu Budweis, který se nachází ve starém centru Českých Budějovic. Dříve na tomto místě stával mlýn, pak byl přestavěn na funkční budovu. Hotel nabízí pobyt v luxusním prostředí, zároveň si však zachovává historický ráz. Nachází se hned u velkolepého náměstí Přemysla Otakara II. Z oken uvidíte na soutok řek Malše a Vltavy, taky na historickou část města. V tomto hotelovém komplexu se nachází 60 pokojů. O jeho kvalitních službách svědčí i cena Czech Hotel Awards z roku 2012. Chtěl byste se dozvědět víc z historie města? Co takhle publikace české Budějovice pod hákovým křížem, u které vám možná místy dojde dech. Knihu najdete zde. Zajímají vás raději cestopisy? Pak klikněte zde a můžete začít vybírat! 
Zobrazit článek >
 
MedPharma Acai berry
V posledních letech se roztrhla nabídka tzv. superpotravin. A tak se vyznavači zdravého životního stylu začali krmit chia semínky, goji, množstvím ořechů, nepraženými kakaovými boby, quinoou, macou a dalšími. I v našich luzích a hájích můžete najít podobně kvalitní lahůdky – patří k nim obyčejná červená řepa, rakytník, meruňky, brusinky a borůvky a další. Mezi superpotraviny můžeme zařadit i plody vzdálené příbuzné borůvek - acai. Roste v oblasti Střední a Jižní Ameriky a z nutričního pohledu výše jmenované druhy ovoce jednoznačně převyšuje. Obsahuje vlákninu, nasycené mastné kyseliny, vitaminy, minerály a další antioxidanty. A jak acai, nebo také acai berry působí? Brání buňky před nežádoucími volnými radikály, zpomaluje stárnutí a podporuje zdravý spánek i regeneraci svalů. Posiluje chrupavky a kosti, zvyšuje libido a přispívá ke kontrole hmotnosti. Používá se sušená, případně mletá v podobě prášku. V právě prášek z acai berry, obohacený o garcinii kambodžskou, extrakt ze zeleného čaje a vinné révy, inulin – rozpustnou vlákninu, pocit sytosti dodávající jablečný pektin a hladinu krevního cukru regulující chrom ocení všichni, jejichž záměrem je redukce hmotnosti. Připravte se na období, které nastane po svátečním hodování, zakupte si doplněk, který nastartuje vás metabolismus a pomůže se vrátit k potřebné hmotnosti. Prášek z Acai berry, doplněný o složky podporující metabolismus, v dávce na 33 dní (67 tobolek) najdete za sníženou cenu v sekci Zdraví.    
Zobrazit článek >
 
Česká tajemství aneb co nevíte o naší zemi V
Pamatujete si ještě ty krásné gramofonové stroje? Možná si říkáte, že vzhledem k dnešní technice už na ně těžko někdo pomyslí, opak je však pravdou. Lidé si v rámci svých retro vzpomínek touží domů pořídit vlastní gramofon, třeba jen jako dekoraci. Nekupují pouze staré mechanismy. Výrobou novodobých gramofonů se dnes zabývá firma SEV Litovel, která v loňském roce prodala více než padesát tisíc gramofonových kousků. Zasílá je samozřejmě i do zahraničí, kde je vítají zejména Britové, Američani a Němci. Česká republika se tak stala největším výrobcem i prodejce gramofonů na světě. S tím souvisí i fakt, že jsme taky největšími producenty gramodesek. Na Zimních olympijských hrách v Soči se objevily české puky. Vtipné je, že se tam naskytly úplně náhodou. Hrálo se s nimi.  Česká literatura zavedla do světového povědomí termín robot, který se používá dodnes. Víte však, že má na svědomí taky mezinárodní pojmenování pistole, houfnice, chřipky nebo dokonce dolaru? Tatra je nejstarší automobilkou střední Evropy a druhá nejstarší automobilka ve světě. Mezi její pýchu patří samozřejmě auta Peugeot a další modely. Měli jste však tušení o tom, že vyráběla taky letadla? Škoda AUTO je pak hned třetí nejstarší automobilkou na světě. Česká banka vydala v roce 2008 tisícikorunu s inovativními ochrannými prvky a dalšími vymoženostmi, díky čemuž vyhrála ocenění za nejlepší bankovku světa. Naším jediným kosmonautem, který byl skutečně ve vesmíru, je doposud Vladimír Remek. Svého vytouženého cíle dosáhl v roce 1978. Díky němu se stalo Československo třetím národem, který v kosmu stanul hned po Američanech a Sovětském svazu. 
Zobrazit článek >
 
Není rum jako rum – Jak poznat ten kvalitní?
Rum. Alkoholický nápoj, který nejčastěji vzniká destilací cukrové třtiny. Obsah alkoholu v něm je různý. Jeho procenta nabývají hodnoty od 37,5 až do neuvěřitelného čísla 81. Za domovinu rumu je považováno souostroví Antily. Rum se dále vyrábí v oblastech s bohatým cukrovarnickým průmyslem, například v Austrálii, Indii, taky na Jamajce a Kubě. Proces výroby kvalitního rumu je poměrně složitý. Jak již bylo zmíněno v nadpise článku, rumy se od sebe dosti liší. Nejvýraznější rozdíly tvoří klasické pravé rumy a takzvané rumy tuzemské, které se vyrábějí i v České republice. Tuzemské rumy v sobě mají zředěný líh, který je nutné dochutit. Pro lepší rumovou vůni je do nich přidáváno rumové aroma. Z toho důvodu, že Evropská unie zakazuje nazývat rumem jiný výrobek než pravý třtinový nápoj, jmenují se tyto ,,pseudorumy‘‘ trochu odlišně, například Tuzemáky. Při hodnocení kvalitního rumu je důležité, abyste znal jejich druhy. Každý druh rumu má totiž odlišná kritéria výroby. Něco o druzích rumu si můžete přečíst ve dvou předchozích rumových článcích. Pro rozlišení kvalitního a nekvalitního rumu v supermarketu by se dalo uplatnit velmi jednoduché pravidlo. Myslíte, že výrobci často nazývaný OLD rum bude stát 139,- Kč? Máte pravdu, nebude. Nyní jste si odpověděl. Tento rum se za kvalitní opravdu nedá považovat. Pokud se tedy vyhnete levným cenovkám a sáhnete po dražším rumu, nemůže se vám stát, že budete pít nekvalitní rum. V České republice jednoznačně vedou rumy karibské. Gurmáni si potrpí a rumy s označením XO, které dává rumu nálepku zrání nápoje déle než šest let. Zpestřete si váš večer a zahrajte si rumovou ,,Panákovou‘‘ ruletu, kterou najdete zde! 
Zobrazit článek >
 
Krajská města a jejich okolí – Ústí nad Labem V
Zámek Větruše V rámci návštěvy malebného zámečku se nezapomeňte zastavit v přírodním i zrcadlovém bludišti. Najdete zde i rozhlednu, ze které spatříte výhled na celé město. Součástí zámku jsou i tenisové kurty nebo hřiště na volejbal. Můžete se vydat i na prohlídku zámku. Stavba slouží taky jako hotel. Najdete zde 42 dvoulůžkových pokojů vysoké třídy. Hrad Střekov Hrad Střekov stojí na místě pravděpodobně ještě déle než od roku 1319. Český král Jan Lucemburský se rozhodl hrad vystavět nad řekou Labe pro jeho bezpečí. Toto místo se stalo inspirací pro mnoho literárních autorů a umělců. Významný je například počin skladatele Richarda Wagnera, který v těchto romantických zákoutích hledal svou múzu. Mezi další hradní obdivovatele opatřil Mácha nebo Goethe. S hradem se pojí i pověst o duchovi mladé dcery hradního pána, která se každou deštivou noc pokouší vyškrábat do hradu. Před mnoha sty lety si totiž tato dívka vzala život skokem do hluboké vody. Renesanční dům bratrského sboru Nejstarší dochovaný dům Jednoty bratrské se nachází právě v Ústí nad Orlicí. Byl vystavěn roku 1555. Dům si prošel zajímavou historií, neměl to jednoduché. Zejména v době po bitvě na Bílé hoře. Byl zkonfiskován, jednotě bratrské zase patřil až od roku 1901. Plány měst hledejte zde. Bez správné mapy do města nemiřte, nezapomeňte se před návštěvou patřičně vybavit!
Zobrazit článek >
 
Jak dobře naplánovat svou dovolenou? I
Co takhle cesta na vlastní pěst? Nevyplatí se alespoň jednou zkusit naplánovat si výlet či dovolenou podle vlastních představ? Úplně pro začátek je samozřejmě nutné vymyslet, kam se chcete vydat. Cizina nebo Čechy? Třídenní výlet nebo týdenní dovolená? Jakmile budete doma domluveni, je na čase vybrat si ubytování. To je totiž základ. Nemá smysl plánovat cestu, když nevíte, zda budete mít na místě možnost ubytování. Proveďte rezervaci nebo si alespoň zjistěte, že je v blízkosti vašeho cíle dostatek příležitostí k ubytování. Po tom, co budete mít zajištěn příbytek se vyplatí naplánovat samotnou cestu. Pokud jedete dál, jistě se vám vyplatí investovat do letenky. Letecké cestování je velmi pohodlné a hlavně rychlé, takže si užijete více hodin ve vaší vybrané destinaci. Při návštěvě relativně blízkých míst je třeba se rozmyslet, zda vy nebo vaše partnerka se dáte do řízení nebo si užijete společné chvíle ve vlaku s alkoholickým drinkem. Auto má tu výhodu, že veškeré věci zavřete v jeho kufru a dále se o ně nemusíte starat. Při přepravě hromadné, je někdy komplikované převážet zavazadla nebo se strachovat, že vám na sebe spoje nebudou navazovat. Dopravu nejlepší zhodnotit dle vámi vybrané destinace. Za jak dlouho tam chcete být? Budete mít cestou ještě další zastávky? Kolik s sebou máte zavazadel? Pokud pojedete vlastním dopravním prostředkem, zkontrolujte stav svého auta. Můžete si taky vás vůz na dobu cesty pojistit, abyste celé rodině nebo přátelům zajistil odvoz domů v případě jakékoliv poruchy nebo nehody. Nové mapy, atlasy nebo průvodce na cestu můžete vybírat zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! I
Je to tu. Dešťové přeháňky dorazily a odborníci už předpokládají první velké výskyty hub. Taky už plánujete houbovou sbírku? Nebo jste snad už v první krátké vlně nějaké přírůstky nasbíral? Ať je to tak či onak, na obří houbové nálože se teprve jistě připravujete. V našem magazínu jsme se již zabývali tématy typu jak houby sbírat nebo kam a kdy se na houby vydat. Dnes se podíváme do kuchyně. Co dělat s tolika houbami hned v několika košících? Jak nadílku zpracovat? Čtěte dál tento článek a dozvíte se víc. Před mražením je tepelně opracujte Houby jsou samozřejmě živý organismus. Pokud bychom je porovnávali s dalšími dary přírody, mohli bychom říct, že jsou houby jedním z nejaktivnějších organismů. Vylučují mnoho látek, taky toxiny, které jsou pro  naše zdraví nevhodné. Funkce rozkladu bohužel chlad nezastaví. Proces vývoje houby zastavíte jedině teplem. Proto je důležité, abyste houby před vložením do mrazáku tepelně opracoval. Postačí spaření vroucí vodou. Můžete taky houby pět minut v hrnci podusit. Bohatě bude stačit podušení v mikrovlnce. Tepelná úprava má velkou výhodu. Houby pustí přebytečnou vodu a do mrazáku se vám alespoň vejde větší houbová porce. Po vyndání z mrazničky nečekejte, až houby rozmrznou. Přidávejte je do jídla ihned. Docílíte tak nejen lepší konzistence hub, ale neztratíte ani jejich plnou chuť. 
Zobrazit článek >
 
Vynikající káva z kávovaru DELONGHI M PrimaDonna Exclusive
Patříte-li mezi milovníky kvalitní kávy, protože Vás dokáže povzbudit svojí vůní a chutí, nebo jste prostě fajnšmekr, neměl by Vám doma nebo v zaměstnání chybět kvalitní kávovar. Dopřát si lahodné cappuccino s krémovou, hustou, mléčnou pěnou a dopřát si tak dokonalý požitek z kávy? Žádný problém! Veškeré Vaše, i náročné, požadavky splní kávovar DeLonghi ESAM6900.M PrimaDonna Exclusive. Tento kávovar má zabudovaný 13ti stupňový, tichý, ocelový mlýnek pro použití zrnkové kávy, zásobník má kapacitu 250 gramů. Je možné použít i mletou kávu, například bezkofeinovou. Zásobník uchovává aroma kávy díky obvodu potaženému těsnící pryží. Samozřejmostí je vyjímatelná spařovací jednotka pro jednoduchou údržbu a nádržka na vodu o objemu 1,4 litry. Exkluzivní termo nádobka na mléko Vám umožní našlehat mléko pouhým stisknutím tlačítka a tím připravit za pár okamžiků skvělou mléčnou kávu. Termo nádobka také umožňuje udržet mléko déle čerstvé i mimo ledničku. Díky funkci CLEAN pro automatické čištění může být jednoduše umístěna do lednice. Tento kávovar Vám mimo kávy pomůže připravit i horkou, hustou čokoládu. Do speciální nádobky na výrobu čokolády stačí nalít mléko, přidat oblíbenou čokoládu v prášku, zvolit preferovanou hustotu čokolády a stisknout tlačítko. Poté si můžete vychutnat svůj šálek horké čokolády. Zajisté Vás ohromí i funkce "nahřívání šálků", díky které si svůj šálek můžete předehřát tak, aby Vám káva zůstala, co nejdéle teplá.
Zobrazit článek >
 
Stravování podle krevních skupin – A
V jednom z našich minulých článků jste se mohl dozvědět o tom, že rozlišujeme čtyři základní krevní skupiny. Víte, že na základě jejich druhu bychom se měli taky stravovat? Za jaké potraviny vám tělo poděkuje a jaké raději vynechat? Nejprve obecná charakteristika, následně výčet potravin. Lidé s ,,Áčkovou krevní skupinou se dobře přizpůsobují jakýmkoliv změnám potravy. Nevadí jim výkyvy nálad, nemají problém s přejídáním nebo naopak hladověním. Jejich organismus je obecně statný. Z nemocí jsou nejvíce náchylní na cukrovku a chudokrevnost. Jedincům s krevní skupinou A prospívají méně náročné sporty. Nápoje ANO: káva, víno, čaj NE: pivo, limonády a sycené nápoje, minerálky Maso a ryby ANO: kuře, slepice, krůta, sardinky, treska, štika, okoun, kapr, pstruh NE: kachna, králík, zvěřina, játra, škeble, losos, humr, měkkýši, kaviár, ústřice, chobotnice Mléčné výrobky ANO: mozzarella, jogurt, riccota, kozí sýr, sójové výrobky, mražený jogurt NE: plísňoví sýry, čedar, cottage, máslo, ementál, zmrzlina, produkty se sníženým obsahem tuku Pečivo ANO: rýžové pečivo, sójové produkty, žitný chléb, křehký chléb, pečivo z ovesných vloček NE: vícezrnný chléb, pšeničné a celozrnné pečivo, pečivo s lepek Zelenina ANO: artyčoky, cibule, dýně, křen, česnek, čekanka, petržel, špenát, kapusta, kedlubna, brokolice NE: zelí, olivy, lilek, fazole, brambory, batáty Ovoce ANO: ananas, meruňky, třešně, blumy, díky, citrony, borůvky, rozinky, ostružiny, grapefruit NE: mango, papája, meloun, banán, pomeranč, mandarinka   Koření ANO: sójová omáčka, česnek, hořčice, muškátový oříšek, oregano, bazalka, javorový sirup, med, kurkuma, skořice, karob NE: chilli, želatina, pepř, ocet, kapary, želatina Chcete se dozvědět víc? Zajímá vás, jaké další potraviny jsou pro vaše tělo blahodárné? Hodilo by se vám vědět které suroviny na přípravu jednotlivých jídel vynechat? Vařte zdravě se speciální kuchařkou! Knihu Česká kuchyně pro Váš typ: Krevní skupina A najdete zde: knihy.eiffeloptic.cz.
Zobrazit článek >
 
Kvalitní náramek a jak ho najít II
Jestliže jste velký sportovec a půjde vám i o počítání celkové denní aktivity, je jasné, že náramek z ruky téměř nesundáte. Je jasné, že byste si měl vybrat takový, který vám půjde ,,do oka‘‘. Měl byste si na něj navyknout tak, že se za pár dní stane součástí vás a vy o něm ani nebudete vědět. Určitě se kromě barevné volby zaměřte taky na odolnost náramku. Měl by přežít náraz, je důležitá i odolnost proti vodě. Pokud máte zálusk na náramek s displejem, měl byste si na něj pořídit ochrannou fólii. Náramek funguje většinou na bázi aplikace, pomocí které ho lze ovládat a korigovat. Pokud máte více kandidátů na pásky, určitě s výběrem nespěchejte a prohlédněte si právě programy, které vás budou řídit a vy jimi budete řídit sebe. Aplikace by vám měla sednout, budete ji používat každý den. Poohlédněte se i po praktické nabíječce, která je skladná a praktická, aby vám nedělalo problém, brát si ji s sebou na cesty. Dobré hodinky by měly vydržet nabité až několik dní. Pokud se tedy již v obchodě dozvíte, že váš vybraný přístroj nevydrží bez nabíječky déle než dva dny, sáhněte po jiném. Interval nabíjení budete muset vzhledem ke stáří hodinek časem ještě zvýšit. Na závěr je třeba upozornit, že fitness náramky jsou určeny ke hlídání stavu vašeho zdraví a fyzické zátěže. Nepomohou vám shodit kila dolů. Proto po čtrnácti dnech nezoufejte, že vám jsou k ničemu, trénink je dřina, ale po pár měsících se dostaví odměna. Buďte trpělivý! Popřemýšlejte nad koupí originálních, designových, zkrátka dokonalých hodinek Forerunner 35 Optic fitness GPS hodinky černé výrobce Garmin. Klikněte zde a přečtěte si, jaké výhody vám tyto hodinky nabízí. 
Zobrazit článek >
 
E-shopy opět budou muset měnit obchodní podmínky
Nově přijaté nařízení EU, které se dotýká v podstatě téměř všech podnikatelů, se pochopitelně výrazně dotkne i fungování majitelů a provozovatelů eshopů. Na začátek zmiňme trochu teorie. Zaprvé je třeba říci, že nařízením je míněno nařízení č. 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů, zkráceně obecné nařízení o ochraně osobních údajů, nebo též často používané GDPR (general data protection regulation) (dále „nařízení“). Zadruhé je důležité datum, kdy toto nařízení nabude účinnosti – tj. 25. 5. 2018. Na začlenění požadavků nařízení však není až tolik času, jak se může zdát. Nařízení obsahuje poměrně velké množství povinností, které musí správce či zpracovatel plnit. Mnoho z nich již známe ze současné „stojedničky“, tedy zákona o ochraně osobních údajů, ale, buďme upřímní, doposud tyto povinnosti nikdo nebral příliš vážně. Největším strašákem je proto výše pokuty, která se skokově zvýší. Za nejzávažnější prohřešky bude Úřad pro ochranu osobních údajů (dle „ÚOOÚ“) totiž bude moci udělit pokutu až 20 milionů euro, případně 4 % světového ročního světového obratu. Za méně závažné prohřešky je možno uložit polovinu, tedy 10 milionů euro, případně 2 % celkového ročního světového obratu.   Z hlediska e-shopů je jednou z nejdůležitějších změn způsob získávání a znění souhlasů se zpracováním osobních údajů. Souhlasy, které jsou v dnešní době získávány, budou po 25. 5. 2018 v drtivé většině neplatné. Osobní údaje získané na základě neplatných souhlasů bude provozovatel e-shopu povinen odstranit. Jestliže tedy provozovatel neuvede znění souhlasů se zpracováním osobních údajů do souladu s nařízením, vystavuje se riziku pokuty od ÚOOÚ. Jak tedy souhlas se zpracováním osobních údajů bude vypadat? Často je ve všeobecných obchodních podmínkách e-shopů  možno vidět, že jejich součástí je i souhlas se zpracováním osobních údajů. Takový stav je již v dnešní době přinejmenším poněkud značně diskutabilní, od května příštího roku však bude zcela určitě protiprávní. Provozovatel bude povinen vytvořit samostatný dokument, ve kterém bude řešena otázka ochrany osobních údajů. Dále bude nutné přesně vyspecifikovat, k jakému zpracování je souhlas udělován a pro každý takto popsaný účel zpracování bude nutné souhlas udělit samostatně. Jak jsem již výše uvedl, veškeré souhlasy, které byly uděleny v rozporu se shora popsaným, budou neplatné. Z toho důvodu bude nutné veškeré souhlasy získat znovu. Každý provozovatel si zajisté umí velmi dobře představit, jak náročné bude znovuzískání souhlasů. S přípravou je tedy záhodno začít co nejdříve, aby se podařilo získat co největší množství souhlasů, které budou v souladu s novou právní úpravou. Protože znění a způsob získávání souhlasů bude velice snadné kontrolovat přes internet, dá se očekávat, že se dříve či později kontrole bude muset podrobit každý. Určitě nespoléhejte na to, že nemáte žádný velký obrat a nikdo si Vás nevšimne. Další povinností, kterou nařízení přináší a kterou bude možné kontrolovat na dálku, bude dokumentace procesů týkajících se zpracování osobních údajů. Podnikatelé (resp. všichni správci a zpracovatelé osobních údajů), tedy i provozovatelé e-shopů, budou muset podrobně popsat procesy a způsoby nakládání s osobními údaji a sepsat je do dokumentu, který na vyzvání předloží kontrole z ÚOOÚ. Splněním popsaných povinností rozhodně povinnosti e-shopu nekončí, nicméně tyto dvě představují naprosto nezbytné minimum, které by každý e-shop měl podstoupit a v tomto směru obchodní podmínky aktualizovat a dále vytvořit dokument popisující nakládání s osobními údaji. Aktualizace obchodních podmínek z pohledu ochrany osobních údajů je dobré navíc rozšířit taktéž o aktualizaci z pohledu ostatních právních předpisů, v nichž se dnes už skutečně není lehké orientovat. Dobře sepsanými obchodními podmínkami se provozovatel e-shopu vyhne pokutám nejen ze strany ÚOOÚ, ale i ze strany ČOI. Dávejte tedy dobrý pozor na to, komu svěřujete vytváření svých obchodních podmínek, abyste si spíše nepřidělali potíže, než si ulehčili. S revizí stávajících případně přípravou úplně nových obchodních podmínek jsme připraveni Vám kdykoli pomoci.   Vít Hruška advokátní koncipient at macek I legal www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Něco lepšího než kakao či čokoláda? Zkuste karobový prášek!
Karobový prášek se získává z lusků plodů, které rostou na středomořských dřevinách. Mohl byste ho znát pod názvem svatojánský chléb nebo rohovník. Ani zdaleka nejde o nový přírodní poklad. Tuto rostlinu znali již staří Řekové a Egypťané, kteří běžně karob zařazovaly do svého jídelníčku. Šlo však o poměrně drahou látku. Plody se podávaly taky zvěři, protože po pravidelném krmení se zvířatům velmi dařilo. Na středomořském území rostlina roste již po čtyři tisíce let. A proč je karob zdravější než klasické kakao? Neobsahuje totiž žádné kofeinové látky, ani žádné tělu škodlivé methylxanthiny. Může se pyšnit velkým podílem bílkovin, minerálů a vitaminů. Je bohatý na hořčík, železo, nikl, fosfor, vápník, taky na vitamin A, D a skupinu B. Výhodou karobu je taky jeho nízký počet tuků. Obsahuje o více než dvě třetiny méně lipidů. Cukry zde mají větší zastoupení. V karobu je jich asi osmkrát více něž v běžném kakau, což je bezvadné, protože připravené karobové kakao nemusíte doslazovat. Celková kalorická hodnota je asi o jednu třetinu menší než hodnota obyčejného kakaa. Díky tomu, že se v plodině nenachází kofein, nepůsobí karob negativně na spánek, nepodporuje hyperaktivitu ani rychlý tep. Dokonce snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Působí proti bakteriím a plísním. Pokud si chcete připravit karobový nápoj, stačí smíchat dvě lžičky karobu s 250 ml mléka. Pro lepší chuť můžete přisypat trochu kardamomu nebo vanilky. Pokud si chcete připravit ještě zdravější nápoj, vyměňte klasické mléko za kokosové. BIO Karobový prášek tmavý 500 g najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak si poradit s kokosem?
Jak se dostat do kokosu? Poměrně běžná otázka. Mnoho lidí dostane chuť na kokos přímo v supermarketu, bez váhání ho vloží do košíku a až doma si klade otázku, jak se vlastně kokos otevírá. Přečtěte si náš návod a možná ani sekyru potřebovat nebudete. Nejprve dostat ven kokosovou šťávu Mléko z kokosu se dá dostat poměrně snadno. Postačí vám, když na jedné straně kokosu najdete měkkou prohlubeň. Ořech totiž obsahuje celkem tři žlábky, dva tvrdé a jeden měkký. Udělejte do místa malou dírku pomocí vývrtky nebo šroubováku. Šťáva rychle vyteče a vy můžete v louskání kokosu pokračovat. Vezměte si na pomoc teplo Vložte kokos do trouby vyhřáté na 200°C a nechte ho péct asi deset minut. Pokud kokos nepraskne, nechte ho v troubě klidně minut patnáct. Bude vám stačit když se slupka kokosu pouze nalomí, zbytek ořechu již snadno popraskáte. Dužinu využijte dle libosti. Hod kokosem Druhou a možná trochu zábavnější metodou je vhození kokosu na tvrdou podlahu. Nejlépe tak učiňte venku na asfaltu nebo na betonových kachličkách. Kokos při nejlepším popraská na více místech a vy budete moci pevnou slupku snadno sejmout. Nezapomeňte vnitřek kokosu pořádně před jídlem umýt. Když nic nevyjde, pilka pomůže Tato meto nabývá sice dlouhého trvání, avšak do kokosu se pomocí ní také dostanete. Vezměte ostrou pilku a kokos pomocí ní rozpulte. Mějte trpělivost. Tato metoda vám dobře poslouží, pokud chcete kokos užít k dekorativním účelům. Nepravidelné odlomky skořápky však někdy taky mohou udělat parádu. Bio Kokosový olej 250 ml najdete zde.       
Zobrazit článek >
 
Hrací kostky dříve a dnes I
Přemýšlel jste někdy nad tím, jak vlastně asi mohla vzniknout hrací kostka? Vypadala již dříve tak, jak ji známe dnes? Seznamte se se zajímavou historií hracích kostek. První nález pravděpodobně nějaké hrací kostky pochází z dob starověkého Egypta. O hraní kostek egyptské kultury však nic moc nevíte. Rozmach hry kostky započal před životem slavného vládce Caesara. Z dochovaných památek víme, že vladař doslova vyrůstal na této hře. Že byly kostky v té době tak slavné, dokazuje i slavný citát ,,Alea iacta est!‘‘ (v překladu ,,Kostky jsou vrženy!‘‘). Věta je metaforickou narážkou na jejich tehdejší herní oblíbenost, byla vyslovena samotným Caesarem po překročení říčky Rubikon. Následující panovníci měli hraní kostek taky v oblibě. Císař Commodus nechal dokonce zřídit herní palác, něco jako naše dnešní casino. Claudius se zase zasloužil o soupis návodů pro jednotlivé kostkové hry. S postupem věků se kostky spíše než zábavou stávaly hazardem. Slovo hazard vzniklo z arabského slova, které bylo vytvořeno přechýlením písmen tehdejšího názvu pro kostku. Z písemných pramenů minulé doby se můžete dozvědět nejrůznější perličky týkající se hraní kostek. Jendou z kuriozit jsou například polykači kostek. Toto povolání bylo až na výjimky mužské. Jednalo se o tehdy poměrně klasickou a velmi dobře placenou profesi. V mnoha městech bylo totiž hraní této hry zakázáno. Jelikož však kostky patřily k zábavě návštěvníků hospod, nemohli je vrchní o jejich zábavu připravit. Najímali proto polykače kostek. Kdykoliv přišla do hostince kontrola, dotyčný kostky spolykal, aby zametl stopy. Zajímavé, že? Takovou brigádu dnes jen tak neseženete. A jak to bylo s kostkami dál, to si budete moci přečíst v následující části článku. Kostky travel line najdete zde.      
Zobrazit článek >
 
Základem výdrže parfému je jeho správná aplikace – STR8
Článek o parfémech pokračuje. Co je ještě při používání parfémů vědět? Při testování či aplikaci vůně dávejte pozor na oblečení, parfém by vám na něm mohl udělat skvrny. Navíc se na oděvu stejně moc dlouho neudrží a ještě je důležité připomenout, že esence často na tkaninách či umělých materiálech může vonět úplně jinak. Pamatujte si, že vůně míchané pro stříkání na kůži, jsou přizpůsobovány její teplotě a taky jejímu složení. S tímto faktem souvisí i následující bod. Při výběru nového parfému vždy vůni zkoušejte na holou pokožku. Papírkové testování vám bude k ničemu, jak už bylo řečeno, esence na jiných materiálech může vydávat úplně jiné voňavé tóny. Bez parfému by to nešlo. Doma se vyplatí mít minimálně dva druhy voňavek, jednu na denní nošení, která není tak silná a pronikavá. Na večerní akce nebo speciální příležitosti si můžete dovolit silnější parfémy, které přilákají všechny dámy na večírku. Berte ohled taky na svůj věk a samozřejmě i vkus. Každá vůně, kterou nosíte by se vám měla samozřejmě líbit. Pokud není parfém příjemný pro vaše čichové buňky, nemusí být příjemný ani pro okolí. Pokud už ze zkušenosti víte, že se v práci či na jakékoliv akci potřebujete občas přivonět, pořiďte si svůj oblíbený parfém v miniatuře nebo si z vaší lahvičky odstříkněte trochu esence do speciálního dávkovače či rozprašovače na parfémy. Vyzkoušejte parfémovaný deodorant s rozprašovačem, který vám zajistí svěžest po celý den.  
Zobrazit článek >
 
Každý kompas ukazuje na sever - cíl Nordkapp
Norský mys Nordkapp láká turisty jako magnet, každý chce na vlastní oči vidět to nejsevernější místo Evropy. A to i přesto, že tomu tak ve skutečnosti vůbec není. To pravé leží ještě asi o 1500 metrů severněji,  jmenuje se Knivskjellodden a s davy turistů se tady rozhodně nesetkáte. Své kouzlo mají obě místa a rozhodně stojí za to je vidět. A aby ten seznam nejsevernějších bodů Evropy byl úplně kompletní, tak k němu musíme přidat ještě třetí místo.  Za nejsevernější bod pevninské Evropy je považován mys Kinnarodden na norském poloostrově Nordkin. Severské mysy Nordkapp a Knivskjellodden totiž neleží na pevnině, ale na ostrově Mageroya v norské provincii Finnmark. Ostrov Mageroya je od roku 1999 spojen s pevninou téměř 7 km dlouhým podmořským tunelem, jedním z deseti nejhlubších v Norsku.   A proč turisty tolik láká právě Nordkapp? Ročně jich sem zavítá více než dvě stě padesát tisíc, aby se mohli pokochat pohledem z 307 metrů vysokého útesu na úplném konci mysu. Černošedá břidlicová skála tady prudce spadá do hlubokých vod Barentsova a Norského moře. A protože je Barentsovo moře součástí Severního ledového oceánu a Norské moře zase Atlantického oceánu, uvidíte místo, kde se potkávají vody dvou oceánů. Ovšem tu největší podívanou zažijete za jarních a letních nocí, kdy slunce na Nordkappu nezapadá a svítí i o půlnoci. Pokud se chcete přesvědčit, že za svitu půlnočního slunce se dá venku i číst, naplánujte si sem cestu v období mezi 16. květnem a 28. červencem. Ale i v zimě Nordkapp stojí za to, od 22. listopadu až do 11. ledna tady panuje polární noc, slunce nevychází a dá se zpozorovat magický jev, polární zář. Tedy jen když to počasí dovolí, často tu bývá mlha, větrno a nehostinno. Právě proto si u vstupu k mysu můžete zakoupit vstupenku platnou 48 hodin, mnoho návštěvníků toho využívá a přijíždí znovu následující den s nadějí, že se počasí umoudří.   Před nepřízní počasí vás ochrání teplé, nejlépe nepromokavé oblečení a taky zdejší centrum pro turisty, hala Nordkapphallen. Uvnitř rozlehlé stavby najdete restauraci s nádherným výhledem, bar, výstavy zaměřené na historii a přírodu Nordkappu, překvapivě také Thajské muzeum, kinosál a nezbytnou prodejnu se suvenýry. Všichni, kdo stáli na proslulém severním konci světa, se nesmí zapomenout vyfotit u ocelového modelu světa, glóbu na podstavci, umístěném na konci Nordkappu a odeslat svým známým speciálně orazítkovanou pohlednici s půlnočním sluncem.   O tom, že se dá dojet na Nordkapp na kole i se dvěma malými dětmi, když jedno z nich je teprve dvouletý chlapec, se dočtete v zajímavém cyklocestopisu. Knihu s mnoha fotografiemi "Jak jsem dojel až na Nordkapp" koupíte právě zde.
Zobrazit článek >
 
Společné finance – ANO nebo NE? I
Hospodaření s penězi a vlastně vše kolem peněz vyvolává ve vztazích snad největší neshody. Rozhodujete se, zda s budete mít s partnerem jedno společné konto a nebo si každý budete shromažďovat peníze své? Přečtěte si tento článek, který vám s rozhodováním alespoň trochu pomůže. Nejprve si s partnerkou o financích promluvte. Zamyslete se nad vaší společnou situací a vytvořte si závěry, jaké budou vyhovovat vám oběma. Nezapomeňte probrat všechny vaše výdaje. Propočítejte ty společné, o které jste se dělili doposud, například za bydlení a pak si taky sdělte průměrné částky, které utratíte za měsíc. Máte vše vyrovnané nebo alespoň podobné? Nezapomeňte dát všechny částky dohromady a spočítat si, kolik byste za daný měsíc měli zůstat v plusu. Hranici dodržujte. Dobrou zkušební pomůckou je třetí společná účet. Každý z partnerů si nechá bankovní konto své a na společné bude zasílat domluvenou částku. Po chvíli zjistíte, zda vám situace vyhovuje. Pokud vám bude vše klapat, tak jak má, můžete přejít pouze na společný účet. Pokud vám nevadí více otevřených kont, je taky dobré založit si rezervní účet. Na ten každý měsíc posílejte smluvenou částku. Ta se třeba někdy v horších časech bude hodit. Můžete samozřejmě spořit i na váš soukromý účet, to už si musíte rozmyslet s partnerkou sami. Je vám asi jasné, že mladší páry mají peníze častěji rozdělené, než páry, které jsou spolu již dlouhá léta. Jakmile se ve vašem vztahu vše ustálí, není třeba řešit, kdo má víc. Obohaťte (nejen) své finanční znalosti novými informacemi, které se dozvíte v poutavé knize Práce, sex, peníze, kterou najdete zde. Každý den se potýkáme s výzvami běžného života: se světskými zážitky, jaké by se daly shrnout pod název této knihy: Práce, sex, peníze. Všichni doufáme, že právě tyto stránky života se stanou zdrojem naplnění a potěšení a často tomu tak skutečně je. Nicméně nám zároveň přinášejí i mnohé problémy, a proto se snažíme hledat praktické rady a řešení. Seznamte se s Chögyamem Trungpou prostřednictvím knihy, jež oslavuje posvátnost života a lidskou schopnost zvládat jeho četné zvraty s důstojností, humorem a dokonce i s radostí. Jeho darem čtenáři je rozsáhlý pohled zahrnující nejzávažnější problémy a zároveň nejdrobnější detaily běžného života. Na stránkách knihy najdete několik zcela zásadních odpovědí. A navíc nabízí spoustu opravdové moudrosti, nikoli pseudoslova o moudrosti či dogmata. Autor místo nich poskytuje nástroje k práci s nejsložitějšími záležitostmi našeho života.
Zobrazit článek >
 
Chce se vám přes den spát?
Přijdete z ranní ,,šichty‘‘ tak vyčerpán, že byste si nejraději na chvíli zdřímnul? V noci jste však spal jako dudek déle než osm hodin? V tom případě to chce najít jinou příčinu. Co vašemu tělu schází? Železo Doplňujte do těla dostatek železa, které najdete například v mase, v tofu nebo ve vejcích. Do svalů se kvůli nedostatku železa dostává mnohem méně kyslíku. Vy se budete cítoit slabý, bez energie a nesoustředěný. Dotankujte železo co nejdříve, aby vaše tělo netrpělo chudokrevností. Doplňte zásoby vitaminů. Klikněte zde a můžete nakupovat. Chybí vám snídaně A od teď už se ráno vždycky najíte! Pokud ranní porci jídla vynecháte, budete se cítit unaven a zcela bez energie. Dejte si hodin o pět minut dřív a udělejte si čas na dobrou snídani. Je taky důležité již ráno nastartovat metabolismus. V posteli ještě ,,svítíte‘‘ Vyřešte všechny pracovní i jiné záležitosti před tím, než si půjdete lehnout. Nepřipojujte se na sociální sítě v posteli. Světlo, které vychází z monitoru počítače, tabletu nebo telefonu, ovlivňuje vyplavování melatoninu, tedy hormonu, který reguluje spánkový cyklus. Žádný alkohol Pokud si myslíte, že sklenička vína vám pomůže pro lepší spaní, jste na omylu. Naopak vám uškodí, neboť si tělo neodpočine. Pokud se vracíte domů s alkoholem v krvi, vypijte před spaní alespoň půl litru vody, alkohol z těla rychleji dostanete. Nechoďte si lehnout ideálně do doby, kdy v sobě budete mít alkohol. Na nic nemyslete Před spaním si neustále probíráte v hlavě, co bylo dnes, co bude zítra, kolik máte úkolů a jak za týden zvládnete pracovní jednání. Ne! O tom můžete přemýšlet celý večer nebo následující den. Zapomeňte na chvíli na všechny starosti a relaxujte. 
Zobrazit článek >
 
Audio: Záhadné bodnutí
Rozhlasové "bodnutí" Josefa Mareše Detektivku Záhadné bodnutí napsal pro Český rozhlas kriminalista Josef Mareš, jeden ze scenáristů televizních Případů 1. oddělení. Hra začíná voláním zoufalé ženy, která na policii oznamuje pobodání manžela blíže neurčeným násilníkem. Do bytu na Vinohradské ulici přijíždějí kpt. Šulc s kpt. Zavázalem, přičemž hned po prvním ohledání místa činu jim některé detaily nesedí. Pátrání po tajemném zločinci v kukle se tedy ihned komplikuje. Autor se inspiroval skutečným případem z devadesátých let. "Také tehdy se zdálo, že pachatelem je neznámý muž, ale posléze se ukázalo, že to všechno bylo jinak," říká šéf pražské mordparty. "Z reálu jsem ‚zkopíroval' i vztah mezi manžely. Dál jsem si dovolil trochu si vymýšlet," dodává. Scénář rozhlasové detektivky psal Josef Mareš vůbec poprvé. Tato práce má podle něj výhody, protože zde existuje jistota, že co napíše, to se tak i natočí. "Prostě napíšete dialog, režisér možná poopraví nějaké to slovíčko, zvolí jinou intonaci hlasu, ale jinak s obsahem nic jiného nevymyslí. To v televizi autor do poslední chvíle trne, jak scénu režisér pojme a jak pak vyzní. Jinými slovy i dobrý scénář se dá natočit špatně. Opačně to pochopitelně platí také," poznamenává Josef Mareš. Role policistů režisérka Martina Schlegelová svěřila Ondřeji Vetchému a Davidovi Novotnému, manželský pár ztvárnili Tereza Bebarová a Jan Vondráček. Drama spolurežíroval zvukový designér Filip Skuhrovec, který se rozhodl větší část textu natáčet v autentických prostředích, například ve svém bytě nebo v autě na dvorku Českého rozhlasu. Josefa Mareše realizace zajímala a několik hodin strávil s týmem "na place". "Navíc si to Ondra Vetchý dal jako podmínku, když roli kpt. Šulce bral," dodává kriminalista ke své přítomnosti při "nabírání slova". Také ho potěšila celková atmosféra. "Byla určitě uvolněnější než při televizním natáčení, kde je o hodně víc lidí, jsou vetší nervy, víc se spěchá," říká. Sám scenárista navzdory své náročné profesi poslouchá rozhlasové hry docela často. "Hlavně ty s dobrodružnou tematikou. Ne přímo z rádia, ale z internetu. Pouštím si je totiž na dobrou noc. A protože u nich pravidelně usínám, musím si je pustit většinou opakovaně, abych věděl, jak to dopadlo. Doufám ale, že posluchači u mé hry usínat nebudou!" Název: CD Záhadné bodnutí Podnázev: Případ pražské kriminálky Autor: Ondřej Vetchý; David Novotný; Tereza Bebarová Jazyk: čeština Nakladatelství: RADIOSERVIS Značka: RADIOSERVIS Druh: Médium DVD   CD zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Podzim 2017 podle světových návrhářů
Jen červená to může být.. Ne, opravdu nemluvíme o dámských módních trendech. Pánové se letos na podzim mohou začít oblékat do červených odstínů bez zábran. Ať už zvolíte klasickou károvanou košili nebo třeba lesklé kalhoty, budete vypadat in. Dejte si pozor, abyste to s touto barvou zase nepřehnal. Ne nadarmo se říká, že méně děl někdy více. Nebojte se sáhnout i po odstínech červené. Co byste řekl na oblečení vínového provedení? V obchodech ve vínové barvě, nazývané taky jako burgundi, naleznete spoustu podzimních a zimních doplňků. Zachovejte svůj běžný pracovní outfit a doplňte ho o netradiční okrasu. Zahalen do kabátu od hlavy až k patě. Můžete sáhnout po sportovních provedeních kabátů nebo po speciálních sakách pro ještě lepší a formálnější dojem z vašeho stylu. Pohodlnost. Další heslo podzimu 2017. Opusťte na chvíli těsné džíny a vklouzněte do kalhot volnějšího provedení. Nevíte, jaké boty nosit? I když bílé tenisky jsou takzvaně věčné a stále v kurzu, musíte myslet na špatné počasí. Bílá ušpiněn obuv nikdy nevypadá dobře. Zkuste se podívat po trendy mokasínech. Speciálně budete vypadat v lesklých tmavě hnědých a černých provedeních. Třásně nepatří jen ženám. Světoví návrháři začali právě připravovat takzvané cirkusové kolekce. Pokud se nebojíte extravagance, sáhněte po svršku se cvočky nebo se zlatými patenty či jinými ozdobami. S příchodem velkých mrazů se nebojte odvázat. Navlékněte na sebe silnou péřovou bundu a vyrazte bojovat s nepříznivými podmínkami. S bundou zabodujete u módní policie, ale hlavně vám bude teplo. Tak jakým trendy se vybavíte? Módní trendy hledejte zde.
Zobrazit článek >
 
Očista těla od soli: Má to smysl
Bolí vás klouby? Máte problém s ledvinami či vysokým tlakem? Nebo si zkrátka připadáte nějak těžký a plný? Může za to sůl! Zbavte se přebytečné soli v těle a dopřejte si solnou dietu. I když začátky možná budou těžké, vašemu tělu se uleví. Jak na to? Veškeré důležitosti se dozvíte v našem článku.  V první řadě je třeba upozornit, že sůl je pro tělo důležitá. Je zdrojem významných minerálních látek. Když je jí však příliš, tělu naopak škodí.  Mnohé průzkumy ukázaly, že Češi jsou na solení experti. Solíme hodně a stále. Průměrný muž zkonzumuje za den skoro 17 gramů soli, žena kolem 11 gramů. Ve světovém žebříčku šplháme na vrchol pyramidy, což není bohužel vítězství pro naše zdraví. Průměrná světová spotřeba soli je o dost nižší.  Pokud byste chtěl vynechat sůl z jídelníčku úplně, ani by se vám to nemuselo podařit. Mnoho produktů, které byly vyrobeny zpracováním základních surovin, se totiž dosoluje. V hotových potravinách přijmeme přinejmenším padesát až sedmdesát procent soli. Zaměřte se na potraviny, které obsahují soli minimum. Něco si však nakoupit musíte. Pokud chcete provést malou solnou očistu, pro začátek postačí, když omezíte nebo úplně vypustíte solení jídel připravovaných v domácnosti. Nadbytek soli tělu škodí především tehdy, pokud nedodržujete správný pitný režim, který se má skládat zejména z vody. Jestliže si tělo se solí nedokáže poradit nebo ji má neustále v těle příliš, snáz v organismu propuknou choroby, jakými je obezita, hypertenze, nemoc ledvin, dále dokonce mrtvice nebo infarkt myokardu. Sůl může zapříčinit dokonce vznik trombózy. 
Zobrazit článek >
 
Alkohol za volant nepatří – Jak poznat, že ještě máte ,,zbytkáč‘‘? I
Je za vámi velká ,,kalba‘‘ a vy potřebujete ráno řídit? I když se cítíte na jízdu, je možné, že po předešlém flámu ještě něco nadýcháte. Jistotou je výkonný alkohol tester, který vám bude představen na konci článku. Lze ale alkohol v krvi přibližně odhadnout i jinak? Zaprvé je třeba upozornit na to, že každé tělo funguje trochu odlišně. Mladý vitální člověk se s alkoholem popere mnohem lépe než osoba ve středním věku, kterou klidně mohou skolit i tři velká piva. Záleží na váze, zdravotním stavu, četnosti pití alkoholu, psychickém stavu jedince a mnohých dalších faktorech. Není asi třeba upozorňovat, že míra opilosti se odvíjí taky od počtu vypitého alkoholu a zejména jeho síly za daný čas. Možná vás překvapí, že co se týče alkoholu, záleží taky na pohlaví. Dle lékařských statistik jsou ženy v nevýhodě. Zatímco vy muži zvládnete odbourat 0,1 promile za hodinu, ženám to trvá trochu déle. Tato doba roste ještě z množstvím vypitého alkoholu. Je nutné pozastavit se u drinků samotných. I když každá láhev má na sobě etiketu s procenty či značku promile, neznamená to ještě, že podle toho můžete alkohol řadit od nejméně škodlivých drinků po ty nejpestřejší. Pokud si totiž rovnáme například pivo a víno, má druhý alkoholický nápoj o dost více alkoholu, ale ke vstřebání stejného množství vína jako piva dochází o celou půl hodinu rychleji než je tomu u piva. Největším ,,zabijákem‘‘ je pak pití piva na lačno. To má na váš organismus takový účinek, že jej budete odbourávat ještě dlouho. 
Zobrazit článek >
 
Stručná historie mého života – Stephen Hawking
Přezdívá se mu mozek světa.  Legendární britský vědec a teoretický fyzik Stephan William Hawking. Tento vědec významně přispěl zejména k různých oborům kosmologie a kvantové fyziky. B letech 1979 až 2009 zastával přední post Lukasiánského profesora matematiky na Univerzitě v Cambridgi.   Na přání svého otce měl studovat lékařství, nicméně mladý Stephan se však velmi zajímal o matematiku, fyziku a chemii. Ještě před svou maturitou podal žádost na přijetí na Oxfordskou univerzitu, ke svému velkému překvapení byl přijat a dostal studijní stipendium. Na škole bohužel pro něj nebylo možné studovat matematiku a tak se od roku 1958 věnoval fyzice ve které exceloval a byl nejnadanější ze všech studentů za dlouhodobou historii. Jeho přáním bylo studovat kosmologii na univerzitě v Cambridgi. Roku 1962 složil s výborným úspěchem zkoušku a od roku 1963 studoval v Cambridgi. Roku 1965 začal aktivně pracovat na své doktorské práci pod vedením profesora Denise Sciama, kterou o rok později úspěšně obhájil a dosáhl tak titulu Ph.D. Nejdříve se stal výzkumníkem (Research Fellow) a později stálým členem (Professorial Fellow) univerzity Gonville and Caius College v Cambridge. V roce 1973 po opuštění Astronomického institutu přešel do oddělení aplikované matematiky a teoretické fyziky. Od roku 1979 zastával post Lukasiánského profesora matematiky, kterou ve své poslední vůli založil universitního parlamentu reverend Henry Lucas, Lukasiánským profesorem byl v minulosti také známý Isaac Newton. Hawking je držitelem mnoha vědeckých ocenění a je členem mnoha významných učených společností. I přes své postižení, díky kterému je upoután na vozíku a komunikuje prostřednictvím speciálně vytvořeného komunikačního přístroje, se stále aktivně podílí na vědeckém výzkumu a kombinuje rodinný život s výzkumy v oboru teoretické fyziky a velmi náročným programem veřejných přednášek po celém světě. Roku 2010 prohlásil, že je možné cestovat časem, ale jenom dopředu. Roku 201č prohlásil, že klasicky vnímaná černá díra prakticky neexistuje. Je také zastáncem toho, že lidé by se neměli pokoušet jakýmkoli způsobem kontaktovat, či jen se snažit navázat kontakt s mimozemskými civilizacemi, protože je přesvědčen, že tyto civilizace by nás brali jako podřadné a hloupé bytosti a přirovnal to k osidlování Ameriky, kdy Conquestátoři prakticky vyhubili původní obyvatele. Reagoval, tak hlavně na vypuštění speciálně upravené sondy, která nese kód lidské dna, vzorek krve, vlasů, kůže a přesné zobrazení naší sluneční soustavy v galaxii Mléčná dráha včetně mapy, jak se nejrychleji dostat od středu galaxie k Zemi. Tento akt označil za širé šílenství a podepsání rozsudku smrti pro celé lidstvo. Díky tomu na sebe upoutal velký ohlas.   V této knize popisuje brilantní vědec svůj vlastní život. S humorem čtenáře seznamuje se svým dětstvím, studiem ale také osobním a rodinným životem a samozřejmě i s vědeckou kariérou. Kniha navíc obsahuje velmi raritní fotografie a dokládá nezlomnou sílu ducha, tohoto velkého vědce. Knihu zakoupíte zde
Zobrazit článek >
 
Není pepř jako pepř II
Pepř bílý Pokud si koupíte pepř, který dozrál, budete používat k dochucování pepř bílý. Jeho úprava před prodejem je však dosti odlišná od černé dvojice. Bílý pepř se nesuší, ale naopak namáčí. Následně dojde k oloupání slupky a pak teprve jej můžete vysušit. Pepř se chuťově moc neliší, je vhodný pro přípravu světlých omáček nebo sýrů. V kuchyni vám přijde určitě vhod. Červený pepř Zakončeme známou čtveřici pepřů tím červeným. Možná čekáte, že půjde opět o speciální úpravu základní pepřové rostliny. V tomto případě tomu tak není. Červený, někdy taky růžový, pepř neroste na pepřovníku, nýbrž na stromě jménem Schinus. Jde o druh, který se pěstuje pouze na území jižní Ameriky. Tento pepř má spíše nasládlou chuť, připravuje se běžným způsobem sušení. Kuchaři umělci jej využívají zejména pro zkrášlování pokrmů. Tento druh pepře se moc nemele, užíváme jej většinou celý. Jeho častá, respektive hojná, konzumace se moc nedoporučuje, ve větší míře může být pepř toxický. Jamajský pepř Pokud si koupíte tento druh pepře s radostí, že vyzkoušíte novou exotickou chuť, budete zřejmě zklamán. Už jen z toho důvodu, že jste si právě vlastně ani nekoupil pepř. Pod tímto názvem se totiž neskrývá nic jiného než nové koření, které i my Češi využíváme k přípravě některých našich jídel. Pepř se získává z pimentovníku pravého a následně se suší. Přidat jej můžete do omáček nebo na maso, ale nejlépe se hodí do zavařenin nebo polévek.
Zobrazit článek >
 
Creapure® Creatine 500g
Garance nejčistějšího a nejbezpečnějšího produktu na současném trhu Kreatin monohydrát je po dlouhá léta využíván ve všech sportovních odvětvích. Kreatin je látka tělu vlastní, je přítomna v každé lidské buňce jako zdroj pro obnovu buněčné energie ATP. V závislosti na tělesné hmotnosti a množství svalové hmoty, představují zásoby kreatinu množství v rozpětí 100 až 150g obsaženého v celém těle. Z toho je denně využito 2 až 4 g kreatinu pro běžné fyzické aktivity. Polovinu z tohoto množství si tělo produkuje samo, zbytek musí být dodán do organismu potravou. Tomu odpovídá zhruba 500g hovězího masa nebo ryb denně, což je z praktického hlediska velmi složité. Využití Kreatin monohydrát je ideální pro široké spektrum sportovních disciplín od kulturistiky po všechny sporty, kde je vyžadována explozivní síla a dynamika. Na současném trhu je k dispozici široké spektrum forem kreatinu, kritickým okamžikem je ale to, které produkty jsou prověřeny a jsou bezpečné. "Sklenice studené vody může obsahovat škodlivé bakterie a mikroby, i když se od 100% čisté vody na první pohled vůbec neliší." Stejně je tomu i s kreatinem. Bílý prášek, který vypadá na první pohled čistý, může obsahovat toxické látky a nečistoty. Způsob výroby a výběr surovin představuje kritický bod pro výrobu kvalitního kreatin monohydrátu. Nekvalitní suroviny a nekompletní výrobní proces, který není stále monitorován, vede k obsahu nežádoucích nečistot jako kreatinin, dicyandiamid a dihydrotriazin. Ty následně zatěžují ledviny a celý organismus, což může vést k velmi negativním důsledkům na celkový zdravotní stav jedince. Creapure® je prvotřídní, celosvětově uznávaná značka kreatin monohydrátu, garantující maximální čistotu, bezpečnost a maximální efektivitu.   Balení: 500 g   Doporučené dávkování:  Rozjezdová fáze: Rozmíchejte 5 g (cca 1 zarovnaná 5ml odměrka*) v 500 ml vody, ovocného džusu či náhrady jídla. Konzumujte 4 dávky denně v pravidelných intervalech po dobu 5 dní.  Udržovací fáze: Rozmíchejte 5 g (cca 1 zarovnaná 5ml odměrka*) v 500 ml vody, ovocného džusu či náhrady jídla. Konzumujte 1 dávku denně. * odměrka je součástí balení, během transportu může klesnout ke dnu. Odměrka měří objem, ne hmotnost. Pro přesnější odměření použijte váhu. Tento produkt je prodáván na základě hmotnosti, ne na počet dávek.  1 dávka odpovídá 5 g. Balení obsahuje 100 dávek. Upozornění:  Nevhodné pro děti, mladistvé do 18 let, těhotné a kojící ženy. Ukládejte mimo dosah dětí. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Nenahrazuje pestrou stravu. Skladujte na chladném a suchém místě. Vhodné pro vegetariánskou stravu. V čem je Creapure® kreatin odlišný od konkurence? Přesto, že je na trhu nepřeberné množství forem a výrobců kreatinu, Creapure® je jediný kreatin na trhu, který je trvale testován na nežádoucí nečistoty (kreatinin, dicyandiamid, dihydrotriazin, thiourea). Německý výrobce AlzChem AG garantuje špičkovou kvalitu.   Garance společnosti Reflex Nutrition • Inovační technologie • Nejvyšší rating použitých surovin • Vyrobeno ze 100% zelené energie • Vyrobeno ze 100% obnovitelných zdrojů v recyklovaných obalech • Vyrobeno v souladu s normami ISO 9001 a ISO 17025 • Nezávislé testování na nepřítomnost látek dopingové povahy • Absolutní čistota produktu a zdravotní nezávadnost. Kreatin koupíte v eshopu zde: sport.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Není mojito jako mojito I
Připravte si speciální letní osvěžení. Víte, že druhů koktejlu jménem Mojito je hned několik? Nejde jen o rozlišení alkoholické či nealkoholické, můžete vyzkoušet mnoho dalších odlišných chutí. Jaké vám nejvíc zachutná? Zjistěte to v našem článku. Mojito Original Klasické Mojito se skládá z bílého rumu, limetkové šťávy, třtinového cukru, máty, sodovky a ledu. Přípravu tohoto koktejlu si ještě detailně objasníme v závěru článku. Maracuja mojito Začněme něčím méně tradičním. Maracujové mojito vás osvěží, zapůsobíte s ním na jakoukoliv návštěvu a ještě je jeho příprava velmi jednoduchá. Jak na ni? Marakuju stačí vydlabat a pak ji rozmixovat nebo ideálně propasírovat přes cedník do misky. Přidejte k ní led a rozmixujte na dřeň. Do směsi pak přidejte mátu. Limetku taky, jen to s ní nepřežeňte, aby koktejl neztratil marakujovou chuť.  Mátu v koktejlu již nemixujte. Malinové mojito Malinové mojito obsahuje rum stejně tak jako to klasické, navíc však již z názvu můžete usoudit, že se v něm budou nacházet zajisté maliny. Máte pravdu. Limetka se v případě tohoto nápoje nedrtí, nýbrž pouze krájí na kousky. Maliny se o mojita dávají vcelku, mírně se při přípravě koktejlu nadrtí. Do malinového mojita patří krupicový cukr, stejně tak sodovka, samozřejmě máta a led. Na přípravu každého koktejlu se vám bude hodit speciální domácí výbava. Obsahuje otvíráky, násady, nože, napichovátka a další potřebné příslušenství. S touto soupravou nebyla příprava koktejlů jednodušší.  
Zobrazit článek >
 
Legendární odstřelovač Simo Häyhä
„Jeden výstřel, jeden mrtvý“ – heslo odstřelovačů. Jedním z nejznámějších a zároveň nejúspěšnějších odstřelovačů byl Simo Häyhä, přezdívaný Bílá smrt. Finský voják, který během zimní války působil jako odstřelovač. Všeobecně je Simo Häyhä považován za nejúspěšnějšího odstřelovače všech dob. Uznávané mezinárodní statistiky odstřelovačů mu připisují 510 zabitých nepřátel, tedy stále dosud neporažený rekord.   Mládí a počátky kariery Simo Häyhä se narodil v městečku ležícím na Karelské šíji, která se nacházela poblíž hranic se Sovětským svazem. V roce 1925 nastoupil vojenskou službu, vzhledem k jeho vynikajícím střeleckým schopnostem (byl vášnivým a úspěšným lovcem) byl přiřazen do jednotky odstřelovačů. Ve finských ozbrojených složkách byla na post odstřelovače velmi přísná kritéria a velice přísná výběrová řízení. Finští odstřelovači byli a stále jsou v celosvětovém měřítku elitou. Finsko dodnes patří mezi výrobce předních odstřelovačských pušek, která používají vojenští odstřelovači po celém světe. Po přepadení Finska a následné mobilizaci 30. listopadu 1939 Sovětským svazem byl jakožto samostatně operující odstřelovač přidělen k, 12. pěší divizi pod vedením plukovníka Svenssona. Divize operovala převážně v oblasti řeky Kollaa. V této oblasti Simo Häyhä bojoval od samotného počátku bojů až do 6. března 1940, kdy utrpěl vážné zranění po zásahu do čelisti tříštivou střelou, kterou na něj vypálil sovětský odstřelovač. Než však upadl do bezvědomí, stihl zastřelit sovětského odstřelovače, který mu zranění způsobil. Doslova jednou řekl „chtěl jsem ho vzít s sebou“. Z bezvědomí se probral 13 března, tedy v den uzavření míru Během tří měsíců svého působení zlikvidoval pomocí odstřelovačské pušky 510 rudoarmějců, sám Simo Häyhä považoval, tyto statistiky za přehnané. Kromě tohoto čísla však provedl přes 200 zabití pomocí samopalu Suomi, které e do této statistiky nezapočítávají. Celkově tak zabil přes 700 nepřátel, což činí v průměru kolem 8 zabití za den.   Metody a způsoby zabití Simo Häyhä z počátku používal pušku Mosin-Nagant M28 s klasickými mechanickými mířidly. Roku 1940 mu byla Švédy darována odstřelovačská puška Mauser s namontovaným puškohledem. Nicméně i přes tento dar, stále používal M28, se kterou dokázal zabít nepřítele na vzdálenost 400 metrů a za vhodných podmínek i 650 metrů. M28 používal zejména díky dvěma faktům, jak po válce sám přiznal. I když měla M28 mechanická mířidla, tak na rozdíl od jiných pušek neodrážela světlo zabudovaným puškohledem. Optická mířidla navíc v tuhém mrazu namrzala. Vzhledem k drobné postavě si Simo Häyhä většinou nelehal, jako většina tehdejších odstřelovačů, ale vyčkával v malé díře nebo ve křoví, oblečen v bílém maskovacím oděvu. Simo Häyhä velmi často říkával „Jdu lovit Rusy“.   Kniha vypráví příběh tohoto famózního odstřelovače a ve svém závěru se zamýšlí nad působením odstřelovačů v dnešní době.   Knihu zakoupíte zde  
Zobrazit článek >
 
Vitamin B6 – V jakých potravinách ho hledat a na co je dobrý?
Vitamin B6 je označení pro trojici pyridinových derivátů, pyridoxol, pyridoxal a pyridoxamin, které se účastní metabolismu aminokyselin a sacharidů. Vitamin B6 je rozpustný ve vodě. Najdete ho nejčastěji v pšeničných klíčkách, rýži, vejcích, zelí, arašídech nebo ovesných vločkách. Je taky součástí jater, ryb a sójových bobů. Konzumace vitaminu B6 vám pomůže při svalových křečích a zánětech nervů. Nápomocný vám bude i v trávení bílkovin a tuků. Vitamin potlačuje ranní nevolnosti a působí jako močopudný lék. Samozřejmě jako téměř každý vitamin posiluje imunitní systém. Působí taky jako prevence proti srdečním nemocem a proti tvorbě ledvinových kamenů. Pyridoxin taky hraje významnou roli při ovlivňování enzymů v jejich činnosti, ovládá zužitkování bílkovin, cukrů a tuků. Je též důležitým pomocníkem při přeměně cukrů na energii. Jestliže budete mít nedostatek vitaminu B6, tělo vám to řekne samo. Začnete být celkově unavenější, budete pociťovat slabost. Mohou vám začít cukat víčka, přijdou například i záněty sliznic. Jestliže jste najednou začal pociťovat mrazení, brnění nebo křeče, může to být taky známka toho, že vám chybí vitamin B6. ,,Šestku‘‘ můžete doplňovat jak celým B-komplexem, tak i samostatně. Pořiďte si například tekutý vitamin B6, 30 ml. Najdete ho zde. Ale pozor! S tímto vitaminem t nepřežeňte. Při několikadenním zdvojnásobení dávky se vám určitě nic nestane, ale při dlouhodobé konzumaci vyšších množství může dojít až k poškození vašeho nervového systému. Čtěte pečlivě příbalový leták!   
Zobrazit článek >
 
Trápí vás bolesti zad? Najděte příčinu. I
Za bolesti zad mohou stát mnohé příčiny. Spal jste ve špatné poloze, spravoval jste vysoké skříně a natáhl jste si při činnosti zádové svaly nebo za bolestí stojí něco úplně jiného? Pojďme se podívat na časté příčiny bolesti zad společně. Ocitáte se často ve stresových situacích? Pak se zamyslete, zda na vaše záda nemá vliv tento nepříjemný stav. Stres se projevuje nejčastěji v horní části zad, konkrétně v horní části beder. Taky můžete cítit napětí v krčních svalech. Zkuste se v kritické chvíli uklidnit, zhluboka dýchejte a stres vyžeňte pryč. Pro odblokování vnitřního stresu je dobrá jóga. Zahrajte si na jogína a přiveďte bolavá záda zpět do rovnováhy. Asi nejčastější příčinou bolavých zad je ta, že nemáte dostatečně vyvinuté zádové svalstvo. Ušetřete si chvilku denně a dejte se do posilování a zpevňování zádových partií. Rozdíl ucítíte již během jednoho týdne. A pozor! Pokud jsou slabé i vaše břišní svaly, posilte je také. Na záda má vliv i předek těla. Bolí vás často za krkem? Tento stav nemusí být způsobem jenom nošením těžkých tašek přes rameno nebo špatnou polohou ve spánku. Krk si můžete zablokovat taky častým koukáním do počítačové klávesnice, hrami na počítači nebo smskováním na mobilu. Skloněnou hlavou a ohnutými zády páteři přidáváte až třicet kilogramů tíhy navíc. Jestliže máte sedavou práci, můžete si na bolavá záda a krční páteř stěžovat denně. Správný posed vypadá tak, že jsou vaše předloktí položena rovnoběžně s podlahou, hlava je vzpřímená, oč koukají směrem vpřed a chodidla by se měla dotýkat podlahy, nikoliv vaší židle. Zabraňte degeneraci vaší páteře pomocí ergonomické podložky pod záda. Najdete ji zde.   
Zobrazit článek >
 
Golden Gate Bridge, symbol San Francisca
Most Golden Gate je jedním z nejznámějších mostů na světě, ne-li vůbec nejznámější. Nachází se u sanfranciského zálivu přes průliv Golden Gate a spojuje San Francisco a Marin County. Místo, kde dnes most stojí bylo pro přepravu obyvatel používáno už přibližně od roku 1820, tehdy ale šlo dopravní obslužnost měl na starosti trajekt, který převážel cestující z jedné strany na druhou. Přeplavba trvala asi 20 minut.  O stavbě dnes legendárního vistutého mostu bylo rozhodnuto v roce 1930 a práce začaly v roce 1933. Stavba byla velmi náročná vzhledem k podmínkám v jakých se pracovalo. Dělníci se museli potýkat se silnými poryvy větru a také přílivem a odlivem. Začalo se stavbou základů pro pilíře, která probíhala z vlečných člunů a visutých lávek.  Při stavbě zahynulo 11 dělníků, většina z nich zemřela po pádu z lešení. Přes všechny nesnáze se stavba v roce 1937, konkrétně 27. května, otevřela. V době otevření šlo o jednoznačně největší visutý most na světě, tento primát mu zůstal až do roku 1964. Celková délka Golden Gate Brigde je 2737 metrů a rozpětí dvou pilířů je 1280 metrů. Nosná lana mají průměr 92 centimertů a skládají se přibližně z 27 tisíc pramenů. Každý pilíř nese zátěž asi 95 tisíc tun. Celkem celá stavba váží 887 tisíc tun. Denně po šestiprodoudé vozovce mostu projede přes 100 tisíc aut. Most byl z bezpečnostních důvodů přetřen oranžovou barvou pro lepší orientaci lodí při mlhavém počasí. V současnosti se na údržbě podílí 28 natěračů.  Zajímavostí je, že Golden Gate Bridge je nejvyhledávanějším místem pro sebevrahy na světě. Proto jsou na mostě telefony, které umožňují rychlé spojení s psychologem. Podle statistik zde bylo spácháno celkem 1600 sebevražd.
Zobrazit článek >
 
Vaření v přírodě podle příručky MT
Kdo má rád staré knihy, které se věnují tehdejším zvykům, táboření či turistice, může se při jejich čtení nejen pobavit, ale také v nich najít mnoho zajímavých poznatků. Dnes jsem si pro vás našla jednu zajímavost z příručky zvané "Mladý turista ČSR" z roku 1959. Jedná se o perličku z šedesát let straré knížečky, která vznikla v tehdejším Sportovním a turistickém nakladatelství. OHEŇ A VAŘENÍ Při turistice je oheň velkým pomocníkem. Složí jako zdroj světla, tepla, umožňje přípravu teplých jídel, sušení promočených a vlhkých soušástí výstroje a výzbroje. Taktéž zpříjemňuje večery v přírodě. 1. Výběr a úprava místa pro oheň Pamatuj, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Dbej proto úzkostlivě, abys nezpůsobil požár. Místo pro ohniště vyhledej pokud možno bez porostu, v závětří a poblíž vody. Oheň dělej jen tak velký, aby ani vítr nezanesl jiskry do míst, kde by mohl vzniknout požár. Najdeš-li staré ohniště na vhodném místě, využij je. 2. Druhy ohnišť Nejjednodušší jsou ohniště na kamenech a lovecká. Ohniště se zavěšenými nádobami zajišťují dobrý přístup k ohni. Skupinová ohniště se využívají při vaření v několika nádobách současně. Pracnější jsou ohniště chráněná, v našem přípradě ohniště v zákopě a polní pec. 3. Cestovní vařiče Vaření je na nich rychlejší, čistější a hlavně lze jich použít tam, kde otevřený oheň je zakázán. 4. Vaření na otevřeném ohni K vaření na ohništi používáme kotlíky a pánve. Nejlépe se osvědčují nádoby hliníkové. Jsou lehké a rychle se v nich smaží a peče. Ke každému kotlíku patří poklice, aby do něho nepadalo smetí a popel. Určitě se mezi vámi najde mnoho příznivců vaření v kotlíku. Ať už bezpečně v přírodě nebo doma na zahradě. A pokud o vaření v kotlíku toužíte, stačí si najít zajímavý recept, zakoupit KOTLÍK FIELD a pozvat rodinu nebo přátele.  
Zobrazit článek >
 
Jak pečovat o zubní náhradu? I
Víte, jak se starat o snímatelné zubní náhrady? Je jedno, jakou protézu nosíte, je důležité, abyste o ni dostatečně pečoval. Prodloužíte tak její životnost a zajistíte si lepší komfort v ústech. Nyní si projdeme základní pravidla péče o zubní protézu, následně se pozastavíme u několika dalších bodů týkající se údržby nebo konzumace potravin. Protézu denně vyjímejte z úst, to je opravdu nutnost, neboť z ní potřebujete dostat veškeré zbytky potravin a další drobné částečky či nečistoty. Protézu pořádně opláchněte pod vlažnou tekoucí vodou. Nikdy ji nemyjte v horké vodě, v té by namočená zůstávat neměla. Čistit ji následně můžete pomocí klasického zubního kartáčku nebo speciálního štětce. Jaké čistící prostředky máte na protézu používat, vám jistě poradí váš zubní lékař, avšak obvykle můžete použít mýdlo a samozřejmě zubní pastu. Pamatujte si, že zubní protézou hygiena nekončí. I když se nyní nemusíte starat o vlastní chrup, měl byste si však vyčistit dásně a to pořádně. Jestliže nosíte jen částečnou zubní náhradu, je čištění zbylých zubů samozřejmostí. Používat byste v obou případech měl měkký zubní kartáček a běžnou zubní pastu. Vyzkoušejte náš fixační krém Plus Dual Power od výrobce PROCTER GABLE. Zakoupíte ho v e-shopu pouze za 124 korun. Jedná se o upevňující krém na zubní náhrady, který vašemu chrupu dopřeje stoprocentní komfort. Jeho výhodou je to, že nemá žádnou příchuť a neobsahuje ani barviva. Díky hypoalergenní vlastnosti ho může užívat úplně každý. Zařaďte upevňovací krém Plus Dual Power taky do své zásoby.  
Zobrazit článek >
 
Vypěstujte si vlastní salát
Listová zelenina obsahuje mnoho rostlinných druhů z různých čeledí. Určitě znáte klasický hlávkový salát nebo jeho křupavější variantu v podobě ledového salátu. Tato zelenina má nižší nároky na teplotu a kratší vegetační dobu. V kuchyni se používá především k přípravě studených salátů. Obsahuje vitamin A a C, kyselinu listovou, minerální látky a vlákninu. Salát hlávkový máslového typu - na řezu listu vylučuje mléčnou šťávu. Listy bývají zabarvené od žlutozelené barvy, přes zelenou až po karmínovou barvu listu. Na teplotu není příliš náročný. Roste při teplotě okolo 5oC. Hlávky salátu se pak nejlépe tvoří při teplotě okolo 14oC. K pěstování zvolte osluněná a vzdušná stanoviště s hlinitopísčitou, humózní a živinami zásobenou půdou.   Salát ledový - s charakterem sklovitých listů. Je trošku více náročnější na teplotu a má delší vegetační dobu. Odrůdy ledového salátu zahrnují 3 typy: 1. Lublaňský - světlejší, 2. Babana - červený a 3. tmavě zelený typ. Sklizené hlávky lze skladovat až několik týdnů-   Salát římský - nejstarší forma salátu s listy sladké chuti. Snáší relativně vyšší teploty a je méně náchylný na vybíhání do květu.   Salát listový - tvoří růžice žlutě, teleně, červeně nebo červenohnědě zbarvených listů. Dle tvaru listů se dělí na kategorie: 1. Lollo - kadeřavé listy a 2. dubolistý - připomíná tvar dubových listů. Má kratší vegeační dobu než salát hlávkový. Vypěstujte se zeleninu na vlastní salát. V kolekci GROW IT nabízíme semínka SUPER SALÁT.
Zobrazit článek >
 
Zmražený citron - skvělá a zdravá pochoutka
Jak jsem se zde již několikrát zmínil, tak citrony patří mezi super potraviny. Patří mezi nejvíce prospěšné a výživné potraviny, které pomáhají našemu organismu po všech stránkách. Citron by v žádném případě neměl chybět na našem jídelníčku, protože obsahuje mnoho důležitých látek. Posiluje imunitu člověka a celkově zlepšuje jeho zdravotní stav. A díky tomu nám i zaručuje větší odolnost proti nemocem. Citronem proti rakovině Citrony obsahují jedinečné látky, známé jako limonoidy, které mají protinádorové účinky.  Poslední studie z celého světa, zabývající se výzkumem rakoviny prokázaly, že citron dokáže zničit rakovinotvorné buňky, zatímco ostatní buňky posiluje. Největších výsledků bylo zaznamenáno zejména při rakovině prsu a varlat. Velmi zdravá a prakticky nejzdravější z celého citronu je pak citronová kůra. Navíc vědci zjistili, že člověk by měl denně sníst alespoň jeden celý citron a to nejlépe ve zmražené formě. Před samotným zmražením je však důležité citron pořádné omýt! Poté je vhodné citron nakrájet na menší kousky, nejlépe na „měsíčky“, to celý proces urychlí. Zmražené citrony pak můžeme využít třeba do domácí zmrzliny anebo do smothie, Já osobně si takto zmražený citron dávám do vody místo ledu. K čemu jsou dobré limonoidy? Limonoidy jsou velmi přínosné při léčbě: leukémie, rakoviny jater, rakoviny varlat, rakoviny prostaty, rakoviny prsu. Krom toho fungují i jako skvělá a účelná pravence.
Zobrazit článek >
 
Alkoholtester AL 8000 NFC
Pokud víte, že Vás čeká řízení automobilu, určitě si nedáte žádný alkohol. Avšak mohou nastat nečekané situace a Vy budete muset sednout za volant, i když jste si dal pivo nebo víno. Ale jak zjistíte, kdy nastal vhodný čas usednout za volant? Vhodným pomocníkem pro zjištění přítomnosti alkoholu v organismu je domácí alkoholtester. Alkoholtester je přístroj, který má v danou chvíli informovat, v jakém množství má měřený člověk alkohol v organismu. Měření zajišťuje citlivé polovodičové senzorové čidlo, jehož údaje jsou dále zpracovávány a vyhodnocovány mikroprocesorem, který zajistí zobrazení hodnoty na dipleji. Samotné měření probíhá takto: uvedete přístroj do provozu, kdy se nejprve aktivuje senzor po aktivaci senzoru budete vyzván akustickým signálem přístroje k vdechnutí do přístroje taktéž na ukončení vdechu do přístroje Vás upozorní akustický signál poté Vám přístroj vyhodnotí koncentraci molekul ethanolu v dechu a přepočítá na promile či procenta   V eshopu Vám nabízíme Alkoholtester AL 8000 NFC jenž je nejmenším Fuell cell detektorem na trhu s přenosem naměřených hodnot do chytrého telefonu pomocí NFC technologie. Typ senzoru: Fuel Cell Senzor - 0,05Čas přípravy k měření: 4 sec.- 3 minČas reakce: 4 - 10 sec.Baterie: 2x AAA alkalickáRozsah měření: 0,0 - 4,0 promileHmotnost: 66 gRozměry: 100 x 44 x 15 mm.  
Zobrazit článek >
 
Bohatství vaší zahrádky – měsíček lékařský
Jendou z poměrně nenáročných rostlin je měsíček lékařský. Málo lidí tuší, že tato rostlina má blahodárné účinky na lidské zdraví. Pojďte se o ní něco dozvědět. Měsíček je jednoletka, která kvete od začátku léta do podzimu, dorůstá se výšky až půl metru, je silně olistěná, poznáte ji podle jemných chloupků. Měsíčku vyhovuje sluníčko a spíše sucho. Tato květina nemá dobrý vliv nejen na vaše zdraví, ale pomůže i půdě, ve které roste. Zabraňuje růstu plevelů a poslouží bohatě jako hnojivo. Pokud vás nelákají účinky měsíčku, můžete si tuto rostlinu vysadit jen tak, pro ochranu květin. Měsíček lze dále využít jako krásná dekorace. Dá se z něho připravit výborný čaj, který zapůsobí zejména na játra, křeče, žaludeční vředy a průjmy. Působí taky při léčbě kožních problémů. Očistí organismus. Čaj můžete připravit jednak z čerstvých květů, jednak ze sušených. Květy se suší v otevřeném prostoru, rozložené například na plechu. Pro zachování barvy je rostliny vhodné nechat sušit v tmavém prostoru bez denního světla. Usušte si tuto rostlinku do zásoby. Z měsíčku se dá připravit taky olej nebo mast. O tom, na co všechno působí, se dozvíte v našem dalším článku, nyní něco o domácí výrobě těchto produktů. Na výrobu zázračného léku budete potřebovat asi čtyři hrsti měsíčku a kolem 500 gramů másla nebo leje. Měsíček nařežte a nechte ho vzkypět v horké lázni. Smíchejte s druhou surovinou a nechte směs den odstát, poté užívejte dle potřeby. Mast je vhodné uchovávat v lednici. Produkt Dr. Popov Měsíčková mast 100 ml najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Brusinky - pěstování, druhy, zdravotní účinky
Brusinka (Vaccinium vitis-idaea) - jsou keříky, mající krušpánkovitý vzhled. Jsou náročné na kyselost půdy a možná právě z tohoto důvodu se v našich zahrádkách moc neobjevují. Keříky vyrůstají do výšky 30 cm, jsou stálezelené. Mají drobné, lesklé, tmavě zbarvené lístky. Pěstování: sazenice vysazujte nejméně 30 cm od sebe brusinky potřebují kyselou půdu (pH 3,5 - 4,5) speciální zeminu můžete zakoupit v zahradnictví, nebo si ji namíchat z kyselé rašeliny, lesní hrabanky a indiferentního říčního písku brusinky nemají rády vápník mají raději chudší půdy, proto příliš nepřihnojujeme také opatrně se závlahou, proto při výsadbě nezapomeňte na drenážní vrstvu používejte mulčovací materiál z pilin jehličnatých stromů, který udržuje potřebné pH taktéž jsou citlivé na přeplevelení, proto udržujte záhon čistý Druhy: IDA - keře vysoké 10 - 20 cm, úrodnost střední, dozrávání od poloviny do konce srpna KORALLE - keře vysoké 20 - 30 cm, poměrně úrodná, dozrávání postupné RED PEARL - keře vysoké až 35 cm, plodí dvakrát ročně, výborná chuť plodů SUSSI - keře vysoké 15 - 25 cm, kvete koncem května a podruhé na konci léta, dozrávání je rovnoměrné Účinky na zdraví: Plody brusinek obsahují cenné nutriční látky. Obsahují: organické kyseliny, cukry, minerály (fosfor, hořčík, mangan, vápník a draslík), třísloviny a rostlinná barviva. Taktéž za zmínku stojí vitamíny, které jsou v brusinkách obsaženy: C, P a A. Blahodárně působí na zánět močových cest, pomáhají při vysokých teplotách, revmatismu, dně a jsou přírodním antioxidantem. Plody se dají konzumovat v čerstvém stavu, mohou se mrazit nebo sušit. Také se z nich připravuje vynikající šťáva. Pokud nemáte prostor k pěstování brusinek a rádi byste využily léčivých účinků brusinek, zakupte si 100% brusinkovou šťávu v našem eshopu.
Zobrazit článek >
 
Nejzajímavější fakta o vesmíru. Které jste netušili!
Vesmír je stále tajemným místem, které dokáže překvapovat stále novými a novými fakty. Ať jsme, nebo nejsme sami v tom širokém prostoru si neřekneme, ale mnoho jiných faktů odhalíme právě teď! Celá galaxie je v pohybu Nejen naše planetě obíhá kolem Slunce a kolem nás další tělesa. Celá naše galaxie je v pohybu. Sluneční soustava krouží přibližně rychlostí 790 000 km / h. Je to nepochopitelný vír. Navíc vědci předpokládají, že hnacím motorem může být velká černá díra ve středu galaxie s neuvěřitelnou hmotností tří milionů sluncí. Rychlost je sice obrovská, ale ... Kolik trvá oběh naší sluneční soustavy kolem galaxie? Přestože se řítí neuvěřitelnou rychlostí, jeden oběh trvá 250 milionů let. Během své existence to tak stihla asi dvacetkrát. V praxi to však znamená, že celé lidské pokolení na zemi ještě nemělo tu čest a zatím se ocitlo asi někde v tisícině oběhu ... Vesmír je stále živý Vesmír není dokončena substance. Dokonce ve směsi prachu a plynu vznikají stále nové hvězdy. Astronomové odhadují, že v naší galaxii je materiál na výrobu zhruba miliardy dalších hvězd. Matuzalémových hvězda Nejstarší hvězdou naší galaxie, kterou astronomové objevili je 13,6 milionu let stará hvězda. No všechno je relativní, protože fakt nic neříká o tom, že je skutečně nejstarší, jen nejstarší objevenou. A to jsou ve vesmíru často zcela odlišné věci. Nové galaxie na obzoru Dlouhá léta jsme se nemohli podívat za střed Mléčné dráhy. Díky speciálnímu teleskopu se podařilo proniknout loni dále než kdykoliv před tím. Šlo o průnik za střed, za který vděčíme týmu australských vědců a na jeden pohled objevili 300 nových galaxií. Zdá se, že vesmír je jedno nikdy nekončící dobrodružství. Můžeme být v takovém kolosu sami? Vesmír je nevyčerpatelná studnice dobrodružství. Podívejte se na něj ještě blíž!
Zobrazit článek >
 
Nejčastější chyby, které děláte při úklidu III
Nečtete návody a neinformujete se předem Tento bod mírně souvisí s předchozím odstavcem. Mnoho lidí si stěžuje na nefunkčnost prostředků, ale většinou si ani nepřečtou návod. Přesvědčte se, že před aplikací přípravku není nutné předmět namočit vodou. Kombinujete přípravek se správnou technikou utírání nebo mytí? Informujte se a třeba vám najednou všechno půjde jinak. Leštěnku stříkáte na povrch, který chcete vyleštit, ne na hadřík Zásadní chyba, kterou dělá určitě polovina z nás. Aplikujte leštící prostředek na předmět, kterým budete leštit, nikoliv na nábytek. Předejdete tak vytváření nepěkných skvrn. Dokonce se vám je podaří rychleji vyčistit. Zásadní chybou je, když míříte rozprašovačem přímo na skvrnu, kterou chcete odstranit. Tím ji akorát zacelíte. Sušíte doma oblečení nebo hadry Veškeré mokré i vlhké věci pokud možno sušte venku, a to i v nepříznivém počasí. Mokrým prádlem v místnosti totiž zvýšíte vlhkost a mohou se vám doma začít tvořit plísně, kterých se nelehko budete zbavovat. Pokud nemáte možnost sušit prádlo na zahradě nebo balkoně, popřemýšlejte nad investicí do sušičky. Pokud potřebujete usušit věci v bytě, zapněte topení a nechte alespoň mírně otevřené okno, kterým bude proházet vlhký vzduch. Předmýváte nádobí a pak ho vkládáte do myčky Po obědě každé nádobí opláchnete nebo dokonce omyjete houbičkou? Výrobci myček tvrdí, že právě toto oplachování mycímu procesu nejvíce škodí. Do myčky by se mělo nádobí rovnat tak, jak je špinavé bez ohledu na míru ušpinění. Vždyť když nádobí předmýváte pod takovým množstvím vody, to už ho rovnou můžete umýt v ruce, ne? Ušetřete si práci a otestujte sílu své myčky. Šikovné úklidové pomůcky najdete zde: darky.eiffeloptic.cz.
Zobrazit článek >
 
Domácí slané pečivo - preclíky
Upéct chutné a křupavé preclíky není nic složitého. Jde jen o to, abyste měl dobrý recept a ohlídal si správné pečení. Zkuste to s námi a připravte si křupavé preclíky, za které Vás okolí nejen pochválí, ale také velmi rádi Vaše dílo ochutnají. Jak upéct nepřekonatelné preclíky? A jakých chyb se vyvarovat? Pojďme na to! RECEPT: Domácí preclíky Ingredience: 500 g polohrubé mouky 1/2 balíčku čerstvého pekařského droždí čajovou lžičku soli 1/2 čajové lžičky mletého pepře 1/2 lžičky papriky (může být i ostřejší) 1 vejce 220 g vepřového sádla 1 dcl vody na pomašlování - 1 vejce na posypání - nemletý mák  Postup: Do zadělávací mísy odvážíme mouku, přimícháme do ní sůl, pepř a mletou papriku. V mouce uděláme důlek, vlijeme 1 cdl vlažné vody (nebo vlažného mléka, je to celkem jedno) a rozdrobíme půl kostky droždí (asi 20 gramů). Necháme vzejít droždí. V hrnečku rozehřejeme sádlo. Nesmí být vřelé. Vlijeme do mouky, rozklepneme jedno vejce a vypracujeme těsto. Využijte na tuto fázi hnětač, neboť to půjde nejprve docela ztuha. Hladké vypracované těsto dáme nakynout - cca 20 minut. Rozšleháme si vejce, kterým budeme potírat vytvořené preclíky. Na druhý talířek si vysypeme mák. Zapneme troubu na nejvyšší stupeň. Pečící plech vytřeme sádlem. Z vykynutého těsta odřezáváme malé dílky, na pracovní ploše z nich vyválíme delší válečky (asi jako malíček nebo tužka silné). Přitlačením je spojíme do kroužků nebo „brýlí“. Jednu stranu pomašlujeme vajíčkem a poté je tou stranou položíme na talířek s mákem. Plech s preclíky dáme do trouby. Snížíme teplotu na 200 stupňů. Když začnou preclíky vonět, je čas je zkontrolovat – rozhodující je barva na spodní části, která by měla být lehce zlatavá. Vyzkoušejte také další recepty na slané pochoutky. Inspiraci naleznete v kuchařce SLANÉ POCHÚŤKY - Pagáče, Tyčinky, Slané rolády.
Zobrazit článek >
 
Přírodní šampon na kočičí srst
Řekne-li přede mnou, že kočky obecně jsou takové a takové, bráním je. Z vlastní zkušenosti totiž vím, že jsou jako my lidé: některé jsou hodné, některé rády zlobí. Co chutná jedné, nechutná druhé. Dovedou být pěkně mlsné – člověk by nevěřil, s jakou chutí dokáže kočka v krmítku vybírat hrášek a kukuřici, pomlaskávat nad koprovou omáčkou či ovocným jogurtem. Kočky mívají špatnou i dobrou náladu, některé spí víc, jiné méně. Překvapivě mají tyto noční šelmy tendenci, žijí-li s lidmi, tendenci přebírat denní rytmus svých „pánů“. Nedávno jsem v této souvislosti vyslechla zajímavou teorii, totiž že kočky jsou sociálními parazity nás lidí. Po generace si nás svým chováním spolehlivě ochočují - snažíme se jim udělat radost, zavděčit se jim. Odměnou nám pak občas jsou spokojená zvířata. Zejména u reprezentativních plemen koček nelze spoléhat na instinkt, který kočku pohání vykonávat očistu. Výstavní kusy a kočky, které z nějakých důvodů sami nezbytnou hygienu nevykonávají, je třeba příležitostně koupat. Jako podpůrný prostředek pro mytí je ideální Menforsan velmi jemný přírodní šampon na srst. Obsahuje zpevňující kolagen a perleť. Ta dodá srsti zvířete pěkný perleťový lesk. Srst kočky je příjemná na dotyk a snadno se vyčesává. Menforsan pečuje o srst i pokožku zvířete a hodí se pro časté mytí. Jemný přírodní šampon Menforsan na srst koček zakoupíte v sekci Chovatelství.
Zobrazit článek >
 
Proč omezit přísun cukru?
Proč je pro tělo dobré, když vynecháte nějaké to množství cukru? Při omezení cukru přestane vaše váha kolísat. Pokud se dlouho snažíte zhubnout avšak neúspěšně, vykašlete se na jakékoliv cukry a nahraďte je například bílkovinami. Uleví se vám a již během týdne půjde vaše váha dolů. Možná to zní neuvěřitelně, ale při konzumaci velkého množství cukrů se budete cítit unaveni. Eliminujte cukrovou složku pro dostatečný pocit energie. Cukry blokují naše tělo při udržování zásob energie. Za omezení cukru vám poděkují taky vaše orgány. Ty potřebují ke správné funkci hlavně vlákninu a vitaminy, cukr jim je k ničemu. Cukr zvyšuje potřebu dalšího cukru, a tak když ho z vašeho jídelníčku vynecháte, přestanete na něj již během jednoho dne mít chuť. To je dobré, že? Stačí se ovládnout pár hodin a pak už na cukr doslova zapomenete. Věděl jste, že cukr přivolává akné? Pravidelně se myjete avšak na vašich zádech či obličeji se vyskytují černé tečky nebo nehezké pupínky? V tom případě bude viníkem nebo alespoň jedním z viníků tohoto problému právě cukr, který pokožku narušuje zevnitř a brání její regeneraci a uzdravení. Poslední šokující zpráva o cukru je tu. Napadlo vás, že cukr podporuje stárnutí? Ano, opravdu. Působí totiž na kolagen a elastin, na proteiny, které zajišťují naší kůži mladost a vitalitu. I některé výzkumy dokazují, že lidé se stejným věkem, kteří byly porovnáni na základě toho, kolik denně přijmou cukru, vypadají mladší, když jedí pouze omezené množství cukru. Bez velkého množství cukru se zkrátka budete cítit skvěle. Pro začátek vám možná bude jeho absence chybět. Ve vašem boji s cukrem vám pomůže například AROMATICE Bylinný čaj Detoxikan, který najdete zde. 
Zobrazit článek >